מחלת ליים

באתר זה מה זה (זהמהזה) zemaze.co.il, מיזם שיתופי חברתי להעלאת סרטונים מכל העולם עם כתוביות בעברית תמצאו סרטונים תחת הערך מחלת ליים.

ההצלחות של 2022

ההישגים של 2022

ההצלחות של 2022. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © Wendover Productions. הערוץ מעלה סרטונים המסבירים כיצד העולם שלנו עובד, החל מנסיעות וטיולים ועד למסחר וכלכלה. נכון לחודש ינואר 2023 הערוץ צבר 3,720,000 מנויים ו- 574,030,919 צפיות.

 

22 בעיות שנפתרו ב- 2022

2022 הייתה רק עוד שנה. אבל למרות כל האסונות שנגרמו ע"י הטבע וכאלה להם גרם האדם, העולם דווקא השתפר. אנחנו יוצאים משנת 2022 בלי כמה בעיות איתן נכנסנו אליה. ההישגים נחגגו על ידי מעטים או על ידי רבים אבל כולם מייצגים את השיטה הדמוקרטית שבאמצעותה בעיות יכולות להיפתר.  

נאס"א הסיטה אסטרואיד ממסלולו. החללית 'דארט' פגעה באסטרואיד 'דימורפוס'. המטרה הייתה לבחון הגנה מפני עצמים בחלל המאיימים על כדור הארץ.

נאס"א פתרה בעיה עצומה הרבה לפני הזמן. בספטמבר 2022 עשרה חודשים לאחר ההשקה, המבחן הגיע לשיאו. חללית במשקל קילוגרם ובגודל של מקרר התרסקה לתוך אסטרואיד. אמנם 'דימורפוס' לא איים על כדור הארץ אבל המבחן נעשה כדי לראות אם התנגשות באסטרואיד תסיט אותו ממסלולו. המבחן הצליח, לאחר ההתנגשות מסלולו התקצר ב-32 דקות, נאס"א ציפו לקיצור מסלול של בין 10 ל- 20 דקות. זאת הייתה הצלחה גדולה ראשונה לאסטרטגיית ההגנה הפלנטרית של נאס"א.

ארצות הברית הצטרפה להסכם קיגאלי עליו חתמו כבר 150 מדינות. התחייבות להפחתת השימוש בגז תעשייתי מזהם המשמש במזגנים ובמקררים 

ארה"ב הסכימה להצטרף להסכם קיגאלי הבינלאומי במטרה להוציא משימוש את חומרי הפחמן המסוכנים ביותר. התיקון נעשה כחלק ממאמצי הממשל הפדרלי לבטל את רוב חומרי פחמן הבעייתיים. התיקון בא בעקבות אמנת אקלים משנת 1987. ההסכם הוציא בהדרגה 100 סוגים של כימיקלים שהחלו להרוס את שכבת האוזון של כדור הארץ. הבעיה הייתה שהיצרנים החליפו את ה-CFC בהידרו-פלואור פחמניים או HFCs שאינם טובים לסביבה. לפחמן דו חמצני פוטנציאל התחממות של 1, למתאן 34. פוטנציאל התחממות של HFCs נע בין 1,370 ל-4,180. מה שגורם לו להיות גרוע בהרבה לשינויי האקלים. תיקון קיגאלי יבטל בהדרגה את השימוש ב- HFCs.

מספר שיא של בעלי חיים בסכנת הכחדה חוזרים למרחב

ברחבי אירופה, למעלה מחמישים מינים חוזרים במספרי שיא. לדוגמה, הביזון האירופי עשה קאמבק מרהיב למרות שחשבו שנכחד בשנות ה-20. מאז 1971 אוכלוסייתם גדלה ב-399 אחוזים בבלארוס, ליטא, פולין, רוסיה, רומניה, סלובקיה, אוקראינה. בבריטניה נולד הביזון האירופאי הראשון מזה אלפי שנים. הביזון יכול לעזור בהם לאדם בהפחתת הסיכון לשיטפונות, שיקום המערכת האקולוגית והשפעות שינויי האקלים. למרות שהחדשות הללו לא מבטלות את ההכחדה ההמונית העולמית, האירוע הזה מציג מפת דרכים לחזרה למגוון הביולוגי ולמערכות אקולוגיות גמישות. מסתבר שכאשר בני אדם נסוגים לאחור ונותנים לבעלי חיים מעט מרחב נשימה, הם יכולים לחזור ואפילו לשגשג.

החיסון הראשון אי פעם נגד מלריה

התקדמות מדעית נוספת שעוזרת לחיים לשגשג היא החיסון נגד מלריה. מלריה מועברת באמצעות יתושים והורגת יותר מחצי מיליון בני אדם מדי שנה. המלריה היא גורם המוות השישי בשכיחותו במדינות בעלות הכנסה נמוכה, בעיקר באפריקה. כמעט 80% ממקרי המוות הללו הם ילדים. זו בעיה גדולה במיוחד עבור אפריקאים, לא רק בגלל אובדן חיים אלא גם במונחים של השפעה כלכלית עקב עלויות שירותי בריאות, היעדרות מהעבודה ולימודים, צמצום התיירות ואיבוד כוח עבודה.

ב- 2022 ארגון הבריאות העולמי אישר לראשונה חיסון למניעה מלריה. החוקרים הכפילו את ההתקדמות עם פריצת דרך ענקית. החיסון החדש הזה תוקף את הטפיל מוקדם בהדבקתו על ידי יירוט לפני הכניסה לכבד, באמצעות שילוב חלבונים מטפילי המלריה ומנגיף ההפטיטיס. צוות מאוניברסיטת אוקספורד המציא חיסון שני אפילו יעיל יותר בניסויים קליניים מאשר הגרסה שפורסמה בשנת 2021. 2 הגרסאות של החיסון עדיין ממתינות לתוצאות של ניסוי גדול יותר. אבל יצרן חיסונים הודי מוכן לעשות יותר מ-100 מיליון מנות לאחר אישור רשמי. כך או כך, העובדה שיש כעת אפשרויות פוטנציאליות להילחם במלריה בהתחלת הסימפטומים לפני שהיא הופכת להרסנית  היא באמת נס רפואי שיציל מיליוני חיים.

התקדמות בדרך לחיסון למחלת ליים

סביר להניח שבקרוב יהיה גם חיסון למחלת הליים. אבל זה כבר פחות נס רפואי ויותר תמיהה "למה לקח כל כך הרבה זמן?". מחלת הליים יושבת בצומת של שינויי אקלים, חוסר אמון במומחים ורפואה למטרות רווח. מכיוון שהטמפרטורות ממשיכות לעלות, ארה"ב ואירופה מארחות יותר ויותר קרציות. בגלל היסוס חיסונים בשנות ה-90, הכלב שלכם יכול לקבל זריקת הגנה אבל אתם לא יכולים. מחלת הליים הוכפלה בארה"ב מאז 1991 והיא הפכה למחלה הנישאת ע"י וקטור הנפוצה ביותר בארה"ב. עם זאת, עשויה להיות הקלה באופק, שכן חיסון נכנס לניסויים קליניים סופיים בשנת 2022. התרופה, VLA15, ניתנה ל-6,000 משתתפים בארה"ב ובאירופה.  VLA15 בולט בשינוי מלימריקס שהיה פעם חיסון ליים זמין לציבור. ללימריק

היו בעיות: הוא דרש שלוש מנות, היה זמין רק לאנשים מעל גיל 15 ולא היה זול. כעת יצרני VLA15 עובדים קשה כדי למנוע את החסרונות הללו. אבל מה שהוביל להוצאת לימריקס מהשוק הוא בסופו של דבר ההססנות לחיסונים. טענות לא מבוססות על אפשריות היפותטיות שלימריקס יכול לגרום למחלה אוטואימונית סיימו את פיתוח לימריקס בסוף שנות ה-90.

בארה"ב הסתיים ניסוי עמוס ציפיות בעולם הספורט

הסכם עבודה משמעותי ביותר בעולם הספורט אחרי תהליך של 6 שנים. בשנת 2016 נבחרת ארצות הברית בכדורגל נשים תבעה את פדרציית הכדורגל האמריקאית בגין אפלייה מגדרית. למרות שהתיק נדחה על ידי בית משפט פדרלי בשנת 2020, המחלוקת נמשכה. עמיתיהם בנבחרת הגברים הלאומית של ארה"ב עזרו השנה לתווך עסקת תשלום ראשונה מסוגה בין שלושת הארגונים. בגלל מבנה השכר של פיפ"א, נבחרת הגברים מקבלת יותר שכר לכל ניצחון מקבוצת הנשים. זאת למרות שקבוצת הנשים מציגה באופן עקבי ביצועים טובים יותר וזכתה בגביעי העולם והאולימפיאדה ב-2015 וב-2019 ובמדליות ב-2016 וב-2020. נבחרת הגברים החליטו לאגד את הזכיות שלהם ולחלק אותם שווה בשווה. כלומר כל השחקנים ייהנו מהתקדמות של כל אחת מהקבוצות בטורנירים. הפתרון הזה מדגים כיצד קבוצות ספורט יכולות לאתגר את אי השוויון של ליגות הספורט ולעזור לקבוצות שלהם לעלות רמה, גם על המגרש וגם מחוצה לו.

ארוחת בוקר וצהריים כמעט לכל התלמידים בארה"ב

מדד נוסף שמניע את ההון העצמי מגיע בצלחת. כשהקורונה פגעה, הממשלה הפדרלית בארה"ב העבירה חוק חירום שסיפק ארוחת בוקר וצהריים חינם לכמעט כל התלמידים באמריקה. זו הייתה דרך לוודא שילדים אוכלים גם כאשר המשפחות שלהם לא מסתדרות מבחינה כלכלית. קבלת ארוחות מלאות ומזינות, מלבד היותה הכרח בסיסי, קשורה לציונים טובים יותר ופחות היעדרויות. אז כשהרפובליקנים בקונגרס חסמו אפשרות לשמירה על ארוחות חינם, בקליפורניה, מיין, ורמונט, מסצ'וסטס, נבאדה וקונטיקט לקחו את המשך התוכנית על עצמם.

קולורדו גם אישרה זה עתה אמצעי הצבעה המאפשר ארוחת צהריים חינם בכל בתי הספר. לפחות חמש מדינות נוספות הציגו חקיקה בנושא ארוחות אוניברסלית. הרעיון הוא שהצעת ארוחות חינם מבטלת את הסטיגמה עבור אלה התלויים בכך ולתלמידים שאולי לא בהכרח זכאים לארוחת צהריים חינם או בעלות מופחתת אבל עדיין צריכים אותה. בערך אחד מכל שישה ילדים לא מקבל מספיק אוכל בארה"ב. תוכנית מימון פדרלי לכל התלמידים עשויה להיות טיפוס עלייה. במדינות בהן היא מיושמת, כמו קליפורניה, שבה כמעט 6 מיליון תלמידים מפיקים תועלת מהתוכנית, היא עובדת. כמו הרבה נושאים חברתיים, זה צריך להתחיל איפשהו.

USB-C התייעלות טכנולוגית ופחות זיהום

הפיתוח שכולנו עשויים להרוויח ממנו בעתיד הקרוב התחיל אי שם באירופה השנה. הסיבה לכך היא שהפרלמנט האירופי הצביע כמעט פה אחד לאמץ חיוב לתקן יציאה אוניברסלי למכשירים ניידים USB-C עד 2024. ההכרזה הראשונית גרמה כמובן לקצת בילבול לחברת הטכנולוגיה מספר אחת בעולם, אפל. האייפונים של אפל משתמשים בכבל ושקע הלייטנינג אבל הפעם הם נכנעו וכל מכשירי האייפון יעשו את המעבר ל-USB-C. עם פרסום ההכרזה, סגן נשיא בכיר בחטיבת השיווק של אפל, גרג ג'וסוויאק, אמר שהמעבר ישפיע על מיליארד אנשים ברחבי העולם. זה גם מייעל את הטכנולוגיה עבור המשתמשים וכבל USB-C מעביר נתונים מהר יותר מכבל הלייטנינג של אפל. בנוסף, לפי לדו"ח אירופאי התקנון החדש יחסוך 338 מיליון דולר בפסולת אלקטרונית בשנה. אז, באמת, אלו רק חדשות טובות לכל מי שיש לו טלפון. 

צמיחה עולמית בשוק הרכבים החשמליים

וחדשות טובות לכל מי שיש לו מכונית.שווקי הרכבים החשמליים ברחבי העולם התעלו למה שנקרא נקודת המפנה לאימוץ רכב חשמלי. על פי תיאוריית מודל הפצת החדשנות של רוג'רס (EM Rogers), הקצב שבו מוצר חדש הופך פופולרי לאחר כניסתו לשוק המכירות כוללות בהתחלה רק נתח קטן של אנשים, הידועים כחדשנים והחדשנות עדיין עשויה להתפוגג. אבל ברגע שהמוצר מגיע לנקודת הפיתול הקריטית הוא נחשב כחידוש, מתחיל להיכנס למיינסטרים והצמיחה מתגברת במהירות.

עבור רכבים חשמליים, נקודת הפיתול מקובלת בדרך כלל כ-5 אחוז מסך מכירות הרכב, אז אחרי שמדינות הגיעו לסימן הזה, יש עלייה מקבילה בפופולריות. פירוש הדבר שארה"ב תוכל לראות בקרוב את אימוץ הרכבים החשמליים מתפשט אפילו מהר יותר. במיוחד בהתחשב בהרחבת זיכוי המס על רכבים חשמליים והפחתת האינפלציה. ל-19 מדינות כולל בריטניה, נורבגיה, דרום קוריאה וגרמניה.יש כעת תעשיות רכבים חשמליים. מכירות הרכבים החשמליים בעולם הגיעו לחמש אחוז או יותר מסך רכישות הרכב. בדרום קוריאה המכירות עלו ל-21% מהשוק ובנורווגיה ללמעלה מ-83 אחוזים.

כיסוי בארות נפט נטושות מזהמות בארה"ב

אף אחד לא יודע בדיוק מהי כמות פליטת המתאן, בארות נפט וגז נטושות הפזורות בארה"ב. פשוט יודעים שיש הרבה מהם, אולי אפילו 3 מיליון ושהן מדליפות מתאן, והרבה ממנו. בארות נטושות ומכוסות בצורה שגויה מזיקות לאיכות המים באופן מקומי והן הרסנייות לאקלים בגלל כמות גזי החממה שהן משחררות, לפעמים באופן קיצוני, לאטמוספירה.

החדשות הטובות הן שהן נשקלו בהצעת חוק התשתיות. החקיקה ייעדה 4.7 מיליארד דולר לזיהוי וכיסוי הבארות האלו, זה הסכום הגדול ביותר שהובטח אי פעם למזהמים עתיקים. הפרויקט החל רשמית באוגוסט כאשר משרד הפנים שחרר 560 מיליון דולר ל-24 מדינות להתחיל לכסות בארות בעדיפות גבוהה על אדמות פרטיות וציבוריות. כל מדינה מתייחסת לפרויקט בצורה מעט שונה. בחלק מהמדינות כמו אוהיו וניו מקסיקו, נותנים עדיפות לעבודה בקהילות מוחלשות. אריזונה ומונטנה פועלות להבטיח שעסקים קטנים יזכו בפרסים. תהליך הזיהוי, המדידה ובסופו של דבר מילוי הבארות בבטון הינו פרויקט יקר. פנסילבניה לדוגמה מתמחרת כיסוי באר בודדת ב-$33,000. אבל היתרון הוא שלצד בלימת הפליטות והניצחון לבריאות האדם, ניתן ליצור מקומות עבודה סביב כיסוי הבארות.

התחברות לבריאות טובה יותר דרך הטבע

שנת 2022 התגלתה כזו בה זיהינו את היתרונות של הרחבת הגישה לטבע לרווחה נפשית. על פי מחקרים שפורסמו ע"י האקדמיה הלאומית למדעים, בילוי של לפחות שעתיים בטבע בשבוע קשור להפחתת לחץ דם ורמות מתח, כמו גם הורדת חרדה ודיכאון. רופאים בקנדה יכולים לרשום מרשם 'טבע' למטופלים שלהם באמצעות תוכנית PaRX אשר מכסה את עלות כרטיס הפארק למטופלים שיכולים להפיק תועלת מזמן שהייה בטבע. במקור נוסדה בקולומביה הבריטית על ידי ד"ר מליסה לם, בזכות הצלחתה, קנדה הרחיבה כעת את התוכנית שתכלול כל מחוז. מכיוון שהיא יכולה להקל על הסימפטומים של מצבים בריאותיים החל מ-ADHD, למחלות לב ועד סוכרת. קנדים יכולים כעת לבקר בכל אחד מ-80 הפארקים הלאומיים של קנדה בחינם אם הרופא שלהם נתן להם מרשם לזה. ממשלות אחרות, כמו מחלקת הבריאות של מחוז ולד בקולורדו, הלכו בעקבותיהם כדי לעזור ליותר אנשים גישה לכוח הריפוי של הטבע.

צמצום תופעת ההתאבדות בקרב הכוחות המזוינים בארה"ב

בריאות הנפש הייתה השנה בראש מעייניו של הפנטגון. התאבדות היא בעיה קשה מאוד לפתרון. האתגר של חיסול ההתאבדות בקרב הכוחות המזוינים לא הסתיים ומפקדים צבאיים לא נרתעים מלנסות לצמצם את התופעה.

במחצית השנייה של 2021, לאחר עלייה במספר ההתאבדויות בשנת 2020 הצבא יישם מדיניות חדשה למניעת התאבדויות לשנת הכספים 2022. בדיקות בריאות חובה, הוראה והדרכה למניעת התאבדויות, ספרי עזר למפקדים בדימוס ומאמצי מניעה משולבים שמטרתם ליצור אקלים חיובי היו חלק מהעקרונות שנקבעו ברפורמה המקיפה. בעוד שהשיטות הללו מוגבלות לאנשי צבא, ברור שההתמקדות המוגברת עובדת. שיעורי ההתאבדויות בשירות פעיל ירדו ב-21%, בנוסף נרשמה ירידה באחוזי ההתאבדויות בקרב בני משפחה של אנשי צבא והתאבדויות של אזרחים עובדי צבא. בשלושת הרבעונים הראשונים של 2022, המאמצים גם יצאו מגבולות הצבא. משרד ההגנה עבד קשה כדי להתמודד עם הנחיות מיושנות הנוגעות לבריאות הנפש. המשרד החל בתהליך גיוס של 2,000 אנשי בריאות הנפש תוך המשך פיתוח אסטרטגיות המבטלות את הסטיגמות של קריאה לעזרה מבחוץ.

MRNA גם נגד HIV. הוירוס שהרג יותר מ-40 מיליון בני אדם. 

זוכרים את טכנולוגיית החיסון MRNA, החידוש שיושם בהצלחה בפעם הראשונה בחיסוני קוביד-19? הודות לכך, הטכנולוגיה נבדקת כעת כדי להגן גם מפני HIV. החיסונים המסורתיים מחדירים לגופנו וירוס מוחלש הגורם לתגובה חיסונית, מסנג'ר RNA הוא חומר גנטי שעוזר לגוף ליצור חלבונים. אחרי הניסיון עם נגיף הקורונה המכונים הלאומיים לבריאות  עורכים ניסויים כדי לראות אם אפשר ליישם את אותו רעיון גם על HIV. לפי מדענים אופטימיים, החיסון יוכל להיות מבטיח בתוך כמה שנים.

חמצן כלכלי למוזיאונים

המגיפה גרמה לירידת הביקורים במוזיאונים וצניחת התקציבים של מוסדות האמנות. המוסדות האלו נלחמו כדי למכור יצירות אמנות מהאוספים שלהם במטרה לגייס כספים לתשלום עבור משכורות והוצאות תחזוקה. הבעיה הייתה שנוהג זה נאסר בעבר על ידי איגוד מנהלי מוזיאוני האמנות שטענו שצריך לשמור יצירות באוספים ציבוריים. החשש היה שמוזיאונים ימכרו את היצירות היקרות ביותר שלהם עבור התמורה הרווחית ביותר. הדירקטוריון איפשר זאת באופן זמני למשך שנתיים במהלך הקורונה אבל כמו בהרבה מקרים של המגיפה, הדבר נמשך. לאחרונה, אותה קבוצה הצביעה לאפשר למוזיאונים למכור את יצירותיהם כדי לממן את התחזוקה שלהם. כל זה נעשה עם כמה צעדי בטיחות רציניות, כולל ההגבלה שקרנות לא יכולות לשלם עבור משכורות ושהרווחים צריכים ללכת לכל מה שקשור לשימור היצירות בטווח הארוך. זה שומר על מוזיאונים פתוחים, וזה כנראה הניצחון הגדול ביותר לכולם. 

צמיחה עולמית בשוק הדו גלגלי החשמליים

שנת 2022 הייתה שנה נהדרת עבור חברת הסוללות הטייוואנית Gogoro. החברה מייצרת סוללות הניתנות להחלפה ותחנות טעינה לאופנועים חשמליים ברחבי טייוואן. באוגוסט הם הכריזו על אבן דרך חשובה, הם הגיעו ל-500,000 מנויים לרשת סוללה הניתנת להחלפה שלהם. בספטמבר הם הודיעו על המבצע שלהם, שכבר התפשט על פני כל טייוואן עם 2,200 תחנות החלפה, התרחב לישראל ולסינגפור.

השיח סביב הרכבים החשמליים עוסק במכוניות אבל פיתוח הדו-גלגלי ממונעים חשמליים חשוב ביותר. בדרום מזרח אסיה 80% ממשקי הבית מחזיקים אופניים ממונעים. האופניים האלה ידועים לשמצה כמזהמים. ריקשה ממוצעת עם מנוע שתי פעימות פולטת את אותה כמות פיח כמו עשרה ג'יפים. כבר עכשיו גוגורו מהווה 25% מהמכשירים הדו-גלגליים החדשים הנמכרים בטייוואן. שורה של יצרניות אסייתיות אחרות, כמו הונדה, מחפשות להיכנס לשוק. למרות שסוללות הניתנות להחלפה עדיין לא הוכחו כבנות קיימא במכוניות, שירות המנויים של Gogoro מספק למשתמשים חלופה חשובה להובלת חשמל.

מיזוג האתריום (ETH)

פיתוחים טכנולוגיים גדולים אינם מוגבלים לכבישים. אתריום הוא אחד מהם. האתריום מחליפה את מערכות אימות בלוקצ'יין ממערכת הוכחת עבודה (Proof-of-Work) למערכת הוכחת סיכון (Proof-of-Stake) החסכונית יותר באנרגיה. מיזוג האתריום יכול לחתוך את צריכת האנרגיה של הרשת בשיעור מדהים של עד 99.95%. במילים אחרות, אתריום הוא עצום, אז כאשר הוא הפך לחלוטין את מודל האימות שלו בספטמבר, זה היה עניין גדול.
לפני ההיפוך, אתריום, כמו כמעט כל שאר הבלוקצ'יין, השתמש במודל הוכחת העבודה שבו כורים והמחשבים החזקים שלהם מאמתים עסקאות ויוצרים בלוקים. אבל השנה אתריום התהפך למה שנקרא מודל הוכחת הימור, שנפתח להעלות את תהליך אימות העסקאות ויצירת חסימות לכל המאמתים הפוטנציאלים המוכנים להרים את האתר שלהם כביטוח. עצם כריית קריפטו היא להבטיח אבטחה ודיוק של עסקאות וכאן נכנס ההימור. אם עסקה מאומתת באופן שגוי, הקנס יוסר מהימור. הוכחת הימור פותחת את הדלת לביזור נוסף והכי חשוב, זה מקצץ את צריכת האנרגיה בשיעור מדהים של עד 99.95%. המעבר כבר הוכח כלא פחות ממהפכני. מייסד-שותף של אתריום הצהיר כי המיזוג הוריד את צריכת האנרגיה בעולם ב-0.2%, הישג מדהים שמועיל לכולם, ללא קשר למחשבותינו על קריפטו.

אימות מזכרות בייסבול 

בעיה שכנראה לא ידעתם שהיא בעיה. איסוף מזכרות ממשחקי בייסבול כמו מחבטים וכדורים. במיוחד כשנקבעו איתם שיאים כמו זה של אהרון ג'אדג', שחקן ניו יורק יאנקיז בספטמבר. הזיופים נהגו להשתולל, מעריכים ששלושה רבעים מהחתימות היו מזויפיות. ברגע שאייטם מוצג, מאמת עומד כעד וכחותם רשמי. הפריט מאומת עם הולוגרמת MLB, ההולוגרמה המיוחדת הזו היא תיבת נעילת אבטחה, עם קידומת של שתי אותיות, מספר סידורי, קוד QR וקוד אימות שכולם מודבקים להולוגרמה חסינת חבלה. כל זה ניתן למעקב במסד נתונים סטנדרטי, הכולל כ-6 מיליון פריטים מאומתים עד היום. זה שימושי עבור כל דבר, החל ממכירות פומביות קטנות לעמותות ועד למכירות פומביות של כותרות.שוויו של כדור ה'הום ראן' ה-62 של אהרון ג'אדג' עומד על יותר מ-3 מיליון דולר. 

הריסה הסכרים שניתקו את דגי הסלמון מדפוסי הנדידה שלהם במשך יותר ממאה שנה

השנה סימנה את סוף המאבק בן 20 שנה להריסת ארבעת הסכרים על נהר קלאמת התחתון בדרום אורגון וצפון קליפורניה. זהו פרויקט שיקום הנהר הגדול ביותר בהיסטוריה של ארה"ב.
הנציבות לאנרגיה אישרה הריסת ארבעה סכרים שניתקו את דגי הסלמון מדפוסי הנדידה השנתיים שלהם. במשך יותר ממאה שנה. מעל ל-400 מיילים (643.7 קילומטר) של בתי גידול להטלת סלמון נעלמו. חוסר האיזון הזה יצר אצות ברחבי נהר קלמאת' שהרגו 70% מהסלמון הצעיר ב-2020. הסכרים האלה סיפקו כוח הידרואלקטרי אבל הם כבר לא נחוצים לאנרגיה. המתקנים המקומיים החדשים של אנרגיית רוח מספקים כיום את צריכת החשמל של האזור. יש תקווה ששנת 2023 תהיה שנת החזרה של הסלמוןלנהר קלאמת.

גלאי הזיוף העמוק FakeCatcher של אינטל

הרשת מלאה בתמונות וסרטונים שעברו מניפולציות ושינויים דיגיטליים, בדרך כלל לשם הפצת מידע כוזב. טכנולוגיות לגילוי זיופים דורשות העלאה של נתונים וסריקתם, תהליך מסורבל שאורך שעות. אינטל פיתחו השנה פתרון. גלאי הזיוף העמוק FakeCatcher יכול לזהות זיופים עם דיוק של עד 96% בזמן אמת. התוכנה שמאתרת שינויים קלים בזרימת דם הפנים. פועלת דרך פלטפורמה מבוססת אינטרנט. ניתן להשתמש בתוכנה באתרי מדיה חברתית ובארגוני חדשות שבהם סרטונים מזויפים משתוללים. קישור להורדת התוכנה של אינטל 

פיתוח פתרון לפירוק התרכובות הכימיות פרפלואוריאלקיל ופוליפלואוריאלקיל (או PFAS)

הכימיקלים האלה מתוצרת האדם נכנסים למערכות המים שלנו ולגופנו כמעט לנצח. ה-PFAS הוכחו כמועילים לבישול נון-סטיק, דיכוי אש ואינספור תהליכי ייצור. אבל הכימיקלים האלה גם מזיקים מאוד לבריאות האדם, גורמים לסרטן, בעיות רבייה והפרעות אנדוקריניות. המשכנו להשתמש בהם ולחלות מהם, אבל לא מצאנו דרך להיפטר מהם. השנה הארוך של פיתוח פתרון חסכוני לפירוק התרכובות הכימיות הללו פורסם בכתב העת Science.

מסתבר שהפתרון הוא בתרכובת שנמצאה על ידי המדענית בריטני טראנג שערבבה חומרי PFAs עם הממס דימתיל sulfoxide, או DMSO, הכימיקל נתרן הידרוקסיד ומים, לאחר מכן היא הביאה  את התערובת לרתיחה מה ששבר את התרכובות המסוכנות לרסיסים בלתי מזיקים. יישום אחד של הפתרון  יהיה טיפול במי שתייה ביותר מ-2,000 ערים אמריקאית עם רמות PFA מעל מגבלת הסוכנות להגנת הסביבה.

תיקון לחוק שעבוד לא רצוני

עבודה בכלא מייצרת 2 מיליארד דולר בשנה ואחזקת מתקנים בשווי 9 מיליארד דולר. אבל 800,000 פועלי בתי הכלא מרוויחים בממוצע פחות מדולר לשעה. ב- 2022 אלבמה, אורגון, טנסי וורמונט סגרו את הפרצה בחוק לשעבוד לא רצוני. ההצבעה ביטלה את החריגה בחוק ביטול העבדות משנת 1833. בכך הם הצטרפו לנברסקה, קולורדו, יוטה ורוד איילנד שביטלו לחלוטין כל צורה של עבדות.

 

פריצת דרך בהיתוך גרעיני. אבן דרך לקראת עתיד של אנרגיה בעלות נמוכה וללא זיהום 

בדצמבר 2022 ארצות הברית הכריזה על צעד גדול לקראת אנרגיה ירוקה כמעט בלתי מוגבלת. מדענים אמריקנים מיקדו 192 אלומות של הלייזר החזק בעולם על מטרה בגודל של גרגר אפונה. וכתוצאה מכך נוצר היתוך גרעיני מהיר להליום. תהליך ההיתוך שיחרר אנרגיה הגבוהה בכ-50 אחוז מהאנרגיה של הלייזרים שכוונו אל עבר המטרה. וו הפעם הראשונה שכמות האנרגיה שיוצרה בהיתוך גדולה מזו שהושקעה כדי לייצר אותה.בניגוד לביקוע, היתוך אינו יוצר פסולת גרעינית.