חדשות ואקטואליה

באתר זה מה זה (זהמהזה) zemaze.co.il, מיזם שיתופי חברתי להעלאת סרטונים המתורגמים לעברית תמצאו סרטוני חדשות ואקטואליה מכל העולם.

גבול פינלנד-רוסיה מתחמם

רוסיה מתכוננת לפרוס כוחות נוספים בגבול פינלנד

גבול פינלנד-רוסיה מתחמם. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © TheMilitaryShow. הערוץ מעלה סרטונים יומיים המציגים את החידושים האחרונים של צבא ארצות הברית וצבאות אחרים בעולם.

הסרטון הפעם – הפעילות הצבאית הרוסית לאורך גבול פינלנד מתעצמת. ב-15 באפריל 2025, רוסיה הרחיבה במהירות את תשתית הגבול שלה ומתכוננת לפרוס כוחות נוספים. ההתפתחויות האלו מגיעות אחרי שנים של התקפות היברידיות, כולל לוחמת סייבר, חסימת GPS וטקטיקות שמטרתן לערער את היציבות בפינלנד.

רקע

בזמן שהעולם עוקב בדריכות אחרי המלחמה באוקראינה, בגבול אחר,  בין רוסיה לפינלנד מתחממת חזית שקטה אבל מטרידה. בניית מתקנים צבאיים, לוחמה היברידית כמו שיבוש GPS, והכרזות מרומזות על הצבת נשק גרעיני. כל אלה מצביעים על כך שפוטין רואה בפינלנד אויב אסטרטגי.

פינלנד משנה גישה

במשך עשרות שנים, פינלנד שמרה על ניטרליות מתוך הבנה עמוקה של השכנות המורכבת עם רוסיה. פלישת רוסיה לאוקראינה ב-2022 שינתה את כללי המשחק. הפחד מהתוקפנות הרוסית הפך לנקודת איחוד לאומית וכמעט ללא התנגדות פנימית, המדינה הצטרפה לנאט"ו.

עבור רוסיה, זהו כישלון אסטרטגי צורב. גבול שעד כה לא היה שייך לנאט"ו, הפך לקו גבול חדש עם הברית הצבאית החזקה בעולם.

איך שינוי הגישה של פינלנד עשוי להשפיע על האיזון הימי בים הבלטי, ואיך מדינות כמו אסטוניה וליטא מתבוננות בתהליך הזה?

הים הבלטי הפך לזירה אסטרטגית קריטית

עד לאחרונה, רוסיה נהנתה מיכולת שליטה יחסית נוחה בים הבלטי, בעיקר דרך נמל קלינינגרד (המובלעת הרוסית בין פולין לליטא) והצי הבלטי. אבל השינויים הגיאו-אסטרטגיים מאז 2022 שינו לחלוטין את מפת השליטה הימית.

מה קרה בעצם?

שוודיה ופינלנד הצטרפו לנאט"ו, מה שאומר שכמעט כל חופי הים הבלטי (למעט רוסיה) נמצאים כעת בשטח נאט"ו. הים הבלטי הפך למעין "אגם נאט"ו" כשמוסקבה מוקפת כמעט מכל כיוון.

קלינינגרד – קלף עוצמה שהפך למלכודת

קלינינגרד הוא הנכס הרוסי החשוב ביותר בים הבלטי, עם:

  • בסיסי טילים מתקדמים,
  • נמל עמוק לחיל הים,
  • ותחנות מכ"ם והאזנה אסטרטגיות.

אבל המובלעת הזו מנותקת גאוגרפית מרוסיה. כל נתיב יבשתי שמחבר אותה עובר דרך ליטא או בלארוס. ברגע של עימות, נאט"ו יכולה לבודד אותה כמעט מיידית.

המדינות הבלטיות (אסטוניה, לטביה, ליטא) חשופות אבל אסרטיביות

המדינות האלה מבינות את הסיכון בלהיות ה-"חזית הקדמית" מול רוסיה. הן הגדילו את תקציב הביטחון, ביקשו כוחות נאט"ו קבועים בשטחן ומשתתפות באינטנסיביות בתרגילים רב-לאומיים.

ליטא במיוחד

ליטא שולטת במעבר סובאלקי, המעבר היבשתי היחיד בין קלינינגרד לרוסיה. כל חסימה שלו בעימות עתידי עלולה להיחשב אקט של מלחמה.

פינלנד ושוודיה – משנות את מאזן ההרתעה

בניגוד למדינות הבלטיות, פינלנד ושוודיה גדולות יותר, עשירות יותר, עם תעשייה צבאית מתקדמת. שתי המדינות מצוידות היטב. פינלנד עם צבא מילואים עצום, שוודיה עם צי חזק ומודרני. ביחד, הן מוסיפות לבלימת רוסיה עומק צפוני בים וגם באוויר.

רוסיה איבדה את היוזמה בים הבלטי

במקום לשלוט מהים, מוסקבה נאלצת להתבצר. הצי הרוסי בבלטי מאוים ממספר חזיתות – אוויר, ים ויבשה. יכולת ההרתעה שלה באזור נשענת יותר ויותר על איומים גרעיניים או אמצעים היברידיים.

אז מה צופן העתיד?

נאט"ו תחזק את אחיזתה בים הבלטי: עוד תרגילים, עוד תשתיות, אולי בסיסים קבועים. רוסיה תנסה להגיב באמצעים לא סימטריים – סייבר, דיסאינפורמציה, שיבוש מערכות ניווט. הסיכון לתקרית ימית או אווירית יישאר גבוה, גם אם אף אחד מהצדדים לא רוצה עימות ישיר. בשלב הזה פינלנד משדרת לפוטין – "פלישה תכאיב לך". נראה שעמידה תקיפה, תכנון לטווח ארוך, ושיתוף פעולה עם בני ברית, מתכון למניעת הסלמה.

גבול רוסיה פינלנד נראה רחוק מישראל, אבל הוא משקף תהליכים עולמיים שמשפיעים גם עלינו:

– ירידת האמון בביטחונות בינלאומיים

– עליית חשיבות ההרתעה הלאומית

– תחרות חימוש מהירה במזרח אירופה 

– הצורך לנוע בין שיתופי פעולה אזוריים לבין זהירות דיפלומטית מול מעצמות

השלכות האפשריות עבור ישראל

הזדמנות לתעשייה הביטחונית

מדינות נאט"ו הצפוניות פינלנד, שוודיה, המדינות הבלטיות ופולין מגדילות במהירות תקציבי ביטחון. ישראל כבר עכשיו נהנית מהצלחה באירופה (מכירות מערכת כיפת ברזל וקלע דוד לגרמניה ופולין). פינלנד, למשל, רוכשת מל"טים, מערכות מכ"ם, ציוד סייבר והתרעה מוקדמת – תחומים שבהם יש לישראל יתרון ברור. ישנו גם ביקוש לפתרונות שמטרתם להתמודד עם איום בלתי סימטרי כמו שיבושי GPS, מתקפות סייבר, לוחמה היברידית. כל זה יכול להתאים לתעשיות הביטחוניות הישראליות.

סיכון במערכת היחסים עם רוסיה

אז מצד אחד משבר באירופה יכול להוביל לעלייה בביקוש לידע וטכנולוגיה שישראל מתמחה בהם.. מצד שני, כל התקרבות ישראלית למדינות שמאתגרות את רוסיה כמו אוקראינה או פינלנד עלולה להיתפס במוסקבה כמעשה עוין.

עד עכשיו ישראל שומרת על איזון עדין מול רוסיה בעיקר כדי לשמר את חופש הפעולה בסוריה. לכן, מכירה של מערכות מתקדמות לפינלנד או אסטוניה מחייבת תיאום מדוקדק והבנת האיזונים הגאו-פוליטיים.

תרגום הסרטון:

פוטין מתכנן את המהלך הבא

משהו אפל קורה בגבול פינלנד רוסיה. בעוד נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ממשיך את הפלישה לאוקראינה, נראה שהוא מכוון את עיניו לעבר העתיד. העתיד עשוי לכלול קמפיין צבאי שינוהל נגד פינלנד, כדי שרוסיה תוכל להשתלט מחדש על שטחים שאיבדה לפני עשרות שנים.

פינלנד חייבת להיערך. כדי לעשות זאת, היא עוקבת מקרוב אחר מה שרוסיה עושה בסמוך לגבולותיה. כעת, היא משתפת את העולם במה שקורה ונוקטת בפעולות שעשויות להפתיע את פוטין אם יחליט לנקוט בצעד הבא ולפתוח בקמפיין צבאי ישיר נגד הפינים.

ב-15 באפריל, סגן ראש מטה ההגנה של פינלנד, לוטננט גנרל וסה וירטאנן, דיבר עם כלי התקשורת הגרמני Die Welt. הוא טען שפינלנד עוקבת אחר בניית תשתיות צבאיות רבות מצד רוסיה לאורך הגבול בין שתי המדינות. מה מטרת התשתיות הללו? וירטאנן אומר שרוסיה מתכוונת להציב שם עוד חיילים בקרוב.
מפקד ההגנה הפיני אמר לכלי התקשורת הגרמני- "כשרוסיה תסיים עם אוקראינה כלומר, כשתוכל להסיג את כוחותיה מגבול אוקראינה, הם יגיעו אל הגבול שלנו". הוא ציין שעוד לפני שהחלה לרכז שם כוחות, רוסיה כבר גורמת להרס רב בגבול הזה.

הגנרל טען: "רוסיה בוחנת כל הזמן את סעיף 5 באמצעות הגירה המונית, מתקפות סייבר, שיבושי GPS וקמפיינים של מידע ודיסאינפורמציה"

וירטאנן מתייחס לסעיף 5 של אמנת נאט"ו, שנמצא בלב ברית ההגנה ההדדית. לפי הסעיף הזה, התקפה מזוינת על כל מדינה חברה בנאט"ו נחשבת להתקפה על כל החברות. אפשר לחשוב על זה כעל אסטרטגיה של "כולם בשביל אחד ואחד בשביל כולם". אויב של נאט"ו מסתכן בזעמה של כל הברית אם יתקוף מדינה אחת בלבד.

עם פעולותיה האחרונות רוסיה דוחקת כרגע את גבולות הסעיף הזה, אומר וירטאנן, רוסיה מציבה ציוד חדש שהיא יכולה להשתמש בו כדי להציב חיילים על הגבול.

ציטוט של וירטאנן:

"במהלך המלחמה היו כ-20 אלף חיילים מוצבים שם, וכ-4 חטיבות כוננות. עכשיו אנחנו רואים שרוסיה בונה תשתיות חדשות וכאשר תוכל, היא תשלח לאזור הזה עוד כוחות."

בקרוב יהיו יותר חיילים על הגבול

לדבריו, התוצאה היא שבקרוב יהיו על הגבול יותר חיילים מאשר לפני שפוטין פתח בפלישה לאוקראינה. זהו מקור לדאגה עמוקה עבור פינלנד. וזו דאגה עצומה לא רק בגלל הכוחות הנוספים, אלא גם כי זה רחוק מלהיות המקרה הראשון של פעילות רוסית בגבול.

התחיל כבר ב- 2023

נחזור לספטמבר 2023, כשכבר התחילו להופיע סימנים להיערכות צבאית על הגבול. באותו חודש, רשת YLE הפינית קיבלה תמונות לוויין שהראו שרוסיה בנתה במהירות שלושה מבנים גדולים בשטח הפרא המפריד בינה לבין פינלנד. המבנים האלה, שהיו קרובים לבסיס אלאקורטי, כ-50 קילומטר מהגבול הפיני, הפכו מאז לבסיס של חטיבת הרובאים הממונעים הארקטית ה-80 של רוסיה, כך לפיYLE, רוסיה גם בנתה ב-2023 אתר אחסון צבאי חדש כ-175 קילומטר מהגבול.

הרוסים בונים בסיסים ליד הגבול

הבנייה הזו חשפה שיטה חדשה בה משתמשת רוסיה כדי להקים בסיסים במהירות. היא יוצרת מסגרת מתכת קלה, שעליה נפרש גג מבד מצופה פלסטיק שמסתיר את מה שבתוך המבנה מעיני הסקרנים. סוג כזה של בנייה אינו חזק מספיק כדי לעמוד בפני טילים או רחפנים. אבל לצורך יצירת איום כלפי מדינה שלרוסיה ברור שלא תפתח נגדה במלחמה, הוא אידיאלי למטרתו של פוטין- יצירת איום תמידי.

מאז הוקמו המבנים הראשונים האלה, רוסיה בנתה האנגר חדש בשטח של כמעט 1,250 מ"ר, גדול מספיק להכיל עד 50 כלי רכב משוריינים. היא גם הקימה מתקן לתיקון ציוד צבאי, וכן מחנה אוהלים שבו יכולים לשהות החיילים שמתוכננים להיאסף על הגבול עם פינלנד.

כל אלה, אומר וירטאנן, הם סימנים לכך שלרוסיה יש תוכניות אפלות. נכון לעכשיו, נראה שהחיילים והציוד המאוחסנים במבנים האלה יועדו למלחמה באוקראינה. אבל אם המלחמה תסתיים לטובתו של פוטין המבנים האלה לא ייעלמו. הם יישארו ככל הנראה עם החיילים והציוד שבהם כאיום על פינלנד.

ואם פוטין לא יסתפק בהרחבת השפעתו באוקראינה, אותם מתקנים חדשים לאורך הגבול עלולים להפוך לנקודת המוצא של פלישה עמוקה יותר לאירופה, פלישה שיכולה להתחיל בפינלנד.

ההצטברות האחרונה של מתקנים צבאיים בגבול היא רק ההרחבה העדכנית ביותר של קמפיין שנמשך כבר שנים. פינלנד לפחות מנסה להתמודד עם בעיית שיבוש ה- GPS. חוקרים מהמכון הגיאוגרפי הלאומי של פינלנד אומרים שהם עובדים על פיתוח מכשיר שיאפשר לזהות ניסיונות לשיבוש GPS בזמן אמת. המכשיר יוכל לשלוח התרעות לכלי שיט וכלי טיס מושפעים, ואף עשוי להתריע בפני פינלנד על מקור התקיפה. עם זאת, המכשיר עדיין לא זמין, מה שאומר שפינלנד תיאלץ לספוג עוד ניסיונות שיבוש כאלה עד שיהיה זמין.

מדוע רוסיה עושה את זה?

מדוע רוסיה בונה כוחות בגבול ומשתמשת בטקטיקות של לוחמה היברידית נגד פינלנד? ההחלטה של פינלנד להצטרף לנאט"ו משחקת תפקיד מרכזי בבעיה של פוטין עם המדינה. מנהיג רוסיה הכריז על הקמת פיקוד צבאי חדש, מחוז לנינגרד, בסמוך לגבול עם פינלנד מיד לאחר ההחלטה הזו. זה היה הניצוץ שהוביל להאצת הפעילות בגבול. פוטין מכחיש כמובן שהמעשים שלו נובעים מהצטרפות פינלנד לנאט"ו. הוא כינה בעבר את הטענות האלו "שטויות מוחלטות" והוסיף שרוסיה לא מעוניינת בעימות עם מדינה החברה בנאט"ו.

פוטין מרגיש מאוים

אבל כמו שקורה לעיתים קרובות, מה שפוטין אומר ומה שהוא עושה הם שני דברים שונים לגמרי. זה אותו אדם שאיים באפריל 2022 לחזק את הנוכחות הצבאית של רוסיה באזור הבלטי, כולל האפשרות להציב נשק גרעיני בקַלינִינְגְרָד, מובלעת רוסית סמוכה. האיום הזה הגיע כשפינלנד ושוודיה עבדו שתיהן על הצטרפות לנאט"ו. והמסר של פוטין היה ברור: תצטרפו לנאט"ו ורוסיה תכוון אליכם טילים גרעיניים.

רוסיה אולי לא מימשה את האיום הזה במלואו, אבל ברור שפוטין מרגיש מאוים מהחברות של פינלנד בנאט"ו. כל מה שהוא עושה עכשיו בגבול זאת תגובה להחלטה הזו וגם ניסיון להכין את הקרקע לאפשרות של עימות עתידי.

פינלנד ממשיכה להרגיז את פוטין

קשה גם להתעלם מהתמיכה שפינלנד מעניקה לאוקראינה במאבק נגד כוחות פוטין. בפברואר 2025 פינלנד הודיעה שתשלח סיוע צבאי בשווי 691 מיליון דולר לאוקראינה, רובו מהתעשייה הביטחונית של פינלנד. לא פורסם המהלך הזה גם מסמן שינוי במדיניות הפינית. עד כה פינלנד שלחה סיוע רק מהמלאים שברשותה, אבל כעת היא מזמינה ציוד חדש במיוחד עבור אוקראינה. בהודעה שפורסמה עם ההכרזה נכתב:

"תחת תוכנית הסיוע החדשה הזו, חברות פיניות והמומחיות הפינית ייקחו חלק מרכזי בתמיכה באוקראינה. הצעדים האלו יחזקו גם את סיכויי השלום הצודק באוקראינה וגם את העמידות של תעשיית הביטחון והאספקה של פינלנד".

המהלך הזה צפוי להרגיז את פוטין. כאשר משלבים את הצטרפות פינלנד לנאט"ו עם הסיוע הזה התמונה מתחילה להתבהר: פוטין רואה בפינלנד איום הולך וגובר וכזה שרוסיה צריכה לנטרל כמה שיותר מוקדם. מידע מדויק על סוגי הציוד, מלבד הצהרה שהסיוע יותאם "לצרכים הקריטיים של אוקראינה". הכסף יחולק גם על פני כמה חבילות סיוע עתידיות.

איך פינלנד מגיבה להצטברות הכוחות של רוסיה בגבול?

כדי להבהיר לפוטין שהיא לא מתכוונת להיכנע לאיומים שלו, פינלנד מגיבה עם לא מעט צעדים משלה. אחד הצעדים האלה היה זה שכנראה גרם לתגובה החריפה ביותר מרוסיה – ההחלטה להצטרף לנאט"ו.

בגלל הפלישה לאוקראינה

זו לא החלטה שפינלנד קיבלה בקלות. במשך עשורים, היא שמרה על ניטרליות בעניינים גלובליים, גישה שננקטה מאז סוף מלחמת העולם השנייה. אבל הפעולות של פוטין באוקראינה שינו את זה. ראש הממשלה לשעבר של פינלנד, אלכסנדר סטאב, אמר שההחלטה להצטרף לנאט"ו הייתה "גמורה" מהרגע שפוטין פלש לאוקראינה.

היסטוריה ארוכה

לפינלנד יש היסטוריה ארוכה עם רוסיה. זה כולל פלישה של ברית המועצות לשטחה בסוף 1939, כשמלחמת העולם השנייה פרצה. כדי למנוע כיבוש מוחלט, פינלנד נאלצה לוותר על 10% משטחה. המעשים של פוטין באוקראינה שימשו כתזכורת מצמררת לאיום של התפשטות רוסית.

הצטרפות לנאט"ו הייתה תגובה טבעית

אבל פינלנד לא הצטרפה רק כדי "להיספר כחברה" ולהסתמך על ארה"ב, בריטניה או צרפת. היא לקחה תפקיד אקטיבי מאוד. לדוגמה, המדינה מגייסת מדי שנה 21,000 חיילים חדשים, ויש לה כוח מילואים של 900,000. בזמן מלחמה, הצבא הפיני עשוי להגיע ל-280,000 חיילים. זה פחות מרוסיה אבל כוח מכובד בהחלט.

פינלנד שותפה של נאט"ו מאז 1994

ההצטרפות הרשמית רק חיזקה את הקשרים. לפי מרכז ווילסון, 89% מהציבור הפיני תומכים בצעד הזה. בתוך שנה אחת בלבד, פינלנד עמדה ביעד ההוצאה הביטחונית של נאט"ו, 2% מהתמ"ג. בשנת 2024, היא השקיעה 2.3% מהתמ"ג שלה בביטחון.

"אנחנו כאן כדי לתרום"

פינלנד הייתה גם מארחת מרכזית של תרגיל Steadfast Defender של נאט"ו, התרגיל הצבאי הגדול ביותר של הברית מזה עשרות שנים. בנוסף, היא משתתפת באימוני סייבר, בפגישות אסטרטגיות ובקצרה – עושה הכול כדי להבהיר – אנחנו פה בשביל לתרום, לא להיתמך. פוטין רואה את זה ואין לו הרבה מה לעשות חוץ מלצפות כיצד הקשרים של פינלנד עם נאט"ו הולכים ומתחזקים.

תקציב ביטחון משמעותי

עוד תחום שבו פינלנד מאותתת שהיא רצינית: תקציב הביטחון. אם התקציב של 2024 הרשים, מה שמגיע אחריו מרשים עוד יותר: פינלנד התחייבה להעלות את ההוצאה הביטחונית בכל שנה בין 2025 ל-2029 עד שתגיע ל-3% מהתמ"ג. מדובר בכ-30 מיליארד דולר נוספים שיוקצו לביטחון בעשור הקרוב. עבור מדינה קטנה זה סכום עצום.

פינלנד פרשה מאמנת אוטווה

בין הצעדים הנוספים פינלנד הודיעה על פרישתה מהאמנה לאיסור מוקשים נגד אדם (אמנת אוטווה). המשמעות: ייתכן שהיא מתכוונת לפזר מוקשים לאורך הגבול עם רוסיה. אם רוסיה תנסה לפלוש זה יאט אותה מאוד וייתן לפינלנד זמן להתארגן. בהתחשב בכך שפינלנד מחזיקה ב-800 מייל מתוך הגבול היבשתי בין אירופה לרוסיה, זה הגיוני.

ככה בונים חומה

אבל מוקשים הם לא הכול. פינלנד גם בונה חומה. לא לאורך כל הגבול, רק באזורים הרגישים ביותר, לאורך 125 מיילים. עד פברואר 2025 התקדמות הבנייה הייתה כמה חודשים לפני המתוכנן. זה אומר שרוב החומה תושלם עד סוף 2025, שנה לפני המתוכנן. הגדר שעלות בנייתה מעל 110 מיליון דולר. גובה הגדר 3 מטרים, עם רשת פלדה ותיל והיא כוללת מצלמות, תאורה ומערכות התרעה. סביר להניח שעם הזמן, פינלנד תרחיב את החומה לעוד אזורים בגבול.

פינלנד כבר מוכנה

נראה שלפוטין יש תוכניות אפלות לגבי פינלנד. גם אם מדובר רק בניסיון להרתיע, פינלנד מבינה את המהלך ומוכנה לכל תרחיש. פינלנד בונה את כוחה, את הגדרות שלה ואת שותפותה עם נאט"ו כדי לוודא שהיא תהיה מוכנה.

לסרטונים נוספים עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לעברית מערוץ TheMilitaryShow לחצו על הקישור

 

 

קייטי פרי וגייל קינג טסות לחלל

המרוץ לחלל

קייטי פרי וגייל קינג טסות לחלל. גייל קינג, קייטי פרי ו-4 נשים נוספות הוטסו לחלל. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © Inside Edition. 

Inside Edition הוא מגזין החדשות הוותיק ביותר, בעל הדירוג הגבוה ביותר והנצפה ביותר בחדשות ופוליטיקה בארה"ב.

הסרטון הפעם – הרפתקאת החלל של קייטי פרי ו- 5 נשים נוספות בחודש אפריל 2025. הנשים חוו ארבע דקות של חוסר משקל לפני שחזרו בשלום לכדור הארץ.

רקע

הטיסה של גייל קינג, קייטי פרי וחברותיה היא הרבה יותר ממסע אישי. היא סמל לתחילתו של עידן חדש שבו החלל הופך לזירה של טכנולוגיה, יוקרה, כלכלה ופוליטיקה. בעתיד הקרוב, לא רק מדינות יחתרו לירח ולמאדים אלא גם תאגידים, אנשים פרטיים, ואולי גם אנחנו.

הטיסה הזו לא הייתה טיסה שגרתית של נאס״א אלא חלק מהתוכנית המסחרית של חברת Blue Origin שבבעלות מייסד אמזון, ג'ף בזוס. החברה שואפת להפוך את טיסות החלל לחוויה זמינה לא רק לאסטרונאוטים מאומנים, אלא גם לאזרחים פרטיים, סלבריטאים ומשקיעים.

הטיסה הספציפית הזו שהתקיימה בקפסולת 'New Shepard' כללה לראשונה צוות שכולו נשים. ההרכב הזה אינו מקרי. יש כאן הצהרה עוצמתית על הכללת נשים, העצמה נשית וחזון של עתיד שבו גם נשים לוקחות תפקידים מובילים בחלל – לא רק מאחורי הקלעים, אלא בקדמת הבמה.

גייל קינג היא עיתונאית מוכרת וידידתה הקרובה של אופרה ווינפרי. הבחירה בה להמריא – למרות פחד טיסות ידוע – משדרת מסר של התמודדות עם פחדים, שבירת גבולות, והשראה לאנשים מכל תחום חיים.

קייטי פרי, זמרת הפופ האמריקאית, הביאה איתה לחלל סמל אישי – פרח חיננית עבור בתה דייזי – מה שמוסיף נופך רגשי לסיפור ומחבר בין הבלתי מושג (החלל) לבין האינטימי והאנושי ביותר (אימהות, אהבה).

תיירות חלל הופכת למציאות יומיומית  

מה שבעבר היה נחלת מעטים מאוד, הופך לאט לאט לחוויה שאנשים "רגילים" יכולים לחלום עליה, במיוחד סלבריטאים ואנשים בעלי ממון. ייתכן שבתוך עשור או שניים, נוכל לראות "חופשות חלל" כחלק מהתיירות הגלובלית עם מלונות בחלל ואפילו תחנות עצירה על הירח.

נשים בחלל – לא רק סמל

בעוד בעבר נשים הוצגו יותר כסמל או חריגות בתחום גברי, כיום הן ממלאות תפקידים שוויוניים. החזון של צוותים מגדריים מגוונים בחלל משקף מגמה רחבה של שינוי במבנה החברתי־טכנולוגי.

חיבור בין תרבות פופ וחלל

שילוב של דמויות תרבותיות כמו קייטי פרי, אופרה ווינפרי, או ויליאם שאטנר (שכבר טס עם Blue Origin) יוצר עניין ציבורי עצום וגורם לציבור הרחב ובעיקר לצעירים להתעניין מחדש במדע, טכנולוגיה וחלל.

טכנולוגיות בטוחות ונגישות

כל שיגור מוצלח מוסיף ביטחון בטכנולוגיה, מקרב משקיעים ומאפשר שיפור מתמיד. ככל שהשיגורים יהיו שגרתיים – המחירים ירדו, הביקוש יעלה, והגישה לחלל תהפוך דמוקרטית יותר.

ההשלכות הפוליטיות – כלכליות של טיסות חלל פרטיות

שינוי במשוואה הגאו־פוליטית

בעבר, חקר החלל היה ביטוי לעוצמה לאומית, בעיקר של מדינות כמו ארה"ב, רוסיה וסין. היום, כשחברות פרטיות כמו SpaceX של אילון מאסק, Blue Origin של ג'ף בזוס ו-Virgin Galactic של ריצ'רד ברנסון לוקחות את המושכות, עוצמה טכנולוגית כבר לא נובעת רק ממדינות אלא מהון פרטי.

שיתוף פעולה בין נאס״א ל- SpaceX

נאס״א הסתמכה בשנים האחרונות על SpaceX כדי לשגר אסטרונאוטים לתחנת החלל הבינלאומית, מה שהיה בעבר תפקיד בלעדי של הממשלה.

המשמעות היא שחברות פרטיות עשויות להפוך לגורם מכתיב סדר עולמי חדש. זה כולל שליטה בתקשורת לוויינית, בתחבורה חללית ואפילו במשאבים חוץ-כדוריים כמו כרייה בירח או במאדים.

תחרות על המשאב הבא – החלל החיצון

החלל מתחיל להיתפס כטריטוריה כלכלית פוטנציאלית עם משאבים יקרי ערך כמו מתכות נדירות באסטרואידים, אנרגיה סולארית ממסלולים קבועים, ועוד. מי שישיג שליטה טכנולוגית מוקדמת ייהנה מעוצמה כלכלית ופוליטית עצומה.

סין וארה״ב כבר בתחרות

סין מתקדמת במהירות עם תחנת חלל משלה, תוכניות לירח ולמאדים. ארה"ב משקיעה דרך NASA וגם דרך חברות פרטיות. כל אחת שואפת ל- "דריסת רגל ראשונה" שתקנה לה יתרון אסטרטגי.

האם אנחנו בעיצומו של עידן חדש של "קולוניאליזם חללי"?

נראה שכמו שבמאה ה־15 התחיל מירוץ הקולוניאליזם בין מעצמות אירופה כעת קורה דבר דומה לגבי החלל. מי יקבע למי מותר לכרות? למי יש זכות על קרקע בירח? מה קורה כשחברה פרטית תקים תחנת דלק מסחרית במסלול?

אמנת אחריות החלל של האו"ם (1967)

אמנת החלל של האו"ם קובעת שהחלל הוא רכוש משותף של האנושות, אבל לא ברור איך היא תתממש בפועל כשתאגידים חזקים יתחילו לפעול שם ברווח של מיליארדים.

התחרות הגדולה בין 3 החברות

  • SpaceX  ספייס אקס

היתרון הבולט של החברה – טכנולוגיה מתקדמת ורקטות חוזרות לשימוש. המטרה המרכזית – מושבה על מאדים ושיגורים מסחריים

  • Blue Origin בלו אוריג'ין 

היתרון הבולט של החברה – עיצוב בטיחותי ומיתוג יוקרתי. המטרה המרכזית – תיירות חלל ותשתיות לחלל מסחרי.

  • Virgin Galactic וירג'ין גלקטיק

היתרון הבולט של החברה – חוויה תיירותית נגישה יותר. המטרה המרכזית – טיסות תת־מסלוליות לציבור הרחב.

מי מנצח בינתיים?

בינתיים אין מנצחים. שלושת החברות מתקדמות במהירות. המצב נכון להיום:

SpaceX מובילה בטכנולוגיה ובכמות שיגורים. היא משתפת פעולה עם נאס״א, ומשגרת לוויינים וציוד קבוע.

Blue Origin מתמקדת בשלב זה בחוויה. היא מכוונת לאליטה תרבותית (כמו קייטי פרי וגייל קינג) כדי ליצור הד ציבורי.

Virgin Galactic פתחה את השערים לתיירים פחות אמידים, אבל עדיין נתקלת בעיכובים טכניים.

תרגום הסרטון

גייל קינג מנגבת דמעה בזמן שהיא נוסעת, יחד עם קייטי פרי ועוד ארבע אסטרונאוטיות נוספות, לעבר כן השיגור. אחת אחת. הן מצלצלות בפעמון כאן. גייל, שפוחדת מטיסות, נראית מפוחדת. זוהי התגברות על חומת פחד, מחסום.

אני חושב שזה יהיה עבורה חוויה מטהרת במובנים רבים.

צוות הנשים כולו אוחז ידיים בתפילה. ואז מגיע הזמן להיכנס לקפסולה.

"אישור לשיגור."
"כן, בייבי. אישור לשיגור."
"המילים האהובות עליי."

בשעה 9:30 בבוקר, השיגור. הרקטה המריאה לחלל. הרקטה חצתה את גובה 80,000 רגל, במהירות של 1,300 מייל לשעה (2,092 ק"מש)

אופרה נרגשת

אופרה צופה בחברתה הטובה יוצאת לחלל. היא וארוסה של קייטי פרי, אורלנדו בלום, ניחמו זה את זו.

הנשים חוו ארבע דקות של חוסר משקל. קייטי הרימה חיננית (פרח) מול המצלמה.

הן צפות. הן חסרות משקל. הן חוות אפס כבידה בפעם הראשונה בחייהן. הן הוצפו מהנוף שראו.

"הו, תראו את הירח, חבר'ה. אני פשוט חייבת להגיד לכם… תראו את הירח. תראו."

ואז הגיע הזמן לחזור לכדור הארץ.

"ברוכות השבות לכדור הארץ"

מייסד אמזון, ג'ף בזוס, חווה רגע מביך, נפל עם פניו קדימה בזמן שבדק את הקפסולה. ארוסתו, לורן סאנצ'ס, הייתה הראשונה לצאת.

גייל הרימה את ידיה לשמיים. "אני פשוט צריכה רגע עם הקרקע." היא כרעה על ברכיה ."רק להוקיר את הקרקע לרגע" ונשקה לאדמה.

קייטי הרימה את החיננית היחידה שלה לעבר השמיים. היא לקחה את הפרח לחלל כדי לכבד את בתה בת ה-4, דייזי, שקראה לה במהלך הנחיתה.

ג'סטין קייטי, כוכבת הפופ, גם היא נשקה לקרקע.

"החוויה הזו היא רק שנייה להיותי אמא "

במסיבת עיתונאים שאלו את גייל על המבט המפוחד שהיה על פניה.

גייל:

"ברגע ההוא הייתי כל כך מפוחדת. רק רציתי להיכנס למושב שלי. רק להיכנס לקפסולה ולשבת. בחיים – בחיים – לא חשבתי שאוכל לעשות דבר כזה. וואו."

לסרטונים נוספים מערוץ © Inside Edition עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לעברית לחצו על הקישור

 

 

המאבק על גרינלנד

למה ארה"ב נטשה את בסיסיה בגרינלנד

המאבק על גרינלנד. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © WSJ, הערוץ הרשמי של הוול סטריט ג'ורנל. הערוץ לוקח אתכם לתוך סיפורים ואירועים שנבחרו בקפידה. כאן תוכלו להעמיק לתוך החדשות והתובנות החשובות לכם. בסרטון הפעם – תיאור מאמצי דנמרק להגביר את ההגנה על גרינלנד והאזור הארקטי. הנכס המאוד אסטרטגי הזה נחשק על ידי הנשיא טראמפ בשל מיקומו האסטרטגי בין צפון אמריקה לרוסיה.

רקע

דנמרק הודיעה על השקעות של מעל מיליארד דולר בהגנה על גרינלנד, האי הארקטי העצום ועתיר המשאבים שמיקומו הופך אותו לנכס גיאופוליטי מהותי. ארה"ב, שמחזיקה בו כיום בסיס צבאי אחד (פיטופיק), מפעילה לחץ על קופנהגן להגדיל את אחריותה הצבאית באי, בעיקר על רקע התגברות המתיחות העולמית ורוסיה.

הנוכחות האמריקאית בגרינלנד החלה עוד בתקופת מלחמת העולם השנייה, כאשר ארה"ב חששה שגרמניה הנאצית תשתלט על האי. מאז, וביתר שאת במלחמה הקרה, ארה"ב ביססה נוכחות צבאית רחבה – כולל פרויקטים סודיים כמו בסיס תת-קרחי לטילים גרעיניים.

בתום המלחמה הקרה גרינלנד איבדה מחשיבותה האסטרטגית וארה"ב נטשה את מרבית הבסיסים. עם זאת, הבסיס שנותר עודנו פעיל ומעודכן בטכנולוגיות התרעה מוקדמת ומעקב חללי כחלק ממערך NORAD (פיקוד הגנת האוויר והחלל של צפון אמריקה).

מנגד, דנמרק שמרה על נוכחות ביטחונית מינימלית – בעיקר בתחום האזרחי. אבל כעת, תחת לחץ אמריקאי, היא מצהירה על הרחבת יכולותיה, כולל רכישת רחפנים, ספינות וצוותי מזחלות כלבים לפעולה באזורים מבודדים בצפון גרינלנד.

מדובר בשילוב של תגובה לאיום הרוסי והתגמשות מול הממשל האמריקאי, במיוחד נוכח ההתעניינות הפומבית של הנשיא טראמפ בשליטה באי.
עם זאת, לדנמרק מגבלות כלכליות וביטחוניות, במיוחד בשל התחייבויותיה לאוקראינה ולזירה הבלטית.

בעוד שלארה"ב עדיין שמורות זכויות פעולה נרחבות בגרינלנד, כולל אפשרות להרחבת בסיסים או פעולה צבאית בזמן חירום, יש מי שסבורים שהשקעה אמריקאית ישירה תהיה יעילה יותר.

בתוך כך, יש בגרינלנד תחושת אי-נוחות: תושבים מקומיים חוששים להיות קורבן לעימות בין מעצמות. חלקם אף הביעו דאגה מכך שארה"ב עלולה פשוט להשתלט על האי אם תחליט.

תרגום הסרטון

קריינית:

"דנמרק מתכננת להשקיע מעל מיליארד דולר בהגנה על גרינלנד – נכס אסטרטגי במיוחד שמעורר עניין מצד הנשיא טראמפ".

דונלנד טראמפ:

"אנחנו צריכים את גרינלנד".

קריינית:

"האי הארקטי, ששטחו פי שלושה מגודלה של טקסס, עשיר באדמות נדירות, נפט וגז. בנוסף, מיקומו מעניק לו חשיבות קריטית מבחינה מסחרית והגנתית באזור.
לארצות הברית יש כיום בסיס צבאי אחד באי. בביקורו האחרון שם, סגן הנשיא מתח ביקורת על דנמרק".

ג'יי. די. ואנס:

"השקעתם פחות מדי בביטחון של חבל ארץ המדהים הזה, המאוכלס באנשים יוצאי דופן. זה חייב להשתנות".

קריינית:

"אז כך דנמרק מגבירה את מאמציה להגן על גרינלנד. ולמה ארה"ב נטשה בעבר עמדות רבות ברחבי האי הקפוא? זה התחיל במלחמת העולם השנייה. ארה"ב החלה להציב כוחות בגרינלנד לאחר שדנמרק נכבשה על ידי הנאצים".

 סון אנגל רסמוסן:

"בארה"ב חששו שגרמניה תשתלט על גרינלנד’ מקום אסטרטגי במיוחד בין צפון אמריקה לרוסיה".

קריינית:

"כשקופנהגן הייתה תחת כיבוש נאצי, גרינלנד נזקקה נואשות להגנה ואספקה. לכן, השגריר הדני בוושינגטון פעל ביוזמה עצמאית ושנויה במחלוקת וחתם על הסכם עם ארה"ב.
ההסכם הפך את ארה"ב למגינתה בפועל של גרינלנד ואיפשר לה להקים ביצורים באי.
בשנים הבאות, ארה"ב התפשטה במהירות והקימה עמדות צבא, תחנות רדיו ושדות תעופה".

אולריק פראם גד:

"היה צורך לחסל תחנות מזג אוויר גרמניות שסיפקו מידע חשוב למאמץ המלחמתי באירופה. בנוסף, ארה"ב רצתה לאבטח את מכרה הקריוליט באיביטוט שהיה אז הדרך היחידה לייצר אלומיניום, חומר קריטי למלחמה. כמו כן, היה צורך להקים מסלול תעופה שישמש תחנת ביניים בין ארה"ב לבריטניה".

קריינית:

"בעקבות מלחמת העולם השנייה דנמרק הצליחה לשקם את קשריה עם גרינלנד".

אולריק פראם גד:

"הדנים חזרו ואמרו: טוב, עכשיו אנחנו מצפים שתעזבו. אבל לארה"ב היו תוכניות אחרות".

קריינית:
"במקום לעזוב, על רקע המלחמה הקרה, בשנת 1951 ארה"ב חתמה עם דנמרק על הסכם חדש".

סון אנגל רסמוסן:

ההסכם איפשר לארה"ב להישאר בגרינלנד ולהרחיב את הבסיסים. כפי שעשתה במלחמה נגד גרמניה, כך גם כעת מול ברית המועצות".

קריינית:

"אחד הפרויקטים השאפתניים ביותר היה הקמת בסיס צבאי מתחת לקרח. הבסיס הוצג כ-"מרכז מחקר ארקטי", אבל מסמכים מסווגים שפורסמו לימים חשפו את מטרתו האמיתית- הפיכת גרינלנד לפלטפורמת שיגור לטילים גרעיניים. הבסיס כלל מנהרות, מעבדות ומבנים בשממה הקפואה. אבל לאחר סיום המלחמה הקרה, ארה"ב שינתה את מוקד עיסוקה וגרינלנד איבדה מחשיבותה הצבאית. ארה"ב נטשה בסיסים רבים ולעיתים השאירה מאחור ציוד צבאי שעדיין נמצא שם".

סון אנגל רסמוסן:

"מאז 2004, ארה"ב שומרת נוכחות צבאית רק בבסיס אחד, מה שהיה בעבר "בסיס חיל האוויר תולה" וכיום נקרא "בסיס החלל פיטופיק". בפיטופיק מוצבים מכ"מים מתקדמים להתרעה מפני טילים בליסטיים, במיוחד מרוסיה, וכן מערכות מעקב חלל שתומכות בפעילות NORAD, פיקוד ההגנה האווירית והחלל של צפון אמריקה המשותף לארה"ב וקנדה".

קריינית:

"לעומת זאת, לדנמרק הייתה תמיד נוכחות ביטחונית מינימלית בגרינלנד".

אולריק פראם גד:

"החלוקה הייתה פשוטה: ארה"ב מגנה על צפון אמריקה, ודנמרק מתעסקת בעיקר בתפקידי משמר חופים אזרחי".

קריינית:

"אבל כעת גוברים הלחצים מצד ארה"ב שדנמרק תגביר את השקעתה בהגנה על גרינלנד".

ג'יי. די. ואנס:

"הייתה הרבה ביקורת מדנמרק. הרבה מתקפות על ממשל טראמפ, על הנשיא, עלי, על אחרים בממשל שלנו על כך שאמרנו את המובן מאליו שדנמרק לא עשתה עבודה טובה בשמירה על בטיחות גרינלנד".

סון אנגל רסמוסן:

"דנמרק דחתה בתקיפות את המסר מצד ממשל טראמפ. אבל הם גם מאופקים במסרים שלהם ולא נוטים להתראיין בנושא".

קריינית:

"ובכל זאת, הדנים שלחו אותות ברורים. דנמרק הכריזה על חבילת הגנה חדשה בשווי מיליארדי דולרים, זה כולל רחפנים, ספינות ושני צוותים נוספים של מזחלות כלבים המיומנים לפעול באזורים הקשים ביותר לניווט בצפון גרינלנד".

סון אנגל רסמוסן:

"יש לכך שתי סיבות: ראשית, בשל המתיחות העולמית והפלישה הרוסית לאוקראינה יש צורך להרתיע את רוסיה וגם לחזק את ההגנה בפועל. שנית, זו כנראה מחווה וסוג של וויתור כלפי ממשל טראמפ, שאינו מסתיר את רצונו לשלוט בגרינלנד. אני חושב שהממשלה הדנית מקווה שמחוות ביטחוניות יוכלו אולי לרכך את היחסים עם ארה"ב".

קריינית:

"במקביל להשקעה הדנית, לארה"ב עדיין שמורה הזכות להרחיב את נוכחותה בגרינלנד".

אולריק פראם גד:

"באזור ההגנה תולה, ארה"ב יכולה בעצם לעשות כרצונה. אמנם יהיה נחמד אם היא תעדכן את דנמרק וגרינלנד על התוכניות שלהם. שנית, אם ארה"ב תראה צרכים הגנתיים אחרים, תהיה הסכמה, כך נכתב, בין דנמרק וארה"ב וכעת גרינלנד לאפשר אזורי הגנה חדשים. ואז כמובן במקרה של מלחמה ארה"ב תחליט איך לפעול לפי שיקול דעתה".

קריינית:

"ישנם פוליטיקאים בדנמרק ובגרינלנד הסבורים שאם ארה"ב באמת מודאגת מהביטחון הארקטי הדרך הישירה היא להשקיע בעצמה בבסיסים צבאיים. אבל נכון לעכשיו, נראה שארה"ב מנסה להפיל את ההוצאות על דנמרק".

סון אנגל רסמוסן:

"נראה שארה"ב רוצה שדנמרק תיקח על עצמה חלק מהמשימות שבעבר ביצעו חיילים אמריקאים. האם זה ריאלי? זו כבר שאלה אחרת. כיום דנמרק עמוסה גם מבחינה צבאית וגם כלכלית עקב המעורבות באוקראינה ובים הבלטי. היא כבר התחייבה להעלות את תקציב הביטחון שלה ב-70% בשנתיים הקרובות. חלק מהתקציב יגיע לגרינלנד, אבל חלק גדול יוקדש לאוקראינה".

קריינית:

"בסך הכול, גודלה העצום והאקלים הקשה של גרינלנד הופכים אותה לכמעט בלתי ניתנת להגנה. והעניין הגובר מצד מעצמות העולם גורם לחלק מהתושבים המקומיים להרגיש פגיעים".

סון אנגל רסמוסן:

"הביקור של ג’יי.די. ואנס וההכנות סביבו נתפסו על ידי חלק מהגרינלנדים כמאיימים.
לפני הביקור, נחתו בנמל התעופה בנואוק שני מטוסי הרקולס, רכבים משוריינים ירדו מהמטוסים וחלק מהתושבים תהו האם מדובר בתחילתה של פלישה שקטה, אנשים שדיברתי איתם אמרו זאת בפה מלא. גם אם הלחץ ירד מאז, עדיין יש תחושת דאגה: רבים חוששים שארה"ב תוכל פשוט לקחת את האי אם תרצה שכן לדנמרק אין יכולת ממשית להגן עליו".

לסרטונים נוספים עם כתוביות בעברית או תרגום לעברית תחת הערך 'וול סטריט ג'ורנל' לחצו על הקישור

האם ישראל דוד או גוליית?

ישראל - דוד או גוליית?

האם ישראל דוד או גוליית? תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © Unpacked. הערוץ יוצר סרטונים קצרים החוקרים שאלות גדולות ומפרקים נושאים מורכבים. כל המידע הדרוש כדי להסתכל על ישראל והיהדות.

הסרטון הפעם – ישראל השתלבה פעם יפה בסיפור דוד וגוליית. קטנה, מוקפת ונלחמת כדי לשרוד. אבל כוח מסבך את התפיסה, כיום רבים רואים את גוליית כשהם מסתכלים על הכוח הצבאי והחוכמה הטכנולוגית של ישראל. אולם מתחת לטנקים ולטכנולוגיה מסתתרת אומה שעדיין מעוצבת על ידי טראומה, כבולה במוסר ומונעת על ידי האמונה שצדקנות, לא עוצמה, היא זאת שמנצחת.

תרגום הסרטון

בעיני העולם היהודים תמיד היו דוד מול גוליית. קטנים, פגיעים, חמושים באמונה ובקלע בלבד. ואז הקמנו מדינה, והסיפור הפך למסובך הרבה יותר. במשך כמה עשורים, ישראל הקטנה באמת נראתה כמו דוד, מתמודדת מול צבאות של גולייתים.

האם ישראל היא עדיין דוד?

אבל היום, למדינה היהודית יש צבא מרתיע ובעלות ברית חזקות, והחלפנו את הקלע המטאפורי בנשק כבד בהרבה. במילים אחרות, סוף סוף יש לנו כוח. מבחינת רבים בעולם, הכוח הזה והקשר המתוח שלנו עם שכנינו, מספיקים כדי לצייר אותנו כמפלצות. אבל כשמרחיקים את המבט, אנחנו עדיין מיעוט זעיר בלב שכונה קשה עם אויבים זועמים. אז האם ישראל היא עדיין דוד? או שהפכנו לגוליית?

ההשפעה הפסיכולוגית של הגלות

בימינו אופנתי לעמוד לצדו של האנדרדוג. הניצחון של החלש על החזק פשוט יוצר סיפור טוב יותר וגורם לנו להרגיש טוב עם עצמנו. אבל להיות דוד זה לא רק ניצחון ותהילה. דוד המקורי אולי ניצח את גוליית בלי להיפצע, אבל לעם היהודי לא היה מזל כזה.

למרות הכול שרדנו

כן, למרות הכול שרדנו, אפילו שגשגנו. אבל אי אפשר לעבור אלף שנים של רדיפות מבלי לצבור צלקות. כיהודים, העבר תמיד איתנו. עוד לפני שקמה מדינת ישראל, היהודים שעתידים היו להפוך לישראלים היו דרוכים תמיד לאפשרות הגרועה ביותר. אחרי הכול, ישראל היא אומה של פליטים. מחצית מהחיילים בצה"ל שזה עתה הוקם היו ניצולי שואה שברחו מהתופת הנאצית רק כדי להישאב מיד למלחמה קיומית, כיוון שיום לאחר שדוד בן-גוריון הכריז על הקמת המדינה, חמש צבאות ערביים פלשו.

ההשפעה הפסיכולוגית של הסכסוך

הישראלים עמדו בפני בחירה. להילחם או להימחק מהמפה. כמו שאמרה סרסיי לאניסטר: "במזרח התיכון, או שאתה מנצח או שאתה מת".
המדינה היהודית ניצחה במלחמה הראשונה, אבל זו לא הייתה הסוף. שכנינו אימצו את הגישה: "אם לא הצלחת בפעם הראשונה תנסה שוב".

יש לנו נשק סודי

הישראלים ידעו שזה רציני. טראומות קולקטיביות לא נעלמות בקלות. הן נשארות, כאורח לא רצוי, מציגות שוב ושוב את סרטי האימה של העבר. אבל אם יש קרן אור בהיסטוריה עקובת הדם שלנו, הרי שהיא זו: פגיעות היא מניע מעולה. אין עוצמה כמו זו של מי שדחוק לפינה ונואש. כשביקרתי בישראל ב-1973, פגשתי את גולדה מאיר. אמרתי לה: "את אומרת לי שאין לכם סיכוי". היא ענתה: "אבל יש לנו נשק סודי אין לנו לאן ללכת". נשמע כמו נשק די גרוע. אבל הישראלים משתמשים בו היטב. כי דווקא הפחד והפגיעות אילצו אותנו למצוא פתרונות יצירתיים לאיומים הבלתי אפשריים כמו מערכת כיפת ברזל שמיירטת רקטות וטילים, או חיסולים ממוקדים ולא שגרתיים של אויבים לצורך הרתעה, או הנשק הגרעיני, הסוד הגלוי ביותר במזרח התיכון שתמיד ממתין למקרה שבו הכול יקרוס. אם יש דבר אחד שההיסטוריה לימדה אותנו הוא שהכול יקרוס בסוף. אנחנו זוכרים את זה היטב.

ישראל לעולם לא תראה את עצמה כגוליית

למרות שהתרחקנו מאוד מדוד וקלעו, לעולם לא נראֶה את עצמנו כגוליית. כי אנחנו זוכרים, בגוף ובנפש, איך זה להילחם באויב חזק בהרבה מאיתנו. אנחנו זוכרים איך זה להתרסק, שוב ושוב ושוב.

לעולם לא עוד

ולכן המדינה היהודית עשתה הכול כדי לבנות כוח צבאי מרתיע, כדי להבטיח ש-"לעולם לא עוד" לא תהיה סתם סיסמה ריקה אלא אחריות קולקטיבית של כולנו. המעשה של דוד, כשהוא צועד קדימה ללחום בגוליית הוא מעשה מדהים, אפילו מגוחך. זה מעשה של הקרבה, של נכונות שרואים גם בדור הזה של הישראלים.

הישראלים רואים עצמם כ-דוד שממשיך לנצח

חיזבאללה בנה מלכודות ובונקרים בדרום לבנון במשך דור שלם רק כדי להבטיח שמאות חיילים ישראלים ימותו אם ינסו להתקדם לשם. היו פתרונות חכמים לכך. מהפעלת טכנולוגיה מתקדמת ועד תקיפות מדויקות מהאוויר. אבל החיילים הרגליים, חיילי החי"ר הפשוטים, עדיין נכנסו רגלית לכפרים ולמנהרות שנבנו במשך שלושים שנה. ולכן הישראלים רואים עצמם כ"דוד" – דוד שממשיך לנצח.

כיצד העולם רואה את ישראל

אבל מבחוץ, הקרבה הזו לא נראית אצילית אלא כעדות לכך שהכוח השחית אותנו, במיוחד ביחסינו עם הפלסטינים. הרי אין לפלסטינים צבא סדיר. אין להם ממשלה מתפקדת. אפילו מקלטים אין להם. זה לא אומר שהם לא מהווים איום. כל טיל, כל דקירה, כל חטיפה הם איום ממשי ומתמשך. אבל זה אף פעם לא משחק שוויוני. אז מבחוץ, ישראל עם הטנקים, הפצצות החכמות ואפילו נשק גרעיני נראית כמו גוליית, בריון גדול שמושחת מכוחו.

עוצמה מול צדק

אבל כשמסתכלים מקרוב מבינים שהסיפור של דוד וגוליית אינו רק על קטן מול גדול. זהו סיפור על שני עולמות מוסריים שונים. על השקפת עולם יהודית מול זו של הפלשתים. הפלשתים היו עובדי אלילים, עולם של אלים מרובים, שנראים כמו בני אדם ומשחקים משחקי כוח במקום לחפש צדק. בעולם כזה, אין מושג של צדק מוחלט. רק חזקים וחלשים, מנצחים ומפסידים.

הצדק מקנה את העוצמה

ואז הגיעו היהודים עם רעיון מהפכני של מונותאיזם מוסרי. לומר שיש אל אחד, פירושו שיש גם אמת אחת. הצדק, לא הכוח, הוא שמקנה עוצמה. ולכן דוד ניצח. לא כי היה קטן או מיומן בקלע, אלא כי נלחם עבור ערכים וצדק.
ולכן הוא נשאר גיבור, למרות כל שגיאותיו בהמשך.

אחריות מוסרית וישראל המודרנית

גם דוד המלך שגה, השתמש לרעה בכוחו, פגע באחרים. והתנ"ך לא חוסך ממנו ביקורת ממש כפי שגם הישראלים המודרניים מתמודדים עם כוחם באי נוחות. ישראלים צעירים מתקשים עם כוח. הם רוצים להיות מוסריים. קשה להם עם העובדה שמישהו הופך לקורבן בגללנו. יש שיח פנימי מלא בביקורת עצמית, היסוס, דאגה למדיניות יחד עם הבנה שצריך להגן על עצמנו. הישראלים לא רוצים כוח. הם רוצים ביטחון.
המטרה של ישראל היא להיות מקום בטוח שבו אנשים רגילים יכולים לחיות חיים רגילים.
ישראל לא מחפשת כוח  אלא ביטחון. וכשיש ביטחון, היא מתכווצת בחזרה למידותיה הטבעיות.

אויבי ישראל

האויבים שלנו אינם פלסטינים או לבנונים רגילים. אלא משטרים ואידיאולוגיות איסלאמיסטיות שחונקות את המזרח התיכון ומשכנעות אנשים פשוטים שלא יוכלו להיות חופשיים עד שישראל תושמד. האידיאולוגיה הזו רעילה. והיא גם נידונה להיכשל.

הכוח האמיתי של ישראל

אני לא מסכים עם כל החלטה של ממשלת ישראל, ואני לא מצפה שהצבא יהיה צודק בכל קרב. אבל כיוון שזו דמוקרטיה, אני יודע שלפחות ברמה העמוקה, הילדים שלי מגנים אחד על השני, לא נופלים קורבן לחזון אידיאולוגי של מישהו אחר. כמו כל מדינה, ישראל אינה מושלמת. יש לה כוח, ולפעמים היא עושה בו שימוש שגוי. אנחנו לא תמיד הסמכות המוסרית. זו אמת כואבת שאנחנו מתמודדים איתה כל יום. אבל אנחנו משתדלים. משתדלים לשמור על בהירות מוסרית. גם כשהנסיבות קשות.

המחויבות שלנו למוסר

אנחנו מנסים להעניש חיילים שסרחו. אנחנו לא מכוונים לאזרחים. אנחנו מפנים אותם מאזורי הקרבות.
אנחנו אפילו מעניקים טיפול רפואי מציל חיים לאנשים כמו יחיא סינוואר. ולכן, אני לא מסכים עם גולדה מאיר. הכוח הסודי שלנו איננו הפחד, או הטראומה, או הפגיעוּת שלנו. נכון זה הכול נכון. אבל זו לא כל האמת. האמת המלאה היא שהמקור האמיתי של כוחנו הוא המחויבות שלנו למוסר, גם בתנאים הקשים ביותר. המחויבות שלנו להגן על אזרחינו.
במשך מאות שנים אמרו לנו שהחיים שלנו לא שווים. לא הייתה לנו מדינה ולא צבא להוכיח אחרת. אבל עכשיו יש לנו צבא של "דודים", נשים וגברים שנלחמים כדי להגן על משפחותיהם ועל ביתם – הבית היחיד שיש לנו.
ושווה להילחם עליו.

לסרטונים נוספים מערוץ Unpacked עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לעברית לחצו על הקישור

 

החות'ים ניסו לפגוע במטוס קרב אמריקאי

ניסיון של החות'ים לפגוע במטוס קרב אמריקאי הוביל לתגובה משמעותית מצד ארה

החות'ים ניסו לפגוע במטוס קרב אמריקאי. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © Beyond Military.

הערוץ לוקח אתכם מעבר לחדשות, חושף תובנות צבאיות מפתיעות וטכנולוגיות משנות משחק ועוזר לכם להבין קונפליקטים עולמיים.

הסרטון מתאר ניסיון של החות'ים לפגוע במטוס קרב אמריקאי, שהוביל לתגובה משמעותית מצד ארה"ב.

הסרטון מציג את ההסלמה בעימות בין החות'ים לארצות הברית, את הניסיון הכושל של החות'ים לפגוע במטוס קרב אמריקאי, ואת התגובה הצבאית האמריקאית הנחרצת שבאה בעקבות זאת.​

האירועים שהתרחשו, השלכות התקיפה והתגובה האמריקאית

בפברואר 2025, המורדים החות'ים, הנתמכים על ידי איראן, שיגרו טילי קרקע-אוויר לעבר מטוס קרב אמריקאי מדגם F-16 ומל"ט אמריקאי שטסו מעל חופי תימן בים סוף

הטילים לא פגעו במטרותיהם אבל האירוע סימן הסלמה משמעותית בעימותים בין החות'ים לכוחות האמריקאיים.

השלכות התקיפה

התקיפה החות'ית העלתה חששות בקרב הפיקוד האמריקאי מפני פגיעה אפשרית בכלי טיס או כלי שיט אמריקאיים באזור. החשש המרכזי היה שטיל חות'י עלול לפגוע בספינות הצי האמריקאי, כולל נושאות מטוסים, מה שעלול לגרום לנפגעים ולהסלמה נוספת.

התגובה האמריקאית

בתגובה לפעולות החות'ים, ארצות הברית פתחה במבצע תקיפות אוויריות נרחבות נגד מטרות חות'יות בתימן. התקיפות התמקדו בבסיסים, מחסני נשק, כני שיגור טילים ובתיהם של מנהיגי החות'ים. דווח על עשרות הרוגים ופצועים בקרב החות'ים כתוצאה מהתקיפות.

המתקפה האמריקאית נמשכה מספר ימים, והובילה לחיסול חלק מצמרת החות'ים, פגיעה בתשתיותיהם והחלשה אסטרטגית של הארגון.

התקיפה הראשונית

מטוס F-16 של חיל האוויר האמריקני סיפק כיסוי לכוח משימה של הצי האמריקני ליד חוף תימן. סוללת SA-6 של החות'ים ירתה טיל לעברה ה- F-16.

אמצעי נגד של ה- F-16

ל- F-16 יש מכ"ם AAPG-83, מערכת Terap Pylon Integrated Dispensing (TPIDS) ופוד שיבוש AM ALQ-184 להגנה מפני טילים. המערכות האלו סייעו להביס את התקיפה.

תקיפת מל"ט

מאוחר יותר, מל"ט MQ-9 Reaper אמריקאי הותקף על ידי SA-6 אחר. למל"ט היו אמצעי נגד אבל הוא ניזוק.

תגובת ארה"ב

ארה"ב הגיבה בתקיפה הרסנית. המשחתת USS  Spruance  ירתה טילי SM-6 לעבר משגר SA-6  של החות'ים.

תקיפות נוספות

הצי האמריקני תקף מטרות נוספות באמצעות מטוסי F-18 חמושים בטילי AGM-154 Joint       Standoff Weapon (JSOW)  וטילי טומהוק ארה"ב הרסה מספר משגרי SA-6 וטילים אחרים.

לסרטונים נוספים עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לעברית מערוץ Beyond Military לחצו על הקישור

גילוי מדהים בפירמידה הגדולה

תגלית בפירמידה הגדולה

גילוי מדהים בפירמידה הגדולה. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © Deep Research

על הערוץ

המוטו של הערוץ הוא שהיעדר הוכחות אינו מהווה הוכחה שזה לא קיים. בערוץ תמצאו ספקולציות מדעיות שנחקרו לעומק על מה שיכול להיות המקרה. מה אפשרי לפי המדע? ישנן הרבה שאלות שמצריכות תשובות: האם אנחנו לבד? איך נראה העתיד שלנו? אילו תגליות לא ידועות אנחנו יכולים לעשות במדע? איזה ידע חשוב שהמדע הקים הוחמץ? מה בכלל אמיתי? האם היו יצורים תבוניים אחרים או חברות קדומות מתקדמות בעבר שלנו? יש עדיין הרבה אסטרוביולוגיה ודברים אחרים שצריך לחקור על כדור הארץ, על מאדים, על מערכת השמש או על כוכבי לכת חוץ-שמשיים.

עיקרי תוכן הסרטון

גילוי מדהים

באמצעות טכנולוגיית מכ"ם מתקדמת, 2 מדענים (פיליפו ביונדי וקראדאמו מאלנגה), גילו תגלית חדשה בתוך הפירמידה הגדולה ומתחתיה. מתחם תת קרקעי נרחב עם 15 תאים נסתרים ורשת מסדרונות. התגלית בבפירמידה של ח'ופו יכולה לשנות את כל מה שחשבנו שידענו על מצרים העתיקה.

טכנולוגיה חדשנית

החוקרים השתמשו בטכניקה מהפכנית חדשה בשם טומוגרפית מכ"ם סינתטי כדי להפוך את הפירמידה לשקופה למכ"ם.

מבנים תת-קרקעיים מורכבים  

החוקרים זיהו כ-15 מבנים שלא היו ידועים בעבר בתוך הפירמידה הגדולה ומתחתיה. כולל מנהרות משופעות מסיביות, מסדרונות אופקיים ומתחם תת-קרקעי מורכב בבסיס הצפוני.

מטרות אלטרנטיביות

זה נראה הרבה יותר מסתם קבר. הרשת המשוכללת הזו מציעה יכולות ומטרות מעבר להבנה הארכיאולוגית המקובלת. יכול להיות שהמקום שימש כמכשיר אנרגיה או מצפה כוכבים.

ציוויליזציה פרהיסטורית

ייתכן שחלק מהמבנים הללו קדמו לשושלת הרביעית של מצרים, ונבנו על ידי ציוויליזציה מתקדמת יותר.

אתגרים הנדסיים

בניית רשת תת-קרקעית כה גדולה דרשה כלים וטכניקות מתוחכמים.

אימות עתידי  

נדרשת חקירה פיזית כדי לאמת את הממצאים ולחקור את התאים הנסתרים.

שאלות ללא מענה והשלכות פוטנציאליות

התגליות יכולות לספק תובנות חסרות תקדים על התרבות, הטכנולוגיה והאמונות המצריות הקדומות. בשלב זה ישנן שאלות רבות עליהן אין עדיין תשובות. מה  גיל המבנים, מטרתם ומי בנה אותם? האם הפירמידות היו רק סמנים למשהו משמעותי הרבה יותר שהוסתר מתחת לחולות? האם זו יכולה להיות עדות לציוויליזציה פרהיסטורית מתקדמת? כיצד נותרו המבנים הללו חבויים במשך אלפי או אולי עשרות אלפי שנים? אנחנו חוקרים את התעלומות מתחת לאחד המונומנטים האייקוניים ביותר של האנושות ואת ההשלכות העמוקות של מה שעלול להימצא כאשר החדרים האטומים הללו ייפתחו.

תרגום הסרטון

האם המתחם התת-קרקעי שהתגלו לאחרונה מתחת לגיזה יכול לשנות את כל מה שחשבנו שאנו יודעים?

האם המונומנט הנחקר ביותר על פני כדור הארץ הסתיר את סודותיו הגדולים ביותר ממש מול עינינו?
מדענים שהשתמשו בטכנולוגיית רדאר מתקדמת זיהו 15 חללים נסתרים ורשת נרחבת של מסדרונות בתוך ובמתחם מתחת לפירמידה הגדולה.

איך מבנים עצומים כאלה נותרו בלתי נראים במשך 4,500 שנים?

הדברים שהתגלו אינם רק קבר, אלא רשת תת-קרקעית מסובכת שנראית עצומה ומחושבת מדי מכדי להיות מוסברת על ידי תיאוריות מקובלות.
האם זאת יכולה למעשה להיות עדות למתחם תת-קרקעי עתיק שנבנה כדי לשרת ציוויליזציה שלמה?
המצרים הקדמונים שבנייתם מוכרת לנו היו באמת מסוגלים ליצור משהו כה מתוחכם, או שמא מדובר בהוכחה לציוויליזציה פרהיסטורית מתקדמת יותר, שקדמה לציר הזמן המקובל שלנו?
התיאוריות האלטרנטיביות היו נכונות כל הזמן הזה?

הפירמידה הגדולה של גיזה

הפירמידה הגדולה של גיזה עומדת כמונומנט לגאוניות האנושית מזה למעלה מארבעה אלפי שנים. חקרנו אותה, מדדנו אותה, סרקנו אותה, ובכל זאת היא ממשיכה להפתיע אותנו.
מה אם נאמר לכם שמה שאנו רואים מעל פני הקרקע הוא רק קצה הקרחון של פלא אדריכלי הרבה יותר גדול?

איך נעשתה התגלית החדשה?

באמצעות יישום חכם של טכנולוגיה, החוקרים פיליפו ביונדי וקראדאמו מאלנגה השתמשו בטכניקה חדשה בשם "טומוגרפיית דופלר של מפתח סינתטי", כדי להפוך למעשה את הפירמידה לשקופה לרדאר.

איך זה באמת עובד?

רדאר מסורתי לא יכול לחדור דרך אבן עבה, ולכן במקום לנסות להסתכל ישירות דרך הסלע, החוקרים ניתחו תנועות מיקרוסקופיות – רעידות של אבני הפירמידה הנגרמות מרעש סיסמי טבעי.
באמצעות בחינת האופן שבו חלקים שונים בפירמידה רוטטים, הם יצרו תמונת תלת-ממד ברזולוציה גבוהה של הפנים שלה ושל מה שנמצא מתחתיה.

מה שהם מצאו – מדהים 

לא רק חלל נסתר אחד או שניים, אלא רשת של כ-15 חללים לא ידועים קודם לכן ואלמנטים מבניים נוספים.
וזה לא הכל. נמצאו גם מנהרות גדולות נטויות, שנמשכות כלפי מעלה בתוך הקירות המערביים והמזרחיים של הפירמידה בזווית של כ-42 מעלות, הניראות כרמפות תלולות. המנהרות האלו משתרעות מהבסיס הצפוני ועד לגובה של כמחצית הפירמידה בצד הדרומי. החוקרים גילו גם מסדרון אופקי המחבר בין שתי המנהרות הללו קרוב לפאה הדרומית של הפירמידה בגובה של כ-90 מטרים.

מבנה V  הפוך

המבנה שנחשף נראה כמו V הפוך בתוך הפירמידה, מעין מערכת רמפות פנימיות או מדרגות.
אבל זהו רק קצה הקרחון. דימות הרדאר חשף גם מעברים שיורדים כלפי מטה ממערכת העלייה הזו, כשהם נמשכים מתחת לקרקע במקביל לבסיס הפירמידה. נראה כי הם מתחברים למסדרון תת-קרקעי צפוני נוסף מתחת לבסיס הפירמידה.

מתחם תת-קרקעי מסובך

המרתק ביותר מכל – בבסיס הצפוני של הפירמידה, זוהה מתחם תת-קרקעי מסובך הכולל חדר אופקי עם מספר הסתעפויות ניצבות ואפילו פיר אנכי קטן.
פריסה זו דומה למבנים תת-קרקעיים שהתגלו בפירמידות אחרות, מה שמעיד על כך שלפירמידת ח'ופו יש עיצוב תת-קרקעי לא ידוע עד כה.

מה זה אומר?

במשך מאות שנים חשבנו שאנחנו מבינים את המבנה הפנימי של הפירמידה הגדולה. חדר המלך, חדר המלכה, הגלריה הגדולה, וכמה מעברים מחברים.
כעת, עולה האפשרות שכל מה שהכרנו עד כה הוא רק חלק קטן ממה שבאמת נמצא שם.

אם הפירמידות נבנו כקברים, מדוע לבנות רשת מסדרונות כה מסובכת?

מדוע להסתיר כל כך הרבה מהמבנה? המורכבות העצומה מרמזת כי ייתכן שיש כאן סיפור גדול בהרבה. האם ייתכן כי החדרים הנסתרים והמעברים הללו שימשו מטרה מעשית במהלך הבנייה? התגלית של מה שנראה כמו מערכת רמפות פנימיות תומכת בתיאוריה של האדריכל ז'אן-פייר הודאן, שטען כי הבונים השתמשו ברמפות פנימיות כדי להעלות את האבנים הכבדות לקומות העליונות של הפירמידה. אבל אם אלו היו רק רמפות בנייה, מדוע יש כל כך הרבה חדרים נוספים ומסדרונות?

מדוע ליצור מתחם תת-קרקעי שלם?

הבנייה בלבד לא מסבירה את כל מה שנמצא כאן הארכיאולוגיה המקובלת מלמדת אותנו כי הפירמידות נבנו בתקופת הממלכה הקדומה, בסביבות שנת 2500 לפנה"ס, תוך שימוש בכלי נחושת, פטישי אבן, וכוח עבודה עצום. אבל המורכבות והיקף הרשת שהתגלתה דוחפת את גבולות מה שחשבנו שאפשרי עם טכנולוגיה עתיקה.

איך הם עשו את זה?

כיצד חצבו את החדרים הללו בדיוק כה רב? כיצד תכננו וביצעו עיצוב תלת-ממדי כה מסובך ללא כלים מודרניים? וכיצד כל זה לא התגלה קודם לכן?
הפירמידה נחקרה במשך מאות שנים בעזרת טכנולוגיות מתקדמות כמו רדאר חודר קרקע, מדידות כבידה זעירות ואפילו גילוי חלקיקי מואון קוסמיים. כיצד כל השיטות הללו פספסו רשת כה נרחבת של חללים? התשובה טמונה כנראה במגבלות של השיטות הקודמות. בעוד שגלאי מואונים היו יעילים, הם כוונו לאזורים ספציפיים בתוך הפירמידה, ולא בהכרח למה שנמצא מתחתיה. לעומת זאת, הטומוגרפיה החדשה שהתגלתה מנתחת רעידות ולא מנסה לראות ישירות דרך האבן.

מה עוד אנחנו מפספסים?

השאלה הגדולה היא אילו מבנים עתיקים נוספים עשויים להכיל חללים נסתרים שהתחבאו מעינינו עד כה? האם ייתכן שהפירמידה לא הייתה רק קבר, אלא שימשה כמכשיר אנרגיה, משאבת מים, או מצפה כוכבים? הרשת שהתגלתה עשויה לתמוך בחלק מהתיאוריות הללו.

האם המבנים התת-קרקעיים הללו עתיקים יותר ממה שחשבנו?

אם כן מי באמת בנה אותם? האם ייתכן שהמצרים הקדמונים ירשו ידע והנדסה מציוויליזציה קדומה יותר? השאלות אלו מאתגרות את ההיסטוריה כפי שאנו מכירים אותה. אולי הגיע הזמן לבחון מחדש את הסיפור של הפירמידה הגדולה ושל התרבות שיצרה אותה.

האם למצרים הקדמונים  היו יכולות הנדסיות כאלה מפותחות?

האם המצרים הקדמונים באמת היו בעלי יכולות הנדסיות מרשימות עד כדי כך שיוכלו לבנות מבנה בקנה מידה כזה, בעומקים כה גדולים מתחת לפני המים? העובדים היו זקוקים לשיטות לניהול הצפות, לאוורור ולהארת חללי העבודה שלהם. הפירים היו צריכים להיות מיושרים בדיוק, וכל המבנה היה צריך להישאר יציב. אלה אתגרים משמעותיים, גם עם טכנולוגיה מודרנית. אם המצרים של הממלכה העתיקה אכן בנו את המתחם הזה, הרי שלחלוטין לא הערכנו את היכולות שלהם.

ומה אם מדובר בציוויליזציה קדומה יותר?

אם ציוויליזציה קדומה יותר אחראית לבניית המתחם, הרי שאנחנו מפספסים פרק שלם מההתפתחות הטכנולוגית האנושית. כאשר אנחנו שוקלים מי עשוי היה לבנות מבנים כאלה, עלינו לשאול גם לשם מה.
היקף המתחם והמורכבות שלו מרמזים על משהו מעבר לקבר פשוט. האם היה זה מנגנון פונקציונלי, אולי זה קשור לניהול מים או לייצור אנרגיה? האם היה זה ייצוג סמלי של היקום או של העולם הבא? או שמא מדובר במשהו שונה לחלוטין, מטרה שטרם שקלו כלל?

האם זה אמיתי?

צריך להדגיש כי אף שהממצאים של טומוגרפיית  SAR (רדאר מפתח סינתטי) מרתקים, עדיין נותר לאשרם באופן מלא. השיטה אמנם חדשנית, אבל עדיין ניסיונית. רק חקירה פיזית – קידוח חור קטן להכנסת מצלמות או שימוש ברובוטים, יוכלו לאשש מה באמת נמצא שם. חלק מהמומחים הביעו ספקנות וציינו כי רדאר רגיל אינו יכול לחדור עשרות מטרים של אבן גיר צפופה. אחרים ציינו כי הרקע של החוקרים בתחומים מחוץ לארכיאולוגיה הקונבנציונלית עשוי להשפיע על פרשנותם.

אבל חשוב לציין כי שיטת SAR אכן זיהתה נכונה מאפיינים ידועים כמו חדר המלך והגלריה הגדולה, מה שמוסיף אמינות לממצאים. כמו כן, היא אישרה באופן עצמאי את ה"חלל הגדול" שמעל הגלריה הגדולה, שנמצא בשנת 2017 באמצעות טומוגרפיית מיואונים.

יעדים ספציפיים לחקירה עתידית

מה שהופך את התגלית הזו למרגשת במיוחד הוא שהיא מספקת יעדים ספציפיים לחקירה עתידית.
אם יאומתו, החדרים הללו עשויים להכיל חפצים, כתובות או אוצרות ארכיאולוגיים שנותרו ללא מגע במשך 4,500 שנה. אפילו חדר קטן ונחבא יכול להכיל כלים, כתבים או פריטים אחרים שיכולים לשנות את הבנתנו על הציוויליזציה המצרית הקדומה.

בעתיד, מה עשויים להתגלות אם נוכל לחקור פיזית את החדרים הללו?

אם הם מכילים חפצים או כתובות שלמות, הם עשויים לספק תובנות חסרות תקדים על התרבות, הטכנולוגיה והאמונות של המצרים הקדמונים. גם אם הם יהיו ריקים, תכנונם ובנייתם עדיין ילמדו אותנו משהו על יכולות הבונים וכוונותיהם.

ומה אם נמצא שם משהו בלתי צפוי ?

ומה אם נמצא שם משהו בלתי צפוי – עדות לטכנולוגיות או ידע שאינם תואמים את מה שאנו מבינים כיום על מצרים העתיקה? ואם נגלה הוכחה לכך שהפירמידות שימשו למטרות החורגות מההסברים הארכיאולוגיים המקובלים? המסתורין של הפירמידה הגדולה ממשיך להתעמק. כל תגלית חדשה מעלה שאלות רבות כמו שהיא עונה עליהן.
ככל שאנחנו לומדים יותר, כך אנו מבינים כמה עוד איננו יודעים על אחד מההישגים הגדולים ביותר של האנושות. אולי ההשלכה המשמעותית ביותר של הממצאים הללו היא שהם מזכירים לנו להישאר צנועים ופתוחים לחשיבה מחודשת במסע שלנו אחר הידע. העולם העתיק עשוי היה להיות הרבה יותר מורכב ומתוחכם ממה ששיערנו. ייתכן שאבותינו החזיקו בידע וביכולות שאנחנו רק מתחילים לגלות מחדש.

כשאנחנו עומדים על סף תגליות מהפכניות אפשריות מתחת למתחם גיזה, אנו נזכרים כמה דק הגבול בין הידוע לבין מה שעדיין נסתר. הפירמידות עמדו כעדות אילמות לאלפי שנות היסטוריה אנושית. וייתכן כי הן עדיין שומרות את סודותיהן הגדולים ביותר עמוק בתוך אבניהן ובאדמה שמתחתן.

ומה אם מטרתן האמיתית של הפירמידות הייתה משהו אחר?

ומה אם מטרתן האמיתית של הפירמידות לא הייתה להצביע אל השמיים, אלא לסמן משהו עמוק יותר—חבוי מתחת לפני האדמה? ואם הגילוי המשמעותי ביותר בגיזה אינו מה שעומד מעל חולות המדבר, אלא מה שנמצא מתחתם? כמה עמוק באמת המבנה הזה מגיע? הדמיית SAR מצביעה על תכונות החודרות מאות מטרים מתחת לפני השטח, הרבה מעבר לכל חפירה מצרית עתיקה ידועה. אם הממצאים הללו מדויקים, אנחנוו ניצבים מול הנדסה בקנה מידה שמאתגר לחלוטין את ההבנה הקונבנציונלית של יכולות קדומות.

מתי סוף סוף נוכל לפתוח את החדרים הללו?

הדרך לחקירה פיזית מלאה רצופה במכשולים משמעותיים. הרשויות במצרים, המגנות בצדק על המורשת שלהן, יצטרכו לאשר כל חקירה חודרנית.
גם אם יאושר הדבר, האתגרים ההנדסיים הם אדירים – קדיחה או חפירה לעומקים של מאות מטרים בלי לפגוע במבנים הקיימים מחייבות דיוק וזהירות מרביים. ייתכן שיעברו שנים עד שנוכל לאשר את הממצאים באופן פיזי. אבל הצעדים הראשונים-אימות באמצעות טכנולוגיות סריקה נוספות – עשויים להתחיל בקרוב.

ומה נגלה כאשר החדרים האטומים הללו ייפתחו?  

גם חללים ריקים יהיו משמעותיים, מכיוון שהם יאשרו את יכולות הבנייה יוצאות הדופן של יוצרי המתחם.

אבל מה אם יש שם יותר מזה?

מה אם החדרים הללו מכילים חפצים משומרים, כתבים או מכשירים טכנולוגיים שנותרו ללא הפרעה מאז שנבנו? האם נוכל למצוא את קברו האמיתי של ח'ופו, שמומייתו מעולם לא התגלתה?
או משהו אפילו יותר בלתי צפוי—עדויות למטרה שמעבר לקבורה? הארכיאולוגיה המסורתית נאבקת להסביר את הממצאים הללו בתוך המסגרות המקובלות. הגישה הרווחת גורסת כי הפירמידות היו בעיקר קברים, אולי עם משמעות אסטרונומית מסוימת.
אבל הרשת המורכבת הזו של מבנים תת-קרקעיים מרמזת על מטרות שמעבר לקבורה. להסבר המקובל יש בעיות. מדוע בוני הקברים היו יוצרים מערכת תת-קרקעית כה מסובכת? מדוע אין שום תיעוד היסטורי של עבודות חפירה כה עצומות? אם אלו היו רק אלמנטים ששימשו לבנייה, מדוע הם כה נרחבים, ומדוע הם ממשיכים עמוק מתחת לבסיס הפירמידה?

כמה באמת מבנים אלה עתיקים?

אם יאומתו, שאלת התיארוך תהפוך למרכזית.
האם הם נבנו במקביל לפירמידות, סביב שנת 2500 לפנה"ס? או שמא הם עתיקים יותר, ואולי אף קודמים לשושלות המצריות? ללא דגימות פיזיות לתיארוך פחמן-14 או תיארוך לומינסצנטי, נוכל רק לשער.

התשובה עשויה לשנות את הבנתנו על התפתחות הטכנולוגיה האנושית

האם המבנים הללו שרדו שיטפונות אדירים המוזכרים בטקסטים עתיקים רבים? אם הם אכן משתרעים לעומקים כה גדולים, ייתכן שהם נבנו בכוונה כדי לשרוד אירוע קטסטרופלי.

מה אם הפירמידות עצמן לא היו המבנים הראשיים, אלא סמנים או שערים למתחם תת-קרקעי משמעותי הרבה יותר? מה אם הן נבנו כדי להגן או להצביע על אוצר בלום של ידע קדום? התשובות ממתינות לנו בחשכת החדרים שמתחת לפירמידה הגדולה, חדרים שנותרו אטומים ודוממים במשך אלפי, ואולי אף עשרות אלפי שנים. אנחנו פשוט לא יודעים – עדיין. ומה נגלה כשסוף סוף נחשוף את הכתבים העתיקים שיטלטלו את ההיסטוריה כולה? האם סוף סוף נקבל הוכחה חותכת?

לסרטונים נוספים מערוץ Deep Research עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לחצו על הקישור

 

 

 

תקיפת הרכבת בפקיסטן

חטיפת רכבת בבלוצ'יסטן - תמונה מהאירוע

חטיפת הרכבת בפקיסטן. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב ההודי© TheDeshBhakt. הערוץ מכריז על עצמו כ- "פלטפורמת הסאטירה הפוליטית והחברתית הראשונה והגדולה בהודו". עורכי הערוץ אומרים על עצמם – "אנחנו שואפים להפוך נושאים פוליטיים/חברתיים לקלים יותר לעיכול וכיף לדון בהם – במיוחד עבור דור הדיגיטל. אנחנו עברייני שוויון הזדמנויות שמאמינים שכל המפלגות הפוליטיות זהות והאזרחים חייבים לשאול את הכל ואת כולם כדי לשמור על האינטרסים של המחוז והדמוקרטיה".

הסרטון מתמקד באירוע חטיפת הרכבת בג'אפר אקספרס על ידי ארגון ה-BLA (צבא שחרור בלוצ'יסטן) במחוז בלוצ'יסטן בפקיסטן. החוטפים עצרו את הרכבת במנהרה, לקחו מאות נוסעים כבני ערובה, ואיימו להוציאם להורג אם דרישותיהם לשחרור אסירים פוליטיים לא ייענו. הצבא הפקיסטני פתח במבצע חילוץ שהוביל למותם של עשרות, כולל חוטפים ובני ערובה.

תרגום תוכן הסרטון

ממשלת פקיסטן טוענת כעת (12/03/2025) שחטיפת הרכבת על ידי BLA הסתיימה. אבל עם המתקפה הזו הבעיה של הממסד רק הפכה גדולה יותר. זו אינה המתקפה הראשונה או  האחרונה מצד החמושים הבלוצ'יסטנים שדורשים חופש מפקיסטן. הסכסוך שלהם עם איסלמבאד ישן כמו האומה של פקיסטן עצמה. הנה מה שיכול היה להוביל למתקפה על ג'אפר אקספרס.

הסרטון בוחן את שורשי הסכסוך בבלוצ'יסטן, אזור עשיר במשאבים טבעיים, שבו מיעוט הבלוצ'י טוען לקיפוח ודיכוי על ידי הממשלה המרכזית. מאבקם לעצמאות או אוטונומיה נמשך מאז תחילת שנות ה-2000, עם עלייה בפעולות אלימות מצד קבוצות כמו ה- BLA, כולל תקיפות נגד אזרחים, אנשי צבא וזרים.

מצב מורכב

הסרטון מדגיש את מורכבות של המצב, ישנן טענות לתמיכה חיצונית במורדים, קיימים מתחים עם מדינות שכנות ולכל זה יש השלכות כלכליות וגיאופוליטיות. למרות מאמצי הממשלה לדכא את המרד, הבעיות הבסיסיות של קיפוח, הפרות זכויות אדם, וניצול משאבים נמשכות. כל זה מקשה על מציאת פתרון קל לסכסוך המתמשך.

הסרטון דן בבעיות המתמשכות בפקיסטן עם בלוצ'יסטן, תוך התמקדות בנקודות הבאות:

תקיפת הרכבת:

הסרטון מתחיל בדיווח על התקפה על רכבת ג'פר אקספרס בבלוצ'יסטן. המחבלים פתחו באש לאחר שפוצצו את המסילה. צבא השחרור הבלוצ'י לקח אחריות על התקיפה.

היעלמויות כפויות:

הסרטון מדגיש את הבעיה הרצינית של היעלמויות כפויות באזורים כמו בלוצ'יסטן, סינד וחייבר פחטונחווה. ממשלת פקיסטן הואשמה בדיכוי פעילים באמצעות חטיפות, הפחדות ועינויים.

היסטוריית הסכסוך:

הסרטון מתעמק בהיסטוריה של הסכסוך בין בלוצ'יסטן לפקיסטן, החל מהשילוב הכפוי של בלוצ'יסטן בפקיסטן בשנת 1947. הוא בוחן את התנועות השונות ואת הדיכוי של ממשלת פקיסטן, כולל מבצעים צבאיים

התפתחות כלכלית:

הסרטון מדגיש את חוסר השוויון הכלכלי, כאשר משאבי הטבע של בלוצ'יסטן מנוצלים על ידי מחוזות אחרים, מה שמוביל לתסכול ולחוסר אמון בקרב תושבי בלוצ'יסטן

חשיבות גיאופוליטית:

הסרטון מדגיש את החשיבות הגיאופוליטית של בלוצ'יסטן עבור סין, במיוחד במסגרת מסדרון הכלכלה סין-פקיסטן (CPEC) ויוזמת החגורה והדרך. הוא מזכיר גם את ההאשמות של פקיסטן על מעורבות הודית בתמיכה במיליטנטים בלוצ'ים, טענות שהודו הכחישה.

השלכות בינלאומיות:

הסרטון מסכם בכך שהסכסוך בבלוצ'יסטן אינו רק בעיה פנימית של פקיסטן אלא גם מאבק גיאופוליטי גדול יותר. הוא קורא להכרה בזכויותיהם של תושבי בלוצ'יסטן ולפתרון הסכסוך באמצעות דיאלוג וללא דיכוי.

 

טכניקות השיווק של טסלה

שיטת המכירות של טסלה

טכניקות השיווק של טסלה. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © finance made clear. האם אתם מוכנים לחקור את העולם המרגש של פיננסים ועסקים? בערוץ של אנדי תמצאו סרטוני פיננסים ועסקים משעשעים, אינפורמטיביים ואיכותיים. הסרטונים בערוץ נועדו להיות נגישים ומהנים לכולם. בואו נהפוך את הפיננסים והעסקים להרפתקה שובת לב ביחד!  הסרטון הפעם על שיטות השיווק הייחודיות של טסלה.

אחד המותגים הפופולריים והידועים ביותר 

טסלה היא אחד המותגים הפופולריים והידועים ביותר על פני כדור הארץ. כל זאת מסיבה טובה, המוצרים שלהם מהשורה הראשונה. טכניקות השיווק של טסלה שהצליחה להפוך לאחד המותגים המצליחים בעולם.

סוד ההצלחה יוצאת הדופן של טסלה נותר לא ידוע להרבה אנשים. טסלה היא אחת החברות בעלות שווי ערך הגדול בעולם. היא נוסדה ב-2003 ובשנת 2021 נהייתה ליצרנית הרכב הראשונה שמכרה למעלה מ-2 מיליון מכוניות. עם שווי שוק של למעלה מ-1 טריליון דולר,

0 דולר תקציב שיווק

טסלה הפכה לאחת החברות הבודדות בארה"ב שהגיעה להישגים הנהדרים האלה בתקציב שיווק של 0 דולר.יש הרבה שיעורי שיווק שכל מי שרוצה להצמיח חברה מאפס כדי להפוך לחברה הכי שווה בעולם צריך לִלמוֹד.שבעה שיעורים שאפשר ללמוד מאסטרטגיות השיווק המדהימות של טסלה:

טסלה מעניקה חווית לקוח מדהימה 

כל חברה ששמה את האינטרס של הלקוחות בחזית תמיד תרשום הצלחה גדולה. טסלה מסירה את המכשולים שעומדים בפני לקוחות כשהם הולכים לקנות מכונית. במקום להתמקח על מחירים עם איש מכירות שדואג רק לעשות עמלה מהרכישה, טסלה הופכת את חווית הרכישה לקלה. כדי לרכוש מכונית מדגם טסלה, כל שעליכם לעשות הוא להיכנס לאתר האינטרנט שלהם שם תמצאו את המידע על כל המוצרים שלהם. אתם תזמינו את המוצר שאתם רוצים ותקבל את תאריך האיסוף. קלות הרכישה הזו משאירה את הלקוחות של טסלה מרוצים והפיכת לקוח למאושר ומרוצה היא המפתח להצלחה בעסקים.

נאמנות למותג

רכישת רכב מעולם לא הייתה ספונטנית עבור אף אחד. זו תמיד החלטה רגשית שמגובה בהרבה תכנון. טסלה הפכה את רכישת המכונית לקלה יותר, מהירה יותר ובהישג יד. בעלי טסלה לא רק רוכשים מכונית חשמלית, פאנל סולארי או כל מוצר אחר של טסלה, הם מביעים את נאמנותם למותג בשל האמון שיש להם במותג. טסלה סיפקה כל כך טוב לאורך השנים שגרמה ללקוחותיה לסמוך על כל מוצר שהם רוכשים מהחברה.הלקוחות של טסלה מאמינים שכל סכום שהם משקיעים ברכישת כל מוצר מטסלה שווה את זה. עד כה, לרוב משתמשי טסלה לא הייתה סיבה להתחרט על הרכישה.

טסלה לא מתמקדת בפרסום בתשלום

הרבה חברות מאמינות שככל שהן יוציאו יותר על פרסום, כך הן יקבלו יותר לקוחות. זה לא נכון. טסלה ממקדת את מאמציה בשביעות רצון לקוחותיה ומשקיעה הרבה מאמץ כדי לוודא שללקוחותיה תהיה חוויה נעימה עם הרכישה שלהם, ושהם ימליצו ​​על המותג לחברים ולמשפחה שלהם. טכניקת המלצה זו היא אחד הסודות להצלחה יוצאת הדופן של טסלה. לטסלה אין קצין שיווק או צוות פרסום, אבל המוצרים שלה ידועים בכל מקום העולם. לשיווק אפקטיבי אין שום קשר לכמות הכסף המוזרם לתוכו.

התמקדות בלקוח

טסלה היא מותג ממוצב היטב הממוקד בלקוח וזה אחד הסודות הגדולים ביותר להצלחתה. הם תומכים בלקוחותיהם גם לאחר הרכישה. טסלה ממשיכה לעקוב אחר הלקוחות שלהם לאחר הרכישות שלהם, הם מציעים אחריות להחזר כספי, אחריות ותמיכה מתמשכת ללקוחות. לטסלה אין אולם תצוגה עבור לקוחות לנסיעת מבחן במכונית לפני ביצוע רכישה. הם מפצים על זה בכך שהם נותנים הזדמנות להחזיר את המכונית תוך 7 ימים או אחרי אלף מיילים. הצעה זו מעניקה ללקוחות יותר ביטחון להשלים את הרכישה המקוונת של טסלה. מלבד הערבות להחזר הכסף, טסלה גם מעניקה ללקוחות תמיכה רציפה ושירותים. יש הצהרה באתר שלהם שמעבירה את זה לכולם. הם מבטיחים להביא את השירות ללקוחות בכל מקום בארץ. פרסום זה באתר האינטרנט שלה הוא אסטרטגיה נוספת שמבדלת את טסלה ממותגים אחרים. אתה צריך לגרום ללקוחות שלך להיות מודעים לשירותים שאתה רוצה להעניק וגם לספק את כל ההבטחות שלך.

טסלה משתמשת במדיה החברתית לטובתה

החברה לא מוציאה כסף על פרסום ברשתות חברתיות ובכל זאת היא משתמשת במדיה החברתית לטובתה עם תקציב שיווק של 0 דולרים. הסוד הזה הוא מה שרוב החברות לא הצליחה להבין. הן מוציאות סכומי כסף עצומים על פרסום בפייסבוק, טוויטר, אינסטגרם ויוטיוב. על מה שהם יכולים לקבל בחינם, אם רק יבינו כיצד למנף מדיה חברתית לשיווק. לאילון מאסק יש למעלה מ-100 מיליון עוקבים בטוויטר. הוא משתמש במדיום הזה כדי להתייחס ללקוחות וללקוחות פוטנציאליים של טסלה. הוא מעדכן אותם לגבי ההתפתחויות האחרונות של טסלה וגם מקבל מהם משוב. כמעט כולם בעולם נמצאים ברשתות החברתיות. עסק שמיוצג במדיה החברתית הוא קרוב יותר להישגים גדולים והצלחה. לאילון מאסק יש בסיס מעריצים הולך וגדל בטוויטר וזה לבדו נתן לטסלה יתרון על המתחרים שלה.

טסלה מכירה את הלקוחות הממוקדים שלה

חברה חייבת להבין מה הלקוחות שלה רוצים ומה הם יצטרכו במהלך השימוש במוצרים שלה וצריכה להיות מוכנה לספק להם את כל מה שהם צריכים כדי לקבל יתרון על פני המתחרים שלה. טסלה לא רק מייצרת מכוניות חשמליות אלא גם מייצרת מגדשי-על, תחנות שירות, וכל מה שהמשתמשים שלה יצטרכו בעת שימוש במכונית של מותג טסלה.

לספק ללקוחות את כל מה שהם צריכים

זה אחד הסודות שיצרו את ההצלחה של טסלהההקפדה על הפרטים הקטנים וצרכי ​​הלקוחות. הלקוחות שיזדקקו למגדשים ואביזרים אחרים הם כמובן אנשים שכבר רכשו מוצר של טסלה. טסלה ממשיכה למקם את עצמה אסטרטגית כדי לענות על הצרכים של קהל היעד שלה. עם דגם המכוניות שטסלה מייצרת, שוק היעד שלהם הוא משתמשים מתאימים של טכנולוגיה חדשה.

טסלה מודל X מתאימה לצעירים שאוהבים לשייט. מודל S מיועד לגברים מבוגרים
יותר מגיל 50 ומעלה. טסלה דגם 3 משתלמת יותר עבור ההמונים הממוצעים. 
האסטרטגיה של טסלה היא במתן מענה לצרכים של כל לקוח.

בידול

טסלה לא רק מכירה את שוק היעד שלהם, אלא שהם גם יודעים להתייחס אליו לקוחות ולהשאיר אותם מכורים למותג. לטסלה יש את העיצוב הייחודי שלה. חברה עם מחלקת קשרי לקוחות מוצלחת ואיכות מוצר ירודה לא תצליח. אבל זה לא המקרה עם טסלה שסימנה עצמה כמותג רכב ייחודי. עיצובי המכוניות שלה אותנטיים ומצטיינים. איכות המוצר היא מהשורה הראשונה. כל זה גורם ללקוחות שלהם להיות פחות מודאגים מהמחיר של כל מוצר של טסלה. הם משוכנעים שכל סכום שהם משלמים עבור המוצר שווה את זה.

הציבור אינו מבולבל לגבי מה לצפות מטסלה

החזון והיעוד שלהם מציינים בבירור מהי טסלה ומה אנשים צריכים לצפות ממנה. טסלה היא בליבת החדשנות. המכוניות שלהם הן לא רק מכוניות אנרגיה נקיות, אלא הן גם בטוחות. לפי ממשלת ארה"ב, טסלה זכתה בדירוג בטיחות של חמישה כוכבים. כדאי שיהיה לך מוצר שעונה על הצרכים של אנשים וגם על מה שהם רוצים. זה מה שטסלה עושה ובגלל זה היא שמרה על מיקומה בחזית של תעשיית הרכב. כעסק, בין אם אתה חלוץ החדשנות או שיפור חדשנות קיימת, אתה צריך לבדל את עצמך מהמתחרים. הייחודיות של מותג תעזור ללקוחות לבחור את המותג הזה על פני אחרים בתעשייה. טסלה גם מעבירה היטב את הייחודיות שלה ללקוחותיה. לכן, כל לקוח או לקוח פוטנציאלי יודע למה לצפות מטסלה.

אסטרטגיית שיווק נוספת של טסלה

השימוש בתוכנית הפניות כדי להגביר את השיווק מפה לאוזן מינפה את המותג שלה קדימה. עם הבטחה לעמלה לכל מי שמביא לקוח לטסלה, טסלה כבר מסוגלת לבצע הרבה מכירות. תוכנית ההפניות של טסלה כוללת אדם שמביא הפניה כדי לקבל זיכוי של $1,000 לרכוש כל מוצר של טסלה. אסטרטגיה זו הוכחה כיעילה מאוד עבור טסלה כפי שהיא מאפשרת ללקוחותיה לעשות את השיווק בזמן שהיא מתמקדת בדברים אחרים.

 

משבר המזון העולמי

רעב עולמי

מעודכן לתאריך 21/05/2022

משבר יוקר המחיה צפוי להימשך בחודשים הקרובים, גם אם המלחמה באוקראינה תיפסק כעת. סרטון של פטריק בויל, מנהל קרן גידור, פרופסור באוניברסיטה ובנקאי השקעות לשעבר. בערוץ היוטיוב שלו © Patrick Boyle סרטונים עדכניים על מה שקורה בשווקים בעולם. בין היתר תמצאו בערוץ מידע על מסחר בכלים כמותיים ומימון תאגידי. בערוץ גם ראיונות עם האנשים המעניינים ביותר בתעשייה הפיננסית. 

אמבפה, 10 דברים שלא ידעתם עליו

אמבפה

קיליאן אמבפה, 10 דברים שלא ידעתם עליו. הידעתם שעורכת הדין של אמבפה אמרה שהוא כלוא בכלא עשוי זהב? נסביר את זה בהמשך… הנה 10 דברים שלא ידעתם על אמבפה. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © SKILLER Originals

מספר 1: הוא השחקן השני אי פעם שכבש כנער בגמר גביע העולם

היחיד שעשה את זה לפניו היה לא אחר מאשר פלה הגדול עצמו בשנת 1958 כשהיה רק ​​בן 17. אמבפה כבש מול קרואטיה בניצחון 4-2 בתור בן 19. ממש חלום נעורים. פלה בירך אותו ואמר "אם תמשיך להשוות את השיאים שלי ככה, אולי אצטרך לנקות את המגפיים שוב…" אתה יודע שאתה עושה משהו נכון כשהגיבורים שלך מרגישים קצת מאוימים על ידך. בעוד פלה הוא הגיבור של כולם, לאמבפה היה גיבור מיוחד שתמצאו די מעניין.

מספר 2: הוא העריץ את כריסטיאנו רונאלדו

כנער, קיליאן הסתכל על כריסטיאנו רונאלדו. רונאלדו היה הגיבור האולטימטיבי שלו. יש תמונה של אמבפה כשהיה צעיר, יושב בחדר השינה שלו עם קפוצ'ון ירוק ופוסטרים של רונאלדו על הקיר שלו. פאסט פורוורד כמה שנים ואמבפה שיחק נגד הגיבור שלו מספר פעמים. ברור מאוד באיזה צד הוא נמצא לגבי הוויכוח בין מסי נגד רונאלדו. אבל לגבי הצד והמדינה שהוא משחק כרגע, הנקודה הבאה עלולה להפתיע אתכם.

מספר 3: הוא יכול היה לשחק בקמרון ובאלג'יריה

למרות שרבים מכירים אותו ככוכב העל הצרפתי, אמבפה יכול היה לשחק באלג'יריה או בקמרון. אמא שלו היא מאלג'יריה ואבא שלו מקמרון. אמבפה לעומת זאת גדל בצרפת וסביר להניח פיתח קשר לארץ הולדתו. כשממסתכלים על ההצלחה שהוא השיג עם נבחרת צרפת ובליגה הצרפתית, אפשר לומר שהוא קיבל את ההחלטה הנכונה. הוא המשיך לזכות במונדיאל עם צרפת והרוויח הרבה כסף אבל מה שהוא עשה עם הזכייה שלו מאוד מחמם את הלב.

מספר 4: הוא תרם את כל הרווחים שלו במונדיאל

אמבפה קיבל במהלך השנים תלונות על היותו אנוכי על המגרש. אבל מחוץ למגרש הוא הפגין הרבה נדיבות. ב-2018  הוא תרם את כל הרווחים שלו במונדיאל לארגון צדקה בשם Premiers de cordée. סכום עתק של 400,000 אירו. זו מחווה מרשימה ומעוררת הערצה של קיליאן. לפני שהפך לזוכה בגביע העולם, מועדונים גדולים רבים רצו להחתים אותו אבל אחד מהמועדונים שהחמיץ עשויה להפתיע אתכם.

מספר 5: הוא למעשה כמעט חתם בצ'לסי

ב-2012 הייתה לצ'לסי הזדמנות להחתים את אמבפה כנער. הם ניסו אותו עבור המועדון אבל אמבפה לא הרשים את הבוסים של צ'לסי באותה תקופה. הם הציעו לו ניסיון שני ומותאם אישית אבל אמא שלו סירבה לתת לו לנסות שוב ואמרה "או שיחתימו אותו עכשיו, או שתוך חמש שנים הם יצטרכו להציע 50 מיליון יורו כדי להחתים אותו". ובכן, היום זה יעלה להם הרבה יותר מ-50 מיליון כדי להשיג אותו. ההחלטה של ​​אמא שלו עזרה לו להצליח. העובדה הבאה בערך המשפחה של אמבפה מחברת את כל זה יחד.

מספר 6: המשפחה שלו אתלטית להפליא

אפשר לייחס את הצלחתו של אמבפה לעבודה קשה, אבל אנחנו חייבים לתת קרדיט להוריו שברכו אותו בגנים טובים מאוד. אמבפה מגיע ממשפחה של ספורטאים מוכשרים. אביו וילפריד היה שחקן כדורגל ששיחק עבור AS בונדי הצרפתית. אמו פאייזה לאמארי שיחקה בליגת הכדוריד של חטיבה 1 בשנות ה-90. אחיו הצעיר של אמבפה אית׳ן משחק כיום בקבוצה מתחת לגיל 12 של פ.ס.ז' ולמאמן שלו יש הרבה דברים חיוביים לומר עליו. אחיו המאומץ ג'יירס קמבואקוקו גם הוא כדורגלן מקצועי. אמבפה זכה בבירור בלוטו הגנטי וזה נתן לו יכולת פיזית מסוימת שבהחלט תפתיע אתכם.

מספר 7: הוא מהיר יותר מיוסיין בולט!

אנחנו לא אומרים שאמבפה ינצח את יוסיין בולט בריצת 100 מ'. אבל אמבפה מהיר מאוד עם הכדור ולמעשה עבר את יוסיין פעם אחת. במשחק אחד, אמבפה רץ במהירות מטורפת של 38 קמ"ש, מהר יותר מאשר יוסיין בולט במרוץ השיא העולמי שלו ב- 2009. אל תטעו, יוסיין בולט עדיין מהיר יותר מאשר אמבפה, אבל עם כדור לרגליו אמבפה עשוי לנצח את האיש המהיר ביותר בעולם וזה מאוד מרשים. להיות מהיר כמו יוסיין בולט שם את אמבפה במדרגת מס גבוהה יותר של שחקנים מה שמוביל אותנו לנקודה הבאה.

מספר 8: הוא השחקן השני הכי יקר בעולם

עם התצוגה המדהימה שלו על המגרש שבוע אחרי שבוע, הסטטיסטיקה המטורפת שלו והפופולריות שלו, אמבפה הפך לאחד השחקנים היקרים בעולם. ההעברה שלו ממונקו לפ.ס.ז' עלתה בסביבות 180 מיליון יורו, אמבפה במקום השני דמי אחרי חברו לקבוצה ניימאר שדמי ההעברה שלו היו בסך 222 מיליון יורו. לאחרונה הוא חתם על חוזה חדש עם פ.ס.ז' שבו הוא גרף עוד 250 מיליון יורו והרבה כוח שליטה במועדון. הוא בהחלט מוכן לחיים. די מרשים לגבר בגילו אבל זה אולי יפתיע אתכם לדעת כמה צעיר הוא היה כשהתחיל להכות גלים על המגרש.

מספר 9: השחקן הצעיר ביותר ששיחק אי פעם במונקו

בגיל 14 בלבד אמבפה חתם ב- AS מונקו והחל לשחק בגיל 16. השיא הוחזק בעבר על ידי אגדת הכדורגל הצרפתית, תיירי הנרי. גם אמבפה הפך לשחקן הצעיר ביותר שכבש עבור מונקו. הקריירה שלו ממשיכה להמריא מדי שנה. יש לו הרבה הצלחה אבל זה עשוי להפתיע אתכם כשתגלו איך הוא הרגיש בפ.ס.ז' לאחרונה.

מספר 10: הוא הרגיש כלוא בפריז סן-ז'רמן

במהלך קיץ 2021 קיליאן אמבפה נקשר לריאל מדריד והיו שמועות שהוא רוצה לעזוב את פ.ס.ז'. אבל פריז סן-ז'רמן  לא הייתה מוכנה לשחרר אותו. נשיא פ.ס.ז' נאסר אל-חלאיפי הצהיר כי אמבפה "לעולם לא יימכר" ו"לעולם לא יימכר בחינם". בדיווח של ABC נטען כי דלפין ורטהיידן, עורכת הדין של אמבפה אמרה שחידוש החוזה שלו עם פריז סן-ז'רמן הוא כמו "להיות נעול בכלא זהב". זה הוסיף דלק לשמועות ההעברה של ריאל מדריד. אבל ורטהיידן הכחישה מאוחר יותר את ההערות הללו וקבעה שהם לגמרי פייק ניוז. אמבפה חתם בסופו של דבר על עסקה של 250 מיליון יורו עם PSG. זה כלא שכל אחד ישמח להיות כלוא בו.

לסרטון על עלייתו של אמבפה לחצו על הקישור

 

מה ידוע על GTA 6?

GTA6

מה ידוע על ה- GTA 6? תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב של יוצר התוכן © Sav. הערוץ סוקר משחקים טקטיים ומשחקי AAA. סאב מתאר את הערוץ שלו בקצרה: "כל המידע שאתם צריכים, בלי שטויות וקישקושים". הסרטון הפעם מסכם את המידע הזמין על Grand Theft Auto 6 בהתבסס על ההדלפה הגדולה מ-2022 ומקורות נוספים כמו Take Two.

כבר 10 שנים שאנחנו מחכים ל- Grand Theft Auto 6. עד לאחרונה כמעט ולא ידענו עליו דבר. הכל השתנה כשהאקר בריטי הצליח לבצע את אחת מפריצות הנתונים השערורייתיות בהיסטוריית הגיימינג המודרנית. מה שקרה אחר כך גורם לי להתרגש יותר מאי פעם לקראת יציאית ה- GTA 6.

אני סאב, ברוכים הבאים לערוץ שלי! במהלך הדקות הבאות, רבים מכם יישארו פעורי פה מהגילויים שנחשפו ומהמשמעות שלהם לגבי עתידו של Grand Theft Auto 6. כמעט כל אחד ילמד כאן משהו חדש, אז כדאי להישאר!

רקע

הבמה מוכנה עבור Rockstar לשחרר את משחק המשחקים של 'עולם פתוח' ו- 'ארגז חול'. לא רק ש-GTA 6 יהווה קפיצת מדרגה טכנולוגית משמעותית ביחס ל-GTA 4 ו- GTA 5, הוא גם יחזור ללוקיישן האהוב על המעריצים – Vice City.

השקעתי זמן רב באיסוף כל פיסת מידע, בין אם מדובר בפרטים מאומתים או בהדלפות. יצרתי את הרשימה המקיפה ביותר שתספק לכם את כל המידע שאתם צריכים על ה- GTA 6 נכון ל-25 בינואר. בסוף הסרטון הזה תהיו מעודכנים לחלוטין בכל מה שקשור ל- GTA 6.

הערות המפתחים

'משחקי רוקסטאר' התחילה בפיתוח ראשוני של GTA 6 בשנת 2014, מיד לאחר יציאת Grand Theft Auto 5. עם זאת, הפיתוח המרכזי לא התחיל עד 2018. במהלך 10 השנים האחרונות, האולפנים המעורבים שמרו כצפוי על חשאיות מוחלטת.

אבל כעת כשמועד ההשקה מתקרב, קיבלנו טריילר רשמי מ-2023 וגם כמה הערות משטראוס זלניק, מנכ”ל Take-Two Interactive. כדי לא לעורר ספקולציות ברשת, זלניק היה זהיר מאוד ולא חשף יותר מדי.

כאשר נשאל כיצד היה מסכם את ה- GTA 6 במספר מילים, הוא ענה: "אני חושב שזה יהיה יוצא דופן ושווה לחכות לו".

בראיון נוסף, בן הינצ'ליף, עובד לשעבר ב- Rockstar, דיבר על תהליך הפיתוח ואמר: "הם הרימו שוב את הרף".

הדלפת בלומברג

לפי דיווח של בלומברג מ-2022, המפה המקורית של Grand Theft Auto 6 הייתה אמורה להיות הרבה יותר גדולה ולכלול אזורים מצפון ודרום אמריקה. עם זאת, כדי להקל על הפיתוח ולחסוך זמן. היא צומצמה ל- Vice City ולאזורים שמסביבה, חלק מהתוכן שנחתך עשוי להופיע לאחר השקת המשחק. מה שיכול להיות צעד חיובי במיוחד לאחר חוסר ההרחבות של המפה ב-GTA 5.

מסיבת העיתונאים של משקיעי  Take-Two

במסיבת העיתונאים של המשקיעים של Take-Two בנובמבר 2024 אושר שפיתוח המשחק מתקדם כמתוכנן לשחרור בסתיו 2025. אלה חדשות מצוינות, במיוחד בהתחשב בכך שעיכובים הם עניין נפוץ בתעשיית המשחקים.

נכון לעכשיו, מעבר לטריילר ולמידע שסקרנו, אין עוד תוכן מאומת רשמית. בהתחשב בדליפת הגיימפלי הענקית של 2022, 'משחקי רוקסטאר' כנראה לא ממהרת לחשוף מידע נוסף עד למועד ההשקה. כנראה שלא נראה שום דבר רשמי נוסף עד קמפיין השיווק בקיץ הקרוב.

הפריצה של 2022

בעוד שהתוכן הרשמי מועט, ההדלפות רבות. בשנת 2022 קרתה אחת הגדולות שבהן. כפי שציינתי בהקדמה, למעלה מ-90 קטעי גיימפלי דלפו לרשת על ידי האקר בשם 'teapotuberhacker'. הקטעים נעו בין מספר שניות לכמה דקות, מה שהפך את זה לאחת ההדלפות הגדולות ביותר בהיסטוריית פיתוח המשחקים.

כמובן ש-'משחקי רוקסטאר' זעמו ותבעו את ההאקר בן ה-18, שגרם להם נזק של יותר מ-10 מיליון דולר. לאחר שהוכרז כבלתי כשיר למאסר, הוא מרצה כעת עונש לא מוגדר במוסד רפואי. מסר ברור לכל מי שחושב לפרוץ ל- Rockstar Games.

"מסמך GTA 6"

המידע שנגנב כולל הודעות פנימיות משרתי הסלאק של Rockstar. הציבור קיבץ את כל הפרטים שדלפו למסמך ענק בשם "מסמך GTA 6". זהו קובץ PDF בן 59 עמודים המפרט כל פיסת מידע שאפשר היה להוציא מתוך ההדלפה.

היום נצלול למסמך הזה. אבל לפני שנתחיל, אזהרה חשובה: המידע שאני עומד לחלוק עשוי לכלול ספוילרים. למרות ש- Rockstar ו-Take-Two לא אישרו או הכחישו את אמיתות ההדלפות, זכרו שכל זה דלף שנים לפני יציאת המשחק. ייתכן מאוד שחלק מהתוכן ישתנה או יימחק לחלוטין עד ההשקה. קחו הכול בערבון מוגבל.

הדלפות על דמויות

נכון לעכשיו, מלבד ג'ייסון ולוסיה, הדמויות הראשיות שניתן לשחק בהן, נחשפו גם כמה דמויות משנה כמו Dre, Wyman, Tit ו- Zach. עם זאת, אין לנו עדיין הרבה מידע על הדמויות האלו. ייתכן שחלק מהשמות ישתנו עם יציאת המשחק. בהתחשב בהיסטוריה של Rockstar, אנחנו יכולים לצפות לקאסט עשיר ומעניין של דמויות.

כנופיות ומיליציות בהדלפה

כנופיות תמיד היו חלק מרכזי בסדרת GTA, וגם GTA 6 לא שונה. נכון לעכשיו, ידוע לנו על לפחות שלוש קבוצות פשע ב- Vice City.

San Forsan, כנופיית מהגרים מהאיטי, ממוקמת כנראה באזור Little Haiti.

Guardia Brothers, כנופיית אופנוענים, מזכירה את הכנופיות מ- GTA 4 ו- GTA 5.

המיליציה הקיצונית הימנית, קבוצה שמבוססת באופן רופף על תנועות קיצוניות מהמציאות.

הדלפות על נשקים וציוד

בין הפריטים שהודלפו מקוד המשחק:

רובי סער, אקדחים ורובי צייד RPG.

הדלפות על נשקים וכלים חדשים

רובה צלילה, משקפת, כלי לפריצת מנועים, ערכות עזרה ראשונה, דיסק און קי, מכשיר לשיבוש מעקבים, פנס, שקי שוד ועוד.

מערכת הנשקים החדשה

המשחק צפוי לאמץ את מערכת ניהול הנשקים הריאליסטית מ- Red Dead Redemption 2, כלומר לא נוכל יותר לשלוף רקטות מהכיס. במקום זאת, יהיו מגבלות על מספר הנשקים שניתן לשאת. וייתכן שנוכל לאחסן נשקים ברכבים, מה שעשוי להפוך את תא המטען לאלמנט אינטראקטיבי חדש במשחק.

הדלפות לגבי פעילויות צדדיות / היכולת לשאת גופות ולבזוז

נראה סביר שפעילויות צדדיות יהפכו לכלי טבילה עמוק יותר במשחקי השודים. במשחקי רוקסטאר, פעילויות צדדיות תמיד היו חלק מהחוויה. החל מציד ב-Red Dead Redemption 2 ועד משחקי חצים ב-GTA.

אנחנו מצפים לראות שפע של פעילויות ב- GTA 6 אבל לא יודעים בדיוק אילו מהן יהיו זמינות בהשקה. המסמך מדבר על כמה מהן, כמו דיג, גולף, מרוצים, משחקי קוביות, משלוחי סחורה, שודים ושליחויות.

סביר להניח שפעילויות פליליות קטנות יקבלו דגש משמעותי. עם שודים שיתפרסו משוד חנויות נוחות ועד שודים מורכבים יותר, כמו שוד של משאיות כסף.

מלכודות משטרתיות ו"מכות קלות"

במסמך יש קטע מעניין שמתייחס ל"מלכודות משטרה", שכנראה קשורות למערכת בשם "מכות קלות". זה מרמז שהמשטרה תוכל להטמין מלכודות לשחקנים. למשל, ייתכן שתתבקש לגנוב רכב עבור שותף, אבל ברגע שתיכנס ותתחיל לנסוע, תבין שנפלת בפח של המשטרה. כעת אתה נמצא בסכנת מעצר, אלא אם תצליח לברוח בזמן.

פעילויות פליליות וסוחרי סחורה גנובה

המשחק יכלול כמה "גדרים" (סוחרים ברכוש גנוב), שכל אחד מהם יתמחה בסוג אחר של חפצים גנובים, כגון אמנות או רכבים. בנוסף, תהיה אפשרות להיכנס לכ-70% מהמבנים במשחק, מה שיוביל לאפשרויות חדשות ומעניינות למשחקיות.
רוקסטאר רשמה גם פטנט הקשור לריהוט מבנים פנימיים. ככל הנראה, המשחק ייצור סביבות פנים דינמיות באופן אוטומטי, מה שיחסוך זמן בפיתוח ויהפוך את העולם למגוון ויותר אינטראקטיבי.

מפגשים אקראיים ואירועים מעניינים

כפי שניתן לראות במסמכים שהודלפו, יהיו אינספור אירועים שאפשר להיתקל בהם. רוקסטאר ידועה בכך שהיא יוצרת עולמות מרתקים ומלאי חיים. לפי הפרטים שהודלפו, אנחנו צפויים לקבל חוויה מטורפת.

הדלפות על היכולות של לוסיה

לוסיה היא אחת מהדמויות הראשיות. על פי ההדלפות, היא תוכל לפרוץ מחשבים ומערכות אלקטרוניות. היכולות האלו קשורות לכלים שהודלפו, כמו כונן USB משבש אותות וכלי לפריצת מערכות אבטחה ברכבים.

מכניקות משחק חדשות

ההדלפות מצביעות על שדרוגים למנוע הפיזיקה "Euphoria" הכוללים:

  • הליכה תוך כדי מחסה
  • אפשרות להחליף כתף בזמן כיוון נשק
  • אפשרות לשכב על הרצפה (Prone)

בנוסף, ניתן יהיה להשתמש בתיקי שלל, לאתר חברים עם מערכת "Buddy Ping", להרים ולהפיל נשקים, ואפילו לבצע התאבדות.

רוקסטאר גם מחזירה מכניקות ממשחקים קודמים כמו Red Dead Redemption

נשיאת גופות

  • אינטראקציה עם חפצים ניתנים לבזיזה
  • שוד, ריסון ואיומים על- NPC
  • מערכת Eagle Eye
  • ניהול משקל, מסת שריר, תזונה, כושר והצמחת שיער פנים

מערכת חוק ואכיפה

המשטרה תקבל מערכת חדשה לחלוטין:

  • שוטרים לא יופיעו מיד אלא יגיעו בהתאם לזמן תגובה.
  • ניתן יהיה להאזין לתקשורת המשטרתית באמצעות סורק רדיו ולדעת מתי לברוח.
  • מצלמות אבטחה יאלצו את השחקנים להיות זהירים יותר בזמן פריצות ובריחות.

למשטרה יהיו שלוש רמות זיהוי לשחקן:

  1. ללא תיאור – המשטרה לא יודעת איך אתה נראה
  2. תיאור חלק – מבוסס על בגדים ורכב
  3. תיאור מלא – אם לא שינית בגדים או רכב, תישאר מזוהה גם לאחר הירידה בדרגת ה'מבוקש'

שינויים ב- AI של ה- NPC

ה- NPC יהיו אינטראקטיביים ודינמיים יותר, בדומה ל- Red Dead Redemption 2

  • ינהלו שיחות אחד עם השני
  • יטיילו בקבוצות
  • יקראו למשטרה אם ירגישו מאוימים

בנוסף, NPC יוכלו להתאים את תנוחתם כדי לירות מעל מכשולים, מה שישפר את הריאליזם של קרבות ירי.

חיות במשחק

המשחק יכלול חיות שונות, כמו:

  • נחשים
  • ציפורים
  • לווייתנים
  • סוסים
  • דביבונים (שיאכלו מזון מהאשפה בעיר Vice City)

מכוניות ומכניקות רכב

מערכת הנהיגה ושדרוגי המכוניות יקבלו חידושים משמעותיים:

  • פגיעות מציאותיות יותר (פגושים נופלים, מכסה מנוע מתקמט וכו')
  • אפשרות לחפש שלל ברכבים (תא מטען, תא כפפות)
  • GPS פונקציונלי ברכבים מסוימים, כך שניתן יהיה לכבות את המפה הקטנה ולנווט לבד

מיקומי המפה ופרויקט מפת מעריצים

אין עדיין מפה רשמית, אבל קהילת המעריצים יצרה מפה על סמך נתוני קואורדינטות מתוך קבצי המשחק.

לפי ההערכות, המפה של GTA 6 תהיה בגודל דומה או גדול יותר מזו של Red Dead Redemption 2.

מותגים, בגדים ומזון

יהיו מותגים מוכרים שחוזרים למשחק, כולל בגדים ואביזרים שניתן לאסוף.

מצב מרובה משתתפים

המידע על המולטיפלייר מוגבל, אבל הודלף צילום מסך שמראה מצב של "2 מתוך 32 שחקנים", מה שמרמז על מצב אונליין.

תכונות מיוחדות

  • ניתן יהיה לפתוח שערים ודלתות
  • תהיה מערכת לשליטה על קהל (אם NPC ייבהלו, הם ינסו לברוח או לקרוא למשטרה)
  • פעולת העישון תהיה פעולה עם יתרונות מסוימים
  • שיפור אפקטים גרפיים כמו תאורה ועננים נפחיים
  • טעינות מהירות יותר בעת מעבר בין שרתים

מוסריות ומערכות יחסים

ייתכן שמערכת היחסים בין הדמויות הראשיות תשפיע על מהלך הסיפור, בדומה למערכת המוסר של Red Dead Redemption 2.

לסיכום, GTA 6 הולך לשנות את חוקי המשחק עם חוויית עולם פתוח מרתקת יותר מאי פעם.

תודה שצפיתם! עקבו אחרי עדכונים נוספים על ההדלפות הקרובות.

   

הביטקוין יורד לאחר שצפון קוריאה גנבה 1.5 מיליארד דולר

ביטקוין

הביטקוין יורד לאחר שצפון קוריאה גנבה 1.5 מיליארד דולר. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © LiveNOW from FOX. הערוץ מעלה "זרם בלתי פוסק" של חדשות, אירועים חיים וסיפורים מרחבי ארצות הברית.

כתבה מתאריך 27 בפברואר 2025.

ה-FBI אישר ביום רביעי 26/02/2025 שצפון קוריאה אחראית לגניבה של 1.5מיליארד דולר של נכסים וירטואליים מבורסת מטבעות קריפטוגרפיים ByBit. דייוויד סימר, מנכ"ל Wave Digital Assets, מצטרף לאוסטין ווסטפול מ- LiveNOW לתובנות נוספות. הסוכנות התייחסה לפעילות הסייבר כ"TraderTraitor". בהצהרה, ה-FBI אמר, "שחקני TraderTraitor ממשיכים במהירות והמירו חלק מהנכסים הגנובים לביטקוין ולנכסים וירטואליים אחרים שהתפזרו על פני אלפי כתובות במספר בלוקצ'יין".

ווסטפול 

בואו נדבר על משהו שלא דיברתי עליו כבר זמן מה בתוכנית – מטבעות קריפטוגרפיים. בשנה שעברה ראינו את מחירי הביטקוין ומטבעות קריפטוגרפיים אחרים נוסקים. אבל לאחרונה המצב הפוך. מחיר הביטקוין כרגע עומד על כ-85,000 דולר, הרמה הנמוכה ביותר מאז נובמבר.

ה-FBI מדווח על גניבה בהיקף שיא של 1.5 מיליארד דולר במטבעות דיגיטליים מבורסת קריפטו שממוקמת בדובאי, כאשר נראה כי קוריאה הצפונית עומדת מאחורי האירוע.

כדי לדון בנושא, הצטרף אלינו דיוויד סימר, מנכ"ל Wave Digital Assets.

דיוויד, תודה שהצטרפת אלינו. האם המשקיעים צריכים לדאוג מהירידה במחיר?

דיוויד סימר:

קצת, אבל לא יותר מדי. יש תמיד תנודתיות גבוהה סביב קריפטו, במיוחד כשיש אי ודאות כלכלית עולמית – זה כמעט תמיד גורם לזעזועים בשוק הקריפטו.

משקיעי קריפטו הם לפעמים לא רציונליים, וכל שינוי קטן בשווקים יכול להביא לתנודות ענק בקריפטו. הפריצה הייתה אירוע מצער, אבל היא כבר נפתרה – הבורסה רכשה מחדש את כל מטבעות האת'ריום שנגנבו, כך שאף משקיע קמעונאי לא נפגע.

בנוסף, הייתה אופטימיות רבה עם כניסת טראמפ לתפקיד, מתוך תקווה שיתקבלו החלטות חיוביות עבור התעשייה. חלק מהדברים קרו, אך לא כולם, וזה ייקח זמן.

ווסטפול:

האם הפריצה האחרונה של צפון קוריאה מרתיעה משקיעים וגורמת לירידת מחירים?

דיוויד סימר:

אולי קצת, כי 1.5 מיליארד דולר זה סכום משמעותי. אבל היו דברים גרועים יותר – למשל, העלייה המטורפת של מטבעות ממים (Meme Coins). נשיא ארגנטינה אפילו קידם אחד מהם, שהגיע לשווי של 4-5 מיליארד דולר, ואז התנער ממנו, מה שהוביל לקריסתו לאפס ולמחיקת מאות מיליוני דולרים.

אירועים כאלה פוגעים הרבה יותר בתדמית התעשייה, למרות שיש רבים מאיתנו שמתייחסים אליה ברצינות רבה.

ווסטפול:

מה דעתך על ממשל טראמפ החדש, שמוגדר כפרו-קריפטו? האם ההייפ סביבו שכך?

דיוויד סימר:

הייפ הוא מרכיב מרכזי בקביעת ערך הביטקוין. אנחנו רואים כניסה של גופים מוסדיים גדולים כמו בלאקרוק ופידליטי, אך קריפטו עדיין נשלט על ידי משקיעים פרטיים. בשוק המניות, 94% מהמניות מוחזקות על ידי גופים מוסדיים, ואילו בקריפטו רק 5%.

זה אומר שהתעשייה עדיין מאוד תנודתית ומונעת מהייפ. היו ציפיות גדולות שטראמפ יבצע מהלכים מהירים, אבל עברו רק 5 שבועות. עם זאת, היו כבר הישגים משמעותיים, כמו נסיגה של ה-SEC מכמה תביעות משפטיות שהקשו על השוק.

ווסטפול:

האם יש תנועה לקראת יצירת רזרבה אסטרטגית לביטקוין בארה"ב, בדומה לרזרבת הזהב בפורט נוקס?

דיוויד סימר:

יש המון דיונים בנושא ברמות הגבוהות ביותר בממשל, ואני מאמין שזה יקרה, כנראה גם ברמה הפדרלית וגם ברמה המדינתית – כבר 17 מדינות שוקלות הקמת רזרבות דיגיטליות משלהן.

גם מדינות אחרות מנסות להקדים את ארה"ב, כמו איחוד האמירויות, סינגפור ורוסיה, במטרה להרוויח כלכלית אם ארה"ב תאמץ רזרבה כזו.

ווסטפול:

האם קריפטו תנודתי מדי מכדי להיות חלק מרזרבה אסטרטגית?

דיוויד סימר:

תנודתיות יכולה להיות דבר טוב ורע. רוב התנודתיות בקריפטו הייתה כלפי מעלה, שזה לא מפריע לאף אחד. מה שמטריד אנשים זה תנודתיות כלפי מטה.

אבל זה נכס חשוב מדי מכדי שהממשלות יתעלמו ממנו. אני מאמין שזו תהיה קטגוריית נכסים ענקית בעתיד, ואני מבסס על כך את חיי הפיננסיים. לכן, אני חושב שזה הגיוני לחלוטין שמדינות יאמצו אותו כחלק מרזרבה אסטרטגית.

ג'ין הקמן ואשתו נמצאו ללא רוח חיים

ג'ין הקמן מת

ג'ין הקמן ואשתו נמצאו ללא רוח חיים. השחקן ההוליוודי נמצא ללא רוח חיים לצד אשתו בטסי ארקווה וכלבם בביתם שבסנטה פה, ניו מקסיקו. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב הסקוטי © Daily Record. הערוץ מעלה את כל החדשות האחרונות, ספורט ושואוביז.

מעודכן לתאריך 27 בפברואר 2025

השחקן והסופר, זוכה שני פרסי אוסקר, אשתו וכלבם נמצאו ללא רוח חיים מעט אחרי חצות ביום חמישי. לפי משטרת ניו מקסיקו, לא נמצא חשש לאירוע פלילי בזירה.

קריירה קולנועית עשירה

הקריירה העשירה של ג'ין הקמן נמשכה מעל ל-6 עשורים. הוא זכה בכמה פרסים, ביניהם בפרס אוסקר – השחקן הטוב ביותר, בשנת 1972, על תפקידו בסרט 'הקשר הצרפתי'. וגם בפרס האקדמיה על תפקידו בסרט 'בלתי נסלח'.

תהילתו של הקמן צברה תאוצה לאחר שגילם את לקס לות'ר בסרטי 'סופרמן'. בין הסרטים – 'סופרמן', 'סופרמן 2' ו-'סופרמן 4: השאיפה לחלום'.

תפקידו האחרון בקןלנוע היה בשנת 2004

השחקן המתבודד בן ה-95 נצפה בזמן האחרון, באופן נדיר, בכמה הזדמנויות בפומבי. בין היתר, נצפה סועד במסעדה ליד ביתו.

הסרט האחרון בו השתתף הקמן עלה לאוויר בשנת 2004, קומדיה שנקראית 'המירוץ לראשות העיר', שם שיחק לצד ריי רומנו ו-כריסטין ברנסקי. רק שנים לאחר הסרט, הקמן הכריז על פרישתו.

עדכון מתאריך 28/02/2025

נכון לעכשיו, הרשויות טרם פרסמו סיבה רשמית למותם של ג'ין הקמן, אשתו בטסי אראקאווה וכלבם, שריף המחוז, אדאן מנדוזה, ציין כי לא נמצאו סימנים מיידיים לפעילות פלילית, אך החקירה נמשכת.

הקמן, בן 95, נמצא במבואת הבית, בעוד אשתו, בת 63, נמצאה בחדר האמבטיה הסמוך. על פי הדיווחים, לא נמצאו סימנים ברורים לטראומה או אינדיקציות להתאבדות.

החקירה בנושא ממשיכה, ועד לפרסום ממצאים נוספים, סיבת המוות נותרת בלתי ידועה.

איך ימשול פרידריך מרץ

איך ימשול פרידריך מרץ אם ייבחר. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © zeit onlineעורכי הערוץ מנתחים בביקורתיות נושאים חברתיים גדולים וסיפורים אישיים. בערוץ תמצאו דיווחים וסרטונים תיעודיים בנושאים פוליטיים, חברתיים ומדעיים.

הסרטון הפעם על הבחירות שנערכו בגרמניה ב-23 בפברואר 2025. כשברקע מסתמן ניצחון לתנועות הימין. לפי המדגמים בגרמניה השמרנים בדרך לניצחון. אם זה יקרה זה יהיה הישג ענק לימין הקיצוני ומתנגדי המהגרים. עורכת מדור הפוליטיקה, מרים לאו, מתארחת באולפן.

איך ינהיג מרץ את גרמניה אם ייבחר?

הסרטון עוסק בשאלת ההנהגה של פרידריך מרץ.יו"ר מפלגת CDU הגרמנית. מרץ ניצח בבחירות המקדימות למפלגה בינואר 2022, והיה מועמד המפלגה לקנצלר בבחירות הכלליות בגרמניה. הוא נחשב לאחד הפוליטיקאים המשפיעים ביותר בגרמניה.

הסרטון נותן הצצה מעניינת למחשבותיו של מרץ על הנהגת גרמניה. הוא גם מספק תובנות לגבי האתגרים העומדים בפניו אם ייבחר לקנצלר.

מעודכן לתאריך 25 בפברואר 2025

הרקע

לאחר ששתי מפלגות קטנות לא עברו את רף החסימה, מפלגותיהם של מרץ ואולף שולץ מחזיקות ברוב מושבי הבונדסטאג. אבל הקלפים עדיין פתוחים.

לאור התחזקות המפלגה הימנית הקיצונית "אלטרנטיבה לגרמניה" (AfD), המהווה גורם מפריע במערכת הפוליטית הגרמנית, מרץ עומד בפני אתגרים משמעותיים לגיבוש קואליציה יציבה.

הנושאים המרכזיים שיכוונו את מדיניותה של גרמניה בשנים הקרובות

מהם האתגרים וההזדמנויות העומדים בפני פרידריך מרץ בממשלתו החדשה? מרים לאו (Mariam Lau) מתארחת באולפן ומספרת על השקפותיו הפוליטיות של מרץ, תוכניותיו לממשלה והאתגרים העומדים בפניו. הנושאים המרכזיים הם הצורך ברפורמות כלכליות וחברתיות, חשיבות ההגנה על הסביבה והצורך בשיתוף פעולה עם האיחוד האירופי.

עיקרי התוכן

הקואליציה הממשלתית

מרץ צפוי להקים קואליציה עם המפלגה הסוציאל-דמוקרטית (SPD), אבל המשא ומתן עשוי להיות מורכב בשל חילוקי דעות בנושאים כמו מדיניות ההגירה, תקציב המדינה ומדיניות החוץ.

מדיניות ההגירה

מרץ הבטיח להחמיר את בקרת הגבולות ולהקשיח את מדיניות ההגירה, אהל הנושא הזה מעורר מחלוקות עם המפלגה הסוציאל-דמוקרטית, המתנגדת למדיניות כזו בשל חשש מהפרת זכויות האדם והחוק של האיחוד האירופי.

מדיניות כלכלית

מרץ מתכנן להוריד את מס החברות, בעוד שה-SPD מעוניינת בהעלאת מסים לעשירים, כולל חברות, כדי לממן הוצאות חברתיות.

מדיניות חוץ

מרץ הביע את תמיכתו בנאט"ו ובבריתות עם ארצות הברית, למרות זאת, לאחרונה הוא מתח ביקורת על התערבות אמריקאית בבחירות הגרמניות, מה שמעורר שאלות לגבי כיווני מדיניות החוץ העתידיים של גרמניה.

הדיון באולפן

מנחה:

אז הוא צפוי להיות הקנצלר הבא שלנו, פרידריך מרץ. אבל איך הוא יהיה בתור קנצלר? על כך נרצה לדבר עם האורחת הבאה שלנו. כנראה שאין מישהו שמכיר את פרידריך מרץ טוב יותר מהאורחת הבאה שלנו – עורכת מדור הפוליטיקה, מרים לאו. ברוכה הבאה, שמחים שאת כאן.

מרים לאו:

גם אני שמחה להיות כאן.

מנחה:

לא רק שליווית את מפלגת האיחוד ואת פרידריך מרץ במשך שנים רבות, את גם כותבת כעת ספר שייצא ב-30 במאי ושמו: "מרץ – בחיפוש אחר המרכז הפוליטי".נגיע לכך בהמשך, אבל קודם כל – לאתמול. ליווית את ערב הבחירות במטה מפלגת האיחוד בבית קונרד אדנאואר. שמענו שהחגיגות שם היו מעט מאופקות. איך היה מצבו של פרידריך מרץ?

מרים לאו:

אני חושבת שהוא חש הקלה. בסופו של דבר, הוא הגיע ליעדו. הוא ניסה שלוש פעמים להיות יושב ראש ה-CDU (המפלגה הנוצרית-דמוקרטית הגרמנית) , וזה היה מאבק מסוים להפוך למועמד לקנצלר.
כעת, הוא השיג את מטרתו, וניתן היה להרגיש בכך – כמו גם בעייפות לאחר שבועות של קמפיין בחירות. הימים האלו מטורפים עבור מישהו במעמדו, ואני חושבת שראו עליו גם את הלחץ העצום שהוא חווה. כשראיתי אותו, עדיין לא היה ברור אם תיתכן קואליציה דו-מפלגתית. כיום אנחנו יודעים שקואליציה כזו עם ה-SPD (המפלגה הסוציאל-דמוקרטית של גרמניה) היא אפשרית מבחינה מתמטית.

מנחה:

ובכל זאת, מפלגת האיחוד לא הגיעה ל-30% או יותר, כפי שאולי קיוו. איך הגיבו האחרים אתמול? האם מישהו ייחס את האשמה למרץ על כך שהתוצאה נשארה מתחת ל-30%?

מרים לאו:

לא הרגשתי שמישהו ממש האשים אותו, אבל יש בהחלט התלבטויות לגבי הצעד שלו – להביא הצעת חוק לבונדסטאג שנתמכה גם על ידי ה-AfD (אלטרנטיבה לגרמניה)
יש כאלה שתוהים אם זה היה צעד חכם, ואם זה לא הבריח מצביעים פוטנציאליים שתכננו להצביע עבור מרץ למרות שבעבר הצביעו למפלגות אחרות.יש לא מעט אנשים בתוך מפלגת האיחוד שרואים זאת כך.
הצעת ההחלטה שהזכרת, שאושרה הודות לקולות ה-AfD, ערערה במידת מה את האמינות והאמון של מצביעים מסוימים. כעת, הוא כנראה ייכנס ללשכת הקנצלר.

מנחה:

מה דעתך – האם הוא מסוגל לכך? האם מרץ יכול להיות קנצלר, למרות שאין לו ניסיון בממשלה?

מרים לאו:

ובכן, לאולף שולץ היה ניסיון ממשלתי רב, אפילו רב מאוד – ובכל זאת, ממשלתו התפרקה.
ניתן בהחלט לייחס חלק מההצלחה של ה-AfD, שעלתה מ-10% ל-20%, למפלגות הקואליציה הנוכחית…

מנחה:

האם ה-CDU הייתה צריכה להיות חזקה יותר?

מרים לאו:

זה נכון, יש איזו דיספוריה מסוימת סביב התוצאה. אבל עכשיו הוא חייב להצליח.

מנחה:

בלב הקמפיין של פרידריך מרץ עומד המצב העולמי. אם נהיה כנים, הסיבה העיקרית שהוא מתמודד היא העימות בין משטרים אוטוריטריים לדמוקרטיות. לטענתו, על גרמניה למלא תפקיד מכריע בכך.
ובכנות, גם בבריסל כולם מחכים לראות – איפה עומדים הגרמנים? מה הם עושים?

מרים לאו:

אנו נמצאים ברגע היסטורי עולמי שבו האמריקאים למעשה "השליכו את הרוסים מתחת לגלגלי האוטובוס". בדיוק ברגע כזה, אנו זקוקים לממשלה מתפקדת. למען האמת, למרץ אין ברירה – זה חייב לעבוד עכשיו.

מנחה:

את מכירה אותו גם באופן אישי. בשבועות האחרונים חלק מהצהרותיו נתפסו כהתבטאויות גסות.
למשל, בהופעת הבחירות האחרונה שלו במינכן, יום לפני הבחירות, הוא דיבר על "משוגעים ירוקים ושמאלנים". גם בעבר היו שהתייחסו אליו כאימפולסיבי ואף בלתי צפוי. אלו לא בדיוק תכונות שמתאימות לקנצלר. האם הוא ירסן את עצמו בעתיד, או שבכל זאת יתאים לתפקיד?

מרים לאו:

זוהי ללא ספק חולשה שלו. מעניין לראות עד כמה הוא מנוגד לשולץ, שהיה ידוע בקור הרוח שלו, מה שגרם לאנשים לתהות – "מה באמת חשוב לך? על מה אתה נלחם?" עם מרץ, הבעיה הזו לא קיימת. עם זאת, חסרה לו לעיתים חשיבה אסטרטגית. מה שקרה לו עם ההצעה בפרלמנט – זה לא היה אמור לקרות.

הדבר פשוט יצא משליטתו, וזהו אתגר שהוא יתמודד איתו. כשמתעמתים איתו על כך, הוא יודע שזה מה שאנשים חושבים עליו, והתגובה שלו היא בערך: "אני פשוט אדם כן, אין לי רצון לזייף." הוא בן 69 ואומר: "חברים, מה שאתם רואים זה מה שאתם מקבלים." מה שכן אפשר להיות בטוחים לגביו, זה שתמיד יהיה ברור על מה הוא נלחם.

מנחה:

בנוגע לממשלתו העתידית. מבחינה מתמטית, קואליציה של CDU-SPD (שנקראה פעם "הקואליציה הגדולה") היא אפשרית. מרץ מתכנן להקים קואליציה עד חג הפסחא. האם זה ריאלי?

מרים לאו:

כן, במיוחד בשל הלחץ שמגיע הן מבחוץ והן מבפנים. אם נחשוב רגע על המצב שבו אנו נמצאים – המלחמה באוקראינה, האמריקאים, הרוסים – הרעיון של קנצלר פרידריך מרץ וסגן קנצלר בוריס פיסטוריוס לא נראה לי רע בכלל.

מנחה:

האם זה אפשרי עד חג הפסחא?

מרים לאו:

לדעתי, כן. זה חייב לקרות מהר. האתגר יהיה לשכנע את ה-SPD, במיוחד לאחר שהשפילו אותם בבחירות, לשתף פעולה עם האיש שהם הציגו במהלך הקמפיין כ"פון הינדנבורג" (רמז להנהגה פשרנית מול הימין הקיצוני).

מנחה:

 בבונדסטאג החדש יהיו 152 נציגים של ה-AfD (מפלגת הימין הקיצוני), וזהו גוש ענק של אנשים ששונאים כל מה שקורה שם. רק לדמיין שה-SPD תצטרך תמיד להגיב אחרי שאייליס ויידל (מנהיגת ה-AfD) נואמת – זה תרחיש בעייתי מאוד. זה הופך לבעיה גם במקרים שבהם נדרשים רוב של שני שלישים לשינויים בחוקה, למשל ברפורמה הפיסקלית. במקרה כזה, קואליציה של CDU ו-SPD לבדה לא מספיקה. האם תהיה אפשרות להסתמך על קולות מה-AfD?

מרים לאו:

לא, מרץ ינסה להימנע מכך בכל הכוח. הוא כבר למד מטעויות העבר. אני מאמין שהירוקים, גם אם יהיו באופוזיציה, יהיו מוכנים לשתף פעולה לפחות בנושאים של ביטחון לאומי.

מנחה:

מה תהיה גישתו של מרץ כלפי ה-AfD בעתיד?

מרים לאו:

הוא ינקוט בגישה מאוד עוינת ומבדלת. הוא ממש מתעב את נציגי ה-AfD. למשל, הוא אפילו לא אומר שלום לאייליס ויידל כשהם לבד במעלית. הוא איש שמרן-בורגני שרואה את התנהגותם כבלתי נסבלת. עם זאת, זה לא משנה את העובדה שבמדינות מסוימות, כמו תורינגיה, ה-AfD עומדת על 40%. כלומר, הלחץ מימין לא הולך להיחלש. כבר עכשיו הם אומרים: "איתנו תוכלו לעשות כל מה שתרצו".

מנחה:

אם תוקם קואליציה אחרי פסחא, מה אפשר לצפות ממרץ? האם הוא יהיה כמו טראמפ, שדוחף בכוח את סדר היום שלו? או שנראה צד אחר שלו – אולי יותר פתוח ורגיש?

מרים לאו:

נראה את שני הצדדים של מרץ, תלוי בסיטואציה. אם יהיה לו שותף שמכבד אותו (כמו פיסטוריוס), זה יאפשר לו לפעול באופן יותר מחושב. הבעיה עם שולץ הייתה שהוא פשוט זלזל במרץ בגלוי, וזה עורר אצלו תגובות חריפות.

מנחה:

בנוגע למדיניות המהגרים,  מרץ הצהיר שיטפל במשבר ההגירה באופן מיידי, אך חוקי האיחוד האירופי והחוק הגרמני מגבילים אותו מאוד. האם הוא עשה טעות בהבטחה הגדולה הזו?

מרים לאו:

צריך לזכור את ההקשר. יום לפני כן התרחש רצח באשפנבורג, שבו מהגר דקר למוות ילד בן שנתיים ואדם נוסף שניסה לעזור. מרץ רצה להעביר מסר חד וברור שהמצב חייב להשתנות.

אבל הוא בחר בגישה בסגנון "טראמפ", כמו צווים נשיאותיים בארה"ב, שלא מתאימה למבנה החוקתי של גרמניה. לגרמניה יש עקרונות של שותפות בקבלת החלטות, כך שהקנצלר לא יכול פשוט להכריז על מדיניות חדשה. עם זאת, באותו רגע, זה היה המסר הנכון מבחינה פוליטית. אחר כך הוא עשה טעויות טקטיות נוספות. אם הוא היה מסתפק בהצהרה הראשונה בלבד, זה היה עובר טוב יותר עבורו.

מנחה:

לגבי ההשפעה של ה-CSU (המפלגה הבווארית השמרנית), המהלך הזה הושפע מאוד מה-CSU. במיוחד מרכזה של המפלגה בבוואריה תמך בקו נוקשה יותר בסגנון טראמפ. אבל עכשיו רואים שהתמיכה ב-CSU ירדה, בעוד שה-AfD התחזקה. כלומר, הגישה הקיצונית לא בהכרח מביאה להם יותר תמיכה, וזה לקח חשוב למרץ.

מרים לאו:

אני צריכה לבדוק שוב, אבל זה הפך לחזק מאוד. במילים אחרות, ההוכחה שסודר רצה להציג – שאם מדברים נכון על הגירה ואם מבדילים את עצמך בצורה ברורה מהירוקים, אז זה יצליח – לא התממשה בבוואריה.

מנחה:

עכשיו, מרץ גם בלט לעיתים קרובות עם מושגים שמעוררים רגשות שליליים בנוגע להגירה. האם אתה חושב שהוא יכול למצוא דרך להתמודד עם הנושא מבלי להמשיך לעורר תחושות שליליות כאלה?

מרים לאו:

הוא יכול, אם הוא ירצה. שמעתי אותו גם אומר דברים אחרים, למשל כשהוא ציין: "אני מצפון ריין-וסטפליה, וההצלחה של המדינה הזו הייתה בלתי אפשרית ללא הגירה." אנשים ניגשים אליו ואומרים לו: "אני מכאן, בניתי לעצמי כאן משהו, ואני מפחד – האם כבר לא רוצים אותי פה?" וזה גורם לו לתחושת מחנק בגרון. מרץ בא מצפון ריין-וסטפליה, והוא יודע שהמודל הכלכלי שם לא היה עובד בלי הגירה.

מנחה:

דיברת קודם על המצב הפוליטי המתוח שבו הוא אולי יצטרך לקחת לידיו את ההנהגה. מה עמדתו של מרץ בתחום מדיניות החוץ? איך הוא ניגש, למשל, ליחסים עם מדינות אחרות?

מרים לאו:

זו שאלה טובה מאוד. למרץ יש שני עקרונות מרכזיים בתפיסת עולמו: טרנס-אטלנטיות – הוא היה במשך 10 שנים יושב-ראש של "גשר האטלנטי". אירופיות נלהבת – הוא החל את דרכו הפוליטית בפרלמנט האירופי בשנים 1989–1994, בתקופה שבה אושר הסכם מאסטריכט ונפלו גבולות באירופה. זו הייתה התקופה שבה פרנסיס פוקויאמה כתב את ספרו על "קץ ההיסטוריה", וזה באמת הרגיש כמו ניצחון הדמוקרטיה הליברלית. האופטימיות והאהבה לאירופה ניכרות במרץ עד היום. אבל עכשיו מגיע השוק הגדול: דווקא האמריקאים, שהם הבסיס לכל הסדר הזה, מתחילים לקרוס. טראמפ חוזר על נקודות הדיבור של פוטין – אומר שזלנסקי התחיל את המלחמה, שזלנסקי הוא דיקטטור וכו'. זה הלם מוחלט עבור מרץ. בנוסף לבחירות, הוא עכשיו גם צריך לארגן מחדש את כל תפיסת עולמו.

מנחה:

במצב כזה, האם את חושבת שמרץ רוצה להפוך את ברלין למרכז הכוח של אירופה?

מרים לאו:

כן, כמובן, אבל לא במובן של "אני דוחף את כולם הצידה", אלא בגישה של שיתוף פעולה אמיתי. הוא יתייעץ עם מקבילו הצרפתי, יבקר קודם כל בווארשה אחרי קייב, וישוחח עם דונלד טוסק על מה שראה שם. זה מזכיר את המודל של וולפגנג שויבלה – של "מעגלים קונצנטריים פנימיים" עם צרפת, פולין וגרמניה. בניגוד לאולף שולץ, שפשוט אומר "חשבתי על הכול, עכשיו תעקבו אחריי אם אתם הגיוניים", מרץ מאמין בשיתוף פעולה פעיל מתוך הכרה אמיתית: "אם לא נעבוד יחד, נטבע לבד."

מנחה:

לסיום, בואי נדבר על הספר שלך. קראת לו "מרץ – בחיפוש אחר המרכז הפוליטי". במקור, הכותרת הייתה "שמרנות חדשה בעידן האוטוריטרי". למה שיניתם אותה?

מרים לאו:

קודם כול, הכותרת המקורית הייתה מסורבלת וקשה להגייה. אבל בעיקר, כשהוא הגיש את ההצעה עם ה- AfD  ונכשל בצורה כל כך לא מחושבת ואסטרטגית, הבנו ש"שמרנות" היא תואר כבוד שצריך להרוויח.

מנחה:

אז מה הקוראים יכולים לצפות מהספר?

מרים לאו:

זה דיוקן אנליטי, לא ביוגרפיה. למשל, לא דיברתי עם המורה שלו לבית הספר היסודי. אגב, כשהוא היה תלמיד תיכון, הוא היה מאוד גאה בכך שהוריד את דלת הכיתה מהצירים. זה היה יכול להיגמר ממש רע…

מנחה:

תודה רבה שהיית איתנו! עכשיו את הולכת ישירות למסיבת העיתונאים של ה-CDU, שיהיה בהצלחה!

 

 

 

ברון הסמים נעצר ברומניה

ברון סמים נעצר

ברון הסמים נעצר ברומניה. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב של תחנת הרדיו הצרפתית רדיו מונטה קרלו © RMC..התחנה מתמקדת באירועים אקטואליים (חדשות, דעה וספורט) ואינטראקטיביות עם מאזינים, בפורמט 100% מדובר, ייחודי בצרפת.

מעודכן לתאריך 24 בפברואר 2025

2 סוהרים נרצחו בצרפת

מוחמד אמארה,, המכונה "הזבוב" נעצר ברומניה. ברון הסמים נלכד לאחר תשעה חודשים והסכים להסגרה לצרפת. העבריין נמלט ממאסר בשנה שעברה במבצע אלים וקטלני שבו נרצחו שני סוהרים, אמארה הועבר לידי נציגי הרשויות הצרפתיות בשדה תעופה ליד הבירה הרומנית

הישג משמעותי במאבק בפשע

מעצרו של "הזבוב" נחשב הישג משמעותי במאבק בפשע המאורגן. מודגשת חשיבות שיתוף הפעולה הבינלאומי בהשגת המטרות האלו. הסרטון מתאר את לכידת מוחמד אמארה. ברון הסמים המכונה "הזבוב" הנחשב לאויב הציבור מספר אחת בצרפת. הסרטון מסביר את הרקעו הפלילי, עם דגש על פעילותו האלימה של אמרה בעולם הסמים.

"אמארה אינו אנושי"

דומיניק גרסיה, אביו של אחד מסוהרי הכלא שנהרגו  במהלך בריחתו של אמארה אמר שהוא חש הקלה. "אמרה אינו אנושי ולא אכפת לו מהחברה". גרסיה ציין שהוא שמח שמעצרם של אמרה ושותפיו לא היה כרוך בשפיכות דמים. גרסיה הגיב גם על הופעתו של אמרה לאחר המעצר, ואמר שהוא לא מופתע מהתנהגותו.

עשרה מעצרים בוצעו בצרפת, ספרד והולנד

פרדריק פלקווין, עיתונאי המתמחה בפשעים חמורים אמר שאמארה כנראה גאה במעשיו. הוא גם ציין שאמנם בריחתו של אאמרה תוכננה בקפדנות, אבל הבריחה עצמה לא הייתה כזו. פלקווין גם הוסיף שאמרה תכנן לעבור ניתוח פלסטי ולנסוע לקולומביה .פלקווין סבור שהאנשים שעזרו לאמרה בבריחתו, נאמנים אבל לא רציניים במיוחד.

פרטי המבצע והלכידה:

הוצגו פרטי המבצע ברומניה. איך הצליחו הרשויות לאתרו וללכוד את אמארה. שיתוף הפעולה בין כוחות מקומיים ובינלאומיים היה יעיל במיוחד.

המשמעות וההשפעות:

הסרטון מדגיש את המשמעות של מעצרו למאבק בפשע המאורגן, נסקרה הפגיעה לה גרמה פעילותו הפלילית לחברה. הציפייה היא שהמעצר יביא לשיבושים במערך הסחר בסמים.

היבטים טקטיים ואסטרטגיים:

בנוסף,נידונו אספקטים טקטיים כמו השיטות בהן אמארה השתמש על מנת להתחמק והדרך בה הרשויות פעלו כדי להתגבר על אותם מכשולים.

עורך הדין של אמארה טוען שמארה הוא לא מכיר בעובדות גרסיה מאמין שהחקירה והראיות יראו שהוא אכן השתתף בתקיפה וברצח של שני סוכני הכלא.

שישה כתבי אישום

בצרפת אמארה ייכנס למעצר ויוגשו נגדו 6 כתבי אישום: רצח על ידי ארגון פשע, ניסיון רצח על ידי ארגון פשע , בריחה של ארגון פשע, גניבה על ידי ארגון פשע, קבלת סחורה גנובה על ידי ארגון פשע וקנוניה פלילית.

 

 

האם חמאס מוכן לנהל משא ומתן לגבי נשקו?

האם חמאס מוכן להסכם

האם חמאס מוכן לנהל משא ומתן לגבי נשקו? תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © AlArabiya, רשת הטלוויזיה בשפה הערבית הממוקמת בדובאי,

בכיר חמאס מוסא אבו מרזוק: חמאס מוכן לנהל משא ומתן לגבי נשקו.

המשמעות הרחבה של מתקפת 7 באוקטובר עבור חמאס.  ההרס ההומניטרי, הצורך בשינוי אסטרטגי והאפשרות לפתיחת משא ומתן לגבי עתיד הנשק.

עיקרי התוכן בסרטון:

  • חרטה והתבוננות על ההשלכות:
    מוסא אבו מרזוק מציין שאם היה מודע מראש להיקף ההרס שיפגע בעזה בעקבות מתקפת 7 באוקטובר, לא היה תומך בה. הוא מסביר שהידע על ההשלכות היה משנה את האסטרטגיה וההחלטות בתוך חמאס.

  • שינוי באסטרטגיה ובגישה הפנימית:
    לדבריו, האסטרטגיה שהובילה למתקפה נעשתה מבלי להבין במלואה את ההשפעות ההומניטריות והחברתיות. ההרס העצום מעזה גרם לכך שישנם סימנים לשינוי בגישת ההנהגה והדיונים הפנימיים בארגון.

  • פתיחות למשא ומתן בנוגע לנשק:
    אחד מהמסרים המרכזיים הוא שהמציאות החדשה – עם ההרס הרב בעזה – יצרה עניין לפתוח בשיחות משא ומתן על עתיד הנשק של חמאס. לפי דבריו, שינוי זה עשוי להיות חלק מהמאמץ להתאים את הפעילות הארגונית למציאות השטח.

  • השפעה אסטרטגית ופוליטית:
    מוסא אבו מרזוק מתייחס גם לכך שההתרחשויות הללו משפיעות על דעת הקהל בתוך חמאס ועל הלחץ הפנימי, מה שעשוי להוביל לשינויים באסטרטגיה הכוללת ולהתכונן לשינויים עתידיים – גם במישור הפוליטי וגם במישור הצבאי.

שחרור ששת החטופים

שחרור החטופים ועסקת הפסקת האש

שחרור ששת החטופים. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © ערוץ 9 (ברוסית: 9 Канал Израиль על שחרור בני הערובה הישראלים בשבת 22/02/2025

מבט מעמיק על שחרור בני הערובה והשלכותיו, תוך התמקדות בהיבטים הפוליטיים, הביטחוניים וההומניטריים של האירוע.

הסרטון מתמקד בשחרור ששת החטופים הישראלים על ידי חמאס ב-22 בפברואר 2025. החטופים ששוחררו הם: אברה מנגיסטו, הישאם א-סייד, טל שהם, עומר ונקרט, עומר שם טוב ואליה כהן. הסרטון מציג דיון מעמיק על האירועים שהובילו לשחרורם, התגובות הבינלאומיות והשלכות אפשריות על המצב הביטחוני והפוליטי באזור.

במהלך הדיון, המומחים מתייחסים גם להחלטת ישראל לעכב את שחרורם של למעלה מ-600 אסירים פלסטינים, בעקבות טקסי השחרור הפומביים שערך חמאס, בהם נעשה שימוש בחטופים לצורכי תעמולה. המשתתפים בסרטון מנתחים את השפעת ההחלטה הזו על הסכם הפסקת האש ועל היחסים בין הצדדים.

הסרטון מספק פרשנות וניתוח של המצב הנוכחי, כולל התייחסות ללחצים הפוליטיים הפנימיים בישראל, דרישות חמאס והמעורבות של מתווכים בינלאומיים בניסיון לשמר את היציבות באזור.

כריות אוויר מסכנות נהגים

כריות אוויר פגומות מסוכנות

כריות אוויר מסכנות נהגים. תרגום תוכן, ידיעות שפורסמו ברחבי העולם ובעיקר בצרפת החל מתחילת חודש ינואר 2025. מעודכן לתאריך 18/02/2025.

כריות אוויר של חברת טאקטה

רכבים רבים שיוצרו בין השנים 1998 ל-2019 מצוידים בכריות אוויר של חברת טאקטה (Takata). הכריות עלולות לגרום לפציעות חמורות ואף קטלניות לנהג ולנוסע מלפנים. משרדי תחבורה ורשויות בחו"ל פרסמו אזהרה לנהגים לבדיקת רכבם. לדעת מומחים, ברכבים בהם מדובר יש להחליף את כריות האוויר ללא דיחוי. ההליך מתבצע חינם במסגרת קריאה חוזרת בטיחותית (ריקול). 

נוסדה ב- 1933, פשטה רגל ב- 2018

החברה היפנית Takata Corporationנוסדה בשנת 1933ופשטה את הרגל בשנת 2018. החברה סיפקה כריות אוויר לעשרות מותגי רכב. מעריכים כי ב- 20% מהרכבים של תעשיית הרכב העולמית הותקנו כריות אוויר של החברה. 

בחודש מאי 2024 דווח כי בארצות הברית עדיין ישנם כ-6.4 מיליון רכבים עם כריות אוויר פגומות מתוצרת החברה. מינהל הבטיחות בדרכים האמריקאי (NHTSA)  ציין כי עשרות בני אדם נהרגו ולפחות 400 נפצעו כתוצאה מכריות אוויר פגומות של טאקטה.

ב-25/08/2024 אופל הכריזה על ריקול ל-5.97 מיליון רכבים. בין הדגמים אסטרה, קטרה, קסקדה, מריבה, מוקה, סיגנום וזפירה, שיוצרו בין השנים 2003 ל-2018.

באירופה העניין עלה כעת שוב לכותרות בעיקר בצרפת. מאז תחילת 2025  סיטרואן הכריזה על ריקול לכמעט 900,000 רכבים באירופה. הריקול מתייחס לסיטרואן C3 מהשנים 2009 ועד 2019.ול-DS3 מאותן שנים. בדגמים אחרים מדובר על שנות ייצור בין 2008 ל- 2013..

מותגי רכב נוספים בהם הותקנו כריות האוויר של חברת טאקטה:

אאודי, אופל, ב מ וו, ג'יפ, דהייטסו, דודג', ,DS הונדה,  טויוטה, טסלה, יגואר, לנד רובר, לנצ'יה, לקסוס, מזדה,  מיצובישי, מרצדס, ניסאן, סובארו, סוזוקי, סיאט, סיטרואן, סקודה, פולקסווגן, פורד, פיג'ו, פרארי, קאדילק, קרייזלר, שברולט

מומלץ לבעלי רכבים שיוצרו בין 2008 ל- 2019 לבדוק אם רכבם נכלל בריקול  הנוכחי. במידה וכן, יש לפנות למוסכים מורשים לביצוע התיקונים הנדרשים.

לינק לכתבה בעיתון הצרפתי Économie מ- 18/02/2025 עם פירוט כל דגמי הרכב להם נדרש ריקול.

תרגום תוכן של סרטון מערוץ היוטיוב הרשמי של © FRANCE 24 שפורסם בתאריך 18/02/2025:

המדינות הבטוחות בעולם בשנת 2025

.המדינות הבטוחות בעולם בשנת 2025. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © Skerry Harry 

הערוץ מעלה סרטונים עם הרשימות המובילות הקשורות לתחומים רבים. בין היתר תמצאו באתר דירוגים עולמיים הקשורים לנסיעות, עובדות, כסף, השקעות ועוד.  

בטיחות וביטחון

המדינות הבטוחות בעולם בשנת 2025, השנה נוספו כמה מדינות לראש הרשימה. בטיחות וביטחון הם אחד הגורמים החשובים ביותר בבחירת מעבר למדינה חדשה. בין אם אתם נוודים דיגיטליים, פנסיונרים או סתם חושבים על הגירה ביטחון ובטיחות יהיו חשובים לכם. המכון לכלכלה ושלום יזם את דו"ח מדד השלום הגלובלי. הדו"ח מדרג את המדינות הבטוחות מבין 163 מדינות בעולם. איומים פנימיים וחיצוניים, רווחה, שיעורי הפשיעה, בטיחות סביבתית פוליטית, יציבות חסכונית הם בין 23 שונים הפרמטרים. למרות המצב הנוכחי באירופה מדינות האיחוד האירופי עדיין בראש הטבלה. הנה 15 המדינות הבטוחות ביותר ב-2023 (ישראל הגיעה השנה למקום 134).

המדדים

המדינות הבטוחות ביותר בעולם נקבעות לרוב על ידי מדדים קריטיים כגון שיעורי הפשיעה, מדד השלום העולמי של שיעורי הפשיעה ובטיחות כללית. שיעורי פשיעה נמוכים חיצוניים, היעדר איומים איומים חיצוניים  ויציבות גיאופוליטית הם שיקולים חיוניים. מתי היכולת לחיות במקום חופשי מתסיסה חברתית או סערה פוליטית מוסיפה רובד שלא יסולא בפז של רוגע. המדינות האלה גם מבדלות את עצמן באמצעות רמות גבוהות של פיתוח, תשתיות מתקדמות ומערכות בריאות מצוינות ואיכות חיים גבוהה באופן עקבי.

תוצר גבוה לנפש, משכורות גבוהות

המדינות האלו מבטיחות גם ביטחון פיננסי. ראוי להזכיר שמדינות מסוימות כמו איסלנד ופינלנד, למרות נתוני הבטיחות יוצאי הדופן שלהן לא נכללות ברשימה מכיוון שאינן מושכות גולים, נוודים דיגיטליים או פנסיונרים. אז הנה רשימת 15 המדינות בהן הכי בטוח לחיות בשנת 2025.

מקום 15 מלזיה

שילוב של המסורתי והמודרני

האומה הדינמית הזאת מדרום מזרח אסיה מציעה שילוב של המסורתי והמודרני עם כלכלה משגשגת ותשתיות ברמה עולמית. את כל זה משלימים תערובת ייחודית של זהויות אתניות ותרבויות. אם אתם מחפשים את הריגושים המהירים של מרכז קוסמופוליטי ואת השלווה של חיים על החוף בעיירה עשירה תרבותית ושפיות יוקר המחייה, במלזיה יש משהו לכל אחד. המאמצים האסטרטגיים שלה לשמירת השקט, שיעורי פשיעה נמוכים ומחויבות לבטיחות חברתית שיחק תפקיד משמעותי בהפיכת מלזיה לאחת המדינות האסיאתיות הבטוחות ביותר. שיעור הפשיעה עשוי להיות מעט גבוה יותר באזורים העירוניים מאשר באזורים כפריים. בטריטוריה הפדרלית של קואלה לומפור (Kuala Lumpur Penang) או בעיר ג'והור באהרו (johor bahru) השיעורים נמוכים יותר. אבל בסטנדרטים עולמיים זה עדיין נמוך. בכללותה המדינה מדורגת במקום העשירי במדד השלום העולמי ושיעור הפשיעה בירידה מתמדת.עם יחס מדד הנוכחי של 250 ל- 100,000 איש.

למרות שמלזיה בטוחה יחסית, גניבות, במיוחד כייסות, מתרחשות במקומות ציבוריים צפופים כמו שווקים קניונים ותחבורה ציבורית.

מקום 14 אוסטרליה

נופים ושפע של הזדמנויות

אוסטרליה נקשרת לעתים קרובות עם הנופים המחוספסים שלה, יערות עצומים  הרים נישאים וחיות בר מגוונות כולל כמה יצורים הייחודיים והאימתניים בעולם. בזמן שהאלמנטים האלה מתדלקים את המוניטין שלה כשממה מדברית מסוכנת הסכנות האלה מוגבלות ברובן לשטחים שאינם מיושבים. במציאות החיים באוסטרליה רחוקים מלהיות מסוכנים.

אוסטרליה מציעה שפע של הזדמנויות ונוחות, מאיכות חיים גבוהה דרך שירותי בריאות ברמה עולמית ועד לשוק עבודה איתן.

אוסטרליה בעלת הנופים הטבעיים היפהפיים היא ארץ של הזדמנויות ונוחות. המדינה ממוקמת במקום ה-11 מתוך 134 ברשימת המדינות הבטוחות בעולם. ובמקום 18 מתוך 163במדד השלום הגלובלי השנתי. בכללותו זה די בטוח. ערים מסוימות ידועות בזכות הביטחון והאווירה הידידותית שלהן. עיר הבירה קנברה מדורגת באופן עקבי כאחת הערים הבטוחות ביותר. ערים ערים אחרות כמו מלבורן, סידני, אדלייד ובריזבן מדורגות כחלק מהערים הבטוחות והכי ראויות למגורים בעולם.

מקום 13 איחוד האמירויות הערביות

יעד ההגליה האולטימטיבי

איחוד האמירויות הערביות והעיר הנוצצת דובאי במיוחד ידועים בתור יעד ההגליה האולטימטיבי לזרים המהווים 82% מאוכלוסיית המדינה. העיר דובאי היא אחת הערים הבטוחות ביותר באזור, השניה אחרי אבו דאבי. במדד הערים הבטוחות לשנת 2024 של האקונומיסט היא מדורגת במקום גבוה למדי ברוב תקני הבטיחות כולל בטיחות אישית וכללית. הדירוג הזה מעט גבוה יותר משל ערים כמו טוקיו אמסטרדם וקופנהגן עם נתוני כייסות ושוד שכמעט לא נשמעו בדובאי בגלל החוקים הקשים והנאכפים של העיר. בגדול, גולים ותיירים לא ייתקלו בבעיות בטיחות.

מדד הפשיעה הנמוך בגובה של 12 בלבד לכל 100,000 איש הוא הכנה לרמות הבטיחות והאבטחה האדירות של איחוד האמירויות.

הרמה הגבוהה של ההצלחה הכלכלית היא סיבה נוספת לשיעורי הפשיעה הנמוכים במדינה. רוב האנשים כאן הם יציבים מבחינה כלכלית והחוק מוסדר היטב בכל המדינות ולכן התושבים מתמכרים לאלימות ולפשע.

מקום 12 גרמניה

אחד המקומות המובילים למחייה באירופה

גרמניה נחשבת לרוב כאחד מהמקומות הטובים ביותר לחיות ולעבוד בהם באירופה ומסיבות טובות. עם כלכלה חזקה, איכות חיים גבוהה ותרבות היסטורית. זה לא פלא שעובדים בינלאומיים מיומנים רבים נמשכים למדינה התוססת הזאת שמתגאה במדד שלום עולמי של 1.5 ל-6 שהוא  גבוהנבמידה ניכרת משל מדינות כמו בריטניה, צרפת ואיטליה. ברוב הערים בגרמניה כולל באזורים מטרופולינים כמו ברלין מינכן ולהמבורג  הרחובות מוארים היטב, התחבורה הציבורית האמינה והנראית לעין ונוכחות משטרתית גלויה מגדילים את תחושת הבטיחות. למרות זאת, כמו בכל מדינה אחרת, קיימים בגרמניה סוגי פשיעה כמו כייסות, הונאות, פריצות וונדליזם אולם אלה מוגבלים בדרך כלל לאזורים או מצבים מסוימים ויכולים להיות נמנעים באמצעות נקיטת זהירות והגיון בריא. יתר על כן, תושבי גרמניה חווים רמה גבוהה של חופש. המדינה מחויבת לדמוקרטיה, שמירה על זכויות אדם. שלטון החוק וסובלנות.קיימיפ  חוקים נוקשים נגד אפלייה, דיבורי שנאת, גזענות ושנאת זרים.

מקום 11 סלובניה

מפורסמת ביופיה הטבעי

סלובניה שהיא אחת המדינות הפחות מוערכות למחייה באירופה מפורסמת ביופיה הטבעי. המדינה מוקפת הרים אגמים ויערות ומפורסמת בייצור היין שלה. המדינה מאזנת בטיחות ושלווה עם איכות חיים מצוינית  ואכיפת חוק יעילה. למעשה היא מתפקדת היטב במספר מדדי רווחה ביחס למדינות אחרות במדד החיים הטובים. כיום  סלובניה עולה על ממוצע הביצועים ברמת האושר, בחינוך, ובקשרים חברתיים.

הודות לשביעות רצון הציבורהגבוהה של התושבים שיעורי הפשיעה ברחבי המדינה נמוכים מאוד. אפילו עבירות קלות כמו כייסות והונאות תיירים הן נדירות. ב-5 השנים האחרונות סלובניה עשתה צעדים בולטים בפיתוח הכלכלה. גם שיעורי האבטלה ירדו בהתמדה. כל זה תודלק על ידי סצנת סטארט-אפ מתפתחת שיצרה הזדמנויות בשפע לתושביה ולגולים חדשים.

מקום 10 שוודיה

עדיין בטוחה מאוד

שוודיה רושמת ירידה במדד השלום העולמי. מאז 2021 שיעור הפשיעה במדינה עלה, אם כי במידה מזערית, מנתחים בלתי תלויים מצביעים על המהומה הפוליטית ואלימות הכנופיות כזרז העיקרי לירידה של המדינה  במדד הבטיחות. עם זאת, למרות המכשולים הללו שוודיה באופן כללי בטוחה מאוד בהשוואה לרוב המדינות ברחבי הגלובוס. אחד מהיתרונות הגדולים ביותר של החיים בשוודיה היא מערכת רווחה סוציאלית מקיפה, מה שמבטיח לכולם גישה לצרכים בסיסיים וביטחון פיננסי. זה כולל שירותי בריאות אוניברסליים ללא תשלום או חינוך בעלות נמוכה. החופשות בתשלום להורים נדיבות וכך גם מענקי הפרישה.זוהי גם אחת המדינות המתקדמות בעולם בכל הנוגע לשיוויון זכויות אדם והכלה עם אמצעי הגנה משפטיים לקידום שוויון מגזרי וגזעי. לצד זה הגנה מפני אפליה, שמירה על חופש הביטוי וסוֹבלָנוּת לטקסים דתיים בשוודיה

מקום 9 יפן

מורשת תרבותית ורווחה

יפן, המדינה המזרח האסייתית העשירה בעלת מורשת תרבותית המתגאה ביופי הפארקים הלאומיים היפים שלה מדורגת כמדינה השנייה הבטוחה ביותר באסיה. היא שומרת על  המוניטין בזכות בטיחות הציבור המדהימה שלה. את הביטחון ושיעורי הפשיעה המינימליים ניתן לזקוף לשילוב של חקיקה מחמירה בחוד החנית, להתקדמות הטכנולוגית ולרשת התחבורה הציבורית היעילה. עיר הבירה שלה טוקיו היא המטרופולין הגדול בעולם עם אוכלוסייה שעולה על 38 מיליון. אפילו עם אוכלוסייה גדולה וצפופה שיעור הפשיעה בעיר הזו הוא נמוך יחסית. בטוח מאוד להסתובב בעיר אפילו בשעות המאוחרות של הלילה. אזורי הבילוי מהווים סיכון מעט גבוה יותר במיוחד ליד מועדונים וברים. חיסרון עיקרי אחד הוא שיפן יושבת על כמה לוחות טקטוניים, מה שהופך  אותה מועדת לאסונות טבע כמו רעידות אדמה, צונאמי והתפרצויות הרי געש אולם היא פיתחה אמצעי סיוע מקיפים לאסונות כדי להתכונן למצבי חירום כאלה.

מקום 8 נורווגיה

מדינה מודרנית ומפותחת

נורווגיה היא מדינה מודרנית ומפותחת מאוד. נורווגיה מתהדרת במגזר פרטי משגשג. נוכחות המדינה במשק משמעותית וקיימת בה רשת ביטחון סוציאלית נרחבת. כתוצאה מגילוי נפט וגז ימי בשנות ה-60 של המאה הקודמת, המדינה עם פחות מ-6 מיליון תושבים מדורגת בין המדינות העשירות בעולם לפי התמ"ג לנפש. נורווגיה נחשבת בדרך כלל למדינה בטוחה מאוד עם אחת הרמות הגבוהות ביותר של אמון הציבור. זה אפילו נפוץ לראות אנשים עוזבים אץ החפצים שלהם כמו מחשבים ניידים או סמארטפונים ללא השגחה במרחבים ציבוריים.

בנוסף, שיעורי הפשיעה בנורווגיה נמוכים מאוד וממשל המדינה יעיל ושקוף. אפילו הבירה השוקקת  עיר שבה מתגוררים אנשים מסוגים שונים, בטוחה בצורה יוצאת דופן. החיסרון העיקרי היחיד הוא שנורווגיה נמצאת ממש רחוק צפונה, קר שם מאוד במשך רוב השנה, אפילו בקיץ הטמפרטורות לא כל כך גבוהות וחודשים של רוח וגשם בחורף, במיוחד בערי החוף עשויים להיות קשים להתמודדות.

מקום 7 פורטוגל

שיעורי פשיעה מהנמוכים באירופה

בשנים האחרונות האומה הזאת בת כ-10 מיליון אנשים התגלתה כאחת המטפסות הגדולות ביותר באינדקס השלום העולמי. ב-10 שנים בלבד פורטוגל עברה מהמקום ה- 18 ל-7. יש לה את אחד מנתוני הפשיעה הנמוכים ביותר באירופה, במיוחד בקבוצת האיים הפורטוגזים האוטונומיים מדיירה Madeira)  (הידועים בהיותם אזורים בטוחים ומסבירי פנים. ניתן לשקול הגירה לפורטוגל למרות הונאות תיירים וכייסות שהם עדיין ניואנס בערים גדולות כמו ליסבון. אבל בסך הכל  פורטוגל ידועה כבעלת רמות נמוכות של עבירות חמורות ופשעי אלימות. המחויבות הזאת לבטיחות יוצרת אווירה יציבה ובטוחה עבור תושבים ומבקרים כאחד. מיקומה האסטרטגי של פורטוגל בקצה המערבי של הים התיכון פועל כמו גשר בין אירופה לאמריקה ולאפריקה. אז זה גם יעד נהדר  להשקיע ולהקים עסק בתחום   אזור כפי שהמדינה מציעה גם  כמה תמריצים רווחיים לזרים   משקיעים

מקום 6 שוויץ

הכנסה, בריאות, חינוך, איכות סביבה ורווחה

עם אוכלוסייה רב-לשונית ורב-תרבותית של כ-8.8 מיליון שוויץ חייבת הרבה מעושרה לענף הביטוח, הבנקאות ותיירות. בנוסף שוויץ מייצאת מוצרי יוקרה, תרופות, מכשירי פרמצבטיקה מדויקים וטכנולוגיה רפואית. שוויץ מדורגת בין עשרת המדינות העשירות בעולם לפי תוצר לנפש. המדינה משמשת גם כמטה עבור קבוצות ואירגונים בינלאומיים רבים. שיעורי הפשיעה הנמוכים במדינה, חוקי פיקוח קפדניים על נשק ונוהלי אכיפת חוק יעילים מתאחדים כולם יחד כדי ליצור חברה שלווה ובטוחה. בנוסף לכך, המדינה אינה מתמודדת עם איומים חיצוניים והיא בעלת מסורת ארוכת שנים כמדינה ניטרלית בענייני חוץ תוך כדי קיום יחסים פוליטיים וכלכליים הדוקים עם האיחוד האירופי. שביעות רצון הציבור מהממשלה הגבוהה במיוחד היא עדות לממשל השקוף והיעיל שלה.    מדדי איכות החיים של שוויץ מרשימים לא פחות, היא מדורגת במקום התשיעי בדוח מדד אושר של האו"ם העולה על ממוצעי ה-OECD בהכנסה, בריאות, חינוך, איכות סביבה ורווחה.

מקום 5 סינגפור

מועדפת בקרב גולים

למרות היותה צעירה יחסית, סינגפור כבר חוותה  שינויים משמעותיים במהלך חייה. המדינה פיתחה במהירות תרבות היברידית ייחודית שהופכת אותה למועדפת בקרב גולים. מדד הבטיחות הוא הגבוה ביותר באסיה ושיעורי הפשיעה נמוכים. ראשית, רבים טוענים שחוקים נוקשים ועונשים קשים משמשים כגורם הרתעה לעבריינים פוטנציאלים. שנית, האיכות של שירותי הבריאות בסינגפור הוא גם גם גורם מרכזי התורם לדירוג הבטיחות המתקדם של המדינה. לסינגפור יש מערכת בריאות יעילה שמבטיחה לאזרחים ולתיירים רמה גבוהה של שירותי רפואה איכותיים ומהירים. בנוסף, במדינה יש סיכון אבטחה דיגיטלי נמוך מאוד המשקף את היכולת של אזרחיה להשתמש באינטרנט בחופשיות ללא חשש מהפרת פרטיות, גניבת זהות או התקפות באינטרנט. ואחרון חביב, המיקום הגיאוגרפי שלה קרוב לקו המשווה הופך אותה לבטוחה יחסית מפני אסונות טבע כמו טייפונים ורעידות אדמה.

מקום 4 אוסטריה

עושר תרבותי ושלווה

אוסטריה ידועה באמנות המוזיקה שלה, ארכיטקטורה ונופים ציוריים. המדינה מציעה מקלט בטוח עבור אלה המחפשים עושר תרבותי ושלווה. אין כמעט מדינה המשתווה לאוסטריה עם כבוד לביטחון בני אדם ורכוש. עם שיעורי פשיעה נמוכים ובטיחות חברתית גבוהה אוסטריה הצליחה ליצור סביבה שלווה ובטוחה לאזרחיה ולמבקרים בה. היציבות הפוליטית ואכיפת החוק היעילה עוד יותר תורמים לדירוג הבטיחות הגבוה שלה. כרגע היא מדורגת במקום השלישי במדד השלום. וכשזה מגיע לשיעור הפשיעה, הוא זעום מאוד בהשוואה לרוב מדינות העולם הראשון.  כייסות, גניבות קטנות והונאות אמנם קיימים אבל זה קורה בעיקר באזורי התיירות של  וינה. בנוסף, וינה נמצאת בראש רשימת הערים הראויות ביותר למגורים בעולם כבר 10 שנים ברציפות.

אוויר נקי מהאלפים, תחבורה ציבורית יעילה ושירותי בריאות וחינוך באיכות גבוהה. אוסטריה בהחלט מרשימה את תושביה ומבקריה.

מקום 3 אירלנד

מורשת תרבותית ושלווה

מנקודות התרבות של דבלין עד ליופי הפראי של האוקינוס האטלנטי, אירלנד בטוחה וקסומה. אומנם קיימת פשיעה קטנה הקשורה לסמים כמו בכל מקום. אבל יחס הפשיעה העיקרי מעורר קנאה ועומד על 0.44 לכל 100,000אנשים. הטבע השליו של המדינה מודגם ע"י גודלם הקטן  של הכוחות המזוינים של הצבא, בערך 7,000 סך הכל והעובדה שהמשטרה הרגילה בדרך כלל איננה חמושה. המורשת התרבותית הכולל ספרות, מוזיקה ופולקלור מוסיפה לקסם שלה. בין אם אתם חוקרים את הרחובות התוססים של דבלין או האזור הכפרי השליו, אירלנד בטיחותית. אירוח חם ומחויבות לחינוך הופכים אותה ליעד אידיאלי למחפשים צמיחה אישית וסביבה בטוחה. בחזית הבינלאומית אירלנד אינה עומדת בפני איומים חיצוניים משמעותיים. המתיחות ההיסטורית עם אנגליה בעניינים פוליטיים ותרבותיים נמשכת. אבל היא מנוהלת ברובה דרך דיפלומטיה שלווה ולא תסלים לקונפליקט מודרני. 

מקום 2 דנמרק

שלווה והרמוניה סקנדינבית

דנמרק מגלמת את המהות של  השלווה וההרמוניה הסקנדינבית. האומה מוכרת בזכות שיעורי הפשיעה הנמוכים במיוחד ורמת החיים הגבוהה. כל זה באדיבות מערכת רווחה סוציאלית איתנה. כמובן שכל זה לא בא בזול. זאת הסיבה שהמדינה האירופאית היציבה הזאת היא בעלת מיסים מהגבוהים ביותר בעולם. לפי דו"ח מפקד האוכלוסיה הדני שנערך לאחרונה, הדנים הם האזרחים המרוצים ביותר באירופה. הם גם ממוכנים לשלם מסים גבוהים כדי לקבל את השירותים האפשריים הטובים ביותר. מחויבות המדינה לאיזון בין עבודה לפנאי מרשימה לא פחות. עם שבוע עבודה סטנדרטי של 37 שעות ותרבות שמתעדפת הפרדה בין חיים מקצועיים ואישיים. דנמרק מתגאה גם ברמה גבוהה של שוויון הכנסה. המדינה מדורגת לעתים קרובות כאחת המאושרות בעולם.

מקום 1 ניוזילנד

כמעט מושלמת מכל הבחינות

ניוזילנד זכתה לציונים כמעט מושלמים.בבטיחות החברתית וסכסוכים מקומיים ובינלאומיים. זאת  מדינה שלווה הנחשבת באופן גורף למקום נפלא לחיות בו. בתור התחלה  במדינה יש שיעורי פשיעה נמוכים עם יחס פשע של 0.7 בלבד ל-100,000 אנשים. בנוסף, לניו זילנד יש ממשלה יציבה, כלכלה חזקה ותרבות שלווה שמעריכה גיוון  ושוויון. בניוזילנד 5.1 מיליון תושבים בלבד. צפיפות האוכלוסין הנמוכה תורמת גם היא לשיעורי הפשיעה הנמוכים. לשיעורי הפשיעה הנמוכים במדינה מתווסף דגש חזק על בטיחות חברתית ושלווה. כל זה יוצר סביבה שמרגישה בטוחה ומקבלת בברכה. גורם נוסף למשיכה לניוזילנד הן האפשרויות הרבות לפעילויות חוץ כמו הליכה, סקי וגלישה.

 

מה זה שוק המניות | נטפליקס

שוק המניות - הסבר

מה זה שוק המניות. סרטון מערוץ היוטיוב של © Netflix נטפליקס,

סדרת הסברים מאירת העיניים בשיתוף עם Vox Media Studios ו-Vox. הסדרה לוקחת אתכם עמוק לתוך מגוון רחב של נושאים עם שאלות ורעיונות רלוונטיים. כל פרק יחקור אירועים עכשוויים ומגמות חברתיות שנלקחו מרוח הזמן, הסרטונים נוגעים בנושאים כמו פוליטיקה, מדע, היסטוריה ותרבות פופ. הפרקים כוללים ראיונות עם כמה מהמומחים הסמכותיים ביותר בתחומם.

בפרק הזה: שוק המניות, האם הבורסה משקפת במדויק את מצב המשק? מומחי פיננסים דנים בהיסטוריית השוק, בהערכות שווי ובתמריצים למנכ"לים.

מה הבורסה עושה?

למה אנחנו צריכים לשמוע כל לילה על שיאי סגירה והנפקות שיא? משקיעים שרכבו על הגל כשהשוק פורח גרמו לנו להאמין שהכלכלה פורחת. ובאמריקה, שוק המניות משגשג בעיקר במשך כמעט 40 שנה. ככל שהבורסה עובדת, כך מתקדמים העושר ובריאות הכלכלה האמריקאית. מה שהשוק אומר לנו זה שאנחנו בדרך לשגשוג… שוק המניות מרקיע שחקים, וזה מועיל לכולם.

שןק המניות מגלגל הרבה כסף

שוק המניות הרוויח כמעט שלושה טריליון דולר בערך מאז הבחירות. אבל אם תחברו את כל הסחורות והשירותים שנרכשו ונמכרו בארה"ב,  הכלכלה בפועל לא צמחה מהר כמו פעם. השכר בקושי זז במשך עשרות שנים  והשווי הנקי של המשפחה האמריקאית הממוצעת עדיין לא התאושש מהמיתון הגדול.

אז מה בדיוק מודד שוק המניות?

הברומטר של שגשוג אמריקה היה הבורסה. תסתכלו על הדאו, נאסד"ק, דיבידנדים… סוג חדש של הבהלה לזהב… כולנו צופים בהתרחבות הכלכלית הגלובלית הזאת. אנחנו עכשיו בטריטוריה היסטורית… רכישה חוזרת של מניות…זאת פילוסופיה פסיכופטית ביסודה.

קרדיט תמונה © Sergeitokmakov

נטפליקס היא אחד משירותי הבידור המובילים בעולם, עם 300 מיליון חברות בתשלום בלמעלה מ-190 מדינות הנהנות מסדרות טלוויזיה, סרטים ומשחקים במגוון רחב של ז'אנרים ושפות. חברים יכולים לשחק, להשהות ולחדש את הצפייה כמה שהם רוצים, בכל זמן ובכל מקום, ויכולים לשנות את התוכניות שלהם בכל עת.

לסרטונים נוספים מערוץ Vox עם כתוביות בעברית או תרגןם תוכן לעברית לחצו על הקישור 

מיהם החות'ים

מיהם החות'ים. סרטון מערוץ היוטיוב © Unpacked. הערוץ יוצר סרטונים קצרים החוקרים שאלות גדולות ומפרקים נושאים מורכבים. כל המידע הדרוש כדי להסתכל על ישראל והיהדות.

מיהם החות'ים

אנחנו צכירים אותם כשודדי טרור תימנים שונאי אמריקאים ויהודים שמועדון המעריצים שלהם כולל משפיענים של טיקטוק. אבל מי הם  ומה הם רוצים?

חות'ים הם שיעים זיידיים, או זיידייה . המוסלמים השיעים הם קהילת המיעוט בעולם האסלאמי וזיידים הם מיעוט של שיעים, שונים באופן משמעותי בדוקטרינה ובאמונות מהשיעים השולטים באיראן, עיראק ובמקומות אחרים (המכונים לעתים קרובות שנים-עשר על אמונתם ב-12 אימאמים).

הזדייה

הזדייה לוקחים את שמם מזייד בן עלי, נכדו הגדול של עלי, בן דודו וחתנו של מוחמד, שכל השיעים מכבדים אותו. זייד בן עלי הוביל מרד נגד האימפריה האומיית בשנת 740, האימפריה השושלת הראשונה בהיסטוריה האסלאמית, ששלטה מדמשק. זייד נשא קדושים במרד שלו, ומאמינים שראשו נקבר במקדש לו בקרק, ירדן. זיידיס מאמינים שהוא היה דגם של ח'ליף טהור שהיה צריך לשלוט במקום האומיים. החות'ים הפכו את הלחימה בשחיתות למרכז התוכנית הפוליטית שלהם, לפחות באופן נומינלי.

המאפיין המבחין בביוגרפיה הזכורה של זייד הוא שהוא נלחם נגד משטר מושחת. הסונים והשיעים מסכימים שהוא היה צדיק. הזיידי מעלים אותו להיות התגלמות סמל הלחימה בשחיתות. החות'ים הפכו את הלחימה בשחיתות למרכז התוכנית הפוליטית שלהם, לפחות באופן נומינלי. הזאידים אינם מאמינים באייתוללות כמו השנים-עשר השיעים – שהם הכת השיעית באיראן וברוב העולם המוסלמי – ואינם מתרגלים את תורת ה-Twelver האחרת של תקייה (התפכחות), המאפשרת לאדם להסוות את אמונתו הגנה עצמית.

בקיצור, הם כת שונה מאוד מהגרסה האיראנית לשיעה שהאמריקאים למדו להכיר מאז המהפכה האיראנית ב-1979.

חסידי זייד התבססו במאה התשיעית בהרים הסלעיים של צפון תימן. במשך אלף השנים הבאות, נלחמו הזיידים על השליטה בתימן בדרגות שונות של הצלחה. רצף של אימאמים זיידיים שלטו בקהילה וזיידים היו רוב האוכלוסייה בהרי הצפון. הם נלחמו הן נגד העות'מאנים והן נגד הווהאבים במאות ה-18 וה-19.

עם התמוטטות האימפריה העות'מאנית ב-1918, ממלכת זיידי תפסה את השלטון בצפון תימן בשם ממלכת המוטוואקיליטית. השליט, או האימאם, היה גם שליט חילוני וגם מנהיג רוחני. הממלכה שלהם נלחמה והפסידה במלחמת גבול עם סעודיה בשנות ה-30, ואיבדה שטחים למדינה הסעודית. הם גם נהנו מהכרה בינלאומית כממשלה הלגיטימית של צפון תימן. בירתם הייתה בטאיז.

לסרטונים נוספים מערוץ Unpacked עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לעברית לחצו על הקישור

 

האם בינה מלאכותית באמת שימושית

האם בינה מלאכותית באמת שימושית. סרטון מערוץ היוטיוב של פטריק בויל.

מחקר חדש של בית הספר לעסקים של הרווארד ניתח את ההשפעה של מתן כלים בינה מלאכותית, לעובדי צווארון לבן ב-Boston Consulting Group. במחקר, יועצי ניהול שנאמר להם להשתמש ב-Chat GPT בעת ביצוע מערך משימות ייעוץ היו פרודוקטיביים בהרבה מעמיתיהם שלא קיבלו גישה לכלי. לא רק שיועצים בסיוע בינה מלאכותית ביצעו משימות מהר יותר ב-25% והשלימו 12% יותר משימות בסך הכל, אלא שגם עבודתם הוערכה כאיכותית ב-40% מאשר עמיתיהם ללא סיוע.

פטריק בויל הוא מנהל קרן גידור, פרופסור באוניברסיטה ובנקאי השקעות לשעבר. בערוץ היוטיוב שלו © Patrick Boyle סרטונים עדכניים על מה שקורה בשווקים בעולם. בין היתר תמצאו בערוץ מידע על מסחר בכלים כמותיים ומימון תאגידי. בערוץ גם ראיונות עם האנשים המעניינים ביותר בתעשייה הפיננסית.

קרדיט תמונה © Ahasanara Akter

לסרטונים נוספים של פטריק בויל עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לעברית לחצו על הקישור

המדינות הבטוחות בעולם 2023

המדינות הבטוחות בעולם 2023. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © Skerry Harry 

הערוץ מעלה סרטונים עם הרשימות המובילות הקשורות לתחומים רבים. בין היתר תמצאו באתר דירוגים עולמיים הקשורים לנסיעות, עובדות, כסף, השקעות ועוד.  

בטיחות וביטחון הם אחד הגורמים החשובים ביותר בבחירת מעבר למדינה חדשה בין אם אתם נוודים דיגיטליים, פנסיונרים או סתם חושבים על הגירה, המכון לכלכלה ושלום יזם את דו"ח מדד השלום הגלובלי המדרג את המדינות הבטוחות מבין 163 מדינות בעולם. איומים פנימיים וחיצוניים, רווחה, בטיחות סביבתית פוליטית, יציבות חסכונית ועוד הם בין 23 שונים הפרמטרים. למרות המצב הנוכחי באירופה מדינות האיחוד האירופי עדיין בראש הטבלה. הנה 15 המדינות הבטוחות ביותר ב-2023 (ישראל הגיעה השנה למקום 134).

מקום 15 קרואטיה

אורח חיים ים תיכוני

מדד השלום של קרואטיה עלה בשנים האחרונות והשנה היא במקום ה-15. היא אומנם אחת הצעירות במדינות אירופה, אבל המדינה הצנועה הזאת עשירה ותרבותית עם מגוון גיאוגרפי. הרבה נוודים דיגיטליים וגימלאים מוצאים את קרואטיה אטרקטיבית.

שיעור הפשיעה בערים הגדולות נמוך

אתם יכולים ללכת בלילה ברחובות ללא חשש לביטחונם. פשעים נפוצים שמדווחים הם כייסות וגניבות קטנות אבל אלה מתרחשים רק באזורי תיירות. רמת הבטיחות האישית הגבוהה מיוחסת לתרבות הקרואטית והתחושה החזקה של חיי קהילה. למדינה יש כלכלה יציבה, איכות חיים ללא איומים חיצוניים.

מקום 14 פינלנד

ירידה קלה אבל עדיין במקום טוב

פינלנד נחשבת לעתים קרובות כאחת המדינות המאושרות בעולם אבל כשזה מגיע למדד השלום העולמי היא ירדה בשני מקומות מהדירוג של השנה שעברה.

שיעורי פשיעה במדינה נמוכים מאוד

למרות שאדם עלול למצוא את עצמו בעיצומה של סערה או סופת שלגים. אסונות טבע כמו סופות טורנדו סופות טייפון או רעידות אדמה למעשה לא קיימות כאן. משערים כי הסיבה לירידה בדירוג עשויה להיות בשל המצב הנוכחי שלה עם רוסיה השכנה. בכל זאת פינלנד עצמה מאוד בטוחה וכל סוג של אלימות אינו קיים, מקרים של גניבה נדירים אפילו באזורים הכפריים.

מקום 13 הונגריה

במקום ה-13 בעולם וה-9 באירופה

הודות לשיעורי הפשיעה הנמוכים, מיעוט מפגעי הטבע ואזרחיה מסבירי הפנים. המדינה הזו הפכה לפופולרית כיעד לאנשים מכל רחבי העולם בגלל סגנון החיים, הנופים שלה, תקני הבטיחות ועלויות המחייה הזולות.

פשיעה מועטה וכלכלה תוססת

בכל זאת קיימים מקרים של פשעים קטנים- כייסות, גניבות והונאות תיירים אכן מתרחשות במיוחד בערים הגדולות כמו בודפשט. אבל בשנים האחרונות הונגריה מצטיינת בירידה גדולה בשיעורי האבטלה, מה שמוביל לירידה בשיעורי הפשיעה הקטנה. הונגריה מתהדרת כעת בכלכלה תוססת בשל הרמות הגבוהות של השקעות זרות שחיזקו והגדילו את שיעור הצמיחה הכלכלית של המדינה.

מקום 12 קנדה

ירידה במיקום אבל עדיין במקום טוב

קנדה הייתה מדורגת בעבר ב-5 המקומות הראשונים אבל קיימת ירידה משמעותית בדירוג שלה. כרגע היא מדורגת במקום ה-12 וזה עדיין טוב מאוד והרבה יותר טוב מארה"ב השכנה המדורגת במקום ה-129.

מוניטין עולמי של מדינה בטוחה מאוד

באופן כללי מדד התפתחות אנושית בריא וגידול בתוצר לנפש ושיעורי פשע, בעיקר של פשעים גדולים ורציחות נמוכים במיוחד. יתר על כן המדינה היא די מסבירת פנים ולעיתים קרובות מסווגת כאחד המקומות הטובים לגדל משפחה.

מקום 11 שוויץ

מדינה מודרנית עם אוכלוסייה משכילה ומעורבת חברתית

השוויצרים ידועים באכפתיות מזכויות אדם, מודעות לבריאות וגישה ידידותית לסביבה. למרות זאת שוויץ יורדת מקום בדירוג השנה. ממדי הפשיעה במדינה נמוכים מאוד וברוב המקומות אנשים מרגישים בטוחים להסתובב באמצע הלילה ברחובות. הניטרליות של המדינה היא גם גורם מפתח בשמירה על ביטחון המדינה. תחושת הביטחון ונופים מדהימים יוצרים מקום מדהים לחיות בו.

רמת חיים גבוהה ביותר

כלכלה יציבה ואחוז אבטלה נמוך עושים את שוויץ למקום אידיאלי עבור גולים שרוצים לעבור דירה ולהתחיל מעמד חדש.

מקום 10 יפן

ברשימת המדינות המובילות כבר 14 שנים

יפן מקבלת ציונים גבוהים באופן עקבי. שיעורי פשיעה נמוכים, קונפליקטים פנימיים מינימליים וכמעט לא קיימת תסיסה פוליטית. לפי אינדקס הערים הבטוחות של יחידת המודיעין של האקונומיסט (EIU) עיר הבירה שלה טוקיו נחשבה לעיר הבטוחה ביותר בעולם בשנת 2021. בנוסף לכך יפן במקום הראשון באבטחת תשתיות מידע, במקום השני בהבטחת איכות ברפואה, במקום הרביעי באבטחת תשתיות ואבטחה אישית.

השקעה ותרבות

הממשלה היפנית השקיעה רבות באמצעי אבטחה להרתעת הפשיעה. לתרבות היפנית יש חשיבות רבה לכבוד לזולת והיא מחויבות לשלום. נורמה חברתית זו עוזרת ליצור תחושת בטיחות וסדר שתורמת לשפל בשיעור הפשיעה ביפן.

מקום 9 סינגפור

יעד מבוקש לאנשים מכל רחבי העולם

סינגפור היא המדינה התשיעית הכי בטוחה בעולם והבטוחה ביותר באסיה. באופן מסורתי הגיעו לסינגפור העובדים במסחר ובפיננסים אבל בשנים האחרונות המוניטין שלה כמדינה בטוחה ידידותית ויעילה הוביל לכך שמשפחות ופנסיונרים הגיעו להתיישב וליהנות מרמת חיים גבוהה. סינגפור מתגאה בכוח אדם תחרותי ומיומן, כוח עבודה עם אחוז אוריינות יוצא דופן של מעל 95% ושיעור הולך וגדל של בעלי מקצוע בעלי השכלה גבוהה. סינגפור היא  מדינה נקייה, הערים מסודרות ומאורגנות היטב ויש תחושת סדר בקרב תושביה.

מקום 8 צ'כיה

מדינה יפהפיה עם היסטוריה ותרבות עשירה

מדד השלום הגלובלי של צ'כיה משתפר מדי שנה, לפני שנתיים המדינה אפילו לא הייתה בעשירייה הראשונה והשנה היא מדורגת במקום השמיני. שיעורי הפשיעה יורדים בהתמדה עם השנים למרות שעדיין יש גניבות והונאות במיוחד באזורי תיירות. כשזה מגיע לכלכלה המצב די מתקדם עם התמקדות נלהבת בייצור ושירותים מקומיים. יש גם את הציונים הנמוכים ביותר מבחינת אוכלוסייה בסיכון של עוני והמדינה מתמודדת עם שיעורים נמוכים של איומים חיצוניים. צ'כיה חברה ותיקה בנאט"ו שמספקת לה אבטחה נוספת שחשובה בזמנים הפכפכים כמו עכשיו.

מקום 7 סלובניה

ממשיכה להופיע היטב בכל הפרמטרים

סלובניה, המדינה הקטנה במרכז אירופה עם אוכלוסייה של כ-2 מיליון  למרות גודלה היא מדורגת באופן עקבי כאחת המדינות הבטוחות בעולם למרות שהשנה ירדה מעט (בשנה שעברה הייתה מדורגת במקום החמישי). סלובניה מוגנת במידה רבה על ידי הגיאוגרפיה שלה מרוב אזורי הסכסוך בעולם. זאת אחת המדינות הנקיות ביותר באירופה עם סיכון נמוך לאסונות טבע. שיעורי הפשיעה נמוכים מאוד. המדינה מקבלת פני מתיישבים גולים. ארכיטקטורה כפרית ותרבות מתוחכמת מאפשרות חיים נעימים בסביבת הרים מושלגים, נהרות יפים וקו החוף האדריאטי. סלובניה נמצאת גם במקום החמישי במדד האנרגיה העולמי המודד הון אנרגיה ביטחוני וסביבתי וקיימות.

מקום 6 פורטוגל

אטרקטיבית להשקעות זרות

פורטוגל היא המדינה העתיקה ביותר בחצי האי האיברי. הטירות שלה מימי הביניים, ערים מדהימות וחופים זהובים משלבים יוקרה עם יופי טבעי המספקים מראות מהיפים ביותר בעולם. המקומיים הידידותיים ואקלים אטרקטיבי הופכים אותה ליעד אידיאלי למשפחות וגמלאים ולאלה המחפשים ביטחון ומקום מעורר השראה לחיות ולעבוד בו. בשנים האחרונות המדינה חווה תחייה כלכלית הפחתת שיעור האבטלה שלה ממעל 17% אחוז ל-4% בלבד. גורם נוסף למדד השלום הגבוה שלה הוא שהיא מתפקדת טוב מבחינת משיכת השקעות זרות. בנוסף לפורטוגל יש היסטוריה ארוכה של יחסי שלום עם שכניה, דבר היוצר סביבה יציבה שמעודד עסקים ומקדמת צמיחה כלכלית.

מקום 5 אוסטריה

ממשל ומערכת פוליטית חזקים

כפרים היסטוריים ציוריים מודרניים, ערים שוקקות, נתיבי מים ומסורות של תיאטרוני מוזיקה קלאסיים והגסטרונומיה, כל אלה מושכים גולים לאוסטריה. המדינה מדורגת לעתים קרובות בין חמש המדינות הבטוחות ביותר. אחד הגורמים העיקריים למדד השלום הגבוה שלה הוא שיעור הפשיעה הנמוך. הכלכלה האוסטרית חזקה ושיעור האבטלה נמוך. יש פחות פשע מכיוון  שאנשים נוטים פחות לפנות לפעילות פלילית כאשר יש להם הכנסה יציבה. לאוסטריה יש ממשל ומערכת פוליטית חזקים,מה שמבטיח שחיתות מועטה. יתר על כן, המדינה לא מאויימת משכנותיה. כל אלה הופכים את אוסטריה למקום בטוח מאוד לחיות בו.

מקום 4 דנמרק

שיוויון שותפות ורווחה

דנמרק עלתה למקום הרביעי השנה בשל שיעור הפשיעה הנמוך שלה ביטחון סביבתי ורמה גבוהה של מערכת הבריאות.   אזרחיה לא צריכים לדאוג לביטחונם האישי, לחשוש מאלימות, פשיעה או חוסר יציבות כלכלית. המדינה מדורגת בעקביות במקום גבוה מבחינת אושר החיים בה. פלוס עיר הבירה קופנהגן זכתה לתואר העיר הבטוחה בעולם והיא אחד היעדים הטובים ביותר לבקר או לחיות בהם. בירת דנמרק ניחנת בפער עושר נמוך המקדמת יוזמות ברות קיימא. לדנמרק רמה גבוהה של שוויון ותחושה חזקה של שיתוף ואחריות לרווחה סוציאלית.תכונות שתורמות לתחושות הביטחון  של האזרחים ולאושרם.

מקום 3 אירלנד

מושכת חברות רב לאומיות

אירלנד קפצה חמישה מקומות ומדורגת השנה כמדינה השלישית הבטוחה ביותר בעולם. זה הישג מרשים בהתחשב בכך שהמדד מתייחס למגוון רחב של גורמים כולל פשיעה, יציבות פוליטית ורווחה כלכלית. בנוסף לבטיחות גם התמ"ג לנפש של אירלנד נמצא בעלייה וחברות רב לאומיות רבות התחילו למקם בבירתה דבלין את המשרדים הראשיים שלהם באירופה. זה בהחלט מקום בטוח לחיות בו עם נופים כפריים מדהימים, אתרים היסטוריים עשירים, היסטוריה אמנותית, קהילות מקומיות ידידותיות וערים ממתוחכמות.

מקום 2 ניו זילנד

ממשלתה יציבה, מעט תסיסה פוליטית וכיבוד זכויות

ניו זילנד השלווה ביותר מבין מדינות אסיה-פסיפיק והשנייה בעולם. מנופים מדהימים ועד ערים מתוחכמות וגישה רגועה לחיים, זהו מקום מושך למי שרוצה לעבור דירה לחו"ל. המדינה מציעה תרבות ברמה עולמית בעריה ויש לה רקורד בטיחות שמסתמך על  שירותי בריאות וחינוך חזקים. בנוסף ניו זילנד היא מדינה מבודדת בדרום מערב האוקיינוס ​​השקט מה שהופך אותה פחות רגישה לאיומים חיצוניים.

מקום 1 איסלנד

המדינה הבטוחה ביותר בעולם מזה 15 שנים ברציפות

תיירים לא נלאים ממראות הזוהר הצפוני והנופים הטבעיים.של האיים הקטנים. יש הרבה גורמים לאושרם של תושבי המדינה- רמת הפשיעה הנמוכה, רמת החיים הגבוהה, האוכלוסייה הקטנה, רמה גבוהה של אמון ברשויות מאומנות היטב והיעדר מתח חברתי וכלכלי של מעמדות. אין לאיסלנד צבא, המשטרה לא נושאת נשק חם וחוקים מבטיחים את  זכויות האדם של אזרחיה.

קרדיט תמונה © Pixabay

סופו של המשטר באיראן קרב

סופו של המשטר באיראן קרב. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © The Tom Nash Report

הערוץ של טום נאש מתמקד בגיאופוליטיקה, עניינים בינלאומיים אקטואליים, דינמיקה פוליטית, כלכלית וחברתית גלובלית. הערוץ שואף לספק הבנה מעמיקה יותר על האופן שבו אירועים גיאופוליטיים מעצבים את עולמנו, תוך מתן נקודות מבט לנושאים החל מעימותים בינלאומיים ליחסים דיפלומטיים, מדיניות כלכלית. מעבר לכך הערוץ משמש משאב רב ערך לכל מי שמתעניין בנוף הפוליטי הגלובלי ומבקש להישאר מעודכן לגבי ההתפתחויות האחרונות והשלכותיהן הרחבות.

בסרטון הפעם נאש מפקפק ביכולת של משמרות המהפכה של איראן לשרוד אחרי מתקפת השביעי באוקטובר.

חמאס הוא רק כלי משחק בידיה של איראן

איראן עשתה טעות קריטית שעשויה למעשה לסיים את קיום משמרות המהפכה. אולי המשטר הזה פשוט ירה לעצמו ברגל. אתם רואים את מתקפת ה-7 באוקטובר על ישראל שהיוו מבוכה עצומה לכישלון מסיבי של המודיעין הישראלי. הייתה כאן גם תרמית ענקית שהושמעה בתקשורת ברחבי העולם. אף אחד לא נתן לך את התמונה הגיאופוליטית המלאה של מה שבאמת קורה. בזמן שחמאס תקף בשביעי לאוקטובר הוא היה רק ​​קבלן משנה וכלי במשחק שחמט הרבה יותר גדול.

הסדר העולמי הישן מת

להבנת משחק השחמט הזה צריך להבין את העולם החדש שמתהווה כעת לנגד עינינו. צריך להפסיק להקשיב לתקשורת המיינסטרים. הפלישה של רוסיה לאוקראינה הייתה השלב הראשון של הסיום הסמלי לסדר העולמי הקודם שהיה לנו במשך 80 השנים שהתחילו עם סיום מלחמת העולם השנייה. הסדר העולמי הקודם הבטיח לכולם גישה למשאבים בהתבסס על פלטפורמת הגלובליזציה הענקית שנוהלה על ידי ארה"ב, האו"ם, קרן המטבע וכן הלאה.

סדר עולמי חדש

רוסיה היא אחת המדינות הראשונות שהבינו שהסדר העולמי הקודם מת. הפלישה לאוקראינה לא קרתה בעקבות התפשטות נאט"ו ולא כדי להגן על אזרחים רוסים בצד המזרחי של אוקראינה שחיו שם 30 שנה ואף אחד לא התייחס אליהם. מה שקרה זה תהליך דה-גלובליזציה הדורש בריתות חדשות, אויבים חדשים, הסדרים ומהלכים חדשים כדי להבטיח השפעה והגנה.

בריתות חדשות

תהליך הגלובליזציה החדש הזה אומר שהמשאבים לא יהיו זמינים לכולם באותו זמן. אז בגלל זה נוצרה לנו אסיה חדשה, כדי ליצור את הברית החדשה הזאת, כדי להבטיח בעצם את עמדתם נגד ארצות הברית והמערב. כאמור, מה שקרה באוקראינה לא היה בגלל התפשטות נאט"ו, זאת רק תעמולה רוסית, הם שילמו לכמה אנשים שיספרו לכם שזה קשור להגנה על העם הרוסי במזרח אוקראינה ושאין קשר למשאבים שיש שם. אוקראינה היא מספר 7 בעולם בהפקת ברזל, מספר 6 בטיטניום. יש לה את מאגר הגז השני בגודלו באירופה אחרי רוסיה, שדות ליתיום עצומים ואספקה ​​מסיבית של חיטה ותירס. כל הדברים האלה  נמצאים בחלק המזרחי של המדינה שפוטין לקח. יש סיבה לכך שפוטין לא  כבש את המערב או את מרכז אוקראינה, הוא לקח את המשאבים שזה כל מה שהוא צריך.

העימות בין סין לטייוואן

המהלך של סין על טייוואן מבוסס על אותם גורמים. זה לא קשור ללאומיות סינית, זאת רק תעמולה וקשור למשאבים. 60% מאספקת המוליכים למחצה העולמית מגיעה מטייוואן מ- TSMC (קבלנית ייצור השבבים הגדולה בעולם). העולם כפי שאנחנו יודעים היום בנוי על מוליכים למחצה, כל דבר בבית שלך צריך מוליכים למחצה והסינים רוצים להחזיק 60% ממנו. למרות המראה היפה הזה של סיפורי המדורה שמספרים לך בתקשורת המיינסטרים. ומה שקרה ב- 7 באוקטובר בישראל הוא צעד נוסף באותה הברית של רוסיה וסין.

טייוואן, אוקראינה ועכשיו גם המזרח התיכון

כעת איראן עושה את הצעד שלה והמזרח התיכון, הילד אולי המסובך מכולם, מצטרף. משמרות המהפכה האסלאמית אינה דמוקרטיה אבל יש בעולם  הרבה משטרים לא דמוקרטיים פופולריים כמו איחוד האמירויות או הסעודים שיש להם מונרכיה מאוד פופולרית. משמרות המהפכה האסלאמית לא פופולרית, רוב האנשים באיראן שונאים אותה ואם אתה יודע משהו על ההיסטוריה, כדי שמשטרים לא דמוקרטיים ישרדו הם צריכים שהרחוב יאהב את המלך. זה לא  המקרה באיראן, או שהם צריכים לשלוט בעם בכמות עצומה של כוח והרתעה וזה לא קל כשיש לך חלוקה אתנית כזאת רחבה. באיראן קיימים הרבה מתחים אתניים והמצב הסוציו-אקונומי ממש גרוע בגלל הסנקציות, המצב הכלכלי על הפנים. בנוסף לכך יש את ההפצצות של דאעש. איראן היא דיקטטורה מאוד לא פופולרית מה שהופך אותה לפגיעה מאוד בסופו של דבר, והם מבינים שברגע שהמשטר נגדנו הוא לא פופולרי ויש בו אנשים עניים וכועסים,

השאיפה המתמדת של איראן

זה המקום שבו ארצות הברית מגיעה עם האביב הערבי ומהפכות הצבעים ומה לא. והם דוחפים את החבר'ה האלה מהשלטון והם מחליפים אותם במישהו יותר ידידותי. זה הפחד הגדול של משמרות המהפכה כי זה מסכן המטרה היחידה של הארגון היא להישאר בשלטון בכל מחיר. הפתרון שלהם לבעיה הזאת הוא פשוט מאוד – בואו נגיע למעמד של פצצה גרעינית והמערב לא יתערבו במדינה שלנו. אנחנו רוצים את אותו מצב כמו שיש לצפון קוריאה. גם אנחנו צריכים ליצור אויב משותף לאנשים ברחוב שישנאו את ישראל. אנחנו צריכים לעקוף את הסנקציות מהמערב ולמכור את כמויות הנפט המסיביות כדי להכניס קצת כסף לכלכלה שלנו, לסחור עם סין ולמכור להם נפט זול (בשלוש השנים האחרונות סחר הנפט האיראני הסיני שילש את עצמו). אם נהיה הבוס של המזרח התיכון והבעלים של ההשפעה באזור נוכל למנוע מראש הרבה מהתהליכים נגדנו לפני שהם קורים. אז בשביל זה האיראנים צריכים לדחוף את הסעודים מהתפקיד הזה ולהשתלט על זה.  זאת הפכה לתוכנית האיראנית לפני שנים.

השאיפות של ארצות הברית

ארה"ב מצידה עוברת בשנים האחרונות שינוי משלה. בעצם האמריקאים אומרים  שהם רוצים לצאת מהמזרח התיכון אבל עדיין רוצים לשלוט בו ולשמור על השפעה. יש לאמריקאים דגים גדולים יותר לטגן – את אוקראינה וטייוואן. גם הם כבר לא כל כך מתעניינים בפוליטיקה גלובלית כי הסדר העולמי הישן גוסס והם כבר לא צריכים להיות השוטרים של העולם. בנוסף לכך האמריקנים כבר יצואנים של אנרגיה נטו אז הם עבר לא כל כך מעוניינים  להיות נוכחים פיזית במזרח התיכון. אבל איך האמריקאים ישמרו מרחוק על הכוח וההשפעה באזור הזה? הם אומרים לעצמם בואו נמצא כמה אנשים שאינם מאוד ידידותיים עם איראן, שלוש המדינות שהכי מאוימות מאיראן הן סעודיה ישראל ואיחוד האמירויות. בואו נחבר אותם יחד בהסכם ברית אזורית אחד, נקרא לזה הסכמי אברהם וברגע שהם יחתמו על הסכמי נורמליזציה עם הישראלים שאר העולם הערבי ילך אחרי הסעודים ואיראן תהיה מבודדת. בנוסף ארה"ב מתכננת  מסדרון כלכלי מהודו לסעודיה דרך ישראל ועד ליוון שבעצם תנתק את איראן מסחר האנרגיה בעולם ותבודד את איראן באופן מוחלט הן מבחינה כלכלית והן מבחינה מדינית וצבאית.

ברית הגנה אווירית של המזרח התיכון

ברית הגנה אווירית של המזרח התיכון תהיה דומה מאוד לנאט"ו אבל רק במזרח התיכון. הברית עם הישראלים הסעודים ואיחוד האמירויות תאפשר לארה"ב  לשמור על מידע באזור הזה. כמובן שארה"ב תצטרך לחמש את הסעודים והישראלים עד לשיניים אבל היא תוכל לשלוט באזור הזה, לבודד את איראן ולהפיל משמרות המהפכה בלי להיות שם פיזית. כמובן שהאיראנים מסתכלים ואומרים שהם לא עומדים לקבל את זה, הם הולכים להיות המפסידים הגדולים אם הם לא יעצרו את זה הם יאבדו את השלטון. אז האיראנים משתמשים בפרוקסי שלהם, חמאס, סוג של חקלאות שהם טיפחו ב-30 השנים האחרונות.

מתקפת השביעי באוקטובר

האיראנים מימנו מערכת שגידלה חבורה של פסיכופתים רצחניים עם מטרה אחת, להרוג ישראלים ולמות. הם אימנו אותם וציידו אותם וחיכו עד לשליפת הקלף הפראי הזה. ב- 7 באוקטובר. האיראנים דחקו את הישראלים לפינה. אחרי רצח של 1,400 אזרחים ביום אחד ומטח רקטות לצפון ישראל וכמה מאות אלפי ישראלים שפונו מבתיהם לישראלים אין ברירה אלא לצאת למלחמה. לממשלת נתניהו אין דרך להחזיר 200,000 אנשים לבתיהם בלי לנקות את האיום העזתי. אבל החמאס מוטמע לחלוטין בתוך האוכלוסייה האזרחית, המשמעות היא אובדן חיים עצום של אזרחים בלתי מעורבים. התוצאה תיהיה שהישראלים יהיו לא מקובלים בעיני העולם ושראל כבר לא תתפס כשותפה פוטנציאלית עבור הסעודים. הבונוס הפוטנציאלי עשוי להיות שהישראלים יהיו  חייבים  להתמודד עם הרבה ערבים כועסים בעלי אזרחות ישראלית, מה שלא קרה מעולם, אבל זה כבר סיפור אחר לגמרי. אז איראן הייתה קצין התפעול הראשי של המבצע הזה, הקטארים היו סמנכ"ל הכספים, האיראנים ציידו ואימנו  את חמאס שהיה עובד המפעל שלחץ על הכפתור. כמו הומר סימפסון. הפלסטינים לא הבינו שהם גודעים את התקוות שלהם לדו-קיום בשלום עם הישראלים תוך קידום האינטרס של מישהו אחר כסתם פיון.

השעיר לעזאזל הם הפלסטינים

בעבר הפלסטינים כבר שיחקו עבור ה-ק.ג.ב. וברית המועצות, עכשיו האיראנים משתמשים בהם בתור אביזר לשימוש חד פעמי. בעוד שקטאר הצליחה לשמור על גישת הכחשה סבירה, האיראנים פשוט חשפו שהם חלק מזה. ובניגוד לקטארים לאיראנים אין כסף. האיראנים בבעיה עמוקה והדרך בה הטעות הזו קרתה די מעניינת. כשהמלחמה התחילה משמרות המהפכה האיראניות ידעו שחמאס די גמור. אבל הם לא התכוונו להקריב את חזבאללה כדי לעזור לחמאס. האיראנים רצו להציל את חזבאללה כהרתעה נגד ישראל כדי שיוכלו להמשיך לגרעין. הם רק הקשו על ישראל כדי להסיט את המיקוד מעזה עם כמה רקטות של החות'ים.

המורדים החות'ים

12% מנתיבי השיט בעולם נחסמים על ידי חבורת אנשים בסנדלים שחוסמים שרשרת אספקה גלובלית. זה הופך לבעיה שלכולם אכפת ממנה. פתאום כולם רוצים לדעת מה לעזאזל קורה, איך זה שהשמפו שלי התייקר ב-20%? למה האינפלציה עולה והאנשים פה דורשים ממני להתפטר אם אני איזה פוליטיקאי? למה החבר'ה האלה חוסמים את תעלת סואץ במלחמה שאין לה שום קשר אליהם? האם החות'ים מאוהבים בפלסטינים שמעולם לא הייתה להם שום מערכת יחסים? המורדים החות'ים הם פרוקסי איראני ברור, הרבה יותר מאשר חזבאללה. הם לגמרי בלי עצמאות, אלה  רק איראנים בתימן בתחפושת של מורדים.

מה עושים עכשיו האיראנים

כשהאיראנים חוסמים את תעלת סואץ זה אומר שאיראן קשורה ישירות למתקפת ה 7 באוקטובר. הדוקטרינה של איראן ושל משמרות המהפכה  היא להישאר בצל. זה המלך על לוח השחמט שזז לעתים נדירות כשכל הפיונים מתרוצצים. האיראנים יושבים מאחור. בסוף, עם המורדים החות'ים שחוסמים את תעלת סואץהם הם פישלו. בשונה מהקטארים שהזרימו כסף, הקשר בין איראן לפיגועי ה-7 באוקטובר ברור. משמרות המהפכה סימנו את עצמם כיעד ענק. זאת הסיבה להתאחדות מדינות המערב שמאפשרת לישראלים לבצע תקיפות בסוריה ובלבנון. ישראל מוציאה כעת מהמשחק שחקנים איראנים, מה שהיה אסור להם במשך שנים .

ההתחלה של הסוף של משמרות המהפכה באיראן

זאת הסיבה שאנחנו תוקפים את המורדים החות'ים בתימן. בנוסף לזה הקואליציה הימית של ארה"ב בעצם הבעלים של מיצרי טיראן ונקודות הגישה לתעלת סואץ.

ברגע שמשמרות המהפכה הפלילו עצמם במעורבות במלחמה הזאת הם כבר לא מאחורי הווילון. הם סימנו את עצמם במטרה ענקית על הגב. ומכיוון שלאיראנים אין את הכסף הקטארי ואת ההשפעה הקטארית אף אחד לא יעזור להם. ארצות הברית והמערב יגיעו אליהם, זאת רק שאלה של זמן. זאת ההתחלה של הסוף של משמרות המהפכה באיראן, הם פשוט עדיין לא יודעים את זה.