מתקפת השביעי באוקטובר

באתר זה מה זה (זהמהזה) zemaze.co.il, מיזם שיתופי חברתי להעלאת סרטונים מכל העולם עם כתוביות בעברית תמצאו סרטונים תחת הערך מתקפת השביעי באוקטובר.

האם חמאס מוכן לנהל משא ומתן לגבי נשקו?

האם חמאס מוכן להסכם

האם חמאס מוכן לנהל משא ומתן לגבי נשקו? תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © AlArabiya, רשת הטלוויזיה בשפה הערבית הממוקמת בדובאי,

בכיר חמאס מוסא אבו מרזוק: חמאס מוכן לנהל משא ומתן לגבי נשקו.

המשמעות הרחבה של מתקפת 7 באוקטובר עבור חמאס.  ההרס ההומניטרי, הצורך בשינוי אסטרטגי והאפשרות לפתיחת משא ומתן לגבי עתיד הנשק.

עיקרי התוכן בסרטון:

  • חרטה והתבוננות על ההשלכות:
    מוסא אבו מרזוק מציין שאם היה מודע מראש להיקף ההרס שיפגע בעזה בעקבות מתקפת 7 באוקטובר, לא היה תומך בה. הוא מסביר שהידע על ההשלכות היה משנה את האסטרטגיה וההחלטות בתוך חמאס.

  • שינוי באסטרטגיה ובגישה הפנימית:
    לדבריו, האסטרטגיה שהובילה למתקפה נעשתה מבלי להבין במלואה את ההשפעות ההומניטריות והחברתיות. ההרס העצום מעזה גרם לכך שישנם סימנים לשינוי בגישת ההנהגה והדיונים הפנימיים בארגון.

  • פתיחות למשא ומתן בנוגע לנשק:
    אחד מהמסרים המרכזיים הוא שהמציאות החדשה – עם ההרס הרב בעזה – יצרה עניין לפתוח בשיחות משא ומתן על עתיד הנשק של חמאס. לפי דבריו, שינוי זה עשוי להיות חלק מהמאמץ להתאים את הפעילות הארגונית למציאות השטח.

  • השפעה אסטרטגית ופוליטית:
    מוסא אבו מרזוק מתייחס גם לכך שההתרחשויות הללו משפיעות על דעת הקהל בתוך חמאס ועל הלחץ הפנימי, מה שעשוי להוביל לשינויים באסטרטגיה הכוללת ולהתכונן לשינויים עתידיים – גם במישור הפוליטי וגם במישור הצבאי.

שחרור ששת החטופים

שחרור החטופים ועסקת הפסקת האש

שחרור ששת החטופים. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © ערוץ 9 (ברוסית: 9 Канал Израиль על שחרור בני הערובה הישראלים בשבת 22/02/2025

מבט מעמיק על שחרור בני הערובה והשלכותיו, תוך התמקדות בהיבטים הפוליטיים, הביטחוניים וההומניטריים של האירוע.

הסרטון מתמקד בשחרור ששת החטופים הישראלים על ידי חמאס ב-22 בפברואר 2025. החטופים ששוחררו הם: אברה מנגיסטו, הישאם א-סייד, טל שהם, עומר ונקרט, עומר שם טוב ואליה כהן. הסרטון מציג דיון מעמיק על האירועים שהובילו לשחרורם, התגובות הבינלאומיות והשלכות אפשריות על המצב הביטחוני והפוליטי באזור.

במהלך הדיון, המומחים מתייחסים גם להחלטת ישראל לעכב את שחרורם של למעלה מ-600 אסירים פלסטינים, בעקבות טקסי השחרור הפומביים שערך חמאס, בהם נעשה שימוש בחטופים לצורכי תעמולה. המשתתפים בסרטון מנתחים את השפעת ההחלטה הזו על הסכם הפסקת האש ועל היחסים בין הצדדים.

הסרטון מספק פרשנות וניתוח של המצב הנוכחי, כולל התייחסות ללחצים הפוליטיים הפנימיים בישראל, דרישות חמאס והמעורבות של מתווכים בינלאומיים בניסיון לשמר את היציבות באזור.

ישראל בצומת דרכים

עסקת החטופים והשלכותיה

ישראל בצומת דרכים. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב ©  Friends of the IDF – FIDF (ידידי צבא ההגנה לישראל). הארגון הוקם בשנת 1981 על ידי קבוצת ניצולי שואה. הארגון דואג לחינוך ורווחת הגברים והנשים המשרתים בצה"ל וכן משפחות הנופלים. המטה הראשי בעיר ניו יורק, FIDF הוא תאגיד ללא מטרות רווח שמפעיל 15 משרדים אזוריים בארצות הברית ובפנמה. FIDF מחויבת לספק לחיילי צה"ל אהבה, תמיכה וטיפול במאמץ להקל על הנטל שהם נושאים.

מעודכן לתאריך 16/02/2025

על הדיון שהתקיים ב-16 בפברואר 2025

מפגש הזום שהתקיים ב-16 בפברואר 2025 עסק באתגרים הביטחוניים המרכזיים של ישראל ובמדיניות האזורית והעולמית המשפיעה על מצבה.

לסטיבן וייל, מנכ"ל FIDF, הצטרף ד"ר ג'ונתן שאנצר (Jonathan Schanzer), סגן נשיא בכיר למחקר של הקרן להגנה על דמוקרטיות (FDD).

הדיון היה על צומת הדרכים בה נמצאת כעת ישראל כשברקע עסקת שחרור החטופים והסכם הפסקת האש. ד"ר שאנצר הציג ניתוח מעמיק של ההתפתחויות האחרונות והשפעתן על ביטחון ישראל, תוך התמקדות בהמלצות לשיפור עמדתה האסטרטגית של המדינה בזירה האזורית והבינלאומית.

הקרן להגנת הדמוקרטיות (FDD)

הקרן להגנת הדמוקרטיות (FDD) היא מכון מחקר לא מפלגתי שבסיסו בוושינגטון. הארגון נוסד זמן קצר לאחר הפיגועים ב-11 בספטמבר 2001. המכון מתמקד בביטחון לאומי ומדיניות חוץ. המכון אינו מקבל תרומות מממשלות זרות. הקרן מבצעת מחקרים מעמיקים ומייצרת ניתוחים מדויקים בזמן אמת. הקרן מזהה גם פעילויות בלתי חוקיות במטרה לחזק את הביטחון הלאומי של ארה"ב. המחקרים נעשים על ידי מומחים ממגוון רקעים – ממשל, מודיעין, צבא, מגזר פרטי, אקדמיה ועיתונאות.  

ד"ר ג'ונתן שאנצר

ד"ר ג'ונתן שאנצר הוא סופר אמריקאי וסגן נשיא בכיר למחקר בקרן להגנה על דמוקרט ג'ונתן מפקח על עבודתם של המומחים והחוקרים של הארגון. שאנצר ידוע כתומך בישראל וכמבקר חריף של משטרים וגורמים הפועלים נגדה, במיוחד איראן, חמאס וחזבאללה. הוא מתמחה במזרח התיכון. בין הנושאים – מימון טרור, מדיניות ארה"ב באזור וקשרי גורמים פלסטיניים ואיראניים עם קבוצות קיצוניות.בנוסף, הוא תומך בחיזוק הבריתות של ארה"ב עם ישראל ועם מדינות ערביות מתונות המתנגדות להשפעת איראן.

האתגרים הביטחוניים המרכזיים של ישראל

המפגגש עסק באתגרים הביטחוניים המרכזיים של ישראל ובמדיניות האזורית והעולמית המשפיעה על מצבה.

סטיבן וייל וג'ונתן שאנצר דנו על הסכם הפסקת האש וחילופי בני הערובה הנוכחיים בין ישראל לחמאס. ד"ר שאנצר סיפק תובנה בלעדית לגבי כוונותיהם ומטרותיהם של גורמים ישראלים שסייעו בגיבוש העסקה. הוא הרחיב את ההשלכות הגיאופוליטיות האזוריות הרחבות יותר של המשך העסקה או חידוש המלחמה. בנוסף הוא דיבר על השפעת הממשל האמריקאי החדש על המצב. סטיב וג'ונתן מדברים גם על המלחמה בין ישראל לחזבאללה ועל הצפוי עם סיום הפסקת האש הנוכחית. לבסוף, השניים דנים בתרחישם הצבאיים העתידיים בין ישראל, איראן והחות'ים בתימן.

עיקרי תוכן הדיון

  • אתגרי הביטחון של ישראל:
    • האיום האיראני: תוכנית הגרעין של איראן, תמיכתה בארגוני טרור כמו חיזבאללה וחמאס והשפעתה על חוסר היציבות באזור.
    • חיזבאללה ולבנון: עליית המתיחות בצפון ישראל והיערכות צה"ל להתמודדות עם איום אפשרי.
    • עזה: התפתחויות לאחר העימותים האחרונים, שיקום חמאס והשלכות ביטחוניות.
  • היחסים האסטרטגיים בין ישראל לארה"ב:
    • הסיוע הצבאי האמריקאי לישראל, כולל מימון מערכת כיפת ברזל ושיתופי פעולה טכנולוגיים.
    • בחינת מדיניות הממשל האמריקאי כלפי ישראל, כולל השפעתו על יחסי ישראל עם מדינות ערב.
  • הסכמי אברהם ובריתות אזוריות:
    • התקדמות בנורמליזציה עם מדינות ערב, כולל הסכמים עם איחוד האמירויות, בחריין וייתכן שגם סעודיה.
    • שיתוף פעולה מודיעיני וצבאי אזורי נגד השפעת איראן.
  • המצב ברשות הפלסטינית:
    • חוסר היציבות הפוליטית ברשות, תפקידה של הרשות במניעת טרור והאפשרויות להסדר עתידי.
  • איומי טרור ולוחמה היברידית:
    • התפתחות איומי טרור באמצעות לוחמה קיברנטית, תקיפות רחפנים ושיטות לחימה מתקדמות.
    • הקשרים בין גורמי טרור במזרח התיכון לקבוצות ג'יהאד עולמיות.
  • המלצות מדיניות:
    • חיזוק הברית האסטרטגית עם ארה"ב ושמירה על יתרון צבאי איכותי.
    • הצורך בהגברת הלחץ הבינלאומי על איראן.
    • קידום יציבות אזורית דרך שיתופי פעולה צבאיים וכלכליים עם מדינות ערביות מתונות.

תרגום תוכן הדיון 

סטיבן וייל:

ג'ונתן הולך לתת לנו ניתוח אסטרטגי מדהים של המצב הכולל הרבה משתנים וכל כך הרבה גורמים. איך העסקה נראית ומהן ההשלכות, הן במונחים של עזה וגם בפוטנציאל למלחמה רב-חזיתית.

ג'ונתן שאנצר:

מה שאנחנו רואים עכשיו זה מצב מאוד נזיל. ברור שאני חושב שזה מצב חיובי שדונלד טראמפ אמר שהוא רוצה את כל החטופים יוצאים עכשיו. ונתניהו כמובן מאוד שמח לראות שזאת התוצאה הישירה של השיחות שהתקיימו בינו לבין טראמפ בבית הלבן. אבל אני חושב שישנם כמה דברים שצריך לציין.

דבר ראשון, כפי שהבנתי משיחות עם שני ישראלים ממחברי העסקה התלת-שלבית הזו. ישראל, או לפחות אלה שחיברו את העסקה, לא רצו לעבור לשלב ב'. במילים אחרות, שלב א' היה לשחרר את הנשים, ילדים, קשישים, חולים ופצועים שלא היו מעורבים בסכסוך הצבאי. שלב ב' היה שחרור חיילי צה"ל והשלישי יהיה בעיקר החזרת גופות. אבל בכניסה לשלב ב' ישראל הייתה אמורה להסכים לסיום המלחמה, סוף הסכסוך. הישראלים לא רצו לעשות את זה. למי שרוצים לראות את צה"ל מפרק את חמאס, שלב ב' היה פשוט בלתי נסבל. אז הגענו למקום שהיה צפוי במידה רבה כשחושבים על המטרות הישראליות. מנהלי המשא ומתן בדוחא לא קיבלו אור ירוק מביבי להמשיך לנהל משא ומתן ליישום שלב ב'. זה בסופו של דבר מה שאנחנו רואים עכשיו. חמאס מסרב לשחרר בני ערובה נוספים. מה שלא ציפינו זה שטראמפ ייצא ויגיד שכל ההימורים הסתיימו ושהוא ייתן לישראל אור ירוק מלא להיכנס לעזה כדי לפרק את חמאס ואולי לסיים אחת ולתמיד את האיום מחמאס. אבל אני חושב שיש רמות נוספות של ניתוח שעלינו להסתכל עליהן.

אם המלחמה תתחיל שוב, אני כמובן חושב שזה דבר חיובי מאוד שלישראל יש אור ירוק לפרק את חמאס. אבל באותו הזמן ראינו הצהרות המגיעות מהחות'ים בתימן למשל, שהם הפעילים ביותר מבין השלוחים של איראן במהלך החודשים האחרונים.

החות'ים מסוגלים שוב לירות על תל אביב ומקומות אחרים בישראל. הם לא מפחדים מההשלכות כמו שהיה כשארה"ב וישראל היכו בהם אחרי ששלחו את הרקטות והטילים לעבר ישראל. השאלה הגדולה כרגע היא כשדונלד טראמפ מזהיר את החות'ים באזהרת המאה מתגובה. לא ברור היכן אנחנו עומדים.

זה יהיה העימות הראשון של טראמפ עם ארגון הטרור הנתמך על ידי איראן. אבל אלה לא רק החות'ים שעלולים להוות איום על ישראל. יש לנו חזית פוטנציאלית חמה בלבנון. צה"ל היכה בחזבאללה אבל לא לגמרי. אני מתכוון שעדיין יש מנהיגים צבאיים ומפקדים שמסוגלים להילחם בישראל. האם הם יבחרו בכך? אנחנו יודעים שהם כבר חלשים ואולי לא ירצו לסבול יותר נזק. ארסנל הטילים, מזל"טים ורקטות שהיה לחזבאללה הוערך בתחילת המלחמה בכ-150,000 עד 180,000 טילים. לפי הדיווחים ששמעתי מישראלים, ישראל השמידה שני שליש מהארסנל הזה. אלה כמובן חדשות נהדרות. אבל זה אומר שלחזבאללה יש עדיין יש 50,000 עד 60,000 חימושים. הם עדיין יוכלו להשתמש בהם נגד ישראל אם יבחרו בכך.

לאיראן יש עדיין שלוחים הפועלים בגדה המערבית. ראינו פעילות צבאית עצומה בגדה המערבית אפילו במהלך הפסקת האש הזו. אני מודאג מכך שחמאס, הג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני וקבוצות אחרות יתגייסו לעסוק באלימות מתואמת יותר נגד ישראל. ויש לנו את עיראק עם עשרות מיליציות שיעיות חמושות בטילים ומזל"טים שיכולות גם הן לתקוף את ישראל. ואז יש לנו גורם בלתי צפוי חדש בסוריה. עם ממשלה חדשה שמנוהלת על ידי קבוצת היאת תחריר א-שאם HTS  א-נוסרה, אל קאעידה לשעבר. הם אומנם נשבעו שהם רוצים להישאר מחוץ למלחמה הזאת אבל זו תהיה הפעם הראשונה שאבו מוחמד אל-ג'וּלַאנִי, מנהיג HTS יתמודד עם הדילמה אם להצטרף למלחמה הזו נגד ישראל.

גורם בלתי צפוי נוסף מנקודת מבט צבאית היא איראן עצמה. אנחנו יודעים שעוד באוקטובר 2024 ישראל השמידה, במפגן מרהיב של כוחות צבאיים, כמעט את כל ההגנה האווירית האסטרטגית, אם לא את כולה וגם את יכולות ייצור הטילים הבליסטיים של איראן. יש להם עדיין משהו כמו 2,000 או יותר טילים בליסטיים שעומדים לרשותם. הם יכולים לירות אותם לעבר ישראל אם הם ירצו. אז השאלה היא, בזמן שלישראל יש תוכנית להשמיד את חמאס וללא ספק לצה"ל יש תוכנית כזאת, השאלה היא מה התוכנית של איראן ואיך זה אמור להתקדם עכשיו.

דבר אחרון סטיב, אני רק אציין שכולנו דיברנו הרבה על ההערות של טראמפ בנוגע ליום שאחרי בעזה. אני טוען שהדברים שהוא כבר אמר שיש לאפשר לתושבי עזה לעזוב את רצועת עזה אם הם רוצים בכך אלה דברים חיוביים. לאפשר בנייה מחדש של רצועת עזה. לא בטוח שאני אוהב את הרעיון שארצות הברית תיקח על עצמה את מלוא הנטל. בהחלט אני לא רוצה לראות אנשי שירות אמריקנים פרוסים בעזה. אני מעדיף אפילו לא לראות שם קבלנים אמריקנים. הייתי רוצה לראות את העולם הערבי לוקח אחריות על מה שקרה. לאורך שנים הם פינקו את חמאס והקלו עליו. הם לא דרשו את פירוקו, הם לא דחקו את חמאס מהתמונה מבחינה פוליטית. הם אימצו אותו ולכן אני חושב שהמצרים, הסעודים, האמירויות והירדנים כולם נושאים כאן באחריות כלשהי. ואני חושב שזה טוב שדונלד טראמפ דוחף אותם לקחת קצת אחריות.

אני חושב שהדבר השני שמאוד חיובי כאן הוא שדונלד טראמפ מנפץ איזו חשיבה לאומנית ערבית ארוכת שנים עוד ממלחמת העצמאות של 1948 ו-1949. בזמנו כל מדינות ערב התאחדו בדעה שהפלסטינים לא יועברו למקום אחר והם לא יורחקו משטח הארץ אותו הם ראו כחלק מהפרויקט הפלסטיני, מה שדונלד טראמפ אומר עכשיו זה שזה לא בר קיימא ברצועת עזה. אנחנו צריכים לטפל בזה, אנחנו צריכים לאפשר לאנשים לעזוב. זאת חרב שאתה לא רוצה שתיפול עליך. יש לך אינטרסים אחרים. ואנחנו מתחילים להכריח את העולם הערבי לפחות להתחיל לחשוב מחוץ לקופסה ולהראות גמישות מסוימת. אני לא אומר שבסופו של יום דונלד טראמפ הולך לפרק את הלאומיות הפלסטינית או להוציא בכוח פלסטינים משטח בו הם רוצים לחיות. אבל אני חושב שמה שהוא עושה זה לומר לעולם הערבי ולפלסטינים שאם אנשים רוצים לחיות חיים אחרים שבהם הם לא נאלצים להיות סמלים חיים של המטרה הפלסטינית יש כעת חלון לעשות זאת. כי נשיא ארצות הברית כפה את הנושא. אז אני חושב שזה חיובי.

עכשיו, לצד החיובי השני, אני רק אציין שהסעודים ייצפו. הם חלק מקואליציית מדינות ערב שדחו את קריאתו של דונלד טראמפ לפינוי העזתים מרצועת עזה. העובדה שהסעודים התנגדו לזה, כמה אנשים אמרו שזה יחזיר את הנורמליזציה. הייתי טוען כאן שזהו העניין הפותח בדיאלוג שהיה בלתי נמנע בין ארצות הברית לסעודיה. הסעודים רוצים דברים מסויימים מארצות הברית. הם רוצים את הזכות להעשיר אורניום על אדמתם. הם רוצים הסכם הגנה עם ארצות הברית, הם רוצים הגנה אווירית, הם רוצים יכולות התקפיות. אולי הם ירצו את ה- F35. הם רוצים למכור נפט לשאר העולם והם רוצים שאמריקה תוודא שהמדינה שלהם בטוחה מאיומים סביבה. זו רשימה ארוכה. אז ארה"ב אומרת לסעודיה שהיא צריכה להתקדם בהקשר לעזה. ובכך מתחילה האפשרות לשיחות לעסקת נורמליזציה אפשרית עם ישראל וסוג של הסכם עם ארצות הברית. אז אני לא רואה את הדחייה של ערב הסעודיה כרגע כשלילית. אני רואה את זה כתחילתה של שיחה שנעצרה כאשר דונלד טראמפ הפסיד בבחירות בשנת 2020. ג'ו ביידן החזיר אחורה את הסיבה לנורמליזציה שנים אחורה. אבל עכשיו אנחנו מקבלים הזדמנות לצפות מקרוב במוחמד בן סלמאן יורש העצר של ערב הסעודית ודונלד טראמפ מחדשים את מה שהתחילו בזמן הכהונה הראשונה של טראמפ.

אז יש סיכונים משמעותיים ויש הזדמנויות משמעותיות. כשאנחנו מסתכלים כעת על מספר השבועות הראשונים של ממשל דונלד טראמפ ומערכת היחסים המחודשת שלו עם נתניהו.

סטיבן וייל:

תודה ג'ונתן. כמה שאלות על 50,000 הרקטות הפוטנציאליות שעדיין בידי חזבאללה ברחבי לבנון. מה אנחנו יודעים על הכוח שלהן? לפני המלחמה ה -CIA אישר שהיו להם יותר מ-2,000 טילים מונחים מדויקים. יש להם לטווח ארוך, יש להם טווח בינוני ויש להם רקטות קצרות טווח. מה מהארסנל עדיין קיים? האם זה בעיקר רקטות קצרות טווח או שחלק מהרקטות הן לטווח ארוך?

ג'ונתן שאנצר:

זה שניהם. ברור שהישראלים עשו עבודה טובה רבה בדרום לבנון. צה"ל נפרס ועדיין פרוס שם וממשיך למצוא ולהשמיד כלי נשק. הרקטות קצרות הטווח לא יתרוקנו לגמרי. אבל אני חושב שהרבה מהן נמצאו והן הושמדו או נשלחו למקום אחר. שמעתי דרך אגב שלפחות היה רעיון לשלוח כמה מהם לאוקראינה למשל כדי לאפשר להם להשתמש בהם במלחמה נגד רוסיה. זה רעיון שאני אאמץ לחלוטין, אני חושב שזו דרך חיובית שישראל יכולה לתרום למאמץ הזה מבלי להכניס סיכון נוסף למשחק.

מה שמדאיג אותי זה מה שקיים מעל לנהר הליטני. אלה רקטות לטווח בינוני וארוך יותר. ככל שאתה מתקדם יותר צפונה כך זה יהיה יותר קשה לישראל למצוא את הרקטה האחרונה בין אם היא מונחית ומדוייקת, שמעתי שכרגע יש אולי 1,500 מהן שנשארו, אולי פחות. אנחנו יודעים שהישראלים עשו הרבה תקיפות מדויקות ברחבי לבנון כדי לנסות לשחוק את היכולת הזו. אבל היא לא נעלמה. ולכן מה שיש לנו כרגע הוא עדיין איום.

כעת נשאלת השאלה האם חזבאללה מעוניינים לאתגר את ישראל, בידיעה שצה"ל יגרום להם נזק משמעותי נוסף. זה יתווסף לפעולות הביפר והסיכולים הממוקדים של מנהיגיה הבכירים והשמדת הארסנלים שלהם. חזבאללה במצב גרוע.

אבל אני אגיד שיש כמה דברים מסוכנים שקורים עכשיו שיכולים להסלים סכסוך בין חזבאללה לישראל. אחד מהם הוא סופה של הפסקת האש. אני חושב שזה עומד לקרות בקרוב, אנחנו מצפים לזה בשבת הבאה. אנחנו נראה אם ​​יקרה משהו שישנה את המסלול של זה. הדבר השני זאת השיחה ממורגן אורטגוס, סגנית השליח למזרח התיכון שעובדת עם סטיבן ויטקוף. היא הודיעה שישראל חייבת לסגת מדרום לבנון ב-18 בפברואר. זה בשבוע הבא. והכוחות המזוינים הלבנוניים לא קיבלו שליטה על שטח שהיה פעם בשליטה מלאה של חזבאללה מדרום לנהר הליטני. אם הם לא יעשו את זה הם ייכשלו.

אנחנו מדברים על יישום החלטה 1701 של מועצת הביטחון של האו"ם כבר עשרות שנים. במשך שנים אנחנו מדברים על איך הכוחות המזוינים הלבנונים צריכים לפרוס את כוחותיהם, איך יוניפי"ל צריכים לשמור על חזבאללה ולמנוע מהם להתפרס מחדש בכל אזור דרום לבנון. זה לא יקרה עכשיו. הכוחות המזוינים של לבנון לא מוכנים. הממשלה החדשה של לבנון, אלה לא אנשים שמוכנים. אין להם רצון פוליטי ואין להם את היכולת להיכנס למאבק ולהסתבך עם חזבאללה.

אני מוסיף לטעון שהממשלה החדשה שהוקמה זה עתה בלבנון, כולם מדברים על איך שהיא יותר פרגמטית ושהיא באמת רוצה להפוך את השולחן על חזבאללה ולשנות את הסטטוס קוו בלבנון. הרשה לי רק להבהיר היטב, נשיא לבנון ג'וזף עאון, ראש הכוחות המזויינים לשעבר, לא עשה כלום במשך שנים, ישב וצפה בחזבאללה משתלט על המדינה שלו. צבא לבנון, שותף למשבר שאנחנו רואים כעת בלבנון, ראש הממשלה החדש נוואף סלאם זהו האיש שהיה נשיא בית הדין הבינלאומי וכשהוא עמד בראש הגוף הזה הוא התחיל להעמיד לדין את ישראל על הפשע של הגנה עצמית. אני לא מצפה שהוא ירים אצבע על חזבאללה בכל דרך משמעותית. ועומדים עכשיו להיכנס ארבעה, אולי חמישה חברים ממפלגת אמל שתהיה חלק מהממשלה הזו.

מפלגת אמל הם בעלי ברית פוליטיים של חזבאללה. זאת לא ממשלה עליה אנחנו יכולים לסמוך. אני חושב שנוכל עדיין לנסות לחוקק רפורמה, אנחנו עדיין יכולים לנסות לדחוף את הממשלה הזו להשתפר. אבל לא הייתי מצפה שהממשלה הזו בלבנון תמנע מחזבאללה להשתלט בחזרה על העמדות שהתפנו מדרום לליטני שם ממשיכים הישראלים לשלוט כרגע. אני רוצה לראות את צה"ל נשאר שם ואני חושב שזה יהיה מאוד מעניין לראות איך הדיון הזה מתפתח בין עכשיו ל-18 בפברואר.

סטיבן וייל:

לגבי מעורבות איראן, אם איראן תתערב הם יזמינו תגובה מישראל שברור שתהיה. לישראל יש את היכולת לעשות נזק משמעותי מאוד לנכסים האסטרטגיים שלהם. בין אם תקיפת מתקני העשרת האורניום, בין אם תקיפת המחסנים של הטילים הבליסטיים. אז יש סבירות גבוהה שאיראן עצמה לא תתערב. היא תשתמש במקום זאת בפרוקסי שלה. האם יש סיכוי שבמשוואה זו כשאיראן משתמשת בפרוקסי שלה מול ישראל וארצות הברית זה ייחשב כמעורבות ישירה של איראן ונכרות את ראש התמנון? האם שמעת שיחות בכיוון הזה?

ג'ונתן שאנצר:

אתה שואל את שאלת מיליון הדולר סטיב. ואני חושבים שהישראלים, אנחנו יודעים איפה הם נמצאים, אני חושב שהם רואים את ההזדמנות. אין להם את כל המערכות שהם צריכים כדי לעשות את כל הנזק שהם היו רוצים לעשות לתוכנית הגרעין האיראנית למשל. חלק מהמתקנים הללו נמצאים בין הרים קבורים עמוק מתחת לאדמה. אלו דברים להם הישראלים יזדקקו לארה"ב ואין דבר שהישראלים רוצים יותר, שהאמריקאים יעשו חלק מההעבודה הזאת בזמן שהם עושים אולי את השאר.

אבל אני חושב שיש שאלה גדולה שמסתמנת כרגע. אם תסתכל מקרוב על הרטוריקה של הנשיא, מה שהוא בעצם אמר זה שהלחץ המקסימלי נגד המשטר כבר מתנהל נכון. אנחנו מחזירים את הסנקציות האלה ולישראל יש אור ירוק לתקוף את חמאס. ודרך אגב כנראה גם לפגוע בכל השלוחים שאיראן מפעילה כנגד ישראל.

פגיעה באיראן עצמה לא נראית כמו משהו שהנשיא מתלהב ממנה כרגע. הוא כבר הזכיר בכמה הזדמנויות את התפיסה הזו שאולי ירצה לנסות להשיג עסקה עם איראן. בעיני זאת תפיסה מאוד קיצונית ומסוכנת. דבר ראשון, זה נותן חבל הצלה למשטר שמבין שכל עוד הוא מנהל משא ומתן הוא בטוח. זאת הייתה בעצם האסטרטגיה שלהם במהלך שנות אובמה ובמידה מסוימת אפילו במהלך שנות ביידן. למרות שהעסקה מעולם לא הושלמה.

אז מה שהייתי אומר כרגע הוא שהישראלים צריכים להיות זהירים מאוד מהמצב העדין הזה. הם לא יכולים להכעיס את נשיא ארצות הברית כשהם צריכים לעבוד עם ארצות הברית. הם צריכים להיות סבלניים ולדעתי יינסו להביא את הנשיא לעמדתם, אבל כרגע לא נראה שהנשיא מכוון לתקיפה באיראן. אולי הוא ייתן לישראלים אור ירוק לעשות את זה בעצמם. אבל כרגע הוא נראה כאילו הוא רוצה להפעיל לחץ על המשטר להביא אותם להסכמה. וכידוע לנו זו דרך מסוכנת אותה כבר עשינו בעבר.

סטיבן וייל:

השאלה השנייה לגבי חזבאללה והחות'ים. באירוע בו חזבאללה ייצטרפו לחמאס ולשאר השלוחים של איראן. יש מיטה חמה של חזבאללה בעמק הבקאע.

יש מיטה חמה של חזבאללה בשכונות הדרומיות של ביירות. כל אלה יהיו מגרש המשחקים אם הקרבות ייתחדשו. היו תקיפות אוויריות באזורים האלה אבל לא היו קרבות משמעותיים במהלך המלחמה באוקטובר ובנובמבר. זאת השאלה הראשונה. השאלה השנייה היא אם החות'ים יתחילו לירות רקטות. וזה ברור שאין אזור אחד מרוכז ממנו הם יורים. הם משתמשים במקומות מרוחקים וכו'. האם אתה יכול לראות אולי חיילים אמריקאים ומעורבים אחרים יגיבו לשלוחים במקרה שהם יתחילו לתקוף את ישראל?

ג'ונתן שאנצר:

אלה שאלות מרתקות למחשבה. תראו, היו הרבה מטרות שנפגעו. הישראלים היו מאוד זהירים במלחמה. הם נלחמו בניסיון לא להסלים. שים לב שהנשק שהוחזק על ידי ממשל ביידן כבר שוחרר ע"י טראמפ. זה אומר שפצצות ה- MK-84 החזקות האלה ששוקלות 2,000 פאונד, יכולות לשמש נגד חזבאללה במיקומים האלה שציינת. ולכן אני חושב שיש פוטנציאל לעשות נזק גדול לחזבאללה אם יחליטו להיכנס לפעולה.

אני חושב שזאת שאלה פתוחה אם הם יעשו את זה. אני חושב שכרגע הם מלקקים את הפצעים שלהם. כשאני מנסה להבין, אני חושב שהם עסוקים בלבנות מחדש את ההנהגה שלהם, שישראל הוציאה להם את הקרביים. לדרגים הבכירים שלהם נלקחו הרבה מהיכולות. ודרך אגב אם תקשיבו לשר הביטחון לשעבר גלנט שפשוט יצא לאחרונה ודיבר על התוכניות שהיו לישראל ל-11 באוקטובר, ממש ארבעה ימים אחרי מתקפת השביעי באוקטובר, הייתה תוכנית לגרום אפילו לנזק גדול יותר לחלק מהיכולות של חזבאללה. סביר מאוד שזה עדיין קיים.

אז הייתי צופה בזהירות רבה אם חזבאללה מחליט ללכת בכיוון הזה. יש לישראל הזדמנות לגרום לחזבאללה נזק משמעותי נוסף. הבעיה כמובן היא שככל שתרחיב יותר את המלחמה הזו, כך ייגרם לך יותר נזק בכל מה שקשור ללבנון. ושם אני חושב שתתחילו לראות את הקהילה הבינלאומית זועקת ומנסה למנוע את הנזק הקטסטרופלי הנרחב שיתרחש ללא ספק אם מלחמה כזו תמשך שם.

אבל אני חושב שחזבאללה מאוד זהיר וכנראה גם איראן זהירה כרגע, איראן מנסה לבנות מחדש את מה שהיה הפרוקסי החזק ביותר שלה. הוא כבר לא כל כך חזק.

בהקשר לתימן, אני חושב שזאת שאלה מרתקת והסיבה שאני חושב שזה מרתק היא שהחות'ים הפכו לסוגיה מפלגתית כאן בארצות הברית. אם אתה זוכר, כשדונלד טראמפ עזב את תפקידו בתקופת הטרור במהלך הקדנציה הראשונה שלו, הוא הגדיר את החות'ים כארגון טרור. במשרד החוץ, תוך ימים של ביצוע ההצעה, המינהל נכנס והם מחקו את זה מהרשימה. למה הם עשו את זה? בגלל שהם היו צריכים לוודא שסיוע הומניטרי יכול לעבור לתימן, שזה דבר שטותי.

יש לנו קבוצות אחרות שהגדרנו כארגוני טרור, כולל חמאס דרך אגב, שם הסיוע ממשיך לזרום לרצועת עזה. למרות שהיו בשליטה והם שולטים באופן נומינלי. אין לנו בעיה לספק סיוע למקומות שכן נשלטים על ידי קבוצות טרור. אבל מה שקרה כתוצאה מההכתרה המופרכת הזאת של החות'ים, הנושא נהיה למפלג פוליטי שבו ראה טראמפ מדיניות שגוייה של ביידן וביידן ראה מדיניות שגויה של טראמפ. אז עכשיו החות'ים חזרו, דונלד טראמפ הוסיף אותם בחזרה לרשימה. אבל אני חושב שאם נתחיל לראות אותם מתעסקים שוב בפעולות איבה, לא רק תוקפים את ישראל בטילים בליסטיים אלא גם מטרידים ספינות בים האדום, יכול להיות שזה יהיה הגורם שיוביל למעורבות גדולה יותר של ארה"ב.

תיאורטית כבר יש קואליציה בינלאומית שנמצאת בים האדום כדי להגן על נתיבי שייט. במציאות, הם לא עשו כלום. אני מתכוון לצי האמריקני. ראיינתי בפודקאסט שלי סרן מנושאת המטוסים אייזנהאואר שאמר שהספינה שלו ספגה אש והיה מעורב ביותר פעולות איבה מכל קרב אחר מאז מלחמת העולם השנייה, ולא היינו בהתקפה. נקטנו פעולה התקפית נגד החות'ים אבל אפילו לא התחלנו לגרד את פני השטח מבחינת היכולות האמריקאיות. אז שם יש אפשרות אמיתית לכך.

אבל תראה, הנשיא עומד בראש מפלגה רפובליקנית במיוחד שחווה סכיזופרניות מסוימת. אם תרצו, ישנם כרגע אינטרנציונליסטים שצברו כוח משמעותי בתוך ממשל טראמפ. אני חושב על אנשים כמו מרקו רוביו, מייקל וולץ, אליס סטפניק ואחרים. אלה אנשים שמתעסקים בכוח האמריקני ומשתמשים בו, מה שמפעיל את אמריקה. ואז יש אחרים בממשל החדש, אותם הייתי מכנה ניאו בדלנים שיתנגדו לפריסה של כוחות אמריקאים אפילו נגד מעצמת טרור בינונית כמו החות'ים. כי הם לא רוצים לראות את אמריקה מעורבת בהסתבכויות זרות.

לכן אני חושב שלנשיא יש כמה אפשרויות מעניינות והוא ינהל כמה ויכוחים מרתקים בחדר הסגלגל אם וכאשר יהיה מדובר בתרחיש כזה שאתה מצייר עם החות'ים סטיב.

סטיבן וייל:

האם יש לנו מודיעין טוב יותר היום שנוכל מבחינת הפוטנציאל להכות את החות'ים בצורה מסוימת שתוכל לשתק אותם? אני מתכוון, נראה שעד לנקודה זו כל מה שנעשה לא הצליח להשפיע על היכולת לתקוף את ישראל.

ג'ונתן שאנצר:

זו שאלה מצוינת. שאלתי את אותו הדבר כשהייתי בישראל ודיברתי עם לבכירים שם. התשובה היא כן. התשובה היא שהיכולת המודיעינית רק זינקה לשחקים מבחינתה של ישראל. תזכור שבישראל חיים המון יהודים ממוצא תימני. אלו אנשים שמתגייסים כעת לשירות בגלל שהם מבינים את השפה ומסוגלים להבין את הנאמר. זה המידע המודיעיני שמעובד כעת על ידי דוברי תימנית בישראל.

אבל זה מעניין כי אתה יודע, כשהייתי לפני מספר בערב הסעודית ושאלתי את הסעודים מה הסיכויים שהחות'ים יתקפו את ישראל? ומה ששמענו אז, וזה היה נכון במשך מספר שנים, זה שהחות'ים לא היו מעוניינים לתקוף את ישראל. כנראה שמשמרות המהפכה האסלאמית אמרו להם שהם צריכים לתקוף את ישראל, יועצי חזבאללה שהוזעקו לתימן ניסו לעודד את החות'ים לירות לעבר ישראל. החות'ים סירבו. לאחר ה- 10/07 הדברים השתנו. הם הביטו בדם של יהודים שנשפך על אדמת ישראל והתחילו להבין שזו פתיחת העונה נגד ישראלים ונגד יהודים במזרח התיכון. כך הם ראו את זה. ולכן לא היה צריך הרבה כדי שהם התחילו לעסוק בהתקפות הטילים הבליסטיים הללו.

ומה שאנחנו רואים מתימן כרגע זה מדהים. אני לא חושב שבהיסטוריה של הטרור הייתה אי פעם קבוצת טרור בעלת יכולות לשיגור טילים בליסטיים כמו שיש כרגע לחות'ים, בכל קנה מידה.

לצורך העניין, ראינו טילי סקאד ודברים לטווח בינוני כמו אש"ף בלבנון למשל. או חלק מהמיליציות השיעיות בעיראק או בסוריה. מדובר בטילים למרחקים ארוכים שעוברים 1,400 קילומטרים כשהם חוצים את פני כל חצי האי ערב בדרכם לתקוף את ישראל בדייקנות יחסית. זה סוג הדברים עליהם אנחנו צריכים לצפות בזהירות רבה, זאת דינמיקה מסוכנת שאנחנו לא יכולים לנרמל.

אז אני חושב שוב שזה המקום שבו ארה"ב עשויה לרצות לשקול. אבל הוויכוח הזה שציינתי קודם הוא דיון קשה, אני לא יודע איך הוא יזעזע את 2 הפלגים המרכזיים הללו בתוך ממשל טראמפ. יהיו ככל הנראה סיכויים לגבי מבצעים שכאלה. אבל לא משנה מה יקרה, אני יכול להבטיח לך שאת המודיעין החדש הזה על החות'ים, הישראלים מתחילים לאסוף. זה ישחק גורם בכל מה שנפגע בו בעימותים חיצוניים עתידיים.

סטיבן וייל:

השאלה האחרונה שלי תהיה המונח שהנשיא השתמש בו ועכשיו שר החוץ הישראלי ישראל כ"ץ משתמש בו, "ששערי הגיהנום ייפתחו". האם יש למישהו מושג מה התרגום של זה במונחים אסטרטגיים, במונחים טקטיים? איך זה נראה?

ג'ונתן שאנצר:

תראה, אני חושב שאף אחד לא באמת יודע מלבד אולי האנשים הכי קרובים לנשיא שמדברים איתו מדי יום ביומו. אני חושב שבעצם הנשיא שם את זה על השולחן, שישראל תהיה מסוגלת לעשות את מה שהיא רוצה לעשות ברצועת עזה.

זה הולך להיות פחות מעוכב. כי עכשיו הוצאתם את הרוב המכריע של בני הערובה, נשים למשל, קשישים, אלה שאני חושב שהישראלים הכי דאגו להם. עכשיו אני חושב שזאת שאלה מעניינת מה עושה ישראל כשיש עדיין כמה גברים בגיל הלחימה שהיו אזרחים כשהם נחטפו. כולל גם חיילי צה"ל שנמצאים שם.

ישראל נכנסת ומתחילה להילחם בנטישה. במילים אחרות האם ישראל תפסיק. אני מתכוון, אם אתה מסתכל על זה, מלחמה שבה אני חושב שישראל נלחמה בגבורה ובמומחיות בשנה וארבעה חודשים האחרונים. הישראלים נלחמו עם יד אחת מאחורי הגב כי הם כל כך פחדו לתקוף את המנהרות, הם פחדו להרוג חטופים. וכך אם הישראלים יחזרו עכשיו פנימה ודונלד טראמפ נתן להם אור ירוק מלא לעשות את זה והם השיגו את רוב האזרחים, מה זה אומר על ישראל?

אנחנו הולכים לראות את הישראלים נכנסים במלוא העוצמה. במילים אחרות, אין יותר ידיים כבולות מאחורי הגב שלהם. נראה שזה האור הירוק שהנשיא נותן לבנימין נתניהו. מה שאני חושב שמעניין כרגע סטיב, וזה אתה יודע קשור ישירות למשימה שלך. יכול להיות שלצה"ל יהיו אולי הסתייגויות מדברים כאלה. בעוד שלדרג הפוליטי אין חששות כלשהן מה שלא יהיה. ויש מין שאלה כמו היזהר במה שאתה מאחל לו. קצת כמו 'הכלב שסוף סוף תופס את הדוור'. כאשר סוף סוף יש לך את ההזדמנות הזאת ממש מולך, האם אתה לוקח אותה או שאתה ממשיך להילחם במלחמה הזו שהיא פשוט לחזור לשלוט בציר נצרים, לחזור לשלוט באזורי הגבול סביב עזה, לשלוט במעבר רפיח ולהמשיך לדרדר באיטיות את חמאס. או להעצים את המלחמה ולנסות להביא לסיומה המהיר.

זאת צומת הדרכים בה אני חושב ישראל תמצא את עצמה עכשיו. והיא כבר לא נבדקת על ידי ממשל ביידן שאמר לישראל שהיא לא יכולה לעשות מספר דברים. עכשיו הם בצומת הדרכים שבה הם יכולים באמת להגביר את הלחימה בחמאס או להמשיך את המלחמה ברובה כפי שהיו נלחמים בעבר. אני חושב שזאת צומת הדרכים בה צה"ל עלול למצוא את עצמו בשבת הקרובה. ואני לא חושב שהתשובה פשוטה.

סטיבן וייל:

יש  לזה השלכות במונחים של מי ישלוט באוכל, מי ישלוט על הרפואה. זה אומר לא לאפשר לחמאס להמשיך לגנוב מזון ולהשתמש בכוח ומניפולציות במזון שמגיע בתרופות שנכנסות. צריך בעצם לאלץ מישהו אחר לשלוט בז ושהאוכלוסייה תקבל שירותים בצורה שונה מאוד.

ג'ונתן שאנצר:

זה היבט אחד של זה. אבל זה מחזיר אותנו לשאלת הנורמליזציה הסעודית. הסכמי השלום שיש לישראל עם ירדן, מצרים ואיחוד האמירויות. איך ישראל מתנהלת בשדה הקרב הזה? וראינו את זה לאורך כל הדרך איך היא מתנהלת בשדה הקרב הזה. אכן מתרחש כאן שדה קרב של דיפלומטיה אזורית. ולכן אם ישראל רוצה לקיים או לפתח חלק מהיחסים הללו היא צריכה להיזהר מהמסר שהוא משדרת לגבי המבצעים הצבאיים שלה בעזה או בלבנון לצורך העניין.

מה שמעניין הוא שאתה רואה את כל המדינות הערביות האלה שמעריכות את החוזק של ישראל בשדה הקרב. הם רוצים שישראל תנצח מול הפרוקסי של איראן. אבל מה שהם לא רוצים זה לראות סצנות של הרס. הם לא רוצים לראות הקזת דם ברחבה בקנה מידה גדול, אז מה שהם בעצם מבקשים מישראל לעשות זה ללכת על החבל הדק הזה ולהתפתל בנחישות אבל לא לראות אסון מתפשט ברצועת עזה.

זו כבר הייתה מלחמה אכזרית. מלחמות הן כמובן אכזריות. אבל ישראל הלכה על החבל הדק הזה עד עכשיו. אני חושב שזאת אחת הסיבות שצה"ל אולי לא ירצה לצאת למערכה מלאה שפשוט תשטח את עזה. אבל אני לא יכול לחזות כרגע באיזו דרך אנחנו הולכים. אבל כשיש לך אור ירוק זה לא תמיד אומר שזה חכם לקחת אותו כשניתנת לך הזדמנות לעשות משהו. כפי שאני מבין את זה כרגע, זה חלק מהוויכוח שמתרחש כעת בתוך מערכת הביטחון הישראלית.

סטיבן וייל:

תקופות מאתגרות ככל שיהיו, ישראל נמצאת במקום שונה מאוד מהמקום בו הייתה ב-7 באוקטובר. והיא כנראה נמצאת במקום שונה מאוד ממה שהיה ב-20 שנים האחרונות. אני חושב שהאדם הממוצע על פני כדור הארץ לא העריך באיזה מצב מסוכן ישראל הייתה עם טבעת האש של תשעת השלוחים שעוטפת אותה. השלוחים האיראניים, בין אם השלוחים השיעים או החמאס – השלוחים הסונים כיום. למרות שהמקום בו ישראל המאותגרת נמצאת היום שונה מאוד מזה בו הייתה ב-20, 25 השנים האחרונות. אז אם יש לך את האתגרים האלה, הקשים בצורה מדהימה, אתה מעדיף לקבל אותם מעמדה של כוח מאשר מהעמדה שהיינו בה ב-7 באוקטובר.

ג'ונתן שאנצר:

אני חושב שזה נכון. וסטיב, בשיחה עם בכירים ישראלים בביקורי האחרון רק לפני כמה שבועות שמעתי נקודת מבט שונה מאוד מזו ששמעתי בנסיעות קודמות שעשיתי.

אחרי המתקפה של השביעי באוקטובר ואחרי מטחי הטילים הבליסטיים שאיראן ירתה למרחב האווירי שלהם, הישראלים ממש רעדו והיו מזועזעים. אני חושב שהישראלים צודקים כשהם רואים כעת הזדמנות לשרטט מחדש את מפת המזרח התיכון באופן שיבטיח את ביטחון המדינה היהודית בעשורים הבאים.

זה דומה באופיו למלחמת ששת הימים. הרעיון הזה, 'וואו תראו את הכוח הזה שיש לנו. איך אנחנו מפעילים אותו בצורה כזו שנותנת לנו ביטחון לטווח ארוך?'. זה חלק מהדיון שאנחנו שומעים עכשיו ושוב, זה מה שהופך את צומת הדרכים הזאת לכל כך מרתקת. יש להם כרגע אפשרויות. יש להם את היכולת לעשות הרבה נזק לאויבים שלהם. השאלה היא באיזה מחיר ובאיזו נקודה אתה פונה לכיוון הדיפלומטי.

אני לא יודע מתי הרגעים האלה מתרחשים. אני לא יודע איפה ההזדמנויות האלה. אבל עכשיו אנחנו מתחילים במסלול עם דונלד טראמפ והכוח שדוחף לתוצאות דיפלומטיות אבל מחזיק באיום של כוח ועוצמה, גם שלנו וגם של הישראלים. וכך צריך להיות המשא ומתן להיערך. נראה לאן זה יוביל אותנו.

סטיבן וייל:

ג'ונתן, בשם כולנו, חברים לרעיון, תודה על הניתוח, תודה על התובנות ותודה שנתת לנו את ההקשר כי אתה לא יכול לעשות ניתוח אם אין לך את ההקשר ואתה תמיד עושה את זה. אנחנו מאוד אסירי תודה לך ולעבודה הטובה שאתה והצוות שלך ב- FDD עושים.

ג'ונתן שאנצר:

תודה רבה לך סטיב אני מעריך את כל מה שאתה עושה ותמיד נהנה לדבר איתך. שבוע נהדר.

כך תתקוף ארה"ב את איראן

האם ארה"ב תתקוף את מתקני הגרעין של איראן

כך תתקוף ארה"ב את איראן. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © TheMilitaryShow. הערוץ מעלה סרטונים יומיים המציגים את החידושים האחרונים של צבא ארצות הברית וצבאות אחרים בעולם.

מבוך של בונקרים תת קרקעיים

דמיינו את עצמכם מול אויב שמסתתר מתחת לאדמה ופותח במתקפות ממעוזים בלתי נראים. זה האתגר איתו תצטרך ארה"ב להתמודד אם אי פעם תפרוץ מלחמה עם איראן. צבא איראן הפך את הנוף האיראני למבוך של בונקרים תת-קרקעיים. מחסה לטילים וכלי טיס שנראים בלתי ניתנים לחדירה. אבל הנה הטוויסט: ארה"ב כן מוכנה. עם פצצות מתקדמות להריסת בונקרים, הצבא האמריקאי יכול להפוך את ההגנות הנסתרות של איראן למטרות. ועם הדומיננטיות שלה בלוחמת סייבר ובכוח אווירי, ארה"ב יכולה לפגוע בבסיסים התת-קרקעיים של איראן עוד לפני שהם יבינו מה קורה.

איך נראים הבסיסים התת-קרקעיים

לפני שנצלול לתוך האסטרטגיה של ארה"ב, עלינו לענות על שאלה מכרעת. איך בדיוק נראים הבסיסים הצבאיים התת-קרקעיים של איראן? זאת שאלה שקשה לענות עליה, איראן בדרך כלל חשאית לגבי הצעדים הצבאיים בהם היא נוקטת. אבל עדיין, איראן לא מסתירה את כל מה שהיא עושה. בפברואר 2023 איראן מיהרה להשוויץ בחשיפת בסיס תת-קרקעי של חיל האוויר "נשר 44". מכון וושינגטון דיווח על הבסיס החדש הזה שמיועד למשימות ימיות במפרץ הפרסי.צוין שאיראן בנתה את המקום כנגד תקיפה  פוטנציאלית של הצי החמישי של ארצות הברית, הפעיל במפרץ הפרסי.

הבסיס ההיברידי Oghab-44 (נשר 44)

הבסיס בשם Oghab-44 ממוקם כ-75 מייל צפונית-מערבית לעיר בנדר עבאס עבאס במחוז הורמוזגן באיראן. זאת מפלצת בטון שבהתחשב במטרות הימיות שלה נבנתה באופן מפתיע בפנים הארץ..בכל מקרה יש יכולת להשקיף משם על נתיבי שייט מרכזיים במצר הורמוז ובמפרץ הפרסי. איראן מכנה את הבסיס "היברידי", לפי מכון וושינגטון הנימוק הוא שהבסיס יכיל נכסי אוויר מאוישים ולא מאוישים.

צבא מזל"טים הולך וגדל

במילים אחרות, איראן יצרה בסיס צבאי תת-קרקעי בו תוכל להשתמש לשיגור צבא מזל"טים הולך וגדל. איראן השקיעה רבות בייצור מזל"טים. לפי פרסום ב- The Iran Primer לאיראן יש למעלה מ-20 סוגי מזל"טים, כל אחד עם מטרות משלו. זה כולל מזל"טים מתאבדים כמו השאהד 136 המסוגל לשאת חומר נפץ במשקל 100 קילו. המזל"ט הזה הפך לחביב על רוסיה לביצוע תקיפות אוויריות נגד אוקראינה. לאיראן יש גם צי גדול של מזל"טים ללחימה ומעקב המסוגלים לטוס הרבה יותר מהר מהרחפנים המתאבדים. השאהד-149.לדוגמה יכול לטוס עד לטווח של 1,240 מייל תוך נשיאת עד 1,100 פאונד של תחמושת או ציוד אלקטרוני. איראן יכולה בהחלט להשתמש בו בלוחמת סייבר.

מסלולי נחיתה מקורים

זהו בסיס אוויר טקטי. יש בו מסלולי נחיתה מקורים והוא ממוקם ליד רכסי הרים מצפון ומדרום. המיקום הזה הוא בחירה טקטית. האיראנים מאמינים שההרים מציעים הגנה נוספת מפני פגיעות פצצות וטילים. ארה"ב תוכיח שהם טועים. הבסיס רחוק מלהיות הבסיס התת-קרקעי היחיד שיש לאיראן. ארגון האבטחה העולמי NTI מדווח על עוד כמה בסיסי טילים כולל בכתרן  (bakhtaran) ואימאם.

בסיס הטילים בכתרן

הבסיס נמצא באזור כרמאנשאה..לטענת NTI משמש כנראה לשיגור טילים בליסטיים. מעבר למתקן התת-קרקעי הראשי,יש שם מחסני אחסון לנשק ותחמושת. הדבר ידוע מאז 1985, בתקופה ההיא סוריה סייעה לאיראן לשגר טילי שיהאב-1 לעבר עיראק. זה המקום ממנו נעשה השיגור הראשון של מערכת הטילים הבליסטיים  זולפיקאר  ב-2017.

בסיס אימאם

בסיס אימאם המרשים לא פחות נמצא בח'ורמאבאד, מדובר בעצם במערכת בונקרים עם לפחות 15 משגרי טילי שיהאב-3. כמו בבכתרן גם באימאם יש מתקני אחסון תחמושת ומתקני שיגור טילים. לפי ה- NTI איראן פורסת מדי פעם משגרים ניידים.

ערי טילים

הרשת התת-קרקעית שאיראן מכנה "ערי טילים" כוללת בונקרים הפרוסים על פני מחוזות ועריםהבונקרים מגיעים לעומקים של עד 1,640 רגל. אם הטענות של איראן מדויקות, קיימים מאות אתרים מבוצרים שנועדו להגן על הטילים והמטוסים שלה. אבל לא מדובר רק בלוחמה קונבנציונלית. איראן בונה מתקן בהרי זגרוס כדי להגן על פעולותיה הגרעיניות מפני מעקבים וחבלה אמריקאים. תמונות לוויין עדכניות מציגות מערכות מנהרות המובילות אל ההרים ליד האתר הגרעיני נתנז. המקום היה יעד קודם לחבלת סייבר של ארה"ב. הבסיס הזה, בעומק של 300 רגל מתחת לאדמה. המיקום האסטרטגי משבש זיהוי של העשרת אורניום. הסתרה כזו מבהירה את כוונותיה של איראן השואפת לפעול מחוץ להישג ידה של האמריקאים.

לאמריקאים יש תוכנית תגובה

לארה"ב שמצוידת בארסנל חדשני של מפצחות בונקרים יש תוכנית תגובה. אם אי פעם יתעורר סכסוך ארה"ב מוכנה לנטרל אפילו את הבונקרים העמוקים ביותר. אבל הפצצות המסיביות שחודרות עמוק לתוך פני כדור הארץ לא מספיקות לעשות את העבודה. איראן השקיעה אינספור מיליוני דולרים בחיזוק ההגנות הבסיסיות שלה. במדינה יש לפחות 1,700 תותחים נגד מטוסים. לאיראן יש גם מאות S-300 מערכות הגנת טילים S-300 שנרכשו בעסקה של 800 מיליון דולר עם רוסיה ב-2007. בנוסף לאיראנים יש את היכולת לבנות טילים מקבילים ל- S-300.

ההגנה האיראנית

נכון שמדובר בכמות מול איכות אבל איראן מתמקדת בהשגת כמה שיותר יחידות להגנה אווירית. למרות שהיחידות האלה מיושנות הן יכסו את השמיים ברגע של איום אווירי. המשמעות היא שארה"ב לא תוכל לטוס בכל פעם שמתחשק לה להטיל פצצות על הבונקרים. השימוש בפצצות חודרות הבונקרים  צריך להיות מתוחכם יותר מזה, זה יתחיל עם איסוף מודיעין. לפי ערוץ היוטיוב Spotlight, כדי להרוס בסיס איראני תת-קרקעי כל פצצה פורצת בונקר תצטרך להיות משוגרת בדיוק מירבי. אז ארה"ב תצטרך לקחת את הזמן כדי לזהות את מטרותיה וצילומי לוויין יעזרו. כבר ראינו איך צילומי תמונות מהחללחשפו  מה קורה ליד אתר הגרעין בנתנז. אבל התמונות האלה יכולות רק להראות כניסות פוטנציאליות ופעילויות של עובדים שנכנסים ויוצאים מהבסיסים. גם השימוש של איראן בפעולות הסחה מהווה בעיה. לעתים קרובות נשלחות פלטפורמות שיגור טילים ניידות לאזורים בהם אין בסיסים תת-קרקעיים. המטרה היא  לגרום לאמריקאים  לחשוב שיש שם בונקרים.

לחקור כל הזמן את כוונות האיראנים

הרעיון הוא לחקור בהתמדה את כוונותיה של איראן. האם יש בסיס במקום או שמזובר בתרגיל שמטרתו לגרום לאמריקאים לבזבז פצצה? לארה"ב יש ציוד שיעזור במעקב הזה. מעבר ללווינים האמצעי העיקרי הוא מטוס ה- RQ-4 Global Hawk המופעל מרחוק. המטוס מעוטר בחבילת חיישנים המאפשרת לו לאסוף מידע על מטרות נעות, תמונות ואותות ביון, המזל"ט המרשים הזה יכול לטוס במהירות של עד 356.5 מייל לשעה. יש לו טווח עצום של 12,300 מיילים ימיים והוא יכול לטפס לתקרה מקסימלית של 60,000 רגל. זה אומנם לא בלתי אפשרי לחלוטין לזהות אותו בטיסה. אבל טיפוס כל כך גבוה אומר שה-RQ-4 יכול בקלות להתחמק מרוב מערכות ההגנה האוויריות ולטוס גבוה יותר ממטוסי קרב רבים. כדי לחדד את מיקומו של בונקר תת-קרקעי ארצות הברית יכולה לשלב בין המודיעין מכלי הטיס הבלתי מאויש הזה עם תמונות מלוויינים. שילוב המידע יאפשר לאתר כניסות לבונקרים מעל הקרקע. משם, מערכות הדמיה גיאוגרפיות יכולות לעזור לאתר את המיקום המדויק של בונקר.

אז בשלב הזה ארה"ב תהיה מוכנה להפציץ?

לֹא בְּדִיוּק. לפי ערוץ היוטיוב Spotlight, ארה"ב  תצטרך לשלב התקפות סייבר ועליונות אווירית כדי לפנות נתיב. בחזית הסייבר, אמריקה כבר הראתה שהיא מסוגת לשבש את המערכות הממוחשבות של איראן. בשנת 2010, ארצות הברית הייתה השחקן המרכזי, יחד עם ישראל, בהפצת וירוס סטקסנט למחשב הצבאי של איראן. מערכות הנגיף השפיע על האתר הגרעיני נתנז שהוזכר קודם לכן. צנטריפוגות שנועדו להעשיר אורניום נותרו שם ללא שליטה. ייתכן שארה"ב הייתה מעורבת גם בשימוש בוירוס Flamer במטרה לשתק באופן דומה את מערכות המחשב הצבאיות של איראן. לוחמת סייבר מהסוג הזה תתגלה כחיונית בתקיפת בסיס איראני תת-קרקעי. תקיפה דומה לזו של סטקסנט המכוונת למערכות תקשורת ושליטה של ​​הפיקוד האיראני יכולה לשבש את ההגנה האנטי-אווירית. בנוסף, התקיפה תקשה על שליחת הודעות לבסיס התת-קרקעי. השיבוש הזה, גם אם הוא יימשך רק כמה דקות, יהיה חלון הזדמנויות שבו ארה"ב תשחרר את הפצצות. אבל זה יצריך יותר מזה. גם עליונות אווירית חיונית לתוכנית הפצצות פורצות הבונקרים.

כיס של עליונות אווירית

בנוסף לתקיפת הסייבר שתשאיר את השליטה הצבאית האיראנית במחשכים תידרש גם עליונות אווירית. ארה"ב תצטרך לייצר כיס של עליונות אווירית על המטרה המיועדת. מַדוּעַ? הזכרנו קודם שלאיראן יש כמויות עצומות של מערכות הגנה אנטי אווירית. למרות התקפות הסייבר טילי הקרקע-אוויר S-300 יוכלו ליירטו מטוס מפציץ. לכן צריך לדכא את ההגנות האלה. אותו דבר עבור הטילים והמזל"טים שאיראן מייצרת בכמויות גבוהות במיוחד. אם הבסיסים שמתחת לאדמה יותקפו איראן תפתח בתקיפות ממוקדות בשילוב הנשק המטורף הזה. איראן הציגה כבר את היכולות שלה עם התקיפות על ישראל אחרי מתקפת הטרור של השבעי באוקטובר 2023. במתקפה שלה באוקטובר 2024 על ישראל  היא השתמשה ביותר מ-180טילים ומספר עצום של מזל"טים. כל הנשקים האלה יכולה להיות מופנים נגד מפציצי ארה"ב.

מה הפתרון של אמריקה לבעיה הזו?

Spotlight מציע שילוב של מטוסי F-22 ראפטור ו- F-35 לייטנינג II שניהם מטוסי קרב חמקניים רב-משימתיים המסוגלים לטוס מעל המרחב האווירי האיראני מבלי להתגלות על ידי המכ"מ. ארה"ב יכולה לבצע תקיפות ממוקדות על ההגנה האנטי אווירית האיראנית המקיפה בונקר תת קרקעי בזמן שמתקפות סייבר מונעות תקשורת תקינה. גם הצי האמריקני יכול להיות מעורב. טילי טומהוק שישוגרו מספינות אמריקאיות במפרץ הפרסי יוכלו לנטרל את מערכות ההגנה האווירית האיראניות, מה שמצמצם באופן דרסטי את יכולתה של איראן לפגוע במפציץ נכנס. הרעיון יהיה למלא את השמים בטילים כדי להסיח את המערכות האנטי אוויריות מהמטרה האמיתית. בזמן הזה טילים ישמידו את ההגנה האיראנית ליד הבונקרים. למכלול הזה ארה"ב מסוגלת להוסיף מזל"טים מתאבדים. כל זה יחד יבסס עליונות אווירית גורפת שתפנה את הדרך להפצצות.

זה נשמע לא מציאותי?

ארה"ב כבר מתכוננת לתרחיש הזה, עד כדי שליחת מטוסי F-22 ראפטור למזרח התיכון. כך לפי פיקוד מרכז של ארצות הברית. באוגוסט 2024 בישר ברשת X על הגעתם של מטוסי F-22 לאזור. כל זה היה חלק ממה שהוא כינה "פריסת הכוחות של ארה"ב במזה"ת". הפיקוד הזכיר במיוחד את איראן והפרוקסי שלה, האם זה בעצם רק ניסיון של ארה"ב למתן אפשרות של הסלמה אזורית?

האם זו הסיבה האמיתית?

האם זו הסיבה האמיתית? או,שארה"ב שלחה מטוסי F-22 למזרח התיכון כי היא תצטרך אותם להפצצות הבונקרים? בערך תריסר מבין מטוסי ה-F-22 הללו הגיעו למזרח התיכון מבסיס אלמנדורף-ריצ'רדסון המשותף של אלסקה באמריקה. המטוסים ביצעו מסע של יותר מ-5,600 מיילים ימיים שכלל עצירות בבריטניה ומגוון מקומות בים התיכון. ארה"ב השתמשה גם במטוסי תדלוק אוויריים  כדי לשמור על מיכלי מטוסי ה-F-22  מלאים במהלך הטיסה. הפואנטה של ​​כל זה היא פשוטה: לארה"ב יש תוכנית עליונות משולבת סייבר ואווירית שתאפשר לה לשחרר את הפצצות פורצות הבונקרים. היא גם לא היססה להודיע ​​לאיראן שהיא מוכנה להוציא לפועל את התוכנית הזו בכל עת.

הפצצות

עכשיו הגיע הזמן לאירוע המרכזי – הפצצות עצמן. ארה"ב תבחר בשתי פצצות חזקות ביותר שיכולות בקלות להרוס בסיס צבא תת קרקעי. הראשונה שבהם היא ה- MOP

MOP

ראשי תיבות של Massive Ordnance Penetrator או בתיוג המקצועי GBU-57A/B. זאת פצצת פיצוח בונקרים חכמה, עצומת ממדים. הפצצה תוכננה להשמדה מה שחיל האוויר האמריקני כינה "מתקנים מוגנים היטב". ל-GBU-57 כוח חדירה מסיבי. ארה"ב פיתחה את הפצצה בתקופה של המתיחות המוגברת מול איראן בשנת 2013. בזמנו הפצצה הייתה אמורה להרוס את מתקן הגרעין בפודרוב. כמו מתקנים צבאיים איראנים אחרים, המתקן שוכן עמוק מתחת לאדמה. הפצצה שוקלת 15 טון מדהימים כשהמעטפת מהווה חצי מהמשקל. לכל פצצה מטען נפץ של לפחות 5,300 פאונד.אורך הפצצה 20 רגל, הודות למעטפת הכבדה היא יכולה לחדור 200 רגל בטון מזוין. זה מספיק כדי להרוס את המיגון ברוב המתקנים התת-קרקעיים. זו גם פצצה רב תכליתית. ארה"ב יכולה להטיל אותה גם מהמפציצים האסטרטגיים הישנים שלה כמו ה- B52. עם זאת, היא תעדיף להשתמש במפציץ החמקן ארוך הטווח B-2.

ה- B-2

המפציץ בעל טווח של 6,000 מיילים ימים ותקרה של 50,000 רגל. הפרט הזה חשוב, זה הופך את המטוס לכמעט בלתי פגיע מול ההגנה האנטי אווירית המיושנת של איראן. ה- B-2 גם גדול מספיק כדי לשאת 2 פצצות כך שזמדובר בעוצמה כפולה. התגובה של איראן לכך הייתה  שימוש בשכבות בטון בזמן בניית הבונקרים. בין שכבות הבטון העבות יש חללים ריקים. המטרה היא להערים על כל פצצת MOP חכמה שחודרת "לחשוב" שהיא הגיעה בהצלחה ליעד שלה. אם אכן זה יקרה הפצצה תפוצץ מוקדם ועיקר הבסיס לא ייזק.

לא יהיה ניתן לעבוד על ה-MOP

זה לא יעבוד על ה-MOP. הפצצה המאסיבית עברה "פיתוחי מיזוג" המאפשרים לה להבחין בין חלל למטרה בפועל. בזמן שאיראן חושבת שהחללים בבטון יגנו על הבסיסים שלה, ה-GBU-57 פשוט ימשיך לכתוש. בנוסף לכך, לפי הארגון האמריקאי GlobalSecurity הפצצה מצוידת בנתיך השהייה כדי לעקוף את בעית החללים הריקים. הפצצה תחפור לעומק כמו שהיא צריכה כדי להבטיח הרס מירבי במתקני הפיקוד התת-קרקעיים. זאת לא פצצת הבונקר היחידה שעומדת לרשות ארה"ב, יש גם את ה- GBU-72.

GBU-72

ה-GBU-72 פותחה בערך שש שנים לאחר ה-GBU-57. זוהי פצצה קטנה יותר במשקל של 5,000 פאונד. זה עדיין נשק הרסני, רק עם פחות כוח נפץ מאשר בת דודה הגדולה בהרבה. הפצצה היא שדרוג של ה-GBU-28 הישנה. על פי נתוני חיל האוויר האמריקני ארה"ב השתמשה בפצצה במבצע סופת המדבר ולאחר מכן בפלישה לעיראק. ה-GBU-72 פותחה באמצעות טכניקות שנועדו להגדיל את הקטלניות שלה בהשוואה לגרסה הישנה יותר.

מערכת ניווט GPS

ל-GBU-72 יש מערכת ניווט GPS שמנחה אותה לעבר המטרה. הוסיפו לזה זוג סנפירים ארוך בכל צד ואתם מקבלים נשק שיכול לגלוש למטרה מגובה של 35,000 רגל. התקרה הזו חשובה כדי להבטיח שהמפציצים יישארו מחוץ לטווח ההגנה האנטי-אווירית של איראן. הדבר היחיד שאנחנו לא יודעים הוא כמה עמוק יכול ה-GBU-72 לחדור. אבל חיל האוויר האמריקאי נתן כמה רמזים. מנהל תוכנית GBU-72, ג'יימס קולטון, אמר ש- "הקטלנות שלה גבוהה משמעותית בהשוואה ל-GBU-28". ה-GBU-28 יכולה לחדור עד 150 רגל מתחת לאדמה. זאת אומרת שה-GBU-72 אמורה לחדור לפחות 200 רגל לפני שהיא מתפוצצת.

האם הפצצות האלה יספיקו?

אבל מה אם הפצצות החודרות החזקות האלה לא יספיקו כדי להשבית בסיס תת-קרקעי? זו אפשרות. ההערכות עבור החלק התת-קרקעי של האתר הגרעיני נתנז הן בין 260 ל-328 רגל מתחת לפני כדור הארץ. למרות שאף אחת מהפצצות לא תוכל לקדוח כל כך רחוק, הן עדיין תוכלנה להרוס את הגישה למנהרות. הבסיס עצמו יישאר שלם, אם כי יהיה הרבה פחות שָׁמִישׁ. ארה"ב עדיין יכולה לבחור גם בגרעין.

B61-12

פצצת ה- B61-12 היא המוצא האחרון של אמריקה אם מכסחות הבונקרים הקונבנציונליות לא תעשנה את העבודה, לפי ה- Spotlight ייצור הנשק הגרעיני הזה באורך 12 רגל ומשקל של 825 פאונד התחיל ב-1968. הגרסה האחרונה פותחה בשנת 2020. ארה"ב גם ביצעה תוכנית תיקון שתעדכן את הגרסאות הישנות יותר של הפצצה בעלות של 7.6 מיליארד דולר. מה הופך את ה-B61-12 לקטלנית כל כך? זאת פצצת כבידה  גרעינית שיכולה להיות משוגרת מהאוויר. זה נעשה באמצעות הטלה מודרכת או כוח משיכה בליסטי. לפצצה ארבעה סנפירים גמישים המאפשרים לה לגלוש. זנב הפצצה עבר הותאמה כדי לשפר את הדיוק כך שהיא יכולה לנחות בטווח של 98.4 רגל מהיעד. בחלק האמצעי של הפצצה ממוקם ראש נפץ גרעיני. ראש הנפץ יכול להשתנות בין ארבע אפשרויות – 0.3, 1.5, 10, ו- 50 קילוטון, תלוי בגודל המטרה וכמות הנזק שאמריקה רוצה לִגרוֹם.

יעילה למרות שלא חודרת בונקרים

נכון שה-B61-12 אינו נשק חודר בונקרים תת קרקעיים. לפי פדרציית המדענים האמריקאים FAS הפצצה כן יכולה לחדור מתחת לאדמה אבל הטווח שלה אינו גבוה מספיק כדי להגיע לבונקר. למעשה, זה סביר שה-B61-12 יכולה לחדור רק עד 10 רגל מתחת לאדמה, אם כי ייתכן שזה גדל מאז פרסום דו"ח ה-FAS לשנת 2016. ובכל זאת, 10 רגל עדיף מכלום. וארה"ב יכולה לשלב את מפצחות הבונקרים עם ה-B61-12 כדי להרוס יעד איראני. תארו לעצמכם GBU-57 חודר לעומק ופוער חור עצום באדמה שאליו מוטלת פצצת B61-12,  הבנתם את הרעיון. השימוש ב-B61-12 יהיה מוצא אחרון שנוי במחלוקת עבור ארה"ב. אבל זו אופציה בארסנל שלוה.

האם כל זה יקרה?

כעת ברור שלארצות הברית יש  תוכנית לבונקרים תת-קרקעיים של איראן. שילוב של לוחמת סייבר לפגיעה במערכות תקשורת וביסוס עליונות אווירית על מטרות כדי לבלבל ולהשמיד את מערכות ההגנה האווירית יהיו רק ההתחלה. ברגע שהנתיב יהיה פנוי, הבונקרים של איראן ייתפוררו להריסות. ברור גם שאיראן חוששת ממפצחות הבונקרים של אמריקה. אבל מה אתם חושבים על הפצצות הללו ועל האסטרטגיה הסבירה בה ארה"ב תנקוט בעת ​​השימוש בהן?

 

 

 

מה מצרים מתכננת?

מצרים מזיזה כוחות

מה מצרים מתכננת? תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © Frontline Report. הערוץ מביא חדשות וניתוחים מהמתרחש בצבאות העולם. מאסטרטגיות לחימה ועד להתקדמות בטכנולוגיית נשק, מידע מדויק ומעמיק עבור חובבי צבא.

מה מצרים מתכננת?

למרות קבלת סיוע צבאי משמעותי מארה"ב, קהיר מתוסכלת וחיזקה את הנוכחות הצבאית שלה בסיני. בתגובה לתוכנית טראמפ להעברת מיליוני פלסטינים למדינות כמו מצרים וירדן, מצרים פרסה כוחות צבא גדולים, כולל אוגדות שריון, ליד גבול עזה. למרות שיתוף פעולה רשמי עם ישראל, הדבר מעלה את המתיחות האזורית. תזוזת הכוחות הצבאית הגדולה ובניית שדות התעופה החדשים מעידים על דאגה אסטרטגית. האם זה יכול להיות מהלך הגנתי או סימן לשינוי גיאופוליטיקה?

המצרים מזיזים כוחות

מצרים פורסת כוחות צבא ודיוויזיות משוריינות במספרים גדולים לאורך גבול עזה. מה הסיבה לזה? מסתבר שזו תוצאה של תוכנית טראמפ להעברת מיליוני תושבי עזה למדינות שכנות כמו מצרים וירדן.

הבעיה היא שמצרים קיבלה סיוע צבאי עצום מהדוד סם, בסביבות ה-1.3 מיליארד דולר בשנה. הבוס הגדול מבקש מהם כעת עזרה לקליטת פליטים. אולי המיליארדים שניתנו אתמול נחשבים מספיק כדי להשכיר עכשיו דירות למיליוני אנשים?

האם משהו השתנה ביחסי ישראל מצרים?

בגלל כאב הראש שלהם, במקום לפתוח את הדלת לפליטים, מצרים עסוקה בתמרון טנקים ובחיזוק התשתיות הצבאית בסיני. מה באמת מתכננת מצרים?ישראל אומרת שהתיאום הצבאי עם מצרים נותר הדוק והיציבות האזורית במקומה עומדת. אבל עדיין, התנועות של מצרים בסיני הרימו גבות אצל אנשים רבים. לפי הדיווחים מצרים גם בונה בסיני שלושה שדות תעופה חדשים. בנוסף לכך יש סימנים של תיגבור עתודות דלק ענקיות. נראה שהנשיא אל-סיסי מתחיל להיות רציני בעניין הזה.

מצרים מודאגת מהנוכחות הישראלית בגבול עזה

מצרים גם העבירה אזהרה לישראל שנוכחות חיילי צה"ל במסדרון הגבול עזה-מצרים לא מקובלת עליה. מבחינת המצרים זוהי הפרה של הסכם קמפ דיוויד. העניין הוא שמצרים אינה מעוניינת במציאות גיאוגרפית חדשה במזרח התיכון שעלולה להזיק לה.

מלחמה במורדים האנטי ממשלתיים

למעשה, הצבא המצרי בסיני אמור היה בתחילה להילחם במורדים אנטי ממשלתיים. אבל משקיפים חושדים שמדובר בצעד אסטרטגי למקרה שהמצב ישתנה באופן דרסטי בעתיד.

אז מה אתם חושבים? האם א-סיסי משחק שח פוליטי, או שזה רק מהלך הגנתי?

 

 

 

 

 

 

 

 

מה זה תסמונת שטוקהולם

תסמונת שטוקהולם

מה זה תסמונת שטוקהולם. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב של מרדיתמילר© Meredith Miller

מרדית' מילר היא מאמנת הוליסטית, סופרת ודוברת. היא עוזרת לאנשים להפוך את העבר לזהב כדי שיוכלו להיכנס למטרה האלוהית שלהם ולעשות שינוי בעולם הסובב אותם. מרדית נלהבת לעזור לאנשים לשחרר את עצמם ולהתפתח כדי שיוכלו לחיות כבני אדם חופשיים, מועצמים, אחראיים, מתעוררים, בעלי תכלית ומממשים, התורמים לשחרור והתפתחותם של אחרים בדרכים הייחודיות שלהם. קבלו את הניוזלטר החודשי ומידע נוסף ממרדית' כאן: https://www.InnerIntegration.com

הסרטון מסביר את 4 המאפיינים שיוצרים את תסמונת שטוקהולם (קשר טראומה). הסרטון מתרכז יותר בהתעללות נרקיסיסטית ולא במצב של חטופים או בני ערובה כפי שהיה עם החטופים ממתקפת השביעי באוקטובר 2023.

למה כל כך קשה לעזוב ולהשתחרר מהמתעלל ומההכחשה גם כשאתה מודע למה שקורה? מרדית' מראה לכם איך הם מחברים אתכם ואיך להימנע מכך. אם אתם מכירים מישהו שעובר את זה, אנא שתפו אותו בסרטון הזה! זה יכול להציל חיים.

קרדיט תמונה © svseckin

 

תסמונת שטוקהולם

היי לכולם, היום אני רוצה לדבר על תסמונת שטוקהולם הידועה גם בשם קשר טראומה. למה זה חשוב אם הייתם בקשר נרקיסיסטי או מערכת יחסים פוגענית? ממה להיזהר כאשר אתם חושדים שמישהו שאתם מכירים נמצא באחת ממערכות היחסים האלה?

המקור של תסמונת שטוקהולם הוא משוד בנק בשטוקהולם שוודיה. גילו  שהאנשים שנלכדו פיתחו בסופו של דבר אמפתיה לחוטפים וצורך להגן על המתעללים בהם. באירוע הזה הייתה גם התעללות נרקיסיסטית.

ארבעה מאפיינים

המאפיין הראשון

המאפיין הראשון הוא כאשר קיים איום על חייך, כאשר הקורבן מרגיש שהמתעלל או השובה יכול למעשה להרוג אותו. זה עשוי להיות איום פיזיולוגי או פיזי, זה יכול להיות פחד פסיכולוגי כשהקורבן רק חושש שעשויים להרוג אותו. זאת יכולה להיות תחושה של גניבת זהות כשהורסים את כל תחושת העצמי שלך.

המאפיין השני

המאפיין השני של תסמונת שטוקהולם הוא עשיית חסד כאשר השובה או המתעלל מציע מתנת חסד קטנה לאדם המוחזק או לבן הערובה. ומערכת היחסים הזאת מבלבלת את המוח.

המאפיין השלישי

המאפיין השלישי של תסמונת שטוקהולם הוא הבידוד. החוטף או המתעלל מבודדים את הקורבן או את בן ערובה. זאת התעללות קלאסית, תמרון שבו המתעלל תמיד יבודד את הקורבן. המתעלל ירחיק ממך אנשים אחרים ויגרום לך להיות קנאי או פרנואידי ולפחד מאנשים בחייך שבאמת אכפת להם ממך. הוא יבודדו אותך פיזית, הוא עשוי להעביר אותך למקום חדש, הוא יכול להיפטר מהטלפון הנייד שלך כדי לבודד אותך מלהתחבר עם העולם החיצון,

זאת יכולה להיות סתם סוג של מניפולציה סמויה. אתה מבלה את רוב זמנך עם האדם המתעלל הזה ואתה מתכנן ללכת לראות חבר או את אחותך או את בן דודך מישהו שבאמת אכפת לו ממנו.

בפעם הנדירה כשאתה רוצה ללכת לעשות משהו עם אנשים אחרים, המתעלל יחבל בזה בכוונה לפני שאתה יוצא. הם יעצבנו אותך עד כדי כך שאתה תאבד את זה ותרגיש כל כך נורא שאתה אפילו לא תוכל לצאת מהבית. הם מחזיקים אותך תקוע בבית וכשאתה כן יוצא אתה מרגיש נורא בזמן שאתה בחוץ ואתה לא יכול ליהנות. אתה לא באמת יכול להתחבר עם האדם האחר ואתה כל כך מפחד שאתה לא תספר לאחרים מה קורה.

אז יש את היבט הבידוד הזה שבו המתעללים לא רוצים שתשמע אחרים ותפתח לנקודות מבט של אנשים.

המאפיין הרביעי

המאפיין הרביעי לתסמונת שטוקהולם הוא חוסר היכולת לברוח מהמקום. הקורבן או בן הערובה מרגיש כאילו אין מנוס, אין דרך לצאת החוצה. כאן משתלט חוסר האונים. הקורבן מרגיש חוסר תקווה כאילו לעולם הוא לא יוכל לצאת. אולי הקורבן נקלע למצב בו הוא תלוי כלכלית באדם המתעלל. לדוגמה, המתעלל אינו מעוניין שימצא עבודה. יכול להיות שהמתעללים יציעו להם לעזוב את מקום עבודתם או שינסו לפגוע במוניטין שלהם בעבודה וכתוצאה מכך הם יאבדו את מקום עבודתם. אולי הם עצמאיים ויש להם יזמות משלהם אבל הם מרגישים כל כך רע בגלל ההתעללות הזאת שהם לא יכולים להשקיע אנרגיה בעסק שלהם שפשוט כושל ואין להם את המשאבים הכספיים כדאי לצאת מהמצב.

גם גברים הם קורבנות

זה יכול להיות גם דבר לא חוקי. לעתים קרובות, אני שומעת את זה בדרך כלל מגברים שנמצאים במערכת יחסים רעילה עם בת זוג ויש להם ילדים עם האישה הזאת וכל המערכת מתנהלת נגד הגבר. זה מוגדר כך שהגבר לא יקבל עזרה ממקלטים לאלימות במשפחה. זה מוגדר כך שלגבר יש כבר קרב ענק בבתי משפט לענייני משפחה שנוטים לקחת את הצד של האישה והם פשוט לא מבינים שמתרחשת כאן התעללות.

תחושת חוסר אונים

אני שומעת את זה קורה הרבה כאשר אנשים פשוט מרגישים את התחושה הזו של חוסר אונים כאילו הם לא יכולים לצאת מהמצב. הם מרגישים שהם לא יכולים לצאת. וזה חלק מהתחושה כשאתה לכוד בתסמונת שטוקהולם ונמצא בקשר טראומה. זאת הסיבה שאנשים לא יכולים לעזוב, זאת הסיבה שהם חוזרים אחורה כמו גומייה. הם מתרחקים, ואז הם מסתדרים מצוין. אתה מדבר איתם וזה מדהים שאין להם שום קשר עם המתעלל. ואז פתאום הם שומעים מהמתעלל וזה כמו אפקט הגומייה, הם חוזרים למערכת היחסים הזאת. ואתה אומר לעצמך אלוהים אדירים, כל ההתקדמות הזאת, כל הזמן הזה שברחת, מה קרה? תסמונת שטוקהולם, זה מה שקרה. זה מנגנון הגנה ראשוני שנועד כדי לשרוד. זאת השיטה הראשונית בה המוח האנושי ומערכת העצבים מגיבים במצבים מסוג זה כדי לשמור אותך בחיים. זה וו הקרס האמיתי כאן, הפתיון הוא החסד הזה ןהחביבות הנתפסת.

אז אתה הולך עם החיזוק לסירוגין בו אתה נמצא. בתחילה המתעלל עושה אידיאליזציה ואוהב המון ונותן לך הרבה דברים חיוביים ואז מגיעה ההורדה עם הדברים הרעים והאכזריות שמשפילה אותך.

הפיתוי

אתה מכיר את ההתנהגות הזאת אבל אז הם מאוד נזהרים לתת לך את הדברים הקטנים האלה של טוב לב כמו אולי כשאתה חוזר הביתה ומגלה שהם יצאו למסעדה האהובה עליך והביאו לך את האוכל או את המשקה האהוב עליך או שהם יציעו לך נסיעה לשדה התעופה או משהו כזה.    הם מציעים לעזור לך בדרך כלשהי ושם זה נהיה ממש מסובך. אל תקבלו עזרה מאנשים מתעללים כי העזרה הזאת עזר מגיעה תמיד ממניעים נסתרים. הם יודעים שאם הם מרחיבים את החסד הנתפס קטן שלא אכפת להם לעשות את זה ולא אכפת להם להיות מזויפים ולהעמיד פנים שזה משהו שהם רוצים לתת לכם.

איך הם עושים את זה?

הם פשוט שמים את האגו שלהם בצד, אין כאן גאווה, הם שמחים על זה שהם עוזרים לך. למה? כי הם יודעים מה יתפוס אותך. הם יודעים שאם הם עושים משהו טוב, אם הם נותנים לך את אחת מהמחוות האלה, אתה צריך את העזרה שלהם והם תפסו אותך. אז תהייו ממש זהירים עם זה. אני חושבת שהחלק הגרוע ביותר בתסמונת שטוקהולם הוא שאף אחד לא מאמין לך. אם אתם מעורבים באחד מהסוגים החשאיים האלה של נרקיסיזם שבו אתם יודעים שהם לא נגמרו, הם לא שם בחוץ, הם לא גלויים לגבי הנרקיסיזם שלהם, הם לא מתפארים בנרקיסיזם שלהם. בקהילה שלהם הם מעמידים פנים שהם דמויות למופת וכולם מעריצים אותם, חושבים עליהם דברים מדהימים ומסתכלים עליהם כלפי מעלה.

הם יכולים להיות בעלי תפקידים רגילים בקהילה או בעלי עמדת מנהיגות בעבודה. ואז אולי אתה האדם בעבודה שאליו הם מכוונים ואף אחד לא רוצה להאמין לך כי כל האחרים רואים רק את החלקים הגדולים על האדם הזה. או שאתה בקשר הזה, אולי זאת מערכת יחסים אינטימית עם האדם הזה אבל כל אחד אחר בחברה חושב שהם מדהימים והם לא רוצים להאמין לך.

אתם חייבים להשתחרר

זה רק מחזק את כל העניין של להרגיש כל כך לבד, אתה מרגיש כל כך מבודד כי כשאתה משתף את זה עם אנשים, כשאתה מנסה לספר לאנשים מה בעצם קורה, אף אחד לא רוצה להאמין לך.  וזה פשוט הופך מאוד מזיק לנפשו של הקורבן כי אם אתה מספר לאנשים התגובה שלהם היא שאתה מגזים, אתה מדמיין ומוציא את זה מפרופורציה.

אתה פשוט לא יכול לשחרר את זה והם אומרים את הדברים האלה שאתה יודע ואז אם תתחיל להפנים את זה ותתחיל להאמין שזה מאוד מזיק לתהליך הריפוי. לתהליך הריפוי יש שני דברים, הבסיס הוא ביטחון. אתה צריך להרגיש בטוח לא רק בסביבה הפיזית שלך אלא גם בסביבה הרגשית וזה אומר שאתה מסוגל להיות אמיתי עם עצמך. האם אתה מסוגל להיות ליד אנשים שאתה סומך עליהם, אוהב אותם ושאוהבים אותך בחזרה? האם יש לך את הגב, האם אתה מרגיש בטוח עם עצמך?

האמת

השני הוא האמת. האמת היא מה שישחרר אותך. האמת היא שעוזרת לך להבין מה קרה ולשתף את האמת הזו עם אנשים אחרים. הדבר הזה הוא בעל חשיבות עליונה למסע הריפוי וזאת הסיבה שאתה צריך רשת תמיכה של אנשים שמבינים, אנשים שמעריכים אותך, לא כאלה שאוהבים את הפיתוי החברתי והתבנית המאשימה את הקורבן במה שקרה.

ואם אתה מסתובב עם אנשים שלא יאפשרו לך לומר את האמת שלך, לא מאמינים לאמת שלך, אתה מחזיר את עצמך מהריפוי. אתה צריך להתרחק מהאנשים האלה. אתה צריך להיות בקרבת אנשים חיוביים, מרימים, אנשים אוהבים ללא תנאים, אנשים שתומכים בך ובאמת שלך ועוזרים לך להתרפא ולהשתפר.

האפשרות האחרת היחידה היא לחזור אל ההכחשה וזה מאוד מסוכן. ההכחשה לא מרפאה, ההכחשה היא הדחקה של ההתנגדות והיא רק תלך ותחמיר ככל שתישאר יותר זמן בהכחשה.

הדיסוננס הקוגניטיבי

זה הפיתוי באמת. כאן הוא הדיסוננס הקוגניטיבי. מצד אחד האדם הזה מתעלל בצורה מדהימה ועושה את הדברים הנוראים האלה. כשאתה מסתכל על הדפוס הגדול יותר אתה פשוט רואה מצג אחד אדם מתעלל ואז מצד שני אתה רואה שיש את מעשי החסד לסירוגין כאילו האדם הזה עושה את הדברים האלה שנראים כאילו אכפת לו ממך. נראה שאכפת לו ממך וזה מבלבל את המוח שלך כשאתה מנסה להיאחז בשני הדברים האלה, זה זה וזאת ההתעללות שלהם אבל הכל זאת התמונה הגדולה. וזה העניין כי זה הדיסוננס הקוגניטיבי ישאיר אותך תקוע ויעודד אותך לחזור אל ההכחשה.

הדיסוננס הקוגניטיבי מקצר את המוח כמו שהוא מטגן את המוח. אתה הולך הלוך ושוב הלוך ושוב ואז אתה מיד חוזר להכחשה. גלשת ישר בחזרה לתוך ההכחשה שעברת התעללות. אמנזיה שבה שכחת את החלקים של השימוש לרעה. ועכשיו אתה יודע לעשות רציונליזציה של איך האדם הזה טוב. והם באמת מנסים להשתפר והם ממש מצטערים והם באמת עושים מאמצים וזה מקום מאוד מאוד מסוכן להיות בו.

אתם חייבים לעזור לעצמכם

אז רק רציתי לפרסם את זה כדי ליידע אותך. ממה להיזהר עם תסמונת שטוקהולם ועם קשר טראומה, איך לזהות את זה בתוך עצמך. כי יש נקודה שבה אתה יכול לתפוס את הרגעים האלה בבהירות.

אתה אומר לעצמך שזה בדיוק כמו הסרטון הזה שצפית בו. האישה שאמרה אם זה וזה קורה ואז אם זה לא קורה זה כנראה זה ותיזהר מזה…

זאת אני וזה הקול הזה שאומר לך שזה מה שצריך להיזהר איתו. תסמונת שטוקהולם זה מה שזה, טראומת קשר. זאת הסיבה שטקסט אחד באימייל אחד שאתה מקבל ותסתכל עליו פשוט ישאב אותך בחזרה.וזו הסיבה שאתה לא רוצה לענות לאי מיילים האלה. זאת הסיבה שאתה אפילו לא רוצה ללענות למיילים האלה המגיעה מהמתעלל. זו הסיבה שאתה רוצה למחוק ולחסום. וכמובן שהרבה מהאנשים האלה הולכים להמציא פרופילי פייסבוק מזויף או חשבונות טוויטר מזויפים או שיהיה להם סוג של מספר לא רשום או מספר פרטי מתקשר אליך מטלפון ציבורי. האם הדברים האלה בכלל עדיין קיימים? נראה לי שכן.

אז מה יעשו אם הם לא ימצאו שום דרך להתקשר אליך ממספר אחר? הם יחשדו שאתה חוסם אותם ושאתה לא רוצה לדבר איתם.

העצה שלי לכל זה היא לסנן את כל השיחות שלך. המספר לא אומר לך שום דבר? תן לזה לעבור לתא הקולי. אם זה חשוב ישאירו לך הודעה קולית. אתה יכול להתקשר אליהם בחזרה, אל תענה לשיחה הזאת! במקומך הייתי לוקחת מספר חדש לגמרי. אחרת האדם הזה תמיד יכול למצוא אותך. להם יש את המספר שלך, הם יכולים להמציא מספר טלפון אחר.

וודאו שאתפ שומרים על הפרטיות. וודטו שאתם חותכים את כל זה כדי שתוכלו לעצור את כל התקשורת הזו מלהגיע אליכם.

נאום יוסף חדאד באוקספורד

נאום יוסף חדאד באוקספורד

סרטון מערוץ היוטיוב של © יוסף חדאד Yoseph Haddad

נאום יוסף חדאד באוקספורד

נאום יוסף חדאד באוניברסיטת אוקספורד, דצמבר 2023. מטרת הדיבייט שנערך אחרי טבח ה-7 באוקטובר, הייתה להכריז על ישראל כמדינת אפרטהייד. במהלך הדיון הדוברים הישראלים הופרעו בקללות וצעקות. רוב הקהל היה תומך טרור ויוסף חדאד סולק מהדיון. בסופו של דבר האיגוד הצביע כצפוי נגד ישראל.

הנשיא של אוקספורד יונין אברהים עוסמאן לא נקט בשום פעולה מול אותם תומכי טרור. לדברי חדאד הנשיא, מצרי במקור, עזב את כסא הנשיא ועבר לקבוצה האנטי ישראלית.

יוּסֵף חדאד הוא ערבי-ישראלי נוצרי, פעיל הסברה ישראלית, עיתונאי, פעיל חברתי במגזר הערבי בישראל, אושיית רשת ומנכ"ל עמותת "ביחד – ערבים זה לזה" הפועלת לחיבור החברה הערבית לחברה הישראלית.

חדאד נולד בחיפה לאם מורה ולאב כומר, איש עסקים וטייס אזרחי. בהמשך עברה המשפחה לנצרת, שם התחנך בבית הספר הטכנולוגי דון בוסקו. בשנת 2003 התנדב לצה"ל ושירת בחטיבת גולני. סיים קורס מ"כים בהצטיינות ושרת כמפקד וסמל מחלקה בגדוד 51.

במלחמת לבנון השנייה נפצע קשה מטיל קורנט שנורה על ידי כוח חזבאללה. כף רגלו הימנית נקטעה. באשפוזו חוברה כף רגלו מחדש והוא עבר טיפול ושיקום במשך כשנה. הוא הוגדר כנכה צה"ל.מתמודד כתוצאה מהפציעה עם פוסט טראומה (PTSD).

בשנת 2006 חדאד החל את פעילותו בהסברה במסגרת ארגון נכי צה"ל. מאז הוא פועל למען ההסברה הישראלית נגד קמפיין החרם על ישראל של ה-BDS, ונגד תופעות האנטישמיות.

במאי 2018 הקים את עמותת "ביחד – ערבים זה לזה" ובמסגרתה הוא מקדם פעילויות חינוך, חברה וקידום שילוב אזרחים ערבים-ישראלים מכל העדות הערביות בחברה הישראלית.

ההיסטוריה האמיתית של פלסטין

סרטון מערוץ היוטיוב של © יוסף חדאד Yoseph Haddad

ההיסטוריה האמיתית של פלסטין

לאחרונה סלבריטאים ברשתות החברתיות משתמשים בדוגמאות להראות כביכול את ההיסטוריה האמיתית של פלסטין. אבל מסתבר שמה שהם מראים לא מדוייק. קחו לדוגמא את בלה חדיד ואת אביה המולטי מיליונר מוחמד חדיד. ברור שערבים היו כאן בארץ ישראל במשך מאות שנים, אבל אתם תופתעו לגלות את האמת ההיסטורית מאחורי הדוגמאות המשמשות לעתים קרובות להוכחה כביכול של היסטוריה פלסטינית.

יוּסֵף חדאד הוא ערבי-ישראלי נוצרי, פעיל הסברה ישראלית, עיתונאי, פעיל חברתי במגזר הערבי בישראל, אושיית רשת ומנכ"ל עמותת "ביחד – ערבים זה לזה" הפועלת לחיבור החברה הערבית לחברה הישראלית.

חדאד נולד בחיפה לאם מורה ולאב כומר, איש עסקים וטייס אזרחי. בהמשך עברה המשפחה לנצרת, שם התחנך בבית הספר הטכנולוגי דון בוסקו. בשנת 2003 התנדב לצה"ל ושירת בחטיבת גולני. סיים קורס מ"כים בהצטיינות ושרת כמפקד וסמל מחלקה בגדוד 51.

במלחמת לבנון השנייה נפצע קשה מטיל קורנט שנורה על ידי כוח חזבאללה. כף רגלו הימנית נקטעה. באשפוזו חוברה כף רגלו מחדש והוא עבר טיפול ושיקום במשך כשנה. הוא הוגדר כנכה צה"ל.מתמודד כתוצאה מהפציעה עם פוסט טראומה (PTSD).

בשנת 2006 חדאד החל את פעילותו בהסברה במסגרת ארגון נכי צה"ל. מאז הוא פועל למען ההסברה הישראלית נגד קמפיין החרם על ישראל של ה-BDS, ונגד תופעות האנטישמיות.

במאי 2018 הקים את עמותת "ביחד – ערבים זה לזה" ובמסגרתה הוא מקדם פעילויות חינוך, חברה וקידום שילוב אזרחים ערבים-ישראלים מכל העדות הערביות בחברה הישראלית.

מיהם החות'ים

מיהם החות'ים. סרטון מערוץ היוטיוב © Unpacked. הערוץ יוצר סרטונים קצרים החוקרים שאלות גדולות ומפרקים נושאים מורכבים. כל המידע הדרוש כדי להסתכל על ישראל והיהדות.

מיהם החות'ים

אנחנו צכירים אותם כשודדי טרור תימנים שונאי אמריקאים ויהודים שמועדון המעריצים שלהם כולל משפיענים של טיקטוק. אבל מי הם  ומה הם רוצים?

חות'ים הם שיעים זיידיים, או זיידייה . המוסלמים השיעים הם קהילת המיעוט בעולם האסלאמי וזיידים הם מיעוט של שיעים, שונים באופן משמעותי בדוקטרינה ובאמונות מהשיעים השולטים באיראן, עיראק ובמקומות אחרים (המכונים לעתים קרובות שנים-עשר על אמונתם ב-12 אימאמים).

הזדייה

הזדייה לוקחים את שמם מזייד בן עלי, נכדו הגדול של עלי, בן דודו וחתנו של מוחמד, שכל השיעים מכבדים אותו. זייד בן עלי הוביל מרד נגד האימפריה האומיית בשנת 740, האימפריה השושלת הראשונה בהיסטוריה האסלאמית, ששלטה מדמשק. זייד נשא קדושים במרד שלו, ומאמינים שראשו נקבר במקדש לו בקרק, ירדן. זיידיס מאמינים שהוא היה דגם של ח'ליף טהור שהיה צריך לשלוט במקום האומיים. החות'ים הפכו את הלחימה בשחיתות למרכז התוכנית הפוליטית שלהם, לפחות באופן נומינלי.

המאפיין המבחין בביוגרפיה הזכורה של זייד הוא שהוא נלחם נגד משטר מושחת. הסונים והשיעים מסכימים שהוא היה צדיק. הזיידי מעלים אותו להיות התגלמות סמל הלחימה בשחיתות. החות'ים הפכו את הלחימה בשחיתות למרכז התוכנית הפוליטית שלהם, לפחות באופן נומינלי. הזאידים אינם מאמינים באייתוללות כמו השנים-עשר השיעים – שהם הכת השיעית באיראן וברוב העולם המוסלמי – ואינם מתרגלים את תורת ה-Twelver האחרת של תקייה (התפכחות), המאפשרת לאדם להסוות את אמונתו הגנה עצמית.

בקיצור, הם כת שונה מאוד מהגרסה האיראנית לשיעה שהאמריקאים למדו להכיר מאז המהפכה האיראנית ב-1979.

חסידי זייד התבססו במאה התשיעית בהרים הסלעיים של צפון תימן. במשך אלף השנים הבאות, נלחמו הזיידים על השליטה בתימן בדרגות שונות של הצלחה. רצף של אימאמים זיידיים שלטו בקהילה וזיידים היו רוב האוכלוסייה בהרי הצפון. הם נלחמו הן נגד העות'מאנים והן נגד הווהאבים במאות ה-18 וה-19.

עם התמוטטות האימפריה העות'מאנית ב-1918, ממלכת זיידי תפסה את השלטון בצפון תימן בשם ממלכת המוטוואקיליטית. השליט, או האימאם, היה גם שליט חילוני וגם מנהיג רוחני. הממלכה שלהם נלחמה והפסידה במלחמת גבול עם סעודיה בשנות ה-30, ואיבדה שטחים למדינה הסעודית. הם גם נהנו מהכרה בינלאומית כממשלה הלגיטימית של צפון תימן. בירתם הייתה בטאיז.

 

איראן לא חזקה כמו שהיא נראית

איראן לא חזקה כמו שהיא נראית. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © TLDR News Global 

המוטו של קבוצת המדיה TLDR News הוא להפוך את החדשות לנגישות לכולם. הקבוצה יוצרת תוכן דיגיטלי של חדשות ואקטואליה מכל רחבי העולם החל משנת 2017. הערוץ התמקד בהסבר על אירועי החדשות הגדולים ביותר בבריטניה, בעיקר סביב הברקזיט. מאז, הקבוצה גדלה  ל-6 ערוצים: TLDR UK, EU, Global, Daily, Podcasts ו-Business. הסיקורים של הערוצים מקיפים, מהכלכלה הטורקית ועד איך RyanAir השתלטה על אירופה. הקבוצה מתגאה בסיקור נגיש, בלתי מפלגתי ואוביקטיבי אירועים אקטואליים. המטרה המוצהרת היא לעזור לצעירים להבין טוב יותר את העולם הסובב אותם ולגבש דעות משלהם. נכון לתחילת 2024 יש לקבוצה יותר מ-2.5 מיליון מנויים בכל רשת TLDR, עם רוב של בני 16-35. התוכן מגיע למיליוני אנשים מדי שבוע.

הסרטון הפעם – במבט ראשון איראן נראית חזקה למדי. אבל מתחת לפני השטח, איראן אינה חזקה כפי שהיא נראית. עם סיכויי כלכלה גרועים, משטר פחות מפופולרי ומשבר ירושה בפתח. בסרטון הזה אנחנו בוחנים, האם איראן שלא באמת רוצה מלחמה, תקבל בכל מקרה מלחמה. למה איראן חלשה יותר ממה שזה נראה, ואיך זה מסביר את התפנית במדיניות החוץ שלה.

איראן ניראת בשיאה

במבט ראשון איראן נראית די חזקה. בא כוחה חמאס הנחית במתקפת ה-7 באוקטובר מכה משתקת על ישראל ללא מעורבות איראנית ישירה. לאיראן יש את הכוח והביטחון הגיאופוליטי לפגוע במטרות בחו"ל כפי שהוכיחו התקיפות האחרונות בעיראק ובפקיסטאן. הסנקציות שהטיל טראמפ על איראן ב-2018 היו ברובן לא אפקטיביות. ההכנסות מנפט וממשאבים אחרים טיפסו לאחרונה לשיא. דיווחים מצביעים על כך שאיראן בדרך להשיג נשק גרעיני מתישהו לאורך 2024.

למעשה איראן לא חזקה

במבט לעומק איראן למעשה לא חזקה כמו שזה מצטייר. למרות העלייה בהכנסות כלכלת איראן היא בבלאגן. המשטר פחות פופולרי מכל זמן מאז 1979 ומשבר ירושה עולה כאשר המנהיג העליון של איראן נכנס לשנתו ה-85 ללא מחליף ברור. וזו הסיבה שאיראן מתקדמת לקראת מערכה מול ערב הסעודית לאחרונה.

איראן מנסה לשמור על פרופיל נמוך

למרות כוחותיה הנראים איראן ניסתה להתרחק מהסכסוך המתגבר במזרח התיכון. איראן הדגישה פעמים רבות כי לא הייתה לה כל מעורבות ישירה עם מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר. נציגה איראנית אחרת הייתה אגרסיבית בשיבוש הסחר הימי בים האדום. הפרוקסי הראשי והפחות עצמאי של איראן, חיזבאללה, היה שקט, הדגיש שאין לו שום קשר ל-7 באוקטובר והסתפק בפגיעות טילים בצפון ישראל. למרות המצוקה של חמאס והרטוריקה ההולכת וגוברת שמגיעה מבכירים ישראלים המציעים פלישה מלאה לדרום לבנון.

חזבאלל אחרי מתקפת השביעי באוקטובר

מנהיג חיזבאללה חסן נסראללה הפך למוניטין בזכות נאומיו הארוכים והלא מרשימים עד כדי גיחוך. הנאום הראשון שלו ב-3 בנובמבר היה באורך של כמעט שעה וחצי.  הנאום היה ומלא בפלפולים דרמטיים אבל החלקים המשמעותיים היחידים שם הגיעו בערך באמצע הדרך כאשר נסראללה התעקש שמתקפת ה-7 באוקטובר הייתה 100% פלסטינית ושחיזבאללה לא יסלים את הלחימה.

האיראנים אחרי מתקפת השביעי באוקטובר

האיראנים שבדרך כלל די להוטים על נאומים אנטי-אמריקאים בעלי גוון אסלאמי זועם נשמעו גם הם הרבה יותר מתונים מהרגיל. מניפסט של בכירי דת אסלאמיים שפורסם באמצע אוקטובר גינה למעשה את הרג האזרחים שנעשה על ידי חמאס. ב-27 באוקטובר איראן הצביעה בעד פתרון שתי המדינות בפעם הראשונה אי פעם בעצרת הכללית של האו"ם, המכירה באופן מרומז בזכותה של ישראל להתקיים. לאור זה פגיעות הטילים האחרונות נראות פחות כמו הסלמה אלא יותר כמו תמרון הגנתי, ניסיון להרתיע את ישראל וארה"ב מהסלמה נגד חזבאללה והחות'ים מבלי להזמין תגובה ישירה.

האם יש שינוי במדיניות החוץ האיראנית?

חשוב לא להפריז בזה או לפרש זאת כשינוי מהותי במדיניות החוץ האיראנית. איראן היא עדיין תיאוקרטיה אסלאמית ועדיין מוות לאמריקה  ולישראל הם פזמונים פופולריים במדיניות החוץ האיראנית, למרות זאת, גם אם זה מונע על ידי פרגמטיות גיאופוליטית או שימור עצמי של משטר האייתולות, ברור שאיראן לא רוצה מלחמה ולא יכולה להרשות זאת לעצמה.

שלושה משברים

למה איראן חלשה יותר ממה שזה נראה? איך זה מסביר את הציר המתון במדיניות החוץ האיראנית לאחרונה? ומדוע גם אם איראן לא רוצה מלחמה זה לא אומר שהיא לא תקבל אחת.

ישנם שלושה משברים ברורים המשפיעים כרגע על איראן: כלכלי, פוליטי או מה שאנו יכולים לתאר כמשבר לגיטימציה ומשבר ירושה מתקרב.

נתחיל עם המשבר הכלכלי. כדי להבין את המשבר הכלכלי של איראן צריך לדעת שני דברים על הכלכלה האיראנית.

ראשית זה מאוד תלוי בהכנסות מפחמימנים. לאיראן יש 10% ממאגרי הנפט בעולם ו-15% ממאגרי הגז. ההכנסות מהפחמימנים מהוות בדרך כל כמחצית מכלל הכנסות הממשלה. שנית, כ-60% מכלל הפעילות הכלכלית האיראנית מנוהלת על ידי הממשלה שקבעה גם פיקוח מחירים על מזון ואנרגיה. המגזר הפרטי למעשה די חלש. שתי העובדות הללו למעשה מסבירות את המשבר הכלכלי הנוכחי של איראן. בגלל שההכנסות מיצוא הפחמימנים הצטמצמו בהתמדה בגלל הסלמת הסנקציות המערביות שמטרתן לערער את תוכנית הגרעין של איראן.

הסנקציות על איראן

ארה"ב הטילה לראשונה סנקציות כבר ב- 1996. מדינות מערביות אחרות הצטרפו בשנות ה-2000 לאחר שהסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית הגיעה למסקנה שאיראן הפרה את האמנה לאי-הפצת נשק גרעיני.

הסנקציות הופסקו זמנית ב-2015  לאחר שאובמה ניהל משא ומתן על  הסכם המעצמות על תוכנית הגרעין האיראנית. אבל ההתאוששות של איראן בזמנו הוגבלה על ידי מחירי הנפט הנמוכים באמצע שנות ה-2010 ואז, ב-2018 טראמפ הטיל מחדש את הסנקציות. עם הזמן הסנקציות של טראמפ הפכו לפחות יעילות מכיוון שאיראן הבינה איך לעקוף אותן. אבל למרות זאת הייתה ירידה דרמטית ביצוא הנפט של איראן, משיא של כמעט 2 מיליון חביות ביום ב-2017 לפחות מ-500,000 חביות ביום ב-2020. מאז זה עלה ליותר ממיליון חביות ביום אבל זה עדיין נמוך מהרמות שלפני הסנקציות.

המשבר הכלכלי

למרות שהנתונים מעט מטושטשים מכיוון שאיראן לא מפרסמת נתונים סטטיסטיים מהימנים, האומדן העדכני של קרן המטבע הבינלאומית מצביע על כך שהתמ"ג לנפש של איראן ירד בחצי מאז 2012. התמודדות עם סנקציות וירידה של 50% בהכנסות יהוו אתגר עבור כל ממשלה אבל המשטר הנוכחי של איראן ששולט ברוב הכלכלה הלאומית הוא אולי הבלתי כשיר ביותר בהיסטוריה התיאוקרטית של איראן.

במשך 5 השנים האחרונות האינפלציה עומדת על כ-50%. שיעור העוני הכפיל את עצמו למעשה ל-30% ואבטלת הצעירים עלתה ל- 25%. המשטר גם מוציא סכומי כסף אבסורדיים על סובסידיות, למשל על דלק. ערך הסובסידיה הזו שרק מעודדת שימוש יתר משתולל שווה למיליארדי דולרים בשנה. האיראני הממוצע צורך כעת דלק בין פי חמישה לפי 10 מהטורקי הממוצע למרות שהוא עשיר בפחות מחצי. האבסורד הוא שהאיראנים משתמשים בכל כך הרבה בנזין שהם ייבאו אותו לאחרונה למרות שאיראן היא אחת מיצואניות הנפט הגדולות בעולם,

המדינה האיראנית פשוט לא יכולה להרשות לעצמה לממן את הסובסידיות הללו וגם את התעשיות המולאמות של איראן, וזו הסיבה שהממשלה מנהלת כיום עסק מסוכן  גירעון תקציבי עצום. ככזה הממשלה צריכה כנראה לייצא 1.5 מיליון חביות נפט ליום במחיר ממוצע של 85 דולר על מנת לאזן את תקציבה, אבל עקב הירידה בביקוש, בעיקר מסין, איראן מוכרת רק כ-1.2 מיליון חביות ביום.

מחיר הנפט כבר לא מתקרב ל-85 דולר לחבית. הנפט נסחר בעולם רק בכ-75 דולר לחבית אבל איראן נאלצת למכור אותו בהנחה של 10% כדי לפצות על סיכון הסנקציות. מספרים נמוכים יותר ויצוא נמוך יותר פירושם שהכנסותיה של איראן מנפט עומדות על בערך על 60%  מהנדרש, כך שאיראן כנראה בדרך לנהל גירעון תקציבי חסר תקדים של כמעט 7 טריליון ריאל, הגבוה ביותר בתולדות איראן.

זה אילץ אה המדינה האיראנית לעשות תרגילי חיסכון לא פופולריים, כולל קיצוץ של סבסוד מזון ותרופות, מה שמכביד על קרן הפנסיה הציבורית וקרן העושר הריבונית, מה שמוביל אותנו למשבר השני, המשבר הפוליטי של איראן

המשבר הפוליטי

באופן לא מפתיע חוסר התפקוד הכלכלי הלחיץ ​​את היחסים בין האייתוללה השולט לאיראנים רגילים, אבל המתחים האלה החריפו גם בגלל שני דברים נוספים. ראשית, אי השוויון הולך וגובר, זה לא רק שהאליטות האיראניות עשירות בהרבה מהאיראנים הרגילים, זה גם שאיראן סובלת מאי שוויון אזורי ואתני חריף.

מדיניות ממשלתית הועילה בעקביות לאזורי המרכז העשירים יותר של איראן שנשלטים על ידי פרסים אתניים על חשבון העניים יותר.  באזורים שבהם יש לעתים קרובות אוכלוסיות מיעוט גדולות יותר. ב-2018, במחוז בלוצ'יסטן שיעור העוני היה גבוה פי 5 מזה של טהרן. בשנת 2021 הייתה מחאה של הרוב הערבי במחוז כורדסתאן. המחאה פרצה לאחר שפרויקט ממשלתי להפניית מים למחוזות המרכז גרם לבצורת קטסטרופלית.

הגורם המחמיר השני הוא הפער האידיאולוגי המתרחב בין אנשי הדת השולטים לאיראני הממוצע. עם עלייתם לשלטון ב-1979 האיראנים ראו בהאייתוללה שמרני מדי. בסופו של דבר המשטר הוציא להורג רבים מהסטודנטים והשמאלנים.שתמכו במהפכה.

אבל הפער הזה רק התרחב. ככל שהציבור האיראני הפך ליברלי יותר והיו הפגנות נרחבות. השיא היה כשמשטרת המוסר הרגה צעירה כשלא לבשה את החיג'אב כראוי. מה שמביא אותנו לנושא השלישי של משבר הירושה באיראן.

משבר הירושה

המנהיג העליון עלי חוסייני ח'אמנאי שהחליף ב- 1989 את האייתוללה לאחר מותו בן 84 כיום. עד כה הוא סירב למנות סגן ואין לו יורש ברור. הברירה  תהיה הנשיא המכהן אבראהים ראיסי. אבל הוכח שראיסי לא כשיר לניהול וככל הנראה יהיה שמרני מדי. לנשיא הקודם חסן רוחאני היה רקורד טוב יותר בממשלה אבל כוהני הדת לא סומכים עליו. היו שמועות שקאיני טיפח את סגנו בן מוסה לתפקיד. אבל זה יכול להיות מסוכן, ההיסטוריה מעידה ששושלות חסרות יכולת באיראן לא שורדות זמן רב.

אי הבהירות לגבי מחליפו של קאמאני פירושה תקופה מתמשכת של מאבק פנים אליטי. זה מסוכן עבור המשטר עם אזרחים שנמצאים במצב מתמיד של אי שקט ומחלוקות. כל זה בשילוב עם תרעומת ציבורית שעלולה להפיל את המשטר. זה בערך מה שקרה ב-1979 כשהצבא נטש את השאה לאחר הפגנות מתמשכות שאילצו אותו לברוח,

אז אלה הם שלושת המשברים של איראן וברור שמלחמה עם ישראל רק תחריף את שלושתם. מבחינה כלכלית, לאיראן פשוט אין יותר כסף לתמוך באופן אקטיבי בנציגיה. שלא לדבר על לנהל מלחמה מלאה מבחינה פוליטית. עוד יותר אי-יציבות אזורית, במיוחד אם היא דורשת איזשהי ההתגייסות רק תגביר את הכעס הציבורי. לבסוף כל ירושה תצטרך להידחות עד לסיום הסכסוך. כל מלחמה, במיוחד שניתן להפסיד בה, תהיה שנויה במחלוקת ולמסוכנת עבור המשטר.

 

סופו של המשטר באיראן קרב

סופו של המשטר באיראן קרב. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © The Tom Nash Report

הערוץ של טום נאש מתמקד בגיאופוליטיקה, עניינים בינלאומיים אקטואליים, דינמיקה פוליטית, כלכלית וחברתית גלובלית. הערוץ שואף לספק הבנה מעמיקה יותר על האופן שבו אירועים גיאופוליטיים מעצבים את עולמנו, תוך מתן נקודות מבט לנושאים החל מעימותים בינלאומיים ליחסים דיפלומטיים, מדיניות כלכלית. מעבר לכך הערוץ משמש משאב רב ערך לכל מי שמתעניין בנוף הפוליטי הגלובלי ומבקש להישאר מעודכן לגבי ההתפתחויות האחרונות והשלכותיהן הרחבות.

בסרטון הפעם נאש מפקפק ביכולת של משמרות המהפכה של איראן לשרוד אחרי מתקפת השביעי באוקטובר.

חמאס הוא רק כלי משחק בידיה של איראן

איראן עשתה טעות קריטית שעשויה למעשה לסיים את קיום משמרות המהפכה. אולי המשטר הזה פשוט ירה לעצמו ברגל. אתם רואים את מתקפת ה-7 באוקטובר על ישראל שהיוו מבוכה עצומה לכישלון מסיבי של המודיעין הישראלי. הייתה כאן גם תרמית ענקית שהושמעה בתקשורת ברחבי העולם. אף אחד לא נתן לך את התמונה הגיאופוליטית המלאה של מה שבאמת קורה. בזמן שחמאס תקף בשביעי לאוקטובר הוא היה רק ​​קבלן משנה וכלי במשחק שחמט הרבה יותר גדול.

הסדר העולמי הישן מת

להבנת משחק השחמט הזה צריך להבין את העולם החדש שמתהווה כעת לנגד עינינו. צריך להפסיק להקשיב לתקשורת המיינסטרים. הפלישה של רוסיה לאוקראינה הייתה השלב הראשון של הסיום הסמלי לסדר העולמי הקודם שהיה לנו במשך 80 השנים שהתחילו עם סיום מלחמת העולם השנייה. הסדר העולמי הקודם הבטיח לכולם גישה למשאבים בהתבסס על פלטפורמת הגלובליזציה הענקית שנוהלה על ידי ארה"ב, האו"ם, קרן המטבע וכן הלאה.

סדר עולמי חדש

רוסיה היא אחת המדינות הראשונות שהבינו שהסדר העולמי הקודם מת. הפלישה לאוקראינה לא קרתה בעקבות התפשטות נאט"ו ולא כדי להגן על אזרחים רוסים בצד המזרחי של אוקראינה שחיו שם 30 שנה ואף אחד לא התייחס אליהם. מה שקרה זה תהליך דה-גלובליזציה הדורש בריתות חדשות, אויבים חדשים, הסדרים ומהלכים חדשים כדי להבטיח השפעה והגנה.

בריתות חדשות

תהליך הגלובליזציה החדש הזה אומר שהמשאבים לא יהיו זמינים לכולם באותו זמן. אז בגלל זה נוצרה לנו אסיה חדשה, כדי ליצור את הברית החדשה הזאת, כדי להבטיח בעצם את עמדתם נגד ארצות הברית והמערב. כאמור, מה שקרה באוקראינה לא היה בגלל התפשטות נאט"ו, זאת רק תעמולה רוסית, הם שילמו לכמה אנשים שיספרו לכם שזה קשור להגנה על העם הרוסי במזרח אוקראינה ושאין קשר למשאבים שיש שם. אוקראינה היא מספר 7 בעולם בהפקת ברזל, מספר 6 בטיטניום. יש לה את מאגר הגז השני בגודלו באירופה אחרי רוסיה, שדות ליתיום עצומים ואספקה ​​מסיבית של חיטה ותירס. כל הדברים האלה  נמצאים בחלק המזרחי של המדינה שפוטין לקח. יש סיבה לכך שפוטין לא  כבש את המערב או את מרכז אוקראינה, הוא לקח את המשאבים שזה כל מה שהוא צריך.

העימות בין סין לטייוואן

המהלך של סין על טייוואן מבוסס על אותם גורמים. זה לא קשור ללאומיות סינית, זאת רק תעמולה וקשור למשאבים. 60% מאספקת המוליכים למחצה העולמית מגיעה מטייוואן מ- TSMC (קבלנית ייצור השבבים הגדולה בעולם). העולם כפי שאנחנו יודעים היום בנוי על מוליכים למחצה, כל דבר בבית שלך צריך מוליכים למחצה והסינים רוצים להחזיק 60% ממנו. למרות המראה היפה הזה של סיפורי המדורה שמספרים לך בתקשורת המיינסטרים. ומה שקרה ב- 7 באוקטובר בישראל הוא צעד נוסף באותה הברית של רוסיה וסין.

טייוואן, אוקראינה ועכשיו גם המזרח התיכון

כעת איראן עושה את הצעד שלה והמזרח התיכון, הילד אולי המסובך מכולם, מצטרף. משמרות המהפכה האסלאמית אינה דמוקרטיה אבל יש בעולם  הרבה משטרים לא דמוקרטיים פופולריים כמו איחוד האמירויות או הסעודים שיש להם מונרכיה מאוד פופולרית. משמרות המהפכה האסלאמית לא פופולרית, רוב האנשים באיראן שונאים אותה ואם אתה יודע משהו על ההיסטוריה, כדי שמשטרים לא דמוקרטיים ישרדו הם צריכים שהרחוב יאהב את המלך. זה לא  המקרה באיראן, או שהם צריכים לשלוט בעם בכמות עצומה של כוח והרתעה וזה לא קל כשיש לך חלוקה אתנית כזאת רחבה. באיראן קיימים הרבה מתחים אתניים והמצב הסוציו-אקונומי ממש גרוע בגלל הסנקציות, המצב הכלכלי על הפנים. בנוסף לכך יש את ההפצצות של דאעש. איראן היא דיקטטורה מאוד לא פופולרית מה שהופך אותה לפגיעה מאוד בסופו של דבר, והם מבינים שברגע שהמשטר נגדנו הוא לא פופולרי ויש בו אנשים עניים וכועסים,

השאיפה המתמדת של איראן

זה המקום שבו ארצות הברית מגיעה עם האביב הערבי ומהפכות הצבעים ומה לא. והם דוחפים את החבר'ה האלה מהשלטון והם מחליפים אותם במישהו יותר ידידותי. זה הפחד הגדול של משמרות המהפכה כי זה מסכן המטרה היחידה של הארגון היא להישאר בשלטון בכל מחיר. הפתרון שלהם לבעיה הזאת הוא פשוט מאוד – בואו נגיע למעמד של פצצה גרעינית והמערב לא יתערבו במדינה שלנו. אנחנו רוצים את אותו מצב כמו שיש לצפון קוריאה. גם אנחנו צריכים ליצור אויב משותף לאנשים ברחוב שישנאו את ישראל. אנחנו צריכים לעקוף את הסנקציות מהמערב ולמכור את כמויות הנפט המסיביות כדי להכניס קצת כסף לכלכלה שלנו, לסחור עם סין ולמכור להם נפט זול (בשלוש השנים האחרונות סחר הנפט האיראני הסיני שילש את עצמו). אם נהיה הבוס של המזרח התיכון והבעלים של ההשפעה באזור נוכל למנוע מראש הרבה מהתהליכים נגדנו לפני שהם קורים. אז בשביל זה האיראנים צריכים לדחוף את הסעודים מהתפקיד הזה ולהשתלט על זה.  זאת הפכה לתוכנית האיראנית לפני שנים.

השאיפות של ארצות הברית

ארה"ב מצידה עוברת בשנים האחרונות שינוי משלה. בעצם האמריקאים אומרים  שהם רוצים לצאת מהמזרח התיכון אבל עדיין רוצים לשלוט בו ולשמור על השפעה. יש לאמריקאים דגים גדולים יותר לטגן – את אוקראינה וטייוואן. גם הם כבר לא כל כך מתעניינים בפוליטיקה גלובלית כי הסדר העולמי הישן גוסס והם כבר לא צריכים להיות השוטרים של העולם. בנוסף לכך האמריקנים כבר יצואנים של אנרגיה נטו אז הם עבר לא כל כך מעוניינים  להיות נוכחים פיזית במזרח התיכון. אבל איך האמריקאים ישמרו מרחוק על הכוח וההשפעה באזור הזה? הם אומרים לעצמם בואו נמצא כמה אנשים שאינם מאוד ידידותיים עם איראן, שלוש המדינות שהכי מאוימות מאיראן הן סעודיה ישראל ואיחוד האמירויות. בואו נחבר אותם יחד בהסכם ברית אזורית אחד, נקרא לזה הסכמי אברהם וברגע שהם יחתמו על הסכמי נורמליזציה עם הישראלים שאר העולם הערבי ילך אחרי הסעודים ואיראן תהיה מבודדת. בנוסף ארה"ב מתכננת  מסדרון כלכלי מהודו לסעודיה דרך ישראל ועד ליוון שבעצם תנתק את איראן מסחר האנרגיה בעולם ותבודד את איראן באופן מוחלט הן מבחינה כלכלית והן מבחינה מדינית וצבאית.

ברית הגנה אווירית של המזרח התיכון

ברית הגנה אווירית של המזרח התיכון תהיה דומה מאוד לנאט"ו אבל רק במזרח התיכון. הברית עם הישראלים הסעודים ואיחוד האמירויות תאפשר לארה"ב  לשמור על מידע באזור הזה. כמובן שארה"ב תצטרך לחמש את הסעודים והישראלים עד לשיניים אבל היא תוכל לשלוט באזור הזה, לבודד את איראן ולהפיל משמרות המהפכה בלי להיות שם פיזית. כמובן שהאיראנים מסתכלים ואומרים שהם לא עומדים לקבל את זה, הם הולכים להיות המפסידים הגדולים אם הם לא יעצרו את זה הם יאבדו את השלטון. אז האיראנים משתמשים בפרוקסי שלהם, חמאס, סוג של חקלאות שהם טיפחו ב-30 השנים האחרונות.

מתקפת השביעי באוקטובר

האיראנים מימנו מערכת שגידלה חבורה של פסיכופתים רצחניים עם מטרה אחת, להרוג ישראלים ולמות. הם אימנו אותם וציידו אותם וחיכו עד לשליפת הקלף הפראי הזה. ב- 7 באוקטובר. האיראנים דחקו את הישראלים לפינה. אחרי רצח של 1,400 אזרחים ביום אחד ומטח רקטות לצפון ישראל וכמה מאות אלפי ישראלים שפונו מבתיהם לישראלים אין ברירה אלא לצאת למלחמה. לממשלת נתניהו אין דרך להחזיר 200,000 אנשים לבתיהם בלי לנקות את האיום העזתי. אבל החמאס מוטמע לחלוטין בתוך האוכלוסייה האזרחית, המשמעות היא אובדן חיים עצום של אזרחים בלתי מעורבים. התוצאה תיהיה שהישראלים יהיו לא מקובלים בעיני העולם ושראל כבר לא תתפס כשותפה פוטנציאלית עבור הסעודים. הבונוס הפוטנציאלי עשוי להיות שהישראלים יהיו  חייבים  להתמודד עם הרבה ערבים כועסים בעלי אזרחות ישראלית, מה שלא קרה מעולם, אבל זה כבר סיפור אחר לגמרי. אז איראן הייתה קצין התפעול הראשי של המבצע הזה, הקטארים היו סמנכ"ל הכספים, האיראנים ציידו ואימנו  את חמאס שהיה עובד המפעל שלחץ על הכפתור. כמו הומר סימפסון. הפלסטינים לא הבינו שהם גודעים את התקוות שלהם לדו-קיום בשלום עם הישראלים תוך קידום האינטרס של מישהו אחר כסתם פיון.

השעיר לעזאזל הם הפלסטינים

בעבר הפלסטינים כבר שיחקו עבור ה-ק.ג.ב. וברית המועצות, עכשיו האיראנים משתמשים בהם בתור אביזר לשימוש חד פעמי. בעוד שקטאר הצליחה לשמור על גישת הכחשה סבירה, האיראנים פשוט חשפו שהם חלק מזה. ובניגוד לקטארים לאיראנים אין כסף. האיראנים בבעיה עמוקה והדרך בה הטעות הזו קרתה די מעניינת. כשהמלחמה התחילה משמרות המהפכה האיראניות ידעו שחמאס די גמור. אבל הם לא התכוונו להקריב את חזבאללה כדי לעזור לחמאס. האיראנים רצו להציל את חזבאללה כהרתעה נגד ישראל כדי שיוכלו להמשיך לגרעין. הם רק הקשו על ישראל כדי להסיט את המיקוד מעזה עם כמה רקטות של החות'ים.

המורדים החות'ים

12% מנתיבי השיט בעולם נחסמים על ידי חבורת אנשים בסנדלים שחוסמים שרשרת אספקה גלובלית. זה הופך לבעיה שלכולם אכפת ממנה. פתאום כולם רוצים לדעת מה לעזאזל קורה, איך זה שהשמפו שלי התייקר ב-20%? למה האינפלציה עולה והאנשים פה דורשים ממני להתפטר אם אני איזה פוליטיקאי? למה החבר'ה האלה חוסמים את תעלת סואץ במלחמה שאין לה שום קשר אליהם? האם החות'ים מאוהבים בפלסטינים שמעולם לא הייתה להם שום מערכת יחסים? המורדים החות'ים הם פרוקסי איראני ברור, הרבה יותר מאשר חזבאללה. הם לגמרי בלי עצמאות, אלה  רק איראנים בתימן בתחפושת של מורדים.

מה עושים עכשיו האיראנים

כשהאיראנים חוסמים את תעלת סואץ זה אומר שאיראן קשורה ישירות למתקפת ה 7 באוקטובר. הדוקטרינה של איראן ושל משמרות המהפכה  היא להישאר בצל. זה המלך על לוח השחמט שזז לעתים נדירות כשכל הפיונים מתרוצצים. האיראנים יושבים מאחור. בסוף, עם המורדים החות'ים שחוסמים את תעלת סואץהם הם פישלו. בשונה מהקטארים שהזרימו כסף, הקשר בין איראן לפיגועי ה-7 באוקטובר ברור. משמרות המהפכה סימנו את עצמם כיעד ענק. זאת הסיבה להתאחדות מדינות המערב שמאפשרת לישראלים לבצע תקיפות בסוריה ובלבנון. ישראל מוציאה כעת מהמשחק שחקנים איראנים, מה שהיה אסור להם במשך שנים .

ההתחלה של הסוף של משמרות המהפכה באיראן

זאת הסיבה שאנחנו תוקפים את המורדים החות'ים בתימן. בנוסף לזה הקואליציה הימית של ארה"ב בעצם הבעלים של מיצרי טיראן ונקודות הגישה לתעלת סואץ.

ברגע שמשמרות המהפכה הפלילו עצמם במעורבות במלחמה הזאת הם כבר לא מאחורי הווילון. הם סימנו את עצמם במטרה ענקית על הגב. ומכיוון שלאיראנים אין את הכסף הקטארי ואת ההשפעה הקטארית אף אחד לא יעזור להם. ארצות הברית והמערב יגיעו אליהם, זאת רק שאלה של זמן. זאת ההתחלה של הסוף של משמרות המהפכה באיראן, הם פשוט עדיין לא יודעים את זה.

 

 

 

מלחמה עם איראן היא בלתי נמנעת

מלחמה עם איראן היא בלתי נמנעת. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © The Tom Nash Report

הערוץ של טום נאש מתמקד בגיאופוליטיקה, עניינים בינלאומיים אקטואליים, דינמיקה פוליטית, כלכלית וחברתית גלובלית. הערוץ שואף לספק הבנה מעמיקה יותר על האופן שבו אירועים גיאופוליטיים מעצבים את עולמנו, תוך מתן נקודות מבט לנושאים החל מעימותים בינלאומיים ליחסים דיפלומטיים, מדיניות כלכלית. מעבר לכך הערוץ משמש משאב רב ערך לכל מי שמתעניין בנוף הפוליטי הגלובלי ומבקש להישאר מעודכן לגבי ההתפתחויות האחרונות והשלכותיהן הרחבות.

בסרטון הפעם נאש מחזיר אותנו לאימרה של ביל קלינטון "זאת הכלכלה, טמבל" It's the economy, stupid. (הסלוגאן במהלך מסע הבחירות של ביל קלינטון לנשיאות ארצות הברית בשנת 1992 מול ג'ורג' בוש). לפי נאש ישראל היא רק פיון במשחק הגיאופוליטי כלכלי הגדול.

המלחמה הבאה של ישראל

המלחמה בעזה, עד כמה שהיא נוראית היא רק קדימון. זה לא הדבר האמיתי אלא טריילר לסרט האמיתי. סרט שהולך להיות גדול יותר, גרוע יותר ובקנה מידה גדול. המלחמה הבאה של ישראל הולכת להיות הרבה יותר גרועה מהמלחמה בעזה והיא מתקרבת.

ישראל היא חלק ממשחק שחמט גדול יותר

כשנמלה הולכת על מגרש כדורגל, כל פיסת דשא ניראת דומה לאחרת. כשאתם יושבים ביציע אתם רואים את מגרש הכדורגל כולו. מה שחשוב זאת התמונה הגדולה. התקשורת והמיינסטרים מביאים לכם את התמונה של פיסת הדשא. ישראל היא חלק ממשחק שחמט גדול יותר.שמתרחש בין איראן, רוסיה וארה"ב. איראן שואפת לדומיננטיות אזורית במזרח התיכון והאיראנים מתכננים את זה כבר עשרות שנים. איראן רוצים  כדי להשיג את מטרתה להיות הבוס של המזרח התיכון איראן שואפת לעשות שלושה דברים. ברגע ששלושת הדברים האלו יקרו איראן תהפוך לבעלים של המזרח התיכון:

1- להסיר את ההשפעה של ארצות הברית מהאזור.

2- לסלק את ישראל, בעלת הברית הגדולה ביותר של ארצות הברית ואת המאחז דה פקטו במזרח התיכון.

3- להגיע לפצצה גרעינית, אז אף אחד לא יוכל יותר לאיים על איראן.

מדיניות ארה"ב

מדיניותו של הנשיא אובמה התאימה לחלוטין למטרות הספציפיות האלו. מה שממשל אובמה עשה זה לצאת מהמזרח התיכון ויחד עם הסכם הגרעין סלל את הדרך של איראן לפצצה גרעינית. כשהגיע ממשל טראמפ כל זה התהפך. ג'ארד קושנר, חתנו של טראמפ שינה בעצם את הדרך שבה ארצות הברית מסתכלת על החלק הזה של העולם ובצדק. וזה לא קשור לישראל או לחמאס. זה קשור לסין, איראן ורוסיה. אז הסינים נמצאים עמוק בתוך יוזמת 'החגורה והדרך' שיש לה נתחים עצומים והשפעה עתידית במזרח התיכון. רוסיה ואיראן בונות מסדרון כלכלי משלהן הכולל את אזרביג'ן, רוסיה, איראן והודו שיעמוד כנגד ההשפעה של ארה"ב באזור. אז הסינים עוברים ברוסים והאיראנים נכנסים פנימה ובעצם משתלטים על המזרח התיכון.

עידן טראמפ

קושנר והצוות שלו אמרו בעצם שכדי להתמודד עם סין אנחנו צריכים להתמודד עם רוסיה ואיראן. איראן הייתה סוג של מחשבה מאוחרת כי מדובר ברוסיה ובסין וישראל היא רק נקודה קטנה בספר ענק. האמריקאים בעצם אמרו – תראו אנחנו צריכים למצוא דרך להתמודד עם הדברים האלה כי הם עומדים לכבוש לא רק את המזרח התיכון, כי כל המסדרונות האלה שהם בונים מובילים גם להודו שאנחנו רוצים שתיהיה בצד שלנו. ההודים עדיין מתלבטים. הם נוטים להיות בצד של ארה"ב אבל הם לא. הודו היא הכלכלה הגדולה הבאה שתתפוצץ אם הם יפתרו הרבה מהבעיות הפנימיות שלהם.

להודים יש דמוגרפיה מצוינת, יש להם הרבה יתרונות ופוטנציאל עצום. אז יש קרב בין סין, רוסיה וארה"ב על השליטה וההשפעה על הודו וזו הסיבה שארה"ב הכריזה בספטמבר 2023 על המסדרון הכלכלי של תוכנית IMEC (מסילת השלום) שעומד להיות מהאיחוד האירופי לישראל דרך ערב הסעודית והודו והמסדרון הכלכלי הזה אמור להיות משקל הנגד ליוזמת החגורה של סין ולמסדרון הכלכלי הרוסי עם איראן והודו. (הרעיון השאפתניכ הוכרז לאחרונה בוועידת ה-G20, כעשור לאחר הניסיון הסיני לחדש את דרך המשי. המסדרון התחברותי ייצא דרך הים מחופי הודו דרך מיצרי הורמוז לדובאי, ימשיך במסילת רכבת עד חיפה דרך סעודיה וירדן, בנתיב תעבורה ימית עד פיראוס משם יהיה שינוע במשאיות עד צפון אירופה. היבוא לתת-היבשת ההודית מאירופה ינוע באותה הדרך). 

איראן נשארת מאחור

המדינה העיקרית שהייתה אמורה להידפק מכך היא איראן. יוזמת הדרכים של סין לא הולכת להיהרס על ידי המסדרון הכלכלי הזה, היא תהיה מתחרה, אבל היא תשרוד. מצד שני, רוסיה והודו ימשיכו להיות  שותפות סחר במשך עשרות שנים, המדינה היחידה שתפגע מזה זאת איראן.

האם איראן מאבדת את יכולתה לייצר תזרים מזומנים ויחסי מסחר שלא היו לה במשך שנים בגלל הסנקציות עם המסדרון הזה? אם ארה"ב באמת תצליח לעשות מה שהיא רוצה לעשות, לבנות את המסדרון המתוכנן איראן היא היחידה שתפגע. מזה. האיראנים לא טיפשים, הם התכוננו לזה במשך שנים. אי אפשר לזלזל באיראן, האיראנים ם יודעים מה הם עושים, הם בנו רשת של פרוקסי בכל מדינה באזור שיש לה ממשל חלש. לבנון, המורדים החות'ים בתימן שמשתלטים על המדינה, אותו דבר בסוריה אותו דבר בעיראק.                                                                     

התוכנית האסטרטגית האיראנית להשתלטות על מדינות במזה”ת

יש לאיראנים באזור את כל הפיונים האלה אותם הם יכולים להפעיל בכל זמן נתון והסונים הם חלק מזה. למרות שהאיראנים הם שיעים ולא ממש אוהבים סונים הם אימצו את חמאס שהוא ארגון סוני מוחלט בגלל אותה יכולת מודל להסב נזק לתנופת שלטון חלשה בישראל. חמאס משתלט על עזה, הם מעיפים את הרשות הפלסטינית ועכשיו הם הבעלים של עזה והם ממומנים על ידי איראן אז זה קשור לסונים ושיעים ודתות והכל עניין של פוליטיקה. המטרה הייתה לבנות טבעת אש מסביב לישראל. האיראנים בנו רשת של שליחים סביב הישראלים במטרתם להרוס את ישראל.

במשך 20 שנה באמצעות חזבאללה, חמאס, המיליציות הסוריות והמיליציות העיראקיות, בכל נקודה נתונה הם יכולים לאלץ את ישראל לצאת למלחמה חזיתית מדרום ומצפון מבחוץ ועם קצת עזרה מערביי ישראל אולי הם באמת יכולים לדחוף את ישראל לסף האבדון שהכינו. כולם קיבלו מימון כולם עברו הכשרה אבל אז יצאה ארצות הברית בספטמבר 2023 עם התוכנית לשרשרת אספקה ​​לוגיסטית ענקית שתעבור כל הדרך מהודו לארה"ב דרך האיחוד האירופי וזה  הולך להוציא את איראן ואת משמרות המהפכה לגמרי מהתמונה. אם אתם חושבים שזה צירוף מקרים שאחרי ההכרזה בספטמבר הישראלים הותקפו באוקטובר, תמיד יש סיכוי שזה יכול להיות יד המקרה אבל אני לא מאמין גדול בצירופי מקרים כשמשהו בסדר גודל כזה קורה. האיראנים מחליטים שהם צריכים לעצור את זה. אפשרות אחת היא לנסות להרוס את ישראל, אחת מהחוליות בשרשרת של אותו מסדרון. אפשרות שנייה היא להקריב פיון. חמאס הוא פיון סוני מה שהופך אותו עוד יותר מתאים להקרבה.

תפקידו של חמאס בדינמיקה האזורית

הרעיון הוא לגרום לחמאס ליצור מתקפה ענקית על ישראל ולגרום לישראלים להגיב בצורה כזו שתעשה דה-לגיטימציה לישראל שהסעודים עומדים לעשות איתם עסקים להפוך ללא מקובלת על העולם הערבי, ככה אתה גם הורג את היוזמה הזאת כי אם הישראלים לא מספיק טובים אם הם נגועים אם הם רדיואקטיביים הסעודים לא ישחקו עם זה והמסדרון הזה מת. אז הם בוחרים באפשרות מספר שתיים כי זה גם מתאים יותר לרעיונות שעל פיהם פועלים האיראנים.

האיראנים הרבה יותר ערמומיים מ- "כוח גס". ראינו איך זה התנהל בספטמבר, אחרי ההכרזה של ארצות הברית, באוקטובר הישראלים הותקפו ויצאו למלחמה עם חמאס, מה שכמובן גרם להם להיות מאוד לא פופולרים בעולם ועכשיו חמאס בעצם לא מנצח במלחמה אלא מפסיד אבל הם עדיין בחיים ואיראן מושכת כל שקר אחד שיש לה כדי לחלץ את חמאס איכשהו ממנו. הם רואים בזה את החמאס כטמבל שהם צריכים להציל. הם לא יכולים לתת לזה ליפול, הם ישתמשו באל ג'זירה, הם יממנו ארגונים שונים, הם מושכים כל דבר שיש להם קטאר הם יודעים שאם הם לא יצילו את חמאס המלחמה הבאה תהיה הרבה יותר גרועה.

האינטרסים של ארה"ב ואיראן בעיכוב הסכסוך

האיראנים ילכו לשלב הבא שהוא לגרש את ארה"ב מהמזרח התיכון עכשיו הם לא יכולים לעשות את זה בכוח. הם יכולים להשתוות לכוח האמריקני ולצי אז הם צריכים להיות ערמומיים  והם כבר התחילו את מה שאתם רואים עכשיו עם החוטים שאין שום קשר לישראל.וצרו על תעלת סואץ שחסומה כעת, בכך הם גורמים נזק כלכלי עצום למצרים שחיה בעצם מתעלת סואץ. אז בעלת הברית הגדולה ביותר במזרח התיכון של ארצות הברית היא בהחלט ישראל, אבל מצרים היא בעלת ברית ענקית של ארצות הברית במזרח התיכון. אם ארה"ב תוכל להסיר את המצור עם הכוח הבינלאומי שהם יצרו הכל ייפתר אבל אם ארה"ב לא תהיה יעילה בהסרת המצור למצרים לא תהיה ברירה אלא ללכת לאיראן להיטיב עם איראן. זאת הולכת להיות המלחמה השנייה שארה"ב תיאלץ להילחם על הבמה הגיאופוליטית עם הצי. ברגע שאיראן תתקדם לגרעין, הם יודעים שהישראלים יראו את זה כאיום קיומי עצום ובצדק,

ישראל ואיראן במסלול התנגשות

ברגע שאיראן תדחוף לשלב הבא שהוא להשיג פצצה גרעינית, הישראלים יתקפו. הישראלים לא יתנו לאיראן להגיע לפצצה גרעינית וזה תרחיש מלחמה נרחבת. האיראנים שועטים אל הגרעין זה אומר שכרגע האיראנים והישראלים במסלול ההתנגשות. הישראלים לא יאפשרו לזה לקרות אז המלחמה תגיע. בתרחיש כזה כשישראל תנסה למנוע מהאיראנים להגיע לגרעין זה אומר מלחמה ישירה בין ישראל לאיראן. המלחמה תחייב את איראן להשתמש בתוכנית טבעת האש שלה דה פקטו שתביא את כל החזיתות הללו לקרוס על גבי ישראל. השאלה הגדולה, יש לאיראן את חזבאללה, המיליציות בסוריה ואת החות'ים, האם גם את חמאס? אם חמאס ישרוד לשלוש עד ארבע או חמש השנים הבאות זה משחק אחר לגמרי.

להשמיד את חמאס

מהסיבה הספציפית הזו,ישראל מבינה שאסור לחמאס לשרוד. לאיראנים ולארצות הברית יש אינטרס זהה כרגע וזה לא לטובת ישראל. מצד אחד האיראנים אומרים – תראו אנחנו עדיין בונים את הכוח שלנו למלחמה הענקית ההיא. האיראנים צריכים רק לעצור את הסכמי אברהם כדי שהסדר הכלכלי לא יקרה בשנה-שנתיים הקרובות. בינתיים הם מנצלים את הזמן כדי להתחמש מחדש באספקה ​​ולהתכונן למלחמה. האיראנים לא רוצים מלחמה אזורית היום אלא בעוד שנתיים. ארה"ב לקראת שנת בחירות וכבר מממנים מלחמה אחת באוקראינה גם הם לא מעוניינים במלחמה כרגע. בעוד שנתיים יהיה לישראל הרבה יותר קשה עם המלחמה הזו מאשר עכשיו. אבל כחלק מהתהליך להרגיע את העניינים ולמנוע מלחמה אזורית הישראלים עשויים להשאיר את חמאס בחיים.  בטווח הארוך זה עשוי לדפוק את הישראלים.

אז יש דמיון בין האינטרסים של ארה"ב ושל איראן שלא לתת לדברים להתפוצץ כרגע. וזה עובד הפוך בכיוון הישראלי. ברור שהישראלים לא יכולים לכפות מלחמה על הצדדים, הם שחקן משני והם לא השחקן העיקרי. מה שהם יכולים וחייבים  לעשות זה לוודא שהם יחסלו את חמאס. כי מה שלא יקרה, אסור להם לתת לחמאס לצאת מזה. אם חמאס ישרוד וייתחמש יראו את זה בטבעת האש האזורית וזה יהיה משחק אחר לגמרי.

מסקנה

כל עוד הם לא הולכים לפתוח במלחמה אזורית, הישראלים משחקים בגבולות מה שמותר להם לעשות. כדי לנצח את טבעת מלחמת האש אסור להם לאפשר לשאריות  של חמאס לשרוד.

 

 

לשחרר את פלסטין? לא תודה!

לשחרר את פלסטין?לא תודה!  סרטון מערוץ היוטיוב travelingisrael.com הערוץ מסייע למטיילים המתכננים לטייל בישראל ומביא מידע על אתרים בישראל והחברה הישראלית.