עושר

באתר זה מה זה (זהמהזה) zemaze.co.il, מיזם שיתופי חברתי להעלאת סרטונים מכל העולם עם כתוביות בעברית, תמצאו סרטונים בהם מוזכר הערך עושר.

שוויץ, ביתם של המיליארדרים

שוויץ מדינת העשירים

שוויץ, ביתם של המיליארדרים. איך זה שבשוויץ יש כל כך הרבה מיליארדרים?  תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב            © CNBC International,  מוביל עולמי בחדשות עסקיות המביא נקודת מבט בינלאומית.

הסרטון הפעם – נכון לשנת 2022 שוויץ הייתה ביתם של כ-110 מיליארדרים עם הון משותף של 338 מיליארד דולר. זה יותר ממדינות עשירות אחרות כמו ערב הסעודית, סינגפור ואיחוד האמירויות הערביות. תושבי שוויץ הם גם בין העשירים בעולם, עם שווי נקי ממוצע של כמעט 700,000 דולר, לפני ארה"ב והונג קונג. אז מה הופך את שוויץ למקום כה אטרקטיבי עבור העשירים, וכיצד עושר קיצוני זה משפיע על שאר החברה השוויצרית?

לא רק שוקולד וגבינות

כשחושבים על שווייץ, עולים לראש גבינות משובחות, שוקולד יוקרתי והרים מושלגים. אבל גם כסף.

לשווייץ יש מיליארדר אחד על כל 80,000 תושבים, מה שממקם אותה במקום השלישי בעולם בצפיפות מיליארדרים. רק לוקסמבורג והונג קונג מקדימות אותה ביחס לאנשים בעלי שווי נטו של עשר ספרות ומעלה.

פיזור ההכנסות נותר יציב יחסית במשך עשרות שנים והוא שוויוני מאשר ברוב המדינות האחרות. לאדם הממוצע כאן יש חיים די טובים. אבל זה לא אומר שאין במדינה עניים. וכמובן שיש את העשירים מאוד והפערים הם, כמובן, עצומים.

מדינה יציבה

בין העשירים הבולטים במדינה – ג'רארד ורטהיימר (בעלים שותף של שאנל), יורשיו של מייסד איקאה אינגבר קמפראד, ומייסדי חברת התרופות הענקית רוש.

שווייץ נחשבת לאחת המדינות היציבות ביותר מבחינה פוליטית, עם מוניטין חזק של ניטרליות מדינית. הדבר מאפשר לעשירים להאמין שהנכסים שלהם בטוחים, גם מול שינויים פוליטיים פתאומיים.

רווחי הון פטורים ממס

המדינה נהנית גם ממערכת מס נוחה במיוחד לחברות וליחידים. מה שנותן לה יתרון תחרותי מול מקומות אחרים. היבט המס הוא רק חלק מהמשוואה של בעלי ההון. הכנסה של אנשים עשירים מאוד לרוב אינה מגיעה מעבודה, אלא מרווחי הון שמתקבלים מעליית ערך נכסים פיננסיים. בשווייץ אין מס על רווחי הון. מה שהופך אותה לאטרקטיבית מאוד עבור אנשים עשירים. אזרחים שווייצרים לא משלמים מס על הרווח שהם עושים כשמוכרים נכס שערכו עלה. אומנם  קיים מס עושר אבל הוא מהנמוכים באירופה: בין 0.1% ל-1.1% משווי הנטו. המס הזה נגבה על ידי 26 הקנטונים שמהם מורכבת שווייץ. מרטין ביהלר, מנהל הכספים של קנטון גראובינדן (Grisons) הסביר שזה מחזק את התחרותיות. "הקנטונים אחראים לכל דבר שלא הועבר לסמכות השלטון הפדרלי או לרשויות המקומיות. אנחנו יכולים לעצב את המדיניות הפיננסית שלנו באופן עצמאי, כל עוד אנחנו עומדים בחוקים הארציים."

מטבע חזק

לדבריו, יש מרכזים עירוניים גלובליים כמו ציריך, בזל, ז'נבה – ולצדם קנטונים כפריים ורחבים כמו גראובינדן. כדי למשוך אליהם תושבים, הם מציעים "הטבות" כמו מיסוי נוח יותר. "יש תחרות בין הקנטונים, אבל אנחנו גם דואגים שזה לא יתחרה בצורה מוגזמת מדי."

שווייץ נהנית גם מהפרנק השווייצרי החזק. זה מוזיל את המוצרים והשירותים המיובאים, למרות שזה מייקר את הייצוא.
הפרנק התחזק בהתמדה לאורך העשורים האחרונים, הגיע לשווי זהה לאירו, ושמר על יציבות מול הדולר החזק.

"אתה לא צריך לפחד מקריסת המטבע כאן" אומרים בשווייץ. וזה קשור כמובן גם ליציבות הפוליטית ולמערכת המשפטית והמנהלתית החזקה.

יעד מוביל לעסקים

שווייץ נחשבת גם ליעד מוביל לעסקים. עם מגזר פיננסי מהטובים בעולם, תעשיות תרופות וכימיה מתקדמות. המדינה היא גם משכן פורום הכלכלה העולמי בדאבוס שמארח מדי שנה את מנהיגי הכלכלה העולמית.

הבנקאות השווייצרית פיתחה במאה ה-20 מוניטין של פרטיות ואנונימיות.  זה משך אליה עשירים מכל העולם, לעיתים כדי להחביא כסף או להימנע מתשלום מסים. אחרי המשבר הפיננסי העולמי וכשלונם של כמה מהבנקים הגדולים במדינה, המערכת נאלצה להתנקות ולדרוש שקיפות רבה יותר מהלקוחות.

מרכז עולמי לניהול עושר

אבל שווייץ עדיין נחשבת מרכז עולמי לניהול עושר. היסטורית, תפקידה של הבנקאות השווייצרית היה לעזור לעשירים להתחמק ממסים במדינותיהם, זה השתנה בשנים האחרונות והבנקים מנסים להתרחק מהמודל הזה, בגלל הרגולציה הבינלאומית שהפכה להיות מחמירה הרבה יותר. השינוי הזה מגיע בזמן שממשלות רבות מנסות להדק את הפיקוח על מה שמכונה "מעמד המיליארדרים", בעוד מיליונים ברחבי העולם מתקשים לעמוד ביוקר המחיה.

דו"ח של אוקספם לשנת 2024 מצא שהונם של חמישה האנשים העשירים בעולם יותר מהוכפל מאז 2020 והגיע ל-869 מיליארד דולר, בעוד שחמישה מיליארד בני אדם נעשו עניים יותר באותו זמן.

למרות הפערים, גם הפחות עשירים חיים טוב

אז מה המשמעות של ריכוז כזה של עושר עילית בשווייץ עבור שאר האוכלוסייה והלכידות החברתית? לחשוב רק על אנשים עשירים – זה כבר לא מספיק,  אומר אחד המרואיינים. "אנחנו צריכים להפוך לאטרקטיביים עבור כולם – עבור צעירים, עבור עובדים פחות מיומנים." זה כבר לא פשוט להגיד – נפנק את העשירים והאחרים יסתדרו לבד. זאת בעיה שהפערים כל כך גדולים, אבל אנחנו עדיין בני מזל שגרים בשווייץ."

השילוב של שוק עבודה מתפקד מערכת חינוך מאפשר גם לאנשים בתחתית הסולם להרוויח היטב. זה עבד כאן במשך שנים רבות. המבנה החברתי מאפשר גם למי שלא מרוויח הרבה לחיות טוב.  זו אולי הנקודה המרכזית.

 

לסרטונים נוספים מערוץ  CNBC International  עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לעברית לחצו על הקישור

איך התעשרו העשירים

איך העשירים התעשרו

ברונים שודדים

איך העשירים התעשרו? המונח "ברון שודד" משמש לעתים קרובות לתיאור גברים כמו קורנליוס ונדרבילט, ג'ון ד' רוקפלר ואנדרו קרנגי ותעשיינים אמריקאים רבי עוצמה אחרים מהמאה ה-19. האנשים האלה הרוויחו הון בבניית התשתית תעשייתית של אמריקה. במרדף אחר העושר הם הציבו מסילות ברזל, סיפקו אנרגיה לבתים אמריקאים וייצרו את הפלדה שבנתה ערים אמריקאיות. האם נכון לקרוא להם ברונים שודדים?

עושקים או פילנתרופים?

מעריצי העידן המוזהב, תעשיינים ואנשי כספים לא יסכימו עם האפיון הזה. הם רואים את הגברים האלו "קברניטי התעשייה" שבנו את כלכלת האומה ואת המגזר ללא מטרות רווח. רבים מהתעשיינים האמריקאים מהמאה ה-19 תרמו את רוב הונם. אנדרו קרנגי תרם למעלה מ-90% מהונו לצדקה באומרו שפילנתרופיה היא חובתם של תעשיינים גדולים. ההתמקדות בפילנתרופיה הבדילה את הקבוצה הזו מהאליטות האירופיות שהחזיקו בעושרן והעבירו אותו לילדיהם.

רוקפלר וקורנליוס ונדרבילט

רוקפלר תרם יותר ממחצית מהשווי הנקי שלו לעמותות צדקה שונות במהלך חייו. תרומות אלו העניקו אלפי מכללות, בתי חולים, מוזיאונים, אקדמיות, ספריות ציבוריות וארגוני צדקה. מיליארדרים אמריקאים מודרניים קיבלו השראה מהקבוצה הזו ורבים מהם פילנתרופים פעילים מאוד. בגיל 11, קורנליוס ונדרבילט עזב את בית הספר כדי להתחיל לעבוד עם אביו, והעביר מטענים בניו יורק. עד גיל 16 הוא הצליח לקנות סירה משלו ולחלוק את הרווחים עם הוריו, שהלוו לו חלק מהכסף. באמצעות שיווק אגרסיבי, עריכת עסקאות ממולחת וחתירה של התחרות – תכונות שידבקו בו כל חייו – הוא הרוויח יותר מ-1,000 דולר בשנתו הראשונה. ונדרבילט מיהר להכיר בחשיבות התחבורה למסחר במדינה הצומחת במהירות. הוא הבין שיש צורך בתשתיות והחליט שהוא, ולא הממשלה, יספק אותן. במהלך 40 השנים הבאות הוא בנה את אימפריית הספנות הגדולה בעולם, כל זאת וגם איך התעשרו העשירים בני זמננו בסרטון הנוכחי.

אודות המחבר, פטריק בויל

פטריק בויל הוא מנהל קרן גידור, פרופסור באוניברסיטה ובנקאי השקעות לשעבר. בערוץ היוטיוב שלו © Patrick Boyle סרטונים עדכניים על מה שקורה בשווקים בעולם. בין היתר תמצאו בערוץ מידע על מסחר בכלים כמותיים ומימון תאגידי. בערוץ גם ראיונות עם האנשים המעניינים ביותר בתעשייה הפיננסית.

לסרטונים נוספים של פטריק בויל עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לעברית לחצו על הקישור

ההונאה הגדולה בתולדות האנושות

מייק מלוני (Mike Maloney) מחבר רב המכר 'מדריך להשקעה בזהב וכסף' מגדיר את ערוץ היוטיוב שלו (GoldSilver (w/ Mike Maloney "ערוץ ההשקעה המשכנע ביותר".נכון לחודש ינואר 2020 הערוץ צבר 447,000 מנויים ו- 66,586,304 צפיות. הסרטון הפעם חושף את ההונאה הגדולה בתולדות האנושות ואת האחראיים לחוסר השיווין בעולם.

 

כסף נגד מטבע – הסודות הנסתרים של הכסף פרק 1 – מייק מלוני

מייק מלוני (Mike Maloney) מחבר רב המכר 'מדריך להשקעה בזהב וכסף' מגדיר את ערוץ היוטיוב שלו (GoldSilver (w/ Mike Maloney "ערוץ ההשקעה המשכנע ביותר".נכון לחודש ינואר 2020 הערוץ צבר 447,000 מנויים ו- 66,586,304 צפיות. הסרטון הפעם – כסף נגד מטבע – הסודות הנסתרים של הכסף פרק 1, חושף את אחד מסודות הכלכלה הגדולים ביותר של העולם ואת האחראיים לחוסר השיווין בעולם.

אנחנו מעלים לאתר אך ורק סרטונים שהתרגום שלהם מושלם, בסרטון הנוכחי חרגנו ממנהגנו. קיימות אי דקויות בתרגום, אתם מוזמנים להיכנס לעריכת התרגום של יוטיוב ולשפר את התרגום.

 

רמות של עושר

ערוץ היוטיוב Casually Explained (הסבר כלאחר יד) מעלה סרטונים בכל הנושאים הסובבים אותנו בחיינו. לפי דף הבית של הערוץ "אם אתם מחפשים תשובות לשאלות על החיים וויקיפדיה סגורים בשל עבודות תחזוקה אין צורך לחפש במקום אחר, אנחנו כאן כדי לעזור". נכון לחודש דצמבר 2019 הערוץ צבר 2,580,817 מנויים ו- 223,189,412 צפיות. הסרטון הפעם – רמות של עושר.