רכבי אספנות בלבנון. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © DW REV – Cars & Mobility
מדינה של חובבי רכב
לבנון היא מדינה של חובבי רכב שאוהבים בעיקר מכוניות קלאסיות גרמניות. המכוניות מספרות לנו רבות על חיי המדינה ועל היסטוריה של עימותים ומשברים. מצוקותיה הכלכליות והשחיתות המערכתית של לבנון באות לידי ביטוי ברחובות. מכוניות רבות נוסעות עד שהן מתות בשל מחסור בכסף. עם זאת, מספר רב של רכבי אספנות קלאסיים עדיין נוסעים על כבישי לבנון.
הלבנונים אוהבים מכוניות ובמצב הכלכלי של לבנון זאת גם השקעה די בטוחה. עומר, נהג מונית בן 89 מהכפר Bakhaoun ליד טריפולי נוהג מאז 1955. המונית שלו היא מרצדס משנות ה-60. כל חלקי הרכב מקוריים למעט עיטור מכסה המנוע. בשטח ההררי אמינות המכונית היא קריטית ויש הרבה מכוניות גרמניות שיכולות לעמוד באקלים הקשה ובכבישים הגרועים, בלבנון כ-2 מיליון מכוניות, כמעט מחציתן יד שנייה ולפחות בנות 20. עשרות שנים של צרות כלכליות משתקפות בכבישים.
מפגש עם אלוף מרוצי ראלי
נאביל "בילי" קאראם הוא אגדת מירוצים בלבנון. הוא מספר שלפני 35 שנים לבנון עדיין הייתה תחת מלחמת אזרחים והיום המדינה מתפרקת שוב עם אינפלציה משתוללת ושְׁחִיתוּיות. הדרך של נאביל להתמודד עם המצב היא להתמקד בתשוקה האישית שלו. הוא איש עסקים שנולד לתוך שושלת ספקי עצים ואלוף מרוצי ראלי רבים בלבנון. במוזיאון המכוניות שהקים הוא מראה את הרכבים איתם זכה באליפויות לבנון. נאביל מספר על הפרק הטראומטי לאחרונה בתולדות המדינה ואומר שהמוזיאון הוא גם מראה למה שקרה ומה שהשפיע על חיי הלבנונים. בפיצוץ נמל ביירות באוגוסט 2020 שהיה 20 ק"מ משם כל החלונות במוסך נשברו. 218 בני אדם נהרגו ו-300,000 נשארו חסרי בית. האסון גם סיים את תנועת המחאה שפרחה בלבנון. בילי ממליץ למלא את חלל הקושי וחוסר הסיכויים עם הדברים הנחמדים בחיים. "עם התשוקות אתה שוכח את הכאב, העם הלבנוני אוהב מכוניות, זה ב-DNA שלנו".
מרצדס W123 מעוצבת בצבעי דגל לבנון
אנחנו ממשיכים למזרח המדינה, בעמק הבקעה. אכרם הוא נהג מונית והבעלים הגאה של "עזיזה" – מרצדס W123 יחיד במינו. לדבריו הוא נסע לגרמניה, ברזיל, איטליה, צרפת, הולנד, בלגיה. הוא לא למד בקולג' אלא באוניברסיטה של החיים ודובר 8 שפות. המכונית מתהדרת במערך של גאדג'טים, לדברי אכרם הייתה לי התגלות מאללה שאומר לו לעצב את הרכב מחדש בצבעי דגל לבנון. אכרם בילה 10 שנים בעבודה על עזיזה, השקעה שוות ערך ל- 12,000 ש"ח.
ערך שווה שרק עולה
בחזרה לביירות אנחנו רוצים לראות איך שוק המכוניות הגרמניות ישנות משתנה. נכון לעכשיו, יש להם ביקוש הולך וגובר. אנשים שמחפשים השקעה להתמודדות עם המיתון רוכשים רכבים יד 2 כהַשׁקָעָה. אנחנו פוגשים את מישל חדד במוסך המשפחתי שלו המתמחה בשחזורים והסבות. לדברי מישל הגבלות ועיכובים במשיכות מזומנים מבנקים גבתה את המחיר גם מהעסקים. הבעיה הכלכלית היא שהכסף של אנשים תקוע בבנקים.
בעיית חלקי חילוף
לקנות חלקים זה יותר מאתגר מאשר היה בעבר. את רוב החלקים אנחנו צריכים להזמין מחו"ל, אנחנו צריכים לשלוח כסף כדי לקבל את החלקים, זה הנושא העיקרי שמעסיק אותנו כרגע. מי שיש לו מספיק כסף משקיע אותו במכוניות, למקרה שהמצב יחמיר עוד יותר. אנשים שלא אוהבים בנקים נהגו לקנות נדל"ן וקרקעות, עכשיו הם קונים שעונים ומכוניות מכיוון שאתה תמיד יכול לשלוח אותם ולמכור אותם אם אתה צריך את הכסף. הערך של מכונית תמיד תעלה יעלה והביקוש גדול במיוחד לדגמי וינטג' שעדיין במצב מקורי מהשלדה ועד המנוע. ללקוח המוביל של מישל יש יותר מ-60 מכוניות ביניהן כמה קלאסיקות גרמניות. לפי רמזי סבא האופנה עבור מכוניות סדאן גרמניות מזדקנות ואמינות התחילה כבר בשנות החמישים עם מוניות המבוססות על מרצדס פונטון. בשנות ה-50 הפונטונים לא נחשבו למותרות, הם היו מוניות.
געגועים לתור הזהב ותקווה לעתיד
המכוניות מזוהות באופן נוסטלגי עם עידן "תור הזהב" של לבנון – מאמצע שנות ה-50 ועד תחילת מלחמת האזרחים בשנת 1975. רמזי אומר שעד עכשיו, כשהוא נוהג בפונטון שלו קורה שזקן עוצר אותו ואומר כמעט תמיד – "הייתי נהג מונית., הצלחתי לשלוח שלושה ילדים או ארבעה ילדים לאוניה, בזכות המכונית הזאת״. אנשים שרואים את הפונטון זוכרים אוטומטית את התקופות הטובות של ביירות. לכל תקופה היו הזמנים הטובים והרעים שלה…"אם אני מסתכל עכשיו, זה זמן רע לכמה שנים. אבל אנשים עדיין שורדים, אבל עדיין נוצרת היסטוריה". יש אולי הקבלה בין העם הלבנוני למכוניות הגרמניות הישנות האלו. הן ממשיכות למרות או בגלל כל מה שהן עברו והופכות לקלאסיקה.
REV הוא ערוץ היוטיוב של דויטשה וולה © Deutsche Welle, רשת השידור הבינלאומית של גרמניה המשדרת תוכניות טלוויזיה, רדיו ואינטרנט ב-30 שפות.לתופעות עולמיות של רכב, ניידות ותחבורה. הערוץ בוחן מכוניות חדשות ופתרונות ידידותיים לאקלים, רעיונות וחזונות עתידיים יוצאי דופן בעולם הישן והחדש של מכוניות וניידות. REV לא רק רוצה לדעת כמה מהר אנחנו מגיעים מ-A ל-B, אלא גם איך אנחנו מגיעים לשם.