פיזיקה

באתר זה מה זה (זהמהזה) zemaze.co.il, מיזם שיתופי חברתי להעלאת סרטונים מכל העולם עם כתוביות בעברית, תמצאו עשרות סרטונים תחת הערך פיזיקה.

תורת המיתרים

תורת המיתרים, התאוריה הפיזיקלית הגורסת כי הצורה הגאומטרית של כל חלקיק אינה נקודה (בעלת אפס ממדים), אלא צורה חד-ממדית הקרויה "מיתר". ערוץ היוטיוב הגרמני © Kurzgesagt – In a Nutshell (בקצרה על קצה המזלג, בגרמנית הכוונה – בקיצור על קליפת אגוז) נוסד על ידי פיליפ דטמר מעלה סרטונים חינוכיים מצוירים, בדרך כלל בנושאים מדעיים, כדוגמת המפץ הגדול וגם בנושאים פוליטיים ופילוסופיים שונים כגון משבר המהגרים באירופה או ניהיליזם אופטימי. נכון לחודש יוני 2023 הערוץ צבר 20,700,489 מנויים ו- 2,352,417,713 צפיות. הסרטון הפעם – האם תורת המיתרים היא הפתרון הסופי לכל שאלות הפיזיקה או מבוי סתום מוגזם? הסרטון הושלם בעזרתו של ד"ר אלסנדרו ספונדריני ומומן על ידי The Swiss National Science Foundation (SNSF). 

 

תורת היחסות של איינשטיין

מרחב-זמן ותורת היחסות של איינשטיין מוסברים. סרטון מערוץ היוטיוב © Science ABC

אלברט איינשטיין הוא הפיזיקאי הפופולרי ביותר, הוא ניסח את תורת היחסות שנתנה את נוסחת שקילות מסת האנרגיה וקשורה ישירות להתרחבות הזמן. אבל מהי הרחבת זמן? הרחבת הזמן ומרחב-זמן קשורים זה בזה. איינשטיין תרם את אחת התרומות החשובות ביותר לפיזיקה והסביר את המושג מרחב הזמן. זהו מודל מתמטי הממזג את שלושת מימדי המרחב והממד האחד של הזמן לרצף ארבעה ממדי אחד. אבל חשוב מאוד להבין שתורת היחסות הכללית ותורת היחסות המיוחדת שונות. הסבר פשוט על הרחבת הזמן ותורת היחסות של איינשטיין וכיצד הזמן מאט ברכב נע.

פיזיקה קוונטית בפשטות

ערוץ היוטיוב DoS – Domain of Science (דומיין המדע) הינו ערוץ שמעלה סרטוני מדע. נכון לפברואר 2022, הערוץ צבר 950 אלף מנויים ו-36,022,431 צפיות. בסרטון הפעם – פיזיקה קוונטית בפשטות.

פיזיקה קוונטית או מכניקה קוונטית, היא תורה פיזיקלית המתארת את התנהגות הטבע בקני מידה קטנים ביותר או בטמפרטורות נמוכות מאוד, עם השלכות על תחומי הפיזיקה בכל הסקאלות. התורה מספקת תיאור כמותי ויכולת ניבוי של שלל תופעות שלא ניתנות להסבר במסגרת המכניקה הקלאסית (זו שקדמה למכניקת הקוונטים) והאלקטרודינמיקה הקלאסית. (לקוח מויקיפדיה)

 

יום הולדת 80 לסטיבן הוקינג

יום הולדת 80 לסטיבן הוקינג. שרבוט גוגל (Google Doodle) "דודל" הוא איור המבוסס על סמלילה של גוגל. ערוץ היוטיוב GoogleDoodles מעלה שרבוטים לאירועים הקשורים למפורסמים. נכון לחודש ינואר 2022 הערוץ צבר 2,200,000 מנויים ו-  441,690,158 צפיות. הסרטון הפעם לכבוד יום הולדתו ה-80 של הפיזיקאי סטיבן הוקינג, אחד המוחות המדעיים המשפיעים ביותר בהיסטוריה. התיאוריות שלו הוקינג חוללו מהפכה בפיזיקה המודרנית וספריו הפכו את התחום לנגיש למיליוני קוראים ברחבי העולם. קולו של סטיבן הוקינג  בסרטון נוצר ב-Doodle והשימוש בו נעשה באישור קרן סטיבן הוקינג.

.

המדע מאחורי אפקט הפרפר

המדע מאחורי אפקט הפרפר. ערוץ היוטיוב החינוכי וריטסיום © Veritasium "אלמנט של אמת" הוקם בשנת 2011 על ידי מנחה הטלוויזיה דרק מולר Derek Muller. בערוץ סרטוני הסבר במגוון נושאים כמו פיזיקה מדע וטכנולוגיה. מספר סרטונים של הערוץ זכו בפרסים בפסטיבלי מדע. נכון לחודש ינואר 2023 הערוץ צבר 13,300,000 מנויים ו- 1,901,575,978 צפיות. הסרטון הפעם-  המדע מאחורי אפקט הפרפר. 

תרגום לעברית: Nitsan Even / Sagi Mor / IndianaJaws 

 

לוחות טקטוניים, הסבר

לוחות טקטוניים, הסבר. סרטון מערוץ היוטיוב כדור הארץ בדקה © MinuteEarth המעלה סרטונים מדעיים על כדור הארץ. יוצר הערוץ הוא הנרי רייך, שאר אנשי הערוץ הם דוד גולדנברג , אמילי אלרט, אלכס רייך, פטר רייך, קייט יושידה, אבר סלאזארעורך המוזיקה: נתנאל שרדר. נכון לחודש ינואר 2023 הערוץ צבר 2,760,000 מנויים ו- 418,656,876 צפיות. הסרטון הפעם – הסבר על לוחות טקטוניים.

לוחות טקטוניים

 

תורת היחסות של איינשטיין

יוג'ין חוטוריאנסקי (Eugene Khutoryansky) פרופסור לפיזיקה שגר ביוסטון, טקסס מעלה לערוץ היוטיוב שלו Physics Videos by Eugene Khutoryansky סרטוני אנימציה בנושאי פיזיקה, מתמטיקה והנדסה אותם הוא יוצר בעצמו. העבודה על כל סרטון לוקחת כמה חודשים. כל הסרטונים מלווים בקריינות של השחקנית קירה וינסנט-דייוויס (Kira Vincent-Davis). נכון לחודש דצמבר 2019 הערוץ צבר 560,000 מנויים ו- 35,174,116 צפיות. הסרטון הפעם מסביר מהי תורת היחסות של אלברט איינשטיין.

מה זה (2 + 1) 2 ÷ 6 התשובה הנכונה מוסברת

Presh Talwalkar המחבר של שמחת תורת המשחקים: מבוא לחשיבה אסטרטגית, מעלה בערוץ היוטיוב MindYourDecisions סרטוני מתמטיקה, חידות מתמטיות פרדוקסים ונושאים קשורים. נכון לחודש דצמבר 2019 הערוץ צבר 1,540,000 מנויים ו- 203,378,957 צפיות. בסרטון הפעם – מה זה (2 + 1) 2 ÷ 6 התשובה הנכונה מוסברת, הסבר לבעיה שקיבלה מיליוני הודעות בפייסבוק, בטוויטר, ביוטיוב ובהרבה אתרי מדיה אחרים, איך להשיג את הפתרון הנכון בעזרת שימוש בסדר פעולות החשבון המודרני ומדוע קיבלתם פתרון שונה לתשובה מתוך נוהג היסטורי של פעולת החילוק. תרגום לעברית: מאור נימרי.

משוואה דיפרנציאלית

ערוץ היוטיוב של אקדמיית קהאן, ארגון אמריקאי שנוסד על ידי סלמן קהאן מעלה שיעורים בנושאים שונים, ביולוגיה, כימיה, פיזיקה, היסטוריה, כלכלה ועוד נכון לחודש דצמבר 2019 הערוץ צבר 10,168,157 מנויים ו-1,180,284,736 צפיות. הסרטון הפעם – משוואה דיפרנציאלית.

 

מה תראו במהירות האור?

יוג'ין חוטוריאנסקי (Eugene Khutoryansky) פרופסור לפיזיקה שגר ביוסטון, טקסס מעלה לערוץ היוטיוב שלו Physics Videos by Eugene Khutoryansky סרטוני אנימציה בנושאי פיזיקה, מתמטיקה והנדסה אותם הוא יוצר בעצמו. העבודה על כל סרטון לוקחת כמה חודשים. כל הסרטונים מלווים בקריינות של השחקנית קירה וינסנט-דייוויס (Kira Vincent-Davis). נכון לחודש דצמבר 2019 הערוץ צבר 560,000 מנויים ו- 35,174,116 צפיות. הסרטון הפעם  – מה תראו במהירות האור?

 

מפת המתמטיקה

דומיניק וולימן (Dominic Walliman) הוא יוטיובר, פיזיקאי וסופר מדע (כותב את ספרי המדע של פרופסור אסטרו לקטנטנים). לדומיניק יש דוקטורט בפיזיקה של מכשירים קוונטיים והוא עבד בעבר על מחשבי קוונטים. דומיניק מפיק את ערוץ היוטיוב תחום המדע Domain of Science וכפי שהוא מעיד על עצמו הוא אוהב ללמוד על מדע ולמצוא דרכים מהנות לספר לאנשים אחרים על הדברים שהוא לומד. נכון לחודש דצמבר 2019 הערוץ צבר 452,000 מנויים ו- 17,455,804 צפיות. בסרטון הפעם, מפת המתמטיקה, שטח המתמטיקה מרוכז במפה אחת המראה כיצד תת נושאי המתמטיקה קשורים זה לזה. תרגום לעברית: davidville

 

ההיסטוריה של אפקט הפרפר

ההיסטוריה של אפקט הפרפר. ערוץ היוטיוב החינוכי וריטסיום © Veritasium "אלמנט של אמת" הוקם בשנת 2011 על ידי מנחה הטלוויזיה דרק מולר Derek Muller. בערוץ סרטוני הסבר במגוון נושאים כמו פיזיקה מדע וטכנולוגיה. מספר סרטונים של הערוץ זכו בפרסים בפסטיבלי מדע. נכון לחודש ינואר 2023 הערוץ צבר 13,300,000 מנויים ו- 1,901,575,978 צפיות. הסרטון הפעם- אפקט הפרפר.

תרגום לעברית: Nitsan Even / Sagi Mor / IndianaJaws 

 

האם כך נראית מכניקה קוונטית?

ערוץ היוטיוב החינוכי וריטסיום © Veritasium "אלמנט של אמת" הוקם בשנת 2011 על ידי מנחה הטלוויזיה דרק מולר Derek Muller. בערוץ סרטוני הסבר במגוון נושאים כמו פיזיקה מדע וטכנולוגיה. מספר סרטונים של הערוץ זכו בפרסים בפסטיבלי מדע. נכון לחודש ינואר 2023 הערוץ צבר 13,300,000 מנויים ו- 1,901,575,978 צפיות. הסרטון הפעם- האם כך נראית מכניקה קוונטית? תרגום לעברית: yariv danziger

 

הדבר המסוכן ביותר ביקום – כוכב מוזר

ערוץ היוטיוב הגרמני © Kurzgesagt – In a Nutshell (בקצרה על קצה המזלג, בגרמנית הכוונה – בקיצור על קליפת אגוז) נוסד על ידי פיליפ דטמר מעלה סרטונים חינוכיים מצוירים, בדרך כלל בנושאים מדעיים, כדוגמת המפץ הגדול וגם בנושאים פוליטיים ופילוסופיים שונים כגון משבר המהגרים באירופה או ניהיליזם אופטימי. נכון לחודש יוני 2023 הערוץ צבר 20,700,489 מנויים ו- 2,352,417,713 צפיות. הסרטון הפעם – על כוכבי נייטרונים שהם בעצם גרעיני אטום ענקיים עם מסה של השמש! הסביבה בליבתו של כוכב נייטרונים היא כה קיצונית, שחוקי הפיזיקה הגרעינית בהם משתנים. עובדה שעלולה להוביל ליצירתו של חומר מוזר ומסוכן ביותר. תרגום לעברית: Ran Fisher

כוכב מוזר

המקומות הרדיואקטיביים ביותר בעולם

ערוץ היוטיוב החינוכי וריטסיום © Veritasium "אלמנט של אמת" הוקם בשנת 2011 על ידי מנחה הטלוויזיה דרק מולר Derek Muller. בערוץ סרטוני הסבר במגוון נושאים כמו פיזיקה מדע וטכנולוגיה. מספר סרטונים של הערוץ זכו בפרסים בפסטיבלי מדע. נכון לחודש ינואר 2023 הערוץ צבר 13,300,000 מנויים ו- 1,901,575,978 צפיות. הסרטון הפעם- המקומות הרדיואקטיביים ביותר בעולם, סקירת המקומות המסוכנים ביותר על פני כדור הארץ וגם על הקשר בין קרינה מייננת ואכילת בננות. תרגום לעברית: Nitsan Even

המקומות הרדיואקטיביים ביותר בעולם

                                                                                        

 

 

כיצד חימום ענבים במיקרוגל יוצר פלזמה

ערוץ היוטיוב החינוכי וריטסיום © Veritasium "אלמנט של אמת" הוקם בשנת 2011 על ידי מנחה הטלוויזיה דרק מולר Derek Muller. בערוץ סרטוני הסבר במגוון נושאים כמו פיזיקה מדע וטכנולוגיה. מספר סרטונים של הערוץ זכו בפרסים בפסטיבלי מדע. נכון לחודש ינואר 2023 הערוץ צבר 13,300,000 מנויים ו- 1,901,575,978 צפיות. הסרטון הפעם- כיצד חימום ענבים במיקרוגל יוצר פלזמה. תרגום לעברית: The Faraday Effect

כיצד חימום ענבים במיקרוגל יוצר פלזמה

 

האם המציאות אמיתית? טיעון הסימולציה

ערוץ היוטיוב הגרמני © Kurzgesagt – In a Nutshell (בקצרה על קצה המזלג, בגרמנית הכוונה – בקיצור על קליפת אגוז) נוסד על ידי פיליפ דטמר מעלה סרטונים חינוכיים מצוירים, בדרך כלל בנושאים מדעיים, כדוגמת המפץ הגדול וגם בנושאים פוליטיים ופילוסופיים שונים כגון משבר המהגרים באירופה או ניהיליזם אופטימי. נכון לחודש יוני 2023 הערוץ צבר 20,700,489 מנויים ו- 2,352,417,713 צפיות. הסרטון הפעם – הסימולציה – נסיון לחקור את הטבע האמיתי של המציאות.

סיפור חדש על האנשים – "קיימות אנוש"

Sustainable Human "קיימות אנוש" הנו ערוץ יוטיוב קטן יחסית אבל מעניין הגורס שהקיימות שלנו תלויה בדרך החשיבה שלנו, הערוץ מקדיש את עצמו לחשיבה, לגילויים חדשים ולשיתוף. נכון לחודש אפריל 2018 הערוץ צבר 61,910 מנויים ו- 40,124,952 צפיות. הסרטון הנוכחי מדבר על משמעות החיים ומקומנו כאינדיבידואלים בעולם.

משמעות החיים הוא מונח המתייחס לתהייה הפילוסופית על סיבתו ומטרתו של הקיום בכלל, והקיום האנושי בפרט. את ההגות הפילוסופית והתאולוגית שעסקה בשאלה זו ניתן לחלק לשני ענפים עיקריים: זו שנטתה לתפיסה כי לחיים יש משמעות – גרסה כי מחוץ לביטוי הפיזי של הקיום קיים דבר מה נוסף ובלתי־תלוי בו, כמו אלאידאה,מערכת מוסר, עיקרון טרנסצדנטלי, וכדומה, המעניק לחיים את משמעותם; וזו שנטתה לתפיסה כי לחיים אין משמעות החורגת מעצם קיומו הפיזי של אדם או בעל־חיים – כפרה בדרך כלל גם בקיום דבר מה נוסף ובלתי־תלוי כזה. התפישות התאולוגיות של משמעות הקיום בשלוש הדתות המונותאיסטיות העיקריות — הנצרות, האסלאם והיהדות — הודרכו על ידי האמונה בקיומו של אל כל יכול, המורה למאמיניו לדבוק באופני התנהגות מסוימים ובתורת מוסר מסוימת ומטרת הקיום, לפיכך, היא קיום ערכיה ומצוותיה של הדת — "את האלוהים ירא ואת מצוותיו שמור, כי זה כל האדם" (קהלת, יב יג). בפילוסופיה, לכל אחד יש השקפת עולם שונה ודעה משלו בכמה זרמי אמונה בדתות המונותאיסטיות מונח, במובלע או במפורש, כי הדבקות במילוי מצוות האל מעניקה לחייו של אדם משמעות, אם במובן האישי בחיי העולם הזה (תחושת שלמות, סיפוק ואושר מהתגברות על קושי הכרוך במילוי המצוות, וכו') ואם במובן כללי יותר, כהגשמת ייעודו של אדם עלי־אדמות או בקידום מטרה ראויה (לדוגמה, חזרה בתשובה אישית כדי לקדם את הסיכוי לגאולת וישועת כל בני־האדם באחרית הימים). ואם בחוויית דבקות אקסטטית בחיי העולם הזה הממשיים באמצעות האצלה רוחנית כרוח הקודש ונבואה. (לקוח מויקיפדיה)

 

 

 

קורס זריז | הקול | פיזיקה #18

קראש קורס (קורס זריז) CrashCourse הנו ערוץ יוטיוב חינוכי, מנחי הערוץ הם האנק גרין (כימיה ופילוסופיה), פיל פלייט (אסטרונומיה), ניקול סוויני (סוציולוגיה), קארי-אן פילבין (מחשבים ומדעים), קרייג בנזין (קולנוע והיסטוריה), מייק רוגנטה (מיתולוגיה), ג'ייקוב קליפורד ואדריאן היל (כלכלה) וג'ון גרין (היסטוריה). נכון לחודש אפריל 2018 הערוץ צבר 7,477,732 מנויים ו- 810,686,895 צפיות. בפרק הפיזיקה הנוכחי ד"ר שיני סומארה מדברת על הפיזיקה של הקול ועל אֵפֵקְט דוֹפְּלֶר. צולם בסטודיו ע"ש ד"ר שריל קיני בעזרת הצוות הגרפי של Thought Cafe. תרגום לעברית: Amir Jacobi Ron Velitsky

קול במובן צליל הוא הפרעה פיזית מחזורית ומתפשטת בחומר, אשר יכולה להיקלט על ידי איבר או מכשיר שמיעה ולהיות מתורגמת לחוויה חושית שמיעתית. בגלל אופיו המחזורי, קול הוא סוג של גל, ויכול להתפשט בגז, נוזל, מוצק ופלזמה. גל הקול מתבטא בשינויי לחץ המתפשטים בחומר, ולכן לפי הגדרה אחרת, קול הוא רצף מחזורי של דחיסות ודילול מולקולריים, או גלי אורך שמתפשטים, דרך תווך (החומר בו מתפשט הקול, לדוגמה האוויר, דרכו עובר הקול למשל בשיחה רגילה בין אנשים), הניתן לדחיסה (כל חומר למעט ריק). מייצר הקול נקרא גם מקור הגל. גלי קול ניתנים לתיאור בצורה גרפית, כאשר ציר אחד הוא ציר הזמן או המרחב, והציר השני הוא צפיפות התווך. המונח קול מתייחס לעיתים באופן ספציפי לקול האנושי, בדיבור ובזמרה, שהוא מקרה פרטי, סוג של צליל. (לקוח מויקיפדיה)

החפץ העגול ביותר בעולם!

ערוץ היוטיוב החינוכי וריטסיום © Veritasium "אלמנט של אמת" הוקם בשנת 2011 על ידי מנחה הטלוויזיה דרק מולר Derek Muller. בערוץ סרטוני הסבר במגוון נושאים כמו פיזיקה מדע וטכנולוגיה. מספר סרטונים של הערוץ זכו בפרסים בפסטיבלי מדע. נכון לחודש ינואר 2023 הערוץ צבר 13,300,000 מנויים ו- 1,901,575,978 צפיות. הסרטון הפעם – החפץ העגול בעולם שעוזר בפתרון בעיה ישנה – כיצד להגדיר קילוגרם אחד. תרגום לעברית: מנחם גולדצוייג.

בעבר קילוגרם הוגדר כמסתם של 1,000 סמ"ק (או ליטר) של מים בטמפרטורה של 4 מעלות צלזיוס ובלחץ של אטמוספירה אחת. מכיוון שהגדרה זו לא הייתה מעשית, היא הוחלפה ב- 1889בהגדרה אחרת. לפי הגדרה זו, המקובלת כיום, קילוגרם הוא מסתו של מוט העשוי מסגסוגת של פלטינה ואירידיום ואשר שמור בלשכה הבינלאומית למידות ומשקלות בפריז. בשנת 2005, לאחר שהתברר שבמרוצת הזמן, מסט המוט משתנה ביחס לשכפוליה, גם אם באופן זעיר, המליצה הוועדה הבינלאומית למידות ולמשקולות  להגדיר מחדש את הקילוגרם באמצעות קבועים של הטבע, ובכך להבטיח הגדרה התקפה בכל תנאי. בעבר הבדילו בין קילוגרם-מסה לבין קילוגרם-כוח. קילוגרם-מסה (קג"מ) הוא מונח שהומצא כדי להבדיל מקילוגרם-כוח שהיה שווה ל-9.81 ניוטון. כיום מונחים אלה כבר לא בשימוש, והמינוח "קילוגרם" משמעו קילוגרם-מסה. קילוגרם-כוח (קג"כ) אחד הוגדר ככוח שאיתו כדור הארץ מושך מסה של קילוגרם-מסה אחד, קרי 9.81 ניוטון. כיום יחידה זו אינה שמישה במדע. (לקוח מויקיפדיה).

החפץ העגול ביותר בעולם!

 

קורס זריז | האור | אסטרונומיה #24

קראש קורס (קורס זריז) CrashCourse הנו ערוץ יוטיוב חינוכי, מנחי הערוץ הם האנק גרין (כימיה ופילוסופיה), פיל פלייט (אסטרונומיה), ניקול סוויני (סוציולוגיה), קארי-אן פילבין (מחשבים ומדעים), קרייג בנזין (קולנוע והיסטוריה), מייק רוגנטה (מיתולוגיה), ג'ייקוב קליפורד ואדריאן היל (כלכלה) וג'ון גרין (היסטוריה). נכון לחודש אפריל 2018 הערוץ צבר 7,477,732 מנויים ו- 810,686,895 צפיות. בפרק האסטרונומיה הנוכחי פיל מדבר על הספקטרוסקופיה דרכה אנחנו יכולים ללמוד על אנרגיית וצבע האור. הופק בשיתוף עם PBS אולפנים דיגיטליים / כתב: פיל פלייט / עריכת  תסריט: בלייק דה פסטינו  / ייעוץ: ד"ר מישל ת'אלר  בימוי / ניקולס ג'נקינס  פיקוח ועריכה: ניקול סוויני /  עיצוב סאונד מייקל ארנדה / גרפיקה: Thought Café. תרגום לעברית: Inbar Yekuel

אוֹר, או אור בתחום הנראה הוא קרינה אלקטרומגנטית בעלת אורך גל הנראה לעין האדם (380-780 ננומטר). במובן רחב יותר אור הוא קרינה אלקטרומגנטית בטווח שבין התת-אדום לעל-סגול, או כל סוג של קרינה אלקטרומגנטית. התחום בפיזיקה העוסק באור ובתופעות הקשורות נקרא אופטיקה. המאפיינים העיקריים של אור (ושל כל קרינה אלקטרומגנטית) הם עוצמה, קיטוב ואורך גל או תדירות, הקובעים את הצבע. מהירות האור בריק היא קבועה, וקרובה ל-300 אלף קילומטר בשנייה, ובתווך חומרי המהירות קטנה יותר. האור הוא גל אך באופן קוואנטי האנרגיה שלו מגיעה במנות בדידות, כלומר גלי אור לא מגיעים בכל אנרגיה אלא רק בכפולות של יחידת אנרגיה בסיסית של אור שנקראת פוטון. הפוטון הוא חלקיק ומקיים תכונות דואליות. אור כמו כל גל אלקטרומגנטי, ניתן לביטוי חלקיקי זה, כפוטון, נטול מסת מנוחה ונע בממוצע במסילה גאודזית שהיא הדרך הקצרה ביותר בין שתי נקודות במרחב. קליטת האור על ידי עין היא תנאי הכרחי לראיה, ולכן אנשים משתמשים בתאורה מלאכותית במקומות בהן עוצמת האור אינה מספיקה. לאור קיימים שימושים רבים בתקשורת ובטכנולוגיה, החל בנרות ועד לתאים פוטואלקטריים. (לקוח מויקיפדיה)

איך חימום פיצה במיקרוגל יכול לדפוק את ה-ווי פיי שלכם

נאט וחברים Nat and Friends  הוא ערוץ יוטיוב קטן אבל מעניין החוקר את טכנולוגיות חיי היום יום. בסרטונים של הערוץ ראיונות עם מהנדסים, חוקרים ומדענים. נכון לחודש דצמבר 2019 הערוץ צבר 209,744 מנויים ו- 30,523,581 צפיות. הסרטון הנוכחי – איך חימום פיצה במיקרוגל יכול לדפוק את ה-ווי פיי שלכם

קורס זריז | האלקטרון | כימיה #5

קראש קורס (קורס זריז) CrashCourse הנו ערוץ יוטיוב חינוכי, מנחי הערוץ הם האנק גרין (כימיה ופילוסופיה), פיל פלייט (אסטרונומיה), ניקול סוויני (סוציולוגיה), קארי-אן פילבין (מחשבים ומדעים), קרייג בנזין (קולנוע והיסטוריה), מייק רוגנטה (מיתולוגיה), ג'ייקוב קליפורד ואדריאן היל (כלכלה) וג'ון גרין (היסטוריה). נכון לחודש אפריל 2018 הערוץ צבר 7,477,732 מנויים ו- 810,686,895 צפיות. בפרק הכימיה הנוכחי האנק מתאר את המציאות כסוג של מוזיקה ודן במבנה האלקטרון אותו ניתן להבין דרך הטבלה המחזורית. כתב: האנק גרין צילום, עריכת סאונד ובימוי: מייקל ארנדה עורך: ניק ג'נקינס / עריכת תסריט: בלייק דה פסטינו וד"ר הייקו לנגנר /  פיקוח: קת'רין גרין / גרפיקה: Thought Cafe תרגום לעברית:  Daniella Philippiya Ginzburg

קורס זריז | תנועה בקו ישר | פיזיקה #1

תנועה – קראש קורס (קורס זריז) CrashCourse הנו ערוץ יוטיוב חינוכי, מנחי הערוץ הם האנק גרין (כימיה ופילוסופיה), פיל פלייט (אסטרונומיה), ניקול סוויני (סוציולוגיה), קארי-אן פילבין (מחשבים ומדעים), קרייג בנזין (קולנוע והיסטוריה), מייק רוגנטה (מיתולוגיה), ג'ייקוב קליפורד ואדריאן היל (כלכלה) וג'ון גרין (היסטוריה). נכון לחודש אפריל 2018 הערוץ צבר 7,477,732 מנויים ו- 810,686,895 צפיות. בפרק הפיזיקה הנוכחי ד"ר שיני סומארה מדברת על המדע של התנועה. הסרטון צולם בסטודיו של Crash Course על שם ד"ר שריל סי. קיני ע"י צוות הגרפיקה של Thought Cafe.

מהותה של התנועה העסיקה כבר את היוונים הקדמונים, כפי שניתן לראות בפרדוקסים של זנון, מהמאה החמישית לפני הספירה, ובמטאפיזיקה של אריסטו, מהמאה הרביעית לפני הספירה, שהתנועה (במשמעות הרחבה של מושג זה) מהווה מושג מרכזי בה. ביסוס פורמלי למושג התנועה ניתן רק בשלהי המאה ה-17, באמצעות חוקי התנועה של ניוטון. עד לסוף המאה ה-19 היוו חוקי ניוטון את הבסיס למכניקה הקלאסית. חישובים המבוססים על חוקי ניוטון היו מדויקים מאוד, עד לרגע שבו הגיעו הפיזיקאים ליכולת לערוך ניסויים בתנועה במהירות גבוהה. במהירויות גבוהות, חוקי התנועה של ניוטון חדלו לספק תוצאות מדויקות. לפתרון בעיה זו פיתח אלברט איינשטיין את תורת היחסות. בעוד שחוקי ניוטון הניחו ערכים מוחלטים של מרחב וזמן, תורת היחסות הניחה שאלה מושגים יחסיים, התלויים במערכת הייחוס. תורת היחסות מספקת תוצאות מדויקות יותר, אך לצרכים מעשיים, שבהם מדובר במהירויות נמוכות, פשוט יותר להשתמש בחוקי ניוטון, שרמת הדיוק שלהם מספיקה לצרכים אלה. תנועה מוגדרת במונחי מרחב וזמן, ולכן מרחב וזמן יחסיים מובילים לתנועה יחסית. (לקוח מויקיפדיה)