מבצע פטיש חצות

באתר זה מה זה (זהמהזה) zemaze.co.il, מיזם שיתופי חברתי להעלאת סרטונים מכל העולם עם כתוביות בעברית תמצאו סרטונים תחת הערך מבצע פטיש חצות.

ההונאה הסינית נחשפה

סין, נמר של נייר?

מעודכן לתאריך 11/07/2025

ההונאה הסינית נחשפה. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © Business Basics המעלה סרטונים העוסקים בגיאופוליטיקה. סיסמת הערוץ –  "אין אויבים קבועים ואין חברים קבועים, רק אינטרסים הינם קבועים".

הסרטון הפעם – פעילות ישראלית‑אמריקאית משותפת חשפה הונאה סינית צבאית רחבת היקף. נחשפו עדויות לכך שמוצרי נשק או טכנולוגיות שהוצגו כמדוייקות ואמינות היו למעשה מטעות או עם תקלות חמורות.

כל הפרטים על התהליך האינטגרלי של איסוף העדויות, בדיקת האמינות וחשיפת האמת.

החשיפה פגעה קשה בתדמית של סין בתחום הביטחוני והטכנולוגי.

עלייתה של תעשיית הנשק הסינית

במהלך שני העשורים האחרונים, תעשיית ההגנה הסינית צמחה במהירות. סין הזרימה נשק למדינות באסיה, אפריקה והמזרח התיכון. הנשק סופק בעיקר למדינות תחת סנקציות כמו איראן ופקיסטן כאלטרנטיבה זולה לנשק מערבי . איראן ופקיסטן הפכו ללקוחות תלויים, במיוחד לאחר הגבלות מערביות. איראן מאז 1979 ופקיסטן מאז בדיקות הגרעין ב‑1998 .

ההבטחות הגדולות מול המציאות

סין פרסמה נשקים כמו JF‑17, J‑10C מערכות HQ‑9  נגד מטוסים, ולוויינות רדאר חדישות   כעדיפה על מערכות מערביות.

בפועל, המערכות האלו כשלו בתנאי לחימה אמתיים. המערכות HQ‑9 ו־HQ‑16  למשל לא הצליחו להתמודד עם תקיפות ממוקדות של הודו וישראל

התקיפה של ישראל באיראן ביוני 2025

בתחילת יוני 2025, ישראל פתחה במתקפה נרחבת נגד איראן. מטוסי F‑35i חיסלו מערכות הגנה אוויריות, כולל סוללות אס 300 רוסיות ומערכות כמו JY‑10 / C‑802 שרוב מערכותיהן נכשלו לחלוטין באיתור התקיפה .

הדיווחים הסיניים ובפקיסטן טענו להצלחות גבוהות, כולל יירוט F‑35 אבל לא סיפקו הוכחות פיזיות ונחשפו כתעמולה .

כך, נשק סיני נותר חסר תועלת אמיתית בשדה הקרב מול מתקפות מתואמות ומהירות מצד ישראל.

פקיסטן והמלחמה עם הודו – מאי 2025

הכישלונות המבצעיים של המערכות הסיניות

אחרי פיגוע טרור בעיירה הודית בו נהרגו אזרחים ותיירים, הודו פתחה ב- "מבצע סינדור" – תקיפה קצרה ויעילה נגד מחנות טרור בשטח פקיסטן.

חיל האוויר ההודי הצליח לחדור דרך מערכות ההגנה האוויריות הסיניות שסיפקה בייג’ינג  HQ‑9P, HQ‑16,  רדארים מתקדמים וסוללות טילים וכל אלה לא פגעו אפילו בטיל אחד.

ברגע שמטוסי קרב פקיסטניים, כולל F‑16 אמריקאים ו J‑10C -סיניים ניסו להגיב, התקיפה כבר הסתיימה.

הודו סיפקה תיעוד מדויק מהתקיפה (כולל תצלומי מל"טים), בעוד פקיסטן ניסתה להכחיש ואז שינתה כיוון והאשימה לא את הציוד אלא את המפעילים,.

התגובה הסינית והנפילה הכלכלית

סין ניסתה להפעיל תעמולה והפיצה סרטונים דוקומנטריים על הצלחת ה – J10C שכביכול הפיל מטוסי רפאל הודיים (שקר שהופרך).

עם זאת, הנתונים האמיתיים גרמו לקריסת מניות של יצרניות הנשק הסיניות AVIC. הירדה במעל 20%, גרמה לספקית הטילים הפסד של מאות מיליונים.

באופן אירוני סין האשימה את פקיסטן בטענה שהבעיה הייתה במפעילים ולא בטכנולוגיה הסינית.

בייג’ינג אף דרשה מממשלת פקיסטן להסתיר את הכשלונות מהעולם, כדי למנוע נזק ליצוא הנשק שלה.

למה הנשק הסיני לא אמין?

גניבת טכנולוגיה וחיקויים גרועים

מרבית מערכות הנשק הסיניות הן חיקויים. לדוגמה:

J11   חיקוי של Su‑27 רוסי.

J15   מועתק מ‑Su‑33  מאוקראינה.

HQ‑9   מבוסס על S‑300 הרוסי ו –Patriot האמריקאי.

אבל זה לא רק החיקוים. חוסר יכולת להנדס במדויק, לייצר אינטגרציה מערכתית ולבצע ניסויי שטח משמעותיים מביא לאי־תפקוד בקרב אמיתי.

העדר ניסיון קרבי

סין לא השתתפה במלחמה גדולה מאז שנות ה-70. נשק מערבי לעומת זאת נבחן שוב ושוב במזה"ת, אוקראינה, בבלקן ועוד. מערכות סיניות נראות טוב במצגות אבל קורסות בתנאי אמת , לא מצליחות לאתר או ליירט בזמן.

שחיתות פנימית בסין

  • דו"חות חשפו שבחלק מהטילים האסטרטגיים של סין הדלק הרקטי הוחלף במים!
  • תקלות מכניות, מסכי רדאר שלא פועלים, וכיסוי תקשורתי כוזב.
  • הנשיא שי ג'ינפינג פיטר עשרות בכירים בצבא בעקבות שערוריות ושר ההגנה לִי שאנגפּוּ נעלם לחלוטין מהציבור.

איכות ייצור ירודה במדינות הרוכשות

  • טייסים פקיסטנים דיווחו ש- JF‑17 (חיקוי סיני) דורש פי כמה תחזוקה לעומתF‑16 .
  • מדינות כמו עיראק וירדן שרכשו מל"טים סיניים גילו אחרי שנה שתיים שהם לא שמישים.

אז האם הנשק סיני: הוא נמר של נייר?

סין הצליחה להיכנס לשווקי הנשק בעיקר דרך מחיר נמוך, דיפלומטיה, והיעדר אלטרנטיבה.  אבל מערכותיה כשלו פעם אחר פעם בשדה הקרב.
הכישלונות באיראן ובפקיסטן ב‑2025, שחיתות מבית והתלות בהעתקות טכנולוגיות – כולם מאיימים על חזונה להפוך למעצמת על צבאית.

 

 

 

 

 

 

נורת'רופ B-2 ספיריט

B-2.

ההיסטוריה של ה- B-2. סרטון מערוץ היוטיוב © DroneScapes הלוקח אותנו לחקר מרגש של היסטוריית התעופה. הערוץ מציע ראיונות מומחים ואנימציות מפורטות.

הסרטון הפעם – הכנף המעופפת של ג'ק נורת'רופ, התפתחותה ומתחרותיה. פרי מוחו של ג'ק נורת'רופ הפסיד ל-B-36 לאחר מלחמת העולם השנייה אבל פרופיל המכ"ם הנמוך של עיצוב הכנף המעופפת חזר עשרות שנים מאוחר יותר בדמות מפציץ החמקן B-2 Spirit.

היחיד שיכול לשאת נשק רב עוצמה

ה-Northrop , B-2 Spirit  (לימים Northrop Grumman) הידוע גם בשם מפציץ החמקן, הוא מפציץ אסטרטגי כבד אמריקאי הכולל טכנולוגיית חמקנות נמוכה לצפייה שנועדה לחדור הגנות נ"מ צפופות. הכנף המעופפת עם צוות של שני אנשים  עוצבה במהלך המלחמה הקרה. המפציץ הוא תת-קולי ויכול לשאת נשק קונבנציונלי וגם תרמו-גרעיני. מדובר ב- שמונים פצצות Mk 82 JDAM מונחות GPS במשקל 230 ק"ג, או שש עשרה פצצות גרעיניות B83 במשקל 1,100 ק"ג. ה-B-2  הוא כלי הטיס המוכר היחיד שיכול לשאת נשק רב עוצמה מסוג אוויר-קרקע בתצורת חמקנות.

2 מיליארד דולר למטוס

הפיתוח החל במסגרת פרויקט "מפציץ הטכנולוגיה המתקדמת" (ATB) בתקופת ממשל קרטר. ביצועיו הצפויים היו אחת הסיבות של הנשיא לביטול מפציץ ה-B-1A בעל יכולת מאך 2. פרויקט ה-ATB נמשך בתקופת ממשל רייגן, אבל החשש לעיכובים בהשקתו הוביל לחידוש תוכנית ה-B-1. עלויות התוכנית עלו לאורך הפיתוח. המטוס תוכנן ויוצר על ידי נורת'רופ, לימים נורת'רופ גרומן ועלותו הממוצעת של כל מטוס הסתכמה ב-737 מיליון דולר (בדולרי 1997). עלויות הרכש הכוללות הסתכמו בממוצע ב-929 מיליון דולר למטוס, הכוללות חלקי חילוף, ציוד, שיפוץ ותמיכה בתוכנה. עלות התוכנית הכוללת, שכללה פיתוח, הנדסה ובדיקות, הסתכמה בממוצע ב-2.13 מיליארד דולר למטוס בשנת 1997.

מתוכנן לטוס עד 1932

בשל עלויות ההון והתפעול הניכרות שלו, הפרויקט היה שנוי במחלוקת בקונגרס האמריקאי. סיום המלחמה הקרה בתחילת שנות השמונים הפחית באופן דרמטי את הצורך במטוס, שתוכנן במטרה לחדור למרחב האווירי הסובייטי ולתקוף מטרות בעלות ערך גבוה. בסוף שנות ה-80 וה-90 קיצץ הקונגרס את התוכניות לרכוש 132 מפציצים ל-21. בשנת 2008 מטוס B-2 נהרס בהתרסקות זמן קצר לאחר ההמראה, אם כי הצוות נפלט בשלום. נכון לשנת 2018, עשרים מטוסי B-2 נמצאים בשירות חיל האוויר של ארצות הברית, המתכנן להפעיל אותם עד 2032, אז אמור ה-Northrop Grumman B-21 Raider להחליף אותם.

ביצועים ללא תחרות

ה-B-2 מסוגל לבצע משימות תקיפה בכל גובה עד 15,000 מטר (50,000 רגל). טווח של יותר מ-6,000 מיילים ימיים (11,000 ק"מ) על דלק פנימי ומעל 10,000 מיילים ימיים (כ-18,520 קילומטרים) עם תדלוק אחד באוויר. הוא נכנס לשירות בשנת 1997 כמטוס השני שתוכנן לאחר מטוס התקיפה לוקהיד F-117 נייטוק. למרות שתוכנן במקור בעיקר כמפציץ גרעיני, ה-B-2 שימש לראשונה בקרבות הטלת תחמושת קונבנציונלית, לא גרעינית. במלחמת קוסובו בשנת 1999. מאוחר יותר הוא שירת בעיראק, אפגניסטן ולוב. לאחרונה עלה שוב לכותרות במבצע 'פטיש חצות' באיראן ביוני 2025 בזמן מבצע 'עם כלביא'.