פורסם בתאריך ספטמבר 23, 2023 ע"י זהמהזה
סין כבר לא שותפת המסחר הגדולה ביותר של ארה"ב. חיווט מחדש של מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין משנה את מפת הסחר העולמי. בעוד ארה"ב מבקשת לצמצם את תלותה בסין וביריבות גיאופוליטיות אחרות ולהתחיל להשיג יבוא מקרוב לבית, מקסיקו מתחילה לזרוח. מקסיקו עקפה את סין כספקית הסחורות הגדולה ביותר לארצות הברית.
פטריק בויל הוא מנהל קרן גידור, פרופסור באוניברסיטה ובנקאי השקעות לשעבר. בערוץ היוטיוב שלו © Patrick Boyle סרטונים עדכניים על מה שקורה בשווקים בעולם. בין היתר תמצאו בערוץ מידע על מסחר בכלים כמותיים ומימון תאגידי. בערוץ גם ראיונות עם האנשים המעניינים ביותר בתעשייה הפיננסית.
פורסם בתאריך דצמבר 27, 2022 ע"י זהמהזה
ברונים שודדים
איך העשירים התעשרו? המונח "ברון שודד" משמש לעתים קרובות לתיאור גברים כמו קורנליוס ונדרבילט, ג'ון ד' רוקפלר ואנדרו קרנגי ותעשיינים אמריקאים רבי עוצמה אחרים מהמאה ה-19. האנשים האלה הרוויחו הון בבניית התשתית תעשייתית של אמריקה. במרדף אחר העושר הם הציבו מסילות ברזל, סיפקו אנרגיה לבתים אמריקאים וייצרו את הפלדה שבנתה ערים אמריקאיות. האם נכון לקרוא להם ברונים שודדים?
עושקים או פילנתרופים?
מעריצי העידן המוזהב, תעשיינים ואנשי כספים לא יסכימו עם האפיון הזה. הם רואים את הגברים האלו "קברניטי התעשייה" שבנו את כלכלת האומה ואת המגזר ללא מטרות רווח. רבים מהתעשיינים האמריקאים מהמאה ה-19 תרמו את רוב הונם. אנדרו קרנגי תרם למעלה מ-90% מהונו לצדקה באומרו שפילנתרופיה היא חובתם של תעשיינים גדולים. ההתמקדות בפילנתרופיה הבדילה את הקבוצה הזו מהאליטות האירופיות שהחזיקו בעושרן והעבירו אותו לילדיהם.
רוקפלר וקורנליוס ונדרבילט
רוקפלר תרם יותר ממחצית מהשווי הנקי שלו לעמותות צדקה שונות במהלך חייו. תרומות אלו העניקו אלפי מכללות, בתי חולים, מוזיאונים, אקדמיות, ספריות ציבוריות וארגוני צדקה. מיליארדרים אמריקאים מודרניים קיבלו השראה מהקבוצה הזו ורבים מהם פילנתרופים פעילים מאוד. בגיל 11, קורנליוס ונדרבילט עזב את בית הספר כדי להתחיל לעבוד עם אביו, והעביר מטענים בניו יורק. עד גיל 16 הוא הצליח לקנות סירה משלו ולחלוק את הרווחים עם הוריו, שהלוו לו חלק מהכסף. באמצעות שיווק אגרסיבי, עריכת עסקאות ממולחת וחתירה של התחרות – תכונות שידבקו בו כל חייו – הוא הרוויח יותר מ-1,000 דולר בשנתו הראשונה. ונדרבילט מיהר להכיר בחשיבות התחבורה למסחר במדינה הצומחת במהירות. הוא הבין שיש צורך בתשתיות והחליט שהוא, ולא הממשלה, יספק אותן. במהלך 40 השנים הבאות הוא בנה את אימפריית הספנות הגדולה בעולם, כל זאת וגם איך התעשרו העשירים בני זמננו בסרטון הנוכחי.
אודות המחבר, פטריק בויל
פטריק בויל הוא מנהל קרן גידור, פרופסור באוניברסיטה ובנקאי השקעות לשעבר. בערוץ היוטיוב שלו
© Patrick Boyle סרטונים עדכניים על מה שקורה בשווקים בעולם. בין היתר תמצאו בערוץ מידע על מסחר בכלים כמותיים ומימון תאגידי. בערוץ גם ראיונות עם האנשים המעניינים ביותר בתעשייה הפיננסית.
פורסם בתאריך אוקטובר 22, 2022 ע"י זהמהזה
אוליגרכים רוסים שמרו את כספם בלונדון במשך עשרים שנה בעידוד עורכי הדין והפוליטיקאים של בנקאים בריטים. מבקרים אומרים ש- 'מכבסת לונדון' מנקה כסף מלוכלך מקלפטוקרטים בכל רחבי העולם. הסרטון בוחן מאיפה מגיע כסף מלוכלך, איך הלבנת הון עובדת ומדוע נדרשה הפלישה של רוסיה לאוקראינה כדי לשים את הנושא הזה באור הזרקורים. מוואן הייד פארק ועד בישופ אווניו. היכן נשמרים כספי האוליגרכים בלונדון?
פטריק בויל הוא מנהל קרן גידור, פרופסור באוניברסיטה ובנקאי השקעות לשעבר. מעלה בערוץ היוטיוב שלו © Patrick Boyle סרטונים עדכניים על מה שקורה בשווקים בעולם. בין היתר תמצאו בערוץ מידע על מסחר בכלים כמותיים ומימון תאגידי. בערוץ גם ראיונות עם האנשים המעניינים ביותר בתעשייה הפיננסית.
פורסם בתאריך יולי 30, 2022 ע"י זהמהזה
מעודכן לתאריך 28/07/2022
בשנת 2013 הכריז נשיא סין שי ג'ינפינג על השקת מדיניות החתימה שלו, יוזמת 'החגורה והדרך' או 'חגורת דרך המשי הכלכלית של המאה ה-21' או 'חגורה אחת, דרך אחת'. היוזמה היא תוכנית התשתית הטרנס-לאומית הגדולה ביותר שבוצעה אי פעם על ידי מדינה אחת. אולם כיום, רבות מההלוואות המממנות את פרויקטי התשתית הענקיים הללו משתבשות במספרי שיא. הסרטון בוחן את יוזמת 'חגורה ודרך', כיצד מתקדמים הפרויקטים וכיצד אירועים אחרונים כמו פלישת רוסיה לאוקראינה משפיעים על מדינות חייבות כמו סרי לנקה, שפירסמו את החוב הריבוני שלהן במאי 2022.
פטריק בויל הוא מנהל קרן גידור, פרופסור באוניברסיטה ובנקאי השקעות לשעבר. בערוץ היוטיוב שלו © Patrick Boyle סרטונים עדכניים על מה שקורה בשווקים בעולם. בין היתר תמצאו בערוץ מידע על מסחר בכלים כמותיים ומימון תאגידי. בערוץ גם ראיונות עם האנשים המעניינים ביותר בתעשייה הפיננסית.
פורסם בתאריך יוני 12, 2022 ע"י זהמהזה
Blitzscaling (מלחמת בזק) היא יזמות בעלת השפעה גבוהה, המדע והאומנות של בנייה מהירה של חברה שתשרת שוק גדול ובדרך כלל גלובלי, במטרה להיות המניע הראשון בקנה מידה.
לפי ריד הופמן, מייסד לינקדאין ושותפו לשעבר של אילון מאסק ב- PayPal, כשאתה צריך לגדול ממש מהר אתה עושה Blitzscaling . זוהי יזמות בעלת השפעה גבוהה. חברות מסוג זה תמיד יוצרות הרבה ממקומות העבודה והתעשיות של העתיד. לדוגמה, אמזון בעצם המציאה מסחר אלקטרוני. כיום, יש לה למעלה מ-150,000 עובדים ויצרה אינספור משרות אצל מוכרים ושותפים של אמזון. גוגל חוללה מהפכה באופן שבו אנו מוצאים מידע – יש לה למעלה מ-60,000 עובדים ויצרה משרות רבות נוספות אצל שותפיה AdWords ו-AdSense.
סרטון של פטריק בויל, מנהל קרן גידור, פרופסור באוניברסיטה ובנקאי השקעות לשעבר. בערוץ היוטיוב שלו © Patrick Boyle סרטונים עדכניים על מה שקורה בשווקים בעולם. בין היתר תמצאו בערוץ מידע על מסחר בכלים כמותיים ומימון תאגידי. בערוץ גם ראיונות עם האנשים המעניינים ביותר בתעשייה הפיננסית.
פורסם בתאריך מאי 21, 2022 ע"י זהמהזה
משבר המחסור במזון. מעודכן לתאריך 21/05/2022
משבר יוקר המחיה צפוי להימשך בחודשים הקרובים, גם אם המלחמה באוקראינה תיפסק כעת. סרטון של פטריק בויל, מנהל קרן גידור, פרופסור באוניברסיטה ובנקאי השקעות לשעבר. בערוץ היוטיוב שלו © Patrick Boyle סרטונים עדכניים על מה שקורה בשווקים בעולם. בין היתר תמצאו בערוץ מידע על מסחר בכלים כמותיים ומימון תאגידי. בערוץ גם ראיונות עם האנשים המעניינים ביותר בתעשייה הפיננסית.
פורסם בתאריך מרץ 12, 2022 ע"י זהמהזה
מה קורה לנכסי האוליגרכים. פטריק בויל הוא מנהל קרן גידור, פרופסור באוניברסיטה ובנקאי השקעות לשעבר. בערוץ היוטיוב שלו © Patrick Boyle סרטונים עדכניים על מה שקורה בשווקים בעולם. בין היתר תמצאו בערוץ מידע על מסחר בכלים כמותיים ומימון תאגידי. בערוץ גם ראיונות עם האנשים המעניינים ביותר בתעשייה הפיננסית. בסרטון הפעם – מה עומד לקרות לשבעת האוליגרכים המקושרים לוולדימיר פוטין לאחר הטלת הסנקציות בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה?
פורסם בתאריך מרץ 5, 2022 ע"י זהמהזה
האמברגו על הנפט הרוסי. מעודכן לתאריך 05/03/2022
פטריק בויל הוא מנהל קרן גידור, פרופסור באוניברסיטה ובנקאי השקעות לשעבר. בערוץ היוטיוב שלו © Patrick Boyle סרטונים עדכניים על מה שקורה בשווקים בעולם. בין היתר תמצאו בערוץ מידע על מסחר בכלים כמותיים ומימון תאגידי. בערוץ גם ראיונות עם האנשים המעניינים ביותר בתעשייה הפיננסית. בסרטון הפעם – האמברגו על הנפט הרוסי. האם המערב יטיל אמברגו על אנרגיה רוסית? מנהיגי המערב איימו על ולדימיר פוטין בסנקציות גורפות על פלישתו לאוקראינה, אך היה ברור שהם ימנעו משיבוש אספקת האנרגיה והעניין כבר לא על הפרק. קנדה, קונה זעירה של אנרגיה רוסית, חסמה יבוא נפט גולמי ובארה"ב הנשיא ג'ו ביידן נתון ללחץ גובר מצד קואליציה מגוונת של רפובליקנים ודמוקרטים, לאסור נפט וגז רוסיים. איך זה ישפיע על שוקי הנפט העולמיים או ישפיע על האינפלציה במערב?
היסטוריה
בשנת 1973 ארגון מדינות ייצוא הנפט הערביות הנהיג אמברגו נפט על ארצות הברית. הדבר גרם למחירים להמריא בתקופה קשה עבור ארצות הברית. מחירי הסחורות הסיטונאיות כבר עלו יותר מ-10% בשנה באותה תקופה וחומרי גלם תעשייתיים חשובים רבים היו במחסור. לתעשיית הנפט בארה"ב היה מעט מאוד כושר ייצור עודף, בעקבות משבר הנפט ארצות הברית החלה לחפש עצמאות אנרגטית כדי למנוע מבעיות כאלה להתרחש שוב בעתיד. במהלך אותה תקופה אירופה הפכה יותר ויותר תלויה ברוסיה לצרכי האנרגיה שלה.
מדוע אירופה מסתמכת כל כך על רוסיה
האיחוד האירופי הוא יבואן האנרגיה הגדול בעולם. הם מייבאים 60% מצרכי האנרגיה שלהם, בעלות של יותר מ-350 מיליארד אירו בשנה. 40% מאספקת הגז הטבעי ויותר מ-25% מהנפט הגולמי של אירופה מגיע מרוסיה. בשנות ה-60 וה-70, אירופה ייצרה בערך את אותה כמות גז טבעי בה השתמשה, אך הייצור החל לרדת ככל ששדות הגז בים הצפוני התרוקנו. הולנד החלה לסגור את שדות הגז, המקור הגדול ביותר של גז טבעי באיחוד. במהלך עשרים השנים האחרונות האיחוד האירופי צמצם את התלות שלו בפחם כדי להגיע ליעדי האקלים שלו. גרמניה העבירה חוק להפסקת הכוח הגרעיני לחלוטין. שלוש תחנות הכוח הגרעיניות האחרונות שלהם אמורות להיות מושבתות בדצמבר הקרוב. גם בלגיה, שוויץ ובריטניה הפחיתו את יכולת ייצור הכוח הגרעיני.
המצב נכון להיום
מנהיגי המערב איימו על פוטין בסנקציות על הפלישה לאוקראינה. אבל האיומים נעשו תוך כדי הימנעות מפגיעה ישירה ביצוא האנרגיה של רוסיה (למען הכלכלה האירופית והן לכלכלת רוסיה). וושינגטון הודיעה שהיא תאסור על הבנקים הגדולים ברוסיה עיבוד תשלומים והוציאה במכוון את Gazprombank, המשרתת את חברת האנרגיה הרוסית Gazprom. הבנקים הרוסיים שמעבדים תשלומי אנרגיה נעדרים מהרשימה שבריסל הסכימה לאסור ממערכת ההודעות Swift. עם זאת נשמעו קריאות לממשלות המערב להגביר את הלחץ על רוסיה. שר החוץ של אוקראינה קרא לממשלות להטיל "אמברגו מלא" על הנפט והגז הרוסי. כמות גדולה של יתרות החוץ של רוסיה כבר הוקפאו אבל כל עוד יצוא הסחורות ימשיך לזרום, מוסקבה תקבל מטבע קשה והפעם הם לא יעשו את הטעות להשאיר את המטבע הזה בהישג ידן של ממשלות מערביות.
לפי הפייננשל טיימס, כ-70% מהנפט הגולמי הרוסי "נאבקים למצוא קונים". ניתן לראות זאת בתמחור שבו, הנפט הגולמי של אוראל הרוסי נסחר בהנחה של יותר מ-18 דולר לחבית בשוק השבוע. אז נכון לעכשיו שום דבר לא מפריע מבחינה חוקית לאף אחד לקנות או למכור נפט גולמי רוסי, אבל שוקי הנפט והספנות מתמחרים את הסיכון שהדבר עשוי להשתנות בהתראה של רגע. אמנם אי הוודאות הזו קיימת, אבל בעלי המכליות יחפשו אספקה במקומות אחרים. זה אומר שגם סוחרי הנפט נזהרים. אירופה כבר הגבירה את היבוא של גז טבעי נוזלי ומילאה מחדש חלק ממאגרי הגז, אך אין תחליף מהיר לרוסיה שניתן להביא בטווח הקצר.
אז יהיה אמברגו?
האם המערב יכול להטיל אמברגו על הנפט והגז הרוסי? האם אמברגו כזה ישפיע על רוסיה? ועד כמה מדינות המערב היו פוגעות בעצמן על ידי כך? אמברגו אירופאי יכול לקרות, אבל זה לא יהיה קל. מצב שבו שותפת הסחר היחידה של רוסיה היא סין כנראה לא יהיה עמדה אטרקטיבית עבור פוטין. הכלכלה אמנם לא מצליחה, אבל היא עדיין מתפקדת מה שמאפשר להנהגה לטעון שהיא שורדת ומנצחת "במלחמה הכלכלית". כל זה מסובך, ואין כאן ניצחונות קלים לאף אחד.
פורסם בתאריך מרץ 4, 2022 ע"י זהמהזה
התרסקות הלירה הטורקית
בסוף שנת 2021 הלירה הטורקית התמוטטה. הנשיא ארדואן דחה את האזהרות על הסכנות של הורדות הריבית האחרונות. המטבע, שאיבד כ-40% מערכו מול הדולר מאז שהבנק המרכזי החל להוריד את עלויות הגיוס בספטמבר, ירד בחודש ינואר 2022 לשיא חדש של 18.36 לירה טורקית מול הדולר. המסחר בבורסה הראשית של טורקיה הופסק בפעם השנייה ברציפות בעקבות ירידה של 5% במדד הדגל. הנשיא הטורקי אמר בנאום בטלוויזיה "אל תצפו לשום דבר אחר ממני, כמוסלמי, אמשיך לעשות כל מה שהגזירות הדתיות ידרשו". נכון לתאריך 04/03/2022 ערך הלירה הטורקית היה 0.23 ש"ח.
פטריק בויל הוא מנהל קרן גידור, פרופסור באוניברסיטה ובנקאי השקעות לשעבר. בערוץ היוטיוב שלו © Patrick Boyle סרטונים עם הסברים עדכניים על מה שקורה בשווקים בעולם, נגזרים פיננסיים, בין היתר תמצאו מידע כיצד סוחרים משתמשים בכלים כמותיים ותלמדו על סטטיסטיקה ומימון תאגידי. בערוץ גם ראיונות עם כמה מהאנשים המעניינים ביותר בתעשייה הפיננסית וסרטים דוקומנטריים.
פורסם בתאריך ינואר 26, 2022 ע"י זהמהזה
בערוץ היוטיוב של © Netflix נטפליקס, שירות הבידור המוביל בעולם, תמצאו מגוון רחב של סדרות וסרטים. נכון לחודש ינואר 2022 הערוץ צבר 22.8M מנויים ו- 4,966,339,105 צפיות. הסרטון הפעם- שוק המניות. האם הבורסה משקפת במדויק את מצב המשק? מומחי פיננסים דנים בהיסטוריית השוק, בהערכות שווי ובתמריצים למנכ"לים. תרגום לעברית: גיא שדה.
פורסם בתאריך ינואר 26, 2022 ע"י זהמהזה
ערוץ היוטיוב הגרמני © Kurzgesagt – In a Nutshell (בקצרה על קצה המזלג, בגרמנית הכוונה – בקיצור על קליפת אגוז) נוסד על ידי פיליפ דטמר מעלה סרטונים חינוכיים מצוירים, בדרך כלל בנושאים מדעיים, כדוגמת המפץ הגדול וגם בנושאים פוליטיים ופילוסופיים שונים כגון משבר המהגרים באירופה או ניהיליזם אופטימי. נכון לחודש יוני 2023 הערוץ צבר 20,700,489 מנויים ו- 2,352,417,713 צפיות. הסרטון הפעם – איך שוק המניות עובד.
פורסם בתאריך ינואר 26, 2022 ע"י זהמהזה
TED-ED היא פלטפורמה מבית טד (טכנולוגיה, בידור, עיצוב) (TED (Technology, Entertainment, Design המאפשרת למשתמשים ליצור שיעור מותאם אישית באמצעות שאלות, תכנים להעמקה, קבוצות דיון ועוד. את השיעור ניתן להפיץ באופן פומבי או פרטי ולעקוב אחר השימוש שנעשה בו. כל משתמש יכול ליהנות גם מספריית תכנים מספריית תכנים שהועלו על ידי צוות האתר או משתמשים אחרים. נכון לספטמבר 2021, הערוץ צבר 14.7 מיליון מנויים ו-2,637,988,049 צפיות. בסרטון הפעם, איך עובד שוק המניות. תרגום לעברית: Ido Dekkers עריכה: Sigal Tifferet
פורסם בתאריך ינואר 1, 2022 ע"י זהמהזה
קרל מרקס – תיאוריה פוליטית. קרל מרקס נותר חשוב היום כמי שהצביע על בעיות מסוימות בקפיטליזם. מטרת ערוץ היוטיוב The School of Life בית ספר לחיים היא לעזור לאנשים בהעמקת הקשרים החברתיים, מציאת שלווה והגברת הביטחון העצמי בעזרת פסיכולוגים, פילוסופים וסופרים. הערוץ משתמש בפסיכותרפיה מקוונת, שיעורים מקוונים ומגוון ספרים, ספרים אלקטרוניים ומשחקים. נכון לחודש ינואר 2022 הערוץ צבר 7,230,000 מנויים ו- 713,341,007 צפיות.
קרל היינריך מרקס Karl Heinrich Marx; 5 במאי 1818 – 14 במרץ 1883) היה פילוסוף, כלכלן, סוציולוג, היסטוריון, עיתונאי וסוציאליסט מהפכני גרמני ממוצא יהודי. עבודתו הניחה יסודות לניתוחו של הסדר התעשייתי המודרני. (לקוח מויקיפדיה)
פורסם בתאריך ינואר 14, 2020 ע"י זהמהזה
© PragerU פרגר יו הוא ערוץ היוטיוב של דניס פרגר (Dennis Prager) שדרן רדיו, סופר ופובליציסט יהודי אמריקאי ואוהד ישראל. PragerU פרגר יו הן ראשי התיבות של "אוניברסיטת פרגר". הערוץ מעלה סרטונים בנושאים עולמיים רבים כמו פוליטיקה, כלכלה, היסטוריה מדע וטכנולוגיה ועוד. נכון לחודש יוני 2023 הערוץ צבר 3,080,000 מנויים ו- 1,734,979,479 צפיות. הסרטון הפעם – מה היה עידן הנאורות. מנחה: יורם חזוני (Yoram Hazony) עורך עיתונות, סופר, פילוסוף, עיתונאי, מתרגם ותאורטיקן פוליטי. תרגום לעברית: מני פירסל
פורסם בתאריך אפריל 9, 2018 ע"י זהמהזה
ערוץ היוטיוב החינוכי קראש קורס (קורס זריז) CrashCourse מעלה תכנים במגוון נושאים. מנחי הערוץ הם האנק גרין (כימיה ופילוסופיה), פיל פלייט (אסטרונומיה), ניקול סוויני (סוציולוגיה), קארי-אן פילבין (מחשבים ומדעים), קרייג בנזין (קולנוע והיסטוריה), מייק רוגנטה (מיתולוגיה), ג'ייקוב קליפורד ואדריאן היל (כלכלה) וג'ון גרין (היסטוריה). נכון לחודש נובמבר 2019 הערוץ צבר 10,477,732 מנויים ו- 1,150,514,290 צפיות. בפרק הכלכלה הנוכחי ג'ייקוב ואדריאן מלמדים אותנו שכלכלה היא לא בהכרח כסף, שוקי המניות ומסחר אלא בעיקר אנשים ובחירות.
כלכלה היא מכלול הפעילות האנושית, המכוונת להשגת האמצעים החומריים הדרושים לאדם לצורך קיומו ורווחתו. לכלכלה גם תחום מחקר במדעי החברה, העוסק ביחסים האנושיים והחברתיים שקשורים בהשגת אמצעים חומריים, והחוקים והיחסים החברתיים הנוגעים לייצורו וחלוקתו של קניין המשמש לצורכי אדם. מניה היא נייר ערך המקנה חלק בבעלות בחברה (בזכויות השליטה בחברה) ובכלל זה זכות הצבעה, זכות לקבלת דיבידנד וזכויות בפירוק. לכל אחד מבעלי המניות ישנן מניה או מניות, כלומר זכויות וחובות הנוגעות לבעלות בחברה וליחסים בין בעלי המניות האחרים. חלק מהזכויות שמקנות המניה הן זכויות כלכליות (כספיות), ומכאן שהמניה היא נכס השווה כסף. חלוקת המניות בין בעלי המניות מייצגת את שיעור הבעלות של כל אחד מהם בחברה. דהיינו, מעמדו של מחזיק המניה ילך ויתחזק ככל שיש בבעלותו יותר מניות. עסקת חילופי מניות היא עסקה למכירת מניותיה של חברה (כולן או חלקן), כשהתמורה אינה מתקבלת במזומן, אלא במניות של החברה הרוכשת, בהתאם למחיר השוק שלהן. ראו תשלום מבוסס מניות. (לקוח מויקיפדיה)