הרכבים החשמליים הסיניים ישלטו ב- 2023. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © Tech Revolution
טסלה היא המובילה המובהקת כבר כמה שנים אבל יצרניות רכב מסורתיות עוברות גם הן לטכנולוגיית רכבים חשמליים. צרכנים עוברים לרכבים חשמליים בגלל לחצים פוליטיים, סביבתיים, חברתיים וכלכליים. יצרניות רכבים חשמליים סיניות סוגרות מהר את הפער בינן לבין טסלה. אז מי הן יצרניות הרכב האלה ואיך הן עושות את זה?
המעבר לרכבים חשמליים
המתיחות הגוברת בין ארה"ב לסין השפיעה על התחרות לדומיננטיות בשוק הרכבים החשמלייים. מספר המכוניות המסורתיות בעלות מנוע בעירה הולך ופוחת בגלל העלויות. המצב מחמיר בגלל האטה בביקוש לרכבים כאלה בסין ובאירופה. חקיקות חדשות יגבירו גם הן את הביקוש בעתיד. בבריטניה תיאסר מכירת רכבים מונעי דיזל ובנזין החל משנת 2040. להעדפת הלקוחות יש גם כן חלק בתהליך המעבר לרכבים חשמליים. שליש מהלקוחות מאמינים שהם ישקלו ברצינות רכישת רכב חשמלי. 52% מהצרכנים אומרים שהיו קונים רכב היברידי.
שוק הרכבים החשמליים בסין
השוק החזק של הרכבים החשמליים הסיניים תורם לתנופת חישמול תעשיית הרכב של סין ודוחף קדימה במלוא המצערת. הצמיחה של תעשיית הרכבים החשמלים הסיניים עשויה לבשר על שינוי משמעותי בנוף הכלכלי של המדינה. אתם בטח מכירים את השם טסלה אבל האם אתם מכירים את השמות בייטון (Byton), BYD, סאיק מוטור (SAIC Motor), ניאו (NIO) ואת שיאופנג (XPeng)? אלו כמה מחברות הרכב החשמלי המתקדמות ביותר בסין המתחרות בטסלה וביצרניות רכב חשמלי אחרות ברחבי עולם. החברות האלה שולטות כעת באופן מוחלט בשוק הסיני, מה שפוגע במכירות של טסלה במדינה. בשנת 2021 שווי שוק הרכבים החשמליים בסין היה 124.21 מיליארד דולר. כתוצאה מהביקוש הגובר לכלי רכב חשמליים, עד סוף 2022 מספר המכוניות החשמליות הנמכרות בסין צפוי להגיע ל-6 מיליון. ענף הרכב החשמלי בסין כבר מקדים את ארה"ב ואירופה שם המכירות תגענה ל-1.2 מיליון ו- 3.2 מיליון.
יומות ממשלתיות ומקומיות בסין
מועצת המדינה של סין שואפת להמיר את כל ציי התחבורה שלה לרכבים חשמליים עד שנת 2035. מחוז האינאן נטל יוזמה לקדם את העלייה בשימוש ברכב חשמלי. עד שנת 2030 המחוז שואף לבטל לחלוטין מכירת כלי רכב מונעי בנזין.
האמריקאים בעקבות הסינים
הממשל הנוכחי בארה"ב בראשותו של ג'ו ביידן מודאג מהיתרון ההולך וגובר של סין בשוק הרכב החשמלי. בחודש פברואר 2022 הקונגרס הקצה 7.5 מיליארד דולר עבור תשתיות לטעינת רכב חשמלי.
הכוח של הסינים – שיתופי פעולה מקומיים ובינלאומיים
יצרניות רכב חשמלי סיניות מתאחדות כעת. עסקים סיניים מתחרים בטסלה בכך שהם רואים מגמות מתפתחות מוקדם יותר ומספקים להם פתרונות. והסינים יכולים לקדם פתרונות כאלה לקהל מקומי גדול תוך פרק זמן קצר. קו חדש של מכירת רכבים חשמליים לשווקים מקומיים ובין-לאומיים פותח כעת ע"י מפעלים סיניים. אותם מפעלים פועלים יחד לפיתוח הטכנולוגיות המתקדמות ביותר שלהם.
חדירה גם לאינדונזיה
באינדונזיה הוצג רכב חשמלי במחיר סביר הודות לשיתוף פעולה בין 'סאיק מוטור קורפוריישן' (SAIC) שבבעלות המדינה, ג'נרל מוטורס האמריקאית והחברה הסינית וולינג מוטורס (Wuling Motors). הרכב החשמלי החדש שפותח במיוחד לשוק האינדונזי הוצג בחודש אוגוסט 2022 ע"י השגריר הסיני בג'קרטה לו קאנג. יצרנית הסוללות הגדולה ביותר בסין CATL חברה כוחות עם צ'אנגאן (Chang'an) שבבעלות המדינה וחברת הטכנולוגיה וואווי (HUAWEI) כדי ליצור מיזם משותף חדש. המיזם המשותף הציג מותג יוקרה חשמלי חדש בשם אווטאר (Avatar). כל אחת מ-3 הגרסאות של המכונית מגיעה עמוסה בטכנולוגיות מבית וואווי. הרכב מצויד בסוללות המסופקות ע"י CATL ומערכת הנהיגה החכמה של אווטראנס (Avatrans). מחיר של האווטאר נע בין 52,892 דולר ל- 60,790 דולר.
שיתופי פעולה עם הודו
מדינת טלנגאנה (Telangana) ותאגיד התחבורה המטרופוליטן של בנגלור בהודו (BMTC) מקבלות אוטובוסים חשמליים מהחברה הסינית BYD באמצעות שיתוף פעולה עם החברה ההודית אולקטרה גרינטק Olectra Greentech Ltd. בנוסף, BYD הגדילה ל-8 את מספר הסוכנויות שהיא מפעילה בהודו. כל זאת קרה למרות המתיחות הגיאופוליטית בין הודו וסין. בארה"ב הושמעו דאגות בנוגע לשימוש בטכנולוגיות שפותחו ע"י וואווי לשימוש ברכבים חשמליים המיוצרים בסין. עם זאת, ממשל ג'ו ביידן נתן אור ירוק לטכנולוגיות בשר המשתמשת בשבבים מוליכים למחצה. מהפיכת האינטרנט של הדברים (IOT) בכלי רכב חשמליים נדחפת גם היא על ידי התקדמות בטכנולוגיית שבבים מוליכים למחצה. כתוצאה מהצלחתה של וואווי ביישום השימוש של שבבים מוליכים למחצה ברכיבי רכב החברה שומרת על מעמדה כספקית העיקרית של התעשייה בענף.
האם סין מחדשת?
כיצד סין מחדשת והאם היא בכלל מחדשת, זה נושא לדיון כבר הרבה זמן וזאת שאלה שקשה לענות עליה. לפי ספרה של אליזבט סי אקונומי (Elizabeth Economy) 'המהפכה השלישית', חדשנות בסין היא "שיפורים מצטברים בעבודה חדשנית יותר מונחה בתהליכים במטרה לגרום למשהו לעבוד מהר יותר, טוב יותר או זול יותר".
המירוץ הסיני להצלחה
המגזר העסקי הסיני, הקהילה האקדמית וקהילת המחקר כולם עוסקים בעיקר בדבר אחד – פיתוח טכנולוגיות עם פוטנציאל למסחור. הפיתוחים האלה מאפשרים חדשנות הדרגתית ופריצות דרך. בייג'ין עמדה ביעד שלה לייצר שני מיליון פטנטים עד תחילת 2015. עם זאת, עד 2014, כמעט 60% מכלל הפטנטים היו עבור פטנטים של "שימוש ועיצוב" שאינם מהווים התקדמות טכנולוגית גדולה או רעיונות חדשים. למרות שמספר הבקשות לפטנטים מאוניברסיטאות וחברות פרטיות גדל באופן דרמטי, בשנת 2016 96% מכל בקשות הפטנטים בסין הוגשו על ידי ממציאים פרטיים. גם הגשות הפטנטים הטריאדיים של סין השתפרו בין 2016 ל-2021, למרות שהם עדיין מפגרים הרבה אחרי ארצות הברית.
אסטרטגיית החדשנות
סין תגמלה בעבר את אסטרטגיית החדשנות ההדרגתית על ידי המשך מימון מיזמים לא מוצלחים. עם זאת, הגישה יצרה תרבות הנרתעת מחדשנות ולקיחת סיכונים במגזרים שאולי לא משתלמים כלכלית מיידית. מצד שני, כשזה מגיע למחקר בסיסי, ארצות הברית ואירופה ממשיכות להוביל את החבורה. העלייה האחרונה בפופולריות של כלי רכב חשמליים בסין היא רק דוגמה נוספת לכך שעסקים סיניים משתמשים בחדשנות מצטברת כדי למכור לקהל רחב.כעת, חגיגת הרכבים החשמליים של סין לא מסתיימת בקרוב, שאר העולם יצטרך לשחק בתופסת.
אז מה בעצם הכוח החבוי מאחורי ייצור כלי רכב חשמליים?
הסיכוי הטוב ביותר של יצרן לבסס דריסת רגל במירוץ לשליטה בשוק הרכבים החשמליים הוא השקעה במומחיות המתאימה. למרות שזה עשוי להיראות כמו פתרון פשוט, מציאת אנשים עם המומחיות הדרושה היא די מאתגרת. במיוחד עבור מגזר שנכתב כגברי, נשלט על ידי שימוש בדלקים מאובנים, ואינו מודאג מהסביבה. חברות טכנולוגיה שפעלו בעבר בתעשיות אחרות מתחרות כעת עם יצרניות הרכב על נתח שוק. לדוגמה, ל-Bosch יש כ-2000 מהנדסי רכב חשמלי שעובדים על פיתוח המוצרים שלהם. נכון לעכשיו, נראה שסין צוברת תאוצה בעוד שטסלה מפגרת מאחור.