פילוסופיה

באתר זה מה זה (זהמהזה) zemaze.co.il, מיזם שיתופי חברתי להעלאת סרטונים מכל העולם עם כתוביות בעברית, תמצאו עשרות סרטונים תחת הערך פילוסופיה.

מאסימו פיגליוצ'י: הפילוסופיה הסטואית | TED Talk

ערוץ היוטיוב של טד (TED (Technology, Entertainment, Design (טכנולוגיה, בידור, עיצוב) מעלה סרטוני הרצאות של מרצים מכל העולם בכל הנושאים. טד קוראים לנו ליהנות, לגלות ולעשות שימוש בתוכן תחת הכותרת  "רעיונות ששווה להפיץ"  "Ideas Worth Spreading". נכון לחודש ספטמבר 2019 ערוץ TED צבר 14,900,400 מנויים ו- 1,564,900,476 צפיות, ערוץ TedED צבר 9,980,443 מנויים ו- 1,538,677,829 צפיות וערוץ TedTalks צבר 20,800,000 מנויים ו- 3,735,606,385 צפיות. בסרטון הפעם, מאסימו פיגליוצ'י על הפילוסופיה הסטואית שפרחה במשך 500 שנים ביוון ורומא העתיקות לפיה למרות שלא תמיד אנו שולטים על האירועים שמשפיעים עלינו אנחנו יכולים לשלוט על הדרך בה אנו מתייחסים לדברים. אנימציה: Compote Collective / תרגום לעברית: Ido Dekkers / מבקרת: Sigal Tifferet

האסכולה הסטואית

 

 

דברים שגורמים לכם בסתר להיות לא מאושרים

ערוץ היוטיוב Psych2Go מעלה מדי שבוע סרטוני פסיכולוגיה משעשעים. נכון לחודש דצמבר 2019 הערוץ  צבר 2,630,092 מנויים 262,615,359 צפיות. הסרטון הנוכחי על דברים שגורמים לכם בסתר להיות לא מאושרים. כשאתם מצוברחים, כבויים או באופן כללי לא מאושרים אבל אתם לא בטוחים למה, הסרטון הזה עשוי לשפוך מעט אור על הסיבות.

מקור התודעה – איך דברים בלתי מודעים הופכים למודעים

ערוץ היוטיוב הגרמני © Kurzgesagt – In a Nutshell (בקצרה על קצה המזלג, בגרמנית הכוונה – בקיצור על קליפת אגוז) נוסד על ידי פיליפ דטמר מעלה סרטונים חינוכיים מצוירים, בדרך כלל בנושאים מדעיים, כדוגמת המפץ הגדול וגם בנושאים פוליטיים ופילוסופיים שונים כגון משבר המהגרים באירופה או ניהיליזם אופטימי. נכון לחודש יוני 2023 הערוץ צבר 20,700,489 מנויים ו- 2,352,417,713 צפיות. הסרטון הפעם – מקור התודעה – איך דברים בלתי מודעים הופכים למודעים, יורד לעומקי התודעה של בני האנוש והחיות. תרגום לעברית: Nitsan Even  

עשרת הפרדוקסים הכי משגעים בכל הזמנים

מת'יו סנטורו (נולד בקיימברידג' אונטריו, קנדה ב-1985) הוא וידיאו-בלוגר מהמובילים ביוטיוב.מת'יו התפרסם עם סדרת הסרטונים "50 עובדות מדהימות" ובערוץ שלו, MatthewSantoro, הוא מעלה סרטוני חדשות-שעשועים (הטיית התוכן במהדורות החדשות לכיוון בידורי). הערוץ צבר נכון לנובמבר 2018  6,190,701 מנויים ו- 1,232,688,572 צפיות. בסרטון הפעם – עשרת הפרדוקסים הכי משגעים בכל הזמנים. תרגום לעברית: Nitsan Even

אדם לייפציג: איך לדעת ב-5 דקות מהי מטרת החיים שלכם | TEDx Talks

ערוץ היוטיוב של טד (TED (Technology, Entertainment, Design (טכנולוגיה, בידור, עיצוב) מעלה סרטוני הרצאות של מרצים מכל העולם בכל הנושאים. טד קוראים לנו ליהנות, לגלות ולעשות שימוש בתוכן תחת הכותרת  "רעיונות ששווה להפיץ"  "Ideas Worth Spreading". נכון לחודש ספטמבר 2019 ערוץ TED צבר 14,900,400 מנויים ו- 1,564,900,476 צפיות, ערוץ TedED צבר 9,980,443 מנויים ו- 1,538,677,829 צפיות וערוץ TedTalks צבר 20,800,000 מנויים ו- 3,735,606,385 צפיות. בסרטון הפעם אדם לייפציג מרצה על מהות ומטרה בחיים בדרך אל האושר. תרגום לעברית: hila scherba מבקר: Ido Dekkers.

אדם לייפציג

ועידת TED (ראשי תיבות באנגלית של: Technology, Entertainment, Design; טכנולוגיה, בידור, עיצוב) היא ועידהאקדמית שנתית העוסקת במגוון רחב של נושאים, בהם מדע, אמנות, עיצוב, פוליטיקה, חינוך, תרבות, עסקים, טכנולוגיה ועוד. המוטו של הוועידה הוא "רעיונות שכדאי להפיץ". בין המרצים בוועידה בעבר היו נשיא ארצות הברית לשעבר ביל קלינטון, ראש ממשלת בריטניה לשעבר גורדון בראון, אל גור, ג'יימס ווטסון, מארי גל-מאן, ביל גייטס, סרגיי ברין, לארי פייג', בילי גרהאם, וג'ימי ויילס. טד נוסדה על ידי ריצ'רד סול וורמן והנרי מרקס בשנת 1984, עת נערכה במונטריי קליפורניה. מאז 1990, היא נערכת מדי שנה. בשנת 2002 העביר המייסד ריצ'רד וורמן את האחריות על הוועידה לאוצר הנוכחי, כריס אנדרסון. ב-2009 הועבר מקום כינוס הוועידה ללונג ביץ' עקב הפופולריות הרבה לה היא זוכה. באפריל 2010 נערכה ב"מרכז נא לגעת" שביפו "ועידת טד" של יום אחד, בשם "TEDx TelAviv", ביוזמת פעילים מהמרכז הבינתחומי הרצליה. אירוע נוסף של TEDx TelAviv, התקיים ב-15 בפברואר 2016 באוניברסיטת תל אביב. (לקוח מויקיפדיה)

 

קורס זריז | מהי פילוסופיה #1

ערוץ היוטיוב החינוכי קראש קורס (קורס זריז) CrashCourse מעלה תכנים במגוון נושאים. מנחי הערוץ הם האנק גרין (כימיה ופילוסופיה), פיל פלייט (אסטרונומיה), ניקול סוויני (סוציולוגיה), קארי-אן פילבין (מחשבים ומדעים), קרייג בנזין (קולנוע והיסטוריה), מייק רוגנטה (מיתולוגיה), ג'ייקוב קליפורד ואדריאן היל (כלכלה) וג'ון גרין (היסטוריה). נכון לחודש נובמבר 2019 הערוץ צבר 10,477,732 מנויים ו- 1,150,514,290 צפיות. בפרק הפילוסופיה הנוכחי האנק מלמד אותנו על שורשי הפילוסופיה ביוון הישנה והחלוקה שלה למטאפיזיקה, תורת ההכרה ותאוריית הערך. הפרק צולם באולפן ע"ש ד"ר שריל קיני, הפקה משותפת עם PBS Digital Studios / גרפיקה:  Thought Cafe.

פילוסופיה (מיוונית: "אהבת חכמה") היא חקר מושגי יסוד בהכרה האנושית כמו קיום, מציאות, נפש, הכרה, היגיון, מוסר, סיבתיות,ידע ושפה. גישתה של הפילוסופיה לשאלות אלה היא גישה ביקורתית, שיטתית ומסתמכת על בניית טיעונים רציונליים. לא קיימת הסכמה מוחלטת בדבר הגדרתו של המושג "פילוסופיה". אף לא ברור לכול מהו חלק העולם שבו היא מתבוננת. במשך שנים רבות התבססה הפילוסופיה, בניגוד למדע, על ניתוח תאורטי באופן כמעט בלעדי. עם זאת, היו השפעות גומלין רבות בין המדע לבין הפילוסופיה. כך, למשל, תורת האבולוציה, תורות מתחום הפיזיקה המודרנית (כגון תורת הקוואנטים ותורת היחסות) וכן התפתחויות במתמטיקה ובלוגיקה (כגון משפטי אי-השלמות של גדל) עוררו דיונים פילוסופיים רבים. גם דיונים שבראשיתם היו פילוסופיים טהורים הפרו, ברבות השנים, תורות מדעיות (למשל, ההבדל בתפיסותיהם של לייבניץ, ניוטון וקאנט לגבי היחסיות או המוחלטות של המרחב והזמן, הפרו את עבודתו של איינשטיין עלתורת היחסות). הפילוסופיה הניסויית היא ענף חדש של פילוסופיה, שהחל להיות נפוץ בעיקר מתחילת המאה ה-21, ובו מסיקים מסקנות פילוסופיות בעקבות ממצאים כמותיים. (לקוח מויקיפדיה)

קורס זריז | אקזיסטנציאליזם | פילוסופיה #16

ערוץ היוטיוב החינוכי קראש קורס (קורס זריז) CrashCourse מעלה תכנים במגוון נושאים. מנחי הערוץ הם האנק גרין (כימיה ופילוסופיה), פיל פלייט (אסטרונומיה), ניקול סוויני (סוציולוגיה), קארי-אן פילבין (מחשבים ומדעים), קרייג בנזין (קולנוע והיסטוריה), מייק רוגנטה (מיתולוגיה), ג'ייקוב קליפורד ואדריאן היל (כלכלה) וג'ון גרין (היסטוריה). נכון לחודש נובמבר 2019 הערוץ צבר 10,477,732 מנויים ו- 1,150,514,290 צפיות. בפרק הפילוסופיה הנוכחי חוקר את האֶקְזִיסְטֶנְצִיָּאלִיזְם, הפילוסופיה הקיומית לפיה הכל מתחיל באדם, אנחנו למדים גם על ז'אן-פול סארטר ורעיונותיו למציאת משמעות בעולם חסר משמעות. הפרק צולם באולפן ע"ש ד"ר שריל קיני, הפקה משותפת עםPBS Digital Studios / גרפיקה:  Thought Cafe. תרגום לעברית: Yedaaya Zivan  /  עבודה גלילית.

אֶקְזִיסְטֶנְצִיָּאלִיזְם (מהמונח השגור אצל הפילוסוף קירקגור בדנית: existents – forhold), או הפילוסופיה הקיומית, היא גישה לפיה הפילוסופיה מתחילה באדם הפרטי, החי, המרגיש והפועל. נושאים עיקריים המעסיקים את ההוגים האקזיסטנציאליסטים הם האבסורד (סיטואציה שאינה מתיישבת עם ההיגיון והשכל הישר), חופש הרצון, משמעות החיים והבדידות הקיומית. זרם זה נמשך מסוף המאה ה-19 ועד המאה ה-20, וההוגים המרכזיים בו הם: סרן קירקגור, פרידריך ניטשה, פיודור דוסטויבסקי, מרטין היידגר, ז'אן-פול סארטר ואלבר קאמי. בנאומו האקזיסטנציאליזם הוא הומניזם, טען סארטר שהאקזיסטנציאליזם הוא הרעיון כי "הקיום קודם למהות". כלומר, אדם הוא קודם כל קיים, ורק אחר כך בעל משמעות. המילונאי ראובן אלקלעי הציע במילוניו את החידושים קִיּוּמָנוּת/ קִיּוּמִיּוּת (תחת אקזיסטנציאליזם) וקִיּוּמָן (תחת אקזיסטנציאליסט). (לקוח מויקיפדיה)

 

 

קורס זריז | הבעיה עם הרוע | פילוסופיה #13

קראש קורס (קורס זריז) CrashCourse הנו ערוץ יוטיוב חינוכי, מנחי הערוץ הם האנק גרין (כימיה ופילוסופיה), פיל פלייט (אסטרונומיה), ניקול סוויני (סוציולוגיה), קארי-אן פילבין (מחשבים ומדעים), קרייג בנזין (קולנוע והיסטוריה), מייק רוגנטה (מיתולוגיה), ג'ייקוב קליפורד ואדריאן היל (כלכלה) וג'ון גרין (היסטוריה). נכון לחודש אפריל 2018 הערוץ צבר 7,477,732 מנויים ו- 810,686,895 צפיות. בפרק הפילוסופיה הנוכחי האנק מנסה לתהות אחר מקור הרוע בעולמנו. הופק בשיתוף עם PBS סטודיו דיגיטלי, הסרטון צולם בסטודיו של Crash Course על שם ד"ר שריל סי. קיני ע"י צוות הגרפיקה של Thought Cafe. תרגום לעברית: אמיר חטב

בדת ובאתיקה, המונח רוע מתייחס להיבטים שליליים של חשיבה והתנהגות של בני אדם, ומתייחסת לאלו שבכוונה כופרים במצפונם ומראים תשוקה להרס. בתרבויות רבות, המילה משמשת לתיאור מעשים, מחשבות, ורעיונות שכוונתם (באופן ישיר או עקיף) לגרום סבל או מוות. הגדרת הרוע שונה בתרבויות שונות. הדיכוטומיה בין ה"טוב" וה"רע" המנוגד לו קיימת בתרבויות רבות. היא כוללת היררכיה של סטנדרטים מוסריים להתנהגות בני האדם. פילוסופים רבים עסקו והשפיעו לאורך ההיסטוריה על התפתחות המוסר החברתי. בעוד שהמוסר הוא אוסף כללי ההתנהגות המקובלים בחברה ובתרבות, הפילוסופיה של המוסר (אתיקה) היא תחום הידע שמציע ביקורת על המוסר, ומציגה אוסף כללי התנהגות אשר בחלקם הם חלופות לכללי ההתנהגות של המוסר. האתיקה ממליצה על כללי התנהגות שינחו את ההתנהגות האנושית. כלומר היא מציעה כללי התנהגות כמענה לשאלה 'מהי ההתנהגות הראויה?'. תורת האתיקה המודרנית מדגישה כי ההתנהגות הראוייה תאופיין כהתנהגות על פי אמות מידה אשר עשויות להיות גם לא מקובלות בחברה ובתרבות. (לקוח מויקיפדיה)

קורס זריז | איך להתווכח | חשיבה פילוסופית | פילוסופיה #2

קראש קורס (קורס זריז) CrashCourse הנו ערוץ יוטיוב חינוכי, מנחי הערוץ הם האנק גרין (כימיה ופילוסופיה), פיל פלייט (אסטרונומיה), ניקול סוויני (סוציולוגיה), קארי-אן פילבין (מחשבים ומדעים), קרייג בנזין (קולנוע והיסטוריה), מייק רוגנטה (מיתולוגיה), ג'ייקוב קליפורד ואדריאן היל (כלכלה) וג'ון גרין (היסטוריה). נכון לחודש אפריל 2018 הערוץ צבר 7,477,732 מנויים ו- 810,686,895 צפיות. הפרק הנוכחי בפילוסופיה, איך להִתְוַכֵּחַ, על החשיבה הפילוסופית והנחות היסוד של הטיעון. צולם בשיתוף עם PBS Digital Studios באולפן ע"ש ד"ר שריל קיני בסיוע צוות הגרפיקה של  Thought Cafe.

פילוסופיה (מיוונית: "אהבת חכמה") היא חקר מושגי יסוד בהכרה האנושית כמו קיום, מציאות, נפש, הכרה, היגיון, מוסר, סיבתיות,ידע ושפה. גישתה של הפילוסופיה לשאלות אלה היא גישה ביקורתית, שיטתית ומסתמכת על בניית טיעונים רציונליים. ניתן להעריך שתמיד אנשים שאלו את עצמם שאלות על העולם שהם חיים בו. היו פילוסופים גדולים שאיננו יודעים עליהם דבר, מפני שהרעיונות שלהם מעולם לא תועדו. לכל חברה היו פילוסופים משלה, ורעיונותיו של כל פילוסוף משקפים את התרבות בה הוא חי. מן התזות האלה התפתחו מסורות שונות של פילוסופיה, כגון: הפילוסופיה המזרחית, הפילוסופיה המערבית או הפילוסופיה האפריקנית. במשך שנים רבות התבססה הפילוסופיה, בניגוד למדע, על ניתוח תאורטי באופן כמעט בלעדי. עם זאת, היו השפעות גומלין רבות בין המדע לבין הפילוסופיה. כך, למשל, תורת האבולוציה, תורות מתחום הפיזיקה המודרנית (כגון תורת הקוואנטים ותורת היחסות) וכן התפתחויות במתמטיקה ובלוגיקה (כגון משפטי אי-השלמות של גדל) עוררו דיונים פילוסופיים רבים. גם דיונים שבראשיתם היו פילוסופיים טהורים הפרו, ברבות השנים, תורות מדעיות (למשל, ההבדל בתפיסותיהם של לייבניץ, ניוטון וקאנט לגבי היחסיות או המוחלטות של המרחב והזמן, הפרו את עבודתו של איינשטיין עלתורת היחסות). (לקוח מויקיפדיה)

היכן אני?

Vsauce הוא ערוץ יוטיוב אנגלי מוביל המציג סרטונים מדעיים פילוסופיים בשפה פשוטה ומובנת. המפיק והמנחה הראשי של הערוץ הוא מיכאל (מייקל) סטיבנס. נכון לחודש אפריל 2018 היו ל-3 הערוצים של Vsauce יותר מ-20 מליון מנויים ו- 2 מיליארד צפיות. בסרטון הפעם- היכן אני?