איך פועלת המכונית החשמלית? טסלה דגם S. ערוץ היוטיוב של סבין מתיו Learn Engineering למד הנדסה מציע שיעורי הנדסה איכותיים ומסביר טכנולוגיות מסובכות בצורה פשוטה. נכון לחודש דצמבר 2019 הערוץ צבר 3,060,076 מנויים ו- 244,269,902 צפיות. הסרטון הנוכחי מסביר כיצד פועל המנוע במכונית החשמלית. תרגום לעברית: יונתן חיימוב.
טכנולוגיה חדשנית
באתר זה מה זה (זהמהזה) zemaze.co.il, מיזם שיתופי חברתי להעלאת סרטונים מכל העולם עם כתוביות בעברית תמצאו סרטונים תחת הערך טכנולוגיה חדשנית.
טכניקות השיווק של טסלה
תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © The Capitalist
טסלה היא אחד המותגים הפופולריים והידועים ביותר על פני כדור הארץ. כל זאת מסיבה טובה, המוצרים שלהם מהשורה הראשונה. טכניקות השיווק של טסלה שהצליחה להפוך לאחד המותגים המצליחים בעולם.
סוד ההצלחה יוצאת הדופן של טסלה נותר לא ידוע להרבה אנשים. טסלה היא אחת החברות בעלות שווי ערך הגדול בעולם. היא נוסדה ב-2003 ובשנת 2021 נהייתה ליצרנית הרכב הראשונה שמכרה למעלה מ-2 מיליון מכוניות. עם שווי שוק של למעלה מ-1 טריליון דולר,
טסלה הפכה לאחת החברות הבודדות בארה"ב שהגיעה להישגים הנהדרים האלה בתקציב שיווק של 0 דולר.יש הרבה שיעורי שיווק שכל מי שרוצה להצמיח חברה מאפס כדי להפוך לחברה הכי שווה בעולם צריך לִלמוֹד.שבעה שיעורים שאפשר ללמוד מאסטרטגיות השיווק המדהימות של טסלה:
טסלה מעניקה חווית לקוח מדהימה
כל חברה ששמה את האינטרס של הלקוחות בחזית תמיד תרשום הצלחה גדולה. טסלה מסירה את המכשולים שעומדים בפני לקוחות כשהם הולכים לקנות מכונית. במקום להתמקח על מחירים עם איש מכירות שדואג רק לעשות עמלה מהרכישה, טסלה הופכת את חווית הרכישה לקלה. כדי לרכוש מכונית מדגם טסלה, כל שעליכם לעשות הוא להיכנס לאתר האינטרנט שלהם שם תמצאו את המידע על כל המוצרים שלהם. אתם תזמינו את המוצר שאתם רוצים ותקבל את תאריך האיסוף. קלות הרכישה הזו משאירה את הלקוחות של טסלה מרוצים והפיכת לקוח למאושר ומרוצה היא המפתח להצלחה בעסקים.
נאמנות למותג
רכישת רכב מעולם לא הייתה ספונטנית עבור אף אחד. זו תמיד החלטה רגשית שמגובה בהרבה תכנון. טסלה הפכה את רכישת המכונית לקלה יותר, מהירה יותר ובהישג יד. בעלי טסלה לא רק רוכשים מכונית חשמלית, פאנל סולארי או כל מוצר אחר של טסלה, הם מביעים את נאמנותם למותג בשל האמון שיש להם במותג. טסלה סיפקה כל כך טוב לאורך השנים שגרמה ללקוחותיה לסמוך על כל מוצר שהם רוכשים מהחברה.הלקוחות של טסלה מאמינים שכל סכום שהם משקיעים ברכישת כל מוצר מטסלה שווה את זה. עד כה, לרוב משתמשי טסלה לא הייתה סיבה להתחרט על הרכישה.
טסלה לא מתמקדת בפרסום בתשלום
הרבה חברות מאמינות שככל שהן יוציאו יותר על פרסום, כך הן יקבלו יותר לקוחות. זה לא נכון. טסלה ממקדת את מאמציה בשביעות רצון לקוחותיה ומשקיעה הרבה מאמץ כדי לוודא שללקוחותיה תהיה חוויה נעימה עם הרכישה שלהם, ושהם ימליצו על המותג לחברים ולמשפחה שלהם. טכניקת המלצה זו היא אחד הסודות להצלחה יוצאת הדופן של טסלה. לטסלה אין קצין שיווק או צוות פרסום, אבל המוצרים שלה ידועים בכל מקום העולם. לשיווק אפקטיבי אין שום קשר לכמות הכסף המוזרם לתוכו.
התמקדות בלקוח
טסלה היא מותג ממוצב היטב הממוקד בלקוח וזה אחד הסודות הגדולים ביותר להצלחתה. הם תומכים בלקוחותיהם גם לאחר הרכישה. טסלה ממשיכה לעקוב אחר הלקוחות שלהם לאחר הרכישות שלהם, הם מציעים אחריות להחזר כספי, אחריות ותמיכה מתמשכת ללקוחות. לטסלה אין אולם תצוגה עבור לקוחות לנסיעת מבחן במכונית לפני ביצוע רכישה. הם מפצים על זה בכך שהם נותנים הזדמנות להחזיר את המכונית תוך 7 ימים או אחרי אלף מיילים. הצעה זו מעניקה ללקוחות יותר ביטחון להשלים את הרכישה המקוונת של טסלה. מלבד הערבות להחזר הכסף, טסלה גם מעניקה ללקוחות תמיכה רציפה ושירותים. יש הצהרה באתר שלהם שמעבירה את זה לכולם. הם מבטיחים להביא את השירות ללקוחות בכל מקום בארץ. פרסום זה באתר האינטרנט שלה הוא אסטרטגיה נוספת שמבדלת את טסלה ממותגים אחרים. אתה צריך לגרום ללקוחות שלך להיות מודעים לשירותים שאתה רוצה להעניק וגם לספק את כל ההבטחות שלך.
טסלה משתמשת במדיה החברתית לטובתה
החברה לא מוציאה כסף על פרסום ברשתות חברתיות ובכל זאת היא משתמשת במדיה החברתית לטובתה עם תקציב שיווק של 0 דולרים. הסוד הזה הוא מה שרוב החברות לא הצליחה להבין. הן מוציאות סכומי כסף עצומים על פרסום בפייסבוק, טוויטר, אינסטגרם ויוטיוב. על מה שהם יכולים לקבל בחינם, אם רק יבינו כיצד למנף מדיה חברתית לשיווק. לאילון מאסק יש למעלה מ-100 מיליון עוקבים בטוויטר. הוא משתמש במדיום הזה כדי להתייחס ללקוחות וללקוחות פוטנציאליים של טסלה. הוא מעדכן אותם לגבי ההתפתחויות האחרונות של טסלה וגם מקבל מהם משוב. כמעט כולם בעולם נמצאים ברשתות החברתיות. עסק שמיוצג במדיה החברתית הוא קרוב יותר להישגים גדולים והצלחה. לאילון מאסק יש בסיס מעריצים הולך וגדל בטוויטר וזה לבדו נתן לטסלה יתרון על המתחרים שלה.
טסלה מכירה את הלקוחות הממוקדים שלה
חברה חייבת להבין מה הלקוחות שלה רוצים ומה הם יצטרכו במהלך השימוש במוצרים שלה וצריכה להיות מוכנה לספק להם את כל מה שהם צריכים כדי לקבל יתרון על פני המתחרים שלה. טסלה לא רק מייצרת מכוניות חשמליות אלא גם מייצרת מגדשי-על, תחנות שירות, וכל מה שהמשתמשים שלה יצטרכו בעת שימוש במכונית של מותג טסלה.
לספק ללקוחות את כל מה שהם צריכים הוא אחד הסודות שיצרו את ההצלחה של טסלהההקפדה על הפרטים הקטנים וצרכי הלקוחות. הלקוחות שיזדקקו למגדשים ואביזרים אחרים הם כמובן אנשים שכבר רכשו מוצר של טסלה. טסלה ממשיכה למקם את עצמה אסטרטגית כדי לענות על הצרכים של קהל היעד שלה. עם דגם המכוניות שטסלה מייצרת, שוק היעד שלהם הוא משתמשים מתאימים של טכנולוגיה חדשה. טסלה מודל X מתאימה לצעירים שאוהבים לשייט. מודל S מיועד לגברים מבוגרים יותר מגיל 50 ומעלה. טסלה דגם 3 משתלמת יותר עבור ההמונים הממוצעים. האסטרטגיה של טסלה היא במתן מענה לצרכים של כל לקוח.
בידול
טסלה לא רק מכירה את שוק היעד שלהם, אלא שהם גם יודעים להתייחס אליו לקוחות ולהשאיר אותם מכורים למותג. לטסלה יש את העיצוב הייחודי שלה. אם קשרי הלקוחות של חברה מוצלחים אבל איכות המוצר שלה לא עומדת בציפיות, ייתכן שהחברה לא תצליח, אבל זה לא המקרה עם טסלה. המותג מוודא שהוא מייחד את עצמו כמותג רכב ייחודי. עיצובי המכוניות שלו אותנטיים ומצטיינים. איכות המוצר היא מהשורה הראשונה. כל זה גורם ללקוחות שלהם להיות פחות מודאגים מהמחיר של כל מוצר של טסלה. הם משוכנעים שכל סכום שהם משלמים עבור המוצר הוא שווה את זה. טסלה דואגת שהייחודיות שלה מועברת היטב ללקוחותיה.
הציבור אינו מבולבל לגבי מה לצפות מטסלה
החזון והיעוד שלהם מציינים בבירור מהי טסלה ומה אנשים צריכים לצפות ממנה. טסלה היא בליבת החדשנות. המכוניות שלהם הן לא רק מכוניות אנרגיה נקיות, אלא הן גם בטוחות. לפי ממשלת ארה"ב, טסלה זכתה בדירוג בטיחות של חמישה כוכבים. כדאי שיהיה לך מוצר שעונה על הצרכים של אנשים וגם על מה שהם רוצים. זה מה שטסלה עושה ובגלל זה היא שמרה על מיקומה בחזית של תעשיית הרכב. כעסק, בין אם אתה חלוץ החדשנות או שיפור חדשנות קיימת, אתה צריך לבדל את עצמך מהמתחרים. הייחודיות של מותג תעזור ללקוחות לבחור את המותג הזה על פני אחרים בתעשייה. טסלה גם מעבירה היטב את הייחודיות שלה ללקוחותיה. לכן, כל לקוח או לקוח פוטנציאלי יודע למה לצפות מטסלה.
אסטרטגיית שיווק נוספת של טסלה
השימוש בתוכנית הפניות כדי להגביר את השיווק מפה לאוזן מינפה את המותג שלה קדימה. עם הבטחה לעמלה לכל מי שמביא לקוח לטסלה, טסלה כבר מסוגלת לבצע הרבה מכירות. תוכנית ההפניות של טסלה כוללת אדם שמביא הפניה כדי לקבל זיכוי של $1,000 לרכוש כל מוצר של טסלה. אסטרטגיה זו הוכחה כיעילה מאוד עבור טסלה כפי שהיא מאפשרת ללקוחותיה לעשות את השיווק בזמן שהיא מתמקדת בדברים אחרים.
איך להפוך פיאט 500 לחשמלית
איך להפוך פיאט 500 לחשמלית. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב הבריטי © Electric Classic Cars.
סקירה של המרת מנוע הפיאט 500 והצגת ההערכה החשמלית של טסלה. החבילה הופכת את המכונית החשמלית הקטנה למכונית העירונית המושלמת. זאת אחת ההמרות הפופולריות ביותר שהחברה הבריטית הזאת עושה. בלינק הזה תמצאו מידע על פרויקטים נוספים של החברה.
הפיאט 500
זאת פיאט 500 קטנה מסוף שנות ה-60, תחילת שנות ה-70, 500 סמ"ק במקור. סוג של פולקסווגן חיפושית עם מנוע מקורר אוויר מאחור. המנוע המקורי מוציא 18 כוחות סוס ולא בדיוק הכי מהיר. יש לכם למטה תיבת הילוכים ומלפנים מיכל דלק וסוללת 12 וולט.זאת מכונית עירונית אז כל מי שמצפה לטווח של 480 ק"מ, זה לא זה.
הערכה החשמלית
ערכת ההסבה מונחת על הרצפה, הכל מסודר לפי סדר ההתקנה במכונית. מכונית קטנה משמעה ערכת סוללות קטנה. אז מה שיש לנו כאן זה אחת מלפנים ואחת מאחור.סוללה אחת נצמדת לתוך תושבות הפגוש המקוריות תושבות מיכל הדלק. מודול של טסלה ומאחור יש לנו שני מודולים של טסלה. זה נותן לנו שלושה מודולים בסך הכל, בסביבות 15 קילוואט שעות.
מה זה נותן
זאת ערכת סוללות קטנה במונחים של רכב חשמלי אבל אל תשכחו שזאת מכונית עירונית. לטווח של 120 ק"מ בעיר. ערכת סוללות של 15 קילוואט שעה בהחלט מספיקה לעיר קטנה מבחינת טווח נסיעה. שלוש סוללות טסלה בסדרה ייתנו לכם 75 וולט. המנוע הוא מנוע HPEVS AC קטן. הדבר הזה מפיק בערך 48 כוחות סוס אבל תזכרו שבמקור היו לרכב הזה רק 18, 20 כוחות סוס במקרה הטוב אז זה הרבה יותר כוח מהמנוע המקורי.
איך הכל מסתדר בפנים
המנוע החשמלי יושב מאחור תחת המקום בו ישב המנוע המקורי. מעל למנוע יושבות הסוללות של טסלה, קופסת המתח הגבוה והמטען של שבעה קילוואט. ההטענה נעשית מלפנים. בתא המטען הקדמי המקורי היה מונח גם מיכל הדלק כך שמעכשיו יהיה יותר מקום למטען שגם כבר לא יריח מדלק. המנוע מחובר מלמטה לתושבת הגיר. ההילוכים עדיין יפעלו, בתחילת הנסיעה הרכב יהיה בהילוך שני וככל שהמהירות תגדל יעלה עד להילוך רביעי.
מוכרים את הערכות לחברות בעולם
החברה ייצרה עד היום בסביבות 10 ערכות לפיאט 500. הערכות לא נמכרות ללקוחות פרטיים אלא לחברות שהכשירו את הצוותים המוסמכים שלהם לעבוד על מתח גבוה. למרות שמדובר רק ב- 75 וולט זה עדיין יכול לתת לכם מהלומה חשמלית הגונה.
פנים הרכב
פנים הרכב המקורי פשוט וידידותי. לא שונה דבר בפנים למעט מד מצב הטעינה שהורכב בין שני המושבים הקדמיים.
למה סין מציפה את אירופה במכוניות
למה סין מציפה את אירופה במכוניות. איך סין מסוגלת למכור לנהגים אירופאים כל כך הרבה מכוניות זולות? נתוני המכס מראים כי משלוחי רכבים חשמליים סיניים לאיחוד האירופי גדלו ב-361% מאז 2021. בכל העולם, יצרניות הרכב הסיניות תופסות נתח שוק מה שמאיים על יצרניות הרכב האירופיות.
פטריק בויל הוא מנהל קרן גידור, פרופסור באוניברסיטה ובנקאי השקעות לשעבר. בערוץ היוטיוב שלו © Patrick Boyle סרטונים עדכניים על מה שקורה בשווקים בעולם. בין היתר תמצאו בערוץ מידע על מסחר בכלים כמותיים ומימון תאגידי. בערוץ גם ראיונות עם האנשים המעניינים ביותר בתעשייה הפיננסית.
איך בינה מלאכותית תשנה את העולם
איך בינה מלאכותית תשנה את העולם. בשנים הקרובות בינה מלאכותית כנראה תשנה את חייכם ואת העולם כולו. אבל אנשים מתקשים להסכים איך בדיוק ה- AI תשפיע על החברה שלנו. האם נוכל לבנות מערכות שיעזרו לנו לתקן את העולם או שאנחנו נידונים להשתלטות רובוטית? תחקיר על המגבלות ועל האפשרות ליצור טכנולוגיה חדשנית תואמת אדם. הסרטון מבוסס על קטעי ראיונות מהפודקאסט של רדיו דאבוס. ("ההבטחות והסכנות של בינה מלאכותית – סטיוארט ראסל ברדיו דאבוס").
סרטון מערוץ היוטיוב © TED-Ed שהציב לעצמו מטרה – ליצור שיעורים ששווה לשתף. בערוץ תוכלו למצוא מאות סרטונים שירחיבו את הסקרנות שלכם וסרטוני אנימציה עטורי פרסים.
תרגום לעברית: zeeva livshitz עריכה: Ido Dekkers
בינה מלאכותית (באנגלית: אינטליגנציה מלאכותית – Artificial intelligence, ובראשי תיבות: AI) הוא שם מטאפורי לאינטליגנציה – תפיסה, סינתזה והסקת מידע – המודגמת על ידי מכונות. בניגוד לבעלי חיים ובני אדם. זהו מצב שבו מנסים לדמות את יכולות החשיבה האנושית באמצעים טכנולוגיים, למשל, באמצעות למידת מכונה. התחום הוא ענף של מדעי המחשב, העוסק ביכולת לתכנן תוכנות ומחשבים לפעול באופן המציג יכולות השואפות להתקרב להתנהגותה של הבינה האנושית.
הגדרה רחבה יותר לתחום זה ניתנה על ידי מרווין מינסקי: "לגרום למכונה להתנהג בדרך שהייתה נחשבת לאינטליגנטית לו אדם התנהג כך". העוסקים בזה מבכרים לעיתים הגדרה מצמצמת של מושג זה, כאילו היא "כל מה שאדם יודע לעשות, אך עדיין אין אנו יודעים לתכנת אותו". בהתאם להגדרה הזו, היכולת לשחק שחמט נחשבה ליכולת שבמסגרת הבינה המלאכותית, עד לשלב שבו הצלחנו לתכנת את המחשב כך שהתחיל לנצח.
המבחן המקובל ביותר הוטבע בשנת 1950 על ידי אלן טיורינג, וידוע בשם "מבחן טיורינג": מכונה תחשב לתבונית, אם יינתן לאדם היושב בחדר סגור, לנהל שיחה באמצעות ממשק מחשב עם שתי ישויות שנמצאות בחדר השני, כאשר אחת מהן תהיה מכונה והשנייה אנושית, והמשוחח לא יוכל לזהות מי משתי הישויות היא מכונה או אדם. (לקוח מויקיפדיה ©).
כך הפכה ישראל למגה-מעצמה כלכלית
כך הפכה ישראל למגה-מעצמה כלכלית. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © VisualEconomik EN
תנו לי לשאול אתכם שאלה, נסו לענות ללא חיפוש בגוגל.
מהי המדינה הכי חדשנית בעולם? אני בטוח שעבור רבים מכם מדינות כגון ארצות הברית, דרום קוריאה או גרמניה עלו מיד בראש. זה באמת נכון, למדינות האלה יש יכולות מדעיות גדולות ומגזרים חדשניים. אבל מה אם אני אומר לכם שיש מדינה אחרת שמשקיעה אפילו יותר מכול האחרות במחקר ופיתוח ומשיגה תוצאות טובות אפילו יותר? התשובה היא ישראל.
ישראל היא כרגע המדינה עם ההשקעה הגבוהה ביותר במחקר לנפש בעולם
שימו לב, כי כאן אנחנו לא מדברים רק על השקעות ציבוריות. אנחנו מדברים על העובדה שהמדינה הזו הצליחה ליצור סביבה שבה חברות משקיעות בטירוף, הכי הרבה בעולם, בפיתוח הטכנולוגיות שלהן.
האם ידעתם למשל שלמרות שישראל ממוקת באמצע המדבר יש לה מגזר חקלאי ענק? אם תלכו לסופרמרקט באירופה תוכלו למצוא לימונים תפוזים או אפילו תותים ממוצא ישראלי. פירות וירקות שמיוצרים במדבר זה מטורף, אני יודע, אבל אתם רוצים לדעת איך זה אפשרי? ובכן זה בדיוק פקטור ההשקעה והחדשנות שרק הזכרתי. זאת התחייבות שאפשרה למשל למדינה לפתח טכנולוגיות המסוגלות לשנות גנטית צמחים כדי שיוכלו להיות לצרוך חצי מכמות המים או לצרוך מים מהים או אפילו מי מלח.
חדשנות
החדשנות אפשרה לישראל להפוך לאחת המדינות העשירות ביותר בעולם ולהתעלות אפילו על מעצמות אירופה הגדולות.בשנים האחרונות ישראל השיגה תוצר לנפש מעט גבוה מזה של ענקיות אירופיות כמו גרמניה צרפת ובריטניה. נתון מדהים במיוחד אם ניקח בחשבון שמדינות האזור הן לרוב עניות או בעלות הכנסה בינונית עד נמוכה. השכנות של ישראל הן סוריה לבנון ירדן ומצרים שהן לא בדיוק מעצמות כלכליות.
איך ישראל עשתה את זה?
אז מה בדיוק עשתה ישראל עשתה כדי להיות כוח עולמי ומה מדינות אחרות יצטרכו לעשות כדי לחקות את המודל הישראלי?
רבים מכם היו נוטים לחשוב שישראל עשירה בגלל שהיא בת בריתה של ארצות הברית במזרח התיכון או שההצלחה הכלכלית שלה נובעת מהסיוע וההשקעות שנעשו על ידי המערב, אבל זה רחוק מהאמת.
מה הייתם אומרים אם הייתי אומר לכם שישראל הייתה בחלק גדול מהמאה ה- 20 מדינה מושפעת מסוציאליזם עם התערבויות של הממשלה בכל תחומי הכלכלה, מה שהשאיר את הביצועים הכלכליים שלה בינוניים.
שיעור אינפלציה שהגיע ל- 400%
אמרנו קודם שהיום ישראל עשירה אפילו ממדינות כמו גרמניה או צרפת, האמת היא שעד שנות ה- 90 ההפך היה נכון. באותה תקופה מדינות אירופה הגדולות כמעט הכפילו את הכנסתה של ישראל. עד שנות ה-90 ההתנהלות הכלכלית של ישראל הייתה מגוחכת. ישראל הייתה דומה יותר למדינות באמריקה הלטינית מאשר לארצות הברית. בין 1974 לשנת 1986 שיעור האינפלציה בישראל היה באופן קבוע גבוה ב-30% מהאינפלציה באותה תקופה במדינות מתפתחות. בשנת 1986 האינפלציה בישראל זינקה ל- 400%.
הוצאות ממשלתיות עלו על 76% מהתמ"ג
ההיפר-אינפלציה הייתה גבוהה עוד יותר מזאת שחוותה בוונצואלה בשנת 2015. אז מדוע הייתה כל כך הרבה אינפלציה בישראל במהלך אותן שנים? ובכן, התשובה היא קצת כמו תמיד. ממשלת ישראל הייתה אחת מאותן ממשלות שהוציאו באופן שיטתי הרבה יותר כסף מאשר היה להן, כמו למשל השנים בהן הוצאות הממשלה עלו על 76 אחוז מהתמ"ג ובאופן טבעי על מנת לממן את כל ההוצאה העצומה הזו לממשלה לא הייתה ברירה אלא לפגוע במכונת הדפסת הכסף בצורה הטהורה ביותר בסגנון ונצואלי. וכאילו לא מספיק, הכלכלה הישראלית סבלה גם ממחלות רבות אחרות כמו מדינות באמריקה הלטינית. אנחנו מדברים על ארגונים ציבוריים לא יעילים, בקרת מחירים חריפה ומערכת פיננסית מתפוררת תחת הדולריזציה בפועל של המדינה.
תפנית של 180 מעלות
בשנות ה-90 המדינה עשתה תפנית של 180 מעלות. ישראל עברה סדרה של שינויים פוליטיים והפכה למעצמת-על טכנולוגית שהיא היום. אז מה היה המפתח להצלחתה של ישראל?
שמעון פרס היה ראש ממשלת ישראל שלקח את הצעד הראשון לרפורמות הגדולות. פרס שהגיע לשלטון בשנת 1994. השנה שבה האינפלציה הגיעה לכמעט 400%. המדינה חוותה את אחת מהתקופות הגדולות ביותר של חוסר יציבות כלכלית בהיסטוריה שלה. לא במפתיע המטרה הראשונה של שמעון פרס הייתה להילחם באינפלציה עם אגרוף ברזל. השאלה היא איך אתה עוצר 400 אחוז אינפלציה במכה אחת. תוכנית האב של פרס בעצם כללה שתי תוכניות ברורות מאוד. הראשונה מבין הפעולות הללו הייתה להקים פיקוח הדוק על מימון ממשלתי. מפעלים ציבוריים לא רווחיים הופרטו, משכורות עובדי המדינה הוקפאו והונפק מטבע חדש. לאחר הרפורמות של שמעון פרס הגירעון הציבורי עבר מהמספרים הממוצעים הגדולים מ-10% לעודפים של למעלה מ-2%.
ריסון האינפלציה
במילים אחרות הממשלה הפסיקה להוציא כסף שלא היה לה והפסיקה להכות את מכונת הדפסת הכסף, מה שבהכרח ריסן את האינפלציה אבל כפי שקורה היום בחלק ממדינות אמריקה הלטינית, זה לא הספיק. כלכלת ישראל בשנות ה-80 הייתה בדולרים כבדים. כדי לתת לכם רעיון, רק שלושה אחוזים מהפקדות הבנק בשנת 1984 נעשו בשקלים. אחרי מספר תקופות של אינפלציה דוהרת הישראלים פשוט איבדו אמון במטבע שלהם. אם המטרה שלך היא לשמור על שיעור אינפלציה נמוך אתה צריך להפוך את המטבע שלך לסולידי. עד להגעתו של שמעון פרס הבנק המרכזי של ישראל היה תמיד בשליטה ממשלתית, זאת הסיבה שלראשי הממשלה הקודמים היה כל כך קל לבזבז כסף בטירוף ללא חשש ולהכות את מכונות הדפסת הכסף כאילו לא היה מחר. שמעון פרס נתן לבנק המרכזי עצמאות כדי לוודא שלא יהיה פוליטיקאי בעתיד שימשיך לעשות כמו קודמיו. במילים אחרות הבנק המרכזי הפסיק לציית לפקודות הממשלה והחל לפעול באופן עצמאי כשהמטרה הייתה לשמור על ריסון האינפלציה.
השינוי
הודות לשינוי הזה השימוש בשקל בהפקדות לבנקים חזר לאט לאט. אחוז ההפקדות עלה מ- 3% בשנת 1984 ל- 38% בשנת 2002. בסופו של דבר הדולר נעלם מהמשק הישראלי ופינה את מקומו למטבע המקומי שהיה למעשה חזק יותר מאי פעם. השינויים האלו אפשרו למדינה העברית להיכנס לעידן חדש של שגשוג ויציבות כלכלית. במהלך העשור הבא האינפלציה הייתה בין אפס ל-2 אחוזים בלבד.
הצמיחה
הכלכלה הישראלית התאוששה במהירות עם צמיחה ממוצעת של קרוב ל-5 אחוז של התמ"ג. בקיצור, השגשוג והיציבות הגיעו לישראל אולם זה היה לא מספיק. ישראל רצתה להיות לא רק מדינה עם יציבות ורוגע אלא גם בעלת כלכלה מהמתקדמות בעולם. כדי לעשות את זה הישראלים הבינו שהם צריכים להביא את המדענים והמהנדסים הטובים ביותר ואת החברות הטובות ביותר לעבוד על הפרויקטים הפוטנציאליים הענקיים ביותר. אבל ברור שהאתגר הזה התמודד עם בעיה מרכזית אחת שישראל היא מדינה מבודדת במדבר בלי שום דבר חשוב במיוחד מסביב ובנוסף לכל היה שפע של סכסוכים מכל הצדדים. להביא את החברות הטובות ביותר ואת המדענים הטובים ביותר בתנאים האלה לא הייתה עבודה קלה. במקרה הזה לא יספיק להוריד מסים או להקל בתקנות כמו שעשו בעבר מדינות כמו אירלנד. היה צורך במשהו נוסף וכאן נכנסה לתמונה התוכנית יוזמה.
יוזמה, הנס הטכנולוגי
כבר ב-1991 ממשלת ישראל הבינה שבמגזר הפרטי היו כמה חברות קטנות עם פרויקטים מבטיחים שבסופו של דבר נעלמו עקב מחסור במימון. במילים אחרות היו אנשים בישראל עם רעיונות טובים, כישרון וכושר המצאה אבל בלי כסף או ביטחון להעביר את הפרויקטים הללו קדימה.
הרעיון היה להשקיע בפרויקטים האלה כספי ציבור במטרה להגביר את היזמות והחדשנות וכך לייצר השקעות טובות. אבל גם הרעיון הזה היה בעייתי. השאלה הייתה באילו פרויקטים המשאבים הציבוריים היו צריכים להשקיע, אילו פרוייקטים צריכים להינטש ומי ישא באחריות להחליט לאן ילך הכסף.
בדרך כלל במקרים האלה הכסף המופץ על ידי הפוליטיקאים מסתיים בדרך כלל בהשקעות בפרויקטים ללא עתיד או אפילו גרוע יותר, בכיסם של המקורבים לבעלי התפקידים. זאת הסיבה שממשלת ישראל באה עם רעיון אחר לפתרון הבעיה.
קרנות הון סיכון
במדינות מפותחות יש ארגונים הנקראים קרן הון סיכון המממנים את הארגונים האלה. העבודה שלקרנות הון סיכון היא לבחור חברות צעירות עם עתיד מבטיח ולהזריק להן הרבה כסף במטרה לאפשר להן לגדול וברגע שהם גדלו לקצור את הרווחים. קרנות השקעות פרטיות היו הרבה יותר מנוסות בביצוע עבודות מסוג זה מאשר הפוליטיקאים או הפקידים של ישראל. מה שהממשלה עשתה היה להציע סוג של ברית ענקית. הממשלה יצרה 10 קרנות הון סיכון, כל קרן שהייתה מסוגלת לגייס 12 מיליון דולר ממשקיעים פרטיים קיבלה שמונה מיליון דולר בהשקעה ציבורית. הממשלה שמרה על 40% מהבעלות על הנכס אבל אם ההשקעה הייתה מצליחה המשקיעים הפרטיים מקרנות ההון סיכון יכלו לקנות את החלק שהמדינה השקיעה על ידי החזרת הכסף הציבורי בתוספת ריבית קטנה. וכך, עם 200 מיליון דולר שקרנות ההון סיכון גייסו הן היו חופשיות לבחור את הפרויקטים בהם רצו להשקיע.
הרווח
לשיטה הזאת שני יתרונות עיקריים. 60% מהכסף הגיע מהשקעות פרטיות, כלומר מבול של מטבע זר ממדינות אחרות זרם לישראל. את הכסף יכלה הממשלה להשקיע בפרויקטים השונים מבלי להשתמש במטבע המקומי.
היתרון השני הוא שההשקעה בחברות קטנות גרמה לכך שרבות מחברות הטכנולוגיה וחברות הסטארט-אפ האלה גדלו כמעט ללא תמיכה ציבורית, הדבר המצחיק הוא שבסופו של דבר תוכנית יוזמה לא השתמשה בכלל בכסף ציבורי. הממשלה כיסתה את ההשקעה שלה ורשת טכנולוגית ענקית הוקמה בישראל.
הצלחת תוכנית יוזמה
כמה נתונים על ההצלחה של תוכנית יוזמה מתחילתה ועד היום. ישראל הגדילה את מספר חברות הסטארט-אפ לפי פקטור של 20. כיום יש בישראל יותר מ-6,000 חברות הזנק פעילות. בנוסף, לפי ה– Oecd ישראל היא אחת המדינות עם מספר רישומי פטנטים הגבוה ביותר בעולם. (למרות שאוכלוסייתה היא רק קצת יותר מ-9 מיליון תושבים). המגזר החזק ביותר בישראל הוא המדע והטכנולוגיה, הרחק מהמקום השני של מכירות, השכרות ותיקוני רכב. הנתון הזה כמעט כפול מענף הבנייה שנמצא במקום השלישי.
תוכנית יוזמה הייתה דחיפה אמיתית ליזמות ישראלית. היום 30 שנה לאחר יישומה, התוכנית הביאה לשיעור הגבוה ביותר של השקעה בחדשנות בעולם. כמובן שהתהליך היה מלווה באמצעים נוספים כגון קיצוץ במס עבור חברות טכנולוגיה שהתקרב ל- 23% ל- 7.5% בלבד. הייתה גם השקעה עצומה בתשתית מדעית כגון חממות יחד עם אוניברסיטאות ציבוריות. נעשה גם תהליך גיוס מהגרים מיומנים והתייעלות בירוקרטית משמעותית. כל אלה הפכו את ישראל לאחת המדינות הקלות בעולם לעשות בה עסקים.
4×4 חשמלי U8 של BYD
4×4 חשמלי U8 של BYD. חברת BYD חושפת רכב 4×4 חשמלי חדש תחת שם המותג יאנג-וואנג (YangWang). הסדרה החדשה כוללת מספר דגמים מתוכם שניים עם טכנולוגיית ה-e4 המאפשרת שליטה חשמלית בכל אחד מהגלגלים בנפרד.
תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © DPCcars
מ-0 ל- 100 קמ"ש ב-3 שניות
הרכב בנוי על שלדת סולם ומצויד בארבעה מנועים חשמליים, אחד לכל גלגל. הרכב מגיע להספק כולל משוער של למעלה מ-1,100 כוחות סוס ועוצמה של 820kW. החברה לא חשפה פרטים על הסוללה והטווח אבל הודיעה שה-U8 יוכל להאיץ מ-0 ל- 100 קמ"ש ב-3 שניות.
המתחרות – מרצדס אאודי ו-BMW
הרכבים החשמליים היוקרתיים שיאנג וואנג חשפה מתחרים במרצדס אאודי ו- BMW. רכב השטח הקשוח u8 בנוי על שלדת סולם ומגיע עם ארבעה מנועים חשמליים, אחד לכל גלגל. הרכב מגיע להספק משוער של מעל 1,100 כוחות סוס ועוצמה של 820kW.
ה- U8 יהיה מסוגל להסתובב סביב עצמו ב-360 מעלות, להמשיך ולנוע במהירות של עד 120 קמ”ש גם עם פנצ’ר באחד מהגלגלים שלו. הרכב יהיה מסוגל לנוע בתוך מים על ידי הוספת איטום לגוף הרכב והגנה מפני מים ואבק למנועים החשמליים. מחיר הרכב בסין יהיה מיליון יואן (כחצי מיליון ש”ח לפני מס).
עוד על BYD
החברה הציגה בתערוכה רכב נוסף, U9. רכב ספורט שמגיע גם כן עם אותה טכנולוגיה. טכנולוגיית ה-e4 צפויה להגיע בעתיד הקרוב לכל הרכבים החשמליים של BYD. נכון לחודש ינואר 2023 עדיין לא ידוע אם הרכבים האלו יגיעו גם לישראל. בישראל משווקים 3 דגמים חשמליים של החברה הסינית. BYD ATTO 3, BYD TANG ו- BYD HAN.
טסלה 3 החדשה 2023
טסלה 3 החדשה 2023. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב של Andy Slye .
אנדי חוקר את הטכנולוגיה העדכנית ביותר. משנת 2018 הוא הבעלים של טסלה מודל 3 והוא טוען שלמעלה מ-1,400 אנשים רכשו טסלה לאחר שצפו בסרטוני היוטיוב שלו. המטרה העיקרית של הערוץ היא לעזור לאנשים ליהנות ולהבין את העידן הדיגיטלי החדש הזה על ידי מתן סרטונים חינוכיים ומשעשעים שיעזרו לכם להפיק את המרב מהטכנולוגיה, בין אם זו סקירת הגאדג'טים החכמים העדכנית ביותר או סרטון המסביר איזה חשמל מתאים לרכב החשמלי החדש שלכם.
טסלה 3 החדשה, עיצוב מחדש
טסלה עובדת בסתר על עיצוב מחדש של דגם 3 תחת שם הקוד "היילנד" Project Highland. אבל לא כולם מרוצים מזה, בסרטון הזה נגלה למה. לפי דוח רויטרס עיצוב מחדש של דגם 3 ייכנס לייצור ברבעון השלישי של 2023. זה יקרה בשני מפעלי טסלה, גיגה שאנגחאי (Giga Shanghai) ופרימונט קליפורניה. המטרה העיקרית של פרויקט Highland כוללת כמה שינויים חיצוניים ושיפור ביצועי מערכת ההנעה של דגם 3 אבל ההתמקדות היא בשיפור כוח המשיכה של הדגם בהתחשב בעובדה שהוא נחשף לפני 7 שנים בתחילת 2016. לפי מקורות שהדליפו את הפרויקט החדש החברה שואפת לייעל את הרווחיות של דגם 3 על ידי הפחתת מספר הרכיבים ומורכבות הפנים והתמקדות בתכונות שבעלי טסלה מעריכים כמו התצוגה.
התצוגה, אבל לא רק
התצוגה והתוכנה הן בעצם תמצית הליבה של דגם 3 כל כלי הרכב החשמליים מהירים ובעלי יכולת האצה אבל ההבחנה החשובה בין טסלה מהמתחרים שלה היא בהחלט מסך המגע המרכזי. לאף מכונית אחרת אין תצוגה בגודל הזה עם כוח התוכנה שמאחוריה. זה הערך העיקרי שבעלי טסלה רואים. הטכנולוגיה הזאת היא גם מה שמשך את אנדי, מעלה הסרטון, לרכוש טסלה לפני 5 שנים. ומאז נוספו שידרוגים ושיפורים. טסלה מספקת עדכוני תוכנה בחינם. בין היתר בשנים האחרונות תוספת תכונת PIN לנהיגה השוסיפה שכבת אבטחה למכונית כמו גם מצלמת המחוונים ומצב Sentry להקלטת וידאו ברציפות לניטור סביבת הרכב בחנייה. בנוסף שיפורים כגון קריוקי, משחקים חדשים ואפליקציות להזרמת וידאו. בנוסף, בעקבות אופטימיזציה של יעילות המנוע, בעלי טסלה קיבלו גם תוספת טווח של חמישה אחוזים. החלק הטוב – עדכוני הטייס האוטומטי והנהיגה העצמית. כל אלה הופכים את הבעלות על טסלה למרגשת יותר מכל רכב אחר.
הסרת פיצ'רים
בימים אלו כשטסלה שואפת להגיע לאוטונומיה מלאה ואנחנו מקבלים שיפורים כולל תיקון ריקולים בפועל בין לילה זה מדהים. אבל טסלה לא רק הוסיפה תכונות לדגם 3 הם הסירו תכונות במהלך כמה השנים האחרונות כדי לצמצם עלויות. וזה הרגיז הרבה אנשים. בואו נראה בקצרה מה התכונות שהוסרו ואיך זה קשור לדגם 3 החדש הזה.
התוכן בתהליך תרגום ועריכה
הרכבים החשמליים הסיניים ישלטו ב- 2023
הרכבים החשמליים הסיניים ישלטו ב- 2023. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © Tech Revolution
התחרות לפיתוח רכבים חשמליים תופסת תאוצה
טסלה היא המובילה המובהקת כבר כמה שנים אבל יצרניות רכב מסורתיות עוברות גם הן לטכנולוגיית רכבים חשמליים. צרכנים עוברים לרכבים חשמליים בגלל לחצים פוליטיים, סביבתיים, חברתיים וכלכליים. יצרניות רכבים חשמליים סיניות סוגרות מהר את הפער בינן לבין טסלה. אז מי הן יצרניות הרכב האלה ואיך הן עושות את זה?
המעבר לרכבים חשמליים
המתיחות הגוברת בין ארה"ב לסין השפיעה על התחרות לדומיננטיות בשוק הרכבים החשמלייים. מספר המכוניות המסורתיות בעלות מנוע בעירה הולך ופוחת בגלל העלויות. המצב מחמיר בגלל האטה בביקוש לרכבים כאלה בסין ובאירופה. חקיקות חדשות יגבירו גם הן את הביקוש בעתיד. בבריטניה תיאסר מכירת רכבים מונעי דיזל ובנזין החל משנת 2040. להעדפת הלקוחות יש גם כן חלק בתהליך המעבר לרכבים חשמליים. שליש מהלקוחות מאמינים שהם ישקלו ברצינות רכישת רכב חשמלי. 52% מהצרכנים אומרים שהיו קונים רכב היברידי.
שוק הרכבים החשמליים בסין
השוק החזק של הרכבים החשמליים הסיניים תורם לתנופת חישמול תעשיית הרכב של סין ודוחף קדימה במלוא המצערת. הצמיחה של תעשיית הרכבים החשמלים הסיניים עשויה לבשר על שינוי משמעותי בנוף הכלכלי של המדינה. אתם בטח מכירים את השם טסלה אבל האם אתם מכירים את השמות בייטון (Byton), BYD, סאיק מוטור (SAIC Motor), ניאו (NIO) ואת שיאופנג (XPeng)? אלו כמה מחברות הרכב החשמלי המתקדמות ביותר בסין המתחרות בטסלה וביצרניות רכב חשמלי אחרות ברחבי עולם. החברות האלה שולטות כעת באופן מוחלט בשוק הסיני, מה שפוגע במכירות של טסלה במדינה. בשנת 2021 שווי שוק הרכבים החשמליים בסין היה 124.21 מיליארד דולר. כתוצאה מהביקוש הגובר לכלי רכב חשמליים, עד סוף 2022 מספר המכוניות החשמליות הנמכרות בסין צפוי להגיע ל-6 מיליון. ענף הרכב החשמלי בסין כבר מקדים את ארה"ב ואירופה שם המכירות תגענה ל-1.2 מיליון ו- 3.2 מיליון.
יומות ממשלתיות ומקומיות בסין
מועצת המדינה של סין שואפת להמיר את כל ציי התחבורה שלה לרכבים חשמליים עד שנת 2035. מחוז האינאן נטל יוזמה לקדם את העלייה בשימוש ברכב חשמלי. עד שנת 2030 המחוז שואף לבטל לחלוטין מכירת כלי רכב מונעי בנזין.
האמריקאים בעקבות הסינים
הממשל הנוכחי בארה"ב בראשותו של ג'ו ביידן מודאג מהיתרון ההולך וגובר של סין בשוק הרכב החשמלי. בחודש פברואר 2022 הקונגרס הקצה 7.5 מיליארד דולר עבור תשתיות לטעינת רכב חשמלי.
הכוח של הסינים – שיתופי פעולה מקומיים ובינלאומיים
יצרניות רכב חשמלי סיניות מתאחדות כעת. עסקים סיניים מתחרים בטסלה בכך שהם רואים מגמות מתפתחות מוקדם יותר ומספקים להם פתרונות. והסינים יכולים לקדם פתרונות כאלה לקהל מקומי גדול תוך פרק זמן קצר. קו חדש של מכירת רכבים חשמליים לשווקים מקומיים ובין-לאומיים פותח כעת ע"י מפעלים סיניים. אותם מפעלים פועלים יחד לפיתוח הטכנולוגיות המתקדמות ביותר שלהם.
חדירה גם לאינדונזיה
באינדונזיה הוצג רכב חשמלי במחיר סביר הודות לשיתוף פעולה בין 'סאיק מוטור קורפוריישן' (SAIC) שבבעלות המדינה, ג'נרל מוטורס האמריקאית והחברה הסינית וולינג מוטורס (Wuling Motors). הרכב החשמלי החדש שפותח במיוחד לשוק האינדונזי הוצג בחודש אוגוסט 2022 ע"י השגריר הסיני בג'קרטה לו קאנג. יצרנית הסוללות הגדולה ביותר בסין CATL חברה כוחות עם צ'אנגאן (Chang'an) שבבעלות המדינה וחברת הטכנולוגיה וואווי (HUAWEI) כדי ליצור מיזם משותף חדש. המיזם המשותף הציג מותג יוקרה חשמלי חדש בשם אווטאר (Avatar). כל אחת מ-3 הגרסאות של המכונית מגיעה עמוסה בטכנולוגיות מבית וואווי. הרכב מצויד בסוללות המסופקות ע"י CATL ומערכת הנהיגה החכמה של אווטראנס (Avatrans). מחיר של האווטאר נע בין 52,892 דולר ל- 60,790 דולר.
שיתופי פעולה עם הודו
מדינת טלנגאנה (Telangana) ותאגיד התחבורה המטרופוליטן של בנגלור בהודו (BMTC) מקבלות אוטובוסים חשמליים מהחברה הסינית BYD באמצעות שיתוף פעולה עם החברה ההודית אולקטרה גרינטק Olectra Greentech Ltd. בנוסף, BYD הגדילה ל-8 את מספר הסוכנויות שהיא מפעילה בהודו. כל זאת קרה למרות המתיחות הגיאופוליטית בין הודו וסין. בארה"ב הושמעו דאגות בנוגע לשימוש בטכנולוגיות שפותחו ע"י וואווי לשימוש ברכבים חשמליים המיוצרים בסין. עם זאת, ממשל ג'ו ביידן נתן אור ירוק לטכנולוגיות בשר המשתמשת בשבבים מוליכים למחצה. מהפיכת האינטרנט של הדברים (IOT) בכלי רכב חשמליים נדחפת גם היא על ידי התקדמות בטכנולוגיית שבבים מוליכים למחצה. כתוצאה מהצלחתה של וואווי ביישום השימוש של שבבים מוליכים למחצה ברכיבי רכב החברה שומרת על מעמדה כספקית העיקרית של התעשייה בענף.
האם סין מחדשת?
כיצד סין מחדשת והאם היא בכלל מחדשת, זה נושא לדיון כבר הרבה זמן וזאת שאלה שקשה לענות עליה. לפי ספרה של אליזבט סי אקונומי (Elizabeth Economy) 'המהפכה השלישית', חדשנות בסין היא "שיפורים מצטברים בעבודה חדשנית יותר מונחה בתהליכים במטרה לגרום למשהו לעבוד מהר יותר, טוב יותר או זול יותר".
המירוץ הסיני להצלחה
המגזר העסקי הסיני, הקהילה האקדמית וקהילת המחקר כולם עוסקים בעיקר בדבר אחד – פיתוח טכנולוגיות עם פוטנציאל למסחור. הפיתוחים האלה מאפשרים חדשנות הדרגתית ופריצות דרך. בייג'ין עמדה ביעד שלה לייצר שני מיליון פטנטים עד תחילת 2015. עם זאת, עד 2014, כמעט 60% מכלל הפטנטים היו עבור פטנטים של "שימוש ועיצוב" שאינם מהווים התקדמות טכנולוגית גדולה או רעיונות חדשים. למרות שמספר הבקשות לפטנטים מאוניברסיטאות וחברות פרטיות גדל באופן דרמטי, בשנת 2016 96% מכל בקשות הפטנטים בסין הוגשו על ידי ממציאים פרטיים. גם הגשות הפטנטים הטריאדיים של סין השתפרו בין 2016 ל-2021, למרות שהם עדיין מפגרים הרבה אחרי ארצות הברית.
אסטרטגיית החדשנות
סין תגמלה בעבר את אסטרטגיית החדשנות ההדרגתית על ידי המשך מימון מיזמים לא מוצלחים. עם זאת, הגישה יצרה תרבות הנרתעת מחדשנות ולקיחת סיכונים במגזרים שאולי לא משתלמים כלכלית מיידית. מצד שני, כשזה מגיע למחקר בסיסי, ארצות הברית ואירופה ממשיכות להוביל את החבורה. העלייה האחרונה בפופולריות של כלי רכב חשמליים בסין היא רק דוגמה נוספת לכך שעסקים סיניים משתמשים בחדשנות מצטברת כדי למכור לקהל רחב.כעת, חגיגת הרכבים החשמליים של סין לא מסתיימת בקרוב, שאר העולם יצטרך לשחק בתופסת.
אז מה בעצם הכוח החבוי מאחורי ייצור כלי רכב חשמליים?
הסיכוי הטוב ביותר של יצרן לבסס דריסת רגל במירוץ לשליטה בשוק הרכבים החשמליים הוא השקעה במומחיות המתאימה. למרות שזה עשוי להיראות כמו פתרון פשוט, מציאת אנשים עם המומחיות הדרושה היא די מאתגרת. במיוחד עבור מגזר שנכתב כגברי, נשלט על ידי שימוש בדלקים מאובנים, ואינו מודאג מהסביבה. חברות טכנולוגיה שפעלו בעבר בתעשיות אחרות מתחרות כעת עם יצרניות הרכב על נתח שוק. לדוגמה, ל-Bosch יש כ-2000 מהנדסי רכב חשמלי שעובדים על פיתוח המוצרים שלהם. נכון לעכשיו, נראה שסין צוברת תאוצה בעוד שטסלה מפגרת מאחור.
המכונית החשמלית שתשנה את כללי המשחק BYD
תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © Tech Revolution
שוק המכוניות החשמליות
שוק המכוניות החשמליות חווה כעת תקופה של צמיחה אדירה. כשזה מגיע לחדשנות בטכנולוגיה ובאסתטיקה, התחום הזה הוא אחד הצומחים ביותר. בשנים האחרונות, טסלה עלתה לפסגת יצרניות הרכב החשמלי בזכות הפופולריות של כלי הרכב שלה והמחירים הסבירים שלהם. מצד שני, חברות כמו מרצדס, טויוטה ולוסיד מפגרות מאחור.אבל יצרנית הרכב הסינית BYD שהתרחבה מייצור סוללות לייצור המוני של מכוניות חשמליות מרעידה את תעשיית הרכב החשמלי ועומדת לשנות הכל בתעשיית הרכב החשמלי.
BYD
Build Your Dreams או BYD היא יצרנית רכב סינית שבסיסה בשנג'ן. החברה הוקמה בשנת 1995 על ידי וואנג צ'ואנפו, כימאי, איש עסקים ויזם. אחד המניעים של צ'ואנפו להקים עסק משלו היה לאתגר את הדומיננטיות של הסוללות הנטענות היפניות. סין עקפה בסופו של דבר את יפן כיצרנית הגדולה בעולם של סוללות, BYD הפכה לספקית המובילה של סוללות לטלפונים ניידים ומכאן רוב ההכנסה שלה נכון להיום. וואנג צ'ואנפו ראה את הפוטנציאל בכלי רכב חשמליים והחברה רכשה בשנת 2002 את יצרנית הרכב הסינית Tsinchuan Automobile Co Ltd והמשיכה לרכוש יצרניות רכב כושלות נוספות במטרה להרחיב את BYD כחברה רב־מוצרית (קונגלומרט) עולמית.
חדשנית מאז היווסדה
BYD הייתה חדשנית בכמה תחומים מאז היווסדה כחלוצת טכנולוגיית הסוללות ופיתחה מספר טכנולוגיות למכוניות, אוטובוסים, משאיות ומלגזות; מערכת מונורייל SkyRail, פנלים סולאריים, אחסון אנרגיה וגאדג'טים טכנולוגיים.
כיום BYD היא יצרנית הסוללות הרביעית בגודלה בעולם ואחת מיצרנייות הרכבים החשמליים הגדולות. נכון לחודש ספטמבר 2022 שווי החברה היה 950.77 מיליארד דולר הונג קונג שהם כ-121.16 מיליארד דולר. בנוסף, הדומיננטיות שלה כבר לא מוגבלת לשוק הסיני בלבד והתחילה להתפשט ברחבי העולם. ב-2008 וורן באפט, מיליארדר בעצמו, הפך לאחד מבעלי המניות החשובים ביותר של החברה ויש לו 7.73% מהמניות.
יותר מ-21,000 פרסים על פטנטים בתעשיית סוללות החשמל, הרכב והרכבות
BYD מוכרת רכבים בסין זמן קצר. בשנים הקרובות היא מתכוונת להתרחב לשווקים שונים, כולל אוסטרליה, אירופה וצפון אמריקה. לדעת מומחים החברה היא מאסטרית בחדשנות ושחקנית מרכזית בתעשיית הרכב הסינית. במחצית הראשונה של 2022 ההחברה מכרה למעלה מ-2.18 מיליון רכבי נוסעים חשמליים כשטסלה מהצד השני מכרה באותה תקופה פחות ממיליון. תיק הפטנטים של BYD מילא תפקיד משמעותי בהצלחת החברה. בהשוואה ל-20 החברות הסיניות האחרות שעובדות בנושא אנרגיה חדשה, BYD מובילה עם 9,426 פטנטים.
לחברה יש גם יותר חוקרים ומפתחים שעובדים על טכנולוגיות סוללה מכל חברה סינית אחרת. הקמת מותג חזק, כמו גם שוק אנרגיה חדשה דורשת מחקר מדעי מקיף והטכנולוגיה החדשנית של BYD פרצה חסמים בתעשייה, מה שהופך אותו לשחקןנית בולטת. צעד חשוב ננקט על ידי BYD כדי לשפר את שרשרת האספקה שלה. חטיבת הפצת ה-OEM שלה (באנגלית Original Equipment Manufacturer, יצרן ציוד מקורי) הופרדה מחטיבת הסוללות. יתר על כן, היא הצטרפה לשחקניות כבדות בתעשייה כמו מרצדס וטויוטה וכתוצאה מכך היא תוכל למכור את הטכנולוגיות שלה בקנה מידה עולמי.
ל-BYD יש שלוש נקודות חזקות
שוק ה-EV התקדם באופן דרמטי בשנת 2021 כאשר BYD פרסמה את "שלושת הגדולים". ה-DM-I סופר היברידי, פלטפורמת ה-E שלה וסוללת הלהב שלה, הסוללה הבטוחה פורצת הדרך Blade Battery.במבחן של 100 ק"מ, ה-DM-I Super ההיברידית עמד על ממוצע של 3.80 ק"מ לליטר. זה מניח בסיס איתן לבניית הדור הבא של מכוניות היברידיות. צריכת דלק מופחתת וביצועי עלות משופרים צפויים ככל שטכנולוגיית הסופר-היברידית DM-I ממשיכה להתקדם. הפלטפורמה האלקטרונית של ה- E-platform 3.0 עברה שינוי מכריע במעבר מחשמול פשוט לדגש רב יותר על בינה. לפי אתר החברה, BYD תפעל לשיפור האמינות, הביצועים ובטיחות כלי רכב חשמליים בעתיד.
בנוסף, BYD מייצרת סוללות בשווי 80 GWh עבור רכבי EV כרגע. זה בערך 10% מהקיבולת הכוללת על פני כדור הארץ. יתרה מכך, 185 GWh צפוי להיות מופק עד 2025. אין זה מפתיע שסוללת חוד החנית של החברה עשתה את הרושם המשמעותי ביותר על תעשיית הרכבים החשמליים. מבחינת בטיחות, סוללת הלהב מהווה פריצת דרך טכנולוגית גדולה.
כמה עובדות הנוגעות לסוללות EV שכדאי לדעת לפני רכישת EV
שניים מהשיקולים המכריעים ביותר הם עמידות וביטחון. מבחינת ביצועים, סוללת הלהב של BYD היא ללא תחרות. זו השיטה היחידה שמונעת שריפת סוללה ספונטנית ברכבי רכב חשמליים ועוברת בדיקת דיקור קפדנית. בנוסף, יש לצפיפות האנרגיה של הסוללה נטולת הקובלט השתפר באופן דרמטי מאז הצגתו. זו הסיבה שהוא כל כך יעיל בביצוע עבודתו מבלי לשבור את הכיס. התאים של הלהב בנויים להחזיק מעמד ל-1.2 מיליון קילומטרים עצומים, או 3,000 מחזורי טעינה. בנוסף, מהנדסים ב-BYD חתכו את נפח הסוללות המעוקב של המתקן בחצי וזה מפנה מקום לאחסון נוסף ולשירותים נוחים ברכב.
שווי ורווחיות של BYD
בהשוואה ל-BYD, טסלה בבירור רווחית יותר. וכשזה מגיע לייצור רכב חשמלי, לטסלה יש את שולי הרווח הגבוהים ביותר. למרות זאת, בתעשיית הרכב בכללותה, זה לא המותג הרווחי ביותר. החברה צופה להרוויח רווח ניכר של כ-13 מיליארד דולר ב-2022. עם זאת, דברים עשויים להשתפר בקרוב, ו-BYD יכולה להפוך לרווחית יותר. להתרחבות המהירה של BYD אמורה להיות השפעה חיובית ארוכת טווח על שולי הרווח של החברה. מכיוון שהמכירות השנתיות של החברה כפולות או משולשות, שיעור ההכנסות המושקעות למו"פ, אדמיניסטרציה וכו' יקטן. בנוסף, ביקוש לסוללות שהיא מייצרת נמצא בעלייה. ומומחים אומרים שיתרונות קנה מידה בכוח הקנייה, זמינות כוח אדם וכן הלאה אמורה להוביל לרווחיות מוגברת.
מהן התוכניות של BYD לעתיד?
כבר היו מכירות של האוטובוסים החשמליים של BYD באירופה, הודו, ויפן. בנוסף, BYD מתכננת להרחיב את מכירות הרכב שלה לאוסטרליה, שווקי אמריקה הלטינית ודרום מזרח אסיה. לאחרונה הם חתמו על חוזה עם Louwman ומוכנים לייצג אותה בשוק האירופאי. סוללת הלהב החדשה תהיה סטנדרטית גם בטסלה דגם Y הבא. BYD הצליחה בין השאר משום שהיא מציעה לסוחרים שלה מרווחים גבוהים יותר מאשר מתחרותיה.
ל- BYD יש זמן וסבלנות
המוצרים המיוצרים בסין ידועים בעלות הזולה שלהם. המכונית הזולה ביותר של BYD עולה רק 15,000 דולר לעומת 30,000 דולר עבור הדגם 3 של טסלה. מכירות כלי רכב חשמליים נשלטות על ידי טסלה במשך זמן מה, עם יצרניות רכב אחרות שמתאמצות להתעדכן. למרות ש-BYD אינה מוכרת כמו טסלה, מרצדס, הונדה, או טויוטה, מומחי התעשייה בטוחים שזה ישתנה בקרוב. ככל שרכבים חשמליים הופכים נפוצים יותר, יצרניות מבוססות תצטרכנה להתחרות כדי להדביק את הפער. BYD כבר ממוקמת כשחקן עולמי גדול בשוק המכוניות החשמליות. כל מה שהיא צריכה עכשיו זה זמן וסבלנות כדי שהמאגרים הטכניים העמוקים שלה יחוללו ניסים נוספים.
עד כמה קל לפרוץ טסלה
עד כמה קל לפרוץ טסלה. בשנים האחרונות טסלה תגמלה האקרים שמצאו פרצות אבטחה ברכבים שלה במאות אלפי דולרים. נכון לשנת 2018, פרס המקסימום למי שמצא פרצה במחשבי הרכבים שלה, עמד על חמישה עשר אלף דולרים.
ג'רמי ברטון מנסה לגנוב טסלה ששווה 80,000 דולר עם גאדג'ט של 20 דולר. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב דונאט מדיה © Donut Media.
בעקבות כתבות רבות על גניבת רכבים חדשים ג'רמי עשה מחקר ונתקל במשהו שנקרא 'התקפת שליחה מחדש', ככל הנראה הדרך הקלה ביותר לפרוץ למכונית.
איך זה עובד
וככה זה עובד: כאשר אתם לוחצים על כפתור הנעילה או ביטול הנעילה בשלט המפתח שלכם, זה שולח אות רדיו למכונית אבל אות הרדיו הזה ניתן לקריאה גם על ידי מכשירים אחרים. זה פשוט נמצא שם באוויר ורק מחכה שמישהו יתפוס אותו ואם אתם יכולים ללכוד את האות הזה, תיאורטית, אתם יכולים להשמיע אותו ולפתוח מכונית ללא מפתח.
ומסתבר שמכשירים שעושים את זה נפוצים מאוד. ג'רמי מצא באמזון גדג'ט שנקרא 'רדיו מוגדר תוכנה', הוא יקנה את זה ויבדוק אם זה באמת יאפשר לו לגנוב מכונית. הדבר הראשון שהוא הולך לעשות עם המכשיר שרכש זה לפתוח סשן חדש ולהגדיר את התדר שלו ל-315 מגה-הרץ, התדר בו משדר כל שלט מפתח בארצות הברית והמכשיר יחפש תדרים בטווח של 315 מגה-הרץ.
ג'רמי לוקח את שלט המפתח של הקמארו שלו, לוחץ על 'ביטול נעילה', המכשיר קולט את האות ויכול גם לשמור אותו. כעיקרון ג'רמי יכול להשמיע את אותו קוד ולפתוח את הרכב שלו. הוא לוחץ על 'הפעל' פעמיים ובניסיון השלישי מצליח לפתוח את הרכב. השלב הבא יהיה לנסות לפתוח את הטסלה של החבר שלו ג'יימס. אחד הפיצ'רים של רכבי הטסלה הוא פתיחה אוטומטית של הדלת וניטרול האימובילייזר, ברגע שהבעלים מתקרב לרכב. כך ניתן להיכנס לרכב כשהמפתח בכיס מבלי שנצטרך להוציא אותו.
התקפת שליחה מחדש
אבל הבעיה עם 'התקפת שליחה מחדש' היא שזה לעולם לא יעבוד בחיים האמיתיים בגלל ש-99% מהרכבים משתמשים במה שנקרא 'קוד מתגלגל'. בכל פעם שאתם לוחצים על הכפתור כדי לנעול או לפתוח את המכונית שלכם הקוד משתנה. ויש בעיה גדולה עוד יותר, גם אם ניתן לפרוץ לרכב, אי אפשר להתניע אותו. אז ג'רמי חוזר לגוגל וקורא על 'התקפות ממסר'. בניגוד למכוניות ישנות עם מפתח של אנשי מערות רוב המכוניות המודרניות משתמשות במשהו שנקרא 'מערכת פסיבית ללא מפתח'. כשהרכב מזהה את הסביבה שלך, הוא שולח אות התעוררות למפתח. לאחר מכן המפתח שולח אות מוצפן בחזרה למכונית ושני הקודים מאשרים שהם המפתח הנכון לרכב הנכון, המכונית תיפתח ואז ניתן יהיה גם להתניע.
וכאן נכנסות לתמונה 'התקפות ממסר'. אתה יכול להערים על מכונית לחשוב שהמפתח שלה קרוב יותר ממה שהוא בעצם על ידי העברת האות. זה קצת כמו מרחיב טווח Wi-Fi. אז אתה עושה קניות בסופר, גנב ממש לידך מגביר את האות מהמפתח שלך, שולח אותו לחבר שלו שעומד ליד המכונית שלך בחוץ, עד שאתה יוצא החוצה המכונית שלך כבר נגנבה. אז כל מה שג'רמי צריך לעשות עכשיו זה לקנות מכשיר ממסר כזה, הוא מנסה ב-'דארקנט' – 'הרשת האפלה' שם הוא נופל על פרסומת – "המחירים הטובים ביותר בארה"ב, ממפתחים באיכות גבוהה, נבדק על יותר מ-200 מכוניות, משלוח חינם ברחבי העולם, משחזרים ללא מפתח ב- 15,000 דולר". הוא שולח הודעה למפרסם ומבקש לשאול מכשיר אחד לצורך צילום השרטון, אבל לא קיבל תשובה ולקנות מכשיר אחד במחיר הזה זאת לא אופציה.
איך בכל זאת עושים את זה
הפתרון הוא לבנות מכשיר לבד, ג'רמי עושה מחקר ומסתבר שצריך לבנות מכשיר רדיו מותאם אישית ולתכנת אותו כדי לקבל אות התעוררות מוצפן של 125 קילו-הרץ מהמכונית ולשדר את זה מחדש ב-2.5 גיגה-הרץ למפתח וכך לקבל את ה-350 מגה-הרץ בתגובה מקודדת. זה היה הרבה יותר קשה ממה שג'רמי חשב והוא בילה שבועות בניסיון להבין את זה. למזלו הוא מצא ברשת בחור קנדי בשם סולטן, חוקר אבטחה שפורץ לדברים כדי לחשוף נקודות תורפה שגילה סוג חדש של התקפת ממסר שעובד על מכוניות כמו טסלה. ג'רמי יוצר קשר עם סולטן שטס מקנדה לארה"ב להראות לג'רמי איך עושים את זה. סולטן הוא מומחה לפריצת בלוטות' והוא גילה פגיעות עצומה בטכנולוגיית כניסה ללא מפתח ובמיוחד שימוש בטלפון כמפתח. זה משהו שהרבה חברות רכב כולל טסלה מתחילות להשתמש בו. מתקפת הממסר קיימת כבר זמן מה. אז במה הבלוטות' הזה שונה מזה? המושגים הבסיסיים זהים, אתה גורם לשני הצדדים לחשוב שהם קרובים אחד לשני. אבל ההבדל הוא שעם בלוטות' זה מחליף תדרים כל הזמן, ויש עוד קצת מורכבות בטיפול בקפיצת התדר ובחילופי הכיוון. אתה יכול לעשות מכשיר ממסר תמורת 10 דולר. ואתה צריך שניים כאלה. זאת אומרת 20 דולר לעשות גרסאות בסיסיות לתקיפה אפשרית.
ג'רמי נמצא ליד הטסלה, רואים שהיא נעולה כי המראות מקופלות. ג'ימי נמצא מעל 15 מטרים משם עם גישת בלוטות' לרכב דרך הנייד שלו. ג'רמי מפעיל את המכשיר, מקיש 'אנטר' ומצליח לגנוב את הטסלה. בסוף הסרטון ג'רמי קורא לאילון מאסק לתקן את הבעיה.
האמת היא שעד שבטסלה ימצאו פתרון לבעיה, הדרך הטובה והזולה ביותר לסכל מתקפת ממסר היא לשים את המפתחות בקופסת פח לעוגיות חמאה דניות. הקופסה מפח משמשת ככלוב פאראדיי ולא מאפשרת יציאת תדר רדיו.
אילון מאסק בדרך לרכוש את ג'נרל מוטורס
תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © Elon Musk Live מעודכן לתאריך 01/12/2022
אילון מאסק בדרך לרכוש את ג'נרל מוטורס
מאסק בדרך לבצע השתלטות עוינת על היריבה הגדולה ביותר שלו בתעשיית הרכב. ג'נרל מוטורס בסכנה ואילון מנצל את ההזדמנות לרכוש את המתחרה שלו. מדוע ג'נרל מוטורס בסכנה ומה הסיבה להשתלטות העוינת האפשרית? סקירת התקופות האפלות של GM והסיבה שטסלה תהיה בלתי מנוצחת וללא תחרות בעתיד הקרוב.
GM במצב קטסטרופלי
האם ג'נרל מוטורס באמת במצב קטסטרופלי? אף אחד לא יכול להגיב על כך. אבל מספר מקורות חשפו שהחברה מתכננת לסגור את המפעלים שלה. אין הכחשה שהמטרה של טסלה תמיד הייתה להפוך את העולם הזה לטוב יותר ומקום יותר בר קיימא לבני אדם. לשם כך החברה ניסתה כמיטב יכולתה לשבור את התקרה אבל הפעם זה משהו רציני, טסלה עומדת להשתלט על אחת מחברות הרכב הגדולות ביותר,
במרוץ מתמיד לחדשנות יצרניות הרכב חייבות לקחת סיכונים משמעותיים. מובילת השוק GM היא אחת מהן ורוצה לשנות את העולם עם רכבים חשמליים ורכבים אוטונומיים. החברה מתכננת ליצור עולם שבו רק רכבים חשמליים ורכבי SUV חשמליים יהיו אפשריים ונגישים לכולם. אבל קל יותר להכריז על זה מאשר לבצע. כדי להפוך את זה למציאות החברה צריכה הון במטרה להכפיל את ההשקעה. החברה הכריזה על הפסקת הייצור של השברולט וולט, יותר מזה, הם תיכננו לסגור כמה מהמפעלים ולפטר אלפי עובדים. החברה הצהירה בבירור על תוכניתה לשים את הדגש על משאיות, רכבי שטח וקרוסאוברים במקום רכבים שגרתיים ושהיא מעוניינת לתעדף את ההתמקדות שלה בעיצוב הסוללה החשמלית שהיא העתיד של תעשיית הרכב. בהשקעה בכלי רכב חדשים GM מתכננת לתעדף את עיצובי הסוללות מהדור הבא. בתחילת העשור הבא עיצוב 5 רכבים יהווה יותר מ- 75% מנפח המכירות העולמי של החברה. לדברי המנכ"לית מרי בארה החברה מייעלת את תיק הרכב הנוכחי שלה, ההשקעות ברכבים חשמליים ואוטונומים יגדלו. החברה חשפה בשנה שעברה כמה רכבים חשמליים חדשים כולל חמישה קרוסאוברים, שני מיניוואנים, שבעה רכבי שטח ועוד שיגיעו לשוק בשנים הבאות.
תגובות נגד מול GM
השינוי האדיר כרוך בעלויות לביצוע החזון. החברה הודיעה על השבתת 3 מפעלי הרכבה ו- 2 מפעלי הנעה, מה שאומר שהם יפטרו 1,500 אנשים. יישום התוכנית יקרה בשנת 2023, הייצור של דגמים מפורסמים כמו הקדילאק CT6, ביואיק לה קרוס ושברולט קרוס ייפסק. ג'נרל מוטורס מתמודדת עם תגובות נגד לאחר שהכריזה על ההחלטה הזאת. תאגידי עובדים ותושבי האזורים בהם המפעלים מספקים עבודה הביעו מורת רוח ודאגה מכך. הם הראו את הטינה שלהם כנגד החלטת החברה להפסקת הפעילות במספר מקומות ולגדוע מספר עצום של משרות. יש כאלה הטוענים כי זהו מהלך חיוני לארגון שכן החברה נאבקת בשינוי העדפות הצרכנים ובטכנולוגייה. אבל יש כאלה הטוענים שמדובר ביוזמה חסרת רגישות מטעם החברה. אילון מאסק מפורסם באהדה לטבע וכפילנתרופ, לפיכך היה עליו לעשות צעד בתרחיש הזה. אחרי הכל הרבה משרות נעלמות כאשר האינפלציה של העולם כבר בשיאה. בזמן שאנחנו מעריכים את הגישה של GM לחשיבה לגבי העתיד הפעולה הנוכחית שננקטה ע"י החברה מאוד מעורפלת. סגירת המפעלים היא ההזדמנות המושלמת לטסלה להרחיב את האופקים שלה.
טסלה מגיעה כדי לעזור
כאשר GM הודיעה על הכוונות לסגירת המפעלים אילון מאסק הגיע ושינה את המשחק כשאמר בראיון שהוא אולי ישקול לקנות את אחד מפעלים באוהיו. בראיון אחר מאסק אמר שהוא בהחלט ישתלט על המפעלים האלו ושטסלה תגלה עניין אם GM יחליטו למכור. בכל אופן התוכנית הזאת תקרה בשנה הבאה כאשר המפעל כבר לא ייצר רכבים. החדשות לא הפתיעו אנשים, זאת לא הפעם הראשונה שטסלה החליטה להשתלט על מפעלים, היא עשתה זאת בשנים קודמות. בשנת 2010 טסלה השתלטה על מפעל Nummi בקליפורניה שהיה בבעלות טויוטה ו- GM ונסגר ורכשה אותו ב- 42 מיליון דולר. לאחר ההשתלטות טסלה בנתה מחדש את כוח העבודה במפעל ואחרי שמונה שנים זה שינה לחלוטין את התמונה. החברה העסיקה הרבה יותר עובדים מאשר במפעל הקודם, זה הגדיל את קצב ייצור כלי רכב החשמליים ב- 300,000 יחידות לכל שנה. התוכנית של לטסלה להשתלט על מפעל קיים במקום לפתח מפעל חדש מאפס הייתה מוצלחת למדי, זה לא רק צימצם עלויות וזמן לחברה אלא גם בנה את אמון הלקוחות מכיוון שזה הגדיל את שיעור התעסוקה. מלבד זאת טסלה כבר תכננה לבנות מפעלים חדשים בסין אירופה וצפון אמריקה, השתלטות על מפעלים קיימים תהיה גישה הרבה יותר קלה עבור החברה.
טסלה מול GM
הקשרים בין טסלה ל-GM פחות ידידותיים ממה שאתם חושבים. לאחר שאילון מאסק רכש את טוויטר ג'נרל מוטורס החליטו להפסיק את הפרסום ברשת החברתית. החברה הצהירה שהיא משהה את הפרסום אחרי שטוויטר חשף את התנאים וההגבלות החדשים של GM. החברה הודיעה שתמשיך להשתמש בטוויטר ליצירת קשר עם לקוחות העסק. ג'נרל מוטורס היא אחת החברות הראשונות שהכריזו על הוצאה של מיליארדי דולרים במטרה להתחרות מול טסלה בשוק המכוניות החשמליות. הבעיה לא נעצרה כאן. בדיוק כשמאסק מתכנן להשתלט על מפעלי GM חברה אחרת יצאה נגד התנאים וההגבלות של טוויטר. אחד הדוברים של פורד מוטורס הודיע שגם הם מפסיקים לפרסם בטוויטר.
היריבות בין שתי החברות היא יותר מסתם עסקת טוויטר. השתיים באיבה מתמדת אחרי שג'ו ביידן הכריז על GM כיצרנית הרכב הגדולה ביותר במדינה. טסלה פתחה שני מפעלים חדשים בשנת 2022, אחד באוסטין טקסס והשני בברלין בגרמניה. מאסק חשף שהחברה תספק פי 1.5יותר כלי רכב לאחר הקמת המפעלים. בהתחשב בכל זה האוהדים מעולם לא הבינו למה ביידן נתן ל-GM את ההכרה שהייתה שייכת לגמרי לטסלה. לחברה של אילון מאסק יש יותר מ- 60 אחוז מנתח השוק בארה"ב אולם מנכ"ל GM הצהירה בראיון שהחברה שלה יכולה בקלות למכור יותר רכבים חשמליים מטסלה עד 2025. לפי הסטטיסטיקה של 2021 טסלה מכרה בסביבות 353 מיליון ארבעה מאה אלף ו-171 מכוניות לאמריקאים שזה פי 14 יותר מאשר שברולט, המכונית המפורסמת ביותר של ג'נרל מוטורס. זה אומר שטסלה עדיין הרחק קדימה במירוץ בניגוד למה שביידן ויריבים אחרים מאמינים. כל זאת מוכיח שטסלה ו-GM תמיד תהיינה יריבות. כל אחת מהן תמיד תראה את החולשות של האחרת כהזדמנות להוביל את השוק.
האם טסלה תרכוש את מפעלי ג'נרל מוטורס?
בעקבות הנושאים הנוכחיים מאסק וג'נרל מוטרוס מסוכסכים כבר זמן מה, אז יש סיכוי גבוה שמאסק יקנה את המפעלים רק כדי להוכיח נקודה. אם יש דבר אחד עם מאסק זה שהוא תמיד אוהב להפתיע. אבל ברור שגם אם אילון מאסק ישתלט על המפעלים הוא יעלה נקודות מוצקות כדי לבסס את עמדתו. בראיון עם לסלי סטאהל אילון מאסק חשף שהוא תומך בחזון של היריבה יצרנית הרכב GM למרות ההבדלים ביניהם. הוא אמר שהוא תמיד יתמוך ברעיון להגביר את ההשקעות בכלי רכב חשמליים, אחרי הכל זאת הייתה מטרתה היחידה של טסלה. מאסק אמר שתמיד רצה לזרז את הפיתוח של מכוניות חשמליות כתחבורה ידידותית לסביבה ותמיד רצה להגן על האנושות בכל מחיר. מלבד דאגותיו של מאסק לאנושות אנחנו בטוחים שלמאסק יש תועלת אישית מהשתלטות על מפעלים, הוא יכול להתחיל לייצר יותר רכבים חשמליים.
טסלה והחזון של אילון מאסק
סרטון מערוץ היוטיוב של © TED
למה ביידן לא מפרגן לאילון מאסק?
תרגום תוכן, סרטון – The REAL Reason why Joe Biden Hates Elon Musk מערוץ היוטיוב © Wealth UP המעלה סרטונים על תעשיית ועתיד כלי הרכב החשמליים.
חתול שחור עבר בין ביידן למאסק
חתול שחור עבר בין אילון מאסק לבין ג'ו ביידן שמעולם לא פרגן ל-טסלה או ל-SpaceX. יש כמה ספקולציות לסיבה שהנשיא מסרב להכיר בטסלה כחברת המכוניות החשמליות המובילה.
ביידן מתעלם ממאסק
ב-8 בפברואר 2022, הנשיא ביידן התייחס לראשונה ובפעם היחידה לטסלה כ" יצרנית הרכב החשמלי הגדולה ביותר של האומה שלנו". הדברים באו בהפתעה כי ביידן מעולם לא הכיר בטסלה המייצרת כמיליון רכבים חשמליים בכל שנה כמובילה בייצור רכבים חשמליים. ביידן התייחס תמיד לג'נרל מוטורס ופורד כיצרניות המובילות. המנכ"לים של GM ופורד מוזמנים קבועים לאירועי הבית הלבן, בעוד שאילון מאסק מעולם לא קיבל הזמנה לאף אחד מהם.
התשובה פשוטה – האיגודים המקצועיים
כבר זמן מה שביידן מנסה בגלוי להשיג את תמיכתם של חברי האיגוד שעברו לצד המפלגה הרפובליקנית למרות שהיו תומכי הדמוקרטים בעבר. אם מסתכלים על הנשיא לשעבר, ברק אובמה, הוא זכה בבחירות 2012 ב-61% מקולות משקי הבית של האיגודים, ארבע שנים מאוחר יותר הילרי קלינטון זכתה ב-51%. למרות הפופוליזם האגרסיבי ומדיניות הסחר הפרוטקציוניסטית של דונלד טראמפ ביידן הצליח להגדיל את זה ל-57% ממשקי הבית בבחירות לנשיאות 2020.
ביידן התחייב להיות "הנשיא הכי פרו-איגוד אי פעם" וזה די ניכר במדיניות שלו
ביידן שם את האיגודים המקצועיים במרכז סדר העדיפויות שלו. אחת הסיבות לניצחונו של ביידן בבחירות הייתה התמקדותו בעובדים ובאיגודים המקצועיים במדיניות מפתח בהן הקרב היה צמוד. אחת המדיניות הכי פרו-איגודית המתייחסת לתעשיית הרכב החשמלי היא זיכוי המס על רכישות בחקיקה "לייצר שוב טוב יותר" ("Build Back Better") של ביידן.
הצעת החוק המקורית הייתה שכל מי שיקנה רכב חשמלי יקבל זיכוי מס בסך 7,500 דולר וזיכוי נוסף של 4,500 דולר עבור רכבי החשמל שנבנו במפעלים המאוגדים במלואם, ביניהם פורד ג'יפ קרייזלר ו- GM. יצרניות הרכב האחרות, כולל טסלה, אינן מאוגדות.
ההצהרה של מאסק שעוררה האשמות של צביעות
מאסק היה הבוטה ביותר לגבי מדיניות ביידן שנועדה בבירור להעדיף את יצרני רכב מאוגדים על פני אלה שאינם מאוגדים. בדצמבר 2021 מאסק עודד את הקונגרס להצביע על סובסידיות הרכבים החשמליים של ביידן. במהלך ראיון בשידור חי בוול סטריט ג'ורנל, מאסק אמר, "אני ממש אומר להיפטר מכל הסובסידיות", הצהרה שעוררה האשמות של צביעות, בהתחשב בכך שטסלה הייתה המרוויחה הגדולה ביותר מהזיכויים לרכבים חשמליים בארה"ב כבר משנת 2008.
ביידן מתעלם ממאסק
נכון לסוף השנה שעברה, תומכי טסלה החלו להתסיס את הבית הלבן להכיר בהובלת תחום הרכבים החשמליים ע"י טסלה., כתבים גם התחילו לשאול את הבית הלבן שאלות בנוגע לאי הזמנת אילון מאסק לאירועים הקשורים לרכבים חשמליים בהם נכחו מנכ"לי GM ופורד.. מאסק, שתמיד להוט להעלות את המתח, צייץ בטוויטר ב-30 בינואר ואמר: "מסיבות לא ידועות, FLOTUS@ (הנשיא ביידן בטוויטר) אינו מסוגל לומר את המילה 'טסלה'."
האם הכל הסתדר?
ב-8 בפברואר, ביידן למעשה הצליח לומר את המילה "טסלה", אבל זה היה אחרי שהוא שיבח "חברות איקוניות כמו GM ופורד על ייצור רכב חשמלי חדש". אבל עכשיו, כשביידן למעשה הזכיר את המילה "טסלה", האם זה אומר שהכל הסתדר?ובכן לא באמת. לפי האתר Electrek, ההכרה של ביידן הייתה רק גלולת קסם שגרמה למעריצי אילון מאסק להירגע.
עם זאת, זה מאוד לא סביר שאלון מאסק יופיע אי פעם בתצלום של ביידן בהקשר של רכבים חשמליים או יתמוך במדיניות של ביידן בנושא. אין סיכוי שביידן ישנה את דעותיו הפרו-איגודיות או את נטיותיו האנטי-איגודיות של מאסק. אם יתקיימו היום בארה"ב בחירות לנשיאות, אין סיכוי שאלון מאסק יצביע עבור ביידן.
יש מתח בין השניים כבר די הרבה זמן, מאסק אפילו התייחס לביידן כ-"בובת גרב לחה בצורת אדם" וגם והשיב לאחד המשתמשים בטוויטר -"ביידן מתייחס לציבור האמריקאי כמו טיפשים".
אבל למה שבידן יתעלם מטסלה?
עיתונאים שאלו את ג'ן פסקי, דוברת הבית הלבן לשעבר מדוע מאסק לא הוזמן לבית הלבן. לפי הניו יורק פוסט פסקי אמרה שהסיבה יכולה להיות נעוצה בכך ששלושת החברות שהוזמנו לבית הלבן הן המעסיקות הגדולות ביותר של איגוד עובדי הרכב (United Auto Workers) ורוב העובדים השעתיים של טסלה אינם מאוגדים. אילון מאסק פרסם סדרה של ציוצים בטענה שממשל ביידן "עשה כל שביכולתו כדי להתעלם מחברת הרכב והאנרגיה הנקייה בשבועות האחרונים".
מאסק: "הדמוקרטים כבר לא מי שהם היו פעם "
בהמשך מאסק גם התלהם נגד המפלגה הדמוקרטית וצייץ למנחה הפודקאסט Pod Save America ג'ון פברו, ששימש בעבר כמנהל כתיבת נאומים של הנשיא לשעבר ברק אובמה. מאסק כתב "הדמוקרטים כבר לא מי שהם היו פעם וכבר לא מייצגים חסד". בהמשך מאסק צייץ "בעבר הצבעתי לדמוקרטים כי הם ייצגו את החסד אבל הם הפכו למפלגת הפילוג והשנאה, אז אני לא יכול יותר לתמוך בהם ואצביע לרפובליקנים, צפו במסע הטריקים המלוכלכים הדמוקרטים נגדי".
האם ממשל ביידן ימשיך להתעלם מטסלה?
פברו נזף במאסק על שינוי ליבו הפוליטי.בציוץ שהעלה אמר "היי בנאדם, אם אתה רוצה לתמוך בחבורה של שונאי רכב חשמלי מכחישי אקלים, זה תלוי בכם". פברו המשיך -" לא בטוח שזה עוזר למטרה שהקדשת לה הרבה מחייך". מאסק ענה שביידן אינו מודה שהיצרן הגדול ביותר של מכוניות חשמליות בשוק היא טסלה.
כאמור, בידן הכיר פומבית בטסלה רק פעם אחת, בפברואר 2022. מאז, טסלה התקדמה ושברה שיאים אבל ממשל ביידן ממשיך להתעלם ממנה.
רכבי השטח החשמליים הטובים ביותר 2022
רכבי השטח החשמליים הטובים ביותר 2022
ערוץ היוטיוב © Technovations מעלה סרטונים מעולם הרכב. בערוץ מידע עדכני על רכבי שטח, טנדרים, מכוניות חשמליות ועוד. בסרטון הפעם – אם אתם מחפשים רכב שטח חשמלי או קרוסאובר מהשורה הראשונה, אלה חמשת הדגמים המומלצים לנסיעת מבחן.
המוסך שהופך רכב קלאסי לרכב חשמלי
המוסך שהופך רכב קלאסי לרכב חשמלי. למרות שאינו מהמובילים ביוטיוב, ערוץ היוטיוב © Freethink 'חשיבה חופשית' הינו ערוץ מעניין. הערוץ מאפיין את עצמו כערוץ של אנשים החושבים באופן שונה ונותנים השראה לדור הבא במטרה לשנות את העולם למקום טוב יותר. הסרטון הנוכחי על מוסך 'אי וי ווסט' (EV West) שליד סן דייגו קליפורניה. איך להפוך את המכוניות הקלאסיות האהובות עליכם ל-אפס פליטה? צפו בסרטון. תרגום לעברית: Nitsan Even
בן 97 נוסע בטסלה
בן 97 נוסע בטסלה. סרטון מערוץ היוטיוב של Zev Gitalis. זאב גיטליס, סוכן נדל"ן מטורונטו שלקח את סבו בן ה-97 לסיבוב במכונית טסלה החשמלית. לפי נתוני היצרן, הדגם מאיץ ממצב עמידה למהירות של 60 מייל לשעה ב-3.2 שניות. למודל הזה יש את טווח הנסיעה הארוך ביותר והתאוצה המהירה ביותר מכל רכב חשמלי בייצור. זהו רכב הסדאן בעל הביצועים הגבוהים ביותר שנבנה אי פעם.