מדוע תאילנד וקמבודיה נלחמות? תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © NDTV. ערוץ החדשות ההודי מעדכן בחדשות, ספורט, בידור ועוד מהודו ומכל העולם 24/7 .
רקע
לפחות 11 אזרחים תאילנדים נהרגו ביום חמישי 24/07/2025 כאשר קמבודיה שיגרה רקטות וארטילריה בתגובה לתקיפות האוויריות של תאילנד על עמדות צבאיות קמבודיות. המצב הביא את הקשרים בין שתי המדינות לנקודת שפל אחרי עשרות שנים. סכסוך הגבול ארוך השנים מתמקד במשולש האזמרגד, אזור שנוי במחלוקת היסטורית, ביתם של מקדשים עתיקים ותביעות טריטוריאליות הדדיות.
תרגום תוכן
ארטילריה בתאילנד. בתגובה לתקיפות אוויריות של תאילנד על עמדות צבאיות קמבודיות. כוחות משתי המדינות התנגשו בשישה מוקדי גבול. ההסלמה הביאה את היחסים בין שתי המדינות לשפל חסר תקדים מזה עשורים.
סכסוך גבול ארוך השנים
סכסוך הגבול ארוך השנים מתמקד במשולש האזמרגד. ביתם של מקדשים עתיקים. האזור שנוי במחלוקת היסטורית ותביעות טריטוריאליות הדדיות.
משולש האזמרגד הוא המקום שבו נפגשות תאילנד, קמבודיה ולאוס. האזור עשיר במקדשים ובשטח ג'ונגל ונטען זה מכבר על ידי שתי המדינות.
סכסוך בן 118 שנים
זה התחיל לפני יותר ממאה שנה עם מפה משנת 1907 מתקופת הקולוניאליזם. שהמפה ששורטטה כאשר צרפת שלטה בקמבודיה מיקמה את מקדש פראה ויהאר בתוך שטח קמבודי. בשנת 1962, בית הדין הבינלאומי לצדק פסק לטובת קמבודיה אבל תאילנד עדיין טוענת לבעלות על השטח סביב המקדש. הדבר הוביל להתנגשויות חוזרות ונשנות. המתיחות התלקחה בשנת 2008 כאשר קמבודיה רשמה את פראה ויהאר כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו. בעקבות זאת פרץ סכסוך צבאי שהגיע לשיאו בשנת 2011 כאשר עשרות אלפי אזרחים נעקרו מבתיהם. בית הדין הבינלאומי לצדק אישר מחדש את החלטתו בשנת 2013, אבל הגבול נותר שנוי במחלוקת. כעת, לאחר שבועות של מתיחות גוברת, פרצה שוב אלימות לאורך הגבול.
ההסלמה הנוכחית
תאילנד שיגרה שישה מטוסי F-16 ותקפה שני אתרים צבאיים קמבודים. בתגובה, קמבודיה ירתה רקטות וארטילריה למחוז סורין. כל צד האשים את השני בהתחלת ההתנגשות. קמבודיה כינתה את תגובתה 'הגנה עצמית לגיטימית', בעוד שתאילנד אמרה שקמבודיה ביצעה התקפה ממוקדת על אזרחים. ההתלקחות הנוכחית החלה במאי כאשר חייל קמבודי נהרג בהתנגשות גבול. מאז, שני הצדדים החליפו האשמות ותגברו כוחות. הפסקת אש קצרה הוכרזה ב-8 ביוני, אבל קרסה במהירות. תאילנד האשימה את קמבודיה בהנחת מוקשים והגיבה, חמישה חיילים קמבודים נפצעו. בתגובה, קמבודיה הורידה את רמת היחסים, גירשה נציגים תאילנדים, אסרה על כניסת כלי תקשורת תאילנדים, וניתקה קשרי אינטרנט. בהמשך תאילנד איימה בניתוקי חשמל לעיירות קמבודיות והגבילה עובדים תאילנדים מלחצות לפויפט. ב-17 ביוני, ראש ממשלת קמבודיה, הון מנט, אמר שקמבודיה פנתה לבית הדין הבינלאומי לצדק.
תאילנד דחתה גישור של צד שלישי, והתעקשה על שיחות דו-צדדיות. סכסוך הגבול הוא לא פחות עניין פוליטי מאשר טריטוריאלי. ראש ממשלת תאילנד המושעה, פונג טארן שינוואטרה, מתמודד עם לחץ גובר הן מצד האופוזיציה והן מצד הצבא המטילים ספק בעמדתה הקשוחה כלפי קמבודיה. הצבא של המדינה רמז על אפשרות למבצע רחב היקף אם המתיחות תימשך.
תגובות פייסבוק