כוח כבידה

באתר זה מה זה (זהמהזה) zemaze.co.il, מיזם שיתופי חברתי להעלאת סרטונים מכל העולם עם כתוביות בעברית, עשרות סרטונים תחת הערך כוח כבידה.

יום הולדת 80 לסטיבן הוקינג

יום הולדת 80 לסטיבן הוקינג. שרבוט גוגל (Google Doodle) "דודל" הוא איור המבוסס על סמלילה של גוגל. ערוץ היוטיוב GoogleDoodles מעלה שרבוטים לאירועים הקשורים למפורסמים. נכון לחודש ינואר 2022 הערוץ צבר 2,200,000 מנויים ו-  441,690,158 צפיות. הסרטון הפעם לכבוד יום הולדתו ה-80 של הפיזיקאי סטיבן הוקינג, אחד המוחות המדעיים המשפיעים ביותר בהיסטוריה. התיאוריות שלו הוקינג חוללו מהפכה בפיזיקה המודרנית וספריו הפכו את התחום לנגיש למיליוני קוראים ברחבי העולם. קולו של סטיבן הוקינג  בסרטון נוצר ב-Doodle והשימוש בו נעשה באישור קרן סטיבן הוקינג.

.

הדבר המסוכן ביותר ביקום – כוכב מוזר

ערוץ היוטיוב הגרמני © Kurzgesagt – In a Nutshell (בקצרה על קצה המזלג, בגרמנית הכוונה – בקיצור על קליפת אגוז) נוסד על ידי פיליפ דטמר מעלה סרטונים חינוכיים מצוירים, בדרך כלל בנושאים מדעיים, כדוגמת המפץ הגדול וגם בנושאים פוליטיים ופילוסופיים שונים כגון משבר המהגרים באירופה או ניהיליזם אופטימי. נכון לחודש יוני 2023 הערוץ צבר 20,700,489 מנויים ו- 2,352,417,713 צפיות. הסרטון הפעם – על כוכבי נייטרונים שהם בעצם גרעיני אטום ענקיים עם מסה של השמש! הסביבה בליבתו של כוכב נייטרונים היא כה קיצונית, שחוקי הפיזיקה הגרעינית בהם משתנים. עובדה שעלולה להוביל ליצירתו של חומר מוזר ומסוכן ביותר. תרגום לעברית: Ran Fisher

כוכב מוזר

כיצד יראו החיים על הירח?

כיצד יראו החיים על הירח – Ted-Ed היא פלטפורמה המאפשרת למשתמשים לקחת סרטוני וידאו של TED או YouTube וליצור סביבם שיעור מותאם אישית באמצעות שאלות, תכנים להעמקה, קבוצות דיון ועוד. את השיעור ניתן להפיץ באופן פומבי או פרטי ולעקוב אחר השימוש שנעשה בו. כל משתמש יכול להנות גם מספריית תכנים מספריית תכנים שהועלו על ידי צוות האתר או משתמשים אחרים. הסרטון הנוכחי מנסה איך יראו החיים על הירח, חזון שאינו כה רחוק ומתוכנן על ידי סוכנות החלל האירופית לשנת 2020. תרגום לעברית: Ido Dekkers עריכה: Tal Dekkers

הירח הוא הלוויין הטבעי היחיד של כדור הארץ. הוא נקרא גם לבנה או סהר בעברית, ולונה (Luna) במינוח המדעי (בלטינית), וזאת כדי להבדילו מירחים של גורמי שמים אחרים. קוטרו 3,474 קילומטרים, מעט יותר מרבע קוטר כדור הארץ. הקרבה היחסית בגודל בין כדור הארץ לירחו היא נדירה. הגוף הנוסף היחיד במערכת השמש שיש לו ירח קרוב יחסית לגודלו שלו הוא כוכב הלכת הננסי פלוטו. במערכת השמש עשרות רבות של ירחים, ומדי שנה מתגלים מספר ירחים נוספים, בעיקר סביב צדק ושבתאי. בעוד שמרבית הירחים הסובבים את כוכבי הלכת החיצוניים (וגם ירחי מאדים) הם אסטרואידים שנלכדו, בסוף המאה ה-20 החלו להתגלות אסטרואידים רבים אשר להם גם ירחים. לכדור הארץ יש ירח אחד. למאדים יש שני ירחים. לצדק 79 ירחים, בהם ארבעה גדולים שניתן לראות במשקפת הקרויים גם הירחים הגליליאניים, ובהם ל-50 יש שמות. לשבתאי 62 ירחים ובהם ל-53 יש שמות. לאורנוס 27 ירחים. לנפטון 14 ירחים. לפלוטו 5 ירחים. לאריס ירח אחד. להאומיה שני ירחים. (לקוח מויקיפדיה)

קורס זריז | גאות ושפל | אסטרונומיה #8

קראש קורס (קורס זריז) CrashCourse הנו ערוץ יוטיוב חינוכי, מנחי הערוץ הם האנק גרין (כימיה ופילוסופיה), פיל פלייט (אסטרונומיה), ניקול סוויני (סוציולוגיה), קארי-אן פילבין (מחשבים ומדעים), קרייג בנזין (קולנוע והיסטוריה), מייק רוגנטה (מיתולוגיה), ג'ייקוב קליפורד ואדריאן היל (כלכלה) וג'ון גרין (היסטוריה). נכון לחודש אפריל 2018 הערוץ צבר 7,477,732 מנויים ו- 810,686,895 צפיות. בסרטון הנוכחי פיל חוקר את עולם השפל והגאות: מה הקשר בין גאות ושפל וכוח המשיכה? כיצד כוכבים והירחים שלהם נהיים "נעולי גאות", מה היה קורה לו גובהכם היה 300 קילומטר ועוד. כתב והגיש: פיל פלייט / עריכת  תסריט: בלייק דה פסטינו  / ייעוץ: ד"ר מישל ת'אלר  בימוי / ניקולס ג'נקינס  פיקוח ועריכה: ניקול סוויני /  עיצוב סאונד מייקל ארנדה / גרפיקה: Thought Café.  

מחזור גאות ושפל (כְּרִית) הוא תופעה שבה גובה פני הים, "עולה" או "יורד" במחזוריות קבועה. לפי הידוע לנו מן הכתובים, הראשון שהצליח לקשור בין תופעת הגאות והשפל ובין הירח היה מגלה הארצות היווני פיתאס. הכוחות הגורמים לתופעה זו קרויים כוחות גאות ושפל. התופעה באה לידי ביטוי באופן חזק בחופים אשר נושקים לאוקיינוסים (מדובר בהפרשים של 8-6 מטרים). לעומת זאת בים התיכון שהוא ים הכלוא בין יבשות אפריקה ואירופה, תופעה זו חלשה יחסית (חצי מטר בערך בחופי ישראל). מחזור הגאות והשפל מתרחש פעמיים ביום. הזמן בין גאות אחת לשנייה הוא כ-12 שעות ו-24 דקות, כתוצאה משילוב סיבוב כדור הארץ סביב עצמו עם מסלולו של הירח סביב כדור הארץ. מקום בו מגיעה תופעה זו לשיא מבחינת ההבדל בין גובה המים בגאות ובשפל הוא מפרץ פאנדי, קנדה וארצות הברית. (לקוח מויקיפדיה)

האם כוח המשיכה הוא אשליה?

פי בי אס מרחב-זמן הוא ערוץ יוטיוב מוביל החוקר את החלל, את שיגעון האסטרופיזיקה, את אפשרויות המדע הבדיוני ואת כל מה שתוכלו לחשוב עליו מעבר לכדור הארץ. מנחה הערוץ הוא האסטרופיזיקאי מת'יו ג'ון אודוד. נכון לחודש אפריל 2018 הערוץ צבר 1,157,081 מנויים ו- 92,462,149 צפיות. בסרטון הפעם – האם כוח המשיכה הוא אשליה?