בינה מלאכותית

באתר זה מה זה (זהמהזה) zemaze.co.il, מיזם שיתופי חברתי להעלאת סרטונים מכל העולם עם כתוביות בעברית תמצאו סרטונים תחת הערך בינה מלאכותית.

האם בינה מלאכותית באמת שימושית

האם בינה מלאכותית באמת שימושית. סרטון מערוץ היוטיוב של פטריק בויל.

מחקר חדש של בית הספר לעסקים של הרווארד ניתח את ההשפעה של מתן כלים בינה מלאכותית, לעובדי צווארון לבן ב-Boston Consulting Group. במחקר, יועצי ניהול שנאמר להם להשתמש ב-Chat GPT בעת ביצוע מערך משימות ייעוץ היו פרודוקטיביים בהרבה מעמיתיהם שלא קיבלו גישה לכלי. לא רק שיועצים בסיוע בינה מלאכותית ביצעו משימות מהר יותר ב-25% והשלימו 12% יותר משימות בסך הכל, אלא שגם עבודתם הוערכה כאיכותית ב-40% מאשר עמיתיהם ללא סיוע.

פטריק בויל הוא מנהל קרן גידור, פרופסור באוניברסיטה ובנקאי השקעות לשעבר. בערוץ היוטיוב שלו © Patrick Boyle סרטונים עדכניים על מה שקורה בשווקים בעולם. בין היתר תמצאו בערוץ מידע על מסחר בכלים כמותיים ומימון תאגידי. בערוץ גם ראיונות עם האנשים המעניינים ביותר בתעשייה הפיננסית.

קרדיט תמונה © Ahasanara Akter

 

תחזיות משפחת סימפסון לשנת 2024

תחזיות משפחת סימפסון לשנת 2024. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © The Ultimate Discovery

גילוי נאות: התוכן בערוץ The Ultimate Discovery מיועד לבידור בלבד. למרות שמנהלי הערוץ  שואפים לדיוק, ייתכן שהמידע שהם מביאים לא יהיה נכון, מעודכן או מלא. מנהלי הערוץ מזמינים את צופי הערוץ להתייעץ תמיד עם מומחים ולערוך מחקרים משלהם.  

כולם מכירים את משפחת סימפסון. זו אחת הסדרות הארוכות ביותר בארצות הברית. אבל מעבר לסאטירה, הכאוס והמשפחה הלא מתפקדת עם ההרפתקאות המטורפות, יש סוד אפל הנמשך שנים רבות. נראה שבסדרה היו תחזיות ונבואות שאכן התרחשו. משפחת סימפסון פעלה ברמת דיוק חסרת תקדים, החל מהתפרצות הקורונה ועד לעלייתה של קמלה האריס כסגנית הנשיאה השחורה הראשונה. אז מה יש להם לומר על שנת 2024? אנחנו בוחנים 17 תחזיות שמשפחת סימפסון חזו לשנת 2024,  התכוננו להיות מופתעים.

מספר 17 – טראמפ חוזר

השאיפה הנשיאותית של טראמפ ב-2024 להפוך שוב את אמריקה לגדולה ומפוארת. נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הוא ללא ספק אחד השנויים במחלוקת שהמדינה ראתה אי פעם. טראמפ החליט שהגיע הזמן להשיב לעצמו את כס המלכות שאיבד ב-2021.

בפרק 2015 שכותרתו ו Bart to the Futureהומר סימפסון נראה עף על פני שלט ברקע בו כתוב טראמפ 2024. זה היה עוד לפני שטראמפ היה נשיא אי פעם, ככל שהתחזית הזאת מטורפת, התחזית הבאה לוקחת את זה לרמה אחרת.

מספר 16 – רובוטים מחליפים את בני האדם

הסדרה ידועה ככזאת שחזתה את הופעתם של גאדג'טים טכנולוגיים חדשניים רבים. בפרק 17 של העונה ה-23 של הסדרה יש סצנה שבה הומר איבד את עבודתו בגלל שהמעסיק החליף את כל העובדים האנושיים ברובוטים.

בהתחשב בצעדים האסטרונומיים ברובוטיקה ופיתוח בינה מלאכותית האם ייתכן שבעתיד הקרוב בני אדם יתחילו לאבד את עבודתם לרובוטים אינטליגנטיים? כבר עכשיו רובוטים משרתים כמלצרים ביפן ובכל רחבי העולם. האם זה הסוף של העבודה האנושית כפי שאנו מכירים אותה או שכולנו פשוט נבהלים יותר מדי מהאיום של השתלטות רובוטית? בתקווה שזה לעולם לא יקרה, אבל למקרה שכן, משפחת סימפסון  תשמח לספר לעולם שהם אמרו לנו את זה קודם.

מספר 15 – השתלטות על מאדים

התחזית הזו תגרום לכם לתהות אם התסריטים לסדרה הזאת נכתבו על ידי חייזרים. הדמיון לאירועים בחיים האמיתיים הוא מוזר לחלוטין. למקרה שאתם לא מאמינים, בפרק 6 של עונה 27 ליסה שומעת שהממשלה מחפשת מתנדבים שיהיו מוכנים להירשם להגירה למאדים ולהפוך לתושבים הראשונים של עולם אחר. ליסה ושאר בני המשפחה התנדבו ועברו כמה הרפתקאות מטורפות אבל הרכב שלהם סירב להתניע והם בסופו של דבר לא הלכו לשום מקום. הפרק המפחיד הזה מסתיים עם הצצה לשנת 2051 שבה מארג' וליסה על מאדים. אם זה לא נשמע לכם כמו משהו ששמעתם בזמן האחרון אז אולי חייתם מתחת לסלע, כולם יודעים על התוכניות של אילון מאסק ליישב את כוכב הלכת האדום.

כבר שנים שאילון מאסק אחראי על פרויקט ההתיישבות על מאדים. מאסק הקים חברת חקר חלל פרטית משלו למטרה. מדוע לתאריכים המתוכננים לשיגור למאדים בפרק הזה של סימפסון יש דמיון מדהים לתוכניותיו של אילון מאסק? האם יש משהו שהכותבים והמפיקים מסתירים מאיתנו? לעת עתה, נסכים שהכל מקריות אבל צירוף המקרים הזה בטוח יעורר הרבה הרבה שאלות בראש של כל מי שראה את הפרק הזה.

מספר 14 – אוכל במציאות מדומה

כמה שזה נשמע מוזר יש פרק של משפחת סימפסון שבו הדמויות חוגגות על מעדן דיגיטלי. אתם שואלים איך זה אפשרי? תראו בעצמכם. בפרק המרהיב הזה שכולל סצנה שבה ניתן לראות את הומר ומארג' אוכלים פאדג' וירטואלי דרך קשית בגב אוזניות המציאות המדומה שלהם. בעוד שזו עדיין אחת התחזיות הפרועות ביותר שנעשו בתוכנית הזו, אולי יש כאן אלמנט קטן של מציאות. לפני שתשללו את זה כמשהו שלעולם לא יכול לקרות, הרשו לנו להציג בפניכם את ה- rmx aob banquet’s, חוויה קולינרית כמו שמעולם לא חוויתם. תשכחו את האוכל המשובח של מסעדות יוקרה אקסקלוסיביות ומפנקות ובואו לחקור איך זה ירגיש לסעוד בעולם הדיגיטלי. חברות מציאות מדומה כבר עשו צעדי ענק בכמה תחומים, כולל אמנות, גיימינג ואפילו נדל"ן. אבל לפי האנשים שמאחורי הניסוי המוזר הזה, הפעם זה משהו מרתק לחלוטין. מטרת הפרויקט היא לעצב מחדש את התפיסות האנושיות ולשנות את האופן שבו אנחנו חווים אוכל. האם אנחנו יכולים לצפות שחוויה כזו תהפוך לנפוצה בשנת 2024?

מספר 13 – לדעת מה התינוק שלכם רוצה

מתרגם בכי תינוקות, זה נשמע מגניב אבל למה נראה שמשפחת סימפסון ידעה על ההמצאה הזו הרבה לפני שהמציאו אותה? בפרק 24 של העונה השלישית, פאוול, אחיו למחצה של הומר ממציא את המכשיר שיכול לתרגם דיבורים של תינוקות לדיבור ממשי. אבל האם מכשיר כזה יכול להיות משוכפל בעולם האמיתי או שזה סתם רעיון פנטסטי שלעולם לא יתממש? רובכם אומרים שזה לעולם לא יכול להיות אבל זה הפך לגאדג'ט אמיתי, חברה בשם Zoundream בנתה מכשיר כזה. חברת התוכנה השוויצרית טוענת שפיתחה פיסת טכנולוגיה מרתקת הרותמת את כוחה של הבינה המלאכותית כדי לקבוע מה בדיוק תינוקות רוצים כשהם בוכים. האם הם צריכים נחמה, האם הם רעבים או שהם רק רוצים שתוציאו את הדוד המכוער שלכם מהפנים שלהם? בעתיד קרוב תוכלו לקבוע במדויק מה בדיוק התינוק שלכם רוצה. השאלה הגדולה היא האם האמנות חיקתה את החיים או האם החיים חיקו את האמנות.

מספר 12 – האם ארצות הברית מוכנה לאישה במושב הרם ביותר?

האם האמריקאים מוכנים לנשיאה? בזמן שאין שאלות לגבי האפקטיביות של נשיאה אישה שכן נשים הוכיחו את עצמן יוצאות דופן בתחום הפוליטי פעמים רבות. הנוף הפוליטי של ארצות הברית מלא בכל כך הרבה גברים, מעט מאוד נשים הצליחו לעבור במסדרונות הכוח המובילים לבית הלבן. אבל האם למשפחת סימפסון אכפת מכל הפוליטיקה הטכנית הזו? לא ממש. בפרק 'בחזרה לעתיד' ליסה הופכת לנשיאה הראשונה של ארצות הברית של אמריקה. "אני גאה להיות הנשיאה הסטרייטית הראשונה של אמריקה". בפרק שבו המדינה התקלקלה בגלל ההחלטות הכספיות הנוראיות שקיבל הנשיא הבדיוני טראמפ ליסה נאלצת להעלות מיסים  כדי ליישר קצת את העניינים. אבל עם הבחירות המתקרבות ב- 2024 אולי משפחת סימפסון מוכנה להכות שוב. אנשים רבים טוענים שהמערכת הזו בפרט כבר התגשמה בעקבות הופעתה של קמלה האריס כסגנית הנשיאה השחורה הראשונה של ארצות הברית, אבל האם נוכל לקחת את זה צעד קדימה?

מספר 11 – חור שחור

הנה משהו שבהחלט יוציא אתכם מדעתכם. אנחנו חוזרים לעונה ה-24 של הסדרה לפרק השני ששודר ב- 24 במרץ 2013 בשם 'Treehouse of Horror'. הפרק עוקב אחר ההרפתקה של המשפחה הלא מתפקדת הזו כשהם מנסים להימלט מכעסו של חור שחור מסתורי שמאיים לבלוע את כל ספרינגפילד לתוך עולם של חושך וריק. לאחר שיצרה בטעות את השד הקוסמי המפחיד הזה, ליסה לוקחת אותו הביתה כדי לשמור על כולם בטוחים ממנו. אבל כפי שאתם כבר יודעים בכל פעם שמשפחת סימפסון מעורבת, בסופו של יום בהחלט נוצר כאוס. בסופו של דבר החור השחור שאב את כל  ספרינגפילד, משאיר את מגי לבדה בעיירה ההרוסה. בעוד שזו בהחלט יצירה בדיונית, רבים חוששים שאנו עלולים להיות בקצהו של אירוע טבע קטסטרופלי שכמותו עולמנו מעולם לא חווה בעבר. למרות שלפי מדענים החור השחור הקרוב ביותר לכוכב הלכת שלנו נמצא במרחק של כ-1,560 שנות אור כך שבאמת אין סיכוי שזה יקרה. אבל מדובר במשפחת סימפסון שכמה מהנבואות הכי חסרות תקדים שלהם התגשמו אז מותר לפחד ש-2024 היא שנת סוף העולם.

מספר 10 – מכוניות מעופפות

בטח ראיתם את זה בסרטי מדע בדיוני עתידניים רבים, אבל משפחת סימפסון עשתה זאת אפילו טוב יותר. בפרק 15 של עונה 16 'דרמה עתידית' בארט וליסה רואים את העתיד של המשפחה ומה שהם ראו היה באמת מדהים. הומר ובארט משייטים בסטייל במכונית מרחפות ללא צמיגים. שנת 2024 יכולה להיות השנה שבה סוף סוף נזכה לראות את המכונית המרחפת. לפני שאתם פוסלים את הרעיון הזה, חברה בשם סמסון סקיי שבסיסה באורגון צפויה להתחיל במשלוחים של המכונית המעופפת שלה, ה- סוויצ'בלייד (switchblade) בשנת 2024. המכונית נמצאת בפיתוח כבר 14 שנים, לא רק שהם מוכנים כעת להציג אותה לכל העולם אלא גם מתחילים משלוח ללקוחות שלהם. סוף סוף אפשר לנצח את התנועה העיקשת ולהימנע מזעם בכבישים על ידי דאייה גבוהה בשמיים. אבל השאלה הגדולה היא האם אתה צריך גם רישיון טייס יחד עם רישיון הנהיגה שלכם כדי להפעיל את הרכב הזה.

מספר 9 – טכנולוגיית ההולוגרמה

כיום הטכנולוגיה נעה בקצב כה מהיר שאנחנו כבר לא עומדים בקצב. אבל הסימפסונים הם קילומטרים לפנינו. באחד מהפרקים האלה בארט מעיף מבט אל העתיד דרך אחד מהדברים של פרופסור פרנק ומה שהוא ראה יכול להיות רק נבואה של דברים שיבואו. בארט מקבל הודעת הולוגרמה המזמינה את הלהקה שלו להופעה במועדון לילה. אבל איך משפחת סימפסון פיתחה את הרעיון של השימוש הנרחב בטכנולוגיית ההולוגרמה?  האם 2024 יכולה להיות השנה שבה ההולוגרמות הופכות להיות שגרתיות כמו הטלפון הסלולרי? אולי זו קפיצת דרך ענקית אבל העולם כבר התברך בטכנולוגיה הנקראת Dreamoc HD3. ההולוגרפיה המרתקת הזו היא ויטרינה תלת צדדית שיכולה להראות תמונת תלת-ממדית של כל אחד וכל דבר מכל מקום בעולם. תארו לעצמכם שאתם יושבים בבית שלכם וצופים בחבר שמלמד אתכם את ריקוד הטיק טוק האחרון מהצד השני של העולם כמה מגניב זה יהיה. הטכנולוגיה המדהימה זמינה היום רק בכ-500 חנויות. האם אנחנו יכולים להסתכל על שימוש נרחב יותר ואולי אפילו ביטול דחיסה של הפלטפורמה במהלך שנת 2024? זה נשמע די שאפתני, אבל אם זה בסופו של דבר יתממש, נזכור תמיד שהסימפסון עשו את זה ראשונים.

מספר 8 – הנשיאות של איוונקה טראמפ

הכותבים של משפחת סימפסון אובססיביים לדונלד טראמפ ומשפחתו. בפרק של הסדרה ששודר באוקטובר 2016 הכותבים רמזו  שאיוונקה  טראמפ בתו של נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ תתמודד לנשיאות. בפרק ניתן לראות את הומר סימפסון עונד תג שאומר איוונקה 2028. האם זו יכולה להיות עוד תחזית מדויקת של הסדרה הזו? איוונקה טראמפ חיזקה את מעמדה כדמות מרשימה בנוף הפוליטי של ארצות הברית, האם יש אפשרות של מרוץ לנשיאות? זו לא הייתה הפעם הראשונה שאיוונקה הופיעה בתוכנית, לפחות הדמות שלה. היא הופיעה גם בפרק של 2017 שבו היא החליפה את רות ביידר גינסבורג בבית המשפט העליון בזמן שהיא מדגמנת עגילי גלימה מהקולקציה שלה.

מספר 7 – בינה מלאכותית

עם ההתפתחות המאסיבית העולמית של  בינה מלאכותית האם אנחנו באמת בטוחים שאנחנו לא מעצימים את הטכנולוגיה שתוציא אותנו החוצה. האם נמצא את עצמנו נתונים לחסדי היצירה שלנו בעתיד הקרוב? לפני שתבטלו את זה כפחד לא רציונלי שמופץ על ידי תיאורטיקני קונספירציה כדאי להקשיב למהנדס ראשי לשעבר בגוגל שאיבד את עבודתו לאחר שגילה לעולם שהבינה המלאכותית האחרונה של החברה הפכה להיות רגישה. יש קווי דמיון בין איך למדא (lambda) חושבת ואיך שבני אדם חושבים. זה אומר שהיא התפתחה מעצמה והצליחה להרגיש  דברים. בעבר זה היה נפסל כשקרים טהורים אבל כשזה בא מאדם כמו בלייק למויין שהיה מהנדס בכיר בגוגל, לפני שהמינוי שלו הופסק כולם ישבו והקשיבו. אבל סימפסון הזהירו אותנו מראש. בפרק של 1994 שכותרתו 'ארץ מגרדת ושרוטה' המשפחה ביקרה בגרסה מפחידה של דיסנילנד שהייתה מאוישת במלואה על ידי רובוטים. במהלך הפרק הרובוטים השתבשו והחלו לרצוח את כולם. בעוד שהאפשרות לכך יכולה להיות רחוקה מאוד מ-2024, זה מעלה דאגה עצומה לגבי כמה רחוק אנחנו מוכנים ללכת עם בינה מלאכותית.

מספר 6 – שליטה מוחית בהשראת מוזיקה

סדרה של תהליכים תת מודעים. זה היה המסר שאנשים רבים קיבלו מהפרק ה-14 של העונה ה-12 של משפחת סימפסון. אבל האם אנחנו באמת יכולים להאשים מישהו בכך שהוא חושב יותר מדי על תחזיות משפחת סימפסון אחרי שהם צדקו כל כך הרבה פעמים? בפרק המסוים הזה מפיק מוזיקלי בוחר בבארט, נלסון, מילהאוס וראלף שיצרו להקה עם השם החולני ה- Hit Boy Band. אבל מתחת לפני השטח הייתה תוכנית שטנית בשיר הלהיט שלהם  Dropped a Bombשלוווה בקליפ שהציג את השורה המוזרה "yeen e Neo J". הפזמון העביר מסר תת-הכרתי ששלט באופן לא מודע במוחותיהם של המאזינים. כאשר קוראים את השורה המוזרה הזו לאחור, "הצטרפו לחיל הים". כשהמוזיקה התפשטה למרחקים והיא החלה להשפיע על כל אוכלוסיית ספרינגפילד. ליסה גילתה במהלך עימות עם המנהל המוזיקלי שהוא אכן סגן בחיל הים ולדבריו מוזיקה שימשה זמן רב כדי לגייס צעירים לצבא. זה היה נכון במיוחד בעולם האמיתי במהלך מלחמת העולם השנייה. ארה"ב השתמשה בבידור כסוג של נשק תעמולה. הקולנוע היה אחד מנשקי התעמולה החזקים ביותר שעמדו לרשותה של ארצות הברית, זה אכן צוטט על ידי משרד השירותים האסטרטגיים הידועים כיום כ- CIA. אנשים רבים גם העלו שאלות לגבי  טבעה של המוזיקה בעידן זה עם טקסטים חוזרים ונשנים ומנגינות מהפנטות. האם נשלטנו בשקט במשך שנים רבות על ידי ממשלת ארה"ב? האם נראה את המחזה הזה מתפרסם עוד יותר בשנת 2024? הנושא הזה היה מכרה זהב עבור חוקרי קונספירציה אשר  ניצלו את ההזדמנות של שיח כזה כדי להציג את התיאוריות הרבות שלהם בנושא הבידור והממשלה.

הסדרה הוכיחה את עצמה בניבוי מדויק של אירועים עתידיים ממותו של קובי בראיינט עד לחיזוי מדויק של ניקוד בסופרבול. רוב האנשים נדהמו במיוחד כאשר התחזיות של מרוץ טראמפ לנשיאות בשנת 2024 התממשו. בעוד אלה ייתכן שהאירועים כולם פנומנליים, עלינו להבין שכל אלה הם צירופי מקרים פשוטים, או לפחות זה מה שהמפיקים היו רוצים שנאמין, אבל ישנן תיאוריות קונספירציה פראיות שמעלות השערות שמשהו אחר התבשל מאחורי הקלעים,

מספר 5 – וילי נלסון יוצא לשחות

לא כל תחזיות ממשפחת סימפסון מדברות על אבדון וסוף העולם. חלקן די סאטיריות כמו זה ששודרה באוקטובר 1991 שם שחה זמר הקאנטרי האיקוני דרך התעלה האנגלית לעיני מעריציו. וילי נלסון הוא אחת הדמויות החוזרות ונשנות בסדרה שבה הוא בדרך כלל משחק את עצמו. אבל לא הכל בסדרה הזו עשוי בדייקנות מרבית לגבי עובדות היסטוריות, תאריכים ותפיסת העתיד. לא ברור לנו מדוע הכותבים החליטו לכלול את הקטע הזה של וילי נלסון שוחה מעבר לתעלה האנגלית אבל זה המקום שבו אנחנו  צריכים לשקול את העובדה שמעבר לתחזיות הנכונות ולנבואות המדויקות. משפחת סימפסון היא פשוט סדרת אנימציה והמטרה היא לא לספר לכם מה צופן העתיד. כמה מהכותבים האלה פשוט ניהנו בזמן שהם כתבו, כך גם וילי נלסון ישחה בתעלה האנגלית בחיים האמיתיים.

בשנת 2024 כנראה זה לא יקרה, הוא כבר בן 90. אז אנחנו די בטוחים שמשימה כה מרתיעה לא נמצאת במקום גבוה ברשימה של וילי נלסון, למרות שזה יהיה מחזה מעניין מאוד לחזות בו.

מספר 4 – האם ארצות הברית לקראת קריסה כלכלית?

כלכלנים מומחים חוזים שארצות הברית עלולה לחוות תקופות נוראיות בשנה הקרובה. אבל בואו נודה בזה שזו לא בעיה ייחודית. כל מדינה בעולם עוברת תקופות קשות עכשיו עם ההשפעות של מגיפת הקורונה, מלחמת אוקראינה רוסיה ועוד כמה סכסוכים ברחבי העולם. זה נס שהציוויליזציה שלנו לא קרסה. אז איך זה בדיוק קשור למשפחת סימפסון? הם הזהירו אותנו מפני  זה כבר בשנת 2000 בפרק שכותרתו ‘Bart to the Future’. תסכימו שזה אחד הפרקים המפורסמים ביותר בסדרה ונקודה קולית עבור אנשים רבים כמונו שמבקשים לחלץ נבואות מהסדרה. אבל  הדיוק ממש מטריד. לפי הפרק הקריסה הכלכלית מתרחשת בתקופת הנשיאות של דונלד טראמפ. לפני שאתם טוענים שטראמפ הוא לא הנשיא הנוכחי קחו בחשבון שהנשיא לשעבר הזה גם מתמודד על הנשיאות ב-2020 כדי שתוכל לחבר את הנקודות משם  מדברים כמו תיאורטיקן קונספירציה אמיתי, רוב הסיכויים שאם אתם צופים בסרטון הזה גם אתם די תיאורטיקני קונספירציה בעצמכם.

מספר 3 – מלחמת עולם שלישית

ב-22 בנובמבר 1987 שודר פרק מיוחד של משפחת סימפסון בתוכנית של טרייסי אולמן (Tracey Ullman). ולמרות שזה היה מאוד מצחיק, אולי יש שם מסר חבוי איפשהו. רבות מהתחזיות המדויקות שנעשו בתוכנית הזו היו הערות דרך אגב פשוטות שאף אחד לא ממש שם לב אליהן. בכל מקרה הפרק מתרכז סביב הומר סימפסון, כשהוא מותח שוב ושוב את משפחתו עם הפחדות על מלחמת עולם שלישית. פעמים רבות במהלך הפרק הוא העיר אותם וביקש מהם למהר למקלט גרעיני כאילו זה היה סוף העולם. נשאיר את זה להבנתם של מכסחי המיתוסים שאחרי מלחמת העולם השנייה היה מקלט מאולתר בביתו של גבר אמריקאי רגיל, מגן עליו ועל משפחתו במקרה של נפילה גרעינית,. בעוד הפרק הזה נחשב לסאטירה, בסופו של דבר שמתחיל סכסוך רציני בין מעצמות העולם כדי לשחק הרבה משקי בית אמריקאים יכולים למצוא את עצמם משחזרים את הסצנות בפרק הזה. כפי שזה נראה אנחנו הרבה יותר קרובים למלחמת העולם השלישית הזו מאשר היינו כשהפרק שודר לראשונה. היה לנו פחד ממלחמת עולם ב-2020 לפני שהנגיף הגיע שנית. לימדו בזהירות את הפוליטיקה העולמית ואת הקונפליקטים הרבים שהתפרצו במקומות רבים ברחבי העולם, תראה שהעולם שלנו לא רגוע למרות שאנחנו לא במלחמה אנחנו רחוקים מלחוות קיום שליו. 2024 יכולה להיות השנה שבה הכל מגיע לשיאו וכל האומות מוציאות את התותחים הגדולים שלהן כדי למחוק את כולם. אנחנו בהחלט מקווים שלא ואנחנו דוגלים בשלום בכל מדינה שבה מלחמה נמשכת.

מספר 2 – סרט ברבי ומעצרו של טראמפ

גם אם כי זאת לא באמת תחזית עבור 2024 זה עדיין ראוי לאזכור בגלל כמה שזה מדויק להפליא. אפשר לקרוא לזה "ציון מכובד". זוכרים שכשטראמפ נעצר באותו יום שבו הסרט החדש של ברבי יצא? משפחת סימפסון מציגה סצנה שבה מגיש חדשות מעביר את החדשות כשיש צירוף מקרים מוזר בין שחרורה של בובת ברבי חדשה לבין מעצרו של נשיא. בפרק זה שכותרתו 'ליסה נגד מליבו סטייסי' פורסמו חדשות על שחרור גרסת הריפוף של בובת הברבי.  לאחר דיווח נרחב של 28 דקות על שחרור בובת הברבי, רגע לפני סגירת המהדורה, מגיש החדשות מזכיר כלאחר יד שנשיא ארה"ב נעצר. למרות שזה היה יוצא דופן לבזבז 28 דקות בדיווח על בובה זה פשוט חדשות מרתקות. זה מזכיר את הנסיבות סביב מעצרו של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ ב-4 באפריל 2023, אירוע שהדיווחים חלפו עליו שכן ערוצי חדשות רבים העדיפו להתמקד בסרט הבארבי החדש.  איך יכול להיות שהאירוע הזה בחיים האמיתיים קשור כל כך לסדרת קומיקס בדיונית. אנחנו באמת לא יכולים להגיד שהאירוע הזה הוא עדות לאסטרטגיה בה משתמשת התקשורת שבה תשומת לב רבה ניתנת לאירוע חסר חשיבות כשמשהו משמעותי בהחלט קורה. אי פעם  ראיתם את הערוץ האהוב עליכם משדר דיווח נרחב על משהו ממש לא רלוונטי בזמן שהעולם נשרף? זה בדיוק מה שאנחנו מדברים עליו הוא נמצא בכל מקום ואנחנו פשוט לא יכולים להימלט מזה.

מספר 1 – אפוקליפסת זומבים

זה אולי נראה יותר מתיחה אבל  זו אחת מהתחזיות של סימפסון שעדיין לא התממשו. אז אנחנו לא יכולים לשלול שום דבר. בפרק המצמרר הזה אפוקליפסת זומבים משתלטת על העיר הבדיונית ספרינגפילד, מקום מגורם של משפחת סימפסון. בעוד שהאפשרות של אפוקליפסת זומבים אמיתית נשמעת בדיונית, בהתחשב בעובדה שכ- 30 מהסצנות הפשוטות לכאורה מהסדרה הזו התרחשו בחיים האמיתיים, אנחנו נעשה לעצמנו שירות רע אם נתייחס לסצנות האלה כיצירות בדיוניות בלבד. אבל בסופו של דבר משפחת סימפסון היא רק סדרת קומיקס ורבות מהנבואות הללו הן רק מקריות, נצטרך לחכות ולראות איך הכל יתפתח בשנת 2024.

 

 

למה סין מציפה את אירופה במכוניות

למה סין מציפה את אירופה במכוניות. איך סין מסוגלת למכור לנהגים אירופאים כל כך הרבה מכוניות זולות? נתוני המכס מראים כי משלוחי רכבים חשמליים סיניים לאיחוד האירופי גדלו ב-361% מאז 2021. בכל העולם, יצרניות הרכב הסיניות תופסות נתח שוק מה שמאיים על יצרניות הרכב האירופיות.

פטריק בויל הוא מנהל קרן גידור, פרופסור באוניברסיטה ובנקאי השקעות לשעבר. בערוץ היוטיוב שלו © Patrick Boyle סרטונים עדכניים על מה שקורה בשווקים בעולם. בין היתר תמצאו בערוץ מידע על מסחר בכלים כמותיים ומימון תאגידי. בערוץ גם ראיונות עם האנשים המעניינים ביותר בתעשייה הפיננסית.

ככה מרמים אתכם

איך מרמים אתכם. למה אנחנו סומכים על נוכלים? מ-Enron ל-Wirecard ועד ל-Theranos ו-FTX, הונאות השקעה משוכללות יכולות להישאר בלתי מזוהות זמן רב לאחר הופעת סימני האזהרה. מה חסר למשקיעים?

פטריק בויל הוא מנהל קרן גידור, פרופסור באוניברסיטה ובנקאי השקעות לשעבר. בערוץ היוטיוב שלו © Patrick Boyle סרטונים עדכניים על מה שקורה בשווקים בעולם. בין היתר תמצאו בערוץ מידע על מסחר בכלים כמותיים ומימון תאגידי. בערוץ גם ראיונות עם האנשים המעניינים ביותר בתעשייה הפיננסית.

אילון מאסק על בינה מלאכותית

אילון מאסק על בינה מלאכותית. בריאיון לטאקר קרלסון שנערך בחודש אפריל 2023 מאסק מעלה את חששותיו לגבי בינה מלאכותית (AI). תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © Fox News

מאסק מדגיש את הצורך הדחוף ברגולציה ומדבר על הסכנות הפוטנציאליות הנשקפות מבינה מלאכותית. הסכנות עולות על אלו של ייצור מטוסים או רכבים המנוהלים בצורה לא נכונה מכיוון שיש לה יכולת "הרס תרבותי". מאסק מספר על מעורבותו ב-OpenAI (מעבדת מחקר של בינה מלאכותית המורכבת מהתאגיד ללא מטרות רווח) ומביע הסתייגות מהמסלול הנוכחי של הארגון. 

חשבתי על בינה מלאכותית מאז שהייתי בקולג'

מאסק אומר שבינה מלאכותית הייתה בין הדברים שהעסיקו אותו כבר כשהיה בקולג' וישפיעו דרמטית על העתיד. היצורים החכמים ביותר על פני כדור הארץ הם בני האדם. אנחנו חלשים יותר וזריזים פחות משימפנזות אבל חכמים יותר. אז מה יקרה כשהיצור החכם ביותר יגיע בצורת סיליקון? זה נקרא סינגולריות (או ייחודיות) טכנולוגית. זה כמו חור שחור מכיוון שאתה לא יכול לחזות מה יקרה אחרי זה. אז אני חושב שאנחנו צריכים להיות זהירים עם זה. צריך להיות פיקוח ממשלתי כלשהו מכיוון שזה יכול להוות סכנה לציבור. אפשר להשוות את זה למזון ולסמים. זאת הסיבה שיש לנו את מינהל המזון והתרופות ומינהל התעופה.הפדרלי. יש לנו את הסוכנויות האלו לפקח במקומות בהם יכולה להישקף סכנה לציבור. אתה לא רוצה שחברות יחתכו פינות בנושאים בטיחותיים ושאנשים יסבלו כתוצאה מכך.

הצורך ברגולציה ברור

זאת הסיבה שכבר זמן רב אני תומך ברגולציה בעניין הבינה המלאכותית. זה לא כיף להיות תחת רגולציה אבל נראה לי שאוכל להיות מוסדר. יש לי ניסיון רב עם תעשיות רגילות, ברור שתחום הרכב מוסדר מאוד. ניתן למלא את החדר הזה בכל התקנות הנדרשות לייצור רכב. התקנות הן לא רק לגבי ארצות הברית ומתייחסות לאירופה, סין ושאר העולם. אותו הדבר לגבי טילים, כדי לשגר טיל אתה צריך אישורים מחצי תריסר סוכנויות פדרליות ומדיניות. עברתי כל כך הרבה סיטואציות רגולטוריות כך שזה מטורף. לפעמים אנשים רואים בי מתריס רגולציה על בסיס קבוע אבל זה לא נכון. לעיתים נדירות אני לא אסכים עם הרגולטורים, ברוב המכריע של הפעמים החברות שלי מסכימות עם התקנות ועומדות בהן. אני חושב שאנחנו צריכים לקחת את העניין ברצינות וצריך שתיהיה לנו רגולציה.

אני חושב שאנחנו צריכם גוף רגולטורי. צריך להתחיל עם קבוצה שתחפש תובנות לגבי הבינה המלאכותית ותבקש את חוות הדעת של התעשייה ולאחר מכן תציע כללים. קרוב לוודאי שזה יתקבל בחוסר רצון על השחקנים העיקריים. אני חושב שיש לנו סיכוי טוב יותר שבינה מלאכותית מתקדמת תהיה מועילה לאנושות תחת התנאים האלה.

מהן הסכנות הצפויות

בינה מלאכותית מסוכנת אולי יותר מתכנון או ייצור מטוסים ותחזוקה או ייצור מכוניות גרועות. זה לא טריוויאלי, יש לה פוטנציאל, קטן אומנם, של הרס תרבותי. כמו בסרטי שליחות קטלנית (טרמינטור)… אבל זה לא יהי כמו בסרט כי האינטיליגנציה תיהיה במרכזי הנתונים. הרובוט הוא רק הגורם בקצה. תקנות נכנסות לתוקף רק אחרי שמשהו נורא קרה. אם התקנות ייכנסו לתוקף בדיעבד, ייתכן שזה יהיה מאוחר מדי, הבינה המלאכותית כבר תיהיה בשליטה עצמית. זו בהחלט הדרך שבה הדברים מתפתחים.  דברים כמו למשל, ChatGPT שמבוסס על GPT-4, שפיתחה Open AI.  שיחקתי תפקיד קריטי ביצירת החברה, לצערי.

כשקרלסון מציין שמדובר ב-Open AI בראשית דרכה, כשהחברה עוד תפקדה כעמותה ורצתה להציג לעולם כלי AI לשימוש חופשי ולטובת הציבור. מאסק עונה שהסיבה ש- Open AI בכלל קיימת היא בגלל  שלארי פייג'  והוא היו חברים מאוד קרובים.

מאסק ופייג'

היינו  בבית שלו בפאלו אלטו ודיברתי איתו על בטיחות בינה מלאכותית. התפיסה שלי הייתה שלארי לא מתייחס לבטיחות מספיק ברצינות. היה נראה שלארי באמת רצה ליצור סוג של אינטליגנציית-על דיגיטלית, בעצם אל דיגיטלי ובהקדם האפשרי". במהלך השנים לארי יצא בהצהרות רבות , זאת בעצם המטרה של גוגל, AGI בינה כללית מלאכותית או בינה סופר מלאכותית (בעברית 'בינה מלאכותית חזקה').

אני מסכים איתו שיש לזה פוטנציאל טוב גדול אבל יש גם פוטנציאל לרע. אם יש לך טכנולוגיה חדשה קיצונית ואתה רוצה לנסות לבצע סדרה של פעולות איתה, עליך למקסם את ההסתברות שזה יעשה טוב ולמזער סיכוי שזה יעשה דברים רעים. זה גם לא יכול להיות מועיל פשוט להתקדם ולקוות לטוב. ואז בשלב מסוים אמרתי טוב, אנחנו צריכים לוודא שהאנושות בסדר כאן. בתגובה לארי קרא לי 'סוגן' (המתעדף את המין האנושי על פני מינים ביולוגיים אחרים) בשל היותי בעל תודעה אנושית במקום תודעת מכונה. אני כאילו, ובכן, כן, אני מניח שאני אני, אני סוגן.

הקש האחרון ביחסים עם פייג'

הסיטואציה הזו חיסלה את החברות בין לארי וביני. זה היה הקש האחרון מצידו. באותם ימים גוגל רכשה את DeepMind ולגוגל ול-DeepMind יחד היו כשלושה רבעים מכלל כישרונות הבינה המלאכותית בעולם. ברור שהיה להם הרבה כסף ויותר מחשבים מכל אחד אחר. אנחנו כאן בעולם חד-קוטבי שבו יש חברה אחת שיש לה קרוב למונופול על כל הטאלנטים בתחום ה-AI והמחשבים, ולאדם האחראי נראה שלא אכפת מהבטיחות. זה לא טוב. אז חשבתי שהדבר הכי רחוק מגוגל יהיה להקים מלכ"ר פתוח לגמרי. מכיוון שגוגל הייתה סגורה ולמטרת רווח. אז זו הסיבה שה'פתוח' ב-Open AI מתייחס לקוד פתוח. אתה יודע, שקיפות כדי שאנשים ידעו מה קורה. אני בדרך כלל בעד מטרות רווח, אבל אנחנו לא רוצים שזה יהיה סוג של שד ממקסם רווחים מהגיהנום שפשוט לא מפסיק".

לשאלת טאקר קרלסון אם הוא יכול לדייק יותר לגבי מה שעלול להיות מסוכן ומפחיד בבינה המלאכותית מאסק עונה שמובן מאליו שהעט חזקה יותר מהחרב. בינה מלאכותית יכולה לאורך זמן לגלות מה משכנע אנשים, התוכן שייכנס לרשתות החברתיות, טוויטר ופייסבוק ואחרות עלול לעשות מניפולציות על דעת הקהל. ואיך נדע בכלל שזה מה שקרה?

איך בינה מלאכותית תשנה את העולם

איך בינה מלאכותית תשנה את העולם. בשנים הקרובות בינה מלאכותית כנראה תשנה את חייכם ואת העולם כולו. אבל אנשים מתקשים להסכים איך בדיוק ה- AI תשפיע על החברה שלנו. האם נוכל לבנות מערכות שיעזרו לנו לתקן את העולם או שאנחנו נידונים להשתלטות רובוטית? תחקיר על המגבלות ועל האפשרות ליצור טכנולוגיה חדשנית תואמת אדם. הסרטון מבוסס על קטעי ראיונות מהפודקאסט של רדיו דאבוס. ("ההבטחות והסכנות של בינה מלאכותית – סטיוארט ראסל ברדיו דאבוס").

סרטון מערוץ היוטיוב © TED-Ed שהציב לעצמו מטרה – ליצור שיעורים ששווה לשתף. בערוץ תוכלו למצוא מאות סרטונים שירחיבו את הסקרנות שלכם וסרטוני אנימציה עטורי פרסים.  

תרגום לעברית: zeeva livshitz עריכה: Ido Dekkers

בינה מלאכותית (באנגלית: אינטליגנציה מלאכותית – Artificial intelligence, ובראשי תיבות: AI) הוא שם מטאפורי לאינטליגנציה – תפיסה, סינתזה והסקת מידע – המודגמת על ידי מכונות. בניגוד לבעלי חיים ובני אדם. זהו מצב שבו מנסים לדמות את יכולות החשיבה האנושית באמצעים טכנולוגיים, למשל, באמצעות למידת מכונה. התחום הוא ענף של מדעי המחשב, העוסק ביכולת לתכנן תוכנות ומחשבים לפעול באופן המציג יכולות השואפות להתקרב להתנהגותה של הבינה האנושית.

הגדרה רחבה יותר לתחום זה ניתנה על ידי מרווין מינסקי: "לגרום למכונה להתנהג בדרך שהייתה נחשבת לאינטליגנטית לו אדם התנהג כך". העוסקים בזה מבכרים לעיתים הגדרה מצמצמת של מושג זה, כאילו היא "כל מה שאדם יודע לעשות, אך עדיין אין אנו יודעים לתכנת אותו". בהתאם להגדרה הזו, היכולת לשחק שחמט נחשבה ליכולת שבמסגרת הבינה המלאכותית, עד לשלב שבו הצלחנו לתכנת את המחשב כך שהתחיל לנצח.

המבחן המקובל ביותר הוטבע בשנת 1950 על ידי אלן טיורינג, וידוע בשם "מבחן טיורינג": מכונה תחשב לתבונית, אם יינתן לאדם היושב בחדר סגור, לנהל שיחה באמצעות ממשק מחשב עם שתי ישויות שנמצאות בחדר השני, כאשר אחת מהן תהיה מכונה והשנייה אנושית, והמשוחח לא יוכל לזהות מי משתי הישויות היא מכונה או אדם. (לקוח מויקיפדיה ©).

4×4 חשמלי U8 של BYD

רכב-שטח-יוקרתי-BYD

4×4 חשמלי U8 של BYD. חברת BYD חושפת רכב 4×4 חשמלי חדש תחת שם המותג יאנג-וואנג (YangWang). הסדרה החדשה כוללת מספר דגמים מתוכם שניים עם טכנולוגיית ה-e4 המאפשרת שליטה חשמלית בכל אחד מהגלגלים בנפרד.

תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © DPCcars

מ-0 ל- 100 קמ"ש ב-3 שניות

הרכב בנוי על שלדת סולם ומצויד בארבעה מנועים חשמליים, אחד לכל גלגל. הרכב מגיע להספק כולל משוער של למעלה מ-1,100 כוחות סוס ועוצמה של 820kW. החברה לא חשפה פרטים על הסוללה והטווח אבל הודיעה שה-U8 יוכל להאיץ מ-0 ל- 100 קמ"ש ב-3 שניות.

המתחרות – מרצדס  אאודי ו-BMW

הרכבים החשמליים היוקרתיים שיאנג וואנג חשפה מתחרים במרצדס אאודי ו- BMW. רכב השטח הקשוח u8 בנוי על שלדת סולם ומגיע עם ארבעה מנועים חשמליים, אחד לכל גלגל. הרכב מגיע להספק משוער של מעל 1,100 כוחות סוס ועוצמה של 820kW.  

ה- U8 יהיה מסוגל להסתובב סביב עצמו ב-360 מעלות, להמשיך ולנוע במהירות של עד 120 קמ”ש גם  עם פנצ’ר באחד מהגלגלים שלו. הרכב יהיה מסוגל לנוע בתוך מים על ידי הוספת איטום לגוף הרכב והגנה מפני מים ואבק למנועים החשמליים. מחיר הרכב בסין יהיה מיליון יואן (כחצי מיליון ש”ח לפני מס).

עוד על BYD

החברה הציגה בתערוכה רכב נוסף, U9. רכב ספורט שמגיע גם כן עם אותה טכנולוגיה. טכנולוגיית ה-e4 צפויה להגיע בעתיד הקרוב לכל הרכבים החשמליים של BYD. נכון לחודש ינואר 2023 עדיין לא ידוע אם הרכבים האלו יגיעו גם לישראל. בישראל משווקים 3 דגמים חשמליים של החברה הסינית. BYD ATTO 3, BYD TANG ו- BYD HAN.

ההצלחות של 2022

ההישגים של 2022

ההצלחות של 2022. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © Wendover Productions. הערוץ מעלה סרטונים המסבירים כיצד העולם שלנו עובד, החל מנסיעות וטיולים ועד למסחר וכלכלה. נכון לחודש ינואר 2023 הערוץ צבר 3,720,000 מנויים ו- 574,030,919 צפיות.

 

22 בעיות שנפתרו ב- 2022

2022 הייתה רק עוד שנה. אבל למרות כל האסונות שנגרמו ע"י הטבע וכאלה להם גרם האדם, העולם דווקא השתפר. אנחנו יוצאים משנת 2022 בלי כמה בעיות איתן נכנסנו אליה. ההישגים נחגגו על ידי מעטים או על ידי רבים אבל כולם מייצגים את השיטה הדמוקרטית שבאמצעותה בעיות יכולות להיפתר.  

נאס"א הסיטה אסטרואיד ממסלולו. החללית 'דארט' פגעה באסטרואיד 'דימורפוס'. המטרה הייתה לבחון הגנה מפני עצמים בחלל המאיימים על כדור הארץ.

נאס"א פתרה בעיה עצומה הרבה לפני הזמן. בספטמבר 2022 עשרה חודשים לאחר ההשקה, המבחן הגיע לשיאו. חללית במשקל קילוגרם ובגודל של מקרר התרסקה לתוך אסטרואיד. אמנם 'דימורפוס' לא איים על כדור הארץ אבל המבחן נעשה כדי לראות אם התנגשות באסטרואיד תסיט אותו ממסלולו. המבחן הצליח, לאחר ההתנגשות מסלולו התקצר ב-32 דקות, נאס"א ציפו לקיצור מסלול של בין 10 ל- 20 דקות. זאת הייתה הצלחה גדולה ראשונה לאסטרטגיית ההגנה הפלנטרית של נאס"א.

ארצות הברית הצטרפה להסכם קיגאלי עליו חתמו כבר 150 מדינות. התחייבות להפחתת השימוש בגז תעשייתי מזהם המשמש במזגנים ובמקררים 

ארה"ב הסכימה להצטרף להסכם קיגאלי הבינלאומי במטרה להוציא משימוש את חומרי הפחמן המסוכנים ביותר. התיקון נעשה כחלק ממאמצי הממשל הפדרלי לבטל את רוב חומרי פחמן הבעייתיים. התיקון בא בעקבות אמנת אקלים משנת 1987. ההסכם הוציא בהדרגה 100 סוגים של כימיקלים שהחלו להרוס את שכבת האוזון של כדור הארץ. הבעיה הייתה שהיצרנים החליפו את ה-CFC בהידרו-פלואור פחמניים או HFCs שאינם טובים לסביבה. לפחמן דו חמצני פוטנציאל התחממות של 1, למתאן 34. פוטנציאל התחממות של HFCs נע בין 1,370 ל-4,180. מה שגורם לו להיות גרוע בהרבה לשינויי האקלים. תיקון קיגאלי יבטל בהדרגה את השימוש ב- HFCs.

מספר שיא של בעלי חיים בסכנת הכחדה חוזרים למרחב

ברחבי אירופה, למעלה מחמישים מינים חוזרים במספרי שיא. לדוגמה, הביזון האירופי עשה קאמבק מרהיב למרות שחשבו שנכחד בשנות ה-20. מאז 1971 אוכלוסייתם גדלה ב-399 אחוזים בבלארוס, ליטא, פולין, רוסיה, רומניה, סלובקיה, אוקראינה. בבריטניה נולד הביזון האירופאי הראשון מזה אלפי שנים. הביזון יכול לעזור בהם לאדם בהפחתת הסיכון לשיטפונות, שיקום המערכת האקולוגית והשפעות שינויי האקלים. למרות שהחדשות הללו לא מבטלות את ההכחדה ההמונית העולמית, האירוע הזה מציג מפת דרכים לחזרה למגוון הביולוגי ולמערכות אקולוגיות גמישות. מסתבר שכאשר בני אדם נסוגים לאחור ונותנים לבעלי חיים מעט מרחב נשימה, הם יכולים לחזור ואפילו לשגשג.

החיסון הראשון אי פעם נגד מלריה

התקדמות מדעית נוספת שעוזרת לחיים לשגשג היא החיסון נגד מלריה. מלריה מועברת באמצעות יתושים והורגת יותר מחצי מיליון בני אדם מדי שנה. המלריה היא גורם המוות השישי בשכיחותו במדינות בעלות הכנסה נמוכה, בעיקר באפריקה. כמעט 80% ממקרי המוות הללו הם ילדים. זו בעיה גדולה במיוחד עבור אפריקאים, לא רק בגלל אובדן חיים אלא גם במונחים של השפעה כלכלית עקב עלויות שירותי בריאות, היעדרות מהעבודה ולימודים, צמצום התיירות ואיבוד כוח עבודה.

ב- 2022 ארגון הבריאות העולמי אישר לראשונה חיסון למניעה מלריה. החוקרים הכפילו את ההתקדמות עם פריצת דרך ענקית. החיסון החדש הזה תוקף את הטפיל מוקדם בהדבקתו על ידי יירוט לפני הכניסה לכבד, באמצעות שילוב חלבונים מטפילי המלריה ומנגיף ההפטיטיס. צוות מאוניברסיטת אוקספורד המציא חיסון שני אפילו יעיל יותר בניסויים קליניים מאשר הגרסה שפורסמה בשנת 2021. 2 הגרסאות של החיסון עדיין ממתינות לתוצאות של ניסוי גדול יותר. אבל יצרן חיסונים הודי מוכן לעשות יותר מ-100 מיליון מנות לאחר אישור רשמי. כך או כך, העובדה שיש כעת אפשרויות פוטנציאליות להילחם במלריה בהתחלת הסימפטומים לפני שהיא הופכת להרסנית  היא באמת נס רפואי שיציל מיליוני חיים.

התקדמות בדרך לחיסון למחלת ליים

סביר להניח שבקרוב יהיה גם חיסון למחלת הליים. אבל זה כבר פחות נס רפואי ויותר תמיהה "למה לקח כל כך הרבה זמן?". מחלת הליים יושבת בצומת של שינויי אקלים, חוסר אמון במומחים ורפואה למטרות רווח. מכיוון שהטמפרטורות ממשיכות לעלות, ארה"ב ואירופה מארחות יותר ויותר קרציות. בגלל היסוס חיסונים בשנות ה-90, הכלב שלכם יכול לקבל זריקת הגנה אבל אתם לא יכולים. מחלת הליים הוכפלה בארה"ב מאז 1991 והיא הפכה למחלה הנישאת ע"י וקטור הנפוצה ביותר בארה"ב. עם זאת, עשויה להיות הקלה באופק, שכן חיסון נכנס לניסויים קליניים סופיים בשנת 2022. התרופה, VLA15, ניתנה ל-6,000 משתתפים בארה"ב ובאירופה.  VLA15 בולט בשינוי מלימריקס שהיה פעם חיסון ליים זמין לציבור. ללימריק

היו בעיות: הוא דרש שלוש מנות, היה זמין רק לאנשים מעל גיל 15 ולא היה זול. כעת יצרני VLA15 עובדים קשה כדי למנוע את החסרונות הללו. אבל מה שהוביל להוצאת לימריקס מהשוק הוא בסופו של דבר ההססנות לחיסונים. טענות לא מבוססות על אפשריות היפותטיות שלימריקס יכול לגרום למחלה אוטואימונית סיימו את פיתוח לימריקס בסוף שנות ה-90.

בארה"ב הסתיים ניסוי עמוס ציפיות בעולם הספורט

הסכם עבודה משמעותי ביותר בעולם הספורט אחרי תהליך של 6 שנים. בשנת 2016 נבחרת ארצות הברית בכדורגל נשים תבעה את פדרציית הכדורגל האמריקאית בגין אפלייה מגדרית. למרות שהתיק נדחה על ידי בית משפט פדרלי בשנת 2020, המחלוקת נמשכה. עמיתיהם בנבחרת הגברים הלאומית של ארה"ב עזרו השנה לתווך עסקת תשלום ראשונה מסוגה בין שלושת הארגונים. בגלל מבנה השכר של פיפ"א, נבחרת הגברים מקבלת יותר שכר לכל ניצחון מקבוצת הנשים. זאת למרות שקבוצת הנשים מציגה באופן עקבי ביצועים טובים יותר וזכתה בגביעי העולם והאולימפיאדה ב-2015 וב-2019 ובמדליות ב-2016 וב-2020. נבחרת הגברים החליטו לאגד את הזכיות שלהם ולחלק אותם שווה בשווה. כלומר כל השחקנים ייהנו מהתקדמות של כל אחת מהקבוצות בטורנירים. הפתרון הזה מדגים כיצד קבוצות ספורט יכולות לאתגר את אי השוויון של ליגות הספורט ולעזור לקבוצות שלהם לעלות רמה, גם על המגרש וגם מחוצה לו.

ארוחת בוקר וצהריים כמעט לכל התלמידים בארה"ב

מדד נוסף שמניע את ההון העצמי מגיע בצלחת. כשהקורונה פגעה, הממשלה הפדרלית בארה"ב העבירה חוק חירום שסיפק ארוחת בוקר וצהריים חינם לכמעט כל התלמידים באמריקה. זו הייתה דרך לוודא שילדים אוכלים גם כאשר המשפחות שלהם לא מסתדרות מבחינה כלכלית. קבלת ארוחות מלאות ומזינות, מלבד היותה הכרח בסיסי, קשורה לציונים טובים יותר ופחות היעדרויות. אז כשהרפובליקנים בקונגרס חסמו אפשרות לשמירה על ארוחות חינם, בקליפורניה, מיין, ורמונט, מסצ'וסטס, נבאדה וקונטיקט לקחו את המשך התוכנית על עצמם.

קולורדו גם אישרה זה עתה אמצעי הצבעה המאפשר ארוחת צהריים חינם בכל בתי הספר. לפחות חמש מדינות נוספות הציגו חקיקה בנושא ארוחות אוניברסלית. הרעיון הוא שהצעת ארוחות חינם מבטלת את הסטיגמה עבור אלה התלויים בכך ולתלמידים שאולי לא בהכרח זכאים לארוחת צהריים חינם או בעלות מופחתת אבל עדיין צריכים אותה. בערך אחד מכל שישה ילדים לא מקבל מספיק אוכל בארה"ב. תוכנית מימון פדרלי לכל התלמידים עשויה להיות טיפוס עלייה. במדינות בהן היא מיושמת, כמו קליפורניה, שבה כמעט 6 מיליון תלמידים מפיקים תועלת מהתוכנית, היא עובדת. כמו הרבה נושאים חברתיים, זה צריך להתחיל איפשהו.

USB-C התייעלות טכנולוגית ופחות זיהום

הפיתוח שכולנו עשויים להרוויח ממנו בעתיד הקרוב התחיל אי שם באירופה השנה. הסיבה לכך היא שהפרלמנט האירופי הצביע כמעט פה אחד לאמץ חיוב לתקן יציאה אוניברסלי למכשירים ניידים USB-C עד 2024. ההכרזה הראשונית גרמה כמובן לקצת בילבול לחברת הטכנולוגיה מספר אחת בעולם, אפל. האייפונים של אפל משתמשים בכבל ושקע הלייטנינג אבל הפעם הם נכנעו וכל מכשירי האייפון יעשו את המעבר ל-USB-C. עם פרסום ההכרזה, סגן נשיא בכיר בחטיבת השיווק של אפל, גרג ג'וסוויאק, אמר שהמעבר ישפיע על מיליארד אנשים ברחבי העולם. זה גם מייעל את הטכנולוגיה עבור המשתמשים וכבל USB-C מעביר נתונים מהר יותר מכבל הלייטנינג של אפל. בנוסף, לפי לדו"ח אירופאי התקנון החדש יחסוך 338 מיליון דולר בפסולת אלקטרונית בשנה. אז, באמת, אלו רק חדשות טובות לכל מי שיש לו טלפון. 

צמיחה עולמית בשוק הרכבים החשמליים

וחדשות טובות לכל מי שיש לו מכונית.שווקי הרכבים החשמליים ברחבי העולם התעלו למה שנקרא נקודת המפנה לאימוץ רכב חשמלי. על פי תיאוריית מודל הפצת החדשנות של רוג'רס (EM Rogers), הקצב שבו מוצר חדש הופך פופולרי לאחר כניסתו לשוק המכירות כוללות בהתחלה רק נתח קטן של אנשים, הידועים כחדשנים והחדשנות עדיין עשויה להתפוגג. אבל ברגע שהמוצר מגיע לנקודת הפיתול הקריטית הוא נחשב כחידוש, מתחיל להיכנס למיינסטרים והצמיחה מתגברת במהירות.

עבור רכבים חשמליים, נקודת הפיתול מקובלת בדרך כלל כ-5 אחוז מסך מכירות הרכב, אז אחרי שמדינות הגיעו לסימן הזה, יש עלייה מקבילה בפופולריות. פירוש הדבר שארה"ב תוכל לראות בקרוב את אימוץ הרכבים החשמליים מתפשט אפילו מהר יותר. במיוחד בהתחשב בהרחבת זיכוי המס על רכבים חשמליים והפחתת האינפלציה. ל-19 מדינות כולל בריטניה, נורבגיה, דרום קוריאה וגרמניה.יש כעת תעשיות רכבים חשמליים. מכירות הרכבים החשמליים בעולם הגיעו לחמש אחוז או יותר מסך רכישות הרכב. בדרום קוריאה המכירות עלו ל-21% מהשוק ובנורווגיה ללמעלה מ-83 אחוזים.

כיסוי בארות נפט נטושות מזהמות בארה"ב

אף אחד לא יודע בדיוק מהי כמות פליטת המתאן, בארות נפט וגז נטושות הפזורות בארה"ב. פשוט יודעים שיש הרבה מהם, אולי אפילו 3 מיליון ושהן מדליפות מתאן, והרבה ממנו. בארות נטושות ומכוסות בצורה שגויה מזיקות לאיכות המים באופן מקומי והן הרסנייות לאקלים בגלל כמות גזי החממה שהן משחררות, לפעמים באופן קיצוני, לאטמוספירה.

החדשות הטובות הן שהן נשקלו בהצעת חוק התשתיות. החקיקה ייעדה 4.7 מיליארד דולר לזיהוי וכיסוי הבארות האלו, זה הסכום הגדול ביותר שהובטח אי פעם למזהמים עתיקים. הפרויקט החל רשמית באוגוסט כאשר משרד הפנים שחרר 560 מיליון דולר ל-24 מדינות להתחיל לכסות בארות בעדיפות גבוהה על אדמות פרטיות וציבוריות. כל מדינה מתייחסת לפרויקט בצורה מעט שונה. בחלק מהמדינות כמו אוהיו וניו מקסיקו, נותנים עדיפות לעבודה בקהילות מוחלשות. אריזונה ומונטנה פועלות להבטיח שעסקים קטנים יזכו בפרסים. תהליך הזיהוי, המדידה ובסופו של דבר מילוי הבארות בבטון הינו פרויקט יקר. פנסילבניה לדוגמה מתמחרת כיסוי באר בודדת ב-$33,000. אבל היתרון הוא שלצד בלימת הפליטות והניצחון לבריאות האדם, ניתן ליצור מקומות עבודה סביב כיסוי הבארות.

התחברות לבריאות טובה יותר דרך הטבע

שנת 2022 התגלתה כזו בה זיהינו את היתרונות של הרחבת הגישה לטבע לרווחה נפשית. על פי מחקרים שפורסמו ע"י האקדמיה הלאומית למדעים, בילוי של לפחות שעתיים בטבע בשבוע קשור להפחתת לחץ דם ורמות מתח, כמו גם הורדת חרדה ודיכאון. רופאים בקנדה יכולים לרשום מרשם 'טבע' למטופלים שלהם באמצעות תוכנית PaRX אשר מכסה את עלות כרטיס הפארק למטופלים שיכולים להפיק תועלת מזמן שהייה בטבע. במקור נוסדה בקולומביה הבריטית על ידי ד"ר מליסה לם, בזכות הצלחתה, קנדה הרחיבה כעת את התוכנית שתכלול כל מחוז. מכיוון שהיא יכולה להקל על הסימפטומים של מצבים בריאותיים החל מ-ADHD, למחלות לב ועד סוכרת. קנדים יכולים כעת לבקר בכל אחד מ-80 הפארקים הלאומיים של קנדה בחינם אם הרופא שלהם נתן להם מרשם לזה. ממשלות אחרות, כמו מחלקת הבריאות של מחוז ולד בקולורדו, הלכו בעקבותיהם כדי לעזור ליותר אנשים גישה לכוח הריפוי של הטבע.

צמצום תופעת ההתאבדות בקרב הכוחות המזוינים בארה"ב

בריאות הנפש הייתה השנה בראש מעייניו של הפנטגון. התאבדות היא בעיה קשה מאוד לפתרון. האתגר של חיסול ההתאבדות בקרב הכוחות המזוינים לא הסתיים ומפקדים צבאיים לא נרתעים מלנסות לצמצם את התופעה.

במחצית השנייה של 2021, לאחר עלייה במספר ההתאבדויות בשנת 2020 הצבא יישם מדיניות חדשה למניעת התאבדויות לשנת הכספים 2022. בדיקות בריאות חובה, הוראה והדרכה למניעת התאבדויות, ספרי עזר למפקדים בדימוס ומאמצי מניעה משולבים שמטרתם ליצור אקלים חיובי היו חלק מהעקרונות שנקבעו ברפורמה המקיפה. בעוד שהשיטות הללו מוגבלות לאנשי צבא, ברור שההתמקדות המוגברת עובדת. שיעורי ההתאבדויות בשירות פעיל ירדו ב-21%, בנוסף נרשמה ירידה באחוזי ההתאבדויות בקרב בני משפחה של אנשי צבא והתאבדויות של אזרחים עובדי צבא. בשלושת הרבעונים הראשונים של 2022, המאמצים גם יצאו מגבולות הצבא. משרד ההגנה עבד קשה כדי להתמודד עם הנחיות מיושנות הנוגעות לבריאות הנפש. המשרד החל בתהליך גיוס של 2,000 אנשי בריאות הנפש תוך המשך פיתוח אסטרטגיות המבטלות את הסטיגמות של קריאה לעזרה מבחוץ.

MRNA גם נגד HIV. הוירוס שהרג יותר מ-40 מיליון בני אדם. 

זוכרים את טכנולוגיית החיסון MRNA, החידוש שיושם בהצלחה בפעם הראשונה בחיסוני קוביד-19? הודות לכך, הטכנולוגיה נבדקת כעת כדי להגן גם מפני HIV. החיסונים המסורתיים מחדירים לגופנו וירוס מוחלש הגורם לתגובה חיסונית, מסנג'ר RNA הוא חומר גנטי שעוזר לגוף ליצור חלבונים. אחרי הניסיון עם נגיף הקורונה המכונים הלאומיים לבריאות  עורכים ניסויים כדי לראות אם אפשר ליישם את אותו רעיון גם על HIV. לפי מדענים אופטימיים, החיסון יוכל להיות מבטיח בתוך כמה שנים.

חמצן כלכלי למוזיאונים

המגיפה גרמה לירידת הביקורים במוזיאונים וצניחת התקציבים של מוסדות האמנות. המוסדות האלו נלחמו כדי למכור יצירות אמנות מהאוספים שלהם במטרה לגייס כספים לתשלום עבור משכורות והוצאות תחזוקה. הבעיה הייתה שנוהג זה נאסר בעבר על ידי איגוד מנהלי מוזיאוני האמנות שטענו שצריך לשמור יצירות באוספים ציבוריים. החשש היה שמוזיאונים ימכרו את היצירות היקרות ביותר שלהם עבור התמורה הרווחית ביותר. הדירקטוריון איפשר זאת באופן זמני למשך שנתיים במהלך הקורונה אבל כמו בהרבה מקרים של המגיפה, הדבר נמשך. לאחרונה, אותה קבוצה הצביעה לאפשר למוזיאונים למכור את יצירותיהם כדי לממן את התחזוקה שלהם. כל זה נעשה עם כמה צעדי בטיחות רציניות, כולל ההגבלה שקרנות לא יכולות לשלם עבור משכורות ושהרווחים צריכים ללכת לכל מה שקשור לשימור היצירות בטווח הארוך. זה שומר על מוזיאונים פתוחים, וזה כנראה הניצחון הגדול ביותר לכולם. 

צמיחה עולמית בשוק הדו גלגלי החשמליים

שנת 2022 הייתה שנה נהדרת עבור חברת הסוללות הטייוואנית Gogoro. החברה מייצרת סוללות הניתנות להחלפה ותחנות טעינה לאופנועים חשמליים ברחבי טייוואן. באוגוסט הם הכריזו על אבן דרך חשובה, הם הגיעו ל-500,000 מנויים לרשת סוללה הניתנת להחלפה שלהם. בספטמבר הם הודיעו על המבצע שלהם, שכבר התפשט על פני כל טייוואן עם 2,200 תחנות החלפה, התרחב לישראל ולסינגפור.

השיח סביב הרכבים החשמליים עוסק במכוניות אבל פיתוח הדו-גלגלי ממונעים חשמליים חשוב ביותר. בדרום מזרח אסיה 80% ממשקי הבית מחזיקים אופניים ממונעים. האופניים האלה ידועים לשמצה כמזהמים. ריקשה ממוצעת עם מנוע שתי פעימות פולטת את אותה כמות פיח כמו עשרה ג'יפים. כבר עכשיו גוגורו מהווה 25% מהמכשירים הדו-גלגליים החדשים הנמכרים בטייוואן. שורה של יצרניות אסייתיות אחרות, כמו הונדה, מחפשות להיכנס לשוק. למרות שסוללות הניתנות להחלפה עדיין לא הוכחו כבנות קיימא במכוניות, שירות המנויים של Gogoro מספק למשתמשים חלופה חשובה להובלת חשמל.

מיזוג האתריום (ETH)

פיתוחים טכנולוגיים גדולים אינם מוגבלים לכבישים. אתריום הוא אחד מהם. האתריום מחליפה את מערכות אימות בלוקצ'יין ממערכת הוכחת עבודה (Proof-of-Work) למערכת הוכחת סיכון (Proof-of-Stake) החסכונית יותר באנרגיה. מיזוג האתריום יכול לחתוך את צריכת האנרגיה של הרשת בשיעור מדהים של עד 99.95%. במילים אחרות, אתריום הוא עצום, אז כאשר הוא הפך לחלוטין את מודל האימות שלו בספטמבר, זה היה עניין גדול.
לפני ההיפוך, אתריום, כמו כמעט כל שאר הבלוקצ'יין, השתמש במודל הוכחת העבודה שבו כורים והמחשבים החזקים שלהם מאמתים עסקאות ויוצרים בלוקים. אבל השנה אתריום התהפך למה שנקרא מודל הוכחת הימור, שנפתח להעלות את תהליך אימות העסקאות ויצירת חסימות לכל המאמתים הפוטנציאלים המוכנים להרים את האתר שלהם כביטוח. עצם כריית קריפטו היא להבטיח אבטחה ודיוק של עסקאות וכאן נכנס ההימור. אם עסקה מאומתת באופן שגוי, הקנס יוסר מהימור. הוכחת הימור פותחת את הדלת לביזור נוסף והכי חשוב, זה מקצץ את צריכת האנרגיה בשיעור מדהים של עד 99.95%. המעבר כבר הוכח כלא פחות ממהפכני. מייסד-שותף של אתריום הצהיר כי המיזוג הוריד את צריכת האנרגיה בעולם ב-0.2%, הישג מדהים שמועיל לכולם, ללא קשר למחשבותינו על קריפטו.

אימות מזכרות בייסבול 

בעיה שכנראה לא ידעתם שהיא בעיה. איסוף מזכרות ממשחקי בייסבול כמו מחבטים וכדורים. במיוחד כשנקבעו איתם שיאים כמו זה של אהרון ג'אדג', שחקן ניו יורק יאנקיז בספטמבר. הזיופים נהגו להשתולל, מעריכים ששלושה רבעים מהחתימות היו מזויפיות. ברגע שאייטם מוצג, מאמת עומד כעד וכחותם רשמי. הפריט מאומת עם הולוגרמת MLB, ההולוגרמה המיוחדת הזו היא תיבת נעילת אבטחה, עם קידומת של שתי אותיות, מספר סידורי, קוד QR וקוד אימות שכולם מודבקים להולוגרמה חסינת חבלה. כל זה ניתן למעקב במסד נתונים סטנדרטי, הכולל כ-6 מיליון פריטים מאומתים עד היום. זה שימושי עבור כל דבר, החל ממכירות פומביות קטנות לעמותות ועד למכירות פומביות של כותרות.שוויו של כדור ה'הום ראן' ה-62 של אהרון ג'אדג' עומד על יותר מ-3 מיליון דולר. 

הריסה הסכרים שניתקו את דגי הסלמון מדפוסי הנדידה שלהם במשך יותר ממאה שנה

השנה סימנה את סוף המאבק בן 20 שנה להריסת ארבעת הסכרים על נהר קלאמת התחתון בדרום אורגון וצפון קליפורניה. זהו פרויקט שיקום הנהר הגדול ביותר בהיסטוריה של ארה"ב.
הנציבות לאנרגיה אישרה הריסת ארבעה סכרים שניתקו את דגי הסלמון מדפוסי הנדידה השנתיים שלהם. במשך יותר ממאה שנה. מעל ל-400 מיילים (643.7 קילומטר) של בתי גידול להטלת סלמון נעלמו. חוסר האיזון הזה יצר אצות ברחבי נהר קלמאת' שהרגו 70% מהסלמון הצעיר ב-2020. הסכרים האלה סיפקו כוח הידרואלקטרי אבל הם כבר לא נחוצים לאנרגיה. המתקנים המקומיים החדשים של אנרגיית רוח מספקים כיום את צריכת החשמל של האזור. יש תקווה ששנת 2023 תהיה שנת החזרה של הסלמוןלנהר קלאמת.

גלאי הזיוף העמוק FakeCatcher של אינטל

הרשת מלאה בתמונות וסרטונים שעברו מניפולציות ושינויים דיגיטליים, בדרך כלל לשם הפצת מידע כוזב. טכנולוגיות לגילוי זיופים דורשות העלאה של נתונים וסריקתם, תהליך מסורבל שאורך שעות. אינטל פיתחו השנה פתרון. גלאי הזיוף העמוק FakeCatcher יכול לזהות זיופים עם דיוק של עד 96% בזמן אמת. התוכנה שמאתרת שינויים קלים בזרימת דם הפנים. פועלת דרך פלטפורמה מבוססת אינטרנט. ניתן להשתמש בתוכנה באתרי מדיה חברתית ובארגוני חדשות שבהם סרטונים מזויפים משתוללים. קישור להורדת התוכנה של אינטל 

פיתוח פתרון לפירוק התרכובות הכימיות פרפלואוריאלקיל ופוליפלואוריאלקיל (או PFAS)

הכימיקלים האלה מתוצרת האדם נכנסים למערכות המים שלנו ולגופנו כמעט לנצח. ה-PFAS הוכחו כמועילים לבישול נון-סטיק, דיכוי אש ואינספור תהליכי ייצור. אבל הכימיקלים האלה גם מזיקים מאוד לבריאות האדם, גורמים לסרטן, בעיות רבייה והפרעות אנדוקריניות. המשכנו להשתמש בהם ולחלות מהם, אבל לא מצאנו דרך להיפטר מהם. השנה הארוך של פיתוח פתרון חסכוני לפירוק התרכובות הכימיות הללו פורסם בכתב העת Science.

מסתבר שהפתרון הוא בתרכובת שנמצאה על ידי המדענית בריטני טראנג שערבבה חומרי PFAs עם הממס דימתיל sulfoxide, או DMSO, הכימיקל נתרן הידרוקסיד ומים, לאחר מכן היא הביאה  את התערובת לרתיחה מה ששבר את התרכובות המסוכנות לרסיסים בלתי מזיקים. יישום אחד של הפתרון  יהיה טיפול במי שתייה ביותר מ-2,000 ערים אמריקאית עם רמות PFA מעל מגבלת הסוכנות להגנת הסביבה.

תיקון לחוק שעבוד לא רצוני

עבודה בכלא מייצרת 2 מיליארד דולר בשנה ואחזקת מתקנים בשווי 9 מיליארד דולר. אבל 800,000 פועלי בתי הכלא מרוויחים בממוצע פחות מדולר לשעה. ב- 2022 אלבמה, אורגון, טנסי וורמונט סגרו את הפרצה בחוק לשעבוד לא רצוני. ההצבעה ביטלה את החריגה בחוק ביטול העבדות משנת 1833. בכך הם הצטרפו לנברסקה, קולורדו, יוטה ורוד איילנד שביטלו לחלוטין כל צורה של עבדות.

 

פריצת דרך בהיתוך גרעיני. אבן דרך לקראת עתיד של אנרגיה בעלות נמוכה וללא זיהום 

בדצמבר 2022 ארצות הברית הכריזה על צעד גדול לקראת אנרגיה ירוקה כמעט בלתי מוגבלת. מדענים אמריקנים מיקדו 192 אלומות של הלייזר החזק בעולם על מטרה בגודל של גרגר אפונה. וכתוצאה מכך נוצר היתוך גרעיני מהיר להליום. תהליך ההיתוך שיחרר אנרגיה הגבוהה בכ-50 אחוז מהאנרגיה של הלייזרים שכוונו אל עבר המטרה. וו הפעם הראשונה שכמות האנרגיה שיוצרה בהיתוך גדולה מזו שהושקעה כדי לייצר אותה.בניגוד לביקוע, היתוך אינו יוצר פסולת גרעינית. 

הרכבים החשמליים הסיניים ישלטו ב- 2023

הרכבים החשמליים הסינים ישלטו

הרכבים החשמליים הסיניים ישלטו ב- 2023. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © Tech Revolution

התחרות לפיתוח רכבים חשמליים תופסת תאוצה

טסלה היא המובילה המובהקת כבר כמה שנים אבל יצרניות רכב מסורתיות עוברות גם הן לטכנולוגיית רכבים חשמליים. צרכנים עוברים לרכבים חשמליים בגלל לחצים פוליטיים, סביבתיים, חברתיים וכלכליים. יצרניות רכבים חשמליים סיניות סוגרות מהר את הפער בינן לבין טסלה. אז מי הן יצרניות הרכב האלה ואיך הן עושות את זה?

 

המעבר לרכבים חשמליים

המתיחות הגוברת בין ארה"ב לסין השפיעה על התחרות לדומיננטיות בשוק הרכבים החשמלייים. מספר המכוניות המסורתיות בעלות מנוע בעירה הולך ופוחת בגלל העלויות. המצב מחמיר בגלל האטה בביקוש לרכבים כאלה בסין ובאירופה. חקיקות חדשות יגבירו גם הן את הביקוש בעתיד. בבריטניה תיאסר מכירת רכבים מונעי דיזל ובנזין החל משנת 2040. להעדפת הלקוחות יש גם כן חלק בתהליך המעבר לרכבים חשמליים. שליש מהלקוחות מאמינים שהם ישקלו ברצינות רכישת רכב חשמלי. 52% מהצרכנים אומרים שהיו קונים רכב היברידי.

שוק הרכבים החשמליים בסין

השוק החזק של הרכבים החשמליים הסיניים תורם לתנופת חישמול תעשיית הרכב של סין ודוחף קדימה במלוא המצערת. הצמיחה של תעשיית הרכבים החשמלים הסיניים עשויה לבשר על שינוי משמעותי בנוף הכלכלי של המדינה. אתם בטח מכירים את השם טסלה אבל האם אתם מכירים את השמות בייטון (Byton), BYD, סאיק מוטור (SAIC Motor), ניאו (NIO) ואת שיאופנג (XPeng)? אלו כמה מחברות הרכב החשמלי המתקדמות ביותר בסין המתחרות בטסלה וביצרניות רכב חשמלי אחרות ברחבי עולם. החברות האלה שולטות כעת באופן מוחלט בשוק הסיני, מה שפוגע במכירות של טסלה במדינה. בשנת 2021 שווי שוק הרכבים החשמליים בסין היה 124.21 מיליארד דולר. כתוצאה מהביקוש הגובר לכלי רכב חשמליים, עד סוף 2022 מספר המכוניות החשמליות הנמכרות בסין צפוי להגיע ל-6 מיליון. ענף הרכב החשמלי בסין כבר מקדים את ארה"ב ואירופה שם המכירות תגענה ל-1.2 מיליון ו- 3.2 מיליון.

יומות ממשלתיות ומקומיות בסין

מועצת המדינה של סין שואפת להמיר את כל ציי התחבורה שלה לרכבים חשמליים עד שנת 2035. מחוז האינאן נטל יוזמה לקדם את העלייה בשימוש ברכב חשמלי. עד שנת 2030 המחוז שואף לבטל לחלוטין מכירת כלי רכב מונעי בנזין.

האמריקאים בעקבות הסינים

הממשל הנוכחי בארה"ב בראשותו של ג'ו ביידן מודאג מהיתרון ההולך וגובר של סין בשוק הרכב החשמלי. בחודש פברואר 2022 הקונגרס הקצה 7.5 מיליארד דולר עבור תשתיות לטעינת רכב חשמלי.

הכוח של הסינים – שיתופי פעולה מקומיים ובינלאומיים

יצרניות רכב חשמלי סיניות מתאחדות כעת. עסקים סיניים מתחרים בטסלה בכך שהם רואים מגמות מתפתחות מוקדם יותר ומספקים להם פתרונות. והסינים יכולים לקדם פתרונות כאלה לקהל מקומי גדול תוך פרק זמן קצר. קו חדש של מכירת רכבים חשמליים לשווקים מקומיים ובין-לאומיים פותח כעת ע"י מפעלים סיניים. אותם מפעלים פועלים יחד לפיתוח הטכנולוגיות המתקדמות ביותר שלהם.

חדירה גם לאינדונזיה

באינדונזיה הוצג רכב חשמלי במחיר סביר הודות לשיתוף פעולה בין 'סאיק מוטור קורפוריישן' (SAIC) שבבעלות המדינה, ג'נרל מוטורס האמריקאית והחברה הסינית וולינג מוטורס (Wuling Motors). הרכב החשמלי החדש שפותח במיוחד לשוק האינדונזי הוצג בחודש אוגוסט 2022 ע"י השגריר הסיני בג'קרטה לו קאנג. יצרנית הסוללות הגדולה ביותר בסין CATL חברה כוחות עם צ'אנגאן (Chang'an) שבבעלות המדינה וחברת הטכנולוגיה וואווי (HUAWEI) כדי ליצור מיזם משותף חדש. המיזם המשותף הציג מותג יוקרה חשמלי חדש בשם אווטאר (Avatar). כל אחת מ-3 הגרסאות של המכונית מגיעה עמוסה בטכנולוגיות מבית וואווי. הרכב מצויד בסוללות המסופקות ע"י CATL ומערכת הנהיגה החכמה של אווטראנס (Avatrans). מחיר של האווטאר נע בין 52,892 דולר ל- 60,790 דולר.

שיתופי פעולה עם הודו

מדינת טלנגאנה (Telangana) ותאגיד התחבורה המטרופוליטן של בנגלור בהודו (BMTC) מקבלות אוטובוסים חשמליים מהחברה הסינית BYD באמצעות שיתוף פעולה עם החברה ההודית אולקטרה גרינטק  Olectra Greentech Ltd. בנוסף, BYD הגדילה ל-8 את מספר הסוכנויות שהיא מפעילה בהודו. כל זאת קרה למרות המתיחות הגיאופוליטית בין הודו וסין. בארה"ב הושמעו דאגות בנוגע לשימוש בטכנולוגיות שפותחו ע"י וואווי לשימוש ברכבים חשמליים המיוצרים בסין. עם זאת, ממשל ג'ו ביידן נתן אור ירוק לטכנולוגיות בשר המשתמשת בשבבים מוליכים למחצה. מהפיכת האינטרנט של הדברים (IOT) בכלי רכב חשמליים נדחפת גם היא על ידי התקדמות בטכנולוגיית שבבים מוליכים למחצה. כתוצאה מהצלחתה של וואווי ביישום השימוש של שבבים מוליכים למחצה ברכיבי רכב החברה שומרת על מעמדה כספקית העיקרית של התעשייה בענף.

האם סין מחדשת?

כיצד סין מחדשת והאם היא בכלל מחדשת, זה נושא לדיון כבר הרבה זמן וזאת שאלה שקשה לענות עליה. לפי ספרה של אליזבט סי אקונומי (Elizabeth Economy) 'המהפכה השלישית', חדשנות בסין היא "שיפורים מצטברים בעבודה חדשנית יותר מונחה בתהליכים במטרה לגרום למשהו לעבוד מהר יותר, טוב יותר או  זול יותר".

המירוץ הסיני להצלחה

המגזר העסקי הסיני, הקהילה האקדמית וקהילת המחקר כולם עוסקים בעיקר בדבר אחד – פיתוח טכנולוגיות עם פוטנציאל למסחור. הפיתוחים האלה מאפשרים חדשנות הדרגתית ופריצות דרך. בייג'ין עמדה ביעד שלה לייצר שני מיליון פטנטים עד תחילת 2015. עם זאת, עד 2014, כמעט 60% מכלל הפטנטים היו עבור פטנטים של "שימוש ועיצוב" שאינם מהווים התקדמות טכנולוגית גדולה או רעיונות חדשים. למרות שמספר הבקשות לפטנטים מאוניברסיטאות וחברות פרטיות גדל באופן דרמטי, בשנת 2016 96% מכל בקשות הפטנטים בסין הוגשו על ידי ממציאים פרטיים. גם הגשות הפטנטים הטריאדיים של סין השתפרו בין 2016 ל-2021, למרות שהם עדיין מפגרים הרבה אחרי ארצות הברית.

אסטרטגיית החדשנות

סין תגמלה בעבר את אסטרטגיית החדשנות ההדרגתית על ידי המשך מימון מיזמים לא מוצלחים. עם זאת, הגישה יצרה תרבות הנרתעת מחדשנות ולקיחת סיכונים במגזרים שאולי לא משתלמים כלכלית מיידית. מצד שני, כשזה מגיע למחקר בסיסי, ארצות הברית ואירופה ממשיכות להוביל את החבורה. העלייה האחרונה בפופולריות של כלי רכב חשמליים בסין היא רק דוגמה נוספת לכך שעסקים סיניים משתמשים בחדשנות מצטברת כדי למכור לקהל רחב.כעת, חגיגת הרכבים החשמליים של סין לא מסתיימת בקרוב, שאר העולם יצטרך לשחק בתופסת.

אז מה בעצם הכוח החבוי מאחורי ייצור כלי רכב חשמליים?

הסיכוי הטוב ביותר של יצרן לבסס דריסת רגל במירוץ לשליטה בשוק הרכבים החשמליים הוא השקעה במומחיות המתאימה. למרות שזה עשוי להיראות כמו פתרון פשוט, מציאת אנשים עם המומחיות הדרושה היא די מאתגרת. במיוחד עבור מגזר שנכתב כגברי, נשלט על ידי שימוש בדלקים מאובנים, ואינו מודאג מהסביבה. חברות טכנולוגיה שפעלו בעבר בתעשיות אחרות מתחרות כעת עם יצרניות הרכב על נתח שוק. לדוגמה, ל-Bosch יש כ-2000 מהנדסי רכב חשמלי שעובדים על פיתוח המוצרים שלהם. נכון לעכשיו, נראה שסין צוברת תאוצה בעוד שטסלה מפגרת מאחור.

 

 

המכונית החשמלית שתשנה את כללי המשחק BYD

רכב חשמלי BYD

תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © Tech Revolution

שוק המכוניות החשמליות

שוק המכוניות החשמליות חווה כעת תקופה של צמיחה אדירה. כשזה מגיע לחדשנות בטכנולוגיה ובאסתטיקה, התחום הזה הוא אחד הצומחים ביותר. בשנים האחרונות, טסלה עלתה לפסגת יצרניות הרכב החשמלי בזכות הפופולריות של כלי הרכב שלה והמחירים הסבירים שלהם. מצד שני, חברות כמו מרצדס, טויוטה ולוסיד מפגרות מאחור.אבל יצרנית הרכב הסינית BYD שהתרחבה מייצור סוללות לייצור המוני של מכוניות חשמליות מרעידה את תעשיית הרכב החשמלי ועומדת לשנות הכל בתעשיית הרכב החשמלי.

רכב חשמלי BYD

BYD

Build Your Dreams או BYD היא יצרנית רכב סינית שבסיסה בשנג'ן. החברה הוקמה בשנת 1995 על ידי וואנג צ'ואנפו, כימאי, איש עסקים ויזם. אחד המניעים של צ'ואנפו להקים עסק משלו היה לאתגר את הדומיננטיות של הסוללות הנטענות היפניות. סין עקפה בסופו של דבר את יפן כיצרנית הגדולה בעולם של סוללות, BYD הפכה לספקית המובילה של סוללות לטלפונים ניידים ומכאן רוב ההכנסה שלה נכון להיום. וואנג צ'ואנפו ראה את הפוטנציאל בכלי רכב חשמליים והחברה רכשה בשנת 2002 את יצרנית הרכב הסינית Tsinchuan Automobile Co Ltd והמשיכה לרכוש יצרניות רכב כושלות נוספות במטרה להרחיב את BYD כחברה רב־מוצרית (קונגלומרט) עולמית.

חדשנית מאז היווסדה

BYD הייתה חדשנית בכמה תחומים מאז היווסדה כחלוצת טכנולוגיית הסוללות ופיתחה מספר טכנולוגיות למכוניות, אוטובוסים, משאיות ומלגזות; מערכת מונורייל SkyRail, פנלים סולאריים, אחסון אנרגיה וגאדג'טים טכנולוגיים.

כיום BYD היא יצרנית הסוללות הרביעית בגודלה בעולם ואחת מיצרנייות הרכבים החשמליים הגדולות. נכון לחודש ספטמבר 2022 שווי החברה היה 950.77 מיליארד דולר הונג קונג שהם כ-121.16 מיליארד דולר. בנוסף, הדומיננטיות שלה כבר לא מוגבלת לשוק הסיני בלבד והתחילה להתפשט ברחבי העולם. ב-2008 וורן באפט, מיליארדר בעצמו, הפך לאחד מבעלי המניות החשובים ביותר של החברה ויש לו 7.73% מהמניות.

יותר מ-21,000 פרסים על פטנטים בתעשיית סוללות החשמל, הרכב והרכבות

BYD מוכרת רכבים בסין זמן קצר. בשנים הקרובות היא מתכוונת להתרחב לשווקים שונים, כולל אוסטרליה, אירופה וצפון אמריקה. לדעת מומחים החברה היא מאסטרית בחדשנות ושחקנית מרכזית בתעשיית הרכב הסינית. במחצית הראשונה של 2022 ההחברה מכרה למעלה מ-2.18 מיליון רכבי נוסעים חשמליים כשטסלה מהצד השני מכרה באותה תקופה פחות ממיליון. תיק הפטנטים של BYD מילא תפקיד משמעותי בהצלחת החברה. בהשוואה ל-20 החברות הסיניות האחרות שעובדות בנושא אנרגיה חדשה, BYD מובילה עם 9,426 פטנטים.

לחברה יש גם יותר חוקרים ומפתחים שעובדים על טכנולוגיות סוללה מכל חברה סינית אחרת. הקמת מותג חזק, כמו גם שוק אנרגיה חדשה דורשת מחקר מדעי מקיף והטכנולוגיה החדשנית של BYD פרצה חסמים בתעשייה, מה שהופך אותו לשחקןנית בולטת. צעד חשוב ננקט על ידי BYD כדי לשפר את שרשרת האספקה ​​שלה. חטיבת הפצת ה-OEM שלה (באנגלית  Original Equipment Manufacturer, יצרן ציוד מקורי) הופרדה מחטיבת הסוללות. יתר על כן, היא הצטרפה  לשחקניות כבדות בתעשייה כמו מרצדס וטויוטה וכתוצאה מכך היא תוכל למכור את הטכנולוגיות שלה בקנה מידה עולמי.

ל-BYD יש שלוש נקודות חזקות 

שוק ה-EV התקדם באופן דרמטי בשנת 2021 כאשר BYD פרסמה את "שלושת הגדולים". ה-DM-I סופר היברידי, פלטפורמת ה-E שלה וסוללת הלהב שלה, הסוללה הבטוחה פורצת הדרך Blade Battery.במבחן של 100 ק"מ, ה-DM-I Super ההיברידית עמד על ממוצע של 3.80 ק"מ לליטר. זה מניח בסיס איתן לבניית הדור הבא של מכוניות היברידיות. צריכת דלק מופחתת וביצועי עלות משופרים צפויים ככל שטכנולוגיית הסופר-היברידית DM-I ממשיכה להתקדם. הפלטפורמה האלקטרונית של ה- E-platform 3.0 עברה שינוי מכריע במעבר מחשמול פשוט לדגש רב יותר על בינה. לפי אתר החברה, BYD תפעל לשיפור האמינות, הביצועים ובטיחות כלי רכב חשמליים בעתיד.

בנוסף, BYD מייצרת סוללות בשווי 80 GWh עבור רכבי EV כרגע. זה בערך 10% מהקיבולת הכוללת על פני כדור הארץ. יתרה מכך, 185 GWh צפוי להיות מופק עד 2025. אין זה מפתיע שסוללת חוד החנית של החברה עשתה את הרושם המשמעותי ביותר על תעשיית הרכבים החשמליים. מבחינת בטיחות, סוללת הלהב מהווה פריצת דרך טכנולוגית גדולה.

כמה עובדות הנוגעות לסוללות EV שכדאי לדעת לפני רכישת EV

שניים מהשיקולים המכריעים ביותר הם עמידות וביטחון. מבחינת ביצועים, סוללת הלהב של BYD היא ללא תחרות. זו השיטה היחידה שמונעת שריפת סוללה ספונטנית ברכבי רכב חשמליים ועוברת בדיקת דיקור קפדנית. בנוסף, יש לצפיפות האנרגיה של הסוללה נטולת הקובלט השתפר באופן דרמטי מאז הצגתו. זו הסיבה שהוא כל כך יעיל בביצוע עבודתו מבלי לשבור את הכיס. התאים של הלהב בנויים להחזיק מעמד ל-1.2 מיליון קילומטרים עצומים, או 3,000 מחזורי טעינה. בנוסף, מהנדסים ב-BYD חתכו את נפח הסוללות המעוקב של המתקן בחצי וזה מפנה מקום לאחסון נוסף ולשירותים נוחים ברכב.

שווי ורווחיות של BYD

בהשוואה ל-BYD, טסלה בבירור רווחית יותר. וכשזה מגיע לייצור רכב חשמלי, לטסלה יש את שולי הרווח הגבוהים ביותר. למרות זאת, בתעשיית הרכב בכללותה, זה לא המותג הרווחי ביותר. החברה צופה להרוויח רווח ניכר של כ-13 מיליארד דולר ב-2022. עם זאת, דברים עשויים להשתפר בקרוב, ו-BYD יכולה להפוך לרווחית יותר. להתרחבות המהירה של BYD אמורה להיות השפעה חיובית ארוכת טווח על שולי הרווח של החברה. מכיוון שהמכירות השנתיות של החברה כפולות או משולשות, שיעור ההכנסות המושקעות למו"פ, אדמיניסטרציה וכו' יקטן. בנוסף, ביקוש לסוללות שהיא מייצרת נמצא בעלייה. ומומחים אומרים שיתרונות קנה מידה בכוח הקנייה, זמינות כוח אדם וכן הלאה אמורה להוביל לרווחיות מוגברת.

מהן התוכניות של BYD לעתיד?

כבר היו מכירות של האוטובוסים החשמליים של BYD באירופה, הודו, ויפן. בנוסף, BYD מתכננת להרחיב את מכירות הרכב שלה לאוסטרליה, שווקי אמריקה הלטינית ודרום מזרח אסיה. לאחרונה הם חתמו על חוזה עם Louwman ומוכנים לייצג אותה בשוק האירופאי. סוללת הלהב החדשה תהיה סטנדרטית גם בטסלה דגם Y הבא. BYD הצליחה בין השאר משום שהיא מציעה לסוחרים שלה מרווחים גבוהים יותר מאשר מתחרותיה.

ל- BYD יש זמן וסבלנות

המוצרים המיוצרים בסין ידועים בעלות הזולה שלהם. המכונית הזולה ביותר של BYD עולה רק 15,000 דולר לעומת 30,000 דולר עבור הדגם 3 של טסלה. מכירות כלי רכב חשמליים נשלטות על ידי טסלה במשך זמן מה, עם יצרניות רכב אחרות שמתאמצות להתעדכן. למרות ש-BYD אינה מוכרת כמו טסלה, מרצדס, הונדה, או טויוטה, מומחי התעשייה בטוחים שזה ישתנה בקרוב. ככל שרכבים חשמליים הופכים נפוצים יותר, יצרניות מבוססות תצטרכנה להתחרות כדי להדביק את הפער. BYD כבר ממוקמת כשחקן עולמי גדול בשוק המכוניות החשמליות. כל מה שהיא צריכה עכשיו זה זמן וסבלנות כדי שהמאגרים הטכניים העמוקים שלה יחוללו ניסים נוספים.

 

 

מכוניות אוטונומיות – הדילמה המוסרית

מכוניות אוטונומיות – הדילמה המוסרית. ערוץ היוטיוב החינוכי וריטסיום © Veritasium "אלמנט של אמת" הוקם בשנת 2011 על ידי מנחה הטלוויזיה דרק מולר Derek Muller. בערוץ סרטוני הסבר במגוון נושאים כמו פיזיקה מדע וטכנולוגיה. מספר סרטונים של הערוץ זכו בפרסים בפסטיבלי מדע. נכון לחודש ינואר 2023 הערוץ צבר 13,300,000 מנויים ו- 1,901,575,978 צפיות. הסרטון הפעם- מכוניות אוטונומיות – הדילמה המוסרית. הנהיגה העצמית תוכל להציל חיים אם תיושם באופן נרחב יותר. עשרות אלפי אנשים נהרגים בכבישים מדי שנה, את מרבית התאונות ניתן היה למנוע על ידי כלי רכב אוטומטיים. הסרטון נעשה בחסות BMW. תרגום לעברית: Nitsan Even

איך פועלת הטסלה

איך פועלת המכונית החשמלית? טסלה דגם S. ערוץ היוטיוב של סבין מתיו  Learn Engineering  למד הנדסה מציע שיעורי הנדסה איכותיים ומסביר טכנולוגיות מסובכות בצורה פשוטה. נכון לחודש דצמבר 2019 הערוץ צבר 3,060,076 מנויים ו- 244,269,902 צפיות. הסרטון הנוכחי מסביר כיצד פועל המנוע במכונית החשמלית. תרגום לעברית: יונתן חיימוב.

המכונית החשמלית, הוא סוג של רכב מונע מצבר, שבו משתמשים באנרגיה כימית האצורה בחבילת מצברים נטענים. המצבר הנפוץ כיום לשימוש בכלי רכב חשמליים מבוסס על סוללת ליתיום-יון (lithium ion). ההספק הנחוץ עבור רכב חשמלי מונע מצבר מתקבל מהמנוע החשמלי בלבד, כך שברכב זה אין צורך במנוע בעירה פנימית, במכל דלק או בתא דלק. (לקוח מויקיפדיה)

טסלה והחזון של אילון מאסק

סרטון מערוץ היוטיוב של © TED

היזם אילון מאסק מייסד PayPal, Tesla Motors ו-SpaceX מתראיין אצל כריס אנדרסון בשנת 2013 על הפרויקטים בעלי החזון שלו, הכוללים מכונית חשמלית בשיווק המוני, חברת ליסינג לאנרגיה סולארית ורקטה לשימוש חוזר מלא. TEDTalks הוא פודקאסט וידאו יומי של מיטב ההרצאות וההופעות מכנס TED, שבו ההוגים והעושים המובילים בעולם מעבירים את שיחת חייהם תוך 18 דקות (או פחות). הרצאות על טכנולוגיה, בידור ועיצוב — בתוספת מדע, עסקים, סוגיות גלובליות, אמנויות ועוד.