צבא הגנה לישראל

באתר זה מה זה (זהמהזה) zemaze.co.il, מיזם שיתופי להעלאת סרטונים מכל העולם עם כתוביות בעברית תמצאו סרטונים על צה"ל, צבא הגנה לישראל.

האם ישראל דוד או גוליית?

ישראל - דוד או גוליית?

האם ישראל דוד או גוליית? תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © Unpacked. הערוץ יוצר סרטונים קצרים החוקרים שאלות גדולות ומפרקים נושאים מורכבים. כל המידע הדרוש כדי להסתכל על ישראל והיהדות.

הסרטון הפעם – ישראל השתלבה פעם יפה בסיפור דוד וגוליית. קטנה, מוקפת ונלחמת כדי לשרוד. אבל כוח מסבך את התפיסה, כיום רבים רואים את גוליית כשהם מסתכלים על הכוח הצבאי והחוכמה הטכנולוגית של ישראל. אולם מתחת לטנקים ולטכנולוגיה מסתתרת אומה שעדיין מעוצבת על ידי טראומה, כבולה במוסר ומונעת על ידי האמונה שצדקנות, לא עוצמה, היא זאת שמנצחת.

תרגום הסרטון

בעיני העולם היהודים תמיד היו דוד מול גוליית. קטנים, פגיעים, חמושים באמונה ובקלע בלבד. ואז הקמנו מדינה, והסיפור הפך למסובך הרבה יותר. במשך כמה עשורים, ישראל הקטנה באמת נראתה כמו דוד, מתמודדת מול צבאות של גולייתים.

האם ישראל היא עדיין דוד?

אבל היום, למדינה היהודית יש צבא מרתיע ובעלות ברית חזקות, והחלפנו את הקלע המטאפורי בנשק כבד בהרבה. במילים אחרות, סוף סוף יש לנו כוח. מבחינת רבים בעולם, הכוח הזה והקשר המתוח שלנו עם שכנינו, מספיקים כדי לצייר אותנו כמפלצות. אבל כשמרחיקים את המבט, אנחנו עדיין מיעוט זעיר בלב שכונה קשה עם אויבים זועמים. אז האם ישראל היא עדיין דוד? או שהפכנו לגוליית?

ההשפעה הפסיכולוגית של הגלות

בימינו אופנתי לעמוד לצדו של האנדרדוג. הניצחון של החלש על החזק פשוט יוצר סיפור טוב יותר וגורם לנו להרגיש טוב עם עצמנו. אבל להיות דוד זה לא רק ניצחון ותהילה. דוד המקורי אולי ניצח את גוליית בלי להיפצע, אבל לעם היהודי לא היה מזל כזה.

למרות הכול שרדנו

כן, למרות הכול שרדנו, אפילו שגשגנו. אבל אי אפשר לעבור אלף שנים של רדיפות מבלי לצבור צלקות. כיהודים, העבר תמיד איתנו. עוד לפני שקמה מדינת ישראל, היהודים שעתידים היו להפוך לישראלים היו דרוכים תמיד לאפשרות הגרועה ביותר. אחרי הכול, ישראל היא אומה של פליטים. מחצית מהחיילים בצה"ל שזה עתה הוקם היו ניצולי שואה שברחו מהתופת הנאצית רק כדי להישאב מיד למלחמה קיומית, כיוון שיום לאחר שדוד בן-גוריון הכריז על הקמת המדינה, חמש צבאות ערביים פלשו.

ההשפעה הפסיכולוגית של הסכסוך

הישראלים עמדו בפני בחירה. להילחם או להימחק מהמפה. כמו שאמרה סרסיי לאניסטר: "במזרח התיכון, או שאתה מנצח או שאתה מת".
המדינה היהודית ניצחה במלחמה הראשונה, אבל זו לא הייתה הסוף. שכנינו אימצו את הגישה: "אם לא הצלחת בפעם הראשונה תנסה שוב".

יש לנו נשק סודי

הישראלים ידעו שזה רציני. טראומות קולקטיביות לא נעלמות בקלות. הן נשארות, כאורח לא רצוי, מציגות שוב ושוב את סרטי האימה של העבר. אבל אם יש קרן אור בהיסטוריה עקובת הדם שלנו, הרי שהיא זו: פגיעות היא מניע מעולה. אין עוצמה כמו זו של מי שדחוק לפינה ונואש. כשביקרתי בישראל ב-1973, פגשתי את גולדה מאיר. אמרתי לה: "את אומרת לי שאין לכם סיכוי". היא ענתה: "אבל יש לנו נשק סודי אין לנו לאן ללכת". נשמע כמו נשק די גרוע. אבל הישראלים משתמשים בו היטב. כי דווקא הפחד והפגיעות אילצו אותנו למצוא פתרונות יצירתיים לאיומים הבלתי אפשריים כמו מערכת כיפת ברזל שמיירטת רקטות וטילים, או חיסולים ממוקדים ולא שגרתיים של אויבים לצורך הרתעה, או הנשק הגרעיני, הסוד הגלוי ביותר במזרח התיכון שתמיד ממתין למקרה שבו הכול יקרוס. אם יש דבר אחד שההיסטוריה לימדה אותנו הוא שהכול יקרוס בסוף. אנחנו זוכרים את זה היטב.

ישראל לעולם לא תראה את עצמה כגוליית

למרות שהתרחקנו מאוד מדוד וקלעו, לעולם לא נראֶה את עצמנו כגוליית. כי אנחנו זוכרים, בגוף ובנפש, איך זה להילחם באויב חזק בהרבה מאיתנו. אנחנו זוכרים איך זה להתרסק, שוב ושוב ושוב.

לעולם לא עוד

ולכן המדינה היהודית עשתה הכול כדי לבנות כוח צבאי מרתיע, כדי להבטיח ש-"לעולם לא עוד" לא תהיה סתם סיסמה ריקה אלא אחריות קולקטיבית של כולנו. המעשה של דוד, כשהוא צועד קדימה ללחום בגוליית הוא מעשה מדהים, אפילו מגוחך. זה מעשה של הקרבה, של נכונות שרואים גם בדור הזה של הישראלים.

הישראלים רואים עצמם כ-דוד שממשיך לנצח

חיזבאללה בנה מלכודות ובונקרים בדרום לבנון במשך דור שלם רק כדי להבטיח שמאות חיילים ישראלים ימותו אם ינסו להתקדם לשם. היו פתרונות חכמים לכך. מהפעלת טכנולוגיה מתקדמת ועד תקיפות מדויקות מהאוויר. אבל החיילים הרגליים, חיילי החי"ר הפשוטים, עדיין נכנסו רגלית לכפרים ולמנהרות שנבנו במשך שלושים שנה. ולכן הישראלים רואים עצמם כ"דוד" – דוד שממשיך לנצח.

כיצד העולם רואה את ישראל

אבל מבחוץ, הקרבה הזו לא נראית אצילית אלא כעדות לכך שהכוח השחית אותנו, במיוחד ביחסינו עם הפלסטינים. הרי אין לפלסטינים צבא סדיר. אין להם ממשלה מתפקדת. אפילו מקלטים אין להם. זה לא אומר שהם לא מהווים איום. כל טיל, כל דקירה, כל חטיפה הם איום ממשי ומתמשך. אבל זה אף פעם לא משחק שוויוני. אז מבחוץ, ישראל עם הטנקים, הפצצות החכמות ואפילו נשק גרעיני נראית כמו גוליית, בריון גדול שמושחת מכוחו.

עוצמה מול צדק

אבל כשמסתכלים מקרוב מבינים שהסיפור של דוד וגוליית אינו רק על קטן מול גדול. זהו סיפור על שני עולמות מוסריים שונים. על השקפת עולם יהודית מול זו של הפלשתים. הפלשתים היו עובדי אלילים, עולם של אלים מרובים, שנראים כמו בני אדם ומשחקים משחקי כוח במקום לחפש צדק. בעולם כזה, אין מושג של צדק מוחלט. רק חזקים וחלשים, מנצחים ומפסידים.

הצדק מקנה את העוצמה

ואז הגיעו היהודים עם רעיון מהפכני של מונותאיזם מוסרי. לומר שיש אל אחד, פירושו שיש גם אמת אחת. הצדק, לא הכוח, הוא שמקנה עוצמה. ולכן דוד ניצח. לא כי היה קטן או מיומן בקלע, אלא כי נלחם עבור ערכים וצדק.
ולכן הוא נשאר גיבור, למרות כל שגיאותיו בהמשך.

אחריות מוסרית וישראל המודרנית

גם דוד המלך שגה, השתמש לרעה בכוחו, פגע באחרים. והתנ"ך לא חוסך ממנו ביקורת ממש כפי שגם הישראלים המודרניים מתמודדים עם כוחם באי נוחות. ישראלים צעירים מתקשים עם כוח. הם רוצים להיות מוסריים. קשה להם עם העובדה שמישהו הופך לקורבן בגללנו. יש שיח פנימי מלא בביקורת עצמית, היסוס, דאגה למדיניות יחד עם הבנה שצריך להגן על עצמנו. הישראלים לא רוצים כוח. הם רוצים ביטחון.
המטרה של ישראל היא להיות מקום בטוח שבו אנשים רגילים יכולים לחיות חיים רגילים.
ישראל לא מחפשת כוח  אלא ביטחון. וכשיש ביטחון, היא מתכווצת בחזרה למידותיה הטבעיות.

אויבי ישראל

האויבים שלנו אינם פלסטינים או לבנונים רגילים. אלא משטרים ואידיאולוגיות איסלאמיסטיות שחונקות את המזרח התיכון ומשכנעות אנשים פשוטים שלא יוכלו להיות חופשיים עד שישראל תושמד. האידיאולוגיה הזו רעילה. והיא גם נידונה להיכשל.

הכוח האמיתי של ישראל

אני לא מסכים עם כל החלטה של ממשלת ישראל, ואני לא מצפה שהצבא יהיה צודק בכל קרב. אבל כיוון שזו דמוקרטיה, אני יודע שלפחות ברמה העמוקה, הילדים שלי מגנים אחד על השני, לא נופלים קורבן לחזון אידיאולוגי של מישהו אחר. כמו כל מדינה, ישראל אינה מושלמת. יש לה כוח, ולפעמים היא עושה בו שימוש שגוי. אנחנו לא תמיד הסמכות המוסרית. זו אמת כואבת שאנחנו מתמודדים איתה כל יום. אבל אנחנו משתדלים. משתדלים לשמור על בהירות מוסרית. גם כשהנסיבות קשות.

המחויבות שלנו למוסר

אנחנו מנסים להעניש חיילים שסרחו. אנחנו לא מכוונים לאזרחים. אנחנו מפנים אותם מאזורי הקרבות.
אנחנו אפילו מעניקים טיפול רפואי מציל חיים לאנשים כמו יחיא סינוואר. ולכן, אני לא מסכים עם גולדה מאיר. הכוח הסודי שלנו איננו הפחד, או הטראומה, או הפגיעוּת שלנו. נכון זה הכול נכון. אבל זו לא כל האמת. האמת המלאה היא שהמקור האמיתי של כוחנו הוא המחויבות שלנו למוסר, גם בתנאים הקשים ביותר. המחויבות שלנו להגן על אזרחינו.
במשך מאות שנים אמרו לנו שהחיים שלנו לא שווים. לא הייתה לנו מדינה ולא צבא להוכיח אחרת. אבל עכשיו יש לנו צבא של "דודים", נשים וגברים שנלחמים כדי להגן על משפחותיהם ועל ביתם – הבית היחיד שיש לנו.
ושווה להילחם עליו.

לסרטונים נוספים מערוץ Unpacked עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לעברית לחצו על הקישור

 

הנשק החזק ביותר של ישראל נגד איראן

הנשק הסודי של ישראל נגד איראן.

הנשק החזק ביותר של ישראל נגד איראן. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © Beyond Military.

הערוץ לוקח אתכם מעבר לחדשות, חושף תובנות צבאיות מפתיעות וטכנולוגיות משנות משחק ועוזר לכם להבין קונפליקטים עולמיים. 

צי הצוללות של ישראל

הסרטון הפעם על צי הצוללות של ישראל. ככל שהמתח בין איראן וישראל גובר, אנחנו בוחנים מקרוב את הנשק הסודי של ישראל – הצוללות מסדרת דולפין. מדוע כלי השיט הללו פוגעים בצבא איראן? גלו כיצד צי הצוללות של ישראל פועל כאמצעי הרתעה רב עוצמה ואילו מטרות איראניות הן הפגיעות ביותר. 

הנשק החזק ביותר של ישראל נגד איראן

בעוד שמתקפות טילים מככבות בכותרות, הנשק האמיתי שמשנה את כללי המשחק נמצא דווקא מתחת למים. הצוללות החדשות של ישראל. הן מצוידות ביכולות הרסניות ועשויות להטות את מאזן הכוחות במזרח התיכון. בעוד שהעולם מצפה שישראל תפעל דרך האוויר, הצוללות שלה מתכוננות למשהו מסוכן הרבה יותר, ואיראן מודעת לזה.

למה הצוללות האלה קריטיות עכשיו?

כדי להבין זאת, יש להסתכל על המתיחות הגוברת באזור, במיוחד סביב ערב הסעודית. ישראל ואיראן ניצבות זו מול זו ומנהלות עימותים עקיפים דרך מתקפות טילים. אבל איראן יודעת שישראל עדיין לא השתמשה בכל הכלים העומדים לרשותה. איראן כבר מאיימת על מדינות נוספות באזור, מבטיחה לתקוף אותן אם יסייעו לישראל אם יאפשרו למטוסיה או לטיליה לעבור דרך המרחב האווירי שלהן.

כתוצאה מכך, ישראל מחפשת דרכים אחרות לפעול דרך המים הבינלאומיים, שם מוסתר נשק ההרתעה החזק ביותר שלה: הצוללות.

מה הופך את הצוללות האלה לכל כך מאיימות עבור איראן?

הצוללות מדגם 'דולפי' ודולפין 2, בעלות טכנולוגיה גרמנית מתקדמת, מצוידות במנועי דיזל-חשמל שקטים במיוחד, המאפשרים להן לנוע במהירות של עד 25 קשר (כ-46 קמ"ש) מבלי להתגלות. עם מערכות הנעה ללא תלות באוויר חיצון (AIP). הן יכולות להישאר מתחת למים במשך 14 ימים ללא צורך לעלות לפני השטח. זה הופך אותן לאידיאליות לפעולות חשאיות במפרץ הפרסי.

הצוללות הללו חמושות ב- 10 צינורות טורפדו שיכולים לירות טילים נגד ספינות, מוקשים ימיים ואפילו טילים טקטיים מדגם "פופאי טורבו" שלפי דיווחים יכולים לשאת ראשי נפץ גרעיניים. המשמעות היא שישראל מחזיקה ביכולת מכה שנייה כלומר, גם אם תותקף בנשק גרעיני, היא תוכל להבטיח השמדה של התוקף.

כל צוללת יכולה לשגר 16 טילים גרעיניים בעוצמה של 200 קילוטון כל אחד. לישראל יש חמש צוללות כאלו, כלומר יכולת שיגור כוללת של 80 ראשי נפץ גרעיניים. לשם השוואה, פצצת האטום שהוטלה על הירושימה הייתה בעוצמה של כ-15 קילוטון בלבד.

מהן המטרות האפשריות של הצוללות?

המתקנים הגרעיניים של איראן

מתקן ההעשרה בנתנז, מרכז הטכנולוגיה הגרעינית באספהאן והכור בפורדו. למרות שחלק מהמתקנים ממוקמים מתחת לקרקע, לא כולם מוגנים באותה מידה, וישראל יכולה לשתק את תכנית הגרעין האיראנית למשך שנים.

תשתיות הנפט של איראן

מתקני ייצוא הנפט, כולל מסוף הנפט באי ח'ארג, הם יעד רגיש. פגיעה בתשתיות אלו עשויה לערער את הכלכלה האיראנית ולגרום לאי-שקט חברתי נוסף במדינה.

בסיסי הטילים של משמרות המהפכה

בסיסים האחראים לשיגור טילים בליסטיים לעבר ישראל, כמו הבסיס באימאם עלי, יכולים להיות מושבתים.

ההשפעה האסטרטגית של הצוללות

החשש המרכזי של איראן הוא לא רק מהכוח ההרסני של הצוללות, אלא מהעובדה שהן יכולות להימצא בכל מקום, בכל רגע, מבלי להתגלות. איראן נאלצת לשמור כוחות רבים בהיכון להגנה מפני מתקפה כזו, מה שפוגע ביכולתה לנהל מלחמה יעילה. בנוסף, חיזבאללה שלוחתה בלבנון מאבד מנהיגים ושטחים לישראל, בעוד שהשפעתו נחלשת.

כניסת הצוללת החדשה אח"י דרקון

ישראל הכניסה לצי שלה את הצוללת החדשה דרקון (INS Drako). זהו כלי המלחמה היקר ביותר של צה"ל (עלותהּ משוערת בכ-550 מיליון אירו). על פי השמועות הצוללת מצוידת במערכת שיגור אנכית (VLS) המאפשרת שיגור טילים ארוכי-טווח ואף הכנסת כוחות מיוחדים לפעולה חשאית. זאת צוללת משופרת שמרחיבה את יכולת התקיפה של ישראל ומחזקת את ההרתעה שלה נגד איראן. התוספת החדשה הזו לצי רק מגבירה את יכולתה של ישראל להקרין כוח, ומבטיחה שאיראן תישאר זהירה בכל עימות עתידי.

סיכום

צי הצוללות של ישראל הוא לא רק נשק עצום. הוא מחולל שינוי אסטרטגי, ששומר על איראן מונע מהסכסוך להידרדר למלחמה כוללת.

לסרטונים נוספים עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לעברית מערוץ Beyond Military לחצו על הקישור

מרכבה – הטנק הטוב בעולם!

טנק מרכבה Mk1

מרכבה – הטנק הטוב בעולם! תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © Found and Explained

הערוץ מגדיר עצמו כ- "גן ההעדן ההנדסי ההאולטימטיבי" של YouTube" עם מטוסים, סירות, רכבות ועוד. הערוץ בוחן פלאים מכניים שאנחנו מכירים ואוהבים היום, אחרים שיתפרסמו מחר וכאלה שמעולם לא יצאו מלוח השרטוטים. ממעורפל עד למפורסם בעולם, הערוץ מוצא ומסביר דברים. יוצר הערוץ ניק, עיתונאי לשעבר ב- 'Simple Flying' ויוצר סרטים נלהב עם ידע מורכב בתעופה. הסרטון הפעם עוסק בסיפורו של טנק המרכבה הישראלי, תוך התמקדות ב-Mk1.

רקע 

הסרטון מתחיל בהצגת טנק המרכבה בשנת 1979, תוך הדגשת ייעודו הייחודי להצלת חיים ולא רק להצגת יכולות טכנולוגיות. מודגש הצורך של ישראל בטנק חדש בשנות ה-60, עקב טנקים מיושנים שהיו בשימוש.

פיתוח

הסרטון מתאר את הנסיבות שהובילו לפיתוח המרכבה, כולל סירוב בריטי למכור טנקי צ'יפטן לישראל והלקחים ממלחמת יום כיפור. מודגש הנושא של בטיחות הצוות בתכנון הטנק.

עיצוב ייחודי / העיצוב הייחודי של המרכבה, הכולל תא מטען אחורי המשמש גם לפינוי פצועים, הפך אותו לאחד הטנקים המתקדמים בעולם.

הסבר על התכונות הייחודיות של המרכבה. מיקום המנוע בחזית להגנה על הצוות. שימוש במיכל הסולר כחלק מהשריון ודלת אחורית לפינוי מהיר של הצוות. הוא גם מזכיר את חוסר היכולת של הטנק לשאת חיילים, בניגוד לטענות שהועלו בעבר.

ביצועים

טנק המרכבה Mk1 לא היה הטנק המהיר או החזק ביותר. אבל הוא תוכנן ללוחמה טקטית ואיטית. מוזכרים השימוש בתותח 105 מ"מ ומרגמת ה-60 מ"מ הייחודית של המפקד.

שירות מבצעי

השירות המבצעי הראשון של המרכבה במלחמת לבנון הראשונה ב-1982. הטנק היה יעיל ביותר בהגנה על צוותי הטנקים. בעקבות המלחמה נעשו שדרוגים למרכבה Mk1. לאחר המלחמה, בין היתר הוספת שריון \ושיפור מערכות בקרת האש.

סיכום

הסרטון מסכם \שהמרכבה Mk1 היה טנק ייחודי ששם דגש על בטיחות הצוות. הטנק מילא תפקיד חשוב בהתפתחות דוקטרינת הלחימה של צה"ל. דגמי המרכבה המתקדמים יותר (Mk3 ו-Mk4) ראויים לסרטון נפרד.

לסרטונים נוספים עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן מערוץ היוטיוב Found and Explained לחצו על הקישור

האם חמאס מוכן לנהל משא ומתן לגבי נשקו?

האם חמאס מוכן להסכם

האם חמאס מוכן לנהל משא ומתן לגבי נשקו? תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © AlArabiya, רשת הטלוויזיה בשפה הערבית הממוקמת בדובאי,

בכיר חמאס מוסא אבו מרזוק: חמאס מוכן לנהל משא ומתן לגבי נשקו.

המשמעות הרחבה של מתקפת 7 באוקטובר עבור חמאס.  ההרס ההומניטרי, הצורך בשינוי אסטרטגי והאפשרות לפתיחת משא ומתן לגבי עתיד הנשק.

עיקרי התוכן בסרטון:

  • חרטה והתבוננות על ההשלכות:
    מוסא אבו מרזוק מציין שאם היה מודע מראש להיקף ההרס שיפגע בעזה בעקבות מתקפת 7 באוקטובר, לא היה תומך בה. הוא מסביר שהידע על ההשלכות היה משנה את האסטרטגיה וההחלטות בתוך חמאס.

  • שינוי באסטרטגיה ובגישה הפנימית:
    לדבריו, האסטרטגיה שהובילה למתקפה נעשתה מבלי להבין במלואה את ההשפעות ההומניטריות והחברתיות. ההרס העצום מעזה גרם לכך שישנם סימנים לשינוי בגישת ההנהגה והדיונים הפנימיים בארגון.

  • פתיחות למשא ומתן בנוגע לנשק:
    אחד מהמסרים המרכזיים הוא שהמציאות החדשה – עם ההרס הרב בעזה – יצרה עניין לפתוח בשיחות משא ומתן על עתיד הנשק של חמאס. לפי דבריו, שינוי זה עשוי להיות חלק מהמאמץ להתאים את הפעילות הארגונית למציאות השטח.

  • השפעה אסטרטגית ופוליטית:
    מוסא אבו מרזוק מתייחס גם לכך שההתרחשויות הללו משפיעות על דעת הקהל בתוך חמאס ועל הלחץ הפנימי, מה שעשוי להוביל לשינויים באסטרטגיה הכוללת ולהתכונן לשינויים עתידיים – גם במישור הפוליטי וגם במישור הצבאי.

ישראל בצומת דרכים

עסקת החטופים והשלכותיה

ישראל בצומת דרכים. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב ©  Friends of the IDF – FIDF (ידידי צבא ההגנה לישראל). הארגון הוקם בשנת 1981 על ידי קבוצת ניצולי שואה. הארגון דואג לחינוך ורווחת הגברים והנשים המשרתים בצה"ל וכן משפחות הנופלים. המטה הראשי בעיר ניו יורק, FIDF הוא תאגיד ללא מטרות רווח שמפעיל 15 משרדים אזוריים בארצות הברית ובפנמה. FIDF מחויבת לספק לחיילי צה"ל אהבה, תמיכה וטיפול במאמץ להקל על הנטל שהם נושאים.

מעודכן לתאריך 16/02/2025

על הדיון שהתקיים ב-16 בפברואר 2025

מפגש הזום שהתקיים ב-16 בפברואר 2025 עסק באתגרים הביטחוניים המרכזיים של ישראל ובמדיניות האזורית והעולמית המשפיעה על מצבה.

לסטיבן וייל, מנכ"ל FIDF, הצטרף ד"ר ג'ונתן שאנצר (Jonathan Schanzer), סגן נשיא בכיר למחקר של הקרן להגנה על דמוקרטיות (FDD).

הדיון היה על צומת הדרכים בה נמצאת כעת ישראל כשברקע עסקת שחרור החטופים והסכם הפסקת האש. ד"ר שאנצר הציג ניתוח מעמיק של ההתפתחויות האחרונות והשפעתן על ביטחון ישראל, תוך התמקדות בהמלצות לשיפור עמדתה האסטרטגית של המדינה בזירה האזורית והבינלאומית.

הקרן להגנת הדמוקרטיות (FDD)

הקרן להגנת הדמוקרטיות (FDD) היא מכון מחקר לא מפלגתי שבסיסו בוושינגטון. הארגון נוסד זמן קצר לאחר הפיגועים ב-11 בספטמבר 2001. המכון מתמקד בביטחון לאומי ומדיניות חוץ. המכון אינו מקבל תרומות מממשלות זרות. הקרן מבצעת מחקרים מעמיקים ומייצרת ניתוחים מדויקים בזמן אמת. הקרן מזהה גם פעילויות בלתי חוקיות במטרה לחזק את הביטחון הלאומי של ארה"ב. המחקרים נעשים על ידי מומחים ממגוון רקעים – ממשל, מודיעין, צבא, מגזר פרטי, אקדמיה ועיתונאות.  

ד"ר ג'ונתן שאנצר

ד"ר ג'ונתן שאנצר הוא סופר אמריקאי וסגן נשיא בכיר למחקר בקרן להגנה על דמוקרט ג'ונתן מפקח על עבודתם של המומחים והחוקרים של הארגון. שאנצר ידוע כתומך בישראל וכמבקר חריף של משטרים וגורמים הפועלים נגדה, במיוחד איראן, חמאס וחזבאללה. הוא מתמחה במזרח התיכון. בין הנושאים – מימון טרור, מדיניות ארה"ב באזור וקשרי גורמים פלסטיניים ואיראניים עם קבוצות קיצוניות.בנוסף, הוא תומך בחיזוק הבריתות של ארה"ב עם ישראל ועם מדינות ערביות מתונות המתנגדות להשפעת איראן.

האתגרים הביטחוניים המרכזיים של ישראל

המפגגש עסק באתגרים הביטחוניים המרכזיים של ישראל ובמדיניות האזורית והעולמית המשפיעה על מצבה.

סטיבן וייל וג'ונתן שאנצר דנו על הסכם הפסקת האש וחילופי בני הערובה הנוכחיים בין ישראל לחמאס. ד"ר שאנצר סיפק תובנה בלעדית לגבי כוונותיהם ומטרותיהם של גורמים ישראלים שסייעו בגיבוש העסקה. הוא הרחיב את ההשלכות הגיאופוליטיות האזוריות הרחבות יותר של המשך העסקה או חידוש המלחמה. בנוסף הוא דיבר על השפעת הממשל האמריקאי החדש על המצב. סטיב וג'ונתן מדברים גם על המלחמה בין ישראל לחזבאללה ועל הצפוי עם סיום הפסקת האש הנוכחית. לבסוף, השניים דנים בתרחישם הצבאיים העתידיים בין ישראל, איראן והחות'ים בתימן.

עיקרי תוכן הדיון

  • אתגרי הביטחון של ישראל:
    • האיום האיראני: תוכנית הגרעין של איראן, תמיכתה בארגוני טרור כמו חיזבאללה וחמאס והשפעתה על חוסר היציבות באזור.
    • חיזבאללה ולבנון: עליית המתיחות בצפון ישראל והיערכות צה"ל להתמודדות עם איום אפשרי.
    • עזה: התפתחויות לאחר העימותים האחרונים, שיקום חמאס והשלכות ביטחוניות.
  • היחסים האסטרטגיים בין ישראל לארה"ב:
    • הסיוע הצבאי האמריקאי לישראל, כולל מימון מערכת כיפת ברזל ושיתופי פעולה טכנולוגיים.
    • בחינת מדיניות הממשל האמריקאי כלפי ישראל, כולל השפעתו על יחסי ישראל עם מדינות ערב.
  • הסכמי אברהם ובריתות אזוריות:
    • התקדמות בנורמליזציה עם מדינות ערב, כולל הסכמים עם איחוד האמירויות, בחריין וייתכן שגם סעודיה.
    • שיתוף פעולה מודיעיני וצבאי אזורי נגד השפעת איראן.
  • המצב ברשות הפלסטינית:
    • חוסר היציבות הפוליטית ברשות, תפקידה של הרשות במניעת טרור והאפשרויות להסדר עתידי.
  • איומי טרור ולוחמה היברידית:
    • התפתחות איומי טרור באמצעות לוחמה קיברנטית, תקיפות רחפנים ושיטות לחימה מתקדמות.
    • הקשרים בין גורמי טרור במזרח התיכון לקבוצות ג'יהאד עולמיות.
  • המלצות מדיניות:
    • חיזוק הברית האסטרטגית עם ארה"ב ושמירה על יתרון צבאי איכותי.
    • הצורך בהגברת הלחץ הבינלאומי על איראן.
    • קידום יציבות אזורית דרך שיתופי פעולה צבאיים וכלכליים עם מדינות ערביות מתונות.

תרגום תוכן הדיון 

סטיבן וייל:

ג'ונתן הולך לתת לנו ניתוח אסטרטגי מדהים של המצב הכולל הרבה משתנים וכל כך הרבה גורמים. איך העסקה נראית ומהן ההשלכות, הן במונחים של עזה וגם בפוטנציאל למלחמה רב-חזיתית.

ג'ונתן שאנצר:

מה שאנחנו רואים עכשיו זה מצב מאוד נזיל. ברור שאני חושב שזה מצב חיובי שדונלד טראמפ אמר שהוא רוצה את כל החטופים יוצאים עכשיו. ונתניהו כמובן מאוד שמח לראות שזאת התוצאה הישירה של השיחות שהתקיימו בינו לבין טראמפ בבית הלבן. אבל אני חושב שישנם כמה דברים שצריך לציין.

דבר ראשון, כפי שהבנתי משיחות עם שני ישראלים ממחברי העסקה התלת-שלבית הזו. ישראל, או לפחות אלה שחיברו את העסקה, לא רצו לעבור לשלב ב'. במילים אחרות, שלב א' היה לשחרר את הנשים, ילדים, קשישים, חולים ופצועים שלא היו מעורבים בסכסוך הצבאי. שלב ב' היה שחרור חיילי צה"ל והשלישי יהיה בעיקר החזרת גופות. אבל בכניסה לשלב ב' ישראל הייתה אמורה להסכים לסיום המלחמה, סוף הסכסוך. הישראלים לא רצו לעשות את זה. למי שרוצים לראות את צה"ל מפרק את חמאס, שלב ב' היה פשוט בלתי נסבל. אז הגענו למקום שהיה צפוי במידה רבה כשחושבים על המטרות הישראליות. מנהלי המשא ומתן בדוחא לא קיבלו אור ירוק מביבי להמשיך לנהל משא ומתן ליישום שלב ב'. זה בסופו של דבר מה שאנחנו רואים עכשיו. חמאס מסרב לשחרר בני ערובה נוספים. מה שלא ציפינו זה שטראמפ ייצא ויגיד שכל ההימורים הסתיימו ושהוא ייתן לישראל אור ירוק מלא להיכנס לעזה כדי לפרק את חמאס ואולי לסיים אחת ולתמיד את האיום מחמאס. אבל אני חושב שיש רמות נוספות של ניתוח שעלינו להסתכל עליהן.

אם המלחמה תתחיל שוב, אני כמובן חושב שזה דבר חיובי מאוד שלישראל יש אור ירוק לפרק את חמאס. אבל באותו הזמן ראינו הצהרות המגיעות מהחות'ים בתימן למשל, שהם הפעילים ביותר מבין השלוחים של איראן במהלך החודשים האחרונים.

החות'ים מסוגלים שוב לירות על תל אביב ומקומות אחרים בישראל. הם לא מפחדים מההשלכות כמו שהיה כשארה"ב וישראל היכו בהם אחרי ששלחו את הרקטות והטילים לעבר ישראל. השאלה הגדולה כרגע היא כשדונלד טראמפ מזהיר את החות'ים באזהרת המאה מתגובה. לא ברור היכן אנחנו עומדים.

זה יהיה העימות הראשון של טראמפ עם ארגון הטרור הנתמך על ידי איראן. אבל אלה לא רק החות'ים שעלולים להוות איום על ישראל. יש לנו חזית פוטנציאלית חמה בלבנון. צה"ל היכה בחזבאללה אבל לא לגמרי. אני מתכוון שעדיין יש מנהיגים צבאיים ומפקדים שמסוגלים להילחם בישראל. האם הם יבחרו בכך? אנחנו יודעים שהם כבר חלשים ואולי לא ירצו לסבול יותר נזק. ארסנל הטילים, מזל"טים ורקטות שהיה לחזבאללה הוערך בתחילת המלחמה בכ-150,000 עד 180,000 טילים. לפי הדיווחים ששמעתי מישראלים, ישראל השמידה שני שליש מהארסנל הזה. אלה כמובן חדשות נהדרות. אבל זה אומר שלחזבאללה יש עדיין יש 50,000 עד 60,000 חימושים. הם עדיין יוכלו להשתמש בהם נגד ישראל אם יבחרו בכך.

לאיראן יש עדיין שלוחים הפועלים בגדה המערבית. ראינו פעילות צבאית עצומה בגדה המערבית אפילו במהלך הפסקת האש הזו. אני מודאג מכך שחמאס, הג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני וקבוצות אחרות יתגייסו לעסוק באלימות מתואמת יותר נגד ישראל. ויש לנו את עיראק עם עשרות מיליציות שיעיות חמושות בטילים ומזל"טים שיכולות גם הן לתקוף את ישראל. ואז יש לנו גורם בלתי צפוי חדש בסוריה. עם ממשלה חדשה שמנוהלת על ידי קבוצת היאת תחריר א-שאם HTS  א-נוסרה, אל קאעידה לשעבר. הם אומנם נשבעו שהם רוצים להישאר מחוץ למלחמה הזאת אבל זו תהיה הפעם הראשונה שאבו מוחמד אל-ג'וּלַאנִי, מנהיג HTS יתמודד עם הדילמה אם להצטרף למלחמה הזו נגד ישראל.

גורם בלתי צפוי נוסף מנקודת מבט צבאית היא איראן עצמה. אנחנו יודעים שעוד באוקטובר 2024 ישראל השמידה, במפגן מרהיב של כוחות צבאיים, כמעט את כל ההגנה האווירית האסטרטגית, אם לא את כולה וגם את יכולות ייצור הטילים הבליסטיים של איראן. יש להם עדיין משהו כמו 2,000 או יותר טילים בליסטיים שעומדים לרשותם. הם יכולים לירות אותם לעבר ישראל אם הם ירצו. אז השאלה היא, בזמן שלישראל יש תוכנית להשמיד את חמאס וללא ספק לצה"ל יש תוכנית כזאת, השאלה היא מה התוכנית של איראן ואיך זה אמור להתקדם עכשיו.

דבר אחרון סטיב, אני רק אציין שכולנו דיברנו הרבה על ההערות של טראמפ בנוגע ליום שאחרי בעזה. אני טוען שהדברים שהוא כבר אמר שיש לאפשר לתושבי עזה לעזוב את רצועת עזה אם הם רוצים בכך אלה דברים חיוביים. לאפשר בנייה מחדש של רצועת עזה. לא בטוח שאני אוהב את הרעיון שארצות הברית תיקח על עצמה את מלוא הנטל. בהחלט אני לא רוצה לראות אנשי שירות אמריקנים פרוסים בעזה. אני מעדיף אפילו לא לראות שם קבלנים אמריקנים. הייתי רוצה לראות את העולם הערבי לוקח אחריות על מה שקרה. לאורך שנים הם פינקו את חמאס והקלו עליו. הם לא דרשו את פירוקו, הם לא דחקו את חמאס מהתמונה מבחינה פוליטית. הם אימצו אותו ולכן אני חושב שהמצרים, הסעודים, האמירויות והירדנים כולם נושאים כאן באחריות כלשהי. ואני חושב שזה טוב שדונלד טראמפ דוחף אותם לקחת קצת אחריות.

אני חושב שהדבר השני שמאוד חיובי כאן הוא שדונלד טראמפ מנפץ איזו חשיבה לאומנית ערבית ארוכת שנים עוד ממלחמת העצמאות של 1948 ו-1949. בזמנו כל מדינות ערב התאחדו בדעה שהפלסטינים לא יועברו למקום אחר והם לא יורחקו משטח הארץ אותו הם ראו כחלק מהפרויקט הפלסטיני, מה שדונלד טראמפ אומר עכשיו זה שזה לא בר קיימא ברצועת עזה. אנחנו צריכים לטפל בזה, אנחנו צריכים לאפשר לאנשים לעזוב. זאת חרב שאתה לא רוצה שתיפול עליך. יש לך אינטרסים אחרים. ואנחנו מתחילים להכריח את העולם הערבי לפחות להתחיל לחשוב מחוץ לקופסה ולהראות גמישות מסוימת. אני לא אומר שבסופו של יום דונלד טראמפ הולך לפרק את הלאומיות הפלסטינית או להוציא בכוח פלסטינים משטח בו הם רוצים לחיות. אבל אני חושב שמה שהוא עושה זה לומר לעולם הערבי ולפלסטינים שאם אנשים רוצים לחיות חיים אחרים שבהם הם לא נאלצים להיות סמלים חיים של המטרה הפלסטינית יש כעת חלון לעשות זאת. כי נשיא ארצות הברית כפה את הנושא. אז אני חושב שזה חיובי.

עכשיו, לצד החיובי השני, אני רק אציין שהסעודים ייצפו. הם חלק מקואליציית מדינות ערב שדחו את קריאתו של דונלד טראמפ לפינוי העזתים מרצועת עזה. העובדה שהסעודים התנגדו לזה, כמה אנשים אמרו שזה יחזיר את הנורמליזציה. הייתי טוען כאן שזהו העניין הפותח בדיאלוג שהיה בלתי נמנע בין ארצות הברית לסעודיה. הסעודים רוצים דברים מסויימים מארצות הברית. הם רוצים את הזכות להעשיר אורניום על אדמתם. הם רוצים הסכם הגנה עם ארצות הברית, הם רוצים הגנה אווירית, הם רוצים יכולות התקפיות. אולי הם ירצו את ה- F35. הם רוצים למכור נפט לשאר העולם והם רוצים שאמריקה תוודא שהמדינה שלהם בטוחה מאיומים סביבה. זו רשימה ארוכה. אז ארה"ב אומרת לסעודיה שהיא צריכה להתקדם בהקשר לעזה. ובכך מתחילה האפשרות לשיחות לעסקת נורמליזציה אפשרית עם ישראל וסוג של הסכם עם ארצות הברית. אז אני לא רואה את הדחייה של ערב הסעודיה כרגע כשלילית. אני רואה את זה כתחילתה של שיחה שנעצרה כאשר דונלד טראמפ הפסיד בבחירות בשנת 2020. ג'ו ביידן החזיר אחורה את הסיבה לנורמליזציה שנים אחורה. אבל עכשיו אנחנו מקבלים הזדמנות לצפות מקרוב במוחמד בן סלמאן יורש העצר של ערב הסעודית ודונלד טראמפ מחדשים את מה שהתחילו בזמן הכהונה הראשונה של טראמפ.

אז יש סיכונים משמעותיים ויש הזדמנויות משמעותיות. כשאנחנו מסתכלים כעת על מספר השבועות הראשונים של ממשל דונלד טראמפ ומערכת היחסים המחודשת שלו עם נתניהו.

סטיבן וייל:

תודה ג'ונתן. כמה שאלות על 50,000 הרקטות הפוטנציאליות שעדיין בידי חזבאללה ברחבי לבנון. מה אנחנו יודעים על הכוח שלהן? לפני המלחמה ה -CIA אישר שהיו להם יותר מ-2,000 טילים מונחים מדויקים. יש להם לטווח ארוך, יש להם טווח בינוני ויש להם רקטות קצרות טווח. מה מהארסנל עדיין קיים? האם זה בעיקר רקטות קצרות טווח או שחלק מהרקטות הן לטווח ארוך?

ג'ונתן שאנצר:

זה שניהם. ברור שהישראלים עשו עבודה טובה רבה בדרום לבנון. צה"ל נפרס ועדיין פרוס שם וממשיך למצוא ולהשמיד כלי נשק. הרקטות קצרות הטווח לא יתרוקנו לגמרי. אבל אני חושב שהרבה מהן נמצאו והן הושמדו או נשלחו למקום אחר. שמעתי דרך אגב שלפחות היה רעיון לשלוח כמה מהם לאוקראינה למשל כדי לאפשר להם להשתמש בהם במלחמה נגד רוסיה. זה רעיון שאני אאמץ לחלוטין, אני חושב שזו דרך חיובית שישראל יכולה לתרום למאמץ הזה מבלי להכניס סיכון נוסף למשחק.

מה שמדאיג אותי זה מה שקיים מעל לנהר הליטני. אלה רקטות לטווח בינוני וארוך יותר. ככל שאתה מתקדם יותר צפונה כך זה יהיה יותר קשה לישראל למצוא את הרקטה האחרונה בין אם היא מונחית ומדוייקת, שמעתי שכרגע יש אולי 1,500 מהן שנשארו, אולי פחות. אנחנו יודעים שהישראלים עשו הרבה תקיפות מדויקות ברחבי לבנון כדי לנסות לשחוק את היכולת הזו. אבל היא לא נעלמה. ולכן מה שיש לנו כרגע הוא עדיין איום.

כעת נשאלת השאלה האם חזבאללה מעוניינים לאתגר את ישראל, בידיעה שצה"ל יגרום להם נזק משמעותי נוסף. זה יתווסף לפעולות הביפר והסיכולים הממוקדים של מנהיגיה הבכירים והשמדת הארסנלים שלהם. חזבאללה במצב גרוע.

אבל אני אגיד שיש כמה דברים מסוכנים שקורים עכשיו שיכולים להסלים סכסוך בין חזבאללה לישראל. אחד מהם הוא סופה של הפסקת האש. אני חושב שזה עומד לקרות בקרוב, אנחנו מצפים לזה בשבת הבאה. אנחנו נראה אם ​​יקרה משהו שישנה את המסלול של זה. הדבר השני זאת השיחה ממורגן אורטגוס, סגנית השליח למזרח התיכון שעובדת עם סטיבן ויטקוף. היא הודיעה שישראל חייבת לסגת מדרום לבנון ב-18 בפברואר. זה בשבוע הבא. והכוחות המזוינים הלבנוניים לא קיבלו שליטה על שטח שהיה פעם בשליטה מלאה של חזבאללה מדרום לנהר הליטני. אם הם לא יעשו את זה הם ייכשלו.

אנחנו מדברים על יישום החלטה 1701 של מועצת הביטחון של האו"ם כבר עשרות שנים. במשך שנים אנחנו מדברים על איך הכוחות המזוינים הלבנונים צריכים לפרוס את כוחותיהם, איך יוניפי"ל צריכים לשמור על חזבאללה ולמנוע מהם להתפרס מחדש בכל אזור דרום לבנון. זה לא יקרה עכשיו. הכוחות המזוינים של לבנון לא מוכנים. הממשלה החדשה של לבנון, אלה לא אנשים שמוכנים. אין להם רצון פוליטי ואין להם את היכולת להיכנס למאבק ולהסתבך עם חזבאללה.

אני מוסיף לטעון שהממשלה החדשה שהוקמה זה עתה בלבנון, כולם מדברים על איך שהיא יותר פרגמטית ושהיא באמת רוצה להפוך את השולחן על חזבאללה ולשנות את הסטטוס קוו בלבנון. הרשה לי רק להבהיר היטב, נשיא לבנון ג'וזף עאון, ראש הכוחות המזויינים לשעבר, לא עשה כלום במשך שנים, ישב וצפה בחזבאללה משתלט על המדינה שלו. צבא לבנון, שותף למשבר שאנחנו רואים כעת בלבנון, ראש הממשלה החדש נוואף סלאם זהו האיש שהיה נשיא בית הדין הבינלאומי וכשהוא עמד בראש הגוף הזה הוא התחיל להעמיד לדין את ישראל על הפשע של הגנה עצמית. אני לא מצפה שהוא ירים אצבע על חזבאללה בכל דרך משמעותית. ועומדים עכשיו להיכנס ארבעה, אולי חמישה חברים ממפלגת אמל שתהיה חלק מהממשלה הזו.

מפלגת אמל הם בעלי ברית פוליטיים של חזבאללה. זאת לא ממשלה עליה אנחנו יכולים לסמוך. אני חושב שנוכל עדיין לנסות לחוקק רפורמה, אנחנו עדיין יכולים לנסות לדחוף את הממשלה הזו להשתפר. אבל לא הייתי מצפה שהממשלה הזו בלבנון תמנע מחזבאללה להשתלט בחזרה על העמדות שהתפנו מדרום לליטני שם ממשיכים הישראלים לשלוט כרגע. אני רוצה לראות את צה"ל נשאר שם ואני חושב שזה יהיה מאוד מעניין לראות איך הדיון הזה מתפתח בין עכשיו ל-18 בפברואר.

סטיבן וייל:

לגבי מעורבות איראן, אם איראן תתערב הם יזמינו תגובה מישראל שברור שתהיה. לישראל יש את היכולת לעשות נזק משמעותי מאוד לנכסים האסטרטגיים שלהם. בין אם תקיפת מתקני העשרת האורניום, בין אם תקיפת המחסנים של הטילים הבליסטיים. אז יש סבירות גבוהה שאיראן עצמה לא תתערב. היא תשתמש במקום זאת בפרוקסי שלה. האם יש סיכוי שבמשוואה זו כשאיראן משתמשת בפרוקסי שלה מול ישראל וארצות הברית זה ייחשב כמעורבות ישירה של איראן ונכרות את ראש התמנון? האם שמעת שיחות בכיוון הזה?

ג'ונתן שאנצר:

אתה שואל את שאלת מיליון הדולר סטיב. ואני חושבים שהישראלים, אנחנו יודעים איפה הם נמצאים, אני חושב שהם רואים את ההזדמנות. אין להם את כל המערכות שהם צריכים כדי לעשות את כל הנזק שהם היו רוצים לעשות לתוכנית הגרעין האיראנית למשל. חלק מהמתקנים הללו נמצאים בין הרים קבורים עמוק מתחת לאדמה. אלו דברים להם הישראלים יזדקקו לארה"ב ואין דבר שהישראלים רוצים יותר, שהאמריקאים יעשו חלק מההעבודה הזאת בזמן שהם עושים אולי את השאר.

אבל אני חושב שיש שאלה גדולה שמסתמנת כרגע. אם תסתכל מקרוב על הרטוריקה של הנשיא, מה שהוא בעצם אמר זה שהלחץ המקסימלי נגד המשטר כבר מתנהל נכון. אנחנו מחזירים את הסנקציות האלה ולישראל יש אור ירוק לתקוף את חמאס. ודרך אגב כנראה גם לפגוע בכל השלוחים שאיראן מפעילה כנגד ישראל.

פגיעה באיראן עצמה לא נראית כמו משהו שהנשיא מתלהב ממנה כרגע. הוא כבר הזכיר בכמה הזדמנויות את התפיסה הזו שאולי ירצה לנסות להשיג עסקה עם איראן. בעיני זאת תפיסה מאוד קיצונית ומסוכנת. דבר ראשון, זה נותן חבל הצלה למשטר שמבין שכל עוד הוא מנהל משא ומתן הוא בטוח. זאת הייתה בעצם האסטרטגיה שלהם במהלך שנות אובמה ובמידה מסוימת אפילו במהלך שנות ביידן. למרות שהעסקה מעולם לא הושלמה.

אז מה שהייתי אומר כרגע הוא שהישראלים צריכים להיות זהירים מאוד מהמצב העדין הזה. הם לא יכולים להכעיס את נשיא ארצות הברית כשהם צריכים לעבוד עם ארצות הברית. הם צריכים להיות סבלניים ולדעתי יינסו להביא את הנשיא לעמדתם, אבל כרגע לא נראה שהנשיא מכוון לתקיפה באיראן. אולי הוא ייתן לישראלים אור ירוק לעשות את זה בעצמם. אבל כרגע הוא נראה כאילו הוא רוצה להפעיל לחץ על המשטר להביא אותם להסכמה. וכידוע לנו זו דרך מסוכנת אותה כבר עשינו בעבר.

סטיבן וייל:

השאלה השנייה לגבי חזבאללה והחות'ים. באירוע בו חזבאללה ייצטרפו לחמאס ולשאר השלוחים של איראן. יש מיטה חמה של חזבאללה בעמק הבקאע.

יש מיטה חמה של חזבאללה בשכונות הדרומיות של ביירות. כל אלה יהיו מגרש המשחקים אם הקרבות ייתחדשו. היו תקיפות אוויריות באזורים האלה אבל לא היו קרבות משמעותיים במהלך המלחמה באוקטובר ובנובמבר. זאת השאלה הראשונה. השאלה השנייה היא אם החות'ים יתחילו לירות רקטות. וזה ברור שאין אזור אחד מרוכז ממנו הם יורים. הם משתמשים במקומות מרוחקים וכו'. האם אתה יכול לראות אולי חיילים אמריקאים ומעורבים אחרים יגיבו לשלוחים במקרה שהם יתחילו לתקוף את ישראל?

ג'ונתן שאנצר:

אלה שאלות מרתקות למחשבה. תראו, היו הרבה מטרות שנפגעו. הישראלים היו מאוד זהירים במלחמה. הם נלחמו בניסיון לא להסלים. שים לב שהנשק שהוחזק על ידי ממשל ביידן כבר שוחרר ע"י טראמפ. זה אומר שפצצות ה- MK-84 החזקות האלה ששוקלות 2,000 פאונד, יכולות לשמש נגד חזבאללה במיקומים האלה שציינת. ולכן אני חושב שיש פוטנציאל לעשות נזק גדול לחזבאללה אם יחליטו להיכנס לפעולה.

אני חושב שזאת שאלה פתוחה אם הם יעשו את זה. אני חושב שכרגע הם מלקקים את הפצעים שלהם. כשאני מנסה להבין, אני חושב שהם עסוקים בלבנות מחדש את ההנהגה שלהם, שישראל הוציאה להם את הקרביים. לדרגים הבכירים שלהם נלקחו הרבה מהיכולות. ודרך אגב אם תקשיבו לשר הביטחון לשעבר גלנט שפשוט יצא לאחרונה ודיבר על התוכניות שהיו לישראל ל-11 באוקטובר, ממש ארבעה ימים אחרי מתקפת השביעי באוקטובר, הייתה תוכנית לגרום אפילו לנזק גדול יותר לחלק מהיכולות של חזבאללה. סביר מאוד שזה עדיין קיים.

אז הייתי צופה בזהירות רבה אם חזבאללה מחליט ללכת בכיוון הזה. יש לישראל הזדמנות לגרום לחזבאללה נזק משמעותי נוסף. הבעיה כמובן היא שככל שתרחיב יותר את המלחמה הזו, כך ייגרם לך יותר נזק בכל מה שקשור ללבנון. ושם אני חושב שתתחילו לראות את הקהילה הבינלאומית זועקת ומנסה למנוע את הנזק הקטסטרופלי הנרחב שיתרחש ללא ספק אם מלחמה כזו תמשך שם.

אבל אני חושב שחזבאללה מאוד זהיר וכנראה גם איראן זהירה כרגע, איראן מנסה לבנות מחדש את מה שהיה הפרוקסי החזק ביותר שלה. הוא כבר לא כל כך חזק.

בהקשר לתימן, אני חושב שזאת שאלה מרתקת והסיבה שאני חושב שזה מרתק היא שהחות'ים הפכו לסוגיה מפלגתית כאן בארצות הברית. אם אתה זוכר, כשדונלד טראמפ עזב את תפקידו בתקופת הטרור במהלך הקדנציה הראשונה שלו, הוא הגדיר את החות'ים כארגון טרור. במשרד החוץ, תוך ימים של ביצוע ההצעה, המינהל נכנס והם מחקו את זה מהרשימה. למה הם עשו את זה? בגלל שהם היו צריכים לוודא שסיוע הומניטרי יכול לעבור לתימן, שזה דבר שטותי.

יש לנו קבוצות אחרות שהגדרנו כארגוני טרור, כולל חמאס דרך אגב, שם הסיוע ממשיך לזרום לרצועת עזה. למרות שהיו בשליטה והם שולטים באופן נומינלי. אין לנו בעיה לספק סיוע למקומות שכן נשלטים על ידי קבוצות טרור. אבל מה שקרה כתוצאה מההכתרה המופרכת הזאת של החות'ים, הנושא נהיה למפלג פוליטי שבו ראה טראמפ מדיניות שגוייה של ביידן וביידן ראה מדיניות שגויה של טראמפ. אז עכשיו החות'ים חזרו, דונלד טראמפ הוסיף אותם בחזרה לרשימה. אבל אני חושב שאם נתחיל לראות אותם מתעסקים שוב בפעולות איבה, לא רק תוקפים את ישראל בטילים בליסטיים אלא גם מטרידים ספינות בים האדום, יכול להיות שזה יהיה הגורם שיוביל למעורבות גדולה יותר של ארה"ב.

תיאורטית כבר יש קואליציה בינלאומית שנמצאת בים האדום כדי להגן על נתיבי שייט. במציאות, הם לא עשו כלום. אני מתכוון לצי האמריקני. ראיינתי בפודקאסט שלי סרן מנושאת המטוסים אייזנהאואר שאמר שהספינה שלו ספגה אש והיה מעורב ביותר פעולות איבה מכל קרב אחר מאז מלחמת העולם השנייה, ולא היינו בהתקפה. נקטנו פעולה התקפית נגד החות'ים אבל אפילו לא התחלנו לגרד את פני השטח מבחינת היכולות האמריקאיות. אז שם יש אפשרות אמיתית לכך.

אבל תראה, הנשיא עומד בראש מפלגה רפובליקנית במיוחד שחווה סכיזופרניות מסוימת. אם תרצו, ישנם כרגע אינטרנציונליסטים שצברו כוח משמעותי בתוך ממשל טראמפ. אני חושב על אנשים כמו מרקו רוביו, מייקל וולץ, אליס סטפניק ואחרים. אלה אנשים שמתעסקים בכוח האמריקני ומשתמשים בו, מה שמפעיל את אמריקה. ואז יש אחרים בממשל החדש, אותם הייתי מכנה ניאו בדלנים שיתנגדו לפריסה של כוחות אמריקאים אפילו נגד מעצמת טרור בינונית כמו החות'ים. כי הם לא רוצים לראות את אמריקה מעורבת בהסתבכויות זרות.

לכן אני חושב שלנשיא יש כמה אפשרויות מעניינות והוא ינהל כמה ויכוחים מרתקים בחדר הסגלגל אם וכאשר יהיה מדובר בתרחיש כזה שאתה מצייר עם החות'ים סטיב.

סטיבן וייל:

האם יש לנו מודיעין טוב יותר היום שנוכל מבחינת הפוטנציאל להכות את החות'ים בצורה מסוימת שתוכל לשתק אותם? אני מתכוון, נראה שעד לנקודה זו כל מה שנעשה לא הצליח להשפיע על היכולת לתקוף את ישראל.

ג'ונתן שאנצר:

זו שאלה מצוינת. שאלתי את אותו הדבר כשהייתי בישראל ודיברתי עם לבכירים שם. התשובה היא כן. התשובה היא שהיכולת המודיעינית רק זינקה לשחקים מבחינתה של ישראל. תזכור שבישראל חיים המון יהודים ממוצא תימני. אלו אנשים שמתגייסים כעת לשירות בגלל שהם מבינים את השפה ומסוגלים להבין את הנאמר. זה המידע המודיעיני שמעובד כעת על ידי דוברי תימנית בישראל.

אבל זה מעניין כי אתה יודע, כשהייתי לפני מספר בערב הסעודית ושאלתי את הסעודים מה הסיכויים שהחות'ים יתקפו את ישראל? ומה ששמענו אז, וזה היה נכון במשך מספר שנים, זה שהחות'ים לא היו מעוניינים לתקוף את ישראל. כנראה שמשמרות המהפכה האסלאמית אמרו להם שהם צריכים לתקוף את ישראל, יועצי חזבאללה שהוזעקו לתימן ניסו לעודד את החות'ים לירות לעבר ישראל. החות'ים סירבו. לאחר ה- 10/07 הדברים השתנו. הם הביטו בדם של יהודים שנשפך על אדמת ישראל והתחילו להבין שזו פתיחת העונה נגד ישראלים ונגד יהודים במזרח התיכון. כך הם ראו את זה. ולכן לא היה צריך הרבה כדי שהם התחילו לעסוק בהתקפות הטילים הבליסטיים הללו.

ומה שאנחנו רואים מתימן כרגע זה מדהים. אני לא חושב שבהיסטוריה של הטרור הייתה אי פעם קבוצת טרור בעלת יכולות לשיגור טילים בליסטיים כמו שיש כרגע לחות'ים, בכל קנה מידה.

לצורך העניין, ראינו טילי סקאד ודברים לטווח בינוני כמו אש"ף בלבנון למשל. או חלק מהמיליציות השיעיות בעיראק או בסוריה. מדובר בטילים למרחקים ארוכים שעוברים 1,400 קילומטרים כשהם חוצים את פני כל חצי האי ערב בדרכם לתקוף את ישראל בדייקנות יחסית. זה סוג הדברים עליהם אנחנו צריכים לצפות בזהירות רבה, זאת דינמיקה מסוכנת שאנחנו לא יכולים לנרמל.

אז אני חושב שוב שזה המקום שבו ארה"ב עשויה לרצות לשקול. אבל הוויכוח הזה שציינתי קודם הוא דיון קשה, אני לא יודע איך הוא יזעזע את 2 הפלגים המרכזיים הללו בתוך ממשל טראמפ. יהיו ככל הנראה סיכויים לגבי מבצעים שכאלה. אבל לא משנה מה יקרה, אני יכול להבטיח לך שאת המודיעין החדש הזה על החות'ים, הישראלים מתחילים לאסוף. זה ישחק גורם בכל מה שנפגע בו בעימותים חיצוניים עתידיים.

סטיבן וייל:

השאלה האחרונה שלי תהיה המונח שהנשיא השתמש בו ועכשיו שר החוץ הישראלי ישראל כ"ץ משתמש בו, "ששערי הגיהנום ייפתחו". האם יש למישהו מושג מה התרגום של זה במונחים אסטרטגיים, במונחים טקטיים? איך זה נראה?

ג'ונתן שאנצר:

תראה, אני חושב שאף אחד לא באמת יודע מלבד אולי האנשים הכי קרובים לנשיא שמדברים איתו מדי יום ביומו. אני חושב שבעצם הנשיא שם את זה על השולחן, שישראל תהיה מסוגלת לעשות את מה שהיא רוצה לעשות ברצועת עזה.

זה הולך להיות פחות מעוכב. כי עכשיו הוצאתם את הרוב המכריע של בני הערובה, נשים למשל, קשישים, אלה שאני חושב שהישראלים הכי דאגו להם. עכשיו אני חושב שזאת שאלה מעניינת מה עושה ישראל כשיש עדיין כמה גברים בגיל הלחימה שהיו אזרחים כשהם נחטפו. כולל גם חיילי צה"ל שנמצאים שם.

ישראל נכנסת ומתחילה להילחם בנטישה. במילים אחרות האם ישראל תפסיק. אני מתכוון, אם אתה מסתכל על זה, מלחמה שבה אני חושב שישראל נלחמה בגבורה ובמומחיות בשנה וארבעה חודשים האחרונים. הישראלים נלחמו עם יד אחת מאחורי הגב כי הם כל כך פחדו לתקוף את המנהרות, הם פחדו להרוג חטופים. וכך אם הישראלים יחזרו עכשיו פנימה ודונלד טראמפ נתן להם אור ירוק מלא לעשות את זה והם השיגו את רוב האזרחים, מה זה אומר על ישראל?

אנחנו הולכים לראות את הישראלים נכנסים במלוא העוצמה. במילים אחרות, אין יותר ידיים כבולות מאחורי הגב שלהם. נראה שזה האור הירוק שהנשיא נותן לבנימין נתניהו. מה שאני חושב שמעניין כרגע סטיב, וזה אתה יודע קשור ישירות למשימה שלך. יכול להיות שלצה"ל יהיו אולי הסתייגויות מדברים כאלה. בעוד שלדרג הפוליטי אין חששות כלשהן מה שלא יהיה. ויש מין שאלה כמו היזהר במה שאתה מאחל לו. קצת כמו 'הכלב שסוף סוף תופס את הדוור'. כאשר סוף סוף יש לך את ההזדמנות הזאת ממש מולך, האם אתה לוקח אותה או שאתה ממשיך להילחם במלחמה הזו שהיא פשוט לחזור לשלוט בציר נצרים, לחזור לשלוט באזורי הגבול סביב עזה, לשלוט במעבר רפיח ולהמשיך לדרדר באיטיות את חמאס. או להעצים את המלחמה ולנסות להביא לסיומה המהיר.

זאת צומת הדרכים בה אני חושב ישראל תמצא את עצמה עכשיו. והיא כבר לא נבדקת על ידי ממשל ביידן שאמר לישראל שהיא לא יכולה לעשות מספר דברים. עכשיו הם בצומת הדרכים שבה הם יכולים באמת להגביר את הלחימה בחמאס או להמשיך את המלחמה ברובה כפי שהיו נלחמים בעבר. אני חושב שזאת צומת הדרכים בה צה"ל עלול למצוא את עצמו בשבת הקרובה. ואני לא חושב שהתשובה פשוטה.

סטיבן וייל:

יש  לזה השלכות במונחים של מי ישלוט באוכל, מי ישלוט על הרפואה. זה אומר לא לאפשר לחמאס להמשיך לגנוב מזון ולהשתמש בכוח ומניפולציות במזון שמגיע בתרופות שנכנסות. צריך בעצם לאלץ מישהו אחר לשלוט בז ושהאוכלוסייה תקבל שירותים בצורה שונה מאוד.

ג'ונתן שאנצר:

זה היבט אחד של זה. אבל זה מחזיר אותנו לשאלת הנורמליזציה הסעודית. הסכמי השלום שיש לישראל עם ירדן, מצרים ואיחוד האמירויות. איך ישראל מתנהלת בשדה הקרב הזה? וראינו את זה לאורך כל הדרך איך היא מתנהלת בשדה הקרב הזה. אכן מתרחש כאן שדה קרב של דיפלומטיה אזורית. ולכן אם ישראל רוצה לקיים או לפתח חלק מהיחסים הללו היא צריכה להיזהר מהמסר שהוא משדרת לגבי המבצעים הצבאיים שלה בעזה או בלבנון לצורך העניין.

מה שמעניין הוא שאתה רואה את כל המדינות הערביות האלה שמעריכות את החוזק של ישראל בשדה הקרב. הם רוצים שישראל תנצח מול הפרוקסי של איראן. אבל מה שהם לא רוצים זה לראות סצנות של הרס. הם לא רוצים לראות הקזת דם ברחבה בקנה מידה גדול, אז מה שהם בעצם מבקשים מישראל לעשות זה ללכת על החבל הדק הזה ולהתפתל בנחישות אבל לא לראות אסון מתפשט ברצועת עזה.

זו כבר הייתה מלחמה אכזרית. מלחמות הן כמובן אכזריות. אבל ישראל הלכה על החבל הדק הזה עד עכשיו. אני חושב שזאת אחת הסיבות שצה"ל אולי לא ירצה לצאת למערכה מלאה שפשוט תשטח את עזה. אבל אני לא יכול לחזות כרגע באיזו דרך אנחנו הולכים. אבל כשיש לך אור ירוק זה לא תמיד אומר שזה חכם לקחת אותו כשניתנת לך הזדמנות לעשות משהו. כפי שאני מבין את זה כרגע, זה חלק מהוויכוח שמתרחש כעת בתוך מערכת הביטחון הישראלית.

סטיבן וייל:

תקופות מאתגרות ככל שיהיו, ישראל נמצאת במקום שונה מאוד מהמקום בו הייתה ב-7 באוקטובר. והיא כנראה נמצאת במקום שונה מאוד ממה שהיה ב-20 שנים האחרונות. אני חושב שהאדם הממוצע על פני כדור הארץ לא העריך באיזה מצב מסוכן ישראל הייתה עם טבעת האש של תשעת השלוחים שעוטפת אותה. השלוחים האיראניים, בין אם השלוחים השיעים או החמאס – השלוחים הסונים כיום. למרות שהמקום בו ישראל המאותגרת נמצאת היום שונה מאוד מזה בו הייתה ב-20, 25 השנים האחרונות. אז אם יש לך את האתגרים האלה, הקשים בצורה מדהימה, אתה מעדיף לקבל אותם מעמדה של כוח מאשר מהעמדה שהיינו בה ב-7 באוקטובר.

ג'ונתן שאנצר:

אני חושב שזה נכון. וסטיב, בשיחה עם בכירים ישראלים בביקורי האחרון רק לפני כמה שבועות שמעתי נקודת מבט שונה מאוד מזו ששמעתי בנסיעות קודמות שעשיתי.

אחרי המתקפה של השביעי באוקטובר ואחרי מטחי הטילים הבליסטיים שאיראן ירתה למרחב האווירי שלהם, הישראלים ממש רעדו והיו מזועזעים. אני חושב שהישראלים צודקים כשהם רואים כעת הזדמנות לשרטט מחדש את מפת המזרח התיכון באופן שיבטיח את ביטחון המדינה היהודית בעשורים הבאים.

זה דומה באופיו למלחמת ששת הימים. הרעיון הזה, 'וואו תראו את הכוח הזה שיש לנו. איך אנחנו מפעילים אותו בצורה כזו שנותנת לנו ביטחון לטווח ארוך?'. זה חלק מהדיון שאנחנו שומעים עכשיו ושוב, זה מה שהופך את צומת הדרכים הזאת לכל כך מרתקת. יש להם כרגע אפשרויות. יש להם את היכולת לעשות הרבה נזק לאויבים שלהם. השאלה היא באיזה מחיר ובאיזו נקודה אתה פונה לכיוון הדיפלומטי.

אני לא יודע מתי הרגעים האלה מתרחשים. אני לא יודע איפה ההזדמנויות האלה. אבל עכשיו אנחנו מתחילים במסלול עם דונלד טראמפ והכוח שדוחף לתוצאות דיפלומטיות אבל מחזיק באיום של כוח ועוצמה, גם שלנו וגם של הישראלים. וכך צריך להיות המשא ומתן להיערך. נראה לאן זה יוביל אותנו.

סטיבן וייל:

ג'ונתן, בשם כולנו, חברים לרעיון, תודה על הניתוח, תודה על התובנות ותודה שנתת לנו את ההקשר כי אתה לא יכול לעשות ניתוח אם אין לך את ההקשר ואתה תמיד עושה את זה. אנחנו מאוד אסירי תודה לך ולעבודה הטובה שאתה והצוות שלך ב- FDD עושים.

ג'ונתן שאנצר:

תודה רבה לך סטיב אני מעריך את כל מה שאתה עושה ותמיד נהנה לדבר איתך. שבוע נהדר.

מה מצרים מתכננת?

מצרים מזיזה כוחות

מה מצרים מתכננת? תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © Frontline Report. הערוץ מביא חדשות וניתוחים מהמתרחש בצבאות העולם. מאסטרטגיות לחימה ועד להתקדמות בטכנולוגיית נשק, מידע מדויק ומעמיק עבור חובבי צבא.

מה מצרים מתכננת?

למרות קבלת סיוע צבאי משמעותי מארה"ב, קהיר מתוסכלת וחיזקה את הנוכחות הצבאית שלה בסיני. בתגובה לתוכנית טראמפ להעברת מיליוני פלסטינים למדינות כמו מצרים וירדן, מצרים פרסה כוחות צבא גדולים, כולל אוגדות שריון, ליד גבול עזה. למרות שיתוף פעולה רשמי עם ישראל, הדבר מעלה את המתיחות האזורית. תזוזת הכוחות הצבאית הגדולה ובניית שדות התעופה החדשים מעידים על דאגה אסטרטגית. האם זה יכול להיות מהלך הגנתי או סימן לשינוי גיאופוליטיקה?

המצרים מזיזים כוחות

מצרים פורסת כוחות צבא ודיוויזיות משוריינות במספרים גדולים לאורך גבול עזה. מה הסיבה לזה? מסתבר שזו תוצאה של תוכנית טראמפ להעברת מיליוני תושבי עזה למדינות שכנות כמו מצרים וירדן.

הבעיה היא שמצרים קיבלה סיוע צבאי עצום מהדוד סם, בסביבות ה-1.3 מיליארד דולר בשנה. הבוס הגדול מבקש מהם כעת עזרה לקליטת פליטים. אולי המיליארדים שניתנו אתמול נחשבים מספיק כדי להשכיר עכשיו דירות למיליוני אנשים?

האם משהו השתנה ביחסי ישראל מצרים?

בגלל כאב הראש שלהם, במקום לפתוח את הדלת לפליטים, מצרים עסוקה בתמרון טנקים ובחיזוק התשתיות הצבאית בסיני. מה באמת מתכננת מצרים?ישראל אומרת שהתיאום הצבאי עם מצרים נותר הדוק והיציבות האזורית במקומה עומדת. אבל עדיין, התנועות של מצרים בסיני הרימו גבות אצל אנשים רבים. לפי הדיווחים מצרים גם בונה בסיני שלושה שדות תעופה חדשים. בנוסף לכך יש סימנים של תיגבור עתודות דלק ענקיות. נראה שהנשיא אל-סיסי מתחיל להיות רציני בעניין הזה.

מצרים מודאגת מהנוכחות הישראלית בגבול עזה

מצרים גם העבירה אזהרה לישראל שנוכחות חיילי צה"ל במסדרון הגבול עזה-מצרים לא מקובלת עליה. מבחינת המצרים זוהי הפרה של הסכם קמפ דיוויד. העניין הוא שמצרים אינה מעוניינת במציאות גיאוגרפית חדשה במזרח התיכון שעלולה להזיק לה.

מלחמה במורדים האנטי ממשלתיים

למעשה, הצבא המצרי בסיני אמור היה בתחילה להילחם במורדים אנטי ממשלתיים. אבל משקיפים חושדים שמדובר בצעד אסטרטגי למקרה שהמצב ישתנה באופן דרסטי בעתיד.

אז מה אתם חושבים? האם א-סיסי משחק שח פוליטי, או שזה רק מהלך הגנתי?

 

 

 

 

 

 

 

 

מהו סוד ההצלחה של צה"ל?

סרטון מערוץ היוטיוב © Unpacked. הערוץ יוצר סרטונים קצרים החוקרים שאלות גדולות ומפרקים נושאים מורכבים. כל המידע הדרוש כדי להסתכל על ישראל והיהדות.

מאז הקמתו, צה"ל השתתף במספר רב של קרבות מוצלחים, שרבים מהם תרמו לאסטרטגיית המלחמה הכוללת של ישראל. שישה קרבות מכריעים בפרט מילאו תפקיד מרכזי בעיצוב כושרה הצבאי של ישראל, שכל אחד מהם דרש חוסן וכושר המצאה אסטרטגי שסייעו להפוך את ישראל לכוח הצבאי הגדול שהיא כיום.

צה"ל מפורסם בשל ניצחונות מופלאים מול הסיכויים המדהימים. ב-75 שנות קיומו הגן צה"ל על ישראל מהרבה אויבים. מלחמה אחרי מלחמה, ישראל לא רק התריסה נגד הסיכויים, היא ניצחה. אז מהו המתכון הסודי להצלחה של צה"ל?

כוחה הצבאי של ישראל ידוע בכל העולם בשל מספר גורמים מרכזיים. ראשית, שירות חובה המבטיח אספקה ​​רציפה של כוח אדם מיומן וכוח מילואים גדול. שנית, צה"ל נהנה מתקציב ביטחון משמעותי של 23.6 מיליארד דולר, המאפשר רכישת טכנולוגיה מתקדמת ואמצעי לחימה מודרניים, לרבות מערכת ההגנה מפני טילים כיפת ברזל היעילה ביותר. שלישית, הצבא של ישראל מקבל תמיכה משמעותית וציוד חדשני מבעלי ברית, במיוחד ארצות הברית, מה שמשפר את עליונותו הטכנולוגית. כמו כן, ניסיון הלחימה הרב של צה"ל בסכסוכים אזוריים תורם למוכנות המבצעית הגבוהה וליעילותו. לבסוף, למרות שלא הוכרה רשמית, מאמינים שישראל מחזיקה ביכולות גרעיניות, מה שמוסיף גורם הרתעה אסטרטגי לכוחה הצבאי.

הסרטון מנתח שישה קרבות מכריעים מכל אחת ממלחמות ישראל 

הלקחים מלבנון וכל מלחמות ישראל היו ברורים. השאלה היא מה קורה היום? צה"ל נאבק בכוח גרילה אנמורפי, ללא קו חזית ברור, ללא קרבות טנק או אוויר. אין אסטרטגיית יציאה, אין ניצחון ברור.  מלחמות עתידיות יהיו מהירות, מכוונות לאויב מוגדר בבירור, מטרה ספציפית ועם אסטרטגיית יציאה קבועה מראש. זו תוכנית שישראל תקועה איתה למלחמות השונות בעזה ובמלחמת לבנון ב-2006. כמה יעילה האסטרטגיה לטווח הארוך?  

לסרטונים נוספים מערוץ Unpacked עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לעברית לחצו על הקישור

מרכבה נגד אברמס M1

סרטון מערוץ היוטיוב © Top Defense המעלה סרטונים עדכניים בנושאים צבאיים. בערוץ תמצאו סרטונים על כלי נשק, מטוסים, טנקים, ספינות, רובים, ארטילריה, כלי רכב ופעולות צבאיות.

טנק המרכבה הישראלי נגד ה-M1 אברמס האמריקאי, מי מנצח? טנק הקרב הראשי של ישראל המרכבה הוא נשק מתוחכם שנועדה להתמודד עם דרישות ספציפיות. למרות ביצועים דומים לטנקי קרב מרכזיים מערביים כמו Leopard 2 הגרמני ו-M1 Abrams האמריקאי, למרכבה יש תכונות רבות שלא נמצאו בשום עיצוב אחר של טנקים עכשוויים. השוואה בין המרכבה לאברמס M1 תוך בחינת שלוש התכונות החיוניות של הטנק: כוח אש, ניידות ושריון.

מרכבה היא סדרה של טנקי מערכה ישראליים, המהווים את עמוד השדרה של חיל השריון הישראלי. ייצור המרכבה החל ב-1979. בחלוף השנים פותחו דגמים מתקדמים ומשוכללים יותר. הדגם המתקדם ביותר הוא מרכבה סימן 4 שייצורו החל בשנת 2003.

הטנק פותח במנהלת המרכבה והרק"ם במשרד הביטחון ומורכב בישראל. רוב חלקיו מיוצרים בישראל. תפיסת התכנון שלו היא הגנה מרבית לצוותו, ולכן שריונו הקדמי עובה ובוצעה מהפכה עיצובית כך שהמנוע מוצב בחזית הטנק. המקום שהתפנה בחלקו האחורי של הטנק איפשר הוספת פתח כניסה אחורי המשמש לנשיאת לוחמי חי"ר ואף לפריקה רגלית של צוות הטנק.

M1 אברמס (באנגלית: M1 Abrams; על שמו של יושב ראש המטות המשולבים לשעבר של צבא ארצות הברית, הגנרל קרייטון אברמס) הוא טנק המערכה העיקרי של צבא ארצות הברית, הנמצא בשירות החל משנת 1980. קרוב ל-10,000 טנקי אברמס יוצרו עד כה, 8,400 לצבא היבשה ולחיל הנחתים האמריקאי, וסופקו למעלה מ-1,500 טנקים לצבאותיהם של ערב הסעודית, כווית, מצרים ואוסטרליה.

האברמס פותח בעיצומה של המלחמה הקרה. הוא היווה קפיצת מדרגה טכנולוגית משמעותית ונעשו בו פיתוחים טכנולוגיים חדשניים. הוא מונע במנוע טורבינת גז בתפוקה של 1,500 כוחות סוס. במרוצת השנים שודרגו טנקי האברמס וכללו שינויים לשיפור השרידות, כוח האש, והמערכות הטכנולוגיות. על אף גילו המתקדם, הטנק צפוי להישאר בשירות צבא ארצות הברית עד 2050.

ישראל-איראן | מלחמה בלתי נמנעת?

סרטון מערוץ היוטיוב © Prof James Ker-Lindsay של פרופסור ג׳יימס קר-לינדזי, דוקטור בניתוח סכסוכים בינלאומיים. קר-לינדזי הוא עמית מחקר בבית הספר לכלכלה של לונדון ופרופסור אורח באוניברסיטת קנט. בסרטונים של ג׳יימס תמצאו מבט מושכל על יחסים בינלאומיים, סכסוכים וביטחון.  ג'יימס פירסם למעלה מתריסר ספרים על סכסוכים אתניים וסכסוכים טריטוריאליים. הסרטון הפעם על הפוטנציאל של הסלמת יחסי ישראל-איראן. 

העימותים האחרונים בין ישראל לחיזבאללה

העימותים האחרונים בין ישראל לחיזבאללה בדרום לבנון עשויים לסמן הסלמה משמעותית במזרח התיכון. ב-1 באוקטובר 2024 ישראל פתחה במבצע צבאי מצומצם נגד חיזבאללה. זה קרה לאחר שבועות של עלייה במתיחות, שורה של פיגועים, כולל חיסולו מנהיג חיזבאללה, חסן נסראללה. הסכסוך, שהתאפיין במלחמת פרוקסי בין ישראל לאיראן, מסתכן כעת בהתרחבות לעימות רחב היקף בין שתי המדינות. המבצעים הצבאיים של ישראל, לרבות תקיפות טכנולוגיות ותקיפות אוויריות, הטילו מכות קשות על חיזבאללה, אך הנוכחות הצבאית האיתנה של הקבוצה והגיבוי מאיראן מצביעים על הסלמה נוספת אפשרית. הסכסוך הזה נטוע עמוק בהיסטוריה של מתחים אזוריים. מאז שנות ה-70, איראן תומכת בחיזבאללה בלבנון ככוח פרוקסי נגד ישראל. בזמן שחיזבאללה התחזק פוליטית וצבאית,

נקודת מפנה קריטית בגיאופוליטיקה של המזרח התיכון

המתיחות בין שני הצדדים גברה לאחרונה, במיוחד בעקבות מתקפת חמאס על ישראל באוקטובר 2024. איראן מאותתת לישראל כי סכסוך עשוי להסלים בעקבות הפעולות הישראליות להכרעת חיזבאללה.

סרטונים נוספים באותו נושא:

מדוע ישראל ואיראן שונאות אחת את השנייה?

 איראן לא חזקה כמו שזה נראה

סופו של המשטר באירן קרב

מלחמה עם איראן היא בלתי נמנעת

נשק הלייזר הישראלי כבר מוכן לפעולה

 

 

 

 

ישראל חזקה

סרטון מערוץ היוטיוב © Agilite. אג'ילייט מפתחת ומספקת ציוד וביגוד טקטי לכוחות מיוחדים ואחרים בלמעלה מ- 30 מדינות ברחבי העולם. משימת החברה לייצר את הציוד האיכותי ביותר עבור הלוחמים הטובים ביותר לשיפור הזריזות הקלות והמקצועיות. בסרטון הפעם – מעם שכמעט הושמד קמנו מאפר כנגד כל הסיכויים. לעולם לא עוד ניוותר ללא בית, לעולם לא נותיר את גורלנו בידם של אחרים.

המדינות החזקות בעולם 2022

50 המדינות החזקות בעולם 2022 | היכן מדורגת ישראל? ערוץ היוטיוב © VSB Defense מעלה סרטונים המשווים בין צבאות בעולם. בסרטונים סקירות של אמצעי לחימה וכוחות צבאיים של יותר מ -100 מדינות. נכון לחודש ינואר 2022 הערוץ צבר 644K‏‏ ‏מנויים‏ ו- 54,973,731 צפיות.

מקורות:

www.globalfirepower.com המדרגת מעצמות צבאיות עולמיות גדולות וקטנות באמצעות סטטיסטיקות ודירוגים מצטברים.

ויקיפדיה האנציקלופדיה המקוונת בחינם שנוצרה ונערכה על ידי מתנדבים ברחבי העולם

www.military-today.com: Military-Today.com הוא אחד מהאתרים הפופולריים ביותר הקשורים לנשק וציוד צבאי.

www.pexels.com: המספקת תמונות בחינם,

ה- F–35I אדיר של חיל האוויר

מה עושה את מטוס ה-F-35I אדיר של ישראל, מטוס קרב חמקני במיוחד? ארה"ב אישרה לישראל לשלב את ה-EWS שלה, כולל חיישנים ואמצעי נגד, על גבי המערכות בארה"ב. שינויים נוספים כללו תצוגה מיוחדת מותאמת לקסדה של חיל האוויר, פונקציונליות של קישור נתונים בהתאמה אישית הספציפית לצה"ל. שיפורים נוספים הגדילו את יכולות איסוף ועיבוד הנתונים העוצמתיות של ה-F-35. ב-  2018 ישראל הפכה למדינה הראשונה בעולם שהשתמשה ב-F-35 בלחימה כאשר המטוסים שימשו לפגיעה באתרי שיגור טילים איראניים בסוריה ומטוס F-35I הפיל לראשונה זוג מל"טים איראניים. 17 מטוסי קרב F-35  דור חמישי עומדים להצטרף בעתיד ל- 33 שכבר משרתים בחיל האוויר, מה שיביא את מספר המטוסים הכולל ל-50. ישראל היא המפעילה הבלעדית של ה-F-35 במזרח התיכון, סרטון מערוץ היוטיוב © Forces Cast.

דירוג הכוחות המיוחדים בעולם

תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © Military News

כוחות מיוחדים או כוחות מבצעים מיוחדים הן יחידות צבאיות המאומנות לביצוע משימות חשאיות לא קונבנציונליות הנוגעות לאינטרסים הביטחוניים של אומה. דירוג 10 הכוחות המיוחדים המסוכנים ביותר בעולם בהתבסס על האימון, הנשק וההישגים שלהם.

מקום 10 / GSG-9 גרמניה

היחידה הטקטית המונה 400 לוחמים ידועה גם בשם יחידת משמר הגבול מס' 9 של המשטרה הפדרלית הגרמנית. היכולות שלה כוללות חילוץ בני ערובה, סיכול טרור ומעצרים בסיכון גבוה. היחידה שהוקמה בעקבות הטבח באולימפיאדת מינכן בשנת 1972 במהלכו נהרגו 11 אזרחים ישראלים ושוטר גרמני ידועה בפיתוח טקטיקות ושיטות חדשות.

מקום 9 / GIGN צרפת

ה- Groupe d'Intervention de la Gendarmerie Nationale (יחידת ההתערבות של הז'נדרמריה הלאומית) היא יחידת הלוחמה בטרור ויחידת ההשתלטות הבכירה של צרפת הכפופה לז'נדרמריה הצרפתית ולמשרד הפנים. היחידה שהוקמה בשנת 1974 כיחידה טקטית ידועה בתגובה המהירה שלה, ביכולות לחימה מתקדמות, יכולות במצבים עוינים ויכולת פעולה בכל מקום בעולם. היחידה מורכבת מ-6 תאים, יחידת התקיפה הראשית הידועה בשם 'כוח התערבות' מורכבת מארבע מחלקות כשכל אחת מהן מורכבת מ-24 תאים.

מקום 8 / JW גרום (JW GROM) פולין

יחידת העילית למניעת טרור של צבא פולין מאומנת לבצע פעולות מיוחדות, איסוף מודיעין מאחורי קווי האויב וללוחמה לא קונבנציונלית. היחידה הוקמה בשנת 1990 ומונה בסה"כ 6 יחידות מבצעים מיוחדות. היחידה נחשבת לאחד הכוחות המובחרים בעולם, לוחמי היחידה זכו לכינוי "המנתחים" בשל ההכשרה הרפואית שלהם ויעילות המשימות. ההשראה של היחידה היא מהכוחות המיוחדים הבריטיים מואריות הים של ארה"ב.

מקום 7 /  סיירת מטכ"ל ישראל

יחידת העילית בכוחות המיוחדים של צה"ל הכפופה למערך המבצעים המיוחדים באגף המודיעין. ייעודה המרכזי הוא איסוף מודיעין מעבר לקווי האויב והיא מופקדת גם על חילוץ בני ערובה ופעולות סיכול טרור.

מקום 6 /  גדוד שירות האוויר המיוחד של אוסטרליה

גדוד הכוחות המיוחדים של צבא אוסטרליה Special Air Service Regiment הידוע בשם SAS הוקם בשנת 1957 על פי מודל ה- SAS הבריטי. היחידה כפופה לפיקוד המבצעים המיוחדים של אוסטרליה. תפקידה לספק יכולות מבצעיות מיוחדות לתמיכה בכוח ההגנה האוסטרלי והיא מתמחה ביכולות ייחודיות לתמיכה בפעולות אסטרטגיות רגישות, פעולות חילוץ מיוחדות, סיוע בייעוץ והדרכה במדינות זרות, סיור מיוחד ופעולה ישירה. לוחמי היחידה מאומנים לביצוע משימות סמויות ומעקב באמצעות צוותים קטנים וגם בניהול בקנה מידה מלא, פשיטות בקבוצות גדולות לצד יכולת ללוחמה בטרור, אימון כוחות מקומיים וחילוץ בני ערובה.

מקום 5 / כוח דלתא Delta Force ארה"ב

כוח מבצעים סודיים מיוחדים שהוקם בשנת 1977 במטרה לפעול בעיקר נגד יעדים בעלי ערך גבוה ולבצע סיכול פעולות טרור ופעולות חילוץ בני ערובה. היחידה הוקמה בהשראת ה- SAS הבריטי. כוח דלתא הינו כוח אוטונומי שמתמחה במשימות סמויות ובעל יכולת הסתגלות גבוהה,

מקום 4 / שירות הביטחון הפדרלי FSB רוסיה

ארגון הביון והביטחון הרוסי כפוף לנשיא רוסיה ונועד להגן על המדינה מפני ריגול, חתרנות פנימית וטרור המסכנים את ביטחונה של הפדרציה הרוסית. הארגון הוקם על ידי הקג"ב הסובייטי בשנת 1974 במטרה לבצע פעולות נגד טרור ולספק שכבת ביטחון למנהיגות הסובייטית. כיום הארגון פועל באופן רשמי תחת שירות הביטחון הפדרלי, השירות לביטחון הפנים של רוסיה. הארגון נחשב לאחד מהכוחות המיוחדים האגרסיביים בעולם.

מקום 3 / שייטת 13 ישראל

שייטת 13, יחידת הקומנדו הימי של חיל הים הישראלי מיומנת ביותר בפרט בפעולות המצריכות נחיתה מהים, פעולות חבלה בכלי שיט והשתלטות על כלי שיט. שייטת 13 מוכרת כאחד הכוחות המבצעיים המיוחדים והמכובדים בעולם ומשתווה ל- SAS הבריטי ולאריות הים האמריקאים.

מקום 2 / אריות הים SEAL ארה"ב

יחידת הכוחות המיוחדים מתמקדת במשימות ימיות. לוחמיה פועלים בכל סוגי השטח ובמגוון רחב של פעילויות. שיטות האימון שלהם קשות באופן יוצא דופן ומתוארות לעתים קרובות כאכזריות. לפני קבלתם ליחידה המועמדים נבחנים בממוצע במשך שנה בסיבולת כושר גופני ומנטלי.

מקום 1 / שירות האוויר המיוחד SAS בריטניה

ה-SAS הוא כוח מיוחד בצבא הבריטי תחת פיקוד מנהלת הכוחות המיוחדים (UKSF). תפקידו העיקרי לוחמה בטרור, השתלטות וחילוץ בני ערובה, אבטחת אישים ומבצעים מיוחדים חשאיים. האירגון שיחק תפקיד משמעותי ביוני 2012 במבצע החילוץ המוצלח של בני ערובה ללא נפגעים בצפון מזרח אפגניסטן בשיתוף פעולה עם אריות הים של הצי האמריקאי. אירוע שזכה לשם הקוד 'Operation Jubilee' 'מבצע יובל'. את חשיבות ה- SAS ניתן לשפוט בכך שרבים מהכוחות המיוחדים החזקים בעולם מבוססים על עקרונותיו.

 

 

 

 

מלחמת יום הכיפורים מנקודת מבט אינדונזית

מלחמת יום הכיפורים מנקודת מבט אינדונזית. סרטון מערוץ היוטיוב האינדונזי © Historical Study שדן בהיסטוריה של אינדונזיה ובהיסטוריה עולמית. 

נכון לחודש יולי 2022 לאינדונזיה אין יחסים דיפלומטיים עם ישראל כל עוד לא תקום מדינה פלסטינית עצמאית שבירתה מזרח ירושלים, עמדה שטמונה בחוקת המדינה המתנגדת לקולוניאליזם. בנוסף לכך הרוב המוסלמי במדינה תומך במאבק הפלסטיני, למרות היחס העוין כלפי ישראל הסרטון אובייקטיבי למדי.

חייו ומותו של יצחק רבין

מי היה יצחק רבין?

ערוץ היוטיוב © Unpacked (לשעבר Jerusalem U) מפיק סרטונים בנושאים הקשורים לישראל וליהדות. הערוץ יוצר סרטונים קצרים החוקרים שאלות גדולות ומפרקים נושאים מורכבים. כל המידע הדרוש כדי להסתכל על ישראל והיהדות ולפתח דעות מושכלות במגוון רחב של נושאים.

בסרטון הפעם – חייו ומותו של יצחק רבין. רבין היה ראש הממשלה החמישי של מדינת ישראל והצבר הראשון שהנהיג את המדינה. במובנים רבים, מותו של רבין האפיל על חייו, אבל הסיפור שלו הרבה יותר גדול מהדרך הטרגית שבה מת. היו שהעריצו אותו והיו שתיעבו אותו. רבין היה אדם של סתירות ופרדוקסים, והוא הותיר אחריו מורשת מורכבת בחתירתו למען שלום. על הבמה הציבורית הוא היה ענק, אך בין קורות ביתו רבין היה מוכה ספקות וחרדות. רבין היה לוחם מנוסה שעבר מלחמות רבות ונתן את חייו למען מדינתו – מדינה שהייתה חלוקה ביחס למעשיו. הצטרפו אלינו בשעה שאנו מביטים מעבר להתנקשות בחייו ומנסים להבין את אחד המנהיגים הידועים ביותר של ישראל.

לסרטונים נוספים מערוץ Unpacked עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לעברית לחצו על הקישור

למה אני תומכת בישראל

ערוץ היוטיוב 'מאחורי הבקשיס' (Behind The Bakshis)   הינו ערוץ הוולוגים של משפחת וקסמן-בקשי.(אשלי, עידן, ליה ארייה וג'נגו) וכפי שהם מסבירים בדף הבית שלהם, הם מעלים מה שבא להם, בלי חוקים, כל פעם משהו אחר… נכון לחודש יוני 2019 הערוץ צבר 128,926 מנויים ו- 38,969,212 צפיות. בסרטון הפעם אשלי מסבירה מדוע היא תומכת בישראל. תרגום לעברית: Moran Shap

מלחמת ששת הימים

בערוץ היוטיוב Kings and Generals (מלכים וגנרלים) יוצרים סרטים תיעודיים היסטוריים מצויירים. מהסרטונים בערוץ ניתן ללמוד בין היתר על פלישות האימפריה המונגולית, מלחמת 100 השנים, מלחמות נפוליאון, מסעות הכיבוש העות'מאני ועוד. נכון לדצמבר 2018 הערוץ צבר 413,342 מנויים ו- 31,925,194 צפיות. הסרטון הפעם על מלחמת ששת הימים, התקופה שלפני המלחמה ומהלך הלחימה. תרגום לעברית: Nitsan Even 

מלחמת ששת הימים