סיטרואן SM מתקווה לכישלון. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © Number 27 של ג'ק פטרסון מאנגליה.
בתיאור הערוץ שלו ג'ק אומר – אני מחויב להוכיח שגם אידיוט רגיל לגמרי בגיל העמידה, ללא ניסיון עיתונאי יכול לנסות לחיות את החלום ולנהוג במכוניות מגניבות ככל האפשר. אותנו הוא בהחלט קנה. הסרטון הפעם על הסיטרואן SM.
סיטרואן מזראטי SM
סיטרואן SM היתה אמורה להיות המכונית הטובה בעולם, היא היתה המכונית המתקדמת ביותר לתקופתה, היה לה מנוע מזראטי V6 חדש, היא היתה נוחה, נראתה בולטת והייתה GT נהדרת. אבל מזל רע וכמה פגמים משמעותיים הביאו לכשלונה ובסופו של דבר לפשיטת הרגל של סיטרואן.
סיטרואן קנתה יצרנית רכב שלמה כדי להפוך את המכונית הזאת למציאות. התוצאה היתה מכונית מתקדמת יותר מכל רכב אחר באותם ימים. ובכל זאת שני אירועים הרי אסון הביאו לכך שבסופו של דבר זה הוביל את סיטרואן לפשיטת רגל. הכל התחיל עם הסיטרואן DS שהיתה מכונית מוצלחת ומאוד מתקדמת. אבל כשסיטרואן יצרה את ה-DS היו כמה פשרות. במקור מנוע הרכב היה אמור להיות בעל שישה צילינדרים אבל בזמן התכנון אזלו המזומנים והם נאלצו להשתמש במנוע ארבעה צילינדרים ישן כך שהמכונית מעולם לא הגיעה לפוטנציאל המלא שלה. בשנת 1961 סיטרואן התחילה את הפרויקט החדש, הרעיון היה לנסות ולשלב חלק מהטכנולוגיה של ה- DS עם מנוע ראוי. אבל עד שנת 1968 סיטרואן לא התקדמה עם מנוע חדש. באותו זמן מזראטי נאבקה על חייה וחיפשה בעלים חדשים. בסיטרואן התקבלה החלטה לקנות את החברה רק כדי שהחברה תשיג מנוע מתאים עבור הפרויקט החדש שלהם.
מבחן דרכים 2023
ג'ק בוחן את ההיסטוריה של המכונית שהיתה יכולה להיות המכונית הטובה בעולם, הוא מוציא את ה- SM לנסיעה, בודק מדוע היא נכשלה ואיך זה לנהוג בה היום. הדבר הראשון שג'ק שם אליו לב הוא שבתחילת הנסיעה קשה למתן את המצערת. רק בהמשך הדרך זה מסתדר. הנקודה השנייה היא שההיגוי במהירויות נמוכות מוזר. גם כשמסובבים את ההגה במצב עמידה וומשחררים אותו הוא מתנהג כאילו יש לו חיים משלו. נדרש זמן להתרגל לזה. ההעברת ההילוכים מזכירה לג'ק את הלוטוס טורבו אספריט (Esprit) מודל 1984 שהיתה לו. אנשים התלוננו על כך אבל ג'ק אוהב את זה. בסיטרואן SM זה אפילו קל יותר, יכול להיות שזה בזכות המצמד.
אז האם היא היתה כל כך מתקדמת? הרשימה היא כמעט אין סופית.
הגה כוחני ומהיר עם יותר אחיזה ופחות מומנט היגוי (שינוי רמת הסיוע של ההיגוי בהתאם למהירות הנסיעה עם 2 סיבובים בלבד מנעילה לנעילה),
הנעה קדמית שהיתה לא רגילה לתקופה ובלי הקונוטציות השליליות שלפעמים יש לה היום. פנסי דרך עוקבי פניה שהגיעו כאופציה עם מה שנקרא "גלגלי פלסטיק",
חישוקי גלגלים משרף וסיבי פחמן קלים וחזקים יותר מחישוקי פלדה או סגסוגת שפותחו למרוץ פריז דקאר. לבעלים של המכונית הזאת יש למעשה כאלה אבל הוא משתמש בגלגלי הפלדה. ג'ק מסכים שחישוקי הפלדה נראים טוב יותר.
מקדם גרר מדהים. עוד עובדה מדהימה לחלוטין היא שהאווירודינמיקה היתה בלתי יאומנת. מקדם גרר מרשים של 0.26. היום, 50 שנה מאוחר יותר, טסלה מודל 3 משיגה מקדם רק ב- 0.3 יותר טוב. האווירודינמיקה באמת מדהימה והמכונית לא ניראת כמו אף רכב אחר. היא לא יפה מכל זווית, למען האמת מכמה זוויות היא ניראת קצת מוזרה אבל אז אתה מסתכל מזווית אחרת וזה עובד כל כך טוב.
אחת המכוניות המעניינות אי פעם
זאת אחת מהמכוניות האלה… אנחנו יכולים להתווכח על מי מייצר את המכוניות הטובות ביותר או איזו מדינה יצרה את הרכבים הטובים ביותר. אבל כשזה מגיע לאיזו אומה עשתה את המכוניות הכי מעניינות, ללא צל של ספק אלה היו הצרפתים. מכוניות כמו הסיטרואן DS, הרכב הזה ודגמים מאוחרים יותר. זאת היתה בעיקר סיטרואן אבל גם רנו עשו כמה דברים ממש מעניינים. פנים הרכב נראה כמו חללית, אתם יכולים לתאר לעצמכם מה אנשים חשבו על זה בתחילת שנות ה-70. יש כמה נגיעות קטנות ומקסימות כמו הידיות הפנימיות של הדלתות והכרום סביב ידית ההילוכים. השעונים הסגלגלים המדהימים האלה. כשהיא יצאה לראשונה המכונית הזאת עלתה שנים עשר אלף דולר, שווה ערך לכמעט 50,000 ש"ח של היום אבל זה לא בר השוואה כי ערך המטבעות עלה. אפשר היה לקנות בסכום הזה באותן שנים מרצדס SLC או יגואר E-Type או 911. הסיטרואן SM היתה מתקדמת יותר מהמכוניות האלה,
מכירות ובעיות
בסך הכל נמכרו בשנת 1971, שנת ההשקה, 4,000 רכבים ובשנה שלאחריה 5,000. אבל אז אירעו שני דברים הרסניים ששישנו לחלוטין הכל עבור המכונית הזאת. משבר הנפט ב- 1973 עצר את מכירות הרכבים עם מנועים גדולים שצרכו הרבה בנזין. להוסיף על זה, ברכב התגלו כמה בעיות אמינות.
הבעיה העיקרית היתה שסיטרואן נתנו למזראטי רק ששה חודשים לייצור מנוע שישה צילינדרים. המנועים הקיימים שלהם היו V8. הדרך המהירה לעצב וליצור מנוע חדש היתה להסיר שני צילינדרים מה-V8. מנוע 8 צילינדרים עובד בצורה מיטבית בזווית של 90 מעלות. האיזון העיקרי של ה-V6 הוא בסביבות 60 מעלות. למנוע שנוצר היה כשל, אנחנו יכולים לראות את זה עם המכונית הזאת. זה בעצם קצת גבשושי וקצת מְחוספס, זה לא מרגיש כמו מנוע V6 יוקרתי. בנוסף לכך שרשרת התזמון היתה חלשה ועזרים כמו המזגן יצרו לחץ נוסף על הארכובה. בהמשך התגלו בעיות גם עם מערכת ההצתה ועם משאבת השמן. המכונית התחילה לקבל תדמית של רכב מסובך,
ביצועים
ג'ק מאיץ את המכונית, זאת לא מכונית ממש מהירה. אבל כשסיבובי המנוע עולים ל- 3,000 – 2,500 זה נהיה חלק. ההיגוי מרגיש מאוד יוצא דופן ושונה מכל רכב אחר. מורגשת קצת התנגדות אבל אחרי ההתנגדות הראשונית זה מסתדר. אתה לא מרגיש שום מהמורות, המכונית פשוט צפה במורד הכביש. הבלמים, עליהם גם היתה ביקורת שהם חדים מדי, עובדים ממש טוב.
סוף דבר
כשייצרו את המכונית הזאת היא היתה מסוגלת לנסוע מפריז למונקו עם ארבעה מבוגרים על מיכל דלק אחד במהירות ממוצעת של 160 קמ"ש. צריך להודות שיחסית לתחילת שנות ה-70 זאת מכונית מדהימה לחלוטין. רכב GT פנטסט בהרבה מובנים. אמנם היו כשלים וכשאתה מחפש לקנות מכונית יוקרה הרושם הראשוני שאתה מקבל כשאתה מפעיל את המכונית בפעם הראשונה זה לא מרגיש כמו פרימיום. אבל כשהמנוע יוצא לדרך הוא עושה את זה בצורה מבריקה ועובד ממש טוב. למרות שזאת מכונית שבהחלט ראויה להצלחה המכירות של ה-SM ירדו באופן קיצוני. יצרנית הרכב התחילה לצבור חובות ענקיים שהגיעו ליותר מ- 500 מיליון ש"ח. זה התחיל בין השנים 1968 ו- 1970 והחריף עם משבר הנפט בשנת 1973. בשנת 1974 סיטרואן עמדה על סף פשיטת רגל, התאחדה עם פיג'ו ונוצרה חברת PSA (פיג'ו סוסאיטה אנונים – פיג'ו בע"מ). בסוף סיטרואן נשאבה לתוך פיג'ו. זאת בושה מוחלטת כי מכוניות כאלה הן פשוט אגדה.