
כך תכינו מיני מערכת הידרופונית בתקציב נמוך. סרטון מערוץ היוטיוב Grow it!© של בארי מבריטניה. הערוץ מעלה סרטונים בנושא גינון, בהם ניתן למצוא טיפים שימושיים והדרכות.
הידרופוניקה היא שיטת גידול צמחים על מצע שמנותק מהקרקע. ללא צורך בשימוש בחומרי הדברה, ללא זיהום אקולוגי ועם חיסכון משמעותי במים.
תרגום תוכן הסרטון
מבוא והסבר על הידרופוניקה
כאן בארי. היום ב- "Grow It" אראה לכם איך תוכלו לגדל ירקות משלכם בבית באמצעות הידרופוניקה. אראה לכם גם איך להכין מערכת הידרופונית מיניאטורית אלחוטית. היא יעילה ותוכלו להשתמש בה או לקחת אותה לכל מקום. והחלק הטוב ביותר הוא, שהיא עולה פחות מ-20 פאונד (90 ש"ח) להכנה.
זהו השבוע הראשון של הסתיו וזה אומר שהחורף אורב ממש מעבר לפינה. ככל שהטמפרטורות מתחילות לרדת, נהיה קשה יותר ויותר לגדל צמחים בחוץ. אבל על ידי העברת תהליך גידול המזון שלכם לתוך הבית למערכת הידרופונית, אפשר לייצר צמחים עקביים ומושלמים בתחזוקה מינימלית והם גם נראים מעניינים.
ראשית, אתן לכם סקירה קצרה על גינון הידרופוני ומה בדיוק זה כולל. אחר כך נראה את 5 הגידולים המובילים שלי לגידול במערכת מיניאטורית. לבסוף תגלו איך להכין מערכת הידרופונית 'עשה זאת בעצמך' שתוכלו למקם בכל מקום!
מהי הידרופוניקה?
בסרטון הזה לא אכנס לפרטים רבים מדי על מהי הידרופוניקה. אבל היסודות הם שזאת דרך לגדל צמחים ללא אדמה. ואנחנו עושים את זה על ידי שימוש בתמיסות הזנה מינרליות במים.
הידרופוניקה מציעה יתרונות רבים על פני שיטות גידול מסורתיות מבוססות אדמה, במיוחד מבחינת שימוש במים ויעילות. לדוגמה, עגבניות שגודלו בשיטה המסורתית דורשות כ-400 ליטר מים לקילוגרם, בעוד שבשימוש בהידרופוניקה זה מצטמצם לכ-70 ליטר. זה גם פותח את הפוטנציאל לגידול יבולי מזון בסביבות שבהן המים מצויים במחסור, ומספק מקור מזון יקר ערך ואמין.
יש מגוון רחב של סוגי מערכות הידרופוניות, ושוב לא אכנס לפרטים רבים מדי עליהן היום, אבל המערכת שאראה לכם איך להכין היא הגרסה הפשוטה ביותר הנקראת Deep Water Culture, או DWC בקיצור. שיטה זו פועלת על ידי השעיית שורשי הצמח בתמיסה של מים עשירים בחומרים מזינים ומועשרים בחמצן. בדרך כלל הם מורכבים מדלי פלסטיק או מיכלים גדולים כשהצמח נמצא בעציץ רשת, מושעה מהמכסה, כששורשיו מושעים בתמיסת ההזנה. התמיסה רוויה בחמצן על ידי משאבת אוויר בשילוב אבני אוויר. בשיטה זו, הצמחים גדלים מהר יותר בגלל כמות החמצן הגבוהה שהשורשים מקבלים, וזה אידיאלי לחסות שלי בעלות קצב צמיחה מהיר.
כשמדובר בבחירת גידולים אידיאליים לגידול במערכת כמו זו שאנו הולכים להכין היום, הדברים החשובים ביותר שיש לקחת בחשבון הם גודל הצמחים. כמה זמן לוקח להם לגדול, ובאילו תנאים הצמחים צריכים לגדול באופן אידיאלי. המלצתי למערכת ביתית קטנה היא לגדל ירקות עלים כמו חסה או קייל ועשבי תיבול, כל אלה מושלמים לאדן חלון במטבח.
הצמחים הטובים ביותר לגידול באמצעות הידרופוניקה
הנה 5 הזרעים המובילים שלי לגידול במערכת שלכם:
- פלפלים ועגבניות – הם קבוצת צמחים מתקדמת יותר לנסות לגדל הידרופונית בגלל הצורך המוגבר שלהם בהזנה מדויקת, טמפרטורה, עוצמת אור ותחזוקה כללית, אבל הם צמחים מתגמלים שניתן לגדל כל השנה והם בהחלט צמחים מהנים יותר לגידול.
- קייל – עם כל כך הרבה זנים מעניינים זמינים, קייל הוא צמח נהדר לנסות במערכת ההידרופונית שלכם, החלק הטוב ביותר בירקות עלים הוא בחירת זנים שמהם ניתן פשוט לקטוף כמה עלים שצריך והצמח ימשיך לגדול לפעם הבאה. קייל נכנס לקטגוריה זו ואפילו טוב מכך, קייל הידרופוני יגדל בפחות זמן מצמחים שגודלו בחוץ.
- עשבי תיבול – אם תכינו מערכת שמתאימה לאדן החלון במטבח, תוכלו לאחסן בה את כל עשבי התיבול הדרושים לכל מתכון. עשבי תיבול דורשים תחזוקה נמוכה ובתוך כמה שבועות כבר יהיו לכם יותר עשבי תיבול ממה שאתם צריכים.
- תותים – הם משהו שאני בהחלט רוצה לנסות בעצמי, אני חושב שאחכה כנראה לאביב הבא כדי לנסות אותם ולגדל אותם בחממה באמצעות המערכת הניידת שאראה לכם בקרוב, אבל אני חושב שהם יהיו נהדרים לנסות שם תוך שימוש באור השמש הטבעי.
- חסה – ולבסוף, הצמחים שאני מגדל הכי הרבה – חסה. חסות הן אחד הצמחים הטובים ביותר לגידול הידרופוני בכל הנוגע לייצור יבולים עם קצב צמיחה מהיר ביותר. חסות הידרופוניות לוקחות בערך ארבעה עד שישה שבועות מזרע לקטיף ויש כל כך הרבה זנים לבחור מהם, זנים עליים מקורזלים, באטר-הד, קוס, עלים רופפים – יש המון לבחירה ואתם יכולים להכין תערובת משלכם.
אז בואו נכין את המערכת ההידרופונית הניידת שלנו ונתחיל לגדל!
בניית המערכת ההידרופונית וגידול הצמחים
אז הנה אנחנו וכאן נמצא כל מה שאנחנו צריכים כדי להכין את המערכת ולגדל כמה צמחים. אדאג להוסיף קישורים לכל מה שצריך בתיאור. יש לנו מיכל פלסטיק עם מכסה, זה מאיקאה ובחרתי אותו להכנת מערכת מיניאטורית. יש לי גם את הגדולים יותר בבית, באוהל, שעובדים בדיוק באותה צורה. רק וודאו שהמיכל שלכם עמוק מספיק כדי לאפשר גידול שורשים ותצטרכו למקם את הצמחים שלכם במרחק מתאים.
אני יודע שאני יכול לגדל ארבע חסות בזה, אבל אתם יכולים לגדל צמחים קטנים יותר כמו עשבי תיבול או שתוכלו באמת להתאים רק שני צמחי צ'ילי. אז המיכל הזה עלה בסביבות 6 פאונד (27 ש"ח). אם אפשר, עדיף להשתמש במיכל שחור כדי למנוע כניסת אור, במיוחד בגידולים ארוכי חיים יותר. אבל אני אוהב לראות את הדברים הפנימיים ועם קצב גידול כה קצר של חסה זה לא גורם לי לבעיות.
הבא בתור, יש לי את המקדחה שלי עם ראש קידוח של 75 מ"מ, זה בשביל ליצור את החורים במכסה עבור העציצים שלנו. אם כבר מדברים על זה, הנה העציצים שנשתמש בהם, אלה עציצי רשת בגודל 7 ס"מ בערך, אשר כפי שאתם יכולים לנחש, יכולים להכיל את מצע הגידול והצמח תוך מתן אפשרות לשורשים לגדול למטה אל המיכל.
מילוי העציצים
זהו מצע הגידול שאני אשתמש בו למילוי העציצים. אלה חתיכות קטנות של סלע געשי שהוא קל ושומר על לחות כדי לוודא שהשורשים לא יתייבשו. אתם יכולים גם להשתמש בסיבי קוקוס, המיוצרים מ… עורי קוקוס ממוחזרים? … אני לא יודע, קליפות קוקוס? … שיער? איך שלא תקראו לזה. או שאתם יכולים להשתמש בכדורי חימר הדומים לאבנים שאני משתמש בהן היום. כשמדובר בזריעה והנבטת הזרעים שלכם, הדרך הקלה והאמינה ביותר היא להשתמש בקוביות צמר סלעים כמו אלה ואני אראה לכם איך אני משתמש בהן בהמשך.
ואז הנה מבחר תוספים שאני אשתמש בהם במערכת שלי, למרות שאם אתם מגדלים חסות כמוני, הם יגדלו מצוין רק עם תמיסת הזנה, מכיוון שהם לא צריכים כמות גדולה של תזונה כדי לגדול בהצלחה בהשוואה לצמחי פרי למשל. יש לי גם סיליקון, חומצה פולבית ומי חמצן. אסביר על חומרים אלה בסרטון אחר במקום להעמיס יותר מדי פרטים מדעיים בסרטון הזה. מתוכם, בהחלט הייתי ממליץ להשתמש במנה שבועית של מי חמצן כדי למנוע מאצות להשתלט על המיכל שלכם ולשמור על תמיסת ההזנה במצב טוב למשך כל גידול הצמח שלכם. לחילופין, אתם יכולים לרוקן ולהחליף את התמיסה שלכם מדי שבוע.
הנה המפתח למקסום יבול ושמירה על צמחים בריאים: משאבת אוויר. חשוב מאוד לשמור על תמיסת ההזנה רוויה בחמצן, ולמרות שאפשר לעשות את כל זה ללא אוורור, זה עושה הבדל עצום לבריאות השורשים, לבריאות הצמח בכללותו ובתמורה הופך את הצמחים שלכם לגדולים וטעימים יותר. אני אראה לכם את הציוד המגניב הזה בקרוב. אה כן, וכמובן לבסוף והכי חשוב, תצטרכו כמה זרעים. אני אזרוע היום חסות מזן "טום ת'מב", רק בגלל שהם הגיעו השבוע ועדיין לא ניסיתי אותם.
אז עכשיו שיש לנו את כל החלקים, בואו נכין את זה.
ראשית, קדחו את כמות החורים הנדרשת במכסה, תוך שמירה על רווחים שווים בתבנית הממקסמת את שטח הגידול ואת זרימת האוויר. אני מכוון ל-4 צמחים במיכל הזה, אז אני פשוט אשים חור בכל פינה. אני גם צריך לקדוח חור קטן נוסף בחלק העליון כדי להעביר את קו האוויר מהמשאבה לתוך המיכל. עכשיו כשזה נעשה, אתם יכולים לראות את המיכל הבסיסי מתחבר ואתם יכולים גם לראות כמה זה קל!
הבא בתור. אני אראה לכם את משאבת האוויר שקניתי באמזון ב-12 פאונד (55 ש"ח), אשים קישור בתיאור. זה יפיק המון בועות מקרקעית המיכל ויעמיס את המים בחמצן מומס לשימוש הצמחים. בדיוק כמו שהייתם עושים באקווריום. אני פשוט אפתח את זה ובפנים יש שקית רשת המכילה שני קווי אוויר, שתי אבני אוויר קטנות ושני שסתומי ויסות, שימנעו מהמים להישאב חזרה החוצה מהמיכל.
בתוך הקופסה נמצאת גם המשאבה עצמה, המכילה סוללה משלה וניתנת לטעינה באמצעות USB. זה אומר שאני יכול לגדל צמחים הידרופוניים בחממה שלי בחלקה ועדיין להשתמש במשאבות אוויר מחמצנות ללא צורך בשקעי חשמל, כי בהחלט אין כאלה שם. כרגע, זו תגור במרפסת הקדמית שלי בבית, שם קצת יותר חם.
הרכבה
אז כדי להרכיב את זה, אנחנו פשוט מכניסים את אבני האוויר לתוך המיכל. בהמשל אנחנו מעבירים את קווי האוויר דרך החורים הקטנים ומחברים את המשאבה. למשאבה יש שני מצבי פעולה: מצב "מופעל קבוע" ומצב "מופעל לסירוגין". ההפעלה לסרוגין תפעיל ותכבה את המשאבה במרווחי זמן של כ-10 שניות. זה יכפיל את זמן הפעולה בין טעינות. זה גם יגרום למיכל להראות כמו תא גידול מדע בדיוני. זה גורם לי לרצות להוסיף תאורת אווירה.
בכל מקרה, המשאבה מוכנה אז בואו נמלא את זה במים. באופן אידיאלי זה אמור להיות מים טהורים שכל דבר הוסר מהם – למשל באמצעות אוסמוזה הפוכה. אבל שוב, מכיוון שמדובר בגידול מהיר, לא היו לי בעיות בשימוש במי ברז כאן בבריטניה. ועכשיו כשהמים מוכנים, הגיע הזמן להוסיף את כל הרכיבים הנוספים לתמיסה.
ראשית, יש לי את תערובת הדשן שלי. יש המון סוגים שונים בשוק, אבל זו "פורמולקס" של "גרואת' טכנולוגיות". היא טובה לגידול חסות, פשוט דללו אותה לפי ההוראות על המוצר שבו אתם משתמשים. אני גם אוסיף סיליקון וחומצה פולבית לתערובת שלי כדי לקדם צמיחה חזקה וספיגת חומרים מזינים. לבסוף אוסיף מנה של מי חמצן כדי לשמור על התערובת נקייה. בדילול הנכון זה לא יפגע בשורשי הצמח אלא ינקה כל מזהם ביולוגי כמו אצות במים. תוך כמה ימים, מי החמצן יתפרקו למים וחמצן. תוספת חמצן מועילה למים ותועיל הצמחים.
הדבר האחרון לעשות הוא לבדוק את רמת ה-pH של המים. אנחנו צריכים שהיא תהיה סביב 6.5, המד שלי מכויל ולכן הוא מראה 0.4 כערך התחלתי. אם הוא קצת גבוה ייתכן שיהיה צורך להשתמש במוצר מוריד ph. זאת פשוט חומצה חזקה, אבל ברוב המקרים זה אמור להיות בסדר.
איך לזרוע זרעים להידרופוניקה
עכשיו כשהמיכל מוכן ומוכן לשימוש, כל מה שצריך לעשות זה להוסיף את הצמחים. כאן יש לי קוביות צמר סלעים העשויות מסלע מותך שהפך לחומר רך ודחוס. אלה מחזיקים מים ממש טוב. הם הושרו במים במשך כ-15 דקות והם מוכנים לשימוש. כל מה שצריך לעשות זה להכניס כמה זרעים לכל חור. לפעמים זה עוזר להכניס משהו לחור קודם כדי לפתוח אותו, וזהו. שמרו אותם במנבטה עם מכסה ותוך כ-3 ימים תוכלו לראות כמה זרעים נובטים. תוך שבוע, ברגע שכל השתילים נבטו, תוכלו להסיר את המכסה. אם אתם מגדלים אותם תחת אור גידול, תוך 2-3 שבועות הם יהיו מוכנים להוספה למערכת. או אם אתם מגדלים אותם באור טבעי זה עשוי לקחת שבוע נוסף.
התקנה שהושלמה
הנה כמה, מזן באטר-הד, שגידלתי קודם. למרות שאני אוהב להשתמש ב"לולה רוסה" רציתי לנסות את אלה לשינוי. למשל אלה כאן בני 3 שבועות אבל עדיין מושלמים לגידול במערכת. אני פשוט מוסיף כמה מהאבנים לתחתית עציץ הרשת. אני מוסיף את התקע ומוודא שאני לא מועך את השורשים. לאחר מכן ממלא את שאר החלל באבנים עד שהוא מלא. כל מה שנותר לעשות עכשיו הוא להכניס את זה למיכל. תוך כ-3-4 שבועות יהיו לנו חסות שמנות. אני אשמור את המיכל הזה במרפסת שלי בבית כדי לגדל בשמש. ככל שהימים מתקצרים ואור השמש מאבד עוצמה עדיף להוסיף תאורת גידול משלימה. כך תשמרו על פעילות המערכת עד האביב.
וזהו, סיימנו וזו מערכת הידרופונית ניידת לחלוטין שאפשר להכין לבד ובמעט מאוד כסף.
בלינק הזה תוכלו למצוא את המוצרים בהם בארי משתמש