מדע וטכנולוגיה

באתר זה מה זה (זהמהזה) zemaze.co.il, מיזם שיתופי חברתי להעלאת סרטונים מכל העולם עם כתוביות בעברית, תמצאו עשרות סרטונים בנושאי מדע וטכנולוגיה.

רכבים דו-מנועיים מדהימים

מכוניות דו מנועיות מדהימות

רכבים דו-מנועיים מדהימים. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © Top Intel, 'התחנה האחת שלכם בכל מה שקשור לעדכונים ומידע על מכוניות'.

הסרטון הפעם – בעולם המכוניות, כמה רעיונות חורגים מהרגיל. אלו לא רק מכוניות מהירות או דגמים נדירים. אלו רכבים שגורמים לכם לכם לעצור ולומר, "רגע… מה עשו כאן?" בסרטון הזה, אנחנו מסתכלים על שלוש מכוניות דו-מנוע שהיו באמת מטורפות. אלה לא בדיחות או בנייה בחצר האחורית. אלה היו מכוניות אמיתיות ומתפקדות עם שני מנועים נפרדים – והן נוצרו מתוך מחשבה על מטרות רציניות.

תרגום הסרטון:

פולקסווגן טווין גולף  Volkswagen Twin Golf

בעולם המרוצים היו רעיונות מוזרים ונועזים רבים, אבל בשנות ה-80, רעיון אחד בלט מעל כולם. הוא הגיע מחברת רכב מוכרת – 'פולקסווגן'. הם בנו רכב עם לא אחד, אלא שני מנועים, ה-'פולקסווגן טווין גולף'. הרכב הזה נבנה כדי להתמודד עם אחד מאירועי המרוץ הקשים ביותר בעולם – מרוץ פייקס פיק (Pikes peak) הבינלאומי בקולורדו, ארצות הברית. ולא, הם לא עשו את זה בשביל הכיף, או רק כדי לבדוק אם זה יעבוד. הם היו רציניים בנוגע לניצחון.

פייקס פיק זה לא סתם מרוץ. מדובר בטיפוס על הר במסלול באורך של 12.42 קילומטרים עם 156 פיתולים. המרוץ מתחיל בגובה של 9,390 רגל מעל פני הים ומסתיים בגובה של 14,115 רגל. בגובה כזה, אפילו אנשים מתקשים לנשום, שלא לדבר על מנועים. האוויר נעשה דליל יותר, והמכוניות מאבדות כוח. זו הסיבה שפולקסווגן חשבה שמשהו נוסף נדרש. אז הם העלו רעיון מטורף: מה אם נכניס שני מנועים למכונית אחת?

שני מנועים, 390 כוחות סוס

ב-1985 פולקסווגן הציגה את הטווין גולף הראשונה. בהתחלה היא נראתה כמו גולף רגילה אבל היא הסתירה סוד. מתחת למכסה המנוע מלפנים היה מנוע 1.8 ליטר עם 16 שסתומים, ומאחורה, מנוע נוסף זהה. ביחד, שני המנועים הפיקו כ-390 כוחות סוס. המנוע הקדמי הניע את הגלגלים הקדמיים, והאחורי הניע את הגלגלים האחוריים. זה היה כמו שתי מכוניות שחוברו לאחת.

נהג הראלי הגרמני יואכים קליינט (Klaus-Joachim Kleint), נבחר לנהוג ברכב. הוא עשה עבודה יפה וסיים במקום השלישי. אבל המנועים נטולי הטורבו התקשו בגובה הרב ואיבדו הרבה כוח ככל שהרכב טיפס גבוה יותר. בפולקסווגן הבינה שנדרש משהו חזק יותר.

טווין גולף חדשה, 500 כו"ס

ב-1986 הם חזרו עם גרסה חדשה. הפעם השתמשו בשני מנועים קטנים יותר של 1.3 ליטר מהפולקסווגן פולו, אבל עם טוויסט – לכל מנוע היה מגדש טורבו משלו, מתוצרת Kuhnle Kopp and Kausch או בקיצור- KKK. הטורבו עזר לפצות על האוויר הדליל. הטווין גולף החדשה הפיקה כ-500 כוחות סוס בסך הכול. זה נשמע כמו תכנית חכמה, ואולי זה גם נראה כך, לפחות עד שהאלקטרוניקה התחילה לעשות בעיות. הרכב סבל מתקלות במהלך המרוץ והצליח לסיים רק במקום הרביעי. ובכל זאת, פולקסווגן לא הייתה מוכנה לוותר.

שדרוג נוסף, 652 כו"ס

ב-1987 הם חזרו שוב, והפעם הם היו רציניים. לא רק שהם שדרגו את המנועים, הם בנו רכב חדש לגמרי. המרכב היה עשוי פיברגלס, והשלדה הייתה מסגרת חלל ייעודית, שצמצמה את המשקל לכ-2,250 ליברות (כ-1,020 ק"ג). שוב השתמשו בשני מנועים. הפעם כל אחד בנפח 1.8 ליטר עם 16 שסתומים ומגדש טורבו. כל מנוע הפיק כ-326 כוחות סוס, כלומר סך של 652 כוחות סוס. המערכת הייתה מורכבת. לכל מנוע הייתה תיבת הילוכים בת 5 מהירויות מתוצרת 'Hewland'. ליואכים הייתה ידית הילוכים אחת ששלטה בשתי התיבות. הרעיון היה חכם אבל דרש תיאום מושלם.

הגרסה הזו של הטווין גולף הייתה מהירה מאוד. היא האיצה מ-0 ל-60 מייל לשעה (0-100 קמ"ש) בקצת יותר מ-3 שניות. זה אולי נשמע נורמלי היום, אבל בשנות ה-80 זה היה מרשים.

במהלך מרוץ פייקס פיק 1987, יואכים קליינט הוביל לפי זמני הביניים. הוא היה רק שלוש פניות מקו הסיום, ואז קרה אסון – חלק ממערכת המתלים כשל, וההרכב נאלץ לפרוש. כל הכוח הזה, כל המאמץ, ועדיין בלי ניצחון.

לא ניצחה במרוץ אבל הקדימה את זמנה

למרות שפולקסווגן מעולם לא ניצחה בפייקס פיק עם הטווין גולף, הפרויקט הראה עד כמה הם היו מוכנים ללכת רחוק כדי לפתור בעיה. במקום פשוט לשפר מנוע אחד, הם חשבו: "למה לא שניים?" זה אולי נשמע כמו משהו שמכונאי משועמם היה מנסה במוסך אחרי ששתה יותר מדי קפה, אבל פולקסווגן באמת בנתה את זה והתחרתה בזה.

לאורך השנים, הטווין גולף הפכה לאחת מאותן מכוניות שאנשים מדברים עליהן מתוך סקרנות. היא הייתה מוזרה, מסובכת, והקדימה את זמנה בהרבה מובנים. זו לא הייתה מכונית ייצור ולא הייתה אמורה להיות, אבל היא הוכיחה שגם חברות רכב גדולות מוכנות לקחת סיכונים פרועים כשהן באמת רוצות לנצח.

הסיפור של פולקסווגן טווין גולף אינו רק על מנועים וכוח סוס. הוא על חשיבה יצירתית, פתרון בעיות וגם קצת הומור. אחרי הכול, נדרשת מנטליות מיוחדת כדי להסתכל על הר ולחשוב: "בוא ננצח אותו עם שני מנועים במקום אחד". לפעמים מרוץ הוא לא רק עניין של להגיע ראשון, לפעמים זה עניין של לנסות משהו שאף אחד אחר לא היה מעז.

סיטרואן 2CV סהרה Citroën 2CV Sahara

בשנות ה-60 הייתה מכונית צרפתית מוזרה שבלטה מעל השאר, לא כי הייתה מהירה או מפוארת, אלא כי היו לה שני מנועים. כן, שניים – אחד מלפנים ואחד מאחור. היא נקראה סיטרואן 2CV  סהרה והיא נראתה כמודה שוו רגילה עם גלגל רזרבי על מכסה המנוע. אבל היא יכלה להגיע למקומות שרוב המכוניות לא.

היא נבנתה למדבר, לדרכים משובשות, ולאנשים שהיו זקוקים לרכב שימשיך לנוע גם כשהתנאים קשים. זו לא הייתה מכונית לתצוגות אופנה בפריז. היא נבנתה כדי לעבוד קשה, בעיקר במקומות בהם יש יותר גמלים מרמזורים.

יוזמה פרטית שאומצה ע"י סיטרואן

הסיפור של סיטרואן 2CV  סהרה מתחיל בשנת 1954 עם צרפתי בשם בונפוס. הוא לקח סיטרואן 2CV  רגילה והוסיף לה מנוע נוסף בתא המטען. המנוע הזה הניע את הגלגלים האחוריים והמנוע הקדמי נשאר במקום והניע את הקדמיים. הרעיון המוזר הזה עבד היטב, ותפס את תשומת הלב של חברת סיטרואן. הם הבינו שזה יכול להיות שימושי, במיוחד לחוקרים ולחברות נפט שפעלו במדבריות צפון אפריקה, שם תקלה עלולה להשאיר אותך לבד עם עקרבים.

יוצרו רק 700 יחידות

סיטרואן פיתחה את ה-2CV  סהרה והחלה בייצור מדצמבר 1960עד שנת 1967. רק 694 יחידות יוצרו, ועוד אחת הורכבה ב-1971 מחלקים שנותרו. כלומר, פחות מ-700 מהמכוניות המוזרות האלה אי פעם התקיימו. חלקן הורכבו במפעל 'ויגו' (Vigo) בספרד, כולל 85 רכבים שיועדו למשמר האזרחי הספרדי, שהשתמש בהם בעבודות תנועה.

לא הרבה סוסים אבל הנדסה חכמה

ועכשיו, בואו נדבר על מה שהפך את הסהרה לשונה כל כך. קודם כל, היו לה שני מנועי בוקסר דו-בוכנתיים מקוררי אוויר שהוצבו בצורה אופקית, כל מנוע היה בנפח של 425 סמ"ק והפיק 12 כוחות סוס ב-3,500 סל"ד. זה לא הרבה כוח. יחד, שני המנועים הפיקו 24 כוחות סוס, אבל החוסר במהירות התקזז עם ההנדסה החכמה.

כל מנוע הפיק גם 23 ניוטון מטר של מומנט כוח ב-1,800 סל"ד, כלומר 46 ניוטון מטר בסך הכול. מנוע אחד הניע את הגלגלים הקדמיים, והשני את האחוריים. הנהג יכול היה להפעיל כל מנוע בנפרד, או את שניהם יחד, לנהיגה בארבעה גלגלים. המשמעות: גם אם מנוע אחד כשל, המכונית יכלה להמשיך. דבר שימושי במיוחד כשאתה רחוק מכל עזרה והאופציה היחידה שלך היא ללכת.

לסהרה היו שתי תיבות הילוכים ידניות בנות 4 מהירויות כל אחת שהופעלו ע"י 2  ידיות נפרדות. גם התדלוק היה שונה. לרכב היו שני מיכלי דלק בנפח 15 ליטר כל אחד מתחת לכל מושב קדמי. כל מנוע השתמש במיכל דלק משלו, כך שאם לאחד המנועים נגמר הדלק, המנוע השני יוכל להמשיך לעבוד. זה היה כמו לנהוג בשתי מכוניות בו זמנית, אבל עם הגה אחד.

התמודדה עם כל שטח

המתלים היו עצמאיים לגמרי, מה שעזר מאוד לנהיגת שטח. היא יכלה להתמודד עם סלעים, חול ודרכים משובשות בלי בעיה. מבחינת הגודל, הסהרה הייתה עם בסיס גלגלים של 2,400 מ"מ, אורך של 3,830 מ"מ, רוחב של 1,480 מ"מ, גובה של 1,600 מ"מ, ורווח גחון של 215 מ"מ. המשקל עמד על כ-1,620 ליברות (כ-735 קילו), קל מאוד לרכב 4X4. 

מהירה וחסכונית

בגלל המשקל והמערכת הייחודית, היא הגיעה למהירות שיא של כ-105 קמ"ש. צריכת הדלק הייתה כ-10 ליטר ל-100 ק"מ. לא רע, בהתחשב בכך שיש לה שני מנועים. הסהרה לא נראתה שונה בהרבה מ-2CV  רגילה, למעט כמה פרטים כמו הגלגל הרזרבי על מכסה המנוע, שלא היה רק ליופי, הוא פינה מקום למכניקה מאחור. היו גם פתחי אוורור נוספים מאחור, לקירור המנוע השני.

מלבד זאת היא נראתה כמו 2CV רגילה, מה שעזר לה להשתלב. לא היית מצפה מרכב שטח עמיד להיראות כמו רכב של חוואי שמוביל ביצים, אבל זה היה חלק מהקסם שלה. הרכב לא נבנה לערים, הוא נבנה למקומות קשים- מדבריות, גבעות ודרכים סלעיות. הצבא הצרפתי השתמש בו, וכך גם מדענים, חוקרים ועובדי נפט. היא לא הייתה מהירה אבל היא הייתה אמינה, ובאמצע שום מקום, זה מה שחשוב.

נותרו בעולם 100 יחידות

היום, סיטרואן 2CV  סהרה היא רכב נדיר. רק כ-100 יחידות עדיין קיימות כפריטי אספנות. בזמנו הן היו פשוט כלים, כלים חכמים ולא שגרתיים. לא רואים לעיתים קרובות רכב עם שני סוויצ'ים להנעה, שתי ידיות הילוכים ושני מנועים, אבל לסהרה היה את כל זה. אם תזכו אי פעם לנהוג באחת,  זכרו שאתם נוהגים בחתיכה של היסטוריה מוטורית, שמעולם לא ניסתה להיות מגניבה. היא פשוט הייתה מוזרה מספיק כדי שהיום, אנשים לא יפסיקו לדבר עליה.

 הונדה HONDA CR-X SQUARED CRX2 

בשנות השמונים המוקדמות ההונדה CRX הייתה ידועה כרכב קטן וקל, חסכוני בדלק ומהנה לנהיגה. היא לא נבנתה להיות מהירה כמו רכב ספורט אבל היה לה קהל מעריצים נאמן. בשנת 1984, הכותבים והמהנדסים של מגזין 'Car and Driver' החליטו לעשות משהו יוצא דופן עם הרכב הזה. הם קראו לפרויקט שלהם "סינכרוניות"  (Synchronicity) והרעיון היה לקחת הונדה CRX רגילה ולהתקין בה לא מנוע אחד, אלא שניים.

עוד

זה לא היה דבר שנהוג בתעשיית הרכב. זה היה מוזר, מסובך, ולמען האמת גם די מצחיק. אבל הם עשו את זה בכל זאת, ויצרו את מה שהם קראו לו CRX2 – הונדה CRX עם שני מנועים. הצוות התחיל מהונדה CRX מדור ראשון, שבמקור כללה מנוע בנפח 1.5 ליטר עם הספק של 76 כוחות סוס ומומנט כוח של 84 ליברות (כ-37 קילו). המנוע הקטן הזה הניע את הגלגלים הקדמיים דרך תיבת הילוכים אוטומטית עם שלושה הילוכים. משקל הרכב היה קצת מעל 1,800 ליברות (כ-815 קילו) והוא מעולם לא נועד להיות מהיר במיוחד. אבל לצוות של 'Car and Driver' היה רעיון פרוע: "למה לא להוסיף מנוע נוסף ותיבת הילוכים נוספת מאחור?"

152 כוחות סוס

וזה בדיוק מה שהם עשו. הם התקינו מנוע נוסף בנפח 1.5 ליטר באזור המטען האחורי, שחובר לתיבת הילוכים אוטומטית נוספת עם שלושה הילוכים. המשמעות הייתה שלרכב כעת יש שני מנועים, שתי תיבות הילוכים, ושני זוגות גלגלים – קדמיים ואחוריים, שיכלו להניע את הרכב בו זמנית. כששני המנועים פעלו יחד, ל- CRX2 היו 152 כוחות סוס ומומנט כוח של 168 ליברות  (כ-76 קילו). אולי זה לא נשמע הרבה כיום, אבל בשנות השמונים זה היה הספק מכובד לרכב קטן כזה.

עם זאת, כל הציוד הנוסף הוסיף גם משקל, ואף שלרכב הייתה כעת כפול מהעוצמה, הוא נדרש לכ-8 שניות כדי להאיץ מ-0 ל-100 קמ"ש. זמן רבע המייל עמד על 16.0 שניות – לא בדיוק נתונים של מכונית מרוץ, אבל הרעיון כולו היה יותר על יצירתיות מאשר על מהירות.

202 כוחות סוס

בהמשך, הבינו חברי הצוות שהם יכולים לשפר את הפרויקט, בשלב השני הם הסירו את מנועי ה-1.5 ליטר הקטנים והחליפו אותם בשני מנועים גדולים יותר, בנפח 1.8 ליטר, שנלקחו מהונדה אקורד. כל אחד מהמנועים הללו הפיק 101 כוחות סוס ו-108 ליברות של מומנט. כאשר פעלו יחד, התפוקה הכוללת הייתה 202 כוחות סוס ו-216  ליברות של מומנט. גם תיבות ההילוכים שודרגו – הפעם לתיבות אוטומטיות עם ארבעה הילוכים.

עם התצורה הזו, ה- CRX2 הפך למהיר יותר: הוא האיץ מ-0 ל-100 קמ"ש תוך 6.2 שניות וסיים את רבע המייל ב-14.5 שניות. כדי למנוע התחממות של המנועים, הותקן רדיאטור גדול יותר. הם גם שיפרו את המתלים, באמצעות מוטות מייצבים (anti-roll bars) שנלקחו מ- Honda Civic Wagon  והוסיפו בולמי זעזועים של Koni  כדי לשפר את התנהגותה בכביש.

עיצוב אגרסיבי

הצוות לא עצר רק בביצועים. הם העניקו לרכב מראה אגרסיבי יותר באמצעות קיט מרכב של  Mugen  והתקינו חישוקי סגסוגת MSW בקוטר 15 אינץ'. בתוך הרכב הותקנו מושבי דלי של Recaro והגה עור ספורטיבי בעל ארבעה חישורים.הנהיגה ב-CRX2 הייתה חוויה לימודית: ניתן היה להתניע כל מנוע בנפרד – אחד בעזרת מפתח, והשני באמצעות מתג.

2 תיבות הילוכים

שתי תיבות ההילוכים נשלטו באמצעות ידית הילוכים אחת, וזה איכשהו עבד, גם אם זה נשמע היום כמו רעיון רע. ניתן היה לנהוג ברכב באמצעות המנוע הקדמי בלבד, המנוע האחורי בלבד, או שניהם יחד בו זמנית. זה הפך את הרכב לגמיש למדי, אם כי ייתכן שמבלבל עבור מי שאינו מכיר את המערכת.

לאחר ש-Car and Driver  סיימו את הפרויקט, הרכב עבר בין כמה בעלים. בשנת 1996, אדם בשם ג'ו דאנלאופ קנה אותו. הוא נהג ב–CRX2  הדו-מנועי למרחק של יותר מ- 50,000  מיילים. לדבריו, הרכב היה אמין באופן מפתיע, למרות כל השינויים המוזרים.

הורדה מהכביש וחזרה

לצערנו, בסביבות שנת 2006, תקלה במערכת הדלק גרמה להורדת הרכב מהכביש, והוא נותר ללא שימוש במשך מספר שנים. ואז, בשנת 2023, אדם בשם רנדי קרלסון מצא את ה-CRX2  והחזיר אותו לחיים. קרלסון ידוע באיסוף מכוניות נדירות ומוזרות. הוא תיקן את מערכת הדלק, ניקה את הרכב, ונתן לו את תשומת הלב שהגיע לו. בזכותו, ה-CRX2  חזר לאור הזרקורים ואף הופיע בערוץ היוטיובJay Leno's Garage שם נראה שוב פועל ונוסע.

מעולם לא נכנסה לייצור המוני

פרויקט ההונדה CRX הדו-מנועית מעולם לא נועד לייצור המוני. הוא היה יותר כמו ניסוי מדעי על גלגלים. הרעיון של התקנת שני מנועים ברכב קטן אחד היה לא שגרתי, ואולי אפילו קצת מטופש, אבל הוא הראה מה אפשר לעשות בעזרת יצירתיות, כלים, וקצת זמן פנוי. ה-CRX2  הוא לא סתם רכב משופר, הוא תזכורת נעה לכך שתרבות הרכב יכולה להיות מוזרה, מהנה ובלתי צפויה, גם אם זה אומר לבלות כמה שעות בניסיון להיזכר איזה מנוע בדיוק התנעת הרגע.

לסרטוני רכב אספנות נוספים עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לעברית לחצו על הקישור

 

קייטי פרי וגייל קינג טסות לחלל

המרוץ לחלל

קייטי פרי וגייל קינג טסות לחלל. גייל קינג, קייטי פרי ו-4 נשים נוספות הוטסו לחלל. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © Inside Edition. 

Inside Edition הוא מגזין החדשות הוותיק ביותר, בעל הדירוג הגבוה ביותר והנצפה ביותר בחדשות ופוליטיקה בארה"ב.

הסרטון הפעם – הרפתקאת החלל של קייטי פרי ו- 5 נשים נוספות בחודש אפריל 2025. הנשים חוו ארבע דקות של חוסר משקל לפני שחזרו בשלום לכדור הארץ.

רקע

הטיסה של גייל קינג, קייטי פרי וחברותיה היא הרבה יותר ממסע אישי. היא סמל לתחילתו של עידן חדש שבו החלל הופך לזירה של טכנולוגיה, יוקרה, כלכלה ופוליטיקה. בעתיד הקרוב, לא רק מדינות יחתרו לירח ולמאדים אלא גם תאגידים, אנשים פרטיים, ואולי גם אנחנו.

הטיסה הזו לא הייתה טיסה שגרתית של נאס״א אלא חלק מהתוכנית המסחרית של חברת Blue Origin שבבעלות מייסד אמזון, ג'ף בזוס. החברה שואפת להפוך את טיסות החלל לחוויה זמינה לא רק לאסטרונאוטים מאומנים, אלא גם לאזרחים פרטיים, סלבריטאים ומשקיעים.

הטיסה הספציפית הזו שהתקיימה בקפסולת 'New Shepard' כללה לראשונה צוות שכולו נשים. ההרכב הזה אינו מקרי. יש כאן הצהרה עוצמתית על הכללת נשים, העצמה נשית וחזון של עתיד שבו גם נשים לוקחות תפקידים מובילים בחלל – לא רק מאחורי הקלעים, אלא בקדמת הבמה.

גייל קינג היא עיתונאית מוכרת וידידתה הקרובה של אופרה ווינפרי. הבחירה בה להמריא – למרות פחד טיסות ידוע – משדרת מסר של התמודדות עם פחדים, שבירת גבולות, והשראה לאנשים מכל תחום חיים.

קייטי פרי, זמרת הפופ האמריקאית, הביאה איתה לחלל סמל אישי – פרח חיננית עבור בתה דייזי – מה שמוסיף נופך רגשי לסיפור ומחבר בין הבלתי מושג (החלל) לבין האינטימי והאנושי ביותר (אימהות, אהבה).

תיירות חלל הופכת למציאות יומיומית  

מה שבעבר היה נחלת מעטים מאוד, הופך לאט לאט לחוויה שאנשים "רגילים" יכולים לחלום עליה, במיוחד סלבריטאים ואנשים בעלי ממון. ייתכן שבתוך עשור או שניים, נוכל לראות "חופשות חלל" כחלק מהתיירות הגלובלית עם מלונות בחלל ואפילו תחנות עצירה על הירח.

נשים בחלל – לא רק סמל

בעוד בעבר נשים הוצגו יותר כסמל או חריגות בתחום גברי, כיום הן ממלאות תפקידים שוויוניים. החזון של צוותים מגדריים מגוונים בחלל משקף מגמה רחבה של שינוי במבנה החברתי־טכנולוגי.

חיבור בין תרבות פופ וחלל

שילוב של דמויות תרבותיות כמו קייטי פרי, אופרה ווינפרי, או ויליאם שאטנר (שכבר טס עם Blue Origin) יוצר עניין ציבורי עצום וגורם לציבור הרחב ובעיקר לצעירים להתעניין מחדש במדע, טכנולוגיה וחלל.

טכנולוגיות בטוחות ונגישות

כל שיגור מוצלח מוסיף ביטחון בטכנולוגיה, מקרב משקיעים ומאפשר שיפור מתמיד. ככל שהשיגורים יהיו שגרתיים – המחירים ירדו, הביקוש יעלה, והגישה לחלל תהפוך דמוקרטית יותר.

ההשלכות הפוליטיות – כלכליות של טיסות חלל פרטיות

שינוי במשוואה הגאו־פוליטית

בעבר, חקר החלל היה ביטוי לעוצמה לאומית, בעיקר של מדינות כמו ארה"ב, רוסיה וסין. היום, כשחברות פרטיות כמו SpaceX של אילון מאסק, Blue Origin של ג'ף בזוס ו-Virgin Galactic של ריצ'רד ברנסון לוקחות את המושכות, עוצמה טכנולוגית כבר לא נובעת רק ממדינות אלא מהון פרטי.

שיתוף פעולה בין נאס״א ל- SpaceX

נאס״א הסתמכה בשנים האחרונות על SpaceX כדי לשגר אסטרונאוטים לתחנת החלל הבינלאומית, מה שהיה בעבר תפקיד בלעדי של הממשלה.

המשמעות היא שחברות פרטיות עשויות להפוך לגורם מכתיב סדר עולמי חדש. זה כולל שליטה בתקשורת לוויינית, בתחבורה חללית ואפילו במשאבים חוץ-כדוריים כמו כרייה בירח או במאדים.

תחרות על המשאב הבא – החלל החיצון

החלל מתחיל להיתפס כטריטוריה כלכלית פוטנציאלית עם משאבים יקרי ערך כמו מתכות נדירות באסטרואידים, אנרגיה סולארית ממסלולים קבועים, ועוד. מי שישיג שליטה טכנולוגית מוקדמת ייהנה מעוצמה כלכלית ופוליטית עצומה.

סין וארה״ב כבר בתחרות

סין מתקדמת במהירות עם תחנת חלל משלה, תוכניות לירח ולמאדים. ארה"ב משקיעה דרך NASA וגם דרך חברות פרטיות. כל אחת שואפת ל- "דריסת רגל ראשונה" שתקנה לה יתרון אסטרטגי.

האם אנחנו בעיצומו של עידן חדש של "קולוניאליזם חללי"?

נראה שכמו שבמאה ה־15 התחיל מירוץ הקולוניאליזם בין מעצמות אירופה כעת קורה דבר דומה לגבי החלל. מי יקבע למי מותר לכרות? למי יש זכות על קרקע בירח? מה קורה כשחברה פרטית תקים תחנת דלק מסחרית במסלול?

אמנת אחריות החלל של האו"ם (1967)

אמנת החלל של האו"ם קובעת שהחלל הוא רכוש משותף של האנושות, אבל לא ברור איך היא תתממש בפועל כשתאגידים חזקים יתחילו לפעול שם ברווח של מיליארדים.

התחרות הגדולה בין 3 החברות

  • SpaceX  ספייס אקס

היתרון הבולט של החברה – טכנולוגיה מתקדמת ורקטות חוזרות לשימוש. המטרה המרכזית – מושבה על מאדים ושיגורים מסחריים

  • Blue Origin בלו אוריג'ין 

היתרון הבולט של החברה – עיצוב בטיחותי ומיתוג יוקרתי. המטרה המרכזית – תיירות חלל ותשתיות לחלל מסחרי.

  • Virgin Galactic וירג'ין גלקטיק

היתרון הבולט של החברה – חוויה תיירותית נגישה יותר. המטרה המרכזית – טיסות תת־מסלוליות לציבור הרחב.

מי מנצח בינתיים?

בינתיים אין מנצחים. שלושת החברות מתקדמות במהירות. המצב נכון להיום:

SpaceX מובילה בטכנולוגיה ובכמות שיגורים. היא משתפת פעולה עם נאס״א, ומשגרת לוויינים וציוד קבוע.

Blue Origin מתמקדת בשלב זה בחוויה. היא מכוונת לאליטה תרבותית (כמו קייטי פרי וגייל קינג) כדי ליצור הד ציבורי.

Virgin Galactic פתחה את השערים לתיירים פחות אמידים, אבל עדיין נתקלת בעיכובים טכניים.

תרגום הסרטון

גייל קינג מנגבת דמעה בזמן שהיא נוסעת, יחד עם קייטי פרי ועוד ארבע אסטרונאוטיות נוספות, לעבר כן השיגור. אחת אחת. הן מצלצלות בפעמון כאן. גייל, שפוחדת מטיסות, נראית מפוחדת. זוהי התגברות על חומת פחד, מחסום.

אני חושב שזה יהיה עבורה חוויה מטהרת במובנים רבים.

צוות הנשים כולו אוחז ידיים בתפילה. ואז מגיע הזמן להיכנס לקפסולה.

"אישור לשיגור."
"כן, בייבי. אישור לשיגור."
"המילים האהובות עליי."

בשעה 9:30 בבוקר, השיגור. הרקטה המריאה לחלל. הרקטה חצתה את גובה 80,000 רגל, במהירות של 1,300 מייל לשעה (2,092 ק"מש)

אופרה נרגשת

אופרה צופה בחברתה הטובה יוצאת לחלל. היא וארוסה של קייטי פרי, אורלנדו בלום, ניחמו זה את זו.

הנשים חוו ארבע דקות של חוסר משקל. קייטי הרימה חיננית (פרח) מול המצלמה.

הן צפות. הן חסרות משקל. הן חוות אפס כבידה בפעם הראשונה בחייהן. הן הוצפו מהנוף שראו.

"הו, תראו את הירח, חבר'ה. אני פשוט חייבת להגיד לכם… תראו את הירח. תראו."

ואז הגיע הזמן לחזור לכדור הארץ.

"ברוכות השבות לכדור הארץ"

מייסד אמזון, ג'ף בזוס, חווה רגע מביך, נפל עם פניו קדימה בזמן שבדק את הקפסולה. ארוסתו, לורן סאנצ'ס, הייתה הראשונה לצאת.

גייל הרימה את ידיה לשמיים. "אני פשוט צריכה רגע עם הקרקע." היא כרעה על ברכיה ."רק להוקיר את הקרקע לרגע" ונשקה לאדמה.

קייטי הרימה את החיננית היחידה שלה לעבר השמיים. היא לקחה את הפרח לחלל כדי לכבד את בתה בת ה-4, דייזי, שקראה לה במהלך הנחיתה.

ג'סטין קייטי, כוכבת הפופ, גם היא נשקה לקרקע.

"החוויה הזו היא רק שנייה להיותי אמא "

במסיבת עיתונאים שאלו את גייל על המבט המפוחד שהיה על פניה.

גייל:

"ברגע ההוא הייתי כל כך מפוחדת. רק רציתי להיכנס למושב שלי. רק להיכנס לקפסולה ולשבת. בחיים – בחיים – לא חשבתי שאוכל לעשות דבר כזה. וואו."

לסרטונים נוספים מערוץ © Inside Edition עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לעברית לחצו על הקישור

 

 

מטוס הקרב השוודי נוחת על כביש כפרי

מטוס הקרב השוודי ה-Saab JAS 39 Gripen מבצע נחיתה מדויקת על כביש כפרי צר ותמרוני 9G במהירות גבוהה. סרטון מערוץ היוטיוב © USA Military Channel.

הערוץ נועד בעיקר להציג את סרטוני הנשק והחיילים של צבא ארצות הברית (צבא, צי, חיל האוויר, חיל הנחתים).

בנוסף תמצאו בערוץ סרטונים של כוחות ההגנה של יפן ומדינות נאט"ו.המידע אינו מהווה אישור של מחלקת ההגנה של ארצות הברית.

הסרטון הפעם מציג את היכולות המרשימות של מטוס הקרב השוודי Saab JAS 39 Gripen במיוחד ביכולתו לנחות על כבישים צרים ולבצע תמרונים בעומס של 9G.

נחיתות על כבישים צרים

מטוס הגריפן נועד לפעול מבסיסים מאולתרים, כולל כבישים מהירים, כחלק מהאסטרטגיה השוודית להבטחת גמישות תפעולית במצבי חירום. במהלך תרגילים, המטוסים האלו מבצעים נחיתות והמראות על כבישים צרים, תוך תיאום מדויק עם צוותי קרקע. לדוגמה, תרגיל בתאילנד הדגים את יכולת המטוס לנחות ולהמריא מכביש, עם צוותי קרקע המסייעים בתדלוק ותחזוקה מהירה.​

תמרונים בעומס של  9G

הגריפן מסוגל לבצע תמרונים בעומס של עד 9G כפי שמודגם בסרטון שבו טייס מבחן מבצע תמרונים אווירובטיים קיצוניים.  הסרטון מציג את תגובת הטייס לעומסים האלו כשמד ג'י מראה את השינויים בעומס במהלך התמרונים.​

טכנולוגיה מתקדמת

הגריפן E, הדגם המתקדם ביותר, כולל טכנולוגיות מתקדמות כגון:​

  • מערכת לוחמה אלקטרונית מתקדמת.​
  • מערכת חיישנים משולבת המספקת מודעות מצב גבוהה.​
  • תצוגת שטח רחב (WAD) המאפשרת לטייס לקבל החלטות מהירות ומדויקות.​

היכולות האלו מאפשרות למטוס לפעול ביעילות בסביבות קרב מורכבות ומאוימות.​

בשנת 2024 תאגיד סאאב וחברת הבינה המלאכותית הלסינג (Helsing) התחילו בשיתוף פעולה אסטרטגי במטרה לשלב nערכת בינה מלאכותית (Cirra) במטוס הקרב Saab Gripen-E. יכולות ה- AI יאפשר ניהול נתונים ויפחיתו את העומס מהטיסים.

הלנד רובר הראשונה בעולם | ריצ'רד האמונד

הלנד רובר הראשונה בעולם

הלנד רובר הראשונה בעולם | ריצ'רד האמונד. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © DRIVETRIBE, הבית של הרפתקאות מוטוריות ומרוצי דופק. הערוץ נוסד על ידי ג'רמי קלארקסון, ריצ'רד האמונד וג'יימס מיי. בסרטון הפעם – כולנו יודעים שריצ'רד האמונד אוהב רכבי שטח. ריצ'רד לוקח אותנו לגילוי מחדש של הלנד רובר האגדי.

תרגום הסרטון:

ריצ'רד:

"אולי אתם כבר יודעים את זה, אבל אני אוהב רכבי שטח. יש משהו ברכב 4X4. עוד לפני העובדה שזאת רוח של הרפתקה, זה עניין של עיצוב שמשרת את הפונקציה. מכונה שנועדה לעשות את העבודה. לעשות את מה שאתה רוצה וצריך שהיא תעשה.

והיום, אני רוצה לספר לכם סיפור על אחת כזאת. לא על זאת שאתם רואים פה, אליה נגיע עוד מעט. יש רכבי שטח שכבשו הרים ומדבריות, אבל זהו סיפור על רכב שטח מסוים אחד שבעצם יצר תופעה.

לפני 75 שנה בדיוק ירד מהמפעל אבי אבות כל רכבי ה- 4X4 שהפך לאיקון. לנד רובר מספר אחת, מספר רישוי JUE 477 או בקיצור -JWY. זה היה הרכב הראשון מתוך שני מיליון. והסיפור שלו לא דומה לשום דבר אחר".

בן קוסון, יו"ר Royal Automobile Club:

"זה היה הלנד רובר הראשון שיוצר אי פעם וככל הנראה נמסר ב- 29 ביולי 1948. לפי הרשומות, הוא היה אמור להימסר למלך, אבל ברגע האחרון זה השתנה ובסוף הוא נשלח לפרופסור יואן מוּרן מאוניברסיטת ניוקאסל. בשנות ה- 70 המוקדמות הוא נמכר לחקלאי בצפון־מזרח אנגליה במחיר נמוך מאוד ומאז ההיסטוריה שלו נעשתה עמומה".

ריצ'רד:

"במשך עשורים הלנד רובר המקורי היה לא יותר מאשר מיתוס".

ג'וליאן שאולהייפר בעל חברה לשיקום רכבים:  

"מאז שאני ילד אני מתעניין בלנד רובר הקלאסיים. וזהו אולי הרכב הכי חשוב בתולדות המותג שפשוט נעלם מעל פני האדמה. אנשים מכל העולם שאלו – איפה הוא? האם נשאר משהו ממנו? אולי הוא פורק? אולי חלקים ממנו נטמעו ברכבים אחרים? היו שמועות שהוא נמצא באיזושהי חווה אי שם בצפון־מזרח אנגליה. והסיפור הוא שיום אחד, בשעת דמדומים, כשהשלג מסביב הפשיר, גילו אותו. הוא היה שם, אחרי שהיה מוסתר כמעט 50 שנה כשאנשים הפכו את החיפוש אחריו לפרויקט חיים".

ריצ'רד:

"השמועות התבררו כנכונות. ה- JUE 477 צצה מחדש בחווה בנורת' מברלנד. אבל השנים לא עשו לה טוב".

בן קוסון:

"אחרי עשורים של עמידה בשדה ובאסם בלי גג המצב שלה היה עגום. אבל באופן מפתיע היא עדיין הייתה שלמה. לצערנו, החקלאי מת, ומשפחתו החליטה למכור את הרכב".

ג'וליאן שאולהייפר:

"לאור העיסוק שלי בהערכת רכבי וינטג' וקלאסיים וההיכרות העמוקה שלי עם סדרה 1 של לנד רובר, המשפחה מצאה אותי ושאלה אם אוכל לדבר איתם על רכב חשוב שיש ברשותם. אחרי כמה חודשים, סוף־סוף הגעתי לראות אותו. בשלב הזה כבר העבירו אותו לאסם אבן ישן בכפר קטן, סמוי מהעין. וכשדלתות האסם נפתחו, הוא היה שם. ללא עורערין, בלי שום ספק. לנד רובר מספר אחת. בתור חובב לנד רובר מושבע מגיל צעיר, לעמוד פנים מול פנים עם JWY זה היה פשוט לא ייאמן. במשך כמעט 50 שנה הטבע התעלל בה. וזה היה ככל הנראה המצב הכי גרוע שראיתי ברכב מהסוג הזה. היא כמעט נשברה לשניים. מצב נורא".

ריצ'רד:

"למרות המראה שלה, המשפחה החליטה לערוך מכירה פומבית עם הצעות סגורות. הצעה אחת בלבד לקניית הלנד רובר הראשונה שיוצרה אי פעם".

בן קוסון:

"קיבלת רשות לבדוק את הרכב ואז היית צריך לקחת החלטה ולהציע מחיר. למזלנו, ג'ים והצוות שלו הוזמנו להשתתף ועוד יותר למזלנו, הם בחרו במספר הנכון".

מרטין פורט, חוקר סופר וצלם:

"היה צורך הרבה אומץ ורוח חלוצית כדי לחשוב בכלל על שיקום הרכב הזה והחזרתו לחיים".

ריצ'רד:

"הרוכש החדש, אולי הבעלים הכי משמעותי של רכבי שטח אי פעם, היה היזם, תעשיין והרפתקן בשם סר ג'ים ראטקליף".

סר ג'ים רטקליף:

"שמחנו מאוד לזכות במכירה. היינו אז בעיצומו של פרויקט הגרנדייר שאותו תיארנו כיורש הרוחני של הלנד רובר.וכשדיברנו על לנד רובר, התכוונו מראש לדגם האייקוני ההוא. בזמנו ה- JWY היה רכב השטח הטוב ביותר בדורו, כמו שאנחנו מאמינים שהגרנדייר הוא כיום. כשראינו שהוא עומד למכירה החלטנו לנסות. היה כמובן גם חשש שנצטרך לשחזר את המכונית הזאת".

ריצ'רד:

"כעת כשה- JWY בידים של הבעלים החדשים באה גם ההחלטה לשקם את הרכב. ועבור ג'ים והצוות שלו היה רק אדם אחד מתאים למשימה".

ג'וליאן שאולהייפר:

"זה היה הלם. זה יכול היה להיות הדבר הכי גדול שעשיתי אי־פעם או ההחלטה הכי גרועה. כי הרכב היה במצב כל־כך רע. אם הייתי שוגה בהערכת היקף העבודה או תהליך השחזור הייתי הורס פריט היסטורי של ממש. אבל התגובה הייתה "יש לנו אמון מלא בך ובצוות הקטן שלך, אנחנו איתך". הסכמנו על תקופה של שנתיים לשיקום ה- JWY. בחודשים הבאים פירקנו בזהירות את כל הרכב לחלקים. בחַנו כל פרט ופרט. להפתעתנו ה- JWY הייתה שלמה בצורה מדהימה. כמעט כל הרכיבים המרכזיים היו שם ובמצב מקורי ממש טוב. אבל השלדה שהיא הזהות של הרכב הייתה הבעיה. היא הייתה עקומה, רקובה, הרוסה לגמרי. ועדיין, לא היה שום ספק, זו הייתה השלדה המקורית".

מרטין פורט:

"הדבר הקל היה לזרוק אותה ולבנות שלדה חדשה. לשים לה פאנלים חדשים, מנוע חדש… אבל זו לא הייתה הרוח של תהליך השחזור הזה.
הרוח הייתה מאוד פשוטה – לשמר כל מה שאפשר לשמר. הנשמה, התחושה, ה- די-אן-איי נשמרו בכל מקום שזה היה אפשרי. מהמנוע ועד לבורג הבודד האחרון".

ריצ'רד:

"לאחר שנתיים של מחקר מדוקדק, שיקום זהיר והמון אהבה, ה- JWY הייתה מוכנה להימסר חזרה לבעליה".

ג'וליאן שאולהייפר:

"הרגשתי כל רגש אפשרי כשמסרנו אותה לסר ג’ים.
לראות אותו נוהג בה, נוסע בדרך, זה היה הרגע הכי טוב. החיוך שלו פשוט האיר את הפנים כשראה אותה בפעם הראשונה".

סר ג'ים רטקליף:

"זו באמת הייתה מכונית מופלאה. היא הייתה קשוחה, פרקטית, רכב שיכול להגיע לכל מקום. מאוד אותנטית אבל נראית פשוט נהדר. באמת רכב מהמם".

מרטין פורט:

"עם סיום השחזור אני לא חושב שמישהו ידע מה יקרה איתה. היה לה פוטנציאל להישמר במוזיאון".

ג'וליאן שאולהייפר:

"אז מה יקרה הלאה? למען האמת, לא באמת ידעתי. למעשה אני חושב שאף אחד לא באמת ידע".

ריצ'רד:

"וכך JWY ניצלה מגורל חלוד וחזרה למצב תקין כשהיא עדיין עונדת את המרכב החבוט שלה כאות של כבוד. וכאן הסיפור נהיה מעניין. כי בנקודה הזו, הייתם מצפים שהרכב המיוחד הזה, החד פעמי, יקר הערך, ישמר איפשהו, אולי במוזיאון. אבל מכוניות לא נבנות כדי לשבת במוזיאונים. בטח שלא רכבי שטח כמו זה. הן נבנות לנסוע, להרפתקאות. אז זה בדיוק מה שהם עשו. לקחו את ה- JWY להרפתקה. הרפתקה ענקית".

ג'וליאן שאולהייפר:

"זהו אחד האזורים האחרונים הבאמת פראיים על פני כדור הארץ. מסע אמיתי בסביבה הכי קשה שיש. הערכתי את הביטחון שלו".

סר ג'ים רטקליף:

"אנחנו חולמים מדי פעם על מסעות כאלה, משהו לא שגרתי. אז חשבנו: טיול קטן ליום ההולדת, חוצים את מדבר גובי…מה כבר יכול להשתבש?"

מרטין פורט:

"לשמוע שהלנד רובר הקטן והעיקש הזה לא יישב באיזה אוסף אלא ייסע אלפי קילומטרים לאורך מונגוליה לכיוון סין, להיות כנים, זו הייתה החדשה הכי טובה בעולם".

ריצ'רד:

"התוכנית הייתה ברורה: שיירה של רכבי וינטג’ יוצאת למסע יבשתי אדיר באזורים שהם מהקשים והבלתי מיושבים ביותר על פני כדור הארץ".

בן קוסון:

"התחלנו להרכיב רשימה של רכבים… לא הייתי משתמש במילה “מתאימים”, כי חוץ מהגרנדייר בחרנו כנראה את הרכבים הכי פחות מתאימים שיש. אבל זה בדיוק חלק מהאתגר".

ריצ'רד:

"מצפון מונגוליה השיירה תתקדם דרומה, תחצה את מדבר גובי, אלפי קילומטרים של טבע פראי".

מרטין פורט:

"כל בעל לנד רובר אוהב טיול דרכים, אוהב סיפורי שטח. אבל מעטים מהם באמת עושים את זה".

בן קוסון:

"כאן היינו ועשינו משהו שאני לא חושב שמישהו עשה אי פעם. ואני גם לא חושב שמישהו יעשה את זה שוב".

ריצ'רד:

הגרנדיירים, הדגם החדש של אינאוס שנועד ללכת לכל מקום ולעשות הכול ליוו את השיירה, תומכים לאורך כל הדרך".

בן קוסון:

"ארץ מדהימה, אבל קשה ברמות לכלי רכב. זו הנהיגה הכי קשה שעשיתי אי־פעם. הגרנדיירים היו סוסי העבודה של המסע. הם נשאו ציוד, מזון, כלים, חלקי חילוף. עמוסים עד הסוף ועבדו קשה. הם היו מצילי חיים".

ג'וליאן שאולהייפר:

"העובדה שה-JWY עשתה את זה בסטייל ובחן זה היה פשוט מדהים".

בן קוסון:

"ה- JWY הייתה כוכבת. פשוט לא ייאמן".

סר ג'ים רטקליף:

"אני חייב לומר שאני מוריד בפניה את הכובע. היא הייתה נחושה להראות לנו ממה היא עשויה. היא פשוט לא עשתה שום טעות. נסעה בצורה מושלמת ללא דופי כל הדרך. במדבר היא הייתה מופלאה, עשתה כל מה שנדרש ממנה".

מרטין פורט:

"המכונית הקטנה הזאת התמודדה עם כל מה שנקרה בדרכה. היא עברה הכול, לא נתקעה לרגע. התמודדה בשטח עם דרכים מטורפות בהן הרעידות מפרקות מכוניות לגורמים. היא לא החסירה פעימה".

סר ג'ים רטקליף:

"ה- JWY עשתה כל מה שנדרש ממנה והיו לה נימוסים לאורך כל החודש במונגוליה. זה מדהים למכונית שנבנתה ב- 1948והושארה להירקב בשדה למשך כל כך הרבה זמן".

מרטין פורט:

"כל אלה שנהגו בה אהבו אותה. נהגו בה בעדינות, בכבוד. והיא החזירה באותו אופן. דאגה לך, לקחה אותך בבטחה, פשוט מדהים".

סר ג'ים רטקליף:

"לראות אותה יחד עם הגרנדיירים זו הייתה חוויה ממש מרגשת, הראשונה אי פעם מול הדור החדש. אני באמת מאמין שהגרנדייר הוא רכב השטח הכי טוב בעולם היום וזו הייתה סצנה מרהיבה. לפעמים זה אפילו היה ממש מרגש".

ריצ'רד:

"במשך שלושה שבועות נסעה שיירת הרכבים במדבר, בדיונות, במישורים, בהרים. מסע הרפתקאות שמתאים לרכבי השטח הכי קשוחים שיש ומחווה הולמת נפלאה לגיבור מוטורי אמיתי".

ג'וליאן שאולהייפר:

"השקעתי כל־כך הרבה זמן ואנרגיה ב- JWY. להיות חלק מהמסע הזה ולראות אותה מצליחה זה פשוט לא ייאמן. אני מלא גאווה".

מרטין פורט:

"היא גמאה אלפי קילומטרים והוסיפה פרק חדש להיסטוריה של הלנד רובר האגדי הזה".

בן קוסון:

"זה ממש רגע של העברת הלפיד. ה- די-אן-איי עובר הלאה. כי הלנד רובר הראשון נבנה למטרה ברורה – ליצור רכב שטח סופר-קשוח, שיכול לנסוע בכל מקום, ולהימכר בכל מקום".

מרטין פורט:

"אני חושב שמה שנעשה כאן פשוט מדהים. זאת עדות לאיכות המקורית של הבנייה. עדות לשיקום של הצוות של ג’וליאן. עדות לגישה של ג’ים לכל הפרויקט".

בן קוסון:

"כל המסע הזה מבטא את הגישה של ג’ים לעסקים ולחיים. גישה שונה, אבל מוצלחת".

מרטין פורט:

"זה סיפור מעורר השראה. ומה יקרה הלאה? השמיים הם הגבול".

ריצ'רד (יושב מאחורי ההגה של גרנדייר):

"הפרק הזה בסיפורה של ה- JWY מסתיים כאן. אבל מי יודע מה מצפה לרכב הקטן, העיקש והאמיץ הזה. והסיפור ממשיך להיכתב על ידי רכבים כמו הגרנדייר. רוח ההרפתקה, להתקדם עוד קילומטר, לעשות את הבלתי אפשרי. זו מורשת של ממש.

מייק, לכמה זמן יש לנו את הגרנדייר?

מייק:

"יש לך אותו לסופ"ש".

ריצ'רד:

"אני חושב שאמשוך את זה לשבוע. כדאי שנכיר אחד את השני קצת יותר טוב… נראה לי שנהיה חברים טובים".

לסרטונים נוספים מערוץ  DRIVETRIBE עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לעברית לחצו על הקישור

לסרטוני רכב אספנות נוספים עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לעברית לחצו על הקישור

 

 

מרצדס S – Class המכונית היוקרתית ביותר 2026

2026 מרצדס S - Class

מרצדס S – Class המכונית היוקרתית ביותר 2026. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © NewCarTime. עורכי הערוץ הם חובבי רכב נלהבים המביאים לכם את החדשות האחרונות בתחום הרכב. בין אם אתם חובבי מכוניות ותיקים או רק בתחילת הדרך כאן תמצאו את כל מה שקשור לעולם הרכב. הישארו מעודכנים עם ביקורות מומחים, הדרכות עשה זאת בעצמך והרפתקאות מכוניות שומטות לסתות.

בסרטון הפעם אנחנו צוללים לתוך מרצדס בנץ S-Class המדהימה 2026. הסדאן היוקרתית מגדירה מחדש את המשחק. מנסיעות מבחן פרטיות שנעשו לאחרונה מסתבר שזאת לא רק מתיחת פנים. זאת קפיצה דרך אמיצה קדימה שמוכיחה שה-S-Class נותרה הסמל האולטימטיבי של אלגנטיות, חדשנות ועוצמה.

כשעיצוב פוגש ביצועים

הסרטון בוחן כל פרט, מהגריל השולט הגדול יותר והפנסים הקדמיים בהשראת הכוכבים ועד לעיצוב האחורי המלוטש עם דור חדש של פנסים אחוריים. מה יש מתחת למכסה המנוע? צפו לאפשרויות שומטות לסתות כמו V12 בהספק של 631 כוחות סוס או פלאג-אין היברידית ידידותית לסביבה. השמועות מצביעות על כוח נוסף לשנת 2026. בפנים, הלחישות של לוח המחוונים של Hyperscreen מבטיחות מהפכה טכנולוגית, מה שהופך את היוקרה לסוחפת מתמיד.

תרגום הסרטון

מהפכה אמיתית

ברוכים השבים ל-"New Car Time", המקום שלכם בשורה הראשונה לעולם הזוהר של עולם הרכב. עתיד הנהיגה היוקרתית מאיץ לעברנו  ומרצדס-בנץ שוב יושבת מאחורי ההגה. מרצדס S-Class  דגם 2026, שתועדה לאחרונה בפעולה במהלך נסיעות מבחן אקסקלוסיביות, מסתמנת כיותר מסתם מכונית. זו מהפכה אמיתית, מוכנה לשכתב את ההגדרה של מה שסדאן יוקרתית יכולה להיות.

ב -"New Car Time" אנחנו צוללים לעומק לכל פרט ביצירת המופת הזו. זו לא סתם מתיחת פנים –  זו מהפכה על גלגלים, שמוכיחה שה – S-Class עדיין שולטת ביד רמה בכל הקשור לעידון, חדשנות ויוקרה טהורה.

כבר הציבה את הרף

בארבע השנים האחרונות, הדגם הנוכחי של ה-S-Class  הציב את הרף בתעשיית הרכב, כשהוא מרשים נהגים בשילוב הייחודי שלו בין עיצוב וביצועים. אבל במרצדס לא מסתפקים במה שיש, הם שואפים לשלמות בלתי מתפשרת.

כל עכבה לטובה

ההשקה החגיגית הייתה מתוכננת לסוף 2024, אבל הדגם המרוענן העביר הילוך וכעת צפוי להיחשף בסוף 2025 או בתחילת 2026. למה היה עיכוב? פשוט מאוד – מרצדס משייפת כל קימור, כל תפר, כל פיקסל, כדי להבטיח שהאגדה הזו תישאר שנות אור לפני המתחרים. ואנחנו ב-"New Car Time"  כאן כדי לחגוג את המרוץ הבלתי נגמר לשלמות. ותאמינו לנו הדחייה הזו בהשקה רק מגבירה את הציפייה.

בואו נדבר עיצוב

תמונות הריגול נותנות לנו הרבה סיבות להזיל ריר. בחזית, ה-S-Class מציגה גריל חדש שקשה להתעלם ממנו. גדול יותר, דומיננטי יותר ומשדר סמכות כפי שלא ראינו בעבר. לצידו פנסים קדמיים מרהיבים שמשלבים את סמל הכוכב המחומש. הם משמשים גם כאורות יום וגם כאיתות פנייה. חתימת עיצוב ויזואלית שצועקת 'מרצדס-בנץ'.

הפגוש הקדמי מעוצב בשלמות  

הקווים החדים ופתחי האוורור משלבים בין אלגנטיות לאגרסיביות. מבט מהצד מגלה שינויים עדינים אבל משמעותיים. אפילו המראות המוסוות מרמזות על שיפור באווירודינמיות לחיתוך מדויק של האוויר.

מאחור הפנסים האחוריים גונבים את ההצגה  

עם עיצוב בהשראת כוכבים שנשפכים בצורה הרמונית לתוך פגוש מחודש. פתחי המפלט והמחזירים עוצבו מחדש בקפדנות, יוצרים מראה עדכני שמצליח להיות גם מודרני וגם קלאסי בו זמנית – בדיוק כמו ה־S-Class תמיד ידעה להיות.

ועכשיו – הצצה פנימה 

ובכן, עד כמה שנוכל, כי מרצדס שומרת את פנים הרכב בסודיות מוחלטת. אבל השמועות? חשמליות תרתי משמע. יש מי שטוען שהדגם הבא יגיע עם ה- Hyperscreen, לוח מחוונים דיגיטלי עתידני שמשתרע מצד לצד, והופך את תא הנוסעים לגן עדן לחובבי טכנולוגיה. דמיינו מסך ייעודי לנוסע הקדמי, עם שליטה אישית, בידור ופינוקים, הכל בקצות האצבעות. הוסיפו לכך חומרים יוקרתיים, גימור קפדני ופריסה עוטפת שנועדה לנוחות מושלמת וברור לגמרי שה-S-Class  2026 עומדת להציב רף חדש בכל הקשור לתא נוסעים יוקרתי.

ומה מתחת למכסה המנוע?

הדגם הנוכחי של ה- S-Class כבר מציע עוצמה מרשימה. מנוע שישה צילינדרים טורבו בנפח 3.0 ליטר המפיק 414 כוחות סוס ו-413 ליברות רגל של מומנט מספיק כדי להקפיץ את הדופק. רוצים יותר? מנוע V8 טווין-טורבו בנפח 4.0 ליטר מספק 496 כ"ס, עם כוח מתפרץ אבל חלק.

ואם אתם מאלה הדורשים את פסגת הפסגות – מנוע  טווין-טורבו V12 בנפח 6.0 ליטר משחרר 621 כוחות סוס – סימפוניה הנדסית עוצמתית.

רכב חשמלי מעניין אתכם? גרסת פלאג-אין היברידית מציעה טווח חשמלי של כ-74 ק"מ, שילוב בין קיימות ליוקרה.

כשיוקרה, טכנולוגיה ודיוק נפגשים

מרצדס אומנם שומרת בסוד את נתוני המנועים החדשים, אבל אין ספק שצפויים שיפורים שיגבירו גם את הביצועים וגם את היעילות – כדי להבטיח שה-S-Class  תישאר המובילה הבלתי מעורערת בקטגוריה שלה.

מרצדס-בנץ לא בונה סתם מכונית. עם ה-S-Class 2026 היא יוצרת מורשת. זהו רכב שמחבר בין עיצוב עוצר נשימה לטכנולוגיה פורצת דרך.

כאן ב-"New Car Time"  אנחנו נהיה הראשונים לפצח את המפרט הטכני ברגע שייחשף.

לסרטונים נוספים מערוץ NewCarTime עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן, לחצו על הקישור

למה אף אחד לא מדד את מהירות האור

מהירות האור

למה אף אחד לא מדד את מהירות האור. סרטון מערוץ היוטיוב © Veritasium "אלמנט של אמת". הערוץ הוקם בשנת 2011 על ידי מנחה הטלוויזיה דרק מולר Derek Muller. בערוץ סרטוני הסבר במגוון נושאים כמו פיזיקה מדע וטכנולוגיה. מספר סרטונים של הערוץ זכו בפרסים בפסטיבלי מדע. הסרטון הפעם – תלמידי הפיזיקה לומדים שמהירות האור, c, זהה לכל הצופים האינרציאליים, אבל אף אחד מעולם לא מדד אותה בפועל בכיוון אחד.

לסרטונים נוספים מערוץ Veritasium עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לחצו על הקישור

דרק מולר הוא, יוצר קולנוע מתקשר מדעי ומגיש טלוויזיה. הוא ידוע בעיקר בזכות יצירת ערוצי YouTube Veritasium ו-2Veritasium.

הסרטונים בערוצים האלה נצפו יותר מ-65 מיליון פעמים. כ-1.4 מיליון אנשים נרשמו. מולר כותב, מביים, סרט, עורך, הנפשה ומככב בסרטוני המדע הללו.

לפי מולר המטרה של סרטיו היא להראות את "הרלוונטיות, המובנות והיעדר תצוגה יבשה, משעממת בסגנון ספרי לימוד" של המדע. עבודתו הוצגה ב-Scientific American, Wired, Gizmodo ו-i09.

מולר נולד בטרראלגון, ויקטוריה, אוסטרליה. הוא סיים את לימודיו באוניברסיטת קווינס עם תואר B.Sc בפיזיקה הנדסית בשנת 2004 והשלים דוקטורט במחקר חינוך פיזיקה מאוניברסיטת סידני בשנת 2008. התזה שלו, "עיצוב מולטימדיה אפקטיבית לחינוך פיזיקה", הייתה נושא ההרצאה שלו ב-TEDxSydney. בשנת 2012.

מאז הופיע מולר כמגיש טלוויזיה בתוכנית הטלוויזיה של אוסטרליה Catalyst 2011, דיווח על סיפורים מדעיים מרחבי העולם. מולר הופיע גם ברשת הטלוויזיה האוסטרלית Ten בתור 'Why Guy' בתוכנית ארוחת הבוקר. עקבו אחריו בטוויטר ב-@veritasium.

איך להכין גרפן

איך מכינים גרפן

איך להכין גרפן. סרטון מערוץ היוטיוב © Veritasium "אלמנט של אמת". הערוץ הוקם בשנת 2011 על ידי מנחה הטלוויזיה דרק מולר Derek Muller. בערוץ סרטוני הסבר במגוון נושאים כמו פיזיקה מדע וטכנולוגיה. מספר סרטונים של הערוץ זכו בפרסים בפסטיבלי מדע. הסרטון הפעם – איך יוצרים גרפן? אתם צריכים עיפרון (אינו מכיל עופרת אלא גרפיט), נייר דבק ומינון בריא של עבודה קשה.

לסרטונים נוספים מערוץ Veritasium עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לחצו על הקישור

דרק מולר הוא, יוצר קולנוע מתקשר מדעי ומגיש טלוויזיה. הוא ידוע בעיקר בזכות יצירת ערוצי YouTube Veritasium ו-2Veritasium.

הסרטונים בערוצים האלה נצפו יותר מ-65 מיליון פעמים. כ-1.4 מיליון אנשים נרשמו. מולר כותב, מביים, סרט, עורך, הנפשה ומככב בסרטוני המדע הללו.

לפי מולר המטרה של סרטיו היא להראות את "הרלוונטיות, המובנות והיעדר תצוגה יבשה, משעממת בסגנון ספרי לימוד" של המדע. עבודתו הוצגה ב-Scientific American, Wired, Gizmodo ו-i09.

מולר נולד בטרראלגון, ויקטוריה, אוסטרליה. הוא סיים את לימודיו באוניברסיטת קווינס עם תואר B.Sc בפיזיקה הנדסית בשנת 2004 והשלים דוקטורט במחקר חינוך פיזיקה מאוניברסיטת סידני בשנת 2008. התזה שלו, "עיצוב מולטימדיה אפקטיבית לחינוך פיזיקה", הייתה נושא ההרצאה שלו ב-TEDxSydney. בשנת 2012.

מאז הופיע מולר כמגיש טלוויזיה בתוכנית הטלוויזיה של אוסטרליה Catalyst 2011, דיווח על סיפורים מדעיים מרחבי העולם. מולר הופיע גם ברשת הטלוויזיה האוסטרלית Ten בתור 'Why Guy' בתוכנית ארוחת הבוקר. עקבו אחריו בטוויטר ב-@veritasium.

האם כוח המשיכה הוא אשליה?

האם כוח המשיכה באמת קיים?

האם כוח המשיכה הוא אשליה? סרטון מערוץ היוטיוב © PBS Space Time.

ערוץ זמן החלל חוקר את המרחבים החיצוניים של החלל. כאן תלמדו על אסטרופיזיקה, האפשרויות של מדע בדיוני וכל דבר אחר שאתם יכולים לחשוב עליו מעבר לכדור הארץ. המארח האסטרופיזיקאי של הערוץ הוא מאט או'דאוד.

מאט מבלה את זמנו בחקר היקום, במיוחד דברים ממש רחוקים כמו קוואזרים, חורים שחורים סופר-מאסיביים וגלקסיות מתפתחות. כדי לעשות את זה הוא משתמש בטלסקופים בחלל. מאט השלים את הדוקטורט שלו במכון המדע של טלסקופ החלל של נאס"א, ואחריו עבד באוניברסיטת מלבורן ובאוניברסיטת קולומביה. כעת הוא פרופסור באוניברסיטת ליהמן קולג' בניו יורק וחבר בפלנטריום היידן של המוזיאון האמריקאי להיסטוריה של הטבע.

מארח הערוץ הקודם היה גייב פרז-גיז, אסטרופיזיקאי שחוקר פיזיקת חורים שחורים. הוא קיבל בעל דוקטורט מאוניברסיטת קולומביה והיה גם מארח הסדרהPBS Infinite Series.

הסרטון הפעם – רובנו מתייחסים לכוח המשיכה כחלק מהמציאות החיה שלנו. הפיזיקה הבסיסית מציגה לנו את מושג הכבידה מהצד הניוטוני. אבל כשאתה מתחיל לכלול את איינשטיין בהבנה של כוח הכבידה, הדברים הופכים מוזרים. האם ייתכן שכוח המשיכה פשוט לא קיים?

לסרטונים נוספים מערוץ PBS Space Time עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לחצו על הקישור

 

מה קורה בקצה היקום?

האם ליקום יש קצה?

מה קורה בקצה היקום? סרטון מערוץ היוטיוב © PBS Space Time.

ערוץ זמן החלל חוקר את המרחבים החיצוניים של החלל. כאן תלמדו על אסטרופיזיקה, האפשרויות של מדע בדיוני וכל דבר אחר שאתם יכולים לחשוב עליו מעבר לכדור הארץ. המארח האסטרופיזיקאי של הערוץ הוא מאט או'דאוד.

מאט מבלה את זמנו בחקר היקום, במיוחד דברים ממש רחוקים כמו קוואזרים, חורים שחורים סופר-מאסיביים וגלקסיות מתפתחות. כדי לעשות את זה הוא משתמש בטלסקופים בחלל. מאט השלים את הדוקטורט שלו במכון המדע של טלסקופ החלל של נאס"א, ואחריו עבד באוניברסיטת מלבורן ובאוניברסיטת קולומביה. כעת הוא פרופסור באוניברסיטת ליהמן קולג' בניו יורק וחבר בפלנטריום היידן של המוזיאון האמריקאי להיסטוריה של הטבע.

מארח הערוץ הקודם היה גייב פרז-גיז, אסטרופיזיקאי שחוקר פיזיקת חורים שחורים. הוא קיבל בעל דוקטורט מאוניברסיטת קולומביה והיה גם מארח הסדרהPBS Infinite Series.

הסרטון הפעם – הרבה אנשים מאמינים שהיקום הוא אינסופי. אבל יש אפשרות כי זה לא כך. מה שאומר שיכול להיות קצה ליקום. מה קורה בקצה הזה? האם יש מסעדה? הצטרפו אל מאט בפרק הזה של מרחב-זמן כשהוא בוחן את המרחבים הגדולים ביותר של היקום שלנו. אז מה אתם מוצאים כשאתם מגיעים לקצה? עוד יקום? יקום בועה? חזרה לנקודת ההתחלה? צפו בפרק הזה של מרחב-זמן כדי לגלות!

לסרטונים נוספים מערוץ PBS Space Time עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לחצו על הקישור

 

 

 

 

 

 

גילוי מדהים בפירמידה הגדולה

תגלית בפירמידה הגדולה

גילוי מדהים בפירמידה הגדולה. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © Deep Research

על הערוץ

המוטו של הערוץ הוא שהיעדר הוכחות אינו מהווה הוכחה שזה לא קיים. בערוץ תמצאו ספקולציות מדעיות שנחקרו לעומק על מה שיכול להיות המקרה. מה אפשרי לפי המדע? ישנן הרבה שאלות שמצריכות תשובות: האם אנחנו לבד? איך נראה העתיד שלנו? אילו תגליות לא ידועות אנחנו יכולים לעשות במדע? איזה ידע חשוב שהמדע הקים הוחמץ? מה בכלל אמיתי? האם היו יצורים תבוניים אחרים או חברות קדומות מתקדמות בעבר שלנו? יש עדיין הרבה אסטרוביולוגיה ודברים אחרים שצריך לחקור על כדור הארץ, על מאדים, על מערכת השמש או על כוכבי לכת חוץ-שמשיים.

עיקרי תוכן הסרטון

גילוי מדהים

באמצעות טכנולוגיית מכ"ם מתקדמת, 2 מדענים (פיליפו ביונדי וקראדאמו מאלנגה), גילו תגלית חדשה בתוך הפירמידה הגדולה ומתחתיה. מתחם תת קרקעי נרחב עם 15 תאים נסתרים ורשת מסדרונות. התגלית בבפירמידה של ח'ופו יכולה לשנות את כל מה שחשבנו שידענו על מצרים העתיקה.

טכנולוגיה חדשנית

החוקרים השתמשו בטכניקה מהפכנית חדשה בשם טומוגרפית מכ"ם סינתטי כדי להפוך את הפירמידה לשקופה למכ"ם.

מבנים תת-קרקעיים מורכבים  

החוקרים זיהו כ-15 מבנים שלא היו ידועים בעבר בתוך הפירמידה הגדולה ומתחתיה. כולל מנהרות משופעות מסיביות, מסדרונות אופקיים ומתחם תת-קרקעי מורכב בבסיס הצפוני.

מטרות אלטרנטיביות

זה נראה הרבה יותר מסתם קבר. הרשת המשוכללת הזו מציעה יכולות ומטרות מעבר להבנה הארכיאולוגית המקובלת. יכול להיות שהמקום שימש כמכשיר אנרגיה או מצפה כוכבים.

ציוויליזציה פרהיסטורית

ייתכן שחלק מהמבנים הללו קדמו לשושלת הרביעית של מצרים, ונבנו על ידי ציוויליזציה מתקדמת יותר.

אתגרים הנדסיים

בניית רשת תת-קרקעית כה גדולה דרשה כלים וטכניקות מתוחכמים.

אימות עתידי  

נדרשת חקירה פיזית כדי לאמת את הממצאים ולחקור את התאים הנסתרים.

שאלות ללא מענה והשלכות פוטנציאליות

התגליות יכולות לספק תובנות חסרות תקדים על התרבות, הטכנולוגיה והאמונות המצריות הקדומות. בשלב זה ישנן שאלות רבות עליהן אין עדיין תשובות. מה  גיל המבנים, מטרתם ומי בנה אותם? האם הפירמידות היו רק סמנים למשהו משמעותי הרבה יותר שהוסתר מתחת לחולות? האם זו יכולה להיות עדות לציוויליזציה פרהיסטורית מתקדמת? כיצד נותרו המבנים הללו חבויים במשך אלפי או אולי עשרות אלפי שנים? אנחנו חוקרים את התעלומות מתחת לאחד המונומנטים האייקוניים ביותר של האנושות ואת ההשלכות העמוקות של מה שעלול להימצא כאשר החדרים האטומים הללו ייפתחו.

תרגום הסרטון

האם המתחם התת-קרקעי שהתגלו לאחרונה מתחת לגיזה יכול לשנות את כל מה שחשבנו שאנו יודעים?

האם המונומנט הנחקר ביותר על פני כדור הארץ הסתיר את סודותיו הגדולים ביותר ממש מול עינינו?
מדענים שהשתמשו בטכנולוגיית רדאר מתקדמת זיהו 15 חללים נסתרים ורשת נרחבת של מסדרונות בתוך ובמתחם מתחת לפירמידה הגדולה.

איך מבנים עצומים כאלה נותרו בלתי נראים במשך 4,500 שנים?

הדברים שהתגלו אינם רק קבר, אלא רשת תת-קרקעית מסובכת שנראית עצומה ומחושבת מדי מכדי להיות מוסברת על ידי תיאוריות מקובלות.
האם זאת יכולה למעשה להיות עדות למתחם תת-קרקעי עתיק שנבנה כדי לשרת ציוויליזציה שלמה?
המצרים הקדמונים שבנייתם מוכרת לנו היו באמת מסוגלים ליצור משהו כה מתוחכם, או שמא מדובר בהוכחה לציוויליזציה פרהיסטורית מתקדמת יותר, שקדמה לציר הזמן המקובל שלנו?
התיאוריות האלטרנטיביות היו נכונות כל הזמן הזה?

הפירמידה הגדולה של גיזה

הפירמידה הגדולה של גיזה עומדת כמונומנט לגאוניות האנושית מזה למעלה מארבעה אלפי שנים. חקרנו אותה, מדדנו אותה, סרקנו אותה, ובכל זאת היא ממשיכה להפתיע אותנו.
מה אם נאמר לכם שמה שאנו רואים מעל פני הקרקע הוא רק קצה הקרחון של פלא אדריכלי הרבה יותר גדול?

איך נעשתה התגלית החדשה?

באמצעות יישום חכם של טכנולוגיה, החוקרים פיליפו ביונדי וקראדאמו מאלנגה השתמשו בטכניקה חדשה בשם "טומוגרפיית דופלר של מפתח סינתטי", כדי להפוך למעשה את הפירמידה לשקופה לרדאר.

איך זה באמת עובד?

רדאר מסורתי לא יכול לחדור דרך אבן עבה, ולכן במקום לנסות להסתכל ישירות דרך הסלע, החוקרים ניתחו תנועות מיקרוסקופיות – רעידות של אבני הפירמידה הנגרמות מרעש סיסמי טבעי.
באמצעות בחינת האופן שבו חלקים שונים בפירמידה רוטטים, הם יצרו תמונת תלת-ממד ברזולוציה גבוהה של הפנים שלה ושל מה שנמצא מתחתיה.

מה שהם מצאו – מדהים 

לא רק חלל נסתר אחד או שניים, אלא רשת של כ-15 חללים לא ידועים קודם לכן ואלמנטים מבניים נוספים.
וזה לא הכל. נמצאו גם מנהרות גדולות נטויות, שנמשכות כלפי מעלה בתוך הקירות המערביים והמזרחיים של הפירמידה בזווית של כ-42 מעלות, הניראות כרמפות תלולות. המנהרות האלו משתרעות מהבסיס הצפוני ועד לגובה של כמחצית הפירמידה בצד הדרומי. החוקרים גילו גם מסדרון אופקי המחבר בין שתי המנהרות הללו קרוב לפאה הדרומית של הפירמידה בגובה של כ-90 מטרים.

מבנה V  הפוך

המבנה שנחשף נראה כמו V הפוך בתוך הפירמידה, מעין מערכת רמפות פנימיות או מדרגות.
אבל זהו רק קצה הקרחון. דימות הרדאר חשף גם מעברים שיורדים כלפי מטה ממערכת העלייה הזו, כשהם נמשכים מתחת לקרקע במקביל לבסיס הפירמידה. נראה כי הם מתחברים למסדרון תת-קרקעי צפוני נוסף מתחת לבסיס הפירמידה.

מתחם תת-קרקעי מסובך

המרתק ביותר מכל – בבסיס הצפוני של הפירמידה, זוהה מתחם תת-קרקעי מסובך הכולל חדר אופקי עם מספר הסתעפויות ניצבות ואפילו פיר אנכי קטן.
פריסה זו דומה למבנים תת-קרקעיים שהתגלו בפירמידות אחרות, מה שמעיד על כך שלפירמידת ח'ופו יש עיצוב תת-קרקעי לא ידוע עד כה.

מה זה אומר?

במשך מאות שנים חשבנו שאנחנו מבינים את המבנה הפנימי של הפירמידה הגדולה. חדר המלך, חדר המלכה, הגלריה הגדולה, וכמה מעברים מחברים.
כעת, עולה האפשרות שכל מה שהכרנו עד כה הוא רק חלק קטן ממה שבאמת נמצא שם.

אם הפירמידות נבנו כקברים, מדוע לבנות רשת מסדרונות כה מסובכת?

מדוע להסתיר כל כך הרבה מהמבנה? המורכבות העצומה מרמזת כי ייתכן שיש כאן סיפור גדול בהרבה. האם ייתכן כי החדרים הנסתרים והמעברים הללו שימשו מטרה מעשית במהלך הבנייה? התגלית של מה שנראה כמו מערכת רמפות פנימיות תומכת בתיאוריה של האדריכל ז'אן-פייר הודאן, שטען כי הבונים השתמשו ברמפות פנימיות כדי להעלות את האבנים הכבדות לקומות העליונות של הפירמידה. אבל אם אלו היו רק רמפות בנייה, מדוע יש כל כך הרבה חדרים נוספים ומסדרונות?

מדוע ליצור מתחם תת-קרקעי שלם?

הבנייה בלבד לא מסבירה את כל מה שנמצא כאן הארכיאולוגיה המקובלת מלמדת אותנו כי הפירמידות נבנו בתקופת הממלכה הקדומה, בסביבות שנת 2500 לפנה"ס, תוך שימוש בכלי נחושת, פטישי אבן, וכוח עבודה עצום. אבל המורכבות והיקף הרשת שהתגלתה דוחפת את גבולות מה שחשבנו שאפשרי עם טכנולוגיה עתיקה.

איך הם עשו את זה?

כיצד חצבו את החדרים הללו בדיוק כה רב? כיצד תכננו וביצעו עיצוב תלת-ממדי כה מסובך ללא כלים מודרניים? וכיצד כל זה לא התגלה קודם לכן?
הפירמידה נחקרה במשך מאות שנים בעזרת טכנולוגיות מתקדמות כמו רדאר חודר קרקע, מדידות כבידה זעירות ואפילו גילוי חלקיקי מואון קוסמיים. כיצד כל השיטות הללו פספסו רשת כה נרחבת של חללים? התשובה טמונה כנראה במגבלות של השיטות הקודמות. בעוד שגלאי מואונים היו יעילים, הם כוונו לאזורים ספציפיים בתוך הפירמידה, ולא בהכרח למה שנמצא מתחתיה. לעומת זאת, הטומוגרפיה החדשה שהתגלתה מנתחת רעידות ולא מנסה לראות ישירות דרך האבן.

מה עוד אנחנו מפספסים?

השאלה הגדולה היא אילו מבנים עתיקים נוספים עשויים להכיל חללים נסתרים שהתחבאו מעינינו עד כה? האם ייתכן שהפירמידה לא הייתה רק קבר, אלא שימשה כמכשיר אנרגיה, משאבת מים, או מצפה כוכבים? הרשת שהתגלתה עשויה לתמוך בחלק מהתיאוריות הללו.

האם המבנים התת-קרקעיים הללו עתיקים יותר ממה שחשבנו?

אם כן מי באמת בנה אותם? האם ייתכן שהמצרים הקדמונים ירשו ידע והנדסה מציוויליזציה קדומה יותר? השאלות אלו מאתגרות את ההיסטוריה כפי שאנו מכירים אותה. אולי הגיע הזמן לבחון מחדש את הסיפור של הפירמידה הגדולה ושל התרבות שיצרה אותה.

האם למצרים הקדמונים  היו יכולות הנדסיות כאלה מפותחות?

האם המצרים הקדמונים באמת היו בעלי יכולות הנדסיות מרשימות עד כדי כך שיוכלו לבנות מבנה בקנה מידה כזה, בעומקים כה גדולים מתחת לפני המים? העובדים היו זקוקים לשיטות לניהול הצפות, לאוורור ולהארת חללי העבודה שלהם. הפירים היו צריכים להיות מיושרים בדיוק, וכל המבנה היה צריך להישאר יציב. אלה אתגרים משמעותיים, גם עם טכנולוגיה מודרנית. אם המצרים של הממלכה העתיקה אכן בנו את המתחם הזה, הרי שלחלוטין לא הערכנו את היכולות שלהם.

ומה אם מדובר בציוויליזציה קדומה יותר?

אם ציוויליזציה קדומה יותר אחראית לבניית המתחם, הרי שאנחנו מפספסים פרק שלם מההתפתחות הטכנולוגית האנושית. כאשר אנחנו שוקלים מי עשוי היה לבנות מבנים כאלה, עלינו לשאול גם לשם מה.
היקף המתחם והמורכבות שלו מרמזים על משהו מעבר לקבר פשוט. האם היה זה מנגנון פונקציונלי, אולי זה קשור לניהול מים או לייצור אנרגיה? האם היה זה ייצוג סמלי של היקום או של העולם הבא? או שמא מדובר במשהו שונה לחלוטין, מטרה שטרם שקלו כלל?

האם זה אמיתי?

צריך להדגיש כי אף שהממצאים של טומוגרפיית  SAR (רדאר מפתח סינתטי) מרתקים, עדיין נותר לאשרם באופן מלא. השיטה אמנם חדשנית, אבל עדיין ניסיונית. רק חקירה פיזית – קידוח חור קטן להכנסת מצלמות או שימוש ברובוטים, יוכלו לאשש מה באמת נמצא שם. חלק מהמומחים הביעו ספקנות וציינו כי רדאר רגיל אינו יכול לחדור עשרות מטרים של אבן גיר צפופה. אחרים ציינו כי הרקע של החוקרים בתחומים מחוץ לארכיאולוגיה הקונבנציונלית עשוי להשפיע על פרשנותם.

אבל חשוב לציין כי שיטת SAR אכן זיהתה נכונה מאפיינים ידועים כמו חדר המלך והגלריה הגדולה, מה שמוסיף אמינות לממצאים. כמו כן, היא אישרה באופן עצמאי את ה"חלל הגדול" שמעל הגלריה הגדולה, שנמצא בשנת 2017 באמצעות טומוגרפיית מיואונים.

יעדים ספציפיים לחקירה עתידית

מה שהופך את התגלית הזו למרגשת במיוחד הוא שהיא מספקת יעדים ספציפיים לחקירה עתידית.
אם יאומתו, החדרים הללו עשויים להכיל חפצים, כתובות או אוצרות ארכיאולוגיים שנותרו ללא מגע במשך 4,500 שנה. אפילו חדר קטן ונחבא יכול להכיל כלים, כתבים או פריטים אחרים שיכולים לשנות את הבנתנו על הציוויליזציה המצרית הקדומה.

בעתיד, מה עשויים להתגלות אם נוכל לחקור פיזית את החדרים הללו?

אם הם מכילים חפצים או כתובות שלמות, הם עשויים לספק תובנות חסרות תקדים על התרבות, הטכנולוגיה והאמונות של המצרים הקדמונים. גם אם הם יהיו ריקים, תכנונם ובנייתם עדיין ילמדו אותנו משהו על יכולות הבונים וכוונותיהם.

ומה אם נמצא שם משהו בלתי צפוי ?

ומה אם נמצא שם משהו בלתי צפוי – עדות לטכנולוגיות או ידע שאינם תואמים את מה שאנו מבינים כיום על מצרים העתיקה? ואם נגלה הוכחה לכך שהפירמידות שימשו למטרות החורגות מההסברים הארכיאולוגיים המקובלים? המסתורין של הפירמידה הגדולה ממשיך להתעמק. כל תגלית חדשה מעלה שאלות רבות כמו שהיא עונה עליהן.
ככל שאנחנו לומדים יותר, כך אנו מבינים כמה עוד איננו יודעים על אחד מההישגים הגדולים ביותר של האנושות. אולי ההשלכה המשמעותית ביותר של הממצאים הללו היא שהם מזכירים לנו להישאר צנועים ופתוחים לחשיבה מחודשת במסע שלנו אחר הידע. העולם העתיק עשוי היה להיות הרבה יותר מורכב ומתוחכם ממה ששיערנו. ייתכן שאבותינו החזיקו בידע וביכולות שאנחנו רק מתחילים לגלות מחדש.

כשאנחנו עומדים על סף תגליות מהפכניות אפשריות מתחת למתחם גיזה, אנו נזכרים כמה דק הגבול בין הידוע לבין מה שעדיין נסתר. הפירמידות עמדו כעדות אילמות לאלפי שנות היסטוריה אנושית. וייתכן כי הן עדיין שומרות את סודותיהן הגדולים ביותר עמוק בתוך אבניהן ובאדמה שמתחתן.

ומה אם מטרתן האמיתית של הפירמידות הייתה משהו אחר?

ומה אם מטרתן האמיתית של הפירמידות לא הייתה להצביע אל השמיים, אלא לסמן משהו עמוק יותר—חבוי מתחת לפני האדמה? ואם הגילוי המשמעותי ביותר בגיזה אינו מה שעומד מעל חולות המדבר, אלא מה שנמצא מתחתם? כמה עמוק באמת המבנה הזה מגיע? הדמיית SAR מצביעה על תכונות החודרות מאות מטרים מתחת לפני השטח, הרבה מעבר לכל חפירה מצרית עתיקה ידועה. אם הממצאים הללו מדויקים, אנחנוו ניצבים מול הנדסה בקנה מידה שמאתגר לחלוטין את ההבנה הקונבנציונלית של יכולות קדומות.

מתי סוף סוף נוכל לפתוח את החדרים הללו?

הדרך לחקירה פיזית מלאה רצופה במכשולים משמעותיים. הרשויות במצרים, המגנות בצדק על המורשת שלהן, יצטרכו לאשר כל חקירה חודרנית.
גם אם יאושר הדבר, האתגרים ההנדסיים הם אדירים – קדיחה או חפירה לעומקים של מאות מטרים בלי לפגוע במבנים הקיימים מחייבות דיוק וזהירות מרביים. ייתכן שיעברו שנים עד שנוכל לאשר את הממצאים באופן פיזי. אבל הצעדים הראשונים-אימות באמצעות טכנולוגיות סריקה נוספות – עשויים להתחיל בקרוב.

ומה נגלה כאשר החדרים האטומים הללו ייפתחו?  

גם חללים ריקים יהיו משמעותיים, מכיוון שהם יאשרו את יכולות הבנייה יוצאות הדופן של יוצרי המתחם.

אבל מה אם יש שם יותר מזה?

מה אם החדרים הללו מכילים חפצים משומרים, כתבים או מכשירים טכנולוגיים שנותרו ללא הפרעה מאז שנבנו? האם נוכל למצוא את קברו האמיתי של ח'ופו, שמומייתו מעולם לא התגלתה?
או משהו אפילו יותר בלתי צפוי—עדויות למטרה שמעבר לקבורה? הארכיאולוגיה המסורתית נאבקת להסביר את הממצאים הללו בתוך המסגרות המקובלות. הגישה הרווחת גורסת כי הפירמידות היו בעיקר קברים, אולי עם משמעות אסטרונומית מסוימת.
אבל הרשת המורכבת הזו של מבנים תת-קרקעיים מרמזת על מטרות שמעבר לקבורה. להסבר המקובל יש בעיות. מדוע בוני הקברים היו יוצרים מערכת תת-קרקעית כה מסובכת? מדוע אין שום תיעוד היסטורי של עבודות חפירה כה עצומות? אם אלו היו רק אלמנטים ששימשו לבנייה, מדוע הם כה נרחבים, ומדוע הם ממשיכים עמוק מתחת לבסיס הפירמידה?

כמה באמת מבנים אלה עתיקים?

אם יאומתו, שאלת התיארוך תהפוך למרכזית.
האם הם נבנו במקביל לפירמידות, סביב שנת 2500 לפנה"ס? או שמא הם עתיקים יותר, ואולי אף קודמים לשושלות המצריות? ללא דגימות פיזיות לתיארוך פחמן-14 או תיארוך לומינסצנטי, נוכל רק לשער.

התשובה עשויה לשנות את הבנתנו על התפתחות הטכנולוגיה האנושית

האם המבנים הללו שרדו שיטפונות אדירים המוזכרים בטקסטים עתיקים רבים? אם הם אכן משתרעים לעומקים כה גדולים, ייתכן שהם נבנו בכוונה כדי לשרוד אירוע קטסטרופלי.

מה אם הפירמידות עצמן לא היו המבנים הראשיים, אלא סמנים או שערים למתחם תת-קרקעי משמעותי הרבה יותר? מה אם הן נבנו כדי להגן או להצביע על אוצר בלום של ידע קדום? התשובות ממתינות לנו בחשכת החדרים שמתחת לפירמידה הגדולה, חדרים שנותרו אטומים ודוממים במשך אלפי, ואולי אף עשרות אלפי שנים. אנחנו פשוט לא יודעים – עדיין. ומה נגלה כשסוף סוף נחשוף את הכתבים העתיקים שיטלטלו את ההיסטוריה כולה? האם סוף סוף נקבל הוכחה חותכת?

לסרטונים נוספים מערוץ Deep Research עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לחצו על הקישור

 

 

 

איך טרנזיסטורים עובדים?

טרנזיסטורים, איך הם עובדים?

איך טרנזיסטורים עובדים? סרטון מערוץ היוטיוב © Learn Engineering (למד הנדסה). הערוץ נוסד ע"י סבין מתיו. מטרת הערוץ להגיש שיעורי הנדסה איכותיים, להבהיר תפיסות מוטעות ולהסביר טכנולוגיות מסובכות בצורה פשוטה.

הסרטון הפעם מסביר איך טרנזיסטורים עובדים.

המצאת הטרנזיסטורים חוללה מהפכה בתרבות האנושית כמו שלא עשתה אף טכנולוגיה אחרת. הסרטון מדגים את פעולתו של טרנזיסטור צומת דו-קוטבי (BJT) עם היישומים המעשיים שלו כגון טרנזיסטור כמגבר. יחד עם עבודת טרנזיסטור של דיודה הסרטון מכסה את הנושאים הבאים – מבנה אטום הסיליקון, סימום, סימום מסוג N, סימום מסוג P, עבודה של דיודה, עבודה של טרנזיסטור NPN והגברה דו-שלבית.

לסרטוני 'איך זה פועל' נוספים עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לעברית לַחֲצוּ על הקישור

 

הרכב שכבש את אנטארקטיקה

ח'רקובצ'נקה - רכב השטח הסוביטי

הרכב שכבש את אנטארקטיקה. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © Found and Explained.

הערוץ מגדיר עצמו כ- "גן ההעדן ההנדסי ההאולטימטיבי" של YouTube" עם מטוסים, סירות, רכבות ועוד. הערוץ בוחן פלאים מכניים שאנחנו מכירים ואוהבים היום, אחרים שיתפרסמו מחר וכאלה שמעולם לא יצאו מלוח השרטוטים. ממעורפל עד למפורסם בעולם, הערוץ מוצא ומסביר דברים. יוצר הערוץ ניק, עיתונאי לשעבר ב- 'Simple Flying' ויוצר סרטים נלהב עם ידע מורכב בתעופה.

הסרטון הפעם עוסק ב- "ח'רקובצ'נקה" (kharkovchanka), רכב שטח סובייטי ייחודי. הרכב תוכנן במיוחד כדי להתמודד עם התנאים הקשים של אנטארקטיקה. הרכב פותח בשנות ה-50 וה-60 של המאה ה-20 במפעלים בחרקיב, אוקראינה.

הרכב היה מבוסס על טנק ה-  . הכלי שימש את המשלחות הסובייטיות לחקר אנטארקטיקה, ואיפשר להן לנוע למרחקים ארוכים בתנאים קיצוניים.

ה"ח'רקובצ'נקה" התאפיין ביכולת לשאת ציוד כבד וצוותים גדולים, מה שהפך אותו לכלי חיוני במחקר ובחקר היבשת הקפואה. הסרטון מציג את ההיסטוריה, הפיתוח והשימוש ברכב ומדגיש את תרומתו לחקר אנטארקטיקה בתקופה הסובייטית.​

הסרטון מתאר את ההקשר ההיסטורי של המירוץ לאנטארקטיקה בין המעצמות במהלך שנת 1957 כאשר ברית המועצות ביקשה לבסס את תביעותיה ביבשת הקפואה.

ב-1955 המשלחת הסובייטית הראשונה לאנטארקטיקה שהייתה מצויידת במשאיות צבאיות וטרקטורים חקלאיים נתקלה בקשיים לוגיסטיים. הדבר הוביל לפיתוח כלי רכב מתקדמים יותר.

הסרטון מדגיש את פיתוחם של טרקטורי ה- ATS המבוססים על שלדת טנק T-54. המכונות האלו הוכיחו עצמן כיעילות יותר בגרירת מטענים כבדים על פני השטח המושלג.

המשלחות הסובייטיות באנטארקטיקה התמודדו עם אתגרים רבים. זה כלל חוסר נקודות ציון, תקלות במצפן וקשיי ניווט, כל זה בטמפרטורות קיצוניות.

רכב השטח הייעודי תוכנן על ידי מפעל הנדסת התחבורה חרקוב. המאפיינים שלו היו תא סגור, בידוד משופר ומנוע טורבו דיזל חזק.

הסרטון מדגיש את התכונות הפנימיות של ה-"ח'רקובצ'נקה". היו בו מטבח קטן, חדר שינה, שירותים, סדנה ומעבדה. כל אלה הפכו אותו לבסיס נייד למשלחות מדעיות.

הסרטון מתאר את מסעותיהם של שלושת הרכבים מהדור הראשון לאנטארקטיקה ב-1959 שהגיעו בהצלחה לקוטב הדרומי.

הסרטון דן בפגמים ובאתגרים שעמם התמודדו הרכבים מהדור הראשון. צריכת דלק גבוהה, תקלות במסלולים ובידוד לקוי.

הדור השני יוצר עם שיפורים כמו מנוע חיצוני, בידוד משופר ומנוע עזר לחימום וחשמל.

היו תוכניות לפיתוח דור שלישי של הרכבים אבל הן בוטלו עקב נפילת ברית המועצות.

הכלים שנותרו המשיכו לשמש בפעולות רוסיות באנטארקטיקה עד לשנים האחרונות.

לסרטונים נוספים עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן מערוץ היוטיוב Found and Explained לחצו על הקישור

מה זה גישת אג׳ייל (Agile)

מתודלוגיית אג׳ייל

מה זה גישת אג׳ייל (Agile). תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © Simplilearn. הערוץ הוא ספק ההדרכות המקוונת המוביל בעולם. עד לתחילת שנת 2025 הוא סייע ליותר מ-8 מיליון אנשי מקצוע ותאגידים לרכישת כישורים להצלחה בכלכלה הדיגיטלית. מבינה מלאכותית ועד אבטחת סייבר ומניהול מוצרים לפיתוח תוכנה, הערוץ עובד עם האוניברסיטאות המובילות בעולם, חברות טכנולוגיה וגופי הסמכה כדי להביא לכם את הכישורים העדכניים ביותר הקשורים לקריירות המתגמלות ביותר. בין אם אתם בוגרים טריים, אנשי מקצוע ותיקים או מנהלים בכירים הרוצים לשפר את מיומנויות הארגון שלכם, ל- Simplilearn יש את הפתרון בשבילכם.

הסרטון הפעם – מבוא בשש דקות לגישת אג׳ייל (Agile) או ״מתודלוגיית אג׳ייל״. פיתוח תוכנה זריז או אג'ילי היא גישה מודרנית בניהול פרויקטים ופיתוח תוכנה לשיפור היכולת הצוותית והארגונית של חברות ותאגידים. הסרטון מסביר מה זה אג׳ייל ומה זה יכול לעשות בשבילכם. בנוסף, תבינו גם מדוע משתמשים באג׳ייל בתעשיית ה-IT.

תרגום הסרטון

אלכס בדיוק סיים את לימודיו באוניברסיטת סטנפורד. יום אחד הוא קיבל במייל מחברת Star Trek Technologies הזמנה לראיון למשרת מהנדס תוכנה, אלכס שמח ונרגש מההזדמנות והחל להתכונן לראיון בשבוע שלאחר מכן. אלכס נתקל במונח "דאונטיים" (Downtime, בעברית: "זמן השבתה"), לא היה לו מושג מה זה. אלכס החליט לבקש עזרה מהדוד שלו, ג'ון, מהנדס תוכנה.

מה זה דאונטיים

ג'ון הסביר כי דאונטיים הוא פרק זמן מסוים שמוקצב לפריסת עדכונים או שינויים במוצר בסביבת תוכנה בזמן אמת. הדבר קורה מכיוון שרוב התוכנות בהן אנחנו משתמשים היום מפותחות בשיטת "מודל מפל המים" ("Waterfall model"). לדוגמה, חברת Cisco, אחת המובילות בעולם בתחום ה- IT והרשתות, משתמשת בשיטת Agile עבור פלטפורמת חיוב המנויים שלה SBP. במקור התוכנה פותחה  בשיטת מודל מפל המים, לאחר המעבר ל- Agile מוצרי Cisco שיפרו את יעילותם הכוללת. שגיאות הופחתו ב-40% לעומת הגרסאות הקודמות ויעילות הסרת התקלות עלתה ב-14%.

דאונטיים הוא חלק קטן ממודל מפל המים, השיטה המסורתית לפיתוח תוכנה. במודל הזה כל המוצר נחשב כיחידה אחת ופיתוח שלב מתחיל רק לאחר סיום השלב הקודם. הוספת תכונות חדשות או עדכון תכונות קיימות במוצר שמבוסס על מודל המפל דורשת פרק זמן מסוים, "דאונטיים", כדי למנוע הפרעות בתהליך העבודה של הארגון. כל זאת מכיוון שביצוע שינויים במוצר מבוסס מפל המים עלול לגרום לתוצאות לא רצויות או לכישלון המוצר.

מודל מפל המים

מודל מפל המים הוא השיטה הראשונית והמסורתית לפיתוח תוכנה בה הפלט של שלב אחד משמש כקלט לשלב הבא. מדובר בסדרת שלבים, כשכל שלב כולל מסמכים ותוצרים ספציפיים המשמשים כקלט לשלב הבא. בכך נמנעות חפיפות, משום שהשלבים תלויים זה בזה. השיטה הזו פשוטה וקלה להבנה. הדרישות בה מוקדמות ומתועדות מראש והטכנולוגיה נשארת סטטית. כך אין צורך בדרישות עמומות. בנוסף, הגרסה הסופית של התוכנה זמינה רק לאחר סיום כל תהליך מחזור חיי הפיתוח. אם תהיה סטייה השינויים במודל המפל כוללים סיכון גבוה, כיוון שהם מצריכים גרסה חדשה ומעודכנת של התוכנה כולה עם חזרה על כל השלבים.

לדוגמה, במכשיר "הקש ושלם", המכונה קודם כל בודקת אם בחשבון הלקוח יש מספיק כסף, ורק לאחר מכן מתחילה את עסקת ההעברה. אלא שבמידה ולא מתבצעת בדיקת תקינות, לא ניתן להתחיל בעסקה.

אלכס: האם יש דרך להתגבר על חסרונות מודל מפל המים?

ג'ון: כן, שיטת Agile הוצגה כדי להתגבר על הבעיות שבמודל המפל. במוצרים מבוססי Agile, פיתוח המוצר כולו מחולק למיקרו-שירותים או שלבים קטנים. זה מאפשר ביצוע מהיר יותר של שינויים והטמעתם תוך כדי עבודה, בלי הצורך לדאוג למשימות אחרות או קודמות. כך לא נדרש פרק זמן מסוים ("דאונטיים") לפריסת השינויים. זאת בניגוד למודל המפל שבו המוצר כולו נחשב כיחידה אחת וכל תהליך תלוי בתהליכים הקודמים, כך שהטמעת שינויים מובילה לדאונטיים.

כיצד מפותחים מוצרים בשיטת Agile

מוצרים מבוססי Agile מפותחים תוך שימוש במחזור החיים של Agile. תחילה, המוצר המפותח מיושם בסביבת עבודה אמיתית לצורך קבלת ביקורות מלקוחות ובעלי עניין, כדי לבדוק את תוצרי המוצר והתפקוד שלו. לאחר קבלת הביקורות מהלקוחות, המוצר הרשמי מושק בסביבת עבודה בזמן אמת. שיטת Agile מתמקדת במתן מענה מקסימלי לצרכי הלקוח באמצעות ניצול יעיל של המשאבים והימנעות מסיכונים או סטיות נוספות במוצר. לדוגמה, השקת גרסת בטא נסיונית של התוכנה ללקוח, שתאפשר לו להתנסות במוצר ולספק משוב לשיפור ובחינה מחדש של המוצר. בין הדוגמאות לכך – Adobe, Adobe Illustrator ו- Photoshop.

אלכס: אילו חברות מיישמות כיום את שיטת Agile בסביבת העבודה שלהן?

ג'ון:   חברות עוברות ל-Agile בשל הגמישות והיתרונות שהיא מציעה על פני מערכות מסורתיות. לדוגמה, כאשר חברת Sony אימצה את Agile בסביבת העבודה האינטראקטיבית שלה, היא הבחינה בשינוי משמעותי. זמן התכנון קוצר ב-28% והדאונטיים הוקטן למקסימום, מה שחסך לחברה 30 מיליון דולר בשנה."

שיטת Agile שואפת למלא את דרישות הלקוח במקסימום אפשרי, תוך הטמעת שינויים בסביבה המתפתחת במהירות. עקרונות המנשר של Agile מציגות סט חדשני של כללים ופרוטוקולים המסייעים למפתחים להתגבר על האתגרים שמציגות השיטות המסורתיות של מודל המפל, ובכך להפוך את Agile לגמישה ויעילה.

אנחנו מקווים שנהניתם מהסרטון. אם כן, לייק יוערך מאוד. זכרו להירשם לערוץ שלנו וללחוץ על סמל הפעמון לקבלת עדכונים על טכנולוגיות ומגמות עדכניות. תודה שצפיתם, והמשיכו להתעדכן  ב- "Simplylearn".

 

כמה גבוה בניין האמפייר סטייט?

בניין האמפייר סטייט

בניין ה'אמפייר סטייט הוא אחד מגורדי השחקים המפורסמים בעולם. יש בו 102 ובתוספת האנטנה שעליו הוא מגיע לגובה של 443 מטר.

למרות שבניין האמפייר סטייט כבר אינו הגבוה בעולם הוא עומד במבחן הזמן ונחשב עדיין מקום מועדף לביקור בעיר ניו יורק.

לסרטונים נוספים של ג'ארד אואן עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לעברית לחצו על הקישור

לסרטוני 'איך זה פועל' נוספים עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לעברית לַחֲצוּ על הקישור

לסרטוני 'הסבר פשוט' נוספים עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לעברית לחצו על הקישור

איך מדפסת תלת ממד עובדת?

מדפסת תלת ממד, איך זה עובד?

איך מדפסת תלת ממד עובדת? תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב של ג'ארד אואן © (Jared Owen). בערוץ תמצאו סרטוני אנימציה בתלת ממד המסבירים איך דברים עובדים. הסרטון הפעם על מדפסות תלת ממד.

כלי עוצמתי למגוון יצירות

מדפסת תלת-ממד היא כלי עוצמתי שיכול לשמש להמון מטרות – מהדפסת אביזרים אישיים ועד בניית בתים, חלקי טילים, ואפילו תותבות רפואיות. בזכות טכנולוגיות מתקדמות, היא הופכת מהירה, זולה ונגישה יותר.

הסרטון מסביר את התהליך

ג'ארד מסביר את עקרונות הפעולה של מדפסת התלת-ממד A1 מבית Bambu Lab. הסרטון מתאר את התהליך שבו המדפסת ממיסה חוט פלסטיק ומניחה אותו בשכבות דקות כדי ליצור אובייקטים תלת-ממדיים.

מערכת צירים קרטזית

המדפסת משתמשת במערכת צירים קרטזית. המערכת מאפשרת תנועה מדויקת בשלושת הצירים (x, Y, Z), ומצוידת במערכת בקרת זרימה מתקדמת המודדת את הלחץ בזרבובית ומפצה על קצב הזרימה בהתאם.

מערכת כיול אוטומטית

בנוסף, המדפסת כוללת מערכת כיול אוטומטית המאפשרת הדפסה חלקה בכל פינה, וממשק משתמש אינטואיטיבי המקל על השימוש.

הסרטון מספק הסבר ויזואלי על אופן הפעולה של המדפסת, כולל תהליך ההמסה וההנחה של החומר, ומציג את התכונות המתקדמות של מדפסת ה-A1.

תרגום הסרטון

מדפסת תלת-ממד לוקחת מודלים תלת-ממדיים ששמורים במחשב שלכם ויוצרת אותם פיזית ממש מול העיניים שלכם. מדפסות תלת-ממד הן גם מרתקות וגם מורכבות.

הטכנולוגיות משתפרות כל הזמן

בכל שנה, הטכנולוגיה משתפרת יותר ויותר. בסרטון הזה, אני רוצה לקחת אתכם למסע בתוך אחת מהמדפסות האלו כדי להראות איך היא פועלת.
שמי ג'ארד, ואני יוצר אנימציות תלת-ממדיות כדי להציג ולהסביר איך דברים עובדים. הסרטון הזה ממומן על ידי Bambu Lab. במדע הבדיוני, יש לפעמים מכשיר שנקרא "רפליקטור" – אפשר לבקש ממנו ליצור כמעט כל אובייקט, והוא מופיע יש מאין. היום אין לנו רפליקטורים, אבל מדפסת התלת-ממד מתחילה לעשות דברים דומים. זה לא קורה מיד, אבל זה עדיין די מרשים לראות מה היא מסוגלת לעשות.

הדפסת תלת-ממד היא סוג של ייצור תוספתי

מתחילים מכלום ומוסיפים חומרים שכבה אחר שכבה עד שהאובייקט מושלם. לעומת זאת, ייצור חיסורי מתחיל מבלוק של חומר (כמו מתכת) ואז מסירים ממנו חלקים כדי להגיע לצורה הסופית. שימו לב לכמות הבזבוז הרבה בתהליך החיסורי. בהדפסת תלת-ממד יש הרבה פחות חומר מבוזבז, וזה אחד היתרונות שלה.

המגבלה היחידה היא הדמיון שלכם

כן, נכון – מדפסת תלת-ממד יכולה לשמש ליצירת כל מיני צעצועים, דמויות מיניאטוריות, אביזרי קולנוע ועוד. אבל זכרו שמדפסות תלת-ממד יכולות גם ליצור חפצים פרקטיים: מחזיקי מכסים למטבח, אזיקונים, תומכים מתכווננים כמעט לכל דבר, שלט עם קוד QR לרשת ה-WiFi שלכם, ואפילו מתקן ייעודי למטאטא שלכם – מאוד שימושי למטבח!
אפשר אפילו להדפיס אביזרים למדפסת התלת-ממד עצמה! כאן המגבלה היחידה היא הדמיון שלכם.

בעולם האמיתי יש גם שימושים מעניינים נוספים

  • אוכל מודפס בתלת-ממד – כן, זה באמת אכיל.
  • בגדים מודפסים בתלת-ממד.
  • תותבות לאנשים שזקוקים להחלפת איברים.

חברות גדולות משתמשות במדפסות תלת-ממד לייצור מוצרים, כי זה זול ומהיר יותר.
למשל, חברת SpaceX ממש מדפיסה חלקים לטילים שלה!
נאס"א מקווה להשתמש במדפסות תלת-ממד כדי להדפיס כלים וחלקים בחלל – כך שאסטרונאוטים לא יצטרכו להביא איתם כל דבר מראש.

ויש אפילו בתים מודפסים בתלת-ממד!

במקום פלסטיק, משתמשים בחומר דמוי בטון – ואנשים באמת גרים בהם. זה נראה לא רע בכלל, אם תשאלו אותי.

סוגי מדפסות תלת-ממד

הסוג הנפוץ ביותר – וזה שמשמש בסרטון הזה – נקרא FDM (Fused Deposition Modeling).
הוא משתמש בסליל של פילמנט (חומר גלם, בדרך כלל מפלסטיק) שמתמוסס ונבנה לשכבות.
השכבות הללו נערמות זו על זו עד שנוצר האובייקט התלת-ממדי.

פילמנט

לרוב, עובי הפילמנט הוא כמה מילימטרים – בערך בעובי של שתי כרטיסי אשראי.

פילמנטים מגיעים בגלילים גדולים, וניתן להשיג אותם כמעט בכל צבע.
ישנם סוגים שונים של חומרים – חלקם קשיחים ולא גמישים, אחרים גמישים, ויש גם כאלה עמידים במיוחד לחום ולתנאים קיצוניים. החומר הנפוץ ביותר למתחילים הוא PLA (חומצה פולילקטית), והוא קל מאוד לשימוש.

מבנה מדפסת התלת-ממד

בסרטון הזה אנחנו משתמשים במדפסת A1 של חברת Bambu Lab, הנחשבת למובילה בטכנולוגיה.
נכון לאוקטובר 2024, מחירה 339 דולר. Bambu Lab פועלת כדי להפוך את מדפסות התלת-ממד לנגישות לצרכנים כמוני וכמוכם.
המדפסת בגודל בערך כמו מחשב שולחני, וניתן למקם אותה על שולחן ליד אזור העבודה.

החלקים העיקריים

  • מסגרת המדפסת – נקראת Gantry.
  • פלטת הבנייה – משטח מתכת שעליו האובייקט מודפס. ניתן להסיר אותה ולשטוף או להחליף. היא מוחזקת על ידי מגנטים חזקים.
  • מסך מגע – לשליטה במדפסת. אפשר גם לשלוט בה מרחוק, דרך מחשב או טלפון.
  • מתקן סליל הפילמנט – נמצא בחלק העליון של המדפסת.
  • הראש המתחמם (Toolhead) – בו הפילמנט נמס ויוצא החוצה.
  • מנועים צעדיים (Stepper Motors) – מאפשרים תנועה מדויקת בשלושה צירים:
    • ציר X – תנועה אופקית.
    • ציר Y – תנועה קדימה ואחורה.
    • ציר Z – תנועה למעלה ולמטה.
  • מצלמה מובנית – מאפשרת לצלם Time-lapse של ההדפסה.

תהליך ההדפסה

  • שלב 1: יצירת מודל תלת-ממדי – ניתן להוריד מודלים מוכנים או ליצור אותם בתוכנה ייעודית.
  • שלב 2: תהליך ה-Slicing – המודל מחולק לשכבות כך שהמדפסת תוכל להבין איך להדפיס אותו.
  • שלב 3: המדפסת ממיסה ומניחה שכבות פלסטיק עד שהאובייקט בנוי במלואו.

משך ההדפסה יכול לנוע בין כמה דקות למספר ימים, תלוי בגודל ובמורכבות המודל.

המדפסות של Bambu Lab מגיעות עם מודלים מובנים להדפסה קלה.
למשל, סירת Benchy – זו הדפסה נפוצה לבדיקה ראשונית של מהירות ואיכות ההדפסה.

כדי למצוא מודלים נוספים, אפשר להוריד אותם מMaker World או אתרים דומים – רבים מהם חינמיים לחלוטין.

אפשרות לסרוק חפצים

אפשר גם לסרוק חפצים בעולם האמיתי ולהפוך אותם לקובצי תלת-ממד להדפסה. הסלייסר משתמש בזה ומפיק משהו שנקרא G-code. אלה הוראות שלב-אחר-שלב שמכתיבות כיצד מדפסת התלת-ממד צריכה ליצור את האובייקט שלך. מדובר בהוראות מדויקות מאוד שמכתיבות את תנועת מנועי הצעד. הוראות אלה קובעות היכן ינוע ראש ההדפסה ופלטת הבנייה, וגם מתי ייפלט החומר.
למזלנו, אין צורך להבין את ה-G-code, פשוט שולחים אותו למדפסת, והיא עושה את כל העבודה.

בואו נראה דוגמה כדי להבין איך זה עובד בפועל 

ברגע שלוחצים על כפתור ההדפסה, פלטת הבנייה מתחילה להתחמם, כמו גם הקצה החם של הפיה. בתוך ראש ההדפסה, מנוע הצעד מתחיל להסתובב ולמשוך את החומר פנימה.
החלק שבתחתית, שנקרא הפיה, הוא החלק שמתחמם מאוד. אם משתמשים ב-PLA, אחד מסוגי החומרים הנפוצים ביותר, הוא יתחמם ל-220 מעלות צלזיוס.
למרות שכיסוי מגן עוטף אותו, אסור להתקרב עם הידיים בזמן ההדפסה.

שלבי ההכנה להדפסה 

  • ראש ההדפסה עובר לצד השמאלי ומתחיל להוציא מעט חומר, כדי לוודא שהזרימה תקינה.
  • שלב זה נקרא טיהור החומר או בשם העממי "קקי מדפסת". כן, המדפסת חייבת להוציא את זה לאנשהו! הרבה אנשים מדפיסים לעצמם מיכל מיוחד לאיסוף החומר המטוהר.
  • לאחר שהחומר זורם כראוי, המדפסת מבצעת יישור מיטה – תהליך שמוודא שפלטת ההדפסה מפולסת לחלוטין.
  • במדפסות מודרניות התהליך הזה אוטומטי, הרבה יותר פשוט ממדפסות ישנות.
  • רגע לפני ההדפסה, המדפסת תשרטט כמה קווים מקדימים כדי לוודא שהחומר ממשיך לזרום היטב.
  • בצד האחורי של פלטת הבנייה נמצא מנגב הפיה, שתפקידו לנקות את הקצה החם לפני תחילת ההדפסה.

תחילת ההדפסה 

  • השכבה הראשונה היא החשובה ביותר, כי היא צריכה להידבק היטב לפלטה.
  • לכן הפלטה מחוממת ומרקמה מחוספס מעט כדי לשפר את ההיצמדות. לפעמים מוסיפים גם דבק מיוחד.
  • המדפסת מתחילה בציור קווי המתאר של השכבה, ואז ממלאת את הפנים, שנקרא infill.
  • מילוי מלא היה גוזל יותר מדי חומר, לכן בדרך כלל מסתפקים ב-15% מילוי – מספיק כדי לשמור על יציבות.

לאחר סיום ההדפסה 

  • יש לזכור שפלטת ההדפסה עדיין חמה, אז צריך להיזהר.
  • למרבה המזל, האובייקט מתקרר במהירות וניתן להרים אותו תוך דקות ספורות.

אתגרים בהדפסה 

  • כאשר יש בליטות או תליות, כמו בקשת Gateway Arch, אי אפשר להדפיס באוויר.
  • הפתרון הוא להוסיף תומכים (support structures), מבנים זמניים שמחזיקים את החלקים התלויים עד שההדפסה מסתיימת.
  • אחרי הסיום, פשוט שוברים את התומכים ומשאירים רק את החלק הרצוי.

הדפסה בצבעים מרובים

בעבר, אפשר היה להדפיס רק בצבע אחד, אבל מדפסת A1 תומכת בהדפסה רב-גונית באמצעות התקן נוסף שנקרא AMS Lite (מערכת חומר אוטומטית).

  • המערכת מחזיקה עד ארבעה סלילים שונים של חומר, ומספקת את הצבע המתאים לכל חלק באובייקט.
  • סלילי החומר של Bambu Lab מגיעים עם שבב RFID, שמזהה אוטומטית את סוג החומר והצבע.
  • בעת מעבר בין צבעים, המדפסת חותכת את החומר הישן, מוציאה אותו החוצה, ורק אז מתחילה עם הצבע החדש.
  • תהליך זה מייצר הרבה פסולת חומר, אבל זה המחיר של הדפסה בצבעים מרובים.

דגם A1 מול דגם X1-Carbon

ה-A1 היא מדפסת ברמת כניסה, עם כמה חסרונות:
✔ היא פתוחה, מה שאומר שאין בקרה על טמפרטורה ולחות.
✔ היא משתמשת בשיטת bed-slinger, כלומר פלטת ההדפסה זזה קדימה ואחורה במהירות – מה שעלול לגרום לבעיות ביציבות.

לעומת זאת, ה-X1-Carbon היא גרסה מתקדמת יותר:
✔ תא סגור, ששומר על בקרת אקלים מדויקת.
✔ תנועה יציבה יותר – הפלטה עולה ויורדת בעדינות, וראש ההדפסה מבצע את רוב התנועה.
✔ כולל מערכת LiDAR, שסורקת את השכבה הראשונה לוודא שההדפסה מתחילה כמו שצריך.
✔ מצלמה מתקדמת לתיעוד והפקת סרטוני time-lapse.
✔ מערכת AMS משודרגת ששומרת על החומר יבש וללא לחות, לשיפור איכות ההדפסה.

העתיד של הדפסת תלת-ממד נראה מבטיח מתמיד! תודה לחברת Bambu Lab על החסות לסרטון. שמי ג'ארד, תודה שצפיתם!

לסרטונים נוספים של ג'ארד אואן עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לעברית לחצו על הקישור

לסרטוני 'איך זה פועל' נוספים עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לעברית לַחֲצוּ על הקישור

לסרטוני 'הסבר פשוט' נוספים עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לעברית לחצו על הקישור

איך פועלת תיבת הילוכים

איך פועל גיר ידני

איך פועלת תיבת הילוכים. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © DOCUMENTARY TUBE. הערוץ מוקדש למטרות חינוכיות להוראה, מלגה ומחקר, במיוחד בתחום המדע וההיסטוריה. כל הסרטונים בערוץ ערוכים בצורה המקלה על מחקר קל. הסרטון הפעם – הפעולה המכנית הבסיסית של תיבת הילוכים.

הדגמת פעולת הגיר, הסרנים, המצמד והפעלת הכוח מהמנוע לגלגלים

ארכימדס מיוון העתיקה

לפני זמן רב ארכימדס אמר : "תנו לי מנוף מספיק ארוך, ואוכל להזיז את העולם." כוונתו הייתה שהכוח של המנוף הוא כמעט בלתי מוגבל.

כיום, כמעט כולם משתמשים במנופים בצורה כלשהי בחיי היומיום.
🔹 פותחן קופסאות שימורים הוא למעשה מנוף עם להב חד.
🔹 נדנדת שיווי משקל בגני שעשועים היא מנוף פשוט.
🔹 עובדי רכבות משתמשים במוט חזק כדי להזיז קרונות כבדים בקלות – זהו מנוף רב עוצמה.

איך פועל מנוף?

בואו נבחן את הסוג הפשוט ביותר של מנוף:
🔸 מוט נוקשה שנשען על נקודת תמיכה קבועה (נקראת "סמך").
🔸 אם צד אחד של המנוף ארוך פי שניים מהצד השני – ניתן להרים משקל כבד יותר עם פחות כוח.

לדוגמה:
אם נניח משקל של 10 פאונד בקצה אחד, נוכל לאזן אותו עם 5 פאונד בקצה השני.
אם נרצה להרים 25 פאונד, פשוט נשתמש במנוף ארוך יותר.

מה קורה כשאנחנו משנים את צורת המנוף?

אם נרים את המנוף באוויר ונשנה את צורתו מעט – נקבל ידית ארכובה (crank).
אם נוסיף מנוף נוסף – נקבל ידית ארכובה כפולה (double crank).
כך ניתן להפעיל כוח גדול יותר עם פחות מאמץ!

איך מנופים הפכו לגלגלי שיניים?

🔸 אם נרצה תנועה רציפה, נוסיף עוד מנופים מחוברים.
🔸 כך נוכל ליצור גלגלי שיניים – סדרה אינסופית של מנופים שמסתובבים יחד.
🔸 על ידי עיצוב הקצוות של המנופים כשיניים, הכוח מועבר בצורה חלקה ויעילה.

כיום קיימים מיליוני גלגלי שיניים ברכבים, בתעשייה ובמכונות שונות.
למשל, תיבת ההילוכים של רכב (transmission) היא מערכת מתוחכמת של גלגלי שיניים שמסייעים להעברת כוח מהמנוע אל הגלגלים.

איך פועלת תיבת הילוכים ברכב?

🔹 מצב ניוטרל – המנוע פועל, אך גלגלי הרכב לא זזים.
🔹 נמוך (Low Gear) – הכוח ממונף בצורה מקסימלית, כך שהרכב מקבל כוח רב כדי להתחיל לנוע.
🔹 שני – מהירות גבוהה יותר, פחות כוח.
🔹 בשלישי – הכוח עובר ישירות מהמנוע לגלגלים, ומאפשר מהירות מרבית.
🔹 ברוורס – מוסיפים גלגל שיניים נוסף שמשנה את כיוון התנועה.

שיפור תיבת ההילוכים – מערכת הסינכרון (Synchromesh)

בעבר, החלפת הילוכים הייתה רועשת ולא חלקה, כי הגלגלים הסתובבו במהירויות שונות.
🔹 הפתרון: סינכרומש (Synchromesh) – מערכת שמסנכרנת את מהירות גלגלי השיניים לפני שהם מתחברים.
🔹 כעת ניתן להעביר הילוכים בצורה שקטה וחלקה, ללא שחיקה מיותרת.

תיבת הילוכים מודרנית – שליטה מלאה על הרכב

 הילוך נמוך – יש לנו כוח גדול להתחלת נסיעה.
 בהילוך שני – אפשר להגביר מהירות במהירות גבוהה יותר.                                         בשלישי – הכוח מועבר ישירות לגלגלים ואפשר להגיע למהירות מרבית.

בסוף הסרטון נהגת המאיטה את רכבה בירידה באמצעות הורדת הילוך. דוגמה מושלמת לשליטה טובה בתיבת הילוכים.

לסרטוני 'איך זה פועל' נוספים עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לעברית לַחֲצוּ על הקישור הזה 

מניית אנבידיה Nvidia צונחת

מניית אנבידיה Nvidia צונחת בעקבות ההשקה של מודל הבינה המלאכותית הסיני המדהים  Deep Seek V3.

תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © NXplace TechMinute. בערוץ תמצאו את כל העדכונים והתובנות האחרונות בעולם הטכנולוגיה. חדשות טכנולוגיות מתקדמות, סקירות מוצרים ומגמות בתעשייה.הסרטונים קלים להבנה. עם ההערוץ תשארו תמיד מעודכנים בכל מה שקשור לבינה מלאכותית, סמארטפונים, חידושים פורצי דרך ומשחקים.

 

קרדיט תמונה © Ron Lach

המודל הסיני משבש את תחום הבינה המלאכותית הפתוח

המודל הסיני משבש את תחום הבינה המלאכותית הפתוח. ארה"ב יישמה מדיניות להגבלת הגישה הסינית לשבבי הבינה המלאכותית המתקדמים ביותר של Nvidia. המטרה הייתה לשמור על יתרון טכנולוגי. אולם מבלי משים המגבלות האלה דירבנו מפתחים סיניים לחיפוש מעמיק לחדשנות.

חברת בינה מלאכותית סינית הצליחה ליצור את מודל R1 שהציג ביצועים מרשימים למרות השימוש בפחות משאבים וחזקים פחות. זאת דוגמה מצוינת לאופן שבו מחסור יכול להניע יצירתיות ולהוביל לפריצת דרך.

המחסור מוליד חדשנות

משאבים מוגבלים מאלצים צוותים לחשוב מחוץ לקופסה. כדי להשיג את מטרותיהם הם מוצאים דרכים יעילות יותר, תוך גילוי יכולת הסתגלות ותושייה. במטרה לפצות על היעדר חומרה מתקדמת, המפתחים הסיניים הוכיחו יכולת הסתגלות יוצאת דופן על ידי אופטימיזציה של האלגוריתמים שלהם ומציאת פתרונות חלופיים.

Deep Seek R1

Deep Seek R1 הוא מודל מורכב לפתרון בעיות שעלה במהירות לראש התרשימים של הביצועים הגלובליים.

למרות שנבנו עם פחות שבבי AI ושבבים חזקים פחות, ה-R1 התעלה על דגמים רבים שפותחו על ידי חברות בארה"ב שלהן הייתה גישה מלאה לטכנולוגיה העדכנית ביותר. ההישג הזה הוא עדות לכושר ההמצאה והנחישות של צוות Deep Seek. לפי הוול סטריט ג'ורנל ה- Deep Seek R1 התקרב ל-10 המובילים בעולם בביצועים ופותח במהירות במחיר נמוך בהרבה.

כולנו מרוויחים

ההצלחה של Deep Seek R1 אינה רק ניצחון עבור החברה אלא ברכה לעסקים ברחבי העולם. ארגונים מודעים יותר ויותר לעלויות ולא סביר שישלמו פרמיה עבור מודל בינה מלאכותית אם תיהיה אלטרנטיבה זולה יותר ואפקטיבית באותה מידה.

השינוי הזה בשוק יכול להועיל לחברות שמחפשות למנף בינה מלאכותית מבלי להיכנס להוצאות גדולות.היעילות של Deep Seek R1 מציעה ביצועים גבוהים בעלות נמוכה יותר מה שהופך אותו לאופציה אטרקטיבית עבור עסקים שמודעים לתקציב שלהם.

עם שיפור מהיר מאז המודל נבנה בפחות משאבים, Deep Seek עשוי לעבור תהליך פיתוח זריז יותר המוביל לעדכונים תכופים ומהירים יותר.

היתרון של חברות הזנק

הסיפור הזה משמש כתזכורת מדוע סטארט-אפים יכולים לעתים קרובות להתעלות על מקביליהם הגדולים יותר. סטארט-אפים הם בדרך כלל זריזים יותר ויכול להסתובב במהירות בתגובה לצורכי השוק. הם גם נוטים לטפח תרבות של חדשנות שבה כל חבר צוות נמצא

מעודד לתרום למציאת פתרונות יצירתיים. לעומת זאת חברות גדולות עלולות לפעמים להסתבך  בבירוקרטיה וחוסר רצון לסטות מהנורמות המבוססות.

סטארט-אפים יכולים לנוע במהירות ולהסתגל לשינויים ללא צורך בתהליכי אישור נרחבים.

סביר יותר שתרבות חדשנות ותרבות שמעריכה ומתגמלת חדשנות תייצר פתרונות פורצי דרך. תושייה ומשאבים מוגבלים יכולים להוות זרז למציאת דרכים יעילות יותר לפתרון בעיות. ההצלחה של Deep Seek R1 היא הבשורה של מה שעתיד לבוא בתחום הבינה המלאכותית. מפתחים סיניים ממשיכים לחדש ולמטב את הדגמים שלהם,

פיתוח ששווה מעקב מקרוב

סביר להניח שנוף ה- Global AI יהפוך ליותר תחרותי אולם הוא זה גם מעלה שאלות חשובות על ההשפעה של מדיניות הטכנולוגיה של ארה"ב ועתיד  שיתוף הפעולה הבינלאומי במחקרי הבינה המלאכותית. התפתחויות פוטנציאליות עתידיות ומפתחים סיניים ימשיכו לדחוף את גבולות הבינה המלאכותית תוך מינוף הגישות החדשניות שלהם והתושייה לייצירת דגמים אפילו יותר  מתקדמים. הסיפור של R1 הוא שיעור רב עוצמה בדינמיקה של פיתוח טכנולוגי ותחרותיות השוק. זה מדגיש את החשיבות של תושייה חדשנית והסתגלות. ככל שאנחנו מתקדמים, יהיה חיוני לאזון את מדיניות ההגבלות עם הצורך לטפח סביבה גלובלית שמעודדת שיתוף פעולה וחדשנות. בין אם אתם טכנאים חובבים, מנהיגים עסקיים או  צופים סקרניים, Deep Seek R1 הוא פיתוח ששווה מעקב מקרוב.

מה זה Deepseek V3

מה זה Deepseek V3. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © Mind Over Matter. הערוץ מפענח חידושים מורכבים במטרה לחשוף כיצד טכנולוגיות מתקדמות משנות את חיינו. מחשיפת מסתורי הבינה המלאכותית ועד לחקר מעמקי המחשוב הקוונטי, תכני הערוץ מקרבים את העתיד אליכם. למה לצפות?  תובנות פשוטות לגבי טכנולוגיות פורצות דרך,  עדכונים בלעדיים על AI, מחשוב קוונטי ומעבר לכך. סיפורים על חדשנות ממנהיגים כמו OpenAI, Google ו-NVIDIA.  אם אתם סקרנים לגבי הרעיונות שמעצבים את העתיד, הערוץ הזה הוא המקום שבו המסע שלכם מתחיל.

DeepSeek היא חברת בינה מלאכותית סינית המפתחת מודלים של שפות גדולות בקוד פתוח .החברה ממומנת אך ורק על ידי קרן הגידור הסינית High-Flyer  שהוקמה גם על ידי Liang Wenfeng ,

הבינה המלאכותית הפכה עם ה- Deepseek V3 לחכמה יותר. בסרטון הזה אנחנו צוללים לתוך התכונות פורצות הדרך של DeepSeek V3, מודל ה-AI האחרון בקוד פתוח. נראה כיצד הוא מסתדר עם GPT. החל במהירויות מדהימות ויכולות קידוד מתקדמות עם DeepSeek Coder, ועד ליכולת הרב-לשונית שלו.

Deepseek V3 היא לא עוד תוכנה של בינה מלאכותית. זאת מהפכה שכבר משנה את הדרך בה אנחנו חושבים, עובדים ומחדשים. ממהירות בוערת ללא תחרות ועד לאינטיליגנציה שאין כמותה, זאת  פריצת הדרך לה חיכיתם.

מה עומד מאחורי התוכנה

Deepseek V3 הוא מודל AI חדשני. עיבוד מהיר יותר, קבלת החלטות חכמה יותר ויעילות טובה יותר. זאת הליבה של המודל החדש. בואו נגלה את הקסם העומד מאחוריו.הדגם מתבסס על קודמיו אבל מביא שדרוגים מהפכניים.

תכונות המפתח של Deepseek V3

  • פי 3 מהיר יותר מ- Deepseek v2. מהירות מדהימה של כ-60 טוקנים בשנייה.
  • יכולות מושלמות של קידוד, הנמקה ואפילו משימות מתמטיקה מורכבות.
  • ממשק תאימות (1) API שעובד בצורה חלקה עם גרסאות ישנות יותר, מה שמאפשר שדרוגים ללא מאמץ.
  •  נגישות קוד פתוח מדגמים ועד עבודות מחקר, הכל בחינם ופתוח לכולם..

מענה לשאילתות בעולם האמיתי

הוא מצטיין במענה לשאילתות חינוכיות ואספקת תגובות עשירות ומדויקות בהקשר. פלטפורמות קידוד מהשורה הראשונה ביצועים על מדדי קידוד כמו LiveCodeBench, הוא אידיאלי עבור פלטפורמות תכנות תחרותיות וכלים להצעת קוד. מָתֵימָטִי יישומים. של הדוגמנית ביצועים עדכניים ב- Math 500 מדגיש את יכולתו להתמודד עם מתקדמים חשיבה מתמטית ומשימות פתרון בעיות. רב לשוני מערכות ידע. Deepseek v3 מפגין ביצועים מעולים ב אמות מידה רב לשוניות, מה שהופך אותה לכלי רב עוצמה לידע גלובלי ניהול ותרגום.

ביצועים מדהימים

הביצועים של Deepseek v3 מדהימים. לפי מפתח אמות מידה כמו MMLU (2) השיפורים הופכים אותה לבחירה אמינה ליישומים חדשניים ומשימות מגוונות.

האם זה מנצח את ChatGPT?

רבים מכם אולי תוהים איך להשוות את Deepseek  ל-ChatGPT? שני הדגמים מצטיינים בתחומים שלהם, Deepseek מביא יתרונות ייחודיים, כמו מהירויות עיבוד גבוהות פי שלושה ויתרון מיוחד בקידוד, משימות רב לשוניות, ומתמטיקה מתקדמת יישומים. יתרונות ה- GPT בהבנת שפה, בתוכן יצירתי ובפיתוח שיחות. אבל הדיוק של Deepseek הופך אותו למתמודד אדיר בנוף הבינה המלאכותית.

איזה מהם עדיף?

זה תלוי במה שאתם צריכים, אבל Deepseek ללא ספק מעלה את הרף. למה זה משנה? אחד ההיבטים מעוררי ההשראה של Deepseek v3 הוא פילוסופית קוד הפתוח שלו. על ידי שיתוף הדגמים שלה ומחקר בגלוי, הוא מזמין מפתחים וחוקרים מרחבי העולם  לתרום ולחדש. ביחד, אנחנו בונים עתיד שבו AI אינו רק עוצמתי, אבל גם שיתופי וכולל. זאת מעטפת ב-Deepseek V3. אִם אתם נרגשים מהעתיד של AI, אל תשכחו לעשות לייק, לשתף, ולהירשם ל- © Mind Over Matter. עד הפעם הבאה, הישארו סקרנים והמשיכו לחקור.

(1) API זה זה ראשי תיבות של Application Programming Interface. במונח הזה משתמשים בעולמות התכנות והטכנולוגיה על מנת לתאר דרך או גישה למידע של שירות חיצוני, בדרך כלל באמצעות קוד.

(2) מדד MMLU הוא בדיקה למדידת היקף הידע ויכולת פתרון הבעיות שמודלים גדולים של שפה צוברים במהלך אימון מקדים.

הילוכים ידניים, איך זה עובד?

איך עובדים הילוכים ברכב

הילוכים ידניים, איך זה עובד? סרטון מערוץ היוטיוב © Learn Engineering (למד הנדסה). הערוץ נוסד ע"י סבין מתיו. מטרת הערוץ להגיש שיעורי הנדסה איכותיים, להבהיר תפיסות מוטעות ולהסביר טכנולוגיות מסובכות בצורה פשוטה.

בסרטון הפעם מוסברת פעולת התמסורת הידנית בצורה מוחשית והגיונית מוסברת גם פעולת ההילוך האחורי. תרגום לעברית: Maor Ganon 

לסרטוני 'איך זה פועל' נוספים עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לעברית לַחֲצוּ על הקישור הזה 

חצבת האם כדאי לחסן נגדה

חצבת האם כדאי לחסן נגדה. סרטון מערוץ היוטיוב הגרמני © Kurzgesagt – In a Nutshell (בקצרה על קצה המזלג, בגרמנית הכוונה – בקיצור על קליפת אגוז). הערוץ שנוסד על ידי פיליפ דטמר מעלה סרטוני אנימציה חינוכיים, בדרך כלל בנושאים מדעיים. בין היתר תמצאו בערוץ נושאים פוליטיים ופילוסופיים שונים כגון משבר המהגרים באירופה או על ניהיליזם אופטימי.  הסרטון הפעם – למה גורמת מחלת החצבת והאם כדאי לחסן נגדה.

לכל מי שנולד בארץ ואינו יודע אם עשה חיסון חצבת, ניתן להתקשר למוקד של משרד הבריאות 
למספר 6241010 08 שלוחה 9 שם יעדכנו אתכם אם קיבלתם חיסון ואם זה היה חיסון 1 או 2.

קרדיט תמונה © Andrea Piacquadio

 

 

איך עובד מנוע רוטורי

איך עובד מנוע רוטורי. סרטון מערוץ היוטיוב של מאט רוטמן © Matt Rittman

מאט רוטמן הוא אמן / אנימטור תלת מימד מאיווה, ארה"ב. מאט מעיד על עצמו שתמיד ניהנה מאנימציה ואהב להמחיש איך דברים עובדים. מאט מתעניין במיוחד במכוניות, בנשק חם וכל דבר מכני. מטרת הערוץ היא לספק אנימציות מכניות קלות להבנה.

בסרטון הפעם – הבנה בסיסית של האופן שבו מורכב המנוע הרוטרי וכיצד הוא פועל.

קרדיט תמונה © Mike Bird

איך להפוך פיאט 500 לחשמלית

המרת-רכב-קלאסי-לחשמלי

איך להפוך פיאט 500 לחשמלית. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב הבריטי © Electric Classic Cars

סקירה של המרת מנוע הפיאט 500 והצגת ההערכה החשמלית של טסלה. החבילה הופכת את המכונית החשמלית הקטנה למכונית העירונית המושלמת. זאת אחת ההמרות הפופולריות ביותר שהחברה הבריטית הזאת עושה. בלינק הזה תמצאו מידע על פרויקטים נוספים של החברה.

הפיאט 500

זאת פיאט 500 קטנה מסוף שנות ה-60, תחילת שנות ה-70, 500 סמ"ק במקור. סוג של פולקסווגן חיפושית עם מנוע מקורר אוויר מאחור. המנוע המקורי מוציא 18 כוחות סוס ולא בדיוק הכי מהיר. יש לכם למטה תיבת הילוכים ומלפנים מיכל דלק וסוללת 12 וולט.זאת מכונית עירונית אז כל מי שמצפה לטווח של 480 ק"מ, זה לא זה.

הערכה החשמלית

ערכת ההסבה מונחת על הרצפה, הכל מסודר לפי סדר ההתקנה במכונית. מכונית קטנה משמעה ערכת סוללות קטנה. אז מה שיש לנו כאן זה אחת מלפנים ואחת מאחור.סוללה אחת נצמדת לתוך תושבות הפגוש המקוריות תושבות מיכל הדלק. מודול של טסלה ומאחור יש לנו שני מודולים של טסלה. זה נותן לנו שלושה מודולים בסך הכל, בסביבות 15 קילוואט שעות.

מה זה נותן

זאת ערכת סוללות קטנה במונחים של רכב חשמלי אבל אל תשכחו שזאת מכונית עירונית. לטווח של 120 ק"מ בעיר. ערכת סוללות של 15 קילוואט שעה בהחלט מספיקה לעיר קטנה מבחינת טווח נסיעה. שלוש סוללות טסלה בסדרה ייתנו לכם 75 וולט. המנוע הוא מנוע HPEVS AC קטן. הדבר הזה מפיק בערך 48 כוחות סוס אבל תזכרו שבמקור היו לרכב הזה רק 18, 20 כוחות סוס במקרה הטוב אז זה הרבה יותר כוח מהמנוע המקורי.

איך הכל מסתדר בפנים

המנוע החשמלי יושב מאחור תחת המקום בו ישב המנוע המקורי. מעל למנוע יושבות הסוללות של טסלה, קופסת המתח הגבוה והמטען של שבעה קילוואט. ההטענה נעשית מלפנים. בתא המטען הקדמי המקורי היה מונח גם מיכל הדלק כך שמעכשיו יהיה יותר מקום למטען שגם כבר לא יריח מדלק. המנוע מחובר מלמטה לתושבת הגיר. ההילוכים עדיין יפעלו, בתחילת הנסיעה הרכב יהיה בהילוך שני וככל שהמהירות תגדל יעלה עד להילוך רביעי.

מוכרים את הערכות לחברות בעולם

החברה ייצרה עד היום בסביבות 10 ערכות לפיאט 500. הערכות לא נמכרות ללקוחות פרטיים אלא לחברות שהכשירו את הצוותים המוסמכים שלהם לעבוד על מתח גבוה. למרות שמדובר רק ב- 75 וולט זה עדיין יכול לתת לכם מהלומה חשמלית הגונה.

 פנים הרכב

פנים הרכב המקורי פשוט וידידותי. לא שונה דבר בפנים למעט מד מצב הטעינה שהורכב בין שני המושבים הקדמיים.

 

לסרטוני רכב אספנות נוספים עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לעברית לחצו על הקישור

 

אילון מאסק על בינה מלאכותית

אילון מאסק על בינה מלאכותית. בריאיון לטאקר קרלסון שנערך בחודש אפריל 2023 מאסק מעלה את חששותיו לגבי בינה מלאכותית (AI). תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © Fox News

מאסק מדגיש את הצורך הדחוף ברגולציה ומדבר על הסכנות הפוטנציאליות הנשקפות מבינה מלאכותית. הסכנות עולות על אלו של ייצור מטוסים או רכבים המנוהלים בצורה לא נכונה מכיוון שיש לה יכולת "הרס תרבותי". מאסק מספר על מעורבותו ב-OpenAI (מעבדת מחקר של בינה מלאכותית המורכבת מהתאגיד ללא מטרות רווח) ומביע הסתייגות מהמסלול הנוכחי של הארגון. 

חשבתי על בינה מלאכותית מאז שהייתי בקולג'

מאסק אומר שבינה מלאכותית הייתה בין הדברים שהעסיקו אותו כבר כשהיה בקולג' וישפיעו דרמטית על העתיד. היצורים החכמים ביותר על פני כדור הארץ הם בני האדם. אנחנו חלשים יותר וזריזים פחות משימפנזות אבל חכמים יותר. אז מה יקרה כשהיצור החכם ביותר יגיע בצורת סיליקון? זה נקרא סינגולריות (או ייחודיות) טכנולוגית. זה כמו חור שחור מכיוון שאתה לא יכול לחזות מה יקרה אחרי זה. אז אני חושב שאנחנו צריכים להיות זהירים עם זה. צריך להיות פיקוח ממשלתי כלשהו מכיוון שזה יכול להוות סכנה לציבור. אפשר להשוות את זה למזון ולסמים. זאת הסיבה שיש לנו את מינהל המזון והתרופות ומינהל התעופה.הפדרלי. יש לנו את הסוכנויות האלו לפקח במקומות בהם יכולה להישקף סכנה לציבור. אתה לא רוצה שחברות יחתכו פינות בנושאים בטיחותיים ושאנשים יסבלו כתוצאה מכך.

הצורך ברגולציה ברור

זאת הסיבה שכבר זמן רב אני תומך ברגולציה בעניין הבינה המלאכותית. זה לא כיף להיות תחת רגולציה אבל נראה לי שאוכל להיות מוסדר. יש לי ניסיון רב עם תעשיות רגילות, ברור שתחום הרכב מוסדר מאוד. ניתן למלא את החדר הזה בכל התקנות הנדרשות לייצור רכב. התקנות הן לא רק לגבי ארצות הברית ומתייחסות לאירופה, סין ושאר העולם. אותו הדבר לגבי טילים, כדי לשגר טיל אתה צריך אישורים מחצי תריסר סוכנויות פדרליות ומדיניות. עברתי כל כך הרבה סיטואציות רגולטוריות כך שזה מטורף. לפעמים אנשים רואים בי מתריס רגולציה על בסיס קבוע אבל זה לא נכון. לעיתים נדירות אני לא אסכים עם הרגולטורים, ברוב המכריע של הפעמים החברות שלי מסכימות עם התקנות ועומדות בהן. אני חושב שאנחנו צריכים לקחת את העניין ברצינות וצריך שתיהיה לנו רגולציה.

אני חושב שאנחנו צריכם גוף רגולטורי. צריך להתחיל עם קבוצה שתחפש תובנות לגבי הבינה המלאכותית ותבקש את חוות הדעת של התעשייה ולאחר מכן תציע כללים. קרוב לוודאי שזה יתקבל בחוסר רצון על השחקנים העיקריים. אני חושב שיש לנו סיכוי טוב יותר שבינה מלאכותית מתקדמת תהיה מועילה לאנושות תחת התנאים האלה.

מהן הסכנות הצפויות

בינה מלאכותית מסוכנת אולי יותר מתכנון או ייצור מטוסים ותחזוקה או ייצור מכוניות גרועות. זה לא טריוויאלי, יש לה פוטנציאל, קטן אומנם, של הרס תרבותי. כמו בסרטי שליחות קטלנית (טרמינטור)… אבל זה לא יהי כמו בסרט כי האינטיליגנציה תיהיה במרכזי הנתונים. הרובוט הוא רק הגורם בקצה. תקנות נכנסות לתוקף רק אחרי שמשהו נורא קרה. אם התקנות ייכנסו לתוקף בדיעבד, ייתכן שזה יהיה מאוחר מדי, הבינה המלאכותית כבר תיהיה בשליטה עצמית. זו בהחלט הדרך שבה הדברים מתפתחים.  דברים כמו למשל, ChatGPT שמבוסס על GPT-4, שפיתחה Open AI.  שיחקתי תפקיד קריטי ביצירת החברה, לצערי.

כשקרלסון מציין שמדובר ב-Open AI בראשית דרכה, כשהחברה עוד תפקדה כעמותה ורצתה להציג לעולם כלי AI לשימוש חופשי ולטובת הציבור. מאסק עונה שהסיבה ש- Open AI בכלל קיימת היא בגלל  שלארי פייג'  והוא היו חברים מאוד קרובים.

מאסק ופייג'

היינו  בבית שלו בפאלו אלטו ודיברתי איתו על בטיחות בינה מלאכותית. התפיסה שלי הייתה שלארי לא מתייחס לבטיחות מספיק ברצינות. היה נראה שלארי באמת רצה ליצור סוג של אינטליגנציית-על דיגיטלית, בעצם אל דיגיטלי ובהקדם האפשרי". במהלך השנים לארי יצא בהצהרות רבות , זאת בעצם המטרה של גוגל, AGI בינה כללית מלאכותית או בינה סופר מלאכותית (בעברית 'בינה מלאכותית חזקה').

אני מסכים איתו שיש לזה פוטנציאל טוב גדול אבל יש גם פוטנציאל לרע. אם יש לך טכנולוגיה חדשה קיצונית ואתה רוצה לנסות לבצע סדרה של פעולות איתה, עליך למקסם את ההסתברות שזה יעשה טוב ולמזער סיכוי שזה יעשה דברים רעים. זה גם לא יכול להיות מועיל פשוט להתקדם ולקוות לטוב. ואז בשלב מסוים אמרתי טוב, אנחנו צריכים לוודא שהאנושות בסדר כאן. בתגובה לארי קרא לי 'סוגן' (המתעדף את המין האנושי על פני מינים ביולוגיים אחרים) בשל היותי בעל תודעה אנושית במקום תודעת מכונה. אני כאילו, ובכן, כן, אני מניח שאני אני, אני סוגן.

הקש האחרון ביחסים עם פייג'

הסיטואציה הזו חיסלה את החברות בין לארי וביני. זה היה הקש האחרון מצידו. באותם ימים גוגל רכשה את DeepMind ולגוגל ול-DeepMind יחד היו כשלושה רבעים מכלל כישרונות הבינה המלאכותית בעולם. ברור שהיה להם הרבה כסף ויותר מחשבים מכל אחד אחר. אנחנו כאן בעולם חד-קוטבי שבו יש חברה אחת שיש לה קרוב למונופול על כל הטאלנטים בתחום ה-AI והמחשבים, ולאדם האחראי נראה שלא אכפת מהבטיחות. זה לא טוב. אז חשבתי שהדבר הכי רחוק מגוגל יהיה להקים מלכ"ר פתוח לגמרי. מכיוון שגוגל הייתה סגורה ולמטרת רווח. אז זו הסיבה שה'פתוח' ב-Open AI מתייחס לקוד פתוח. אתה יודע, שקיפות כדי שאנשים ידעו מה קורה. אני בדרך כלל בעד מטרות רווח, אבל אנחנו לא רוצים שזה יהיה סוג של שד ממקסם רווחים מהגיהנום שפשוט לא מפסיק".

לשאלת טאקר קרלסון אם הוא יכול לדייק יותר לגבי מה שעלול להיות מסוכן ומפחיד בבינה המלאכותית מאסק עונה שמובן מאליו שהעט חזקה יותר מהחרב. בינה מלאכותית יכולה לאורך זמן לגלות מה משכנע אנשים, התוכן שייכנס לרשתות החברתיות, טוויטר ופייסבוק ואחרות עלול לעשות מניפולציות על דעת הקהל. ואיך נדע בכלל שזה מה שקרה?

קרדיט תמונה: © Moose Photos

מומנט ההתמד של השטח

מומנט ההתמד של השטח. סרטון מערוץ היוטיוב © The Efficient Engineer (המהנדס היעיל). הסרטונים בערוץ מפשטים מושגים הנדסיים למהנדסי מכונות וגם לסקרנים הרוצים לדעת איך פועלים דברים. הסרטון הפעם על מומנט ההתמד (אינרציה) של השטח המגדיר את ההתנגדות של חתך לכיפוף עקב צורת החתך. זהו פרמטר מפתח לניתוח של קורות ועמודים. כיצד מחושב רגע האינרציה של השטח ולמה הוא משמש. על מומנט האינרציה הקוטבי, משפט הציר המקביל ומעגל מוהר (מעגל מור).