סיטרואן, סופה של אגדה? תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © Voitures & Ingénierie
נתוני המכירות לשנת 2022 של סיטרואן, היצרן הצרפתי השלישי שהתפרסמו בחודש פברואר 2023 לא היו טובים. החברה הגיעה לקצת יותר מ-3% משוק הרכב החדש באירופה, זו התוצאה הגרועה ביותר של המותג מזה יותר מ-30 שנה. במונחים של נפח מכירות ברוטו, כמעט 341,000 כלי הרכב שנמכרו בשנת 2022 החווירו בהשוואה לכמעט 600,000 יחידות שנמכרו על ידי דאצ'יה שהביסה את היצרן הצרפתי המכובד לראשונה בתולדותיה. המותג שהיה בעבר סמל למצוינות צרפתית כבר לא מצליח היום. אפשר בהחלט להטיל ספק בהישרדותה של סיטרואן.
קצת היסטוריה
אנדרה סיטרואן נולד בפריז בשנת 1872 למשפחה של מהגרים יהודים הולנדים. בשנת 1900 במהלך ביקור בני משפחתו המתגוררים בפולין הוא קנה רישיון לייצור גלגלי שיניים מורכבים שאיפשרו להעביר מומנטים גבוהים מאוד.
בשנת 1912 נסע אנדרה סיטרואן לדטרויט במטרה לבקר במפעלי פורד ולהבין איך היזם האמריקאי הצליח לייצר מכוניות בעבודת פס ייצור ושימוש בנהלים ברורים ופשוטים במטרה להוזיל עלויות תוך הגדלת היקפי הייצור.
אנדרה סיטרואן החליט ליישם את השיטות האלו באירופה בה יוצרו עד אז מכוניות בעבודת יד בלבד. בשנת 1918 הוא השתלט על שיטות הייצור של פורד, התוצאה הייתה דומה לזאת שהייתה בארצות הברית. סיטרואן נהייתה פופולרית בצרפת הודות להיקפים ועלויות ייצור שלא היו ידועים עד כה במדינה.
בשנת 1919 אנדרה סיטרואן יוצר את SOVAC, גוף מימון שמטרתו הייתה לאפשר לקונה שאינו בר מזל ולא היה בידו את הסכום במזומן לרכישת רכב ליהנות מפתרונות מימון.
הרכבים הראשונים שחצו את מדבר סהרה
סיטרואן המציאה בשנת 1922 את כלי הרכב הראשונים בהיסטוריה שחצו את מדבר סהרה – סיטרואן P1T. בשנת 1924 סיטרואן הציגה את ה-B10. לרכב היו שלדה וגוף מפלדה בכבישה קרה מרותכת חשמלית בזמן שרבים מהמתחרים שלה עדיין השתמשו באלמנטים רבים מעץ. שנה לאחר מכן, בשנת 1925 מגדל אייפל הואר עם השם של סיטרואן ובזיקוקים. מאז אף מותג מסחרי אחר לא חזר על הפעולה. באותה שנה המותג בלט שוב ביבשת אפריקה. המעבר הראשון ברכב מצפון לדרום יבשת אפריקה בוצע על ידי 8 רכבי סיטרואן P4T.
הישגים בשנות השלושים
בשנת 1931 סיטרואן שוב מתחדשת עם חידוש אמריקאי – תושבות גומי נגד רעידות בלוק המנוע. הפתרון הזה, שנקרא אז "מנוע צף" איפשר לסנן את רעידות המנוע לשיפור נוחות הנוסעים.
בשנת 1932 משלחת ממונעת של סיטרואן, שלישית מסוגה, מחברת בין ביירות לבייג'ינג.
בשנת 1934 סיטרואן השיקה דגם מכונית שעד היום ניתן לזיהוי בין כולם, ה- Traction Avant, הנעה קדמית. החידוש היה משמעותי, סיטרואן הייתה אז המותג התעשייתי הראשון שהציע סוג כזה של הנעה על אחד ממוצריו.
מספר שבועות לאחר השקת המכונית החליט אנדרה סיטרואן לזרוק רכב אחד מצוק ולצלם את הסצנה. המטרה הייתה להפגין את העליונות במונחים של קשיחות ובטיחות של היצירה החדשה שלה על פני מתחרותיה. הניסוי הצליח, תא הנוסעים של הרכב קצת התעקם אבל נשאר שלם.
פשיטת הרגל הראשונה והמעבר לשליטת מישלן
בשנה שלאחר מכן החברה עברה פשיטת רגל עקב הוצאות פזיזות של מייסדה. השליטה בחברה עברה לנושה העיקרי, החברה הצרפתית לייצור צמיגים מישלן. אנדרה סיטרואן נפטר ב-3 ביולי באותה שנה מסיבוכי כיב קיבה.
בשנת 1948 בסוף מלחמת העולם השנייה סיטרואן הוציאה את המכונית הצרפתית המפורסמת ביותר על פני הגלובוס עד היום – ה- 2cv המכונה גם דה שבו.
הופעת ה- DS האגדית
בשנת 1955 הוצגה לראשונה בתערוכת המכוניות בפריז ה-DS המדהימה. בנוסף לעיצוב עוצר נשימה, עבודתו של המעצב האיטלקי פלמיניו ברטוני, ה- DS הגיעה עם רשימה מדהימה של חידושים. בלמי דיסק המחוברים לתיבת ההילוכים על מנת להפחית מסות, פנסים מסתובבים עם סיבוב ההגה, הגה כוח ותיבת הילוכים חצי אוטומטית. גולת הכותרת הייתה המתלה ההידרופנאומטי המפורסם שאיפשר נוחות שלא הייתה בזמן ההוא גם ברכבים היוקרתיים והיקרים ביותר. זאת הייתה התהילה של יצירת המופת האותנטית הזו.
בשנת 1968 סיטרואן שהייתה היצרן הצרפתי השלישי קנתה את מזראטי, ספינת הדגל של הרכב האיטלקי.
שנתיים לאחר מכן, תפנית דרמטית, היצרנית הצרפתית תציג מכונית הקופה המפוארת SM שמקורה ב-DS ומצוידת במנוע מזראטי V6 מקורי. החברה מוכרת קצת יותר מ-12,000 עותקים של ה-SM. ה- SM מייצגת עבור רבים מחובבי המותג את שירת הברבור של סיטרואן.
שנות השבעים
בתחילת שנות ה-70, המותג איבד את זה בעקבות האובססיה לחדשנות, מדיניות טווח לא ברורה ועלויות ייצור גבוהות. המכה האחרונה הגיעה מהנסיונות הארוכים והלא מוצלחים לפיתוח מנוע הונקל (מנוע בעירה פנימית סיבובי הנקרא גם מנוע רוטורי). הרעיון היה מבריק על הנייר, אבל כישלון טכני מוחלט במציאות. מישלין, עדיין בעלת המניות העיקרית של סיטרואן, החליטה לנטוש את המותג. ב-1974 סיטרואן פשטה את הרגל בפעם השנייה בתולדותיה. בשנת 1975 המדינה הצרפתית מאלצת את פיג'ו לספוג את סיטרואן.
הקבוצה שנוצרה תקבל את השם 'מכוניות פיג'ו סושו'. רוב מוצרי סיטרואן יאבדו את המקוריות והגאוניות של קודמיהם. המתלים ההידראוליים המפורסמים יציידו חלק מהדגמים כמו CX, BX או קסנטיה המצוינים.
במשך עשר שנים טובות המותג איבד אט אט מגדולתו. ישנן מספר סיבות למצב הזה:
סיטרואן איבדה את הייחודיות.
היתרונות של מערכת המתלים ההידרופנאומטים המפורסמים הפכו טריוויאליים, רכבים רבים מצוידים כיום במתלים סטנדרטיים הרבה יותר זולים לייצור וליישום המשיגים את אותן תוצאות במונחים של נוחות ואחיזת כביש. אם נוסיף לכך את העובדה שמורכבות המערכת לא תמיד הפכה אותה לאמינה בטווח הארוך, שהיא תופסת הרבה מקום מתחת למכסה המנוע וגורמת לצריכת יתר של דלק, קל להבין מדוע מנהלי קבוצת PSA נטשו סופית את המערכת.
המערכת הישנה והטובה הזו שימשה מאפיין היסטורי ועם היעלמותה היצרן איבד את הייחודיות ואיתה לקוחות רבים שעבורם המקוריות הזאת הייתה הסיבה העיקרית לרכישה.
מיצוב
מיקום סיטרואן מאז כניסתה לקבוצת PSA ותמרוני המיזוג והרכישה השונים לא עזרו למותג למצוא מקום בתוך הברית החדשה. במקרים רבים רכבים הנושאים את הלוגו של המותג נדחקו למקום השני מאחורי מוצרים עם תג פיג'ו. פיג'ו עצמה רחוקה מלהשתייך לפלח הפרימיום ולא חיפשה תדמית אטרקטיבית בקרב לקוחות. להיפך. אבל מיקום המותג כמציע רכבים בעלות נמוכה נפגע מהכניסה לשוק של דאצ'יה. ההצלחה המסחרית של דאצ'יה פגעה במעמדן של יצרניטת הרכב שהציעו מוצרים במחירים שבוודאי ממוקמים היטב אבל גם לא ממש זולים כמו אופל או פורד, הכובשות היסטורית את פלח השוק הזה. המכירות של היצרניות האלה ממשיכות לצנוח כבר עשר שנים טובות.
תדמית מותג בעלת ערך נמוך
ארגז של זקן, מכונית של סבא, אלה חלק מהדימויים שרכבי סיטרואן קיבלו בצרפת בשנים האחרונות. למותג אין תדמית צעירה ודינמית בתודעת האוכלוסייה. הנתונים ממחישים את זה. בשנת 2022 הגיל הממוצע של רוכש סיטרואן בצרפת היה 62, לעומת 58 של לקוחות רנו, 56 של רוכשי פיג'ו ו-55 של רוכשי דאצ'יה.
הסיבה לכך היא האסטרטגיה ההיסטורית של המותג, ההתמקדות בנוחות המוצרים ולא בביצועים. וגם כשהחברה מציעה מוצרים ללקוחות צעירים התוצאה לא סקסית. יהיה מפתיע למשל אם ה-AMI החשמלית העדכנית והמוזרה תכבוש את לב הצעירים.
גניבת זהות
נראה שקבוצת פיג'ו עושה כל מאמץ להרוג את בת זוגה המסורבלת. באמצע שנות ה-2000 השיקה החברה מותג חדש. מותג הפרימיום שאל את שם המשפחה המפורסם ביותר של היצרנית, ה- DS. כדי להיראות יוקרתיים מוצרים של הקבוצה שונו מעט ותויגו תחת השם DS. המהלך בהחלט הגדיל את רווחי החברה האם, התוצאה למותג סיטרואן הייתה הרת אסון. לאחר שלילת השם ההיסטורי של הדגם הסמלי ביותר שלו מאז ומתמיד לא נשאר לסיטרואן יתרון בעל ערך.
הנוקאאוט הסופי
סיטרואן סובלת במשך עשרות שנים ממעמד מעורפל בתוך קבוצת PSA. החברה נאלצת בשנים האחרונות להתמודד עם תחרות פנימית אכזרית. כעת המותג טבוע בקונסטלציה של יצרניות רכב נוספות. ברונו למר, שר הכלכלה והריבונות התעשייתית של צרפת קרא לשיתוף פעולה טכני ואסטרטגי בין מותגים. ואכן לקבוצת PSA שיתופי פעולה עם אלפא-רומיאו, ג'יפ, דודג' או DS. נראה הגיוני שזו שנחשבה לברווזון המכוער במשפחתה לא תזכה במקום הראשון בכל מה שקשור לשיווק, חידושים טכניים, עיצוב או אסטרטגיות מסחריות ראוותניות אחרות.
בהמשך 2023 סיטרואן עומדת להציג את ה-C4X, מעין לטאה מכנית. לא בטוח שהטכנולוגיה המשולבת או המראה שלה יעוררו את הזכרון של אוהבי המותג.
תגובות פייסבוק