אסטרונומיה

באתר זה מה זה (זהמהזה) zemaze.co.il, מיזם שיתופי חברתי להעלאת סרטונים מכל העולם עם כתוביות בעברית תמצאו סרטונים תחת הערך אסטרונומיה.

הדבר המסוכן ביותר ביקום – כוכב מוזר

ערוץ היוטיוב הגרמני © Kurzgesagt – In a Nutshell (בקצרה על קצה המזלג, בגרמנית הכוונה – בקיצור על קליפת אגוז) נוסד על ידי פיליפ דטמר מעלה סרטונים חינוכיים מצוירים, בדרך כלל בנושאים מדעיים, כדוגמת המפץ הגדול וגם בנושאים פוליטיים ופילוסופיים שונים כגון משבר המהגרים באירופה או ניהיליזם אופטימי. נכון לחודש יוני 2023 הערוץ צבר 20,700,489 מנויים ו- 2,352,417,713 צפיות. הסרטון הפעם – על כוכבי נייטרונים שהם בעצם גרעיני אטום ענקיים עם מסה של השמש! הסביבה בליבתו של כוכב נייטרונים היא כה קיצונית, שחוקי הפיזיקה הגרעינית בהם משתנים. עובדה שעלולה להוביל ליצירתו של חומר מוזר ומסוכן ביותר. תרגום לעברית: Ran Fisher

כוכב מוזר

למה בחודש פברואר יש רק 28 ימים?

ערוץ היוטיוב של ד"ר ג'ו הנסון זה בסדר להיות חכם It's okay to be smart מעלה סרטונים חינוכיים, בעיקר בנושאים מדעיים. נכון לחודש ינואר 2020 הערוץ צבר 2,488,155 מנויים ו-180,717,511 צפיות. הסרטון הפעם למה בחודש פברואר יש רק 28 ימים? תרגום לעברית: aviv0606

'המדע הוא מדהים, יש כל כך הרבה לגלות. בואו נגלה דברים ביחד…וכן.. זה בסדר להיות חכמים..' ד"ר ג'ו הנסון הוא מחנך, ביולוג וכותב מדע מאוסטין, טקסס, ארצות-הברית. להנסון דוקטורט בביולוגיה מאוניברסיטת טקסס. הנסון הוא היוצר / כותב/ מנחה של ערוץ היוטיוב 'זה בסדר להיות חכם', ערוץ עטור פרסים של סטודיו 'פי בי אס' (PBS Digital Studios) (הפקה שעובדת עם יוצרים ומפיקים באינטרנט) הערוץ הינו ערוץ חינוכי המעלה שאלות מעניינות בנושאים שונים כמו: למה אנחנו צוחקים? למה יש מילים שאנחנו שוכחים לפעמים? למה אנחנו מגרדים? ועוד הרבה.. ד"ר הנסון שואף להראות לעולם את כל הדברים המדהימים של המדע והוא עושה זאת בדרכים לא שגרתיות. לפי הנסון בעתיד המדע ישפיע על חיי כולנו והעתיד כבר כאן. אבל לא מספיק אנשים לוקחים חלק בעתיד הזה ומעט מדי אנשים לוקחים חלק במדע. הנסון אומר שבלי אשתו ושני הכלבים שלו, כל זה לא היה אפשרי. בנוסף לערוץ היוטיוב שלו, יש להנסון חשבון טוויטר, אינסטגרם, פייסבוק, לינקדאין ואתר בלוג בו הוא כותב, מעלה תמונות וסרטונים. הפעם – על חודש פברואר.

למה בחודש פברואר יש רק 28 ימים?

ירח דם זאבי

נבואת ירח הדם, סוף העולם הגיע. ב- 21/01/2019 הירח יהפוך אדום וסוף העולם יגיע. כך טוענים תיאורטיקנים שלדבריהם ניתן למצוא לכך רמזים בספר חזון יוחנן, פרק ו', פסוק 12: "וארא בפתחו את-החותם הששי והנה רעש גדול ויקדר השמש כשק שער והירח נהפך לדם". ליקוי הירח "ירח הדם" מתרחש כשהירח נכנס תחת הצל של כדור הארץ. בערך פעמיים בשנה הירח המלא חוצה את מישור התנועה של כדור הארץ וזה חוסם את אור השמש ומחשיך לכמה שעות את הירח, כשרק קרני שמש אדומות מצליחות לעבור דרך אטמוספירת הארץ ולהאיר אותו. אחרי כל הנבואות גם מצד הרבנים, סרטון של נוצרי שמצהיר בערוץ היוטיוב שלו שהוא ממתין לחזרתו של ישו אבל לא מאמין שהפעם זה יקרה.

ירח דם זאבי

תמונות ראשונות של חורים שחורים!

ערוץ היוטיוב החינוכי וריטסיום © Veritasium "אלמנט של אמת" הוקם בשנת 2011 על ידי מנחה הטלוויזיה דרק מולר Derek Muller. בערוץ סרטוני הסבר במגוון נושאים כמו פיזיקה מדע וטכנולוגיה. מספר סרטונים של הערוץ זכו בפרסים בפסטיבלי מדע. נכון לחודש ינואר 2023 הערוץ צבר 13,300,000 מנויים ו- 1,901,575,978 צפיות. הסרטון הפעם- תמונות ראשונות של חורים שחורים! התמונה הראשונה אי-פעם של חור שחור ששוחררה באמצעות שיתוף הפעולה עם הטלסקופ Event Horizon ב-10 לאפריל 2019 ומראה פלזמה שמקיפה את החור השחור במרכז הגלקסיה M87. תרגום לעברית: The Faraday Effect / סער קטלן

תמונות ראשונות של חורים שחורים!

המקורות הקוסמיים של המים על פני כדור הארץ

ערוץ היוטיוב של ד"ר ג'ו הנסון זה בסדר להיות חכם It's okay to be smart מעלה סרטונים חינוכיים, בעיקר בנושאים מדעיים. נכון לחודש ינואר 2020 הערוץ צבר 2,488,155 מנויים ו-180,717,511 צפיות. הסרטון הפעם – המקורות הקוסמיים של המים על פני כדור הארץ. תרגום לעברית: עלי שמשוני מכון דוידסון לחינוך מדעי

 

5 דברים "בלתי אפשריים" שיכולים לקרות בפלנטות אחרות

ערוץ היוטיוב © RealLifeLore מעלה סרטונים לימודיים בנושאים שונים. יוצרי הערוץ מאמינים כי כדור הארץ הוא מקום מרתק המלא בדברים מופלאים. רבים מהסרטונים בערוץ מועלים בשיתוף פעולה עם Skillshare  סקילשייר, שיעורי אונליין פרטיים אותם מעבירים אנשים מכל העולם האפליקציה הזו יכולה ללמד אתכן כל תחום שתרצו ללמוד עליו בעולם: מפוטושופ לתפירה, קליגרפיה, סידורי פרחים, שפות ועוד כל מה שלא תוכלו לחשוב עליו (קיים גם באפליקציה לאנדרואיד או לאייפון). נכון לחודש מרץ 2022 הערוץ צבר 5,550,000 מנויים ו- 1,120,146,568 צפיות. בפרק הנוכחי – דברים בלתי אפשריים על פני כדור הארץ שיכולים להתרחש בפלנטות אחרות. תרגום לעברית: Shirel H

 

 

קורס זריז | המפץ הגדול | ההיסטוריה הגדולה #1

קורס זריז | המפץ הגדול | ההיסטוריה הגדולה #1. ערוץ היוטיוב החינוכי קראש קורס (קורס זריז) CrashCourse מעלה תכנים במגוון נושאים. מנחי הערוץ הם האנק גרין (כימיה ופילוסופיה) ופיל פלייט (אסטרונומיה), נכון לחודש נובמבר 2019 הערוץ צבר 10,477,732 מנויים ו- 1,150,514,290 צפיות. בפרק הנוכחי- ההיסטוריה מהמפץ הגדול" לפני 13.8 מיליארד שנים ועד לימנו.  

 

 

קורס זריז | מבוא לאסטרונומיה #1

ערוץ היוטיוב החינוכי קראש קורס (קורס זריז) CrashCourse מעלה תכנים במגוון נושאים. מנחי הערוץ הם האנק גרין (כימיה ופילוסופיה), פיל פלייט (אסטרונומיה), ניקול סוויני (סוציולוגיה), קארי-אן פילבין (מחשבים ומדעים), קרייג בנזין (קולנוע והיסטוריה), מייק רוגנטה (מיתולוגיה), ג'ייקוב קליפורד ואדריאן היל (כלכלה) וג'ון גרין (היסטוריה). נכון לחודש נובמבר 2019 הערוץ צבר 10,477,732 מנויים ו- 1,150,514,290 צפיות. בפרק האסטרונומיה הנוכחי פיל פלייט לוקח אותנו לסיור ברחבי היקום. הפרק הופק בשיתוף עם PBS Digital Studios  /  כתב: פיל פלייט / עריכת תסריט: בלייק דה פסטינו / ייעוץ: דוקטור מישל תלר  /  בימוי: ניקולס ג'נקינס ומייקל ארנדה /  גרפיקה: Thought Café.

בואו נפציץ את המאדים!

SciShow הנו ערוץ יוטיוב המעלה סרטונים מדעיים, מנחי הערוץ הם האנק גרין המוכר גם מערוצי היוטיוב CrashCourse קראש קורס (קורס זריז) ו- Vlogbrothers ומיכאל אראנדה. נכון לחודש ספטמבר 2019 הערוץ צבר 5,850,497 מנויים ו- 1,076,439,353 צפיות. הסרטון הנוכחי מנסה, בעקבות דבריו של אילון מאסק, לברר אם אכן נוכל להתיישב במאדים על ידי כך שנפציץ אותו.

מאדים (בלטינית: Mars, מַארס) הוא כוכב הלכת הרביעי במערכת השמש. זהו כוכב הלכת החיצוני שמסלולו הוא הקרוב ביותר למסלול כדור הארץ ואחד מכוכבי הלכת הקטנים ביותר במערכת השמש. כמו כן, המאדים הוא כוכב הלכת הארצי (כוכב לכת הדומה בהרכבו לכדור הארץ) הרחוק ביותר מהשמש. למאדים שני ירחים, פובוס ודימוס, שניהם קטנים ובעלי צורה לא־סדירה. משערים שאלו אסטרואידים שנלכדו על ידי כוח המשיכה של מאדים. סמלו מייצג את המגן והחנית של האל מרס אולטור: עיגול עם חץ קטן. קוטרו של מאדים 6,721 ק"מ (כחצי מקוטר כדור הארץ) והוא משלים סיבוב אחד סביב צירו אחת ל־24 שעות ו־37 דקות. מאדים משלים הקפה אחת סביב השמש כל 686.98 יום במהירות ממוצעת של 24.13 ק"מ לשנייה. צפיפותו הממוצעת 3.95 גרם לסמ"ק. למאדים רק רבע מפני השטח של כדור הארץ ומסתו היא רק עשירית ממסתו של כדור הארץ. כוח המשיכה על פני מאדים הוא כ־38% מכוח המשיכה על פני כדור הארץ.  (לקוח מויקיפדיה)

קורס זריז | אסטרונומיה #20 | אסטרואידים

קראש קורס (קורס זריז) CrashCourse הנו ערוץ יוטיוב חינוכי, מנחי הערוץ הם האנק גרין (כימיה ופילוסופיה), פיל פלייט (אסטרונומיה), ניקול סוויני (סוציולוגיה), קארי-אן פילבין (מחשבים ומדעים), קרייג בנזין (קולנוע והיסטוריה), מייק רוגנטה (מיתולוגיה), ג'ייקוב קליפורד ואדריאן היל (כלכלה) וג'ון גרין (היסטוריה). נכון לחודש אפריל 2018 הערוץ צבר 7,477,732 מנויים ו- 810,686,895 צפיות. הפרק הנוכחי באסטרונומיה מסביר מהם אסטרואידים. הפרק הופק בשיתוף עם PBS Digital Studios. כתב והגיש: פיל פלייט /  עריכת תסריט: בלייק דה פסטינוייעוץ: דוקטור מישל תלר בימוי: ניקולס ג'נקינס / עיצוב סאונד: מייקל ארנדה / פיקוח תסריט ועריכה: ניקול סוויני גרפיקה: Thought Café.

אסטרואיד (באנגלית: Asteroid) הוא גוף קטן במערכת השמש הנמצא במסלול סביב השמש. האסטרואידים הקטנים קרויים "מטאורואידים". באוגוסט 2006 הגדיר האיגוד האסטרונומי הבינלאומי את המונח "גופים קטנים במערכת השמש" שהם גופים שאינם כוכבי לכת ואינם כוכבי לכת ננסיים. מלבד קרס (האסטרואיד הראשון שהתגלה ומאז סיווגו שונה), כל האסטרואידים מוגדרים כגופים קטנים במערכת השמש. ישנם ארבעה סוגים עיקריים של אסטרואידים (מחולקים לפי סוג מסלולם): אסטרואידי אטן, אסטרואידי אפולו, אסטרואידי אמור, אסטרואידי אפוהיילי. כמו כן ישנן מספר משפחות אסטרואידים, קבוצות אסטרואידים בעלי מקור משותף. אלו ככל הנראה שברים שהתפרקו מגוף גדול יותר עקב התנגשות בעבר. עשרות משפחות כאלו ידועות כיום. נכון ל-31 בדצמבר 2017 התגלו למעלה מ-514,567 אסטרואידים. (לקוח מויקיפדיה)

קורס זריז | אסטרונומיה #12 | הירח

קראש קורס (קורס זריז) CrashCourse הנו ערוץ יוטיוב חינוכי, מנחי הערוץ הם האנק גרין (כימיה ופילוסופיה), פיל פלייט (אסטרונומיה), ניקול סוויני (סוציולוגיה), קארי-אן פילבין (מחשבים ומדעים), קרייג בנזין (קולנוע והיסטוריה), מייק רוגנטה (מיתולוגיה), ג'ייקוב קליפורד ואדריאן היל (כלכלה) וג'ון גרין (היסטוריה). נכון לחודש אפריל 2018 הערוץ צבר 7,477,732 מנויים ו- 810,686,895 צפיות. בסרטון הנוכחי פיל סוקר את הירח שלנו, החל מתכונות פני השטח, דרך הליבה ובחזרה לתיאוריות לגבי היווצרות הירח. הופק בשיתוף עם סקוורספייס / כתב והגיש: פיל פלייט / עריכת  תסריט: בלייק דה פסטינו  / ייעוץ: ד"ר מישל ת'אלר  בימוי / ניקולס ג'נקינס  פיקוח ועריכה: ניקול סוויני /  עיצוב סאונד מייקל ארנדה / גרפיקה: Thought Café. תרגום לעברית: Inbar Yekuel.

הירח הוא הלוויין הטבעי היחיד של כדור הארץ. הוא נקרא גם לְבָנָה או סהר בעברית, ולונה (Luna) במינוח המדעי (בלטינית), וזאת כדי להבדילו מירחים של גורמי שמים אחרים. קוטרו 3,474 קילומטרים, מעט יותר מרבע קוטר כדור הארץ. הקרבה היחסית בגודל בין כדור הארץ לירחו היא נדירה. הגוף הנוסף היחיד במערכת השמש שיש לו ירח קרוב יחסית לגודלו שלו הוא כוכב הלכת הננסי פלוטו. אופן היווצרותו של הירח שנוי במחלוקת. הודות לקרבתו הרבה של הירח לכדור הארץ ניתן לצפות בו בקלות ללא טלסקופ או משקפת, ואף להבחין במכתשים הרבים הפזורים עליו. בירח קל מאוד להבחין במהלך הלילה, ולעיתים ניתן להבחין בו גם במהלך היום. בשל קרבתו,  הוא גם גרם השמים היחיד שבני אדם נשלחו אליו ושדרכה עליו רגל אנוש. ב-1959 שיגרה ברית המועצות שלוש חלליות לחקר הירח: לונה 1, לונה 2 ולונה 3. תוכנית אפולו האמריקנית הייתה התוכנית היחידה שבמסגרתה נשלחו חלליות מאוישות לירח. הנחיתה המאוישת הראשונה עליה התבצעה במשימה אפולו 11 ביולי 1969, ועד1972 בוצעו במסגרת התוכנית חמש נחיתות מאוישות נוספות עליו. (לקוח מויקיפדיה)

 

קורס זריז | האור | אסטרונומיה #24

קראש קורס (קורס זריז) CrashCourse הנו ערוץ יוטיוב חינוכי, מנחי הערוץ הם האנק גרין (כימיה ופילוסופיה), פיל פלייט (אסטרונומיה), ניקול סוויני (סוציולוגיה), קארי-אן פילבין (מחשבים ומדעים), קרייג בנזין (קולנוע והיסטוריה), מייק רוגנטה (מיתולוגיה), ג'ייקוב קליפורד ואדריאן היל (כלכלה) וג'ון גרין (היסטוריה). נכון לחודש אפריל 2018 הערוץ צבר 7,477,732 מנויים ו- 810,686,895 צפיות. בפרק האסטרונומיה הנוכחי פיל מדבר על הספקטרוסקופיה דרכה אנחנו יכולים ללמוד על אנרגיית וצבע האור. הופק בשיתוף עם PBS אולפנים דיגיטליים / כתב: פיל פלייט / עריכת  תסריט: בלייק דה פסטינו  / ייעוץ: ד"ר מישל ת'אלר  בימוי / ניקולס ג'נקינס  פיקוח ועריכה: ניקול סוויני /  עיצוב סאונד מייקל ארנדה / גרפיקה: Thought Café. תרגום לעברית: Inbar Yekuel

אוֹר, או אור בתחום הנראה הוא קרינה אלקטרומגנטית בעלת אורך גל הנראה לעין האדם (380-780 ננומטר). במובן רחב יותר אור הוא קרינה אלקטרומגנטית בטווח שבין התת-אדום לעל-סגול, או כל סוג של קרינה אלקטרומגנטית. התחום בפיזיקה העוסק באור ובתופעות הקשורות נקרא אופטיקה. המאפיינים העיקריים של אור (ושל כל קרינה אלקטרומגנטית) הם עוצמה, קיטוב ואורך גל או תדירות, הקובעים את הצבע. מהירות האור בריק היא קבועה, וקרובה ל-300 אלף קילומטר בשנייה, ובתווך חומרי המהירות קטנה יותר. האור הוא גל אך באופן קוואנטי האנרגיה שלו מגיעה במנות בדידות, כלומר גלי אור לא מגיעים בכל אנרגיה אלא רק בכפולות של יחידת אנרגיה בסיסית של אור שנקראת פוטון. הפוטון הוא חלקיק ומקיים תכונות דואליות. אור כמו כל גל אלקטרומגנטי, ניתן לביטוי חלקיקי זה, כפוטון, נטול מסת מנוחה ונע בממוצע במסילה גאודזית שהיא הדרך הקצרה ביותר בין שתי נקודות במרחב. קליטת האור על ידי עין היא תנאי הכרחי לראיה, ולכן אנשים משתמשים בתאורה מלאכותית במקומות בהן עוצמת האור אינה מספיקה. לאור קיימים שימושים רבים בתקשורת ובטכנולוגיה, החל בנרות ועד לתאים פוטואלקטריים. (לקוח מויקיפדיה)

קורס זריז | כוכב חמה | אסטרונומיה #13

ערוץ היוטיוב החינוכי קראש קורס (קורס זריז) CrashCourse מעלה תכנים במגוון נושאים. מנחי הערוץ הם האנק גרין (כימיה ופילוסופיה), פיל פלייט (אסטרונומיה), ניקול סוויני (סוציולוגיה), קארי-אן פילבין (מחשבים ומדעים), קרייג בנזין (קולנוע והיסטוריה), מייק רוגנטה (מיתולוגיה), ג'ייקוב קליפורד ואדריאן היל (כלכלה) וג'ון גרין (היסטוריה). נכון לחודש נובמבר 2019 הערוץ צבר 10,477,732 מנויים ו- 1,150,514,290 צפיות. הסרטון הנוכחי, שיעור האסטרונומיה המתמקד בכוכב חמה. עריכה: בלייק דה פסטינו  ייעוץ: ד"ר מישל ת'אלר  /  בימוי: ניקולס ג'קסינס  /  עורכת: ניקול סוויני / גרפיקה:  Thought Café / תרגום לעברית: Inbar Yekuel

כוכב חמה (בלועזית: Mercury, מרקורי) הוא כוכב הלכת הקרוב ביותר לשמש. מרחקו הממוצע ממנה הוא כ־58,000,000 קילומטרים, שהם כ־0.387 יחידות אסטרונומיות. מבחינת מסתו, הוא כוכב הלכת השמיני והקטן ביותר במערכת השמש, ואין לו ירחים. עד כה הגיעו לכוכב שני רכבי מחקר מכדור הארץ: הגשושית מארינר 10, שביקרה בו מספר פעמים החל משנת 1974, והגשושית בין השנים 2008–2015. כוכב חמה קטן בהרבה מכדור הארץ, ודומה בגודלו לירח. קוטרו 4,878 קילומטרים. כוח המשיכה על פניו קטן פי 2.5 מאשר על־פני כדור הארץ. כמו כן, אין לו ירחים, אין בו מים וכאמור אף לא אטמוספירה. אור השמש על פני כוכב חמה חזק פי 8.9 מאשר על כדור הארץ, ועוצמת הקרינה המגיעה אל פניו היא 9126.6 וואט למ"ר. פני השטח של כוכב חמה מכוסים מכתשים בדומה לירח. אחד ממאפייניו הבולטים ביותר של פני הכוכב (ממה שצולם) הוא Caloris Basin, מכתש שקוטרו כ־1350 ק"מ. (לקוח מויקיפדיה)

 

קורס זריז | גאות ושפל | אסטרונומיה #8

קראש קורס (קורס זריז) CrashCourse הנו ערוץ יוטיוב חינוכי, מנחי הערוץ הם האנק גרין (כימיה ופילוסופיה), פיל פלייט (אסטרונומיה), ניקול סוויני (סוציולוגיה), קארי-אן פילבין (מחשבים ומדעים), קרייג בנזין (קולנוע והיסטוריה), מייק רוגנטה (מיתולוגיה), ג'ייקוב קליפורד ואדריאן היל (כלכלה) וג'ון גרין (היסטוריה). נכון לחודש אפריל 2018 הערוץ צבר 7,477,732 מנויים ו- 810,686,895 צפיות. בסרטון הנוכחי פיל חוקר את עולם השפל והגאות: מה הקשר בין גאות ושפל וכוח המשיכה? כיצד כוכבים והירחים שלהם נהיים "נעולי גאות", מה היה קורה לו גובהכם היה 300 קילומטר ועוד. כתב והגיש: פיל פלייט / עריכת  תסריט: בלייק דה פסטינו  / ייעוץ: ד"ר מישל ת'אלר  בימוי / ניקולס ג'נקינס  פיקוח ועריכה: ניקול סוויני /  עיצוב סאונד מייקל ארנדה / גרפיקה: Thought Café.  

מחזור גאות ושפל (כְּרִית) הוא תופעה שבה גובה פני הים, "עולה" או "יורד" במחזוריות קבועה. לפי הידוע לנו מן הכתובים, הראשון שהצליח לקשור בין תופעת הגאות והשפל ובין הירח היה מגלה הארצות היווני פיתאס. הכוחות הגורמים לתופעה זו קרויים כוחות גאות ושפל. התופעה באה לידי ביטוי באופן חזק בחופים אשר נושקים לאוקיינוסים (מדובר בהפרשים של 8-6 מטרים). לעומת זאת בים התיכון שהוא ים הכלוא בין יבשות אפריקה ואירופה, תופעה זו חלשה יחסית (חצי מטר בערך בחופי ישראל). מחזור הגאות והשפל מתרחש פעמיים ביום. הזמן בין גאות אחת לשנייה הוא כ-12 שעות ו-24 דקות, כתוצאה משילוב סיבוב כדור הארץ סביב עצמו עם מסלולו של הירח סביב כדור הארץ. מקום בו מגיעה תופעה זו לשיא מבחינת ההבדל בין גובה המים בגאות ובשפל הוא מפרץ פאנדי, קנדה וארצות הברית. (לקוח מויקיפדיה)