מהירות האור

באתר זה מה זה (זהמהזה) zemaze.co.il, מיזם שיתופי חברתי להעלאת סרטונים מכל העולם עם כתוביות בעברית תמצאו סרטונים תחת הערך מהירות האור.

איך האור נע בחלל?

איך האור נע בחלל?

איך האור נע בחלל? תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © Science Hub. הערוץ חוקר את מסתורי היקום, צולל לתוך עקרונות הפיזיקה וחושף עובדות מעניינות שיעוררו את סקרנותכם. משימת עורכי הערוץ היא להפוך את המדע לנגיש ומהנה לכולם. בין אם אתם סטודנטים, סקרנים או סתם אוהבים ללמוד, הסרטונים בערוץ מפרקים נושאים מורכבים לתוכן קל להבנה.

הסרטון הפעם – האם תהיתם כיצד אור עובר דרך וואקום החלל מבלי להזדקק לאוויר, מים או כל סוג של תווך? המדע המרתק שמאחורי הסיבה לכך שאור – גל אלקטרומגנטי – אינו זקוק לחומר כדי לנוע דרכו. בניגוד לגלי קול, התלויים באוויר או במים, אור יכול לנוע מיליוני קילומטרים דרך ריקנות החלל, והכל בזכות התכונות הייחודיות של שדות חשמליים ומגנטיים.

נצלול גם לניסוי המפורסם של מייקלסון-מורלי, שהוכיח שאור אינו זקוק ל"אתר" ההיפותטי כדי לנוע. התכוננו להבין את האור בצורה חדשה לגמרי!

אור: כיצד הוא נע בחלל ריק?

אור נע בחלל ריק במהירות של 300,000 ק"מ לשנייה. אבל הנה החלק המוזר: הוא לא צריך שום דבר שיעזור לו לנוע. לא אוויר, לא מים, כלום. אז איך אור מצליח לנוע דרך הריק של החלל? בדקות הקרובות נפרק את המדע מאחורי הסיבה שאור אינו זקוק לתווך כדי לנוע, ותאמינו לי, התשובה מדהימה.

מהו אור?

אנחנו רואים אותו כל הזמן, אך הוא יותר מסתם מה שעינינו קולטות. אור הוא צורה של אנרגיה הנעה כגל אלקטרומגנטי. זה נשמע קצת מסובך, אבל זה למעשה די פשוט כשמפרקים את זה. דמיינו את האור כזוג גלים בלתי נראים הנעים יחד בחלל. אחד הגלים האלה מורכב משדות חשמליים והשני מורכב משדות מגנטיים. שדות אלה מתנודדים, מה שאומר שהם כל הזמן עולים ויורדים כמו גלים באוקיינוס. אבל הנה החלק המגניב באמת: הם אינם זקוקים למים, אוויר או כל חומר כדי לנוע דרכו.

כדי לעזור לדמיין זאת, בואו נשווה זאת זה לגלי אוקיינוס. כשאתם רואים גלים על פני המים, הם נעים מכיוון שהמים עצמם דוחפים אותם קדימה. ללא מים, לא הייתם רואים שום גלים בכלל. אור שונה; זה כמו שיש גלים שיכולים לנוע ללא מים, חול או כל דבר פיזי שישא אותם. הם פשוט ממשיכים לנוע, מופעלים על ידי האינטראקציה בין השדות החשמליים והמגנטיים.

אז איך זה נראה בפועל?

דמיינו שהשדות החשמליים נעים מעלה ומטה כמו החלק האנכי של גל, בעוד שהשדות המגנטיים נעים מצד לצד. שני השדות האלה ניצבים זה לזה. כלומר הם מתנודדים בכיוונים שונים, אבל הם מחוברים. השדה החשמלי יוצר את השדה המגנטי והשדה המגנטי יוצר את השדה החשמלי. כך נוצר  מעין מחזור מתמשך מעצמו המאפשר לאור להמשיך לנוע קדימה. חשבו על זה כך: דמיינו שני אנשים עומדים רחוק זה מזה וזורקים כדור כדורסל הלוך ושוב. בכל פעם שאדם א' זורק את הכדור לאדם ב', אדם ב' תופס אותו ומיד זורק אותו בחזרה. הכדור ממשיך לנוע ביניהם מבלי להזדקק לשום דבר אחר שיעזור לו לנוע, רק שני האנשים. באנלוגיה הזו, הכדור מייצג אנרגיה, ושני האנשים הם כמו השדות החשמליים והמגנטיים. הם שומרים על האנרגיה בתנועה ביניהם, וזה מה ששומר על האור בתנועה קדימה, אפילו דרך הריק של החלל. מכיוון שהשדות האלה אינם זקוקים לשום חומר שישא אותם, אור יכול לנוע בחלל שבו אין אוויר.

אור בחלל

בחלל אין מים, אין עצמים מוצקים, רק ואקום. זו הסיבה שאור השמש יכול לנוע כל הדרך מהשמש לכדור הארץ, למרות שחלל הוא בעיקר ריק. בקיצור, אור די מיוחד. הוא גל אלקטרומגנטי שיכול לנוע בכוחות עצמו, מבלי להזדקק לתווך שישמש לו תמיכה, וזאת הודות לאופן שבו השדות החשמליים והמגנטיים מתקשרים ושומרים על זרימת האנרגיה.

כדי להבין זאת טוב יותר, בואו נשווה זאת לקול. גלי קול הם גלים מכניים, מה שאומר שהם זקוקים למשהו כמו אוויר, מים או עצם מוצק כדי לשאת את הרעידות ממקום אחד למשנהו. ללא תווך, קול פשוט לא יכול לנוע. זאת הסיבה שאין קול בחלל. בניגוד לקול, אור אינו צריך לדחוף חלקיקים כדי לנוע. במקום זאת, הוא מתפשט מעצמו. השדות החשמליים והמגנטיים האלה מספיקים כדי לשמור אותו בתנועה, אפילו דרך ואקום כמו חלל.  זו הסיבה שאור השמש יכול לעבור 93 מיליון מייל דרך הריק של החלל כדי להגיע אלינו לכדור הארץ.

איך מדענים הבינו את זה?

עוד במאה ה-19, הייתה תיאוריה שאור זקוק לתווך כדי לנוע, והם קראו לתווך היפותטי זה האתר. אבל בשנת 1887 ניסוי על ידי שני מדענים, מיכלסון ומורלי, הראה  שאור נע באותה מהירות בין אם יש תווך ובין אם לא.  זה הפריך את תיאוריית האתר והוכיח שאור אינו זקוק לשום סוג של חומר כדי לנוע. אור אינו מאט כאשר הוא עובר דרך חומרים כמו מים או זכוכית, מכיוון שהוא מתקשר עם החלקיקים בחומרים האלה. אבל בוואקום, שבו אין חומר כלל, הוא נע במהירות הגבוהה ביותר האפשרית שלו – כ-300,000 ק"מ לשנייה.

מסקנה

אחד הדברים המגניבים ביותר בכך שאור אינו זקוק לתווך הוא שהוא מאפשר לנו לראות כוכבים רחוקים, גלקסיות ואפילו אירועים קוסמיים שהתרחשו לפני מיליארדי שנים. מכיוון שאור יכול לנוע דרך הריק של החלל.  אנחנו יכולים להביט עמוק לתוך היקום וללמוד כל כך הרבה עליו. זה די מדהים.

תודה שצפיתם.

 

למה אף אחד לא מדד את מהירות האור

מהירות האור

למה אף אחד לא מדד את מהירות האור. סרטון מערוץ היוטיוב © Veritasium "אלמנט של אמת". הערוץ הוקם בשנת 2011 על ידי מנחה הטלוויזיה דרק מולר Derek Muller. בערוץ סרטוני הסבר במגוון נושאים כמו פיזיקה מדע וטכנולוגיה. מספר סרטונים של הערוץ זכו בפרסים בפסטיבלי מדע. הסרטון הפעם – תלמידי הפיזיקה לומדים שמהירות האור, c, זהה לכל הצופים האינרציאליים, אבל אף אחד מעולם לא מדד אותה בפועל בכיוון אחד.

לסרטונים נוספים מערוץ Veritasium עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לחצו על הקישור

דרק מולר הוא, יוצר קולנוע מתקשר מדעי ומגיש טלוויזיה. הוא ידוע בעיקר בזכות יצירת ערוצי YouTube Veritasium ו-2Veritasium.

הסרטונים בערוצים האלה נצפו יותר מ-65 מיליון פעמים. כ-1.4 מיליון אנשים נרשמו. מולר כותב, מביים, סרט, עורך, הנפשה ומככב בסרטוני המדע הללו.

לפי מולר המטרה של סרטיו היא להראות את "הרלוונטיות, המובנות והיעדר תצוגה יבשה, משעממת בסגנון ספרי לימוד" של המדע. עבודתו הוצגה ב-Scientific American, Wired, Gizmodo ו-i09.

מולר נולד בטרראלגון, ויקטוריה, אוסטרליה. הוא סיים את לימודיו באוניברסיטת קווינס עם תואר B.Sc בפיזיקה הנדסית בשנת 2004 והשלים דוקטורט במחקר חינוך פיזיקה מאוניברסיטת סידני בשנת 2008. התזה שלו, "עיצוב מולטימדיה אפקטיבית לחינוך פיזיקה", הייתה נושא ההרצאה שלו ב-TEDxSydney. בשנת 2012.

מאז הופיע מולר כמגיש טלוויזיה בתוכנית הטלוויזיה של אוסטרליה Catalyst 2011, דיווח על סיפורים מדעיים מרחבי העולם. מולר הופיע גם ברשת הטלוויזיה האוסטרלית Ten בתור 'Why Guy' בתוכנית ארוחת הבוקר. עקבו אחריו בטוויטר ב-@veritasium.

מה קורה בקצה היקום?

האם ליקום יש קצה?

מה קורה בקצה היקום? סרטון מערוץ היוטיוב © PBS Space Time.

ערוץ זמן החלל חוקר את המרחבים החיצוניים של החלל. כאן תלמדו על אסטרופיזיקה, האפשרויות של מדע בדיוני וכל דבר אחר שאתם יכולים לחשוב עליו מעבר לכדור הארץ. המארח האסטרופיזיקאי של הערוץ הוא מאט או'דאוד.

מאט מבלה את זמנו בחקר היקום, במיוחד דברים ממש רחוקים כמו קוואזרים, חורים שחורים סופר-מאסיביים וגלקסיות מתפתחות. כדי לעשות את זה הוא משתמש בטלסקופים בחלל. מאט השלים את הדוקטורט שלו במכון המדע של טלסקופ החלל של נאס"א, ואחריו עבד באוניברסיטת מלבורן ובאוניברסיטת קולומביה. כעת הוא פרופסור באוניברסיטת ליהמן קולג' בניו יורק וחבר בפלנטריום היידן של המוזיאון האמריקאי להיסטוריה של הטבע.

מארח הערוץ הקודם היה גייב פרז-גיז, אסטרופיזיקאי שחוקר פיזיקת חורים שחורים. הוא קיבל בעל דוקטורט מאוניברסיטת קולומביה והיה גם מארח הסדרהPBS Infinite Series.

הסרטון הפעם – הרבה אנשים מאמינים שהיקום הוא אינסופי. אבל יש אפשרות כי זה לא כך. מה שאומר שיכול להיות קצה ליקום. מה קורה בקצה הזה? האם יש מסעדה? הצטרפו אל מאט בפרק הזה של מרחב-זמן כשהוא בוחן את המרחבים הגדולים ביותר של היקום שלנו. אז מה אתם מוצאים כשאתם מגיעים לקצה? עוד יקום? יקום בועה? חזרה לנקודת ההתחלה? צפו בפרק הזה של מרחב-זמן כדי לגלות!

לסרטונים נוספים מערוץ PBS Space Time עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לחצו על הקישור

 

 

 

 

 

 

מה תראו במהירות האור?

יוג'ין חוטוריאנסקי (Eugene Khutoryansky) פרופסור לפיזיקה שגר ביוסטון, טקסס מעלה לערוץ היוטיוב שלו Physics Videos by Eugene Khutoryansky סרטוני אנימציה בנושאי פיזיקה, מתמטיקה והנדסה אותם הוא יוצר בעצמו. העבודה על כל סרטון לוקחת כמה חודשים. כל הסרטונים מלווים בקריינות של השחקנית קירה וינסנט-דייוויס (Kira Vincent-Davis). נכון לחודש דצמבר 2019 הערוץ צבר 560,000 מנויים ו- 35,174,116 צפיות. הסרטון הפעם  – מה תראו במהירות האור?