כלכלה

באתר זה מה זה (זהמהזה) zemaze.co.il, מיזם שיתופי חברתי להעלאת סרטונים מכל העולם עם כתוביות בעברית, תמצאו עשרות סרטונים תחת הערך כלכלה.

המדינות הבטוחות בעולם 2023

המדינות הבטוחות בעולם 2023. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © Skerry Harry 

בטיחות וביטחון הם אחד הגורמים החשובים ביותר בבחירת מעבר למדינה חדשה בין אם אתם נוודים דיגיטליים, פנסיונרים או סתם חושבים על הגירה, המכון לכלכלה ושלום יזם את דו"ח מדד השלום הגלובלי המדרג את המדינות הבטוחות מבין 163 מדינות בעולם. איומים פנימיים וחיצוניים, רווחה, בטיחות סביבתית פוליטית, יציבות חסכונית ועוד הם בין 23 שונים הפרמטרים. למרות המצב הנוכחי באירופה מדינות האיחוד האירופי עדיין בראש הטבלה. הנה 15 המדינות הבטוחות ביותר ב-2023 (ישראל הגיעה השנה למקום 134).

מקום 15 קרואטיה

אורח חיים ים תיכוני

מדד השלום של קרואטיה עלה בשנים האחרונות והשנה היא במקום ה-15. היא אומנם אחת הצעירות במדינות אירופה, אבל המדינה הצנועה הזאת עשירה ותרבותית עם מגוון גיאוגרפי. הרבה נוודים דיגיטליים וגימלאים מוצאים את קרואטיה אטרקטיבית.

שיעור הפשיעה בערים הגדולות נמוך

אתם יכולים ללכת בלילה ברחובות ללא חשש לביטחונם. פשעים נפוצים שמדווחים הם כייסות וגניבות קטנות אבל אלה מתרחשים רק באזורי תיירות. רמת הבטיחות האישית הגבוהה מיוחסת לתרבות הקרואטית והתחושה החזקה של חיי קהילה. למדינה יש כלכלה יציבה, איכות חיים ללא איומים חיצוניים.

מקום 14 פינלנד

ירידה קלה אבל עדיין במקום טוב

פינלנד נחשבת לעתים קרובות כאחת המדינות המאושרות בעולם אבל כשזה מגיע למדד השלום העולמי היא ירדה בשני מקומות מהדירוג של השנה שעברה.

שיעורי פשיעה במדינה נמוכים מאוד

למרות שאדם עלול למצוא את עצמו בעיצומה של סערה או סופת שלגים. אסונות טבע כמו סופות טורנדו סופות טייפון או רעידות אדמה למעשה לא קיימות כאן. משערים כי הסיבה לירידה בדירוג עשויה להיות בשל המצב הנוכחי שלה עם רוסיה השכנה. בכל זאת פינלנד עצמה מאוד בטוחה וכל סוג של אלימות אינו קיים, מקרים של גניבה נדירים אפילו באזורים הכפריים.

מקום 13 הונגריה

במקום ה-13 בעולם וה-9 באירופה

הודות לשיעורי הפשיעה הנמוכים, מיעוט מפגעי הטבע ואזרחיה מסבירי הפנים. המדינה הזו הפכה לפופולרית כיעד לאנשים מכל רחבי העולם בגלל סגנון החיים, הנופים שלה, תקני הבטיחות ועלויות המחייה הזולות.

פשיעה מועטה וכלכלה תוססת

בכל זאת קיימים מקרים של פשעים קטנים- כייסות, גניבות והונאות תיירים אכן מתרחשות במיוחד בערים הגדולות כמו בודפשט. אבל בשנים האחרונות הונגריה מצטיינת בירידה גדולה בשיעורי האבטלה, מה שמוביל לירידה בשיעורי הפשיעה הקטנה. הונגריה מתהדרת כעת בכלכלה תוססת בשל הרמות הגבוהות של השקעות זרות שחיזקו והגדילו את שיעור הצמיחה הכלכלית של המדינה.

מקום 12 קנדה

ירידה במיקום אבל עדיין במקום טוב

קנדה הייתה מדורגת בעבר ב-5 המקומות הראשונים אבל קיימת ירידה משמעותית בדירוג שלה. כרגע היא מדורגת במקום ה-12 וזה עדיין טוב מאוד והרבה יותר טוב מארה"ב השכנה המדורגת במקום ה-129.

מוניטין עולמי של מדינה בטוחה מאוד

באופן כללי מדד התפתחות אנושית בריא וגידול בתוצר לנפש ושיעורי פשע, בעיקר של פשעים גדולים ורציחות נמוכים במיוחד. יתר על כן המדינה היא די מסבירת פנים ולעיתים קרובות מסווגת כאחד המקומות הטובים לגדל משפחה.

מקום 11 שוויץ

מדינה מודרנית עם אוכלוסייה משכילה ומעורבת חברתית

השוויצרים ידועים באכפתיות מזכויות אדם, מודעות לבריאות וגישה ידידותית לסביבה. למרות זאת שוויץ יורדת מקום בדירוג השנה. ממדי הפשיעה במדינה נמוכים מאוד וברוב המקומות אנשים מרגישים בטוחים להסתובב באמצע הלילה ברחובות. הניטרליות של המדינה היא גם גורם מפתח בשמירה על ביטחון המדינה. תחושת הביטחון ונופים מדהימים יוצרים מקום מדהים לחיות בו.

רמת חיים גבוהה ביותר

כלכלה יציבה ואחוז אבטלה נמוך עושים את שוויץ למקום אידיאלי עבור גולים שרוצים לעבור דירה ולהתחיל מעמד חדש.

מקום 10 יפן

ברשימת המדינות המובילות כבר 14 שנים

יפן מקבלת ציונים גבוהים באופן עקבי. שיעורי פשיעה נמוכים, קונפליקטים פנימיים מינימליים וכמעט לא קיימת תסיסה פוליטית. לפי אינדקס הערים הבטוחות של יחידת המודיעין של האקונומיסט (EIU) עיר הבירה שלה טוקיו נחשבה לעיר הבטוחה ביותר בעולם בשנת 2021. בנוסף לכך יפן במקום הראשון באבטחת תשתיות מידע, במקום השני בהבטחת איכות ברפואה, במקום הרביעי באבטחת תשתיות ואבטחה אישית.

השקעה ותרבות

הממשלה היפנית השקיעה רבות באמצעי אבטחה להרתעת הפשיעה. לתרבות היפנית יש חשיבות רבה לכבוד לזולת והיא מחויבות לשלום. נורמה חברתית זו עוזרת ליצור תחושת בטיחות וסדר שתורמת לשפל בשיעור הפשיעה ביפן.

מקום 9 סינגפור

יעד מבוקש לאנשים מכל רחבי העולם

סינגפור היא המדינה התשיעית הכי בטוחה בעולם והבטוחה ביותר באסיה. באופן מסורתי הגיעו לסינגפור העובדים במסחר ובפיננסים אבל בשנים האחרונות המוניטין שלה כמדינה בטוחה ידידותית ויעילה הוביל לכך שמשפחות ופנסיונרים הגיעו להתיישב וליהנות מרמת חיים גבוהה. סינגפור מתגאה בכוח אדם תחרותי ומיומן, כוח עבודה עם אחוז אוריינות יוצא דופן של מעל 95% ושיעור הולך וגדל של בעלי מקצוע בעלי השכלה גבוהה. סינגפור היא  מדינה נקייה, הערים מסודרות ומאורגנות היטב ויש תחושת סדר בקרב תושביה.

מקום 8 צ'כיה

מדינה יפהפיה עם היסטוריה ותרבות עשירה

מדד השלום הגלובלי של צ'כיה משתפר מדי שנה, לפני שנתיים המדינה אפילו לא הייתה בעשירייה הראשונה והשנה היא מדורגת במקום השמיני. שיעורי הפשיעה יורדים בהתמדה עם השנים למרות שעדיין יש גניבות והונאות במיוחד באזורי תיירות. כשזה מגיע לכלכלה המצב די מתקדם עם התמקדות נלהבת בייצור ושירותים מקומיים. יש גם את הציונים הנמוכים ביותר מבחינת אוכלוסייה בסיכון של עוני והמדינה מתמודדת עם שיעורים נמוכים של איומים חיצוניים. צ'כיה חברה ותיקה בנאט"ו שמספקת לה אבטחה נוספת שחשובה בזמנים הפכפכים כמו עכשיו.

מקום 7 סלובניה

ממשיכה להופיע היטב בכל הפרמטרים

סלובניה, המדינה הקטנה במרכז אירופה עם אוכלוסייה של כ-2 מיליון  למרות גודלה היא מדורגת באופן עקבי כאחת המדינות הבטוחות בעולם למרות שהשנה ירדה מעט (בשנה שעברה הייתה מדורגת במקום החמישי). סלובניה מוגנת במידה רבה על ידי הגיאוגרפיה שלה מרוב אזורי הסכסוך בעולם. זאת אחת המדינות הנקיות ביותר באירופה עם סיכון נמוך לאסונות טבע. שיעורי הפשיעה נמוכים מאוד. המדינה מקבלת פני מתיישבים גולים. ארכיטקטורה כפרית ותרבות מתוחכמת מאפשרות חיים נעימים בסביבת הרים מושלגים, נהרות יפים וקו החוף האדריאטי. סלובניה נמצאת גם במקום החמישי במדד האנרגיה העולמי המודד הון אנרגיה ביטחוני וסביבתי וקיימות.

מקום 6 פורטוגל

אטרקטיבית להשקעות זרות

פורטוגל היא המדינה העתיקה ביותר בחצי האי האיברי. הטירות שלה מימי הביניים, ערים מדהימות וחופים זהובים משלבים יוקרה עם יופי טבעי המספקים מראות מהיפים ביותר בעולם. המקומיים הידידותיים ואקלים אטרקטיבי הופכים אותה ליעד אידיאלי למשפחות וגמלאים ולאלה המחפשים ביטחון ומקום מעורר השראה לחיות ולעבוד בו. בשנים האחרונות המדינה חווה תחייה כלכלית הפחתת שיעור האבטלה שלה ממעל 17% אחוז ל-4% בלבד. גורם נוסף למדד השלום הגבוה שלה הוא שהיא מתפקדת טוב מבחינת משיכת השקעות זרות. בנוסף לפורטוגל יש היסטוריה ארוכה של יחסי שלום עם שכניה, דבר היוצר סביבה יציבה שמעודד עסקים ומקדמת צמיחה כלכלית.

מקום 5 אוסטריה

ממשל ומערכת פוליטית חזקים

כפרים היסטוריים ציוריים מודרניים, ערים שוקקות, נתיבי מים ומסורות של תיאטרוני מוזיקה קלאסיים והגסטרונומיה, כל אלה מושכים גולים לאוסטריה. המדינה מדורגת לעתים קרובות בין חמש המדינות הבטוחות ביותר. אחד הגורמים העיקריים למדד השלום הגבוה שלה הוא שיעור הפשיעה הנמוך. הכלכלה האוסטרית חזקה ושיעור האבטלה נמוך. יש פחות פשע מכיוון  שאנשים נוטים פחות לפנות לפעילות פלילית כאשר יש להם הכנסה יציבה. לאוסטריה יש ממשל ומערכת פוליטית חזקים,מה שמבטיח שחיתות מועטה. יתר על כן, המדינה לא מאויימת משכנותיה. כל אלה הופכים את אוסטריה למקום בטוח מאוד לחיות בו.

מקום 4 דנמרק

שיוויון שותפות ורווחה

דנמרק עלתה למקום הרביעי השנה בשל שיעור הפשיעה הנמוך שלה ביטחון סביבתי ורמה גבוהה של מערכת הבריאות.   אזרחיה לא צריכים לדאוג לביטחונם האישי, לחשוש מאלימות, פשיעה או חוסר יציבות כלכלית. המדינה מדורגת בעקביות במקום גבוה מבחינת אושר החיים בה. פלוס עיר הבירה קופנהגן זכתה לתואר העיר הבטוחה בעולם והיא אחד היעדים הטובים ביותר לבקר או לחיות בהם. בירת דנמרק ניחנת בפער עושר נמוך המקדמת יוזמות ברות קיימא. לדנמרק רמה גבוהה של שוויון ותחושה חזקה של שיתוף ואחריות לרווחה סוציאלית.תכונות שתורמות לתחושות הביטחון  של האזרחים ולאושרם.

מקום 3 אירלנד

מושכת חברות רב לאומיות

אירלנד קפצה חמישה מקומות ומדורגת השנה כמדינה השלישית הבטוחה ביותר בעולם. זה הישג מרשים בהתחשב בכך שהמדד מתייחס למגוון רחב של גורמים כולל פשיעה, יציבות פוליטית ורווחה כלכלית. בנוסף לבטיחות גם התמ"ג לנפש של אירלנד נמצא בעלייה וחברות רב לאומיות רבות התחילו למקם בבירתה דבלין את המשרדים הראשיים שלהם באירופה. זה בהחלט מקום בטוח לחיות בו עם נופים כפריים מדהימים, אתרים היסטוריים עשירים, היסטוריה אמנותית, קהילות מקומיות ידידותיות וערים ממתוחכמות.

מקום 2 ניו זילנד

ממשלתה יציבה, מעט תסיסה פוליטית וכיבוד זכויות

ניו זילנד השלווה ביותר מבין מדינות אסיה-פסיפיק והשנייה בעולם. מנופים מדהימים ועד ערים מתוחכמות וגישה רגועה לחיים, זהו מקום מושך למי שרוצה לעבור דירה לחו"ל. המדינה מציעה תרבות ברמה עולמית בעריה ויש לה רקורד בטיחות שמסתמך על  שירותי בריאות וחינוך חזקים. בנוסף ניו זילנד היא מדינה מבודדת בדרום מערב האוקיינוס ​​השקט מה שהופך אותה פחות רגישה לאיומים חיצוניים.

מקום 1 איסלנד

המדינה הבטוחה ביותר בעולם מזה 15 שנים ברציפות

תיירים לא נלאים ממראות הזוהר הצפוני והנופים הטבעיים.של האיים הקטנים. יש הרבה גורמים לאושרם של תושבי המדינה- רמת הפשיעה הנמוכה, רמת החיים הגבוהה, האוכלוסייה הקטנה, רמה גבוהה של אמון ברשויות מאומנות היטב והיעדר מתח חברתי וכלכלי של מעמדות. אין לאיסלנד צבא, המשטרה לא נושאת נשק חם וחוקים מבטיחים את  זכויות האדם של אזרחיה.

קרדיט תמונה © Pixabay

ככה מרמים אתכם

איך מרמים אתכם. למה אנחנו סומכים על נוכלים? מ-Enron ל-Wirecard ועד ל-Theranos ו-FTX, הונאות השקעה משוכללות יכולות להישאר בלתי מזוהות זמן רב לאחר הופעת סימני האזהרה. מה חסר למשקיעים?

פטריק בויל הוא מנהל קרן גידור, פרופסור באוניברסיטה ובנקאי השקעות לשעבר. בערוץ היוטיוב שלו © Patrick Boyle סרטונים עדכניים על מה שקורה בשווקים בעולם. בין היתר תמצאו בערוץ מידע על מסחר בכלים כמותיים ומימון תאגידי. בערוץ גם ראיונות עם האנשים המעניינים ביותר בתעשייה הפיננסית.

המדינות החזקות בעולם 2022

50 המדינות החזקות בעולם 2022 | היכן מדורגת ישראל? ערוץ היוטיוב © VSB Defense מעלה סרטונים המשווים בין צבאות בעולם. בסרטונים סקירות של אמצעי לחימה וכוחות צבאיים של יותר מ -100 מדינות. נכון לחודש ינואר 2022 הערוץ צבר 644K‏‏ ‏מנויים‏ ו- 54,973,731 צפיות.

מקורות:

www.globalfirepower.com המדרגת מעצמות צבאיות עולמיות גדולות וקטנות באמצעות סטטיסטיקות ודירוגים מצטברים.

ויקיפדיה האנציקלופדיה המקוונת בחינם שנוצרה ונערכה על ידי מתנדבים ברחבי העולם

www.military-today.com: Military-Today.com הוא אחד מהאתרים הפופולריים ביותר הקשורים לנשק וציוד צבאי.

www.pexels.com: המספקת תמונות בחינם,

הדעיכה הבלתי נמנעת של WeWork

הדעיכה הבלתי נמנעת של WeWork.

תשלומי הריבית שהוחמצו ידרבנו ספקולציות לגבי הגשת פשיטת רגל. אבל WeWork טוענת שיש לה את המזומנים בהישג יד ולחברה יש תקופת חסד של 30 יום לבצע את התשלומים, שהיו אמורים להגיע בתחילת אוקטובר. בסוף יוני היו לה 205 מיליון דולר במזומן וגישה למסגרת אשראי בשווי 475 מיליון דולר. דילוג על תשלום ריבית אינו הכרחי כדי לנהל משא ומתן עם המלווים. אבל חברות עם חובות משתמשות לפעמים במהלך כדי להפעיל לחץ על המלווים לבצע מחדש עסקאות בתנאים נוחים יותר. מאז הקמתה ב-2010 ועד לקריסתה ב-2023, המסע של WeWork היה רכבת הרים. החברה שהוערכה פעם ב-47 מיליארד דולר נמצאת כיום על סף פשיטת רגל. איך חברת ההון סיכון תמכה בחברה המשותפת, בסופו של דבר כמדורה הפיננסית הגדולה ביותר בתולדות ההון סיכון?

פטריק בויל הוא מנהל קרן גידור, פרופסור באוניברסיטה ובנקאי השקעות לשעבר. בערוץ היוטיוב שלו © Patrick Boyle סרטונים עדכניים על מה שקורה בשווקים בעולם. בין היתר תמצאו בערוץ מידע על מסחר בכלים כמותיים ומימון תאגידי. בערוץ גם ראיונות עם האנשים המעניינים ביותר בתעשייה הפיננסית.

 

 

כך הפכה ישראל למגה-מעצמה כלכלית

איך ישראל הפכה למעצמה כלכלית

כך הפכה ישראל למגה-מעצמה כלכלית. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב © VisualEconomik EN

תנו לי לשאול אתכם שאלה, נסו לענות ללא חיפוש בגוגל.

מהי המדינה הכי חדשנית בעולם? אני בטוח שעבור רבים מכם מדינות כגון ארצות הברית, דרום קוריאה או גרמניה עלו מיד בראש. זה באמת נכון, למדינות האלה יש יכולות מדעיות גדולות ומגזרים חדשניים. אבל מה אם אני אומר לכם שיש מדינה אחרת שמשקיעה אפילו יותר מכול האחרות במחקר ופיתוח ומשיגה תוצאות טובות אפילו יותר?  התשובה  היא ישראל.

ישראל היא כרגע המדינה עם ההשקעה הגבוהה ביותר במחקר לנפש בעולם

שימו לב, כי כאן אנחנו לא מדברים רק על השקעות ציבוריות. אנחנו מדברים על העובדה שהמדינה הזו הצליחה ליצור סביבה שבה חברות משקיעות בטירוף, הכי הרבה בעולם, בפיתוח הטכנולוגיות שלהן.

האם ידעתם למשל  שלמרות שישראל ממוקת באמצע המדבר יש לה מגזר חקלאי ענק? אם תלכו  לסופרמרקט באירופה תוכלו למצוא לימונים תפוזים או אפילו תותים ממוצא ישראלי. פירות וירקות שמיוצרים במדבר זה מטורף, אני יודע, אבל אתם רוצים לדעת איך זה אפשרי? ובכן זה בדיוק פקטור ההשקעה והחדשנות שרק הזכרתי. זאת התחייבות שאפשרה למשל למדינה לפתח טכנולוגיות המסוגלות לשנות גנטית צמחים כדי שיוכלו להיות לצרוך חצי מכמות המים או לצרוך מים מהים או אפילו מי מלח.

חדשנות

החדשנות אפשרה לישראל להפוך לאחת המדינות העשירות ביותר בעולם ולהתעלות אפילו על מעצמות אירופה הגדולות.בשנים האחרונות ישראל השיגה תוצר לנפש מעט גבוה מזה של ענקיות אירופיות כמו גרמניה צרפת ובריטניה. נתון מדהים במיוחד אם ניקח בחשבון שמדינות האזור הן לרוב עניות או בעלות הכנסה בינונית עד נמוכה. השכנות של ישראל הן סוריה לבנון ירדן ומצרים שהן לא בדיוק מעצמות כלכליות.

איך ישראל עשתה את זה?

אז מה בדיוק עשתה ישראל עשתה כדי להיות  כוח עולמי ומה מדינות אחרות יצטרכו לעשות כדי לחקות את המודל הישראלי?

רבים מכם היו נוטים לחשוב שישראל עשירה בגלל שהיא בת בריתה של ארצות הברית במזרח התיכון או שההצלחה הכלכלית שלה נובעת מהסיוע וההשקעות שנעשו על ידי המערב, אבל  זה רחוק מהאמת.

מה הייתם אומרים אם הייתי אומר לכם  שישראל הייתה בחלק גדול מהמאה ה- 20  מדינה מושפעת מסוציאליזם עם התערבויות של הממשלה בכל תחומי הכלכלה, מה שהשאיר את הביצועים הכלכליים שלה בינוניים.

שיעור אינפלציה שהגיע ל- 400%

אמרנו קודם שהיום ישראל עשירה אפילו ממדינות כמו גרמניה או צרפת, האמת היא שעד שנות ה- 90 ההפך היה נכון. באותה תקופה מדינות אירופה הגדולות כמעט הכפילו את הכנסתה של ישראל. עד שנות ה-90 ההתנהלות הכלכלית של ישראל הייתה מגוחכת. ישראל הייתה דומה יותר למדינות באמריקה הלטינית מאשר לארצות הברית. בין 1974 לשנת 1986 שיעור האינפלציה בישראל היה באופן קבוע גבוה ב-30% מהאינפלציה באותה תקופה במדינות מתפתחות. בשנת 1986 האינפלציה בישראל זינקה ל- 400%.

הוצאות ממשלתיות עלו על 76% מהתמ"ג

ההיפר-אינפלציה הייתה גבוהה עוד יותר מזאת שחוותה בוונצואלה בשנת 2015. אז מדוע הייתה כל כך הרבה אינפלציה בישראל במהלך אותן שנים? ובכן, התשובה היא קצת כמו תמיד. ממשלת ישראל הייתה אחת מאותן ממשלות שהוציאו באופן שיטתי הרבה יותר כסף מאשר היה להן, כמו למשל השנים בהן הוצאות הממשלה עלו על 76 אחוז מהתמ"ג ובאופן טבעי על מנת לממן את כל ההוצאה העצומה הזו לממשלה לא הייתה ברירה אלא לפגוע במכונת הדפסת הכסף בצורה הטהורה ביותר בסגנון ונצואלי. וכאילו לא מספיק, הכלכלה הישראלית סבלה גם ממחלות רבות אחרות כמו מדינות באמריקה הלטינית. אנחנו מדברים על ארגונים ציבוריים לא יעילים, בקרת מחירים חריפה ומערכת פיננסית מתפוררת תחת הדולריזציה בפועל של המדינה.

תפנית של 180 מעלות

בשנות ה-90 המדינה עשתה תפנית של 180 מעלות. ישראל עברה סדרה של שינויים פוליטיים והפכה למעצמת-על טכנולוגית שהיא היום. אז מה היה המפתח להצלחתה של ישראל?

שמעון פרס היה ראש ממשלת ישראל שלקח את הצעד הראשון לרפורמות הגדולות. פרס שהגיע לשלטון בשנת 1994. השנה שבה האינפלציה הגיעה לכמעט 400%. המדינה חוותה את אחת מהתקופות הגדולות ביותר של חוסר יציבות כלכלית בהיסטוריה שלה. לא במפתיע המטרה הראשונה של שמעון פרס הייתה להילחם באינפלציה עם אגרוף ברזל. השאלה היא איך אתה עוצר 400 אחוז אינפלציה במכה אחת. תוכנית האב של פרס בעצם כללה שתי תוכניות ברורות מאוד. הראשונה מבין הפעולות הללו הייתה להקים פיקוח הדוק על מימון ממשלתי. מפעלים ציבוריים לא רווחיים הופרטו, משכורות עובדי המדינה הוקפאו והונפק מטבע חדש. לאחר הרפורמות של שמעון פרס הגירעון הציבורי עבר מהמספרים הממוצעים הגדולים מ-10% לעודפים של למעלה מ-2%.

ריסון האינפלציה

במילים אחרות הממשלה הפסיקה להוציא כסף שלא היה לה והפסיקה להכות את מכונת הדפסת הכסף, מה שבהכרח ריסן את האינפלציה אבל כפי שקורה היום בחלק ממדינות אמריקה הלטינית, זה לא הספיק. כלכלת ישראל בשנות ה-80 הייתה בדולרים כבדים. כדי לתת לכם רעיון, רק שלושה אחוזים מהפקדות הבנק בשנת 1984 נעשו בשקלים. אחרי מספר תקופות של אינפלציה דוהרת הישראלים פשוט איבדו אמון במטבע שלהם. אם המטרה שלך היא לשמור על שיעור אינפלציה נמוך אתה צריך להפוך את המטבע שלך לסולידי. עד להגעתו של שמעון פרס הבנק המרכזי של ישראל היה תמיד בשליטה ממשלתית, זאת הסיבה שלראשי הממשלה הקודמים היה כל כך קל לבזבז כסף בטירוף ללא חשש ולהכות את מכונות הדפסת הכסף כאילו לא היה מחר. שמעון פרס נתן לבנק המרכזי עצמאות כדי לוודא שלא יהיה פוליטיקאי בעתיד שימשיך לעשות כמו קודמיו. במילים אחרות הבנק המרכזי  הפסיק לציית לפקודות הממשלה והחל לפעול באופן עצמאי כשהמטרה הייתה לשמור על ריסון האינפלציה.

השינוי

הודות לשינוי הזה השימוש בשקל בהפקדות לבנקים חזר לאט לאט. אחוז ההפקדות עלה מ- 3% בשנת 1984 ל- 38% בשנת 2002. בסופו של דבר הדולר נעלם מהמשק הישראלי ופינה את מקומו למטבע המקומי שהיה למעשה חזק יותר מאי פעם. השינויים האלו אפשרו למדינה העברית להיכנס לעידן חדש של שגשוג ויציבות כלכלית.  במהלך העשור הבא האינפלציה הייתה בין אפס ל-2 אחוזים בלבד.

הצמיחה

הכלכלה הישראלית התאוששה במהירות עם צמיחה ממוצעת של קרוב ל-5 אחוז של  התמ"ג. בקיצור, השגשוג והיציבות הגיעו לישראל אולם זה היה לא מספיק. ישראל רצתה להיות לא רק מדינה עם יציבות ורוגע אלא גם בעלת כלכלה מהמתקדמות בעולם. כדי לעשות את זה הישראלים הבינו  שהם צריכים להביא את המדענים והמהנדסים הטובים ביותר ואת החברות הטובות ביותר לעבוד על הפרויקטים הפוטנציאליים הענקיים ביותר. אבל ברור שהאתגר הזה התמודד עם בעיה מרכזית אחת שישראל היא מדינה מבודדת במדבר בלי שום דבר חשוב במיוחד מסביב ובנוסף לכל היה שפע של סכסוכים מכל הצדדים. להביא את החברות הטובות ביותר ואת המדענים הטובים ביותר בתנאים האלה לא הייתה עבודה קלה. במקרה הזה לא יספיק להוריד מסים או להקל בתקנות כמו שעשו בעבר מדינות כמו אירלנד. היה צורך במשהו נוסף וכאן  נכנסה לתמונה התוכנית יוזמה.

יוזמה, הנס הטכנולוגי

כבר ב-1991 ממשלת ישראל הבינה שבמגזר הפרטי היו כמה חברות קטנות עם פרויקטים מבטיחים שבסופו של דבר נעלמו עקב מחסור במימון. במילים אחרות היו אנשים בישראל עם רעיונות טובים, כישרון וכושר המצאה אבל בלי כסף או ביטחון להעביר את הפרויקטים הללו קדימה.

הרעיון היה להשקיע בפרויקטים האלה כספי ציבור במטרה להגביר את היזמות והחדשנות וכך לייצר השקעות טובות. אבל גם הרעיון הזה היה בעייתי. השאלה הייתה באילו פרויקטים המשאבים הציבוריים היו צריכים להשקיע, אילו פרוייקטים צריכים להינטש ומי ישא באחריות להחליט לאן ילך הכסף.

בדרך כלל במקרים האלה הכסף המופץ על ידי הפוליטיקאים מסתיים בדרך כלל בהשקעות בפרויקטים ללא עתיד או אפילו גרוע יותר, בכיסם של המקורבים לבעלי התפקידים. זאת הסיבה שממשלת ישראל באה עם רעיון אחר לפתרון הבעיה.

קרנות הון סיכון

במדינות מפותחות יש ארגונים הנקראים קרן הון סיכון המממנים את הארגונים האלה. העבודה שלקרנות הון סיכון היא לבחור חברות צעירות עם עתיד מבטיח ולהזריק להן הרבה כסף במטרה לאפשר להן לגדול וברגע שהם גדלו לקצור את הרווחים. קרנות השקעות פרטיות היו הרבה יותר מנוסות בביצוע עבודות מסוג זה מאשר הפוליטיקאים או הפקידים של ישראל. מה שהממשלה עשתה היה להציע סוג של ברית  ענקית. הממשלה יצרה 10 קרנות הון סיכון, כל קרן שהייתה מסוגלת לגייס 12 מיליון דולר ממשקיעים פרטיים קיבלה שמונה מיליון דולר בהשקעה ציבורית. הממשלה שמרה על 40% מהבעלות על הנכס אבל אם ההשקעה הייתה מצליחה המשקיעים הפרטיים מקרנות ההון סיכון יכלו לקנות את החלק שהמדינה השקיעה על ידי החזרת הכסף הציבורי בתוספת ריבית קטנה.  וכך, עם 200 מיליון דולר שקרנות ההון סיכון  גייסו הן היו חופשיות לבחור את הפרויקטים בהם רצו להשקיע.

הרווח

לשיטה הזאת שני יתרונות עיקריים. 60% מהכסף הגיע מהשקעות פרטיות, כלומר מבול של מטבע זר ממדינות אחרות זרם לישראל. את הכסף יכלה הממשלה להשקיע בפרויקטים השונים מבלי להשתמש במטבע המקומי.

היתרון השני הוא שההשקעה בחברות קטנות גרמה לכך שרבות מחברות הטכנולוגיה וחברות   הסטארט-אפ האלה גדלו כמעט ללא תמיכה ציבורית, הדבר המצחיק הוא שבסופו של דבר תוכנית יוזמה לא השתמשה בכלל בכסף ציבורי. הממשלה כיסתה את ההשקעה שלה ורשת טכנולוגית ענקית הוקמה בישראל.

הצלחת תוכנית יוזמה

כמה נתונים על ההצלחה של תוכנית יוזמה מתחילתה ועד היום. ישראל הגדילה את מספר חברות הסטארט-אפ לפי פקטור של 20.  כיום יש בישראל יותר מ-6,000 חברות הזנק פעילות. בנוסף, לפי ה– Oecd ישראל היא אחת המדינות עם מספר רישומי פטנטים הגבוה ביותר בעולם. (למרות שאוכלוסייתה היא רק קצת יותר מ-9 מיליון תושבים). המגזר החזק ביותר בישראל הוא המדע והטכנולוגיה, הרחק מהמקום השני של מכירות, השכרות ותיקוני רכב. הנתון הזה כמעט כפול מענף הבנייה שנמצא במקום השלישי.

תוכנית יוזמה הייתה דחיפה אמיתית ליזמות ישראלית. היום 30 שנה לאחר יישומה, התוכנית הביאה לשיעור הגבוה ביותר של השקעה בחדשנות בעולם. כמובן שהתהליך היה מלווה באמצעים נוספים כגון קיצוץ במס עבור חברות טכנולוגיה שהתקרב ל- 23% ל- 7.5%  בלבד. הייתה גם השקעה עצומה בתשתית מדעית כגון חממות יחד עם אוניברסיטאות ציבוריות. נעשה גם תהליך גיוס מהגרים מיומנים והתייעלות בירוקרטית משמעותית. כל אלה הפכו את ישראל לאחת המדינות הקלות בעולם לעשות בה עסקים.

 

 

סיכום פיננסי של 2022

האירועים-הכלכליים-של-2022

סיכום פיננסי של 2022. שנת 2022 הייתה שנה מלאת אירועים בעולם הפיננסים. מרכישת טוויטר ע"י מאילון מאסק ועד למעצרו והסגרתו של סם בנקמן-פריד. האירועים הפיננסיים הגדולים של השנה החולפת.

פטריק בויל הוא מנהל קרן גידור, פרופסור באוניברסיטה ובנקאי השקעות לשעבר. בערוץ היוטיוב שלו © Patrick Boyle סרטונים עדכניים על מה שקורה בשווקים בעולם. בין היתר תמצאו בערוץ מידע על מסחר בכלים כמותיים ומימון תאגידי. בערוץ גם ראיונות עם האנשים המעניינים ביותר בתעשייה הפיננסית.

שנת 2022 הייתה שנה מלאת אירועים בעולם הפיננסים. במדיה החברתית כולם היו בחיפוש אחר מטבעות הקריפטו החמים ביותר.
2022 הייתה שנה קשה למשקיעים שכונו גם וורן באפט הבא. היה קאתי, סם (צ'מאת' שקרא לעצמו וורן באפט הבא). ככל שחלף הזמן, גילינו שוורן באפט עצמו היה למעשה הוורן באפט הבא. היו גם הרבה הפתעות,  כשהאיש העשיר בעולם מבלה את כל זמנו בטוויטר ומבקש מאנשים 8 דולר. למדנו השנה, הודות לסם בנקמן פריד שתוכניות פונזי מסורתיות הן אולי השקעה טובה יותר ממזימות פונזי קריפטו. משקיעים רבים של מיידוף קיבלו בחזרה 80% מהכסף שהשקיעו איתו, חלקם אפילו קיבלו את כל כספם בחזרה.
משקיעי קריפטו למדו מה יכול לקרות כששולחים כסף לילדים מוזרים בחו"ל. אמנם קווין או'לירי – שמגלם מיליארדר בטלוויזיה אולי לא איבד את החולצה שלו בסיטואציה, נראה שהוא כן איבד את המכנסיים שלו.

2022 לא הייתה שנה מדהימה למשקיעים אבל כמובן השווקים צריכים לרדת מדי פעם. בתקווה ש-2023 תהיה טובה יותר. כל זאת ועוד ב-סיכום פיננסי של 2022.

איך התעשרו העשירים

איך העשירים התעשרו

ברונים שודדים

איך העשירים התעשרו? המונח "ברון שודד" משמש לעתים קרובות לתיאור גברים כמו קורנליוס ונדרבילט, ג'ון ד' רוקפלר ואנדרו קרנגי ותעשיינים אמריקאים רבי עוצמה אחרים מהמאה ה-19. האנשים האלה הרוויחו הון בבניית התשתית תעשייתית של אמריקה. במרדף אחר העושר הם הציבו מסילות ברזל, סיפקו אנרגיה לבתים אמריקאים וייצרו את הפלדה שבנתה ערים אמריקאיות. האם נכון לקרוא להם ברונים שודדים?

 

עושקים או פילנתרופים?

מעריצי העידן המוזהב, תעשיינים ואנשי כספים לא יסכימו עם האפיון הזה. הם רואים את הגברים האלו "קברניטי התעשייה" שבנו את כלכלת האומה ואת המגזר ללא מטרות רווח. רבים מהתעשיינים האמריקאים מהמאה ה-19 תרמו את רוב הונם. אנדרו קרנגי תרם למעלה מ-90% מהונו לצדקה באומרו שפילנתרופיה היא חובתם של תעשיינים גדולים. ההתמקדות בפילנתרופיה הבדילה את הקבוצה הזו מהאליטות האירופיות שהחזיקו בעושרן והעבירו אותו לילדיהם.

רוקפלר וקורנליוס ונדרבילט

רוקפלר תרם יותר ממחצית מהשווי הנקי שלו לעמותות צדקה שונות במהלך חייו. תרומות אלו העניקו אלפי מכללות, בתי חולים, מוזיאונים, אקדמיות, ספריות ציבוריות וארגוני צדקה. מיליארדרים אמריקאים מודרניים קיבלו השראה מהקבוצה הזו ורבים מהם פילנתרופים פעילים מאוד. בגיל 11, קורנליוס ונדרבילט עזב את בית הספר כדי להתחיל לעבוד עם אביו, והעביר מטענים בניו יורק. עד גיל 16 הוא הצליח לקנות סירה משלו ולחלוק את הרווחים עם הוריו, שהלוו לו חלק מהכסף. באמצעות שיווק אגרסיבי, עריכת עסקאות ממולחת וחתירה של התחרות – תכונות שידבקו בו כל חייו – הוא הרוויח יותר מ-1,000 דולר בשנתו הראשונה. ונדרבילט מיהר להכיר בחשיבות התחבורה למסחר במדינה הצומחת במהירות. הוא הבין שיש צורך בתשתיות והחליט שהוא, ולא הממשלה, יספק אותן. במהלך 40 השנים הבאות הוא בנה את אימפריית הספנות הגדולה בעולם, כל זאת וגם איך התעשרו העשירים בני זמננו בסרטון הנוכחי.

אודות המחבר, פטריק בויל

פטריק בויל הוא מנהל קרן גידור, פרופסור באוניברסיטה ובנקאי השקעות לשעבר. בערוץ היוטיוב שלו © Patrick Boyle סרטונים עדכניים על מה שקורה בשווקים בעולם. בין היתר תמצאו בערוץ מידע על מסחר בכלים כמותיים ומימון תאגידי. בערוץ גם ראיונות עם האנשים המעניינים ביותר בתעשייה הפיננסית.

סינגפור – מידע כללי

סינגפור היא אחת המדינות הטובות בעולם להגר אליהן; אפס פשיעה, איכות החיים גבוהה, משכורות גבוהות, רמת ההשכלה גבוהה של אזרחיה, מסים נמוכים, עם זאת היא גם אחת המדינות עם החוקים המחמירים ביותר. סרטון מערוץ היוטיוב © Lifeder.

פשיטת רגל של FTX

פשיטת רגל של FTX מעודכן לתאריך 11/11/2022

בורסת מטבעות הקריפטו FTX שהוערכה לאחרונה ב-32 מיליארד דולר, הגישה בקשה לפשיטת רגל בארה"ב. ההגשה בבית המשפט הפדרלי של דלאוור ביום שישי 11/11/2022 כללה את הבורסה הבינלאומית הראשית, שוק הקריפטו בארה"ב, קבוצת המסחר הקניינית של סם בנקמן-פריד, Alameda Research וכ-130 חברות קשורות. בסרטון הפעם – פרשת בורסת הקריפטו FTX. על המשפיענים בבורסת המטבעות ועל מה שהשתבש.

פטריק בויל הוא מנהל קרן גידור, פרופסור באוניברסיטה ובנקאי השקעות לשעבר. בערוץ היוטיוב שלו © Patrick Boyle סרטונים עדכניים על מה שקורה בשווקים בעולם. בין היתר תמצאו בערוץ מידע על מסחר בכלים כמותיים ומימון תאגידי. בערוץ גם ראיונות עם האנשים המעניינים ביותר בתעשייה הפיננסית.

 

מי זה צ'ארלס פונזי

צ'ארלס פונזי

עלייתו ונפילתו של צ'ארלס פונזי, הסרט התיעודי. שמו של ברני מיידוף שמת בכלא בגיל 82 נקשר היום למונח 'הונאת הפונזי' אבל צ'ארלס פונזי הוא האיש שההונאה הזו נקראה על שמו. היסטוריה של הונאת הפונזי.

צ'ארלס פונזי

פטריק בויל הוא מנהל קרן גידור, פרופסור באוניברסיטה ובנקאי השקעות לשעבר. בערוץ היוטיוב שלו © Patrick Boyle סרטונים עדכניים על מה שקורה בשווקים בעולם. בין היתר תמצאו בערוץ מידע על מסחר בכלים כמותיים ומימון תאגידי. בערוץ גם ראיונות עם האנשים המעניינים ביותר בתעשייה הפיננסית.

בירת הכסף המלוכלך של העולם

הכסף המלוכלך של העולם

אוליגרכים רוסים שמרו את כספם בלונדון במשך עשרים שנה בעידוד עורכי הדין והפוליטיקאים של בנקאים בריטים. מבקרים אומרים ש- 'מכבסת לונדון' מנקה כסף מלוכלך מקלפטוקרטים בכל רחבי העולם. הסרטון בוחן מאיפה מגיע כסף מלוכלך, איך הלבנת הון עובדת ומדוע נדרשה הפלישה של רוסיה לאוקראינה כדי לשים את הנושא הזה באור הזרקורים. מוואן הייד פארק ועד בישופ אווניו. היכן נשמרים כספי האוליגרכים בלונדון?

הכסף המלוכלך של העולם

פטריק בויל הוא מנהל קרן גידור, פרופסור באוניברסיטה ובנקאי השקעות לשעבר. מעלה בערוץ היוטיוב שלו © Patrick Boyle סרטונים עדכניים על מה שקורה בשווקים בעולם. בין היתר תמצאו בערוץ מידע על מסחר בכלים כמותיים ומימון תאגידי. בערוץ גם ראיונות עם האנשים המעניינים ביותר בתעשייה הפיננסית.

רוסיה: נייצא גז דרך טורקיה

רוסיה: נייצא גז דרך טורקיה מעודכן לתאריך 16/10,2022

רוסיה: טורקיה היא האלטרנטיבה החדשה שלנו לאירופה. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר כי רוסיה תוכל לייצא יותר גז דרך טורקיה. פוטין מנסה ולהפוך את טורקיה למרכז אספקה חדש לאירופה.

סרטון מערוץ היוטיוב מהנולוגיה © Mahanology המעלה סרטונים המציגים השקפה מציאותית של פוליטיקה, היסטוריה, כלכלה ותרבות גלובלית. מקור שם הערוץ בשמו של אלפרד תייר מהן Alfred Thayer Mahan, גֵאוֹ-אסטרטג והוגה תאוריית העוצמה הימית. רעיונותיו השפיעו על מקבלי החלטות ברחבי העולם ותרמו למרוץ החימוש הימי שקדם למלחמת העולם הראשונה. 

משבר החוב הבינלאומי של סין

החוב הבינלאומי של סין

מעודכן לתאריך 28/07/2022

בשנת 2013 הכריז נשיא סין שי ג'ינפינג על השקת מדיניות החתימה שלו, יוזמת 'החגורה והדרך' או 'חגורת דרך המשי הכלכלית של המאה ה-21' או 'חגורה אחת, דרך אחת'. היוזמה היא תוכנית התשתית הטרנס-לאומית הגדולה ביותר שבוצעה אי פעם על ידי מדינה אחת. אולם כיום, רבות מההלוואות המממנות את פרויקטי התשתית הענקיים הללו משתבשות במספרי שיא. הסרטון  בוחן את יוזמת 'חגורה ודרך', כיצד מתקדמים הפרויקטים וכיצד אירועים אחרונים כמו פלישת רוסיה לאוקראינה משפיעים על מדינות חייבות כמו סרי לנקה, שפירסמו את החוב הריבוני שלהן במאי 2022.

החוב הבינלאומי של סין

פטריק בויל הוא מנהל קרן גידור, פרופסור באוניברסיטה ובנקאי השקעות לשעבר. בערוץ היוטיוב שלו © Patrick Boyle סרטונים עדכניים על מה שקורה בשווקים בעולם. בין היתר תמצאו בערוץ מידע על מסחר בכלים כמותיים ומימון תאגידי. בערוץ גם ראיונות עם האנשים המעניינים ביותר בתעשייה הפיננסית. 

למה ביידן לא מפרגן לאילון מאסק?

תרגום תוכן, סרטון – The REAL Reason why Joe Biden Hates Elon Musk מערוץ היוטיוב © Wealth UP המעלה סרטונים על  תעשיית ועתיד כלי הרכב החשמליים.

חתול שחור עבר בין ביידן למאסק

חתול שחור עבר בין אילון מאסק לבין ג'ו ביידן שמעולם לא פרגן ל-טסלה או ל-SpaceX. יש כמה ספקולציות לסיבה שהנשיא מסרב להכיר בטסלה כחברת המכוניות החשמליות המובילה.

ביידן מתעלם ממאסק

ב-8 בפברואר 2022, הנשיא ביידן התייחס לראשונה ובפעם היחידה לטסלה כ" יצרנית הרכב החשמלי הגדולה ביותר של האומה שלנו". הדברים באו בהפתעה כי ביידן מעולם לא הכיר בטסלה המייצרת כמיליון רכבים חשמליים בכל שנה כמובילה בייצור רכבים חשמליים. ביידן התייחס תמיד לג'נרל מוטורס ופורד כיצרניות המובילות. המנכ"לים של GM ופורד מוזמנים קבועים  לאירועי הבית הלבן, בעוד שאילון מאסק מעולם לא קיבל הזמנה לאף אחד מהם.

התשובה פשוטה – האיגודים המקצועיים

כבר זמן מה שביידן מנסה בגלוי להשיג את תמיכתם של חברי האיגוד שעברו לצד המפלגה הרפובליקנית למרות שהיו תומכי הדמוקרטים בעבר. אם מסתכלים על הנשיא לשעבר, ברק אובמה, הוא זכה בבחירות 2012 ב-61% מקולות משקי הבית של האיגודים, ארבע שנים מאוחר יותר הילרי קלינטון זכתה ב-51%. למרות הפופוליזם האגרסיבי ומדיניות הסחר הפרוטקציוניסטית של דונלד טראמפ ביידן הצליח להגדיל את זה ל-57% ממשקי הבית בבחירות לנשיאות 2020.

ביידן התחייב להיות "הנשיא הכי פרו-איגוד אי פעם" וזה די ניכר במדיניות שלו

ביידן שם את האיגודים המקצועיים במרכז סדר העדיפויות שלו. אחת הסיבות לניצחונו של ביידן בבחירות הייתה התמקדותו בעובדים ובאיגודים המקצועיים במדיניות מפתח בהן הקרב היה צמוד. אחת המדיניות הכי פרו-איגודית המתייחסת לתעשיית הרכב החשמלי היא זיכוי המס על רכישות בחקיקה "לייצר שוב טוב יותר" ("Build Back Better") של ביידן.

הצעת החוק המקורית הייתה שכל מי שיקנה רכב חשמלי יקבל זיכוי מס בסך 7,500 דולר וזיכוי נוסף של 4,500 דולר עבור רכבי החשמל שנבנו במפעלים המאוגדים במלואם, ביניהם פורד ג'יפ קרייזלר ו- GM. יצרניות הרכב האחרות, כולל טסלה, אינן מאוגדות.

ההצהרה של מאסק שעוררה האשמות של צביעות

מאסק היה הבוטה ביותר לגבי מדיניות ביידן שנועדה בבירור להעדיף את יצרני רכב מאוגדים על פני אלה שאינם מאוגדים. בדצמבר 2021 מאסק עודד את הקונגרס להצביע על סובסידיות הרכבים החשמליים של ביידן. במהלך ראיון בשידור חי בוול סטריט ג'ורנל, מאסק אמר, "אני ממש אומר להיפטר מכל הסובסידיות", הצהרה שעוררה האשמות של צביעות, בהתחשב בכך שטסלה הייתה המרוויחה הגדולה ביותר מהזיכויים לרכבים חשמליים בארה"ב כבר משנת 2008.

ביידן מתעלם ממאסק

נכון לסוף השנה שעברה, תומכי טסלה החלו להתסיס את הבית הלבן להכיר בהובלת תחום הרכבים החשמליים ע"י טסלה., כתבים גם התחילו לשאול את הבית הלבן שאלות בנוגע לאי הזמנת אילון מאסק לאירועים הקשורים לרכבים חשמליים בהם נכחו מנכ"לי GM ופורד.. מאסק, שתמיד להוט להעלות את המתח, צייץ בטוויטר ב-30 בינואר ואמר: "מסיבות לא ידועות,   FLOTUS@ (הנשיא ביידן בטוויטר) אינו מסוגל לומר את המילה 'טסלה'."

האם הכל הסתדר?

ב-8 בפברואר, ביידן למעשה הצליח לומר את המילה "טסלה", אבל זה היה אחרי שהוא שיבח "חברות איקוניות כמו GM ופורד על ייצור רכב חשמלי חדש". אבל עכשיו, כשביידן למעשה הזכיר את המילה "טסלה", האם זה אומר שהכל הסתדר?ובכן לא באמת. לפי האתר Electrek, ההכרה של ביידן הייתה רק גלולת קסם שגרמה למעריצי אילון מאסק להירגע.

עם זאת, זה מאוד לא סביר שאלון מאסק יופיע אי פעם בתצלום של ביידן בהקשר של רכבים חשמליים או יתמוך במדיניות של ביידן בנושא. אין סיכוי שביידן ישנה את דעותיו הפרו-איגודיות או את נטיותיו האנטי-איגודיות של מאסק. אם יתקיימו היום בארה"ב בחירות לנשיאות, אין סיכוי שאלון מאסק יצביע עבור ביידן.

יש מתח בין השניים כבר די הרבה זמן, מאסק אפילו התייחס לביידן כ-"בובת גרב לחה בצורת אדם" וגם והשיב לאחד המשתמשים בטוויטר -"ביידן מתייחס לציבור האמריקאי כמו טיפשים".

אבל למה שבידן יתעלם מטסלה?

עיתונאים שאלו את ג'ן פסקי, דוברת הבית הלבן לשעבר מדוע מאסק לא הוזמן לבית הלבן. לפי הניו יורק פוסט פסקי אמרה שהסיבה יכולה להיות נעוצה בכך ששלושת החברות שהוזמנו לבית הלבן הן המעסיקות  הגדולות ביותר של איגוד עובדי הרכב (United Auto Workers) ורוב העובדים השעתיים של טסלה אינם מאוגדים. אילון מאסק פרסם סדרה של ציוצים בטענה שממשל ביידן "עשה כל שביכולתו כדי להתעלם מחברת הרכב והאנרגיה הנקייה בשבועות האחרונים".

מאסק: "הדמוקרטים כבר לא מי שהם היו פעם "

בהמשך מאסק גם התלהם נגד המפלגה הדמוקרטית וצייץ למנחה הפודקאסט Pod Save America ג'ון פברו, ששימש בעבר כמנהל כתיבת נאומים של הנשיא לשעבר ברק אובמה. מאסק כתב "הדמוקרטים כבר לא מי שהם היו פעם וכבר לא מייצגים חסד". בהמשך מאסק צייץ "בעבר הצבעתי לדמוקרטים כי הם ייצגו את החסד אבל הם הפכו למפלגת הפילוג והשנאה, אז אני לא יכול יותר לתמוך בהם ואצביע לרפובליקנים, צפו במסע הטריקים המלוכלכים הדמוקרטים נגדי".

האם ממשל ביידן ימשיך להתעלם מטסלה?

פברו נזף במאסק על שינוי ליבו הפוליטי.בציוץ שהעלה אמר "היי בנאדם, אם אתה רוצה לתמוך בחבורה של שונאי רכב חשמלי מכחישי אקלים, זה תלוי בכם". פברו המשיך -" לא בטוח שזה עוזר למטרה שהקדשת לה הרבה מחייך". מאסק ענה שביידן אינו מודה שהיצרן הגדול ביותר של מכוניות חשמליות בשוק היא טסלה.

כאמור, בידן הכיר פומבית בטסלה רק פעם אחת, בפברואר 2022. מאז, טסלה התקדמה ושברה שיאים אבל ממשל ביידן ממשיך להתעלם ממנה.

 

העלייה והנפילה של ה- Blitzscaling (מלחמת בזק)

מלחמת בזק

Blitzscaling (מלחמת בזק) היא יזמות בעלת השפעה גבוהה, המדע והאומנות של בנייה מהירה של חברה שתשרת שוק גדול ובדרך כלל גלובלי, במטרה להיות המניע הראשון בקנה מידה.

מלחמת בזק

לפי ריד הופמן, מייסד לינקדאין ושותפו לשעבר של אילון מאסק ב- PayPal, כשאתה צריך לגדול ממש מהר אתה עושה Blitzscaling . זוהי יזמות בעלת השפעה גבוהה. חברות מסוג זה תמיד יוצרות הרבה ממקומות העבודה והתעשיות של העתיד. לדוגמה, אמזון בעצם המציאה מסחר אלקטרוני. כיום, יש לה למעלה מ-150,000 עובדים ויצרה אינספור משרות אצל מוכרים ושותפים של אמזון. גוגל חוללה מהפכה באופן שבו אנו מוצאים מידע – יש לה למעלה מ-60,000 עובדים ויצרה משרות רבות נוספות אצל שותפיה AdWords ו-AdSense.

סרטון של פטריק בויל, מנהל קרן גידור, פרופסור באוניברסיטה ובנקאי השקעות לשעבר. בערוץ היוטיוב שלו © Patrick Boyle סרטונים עדכניים על מה שקורה בשווקים בעולם. בין היתר תמצאו בערוץ מידע על מסחר בכלים כמותיים ומימון תאגידי. בערוץ גם ראיונות עם האנשים המעניינים ביותר בתעשייה הפיננסית. 

 

 

משבר המזון העולמי

משבר יוקר המחיה

משבר המחסור במזון. מעודכן לתאריך 21/05/2022

משבר יוקר המחיה

משבר יוקר המחיה צפוי להימשך בחודשים הקרובים, גם אם המלחמה באוקראינה תיפסק כעת. סרטון של פטריק בויל, מנהל קרן גידור, פרופסור באוניברסיטה ובנקאי השקעות לשעבר. בערוץ היוטיוב שלו © Patrick Boyle סרטונים עדכניים על מה שקורה בשווקים בעולם. בין היתר תמצאו בערוץ מידע על מסחר בכלים כמותיים ומימון תאגידי. בערוץ גם ראיונות עם האנשים המעניינים ביותר בתעשייה הפיננסית. 

התוכנית הסודית של פוטין לגבי פינלנד ושבדיה

מעודכן לתאריך 19/05/2022

מהי התוכנית הסודית של פוטין לגבי פינלנד ושבדיה? אנליסטים אומרים שלפוטין יש תוכנית סודית למצב החדש הזה. סרטון מערוץ היוטיוב מהנולוגיה © Mahanology המעלה סרטונים המציגים השקפה מציאותית של פוליטיקה, היסטוריה, כלכלה ותרבות גלובלית. מקור שם הערוץ בשמו של אלפרד תייר מהן Alfred Thayer Mahan, גֵאוֹ-אסטרטג והוגה תאוריית העוצמה הימית. רעיונותיו השפיעו על מקבלי החלטות ברחבי העולם ותרמו למרוץ החימוש הימי שקדם למלחמת העולם הראשונה. 

טורקיה ניתקה את הקשר של רוסיה עם סוריה

מעודכן לתאריך 26/04/2022

טורקיה ניתקה את הקשר של רוסיה עם סוריה. טורקיה סגרה את המרחב האווירי שלה בפני מטוסים אזרחיים וצבאיים רוסיים שטסים לסוריה. סרטון מערוץ היוטיוב מהנולוגיה © Mahanology המעלה סרטונים המציגים השקפה מציאותית של פוליטיקה, היסטוריה, כלכלה ותרבות גלובלית. מקור שם הערוץ בשמו של אלפרד תייר מהן Alfred Thayer Mahan, גֵאוֹ-אסטרטג והוגה תאוריית העוצמה הימית. רעיונותיו השפיעו על מקבלי החלטות ברחבי העולם ותרמו למרוץ החימוש הימי שקדם למלחמת העולם הראשונה. 

הצבאות החזקים ביותר בנאט"ו

הצבאות החזקים ביותר בנאט"ו

ערוץ היוטיוב © VSB Defense מעלה סרטונים המשווים בין צבאות בעולם. בסרטונים סקירות עדכניות של אמצעי לחימה וכוחות צבאיים. נכון לחודש ינואר 2022 הערוץ צבר 644K‏‏ ‏מנויים‏ ו- 54,973,731 צפיות. בסרטון הפעם – 10 הצבאות החזקים ביותר של נאט"ו. ארגון האמנה הצפון-אטלנטית, אמנה צבאית שבה מספר מדינות מתחייבות זו לזו תמיכה צבאית.

 

משנה משחק לכלכלת הודו

משנה משחק לכלכלת הודו

ערוץ היוטיוב © Railways Explained מעלה סרטונים חינוכיים הקשורים לרכבות. המטרה היא לקדם את מסילות הברזל כאמצעי תחבורה ידידותי לסביבה ולעזור לציבור הרחב להבין את כל המנגנונים שצריכים להיות כדי שרכבת אחת תוכל לפעול.

הסרטון הפעם – מסדרון רכבות המטען הייעודי הידוע יותר כ- DFC, הפרויקט השאפתני ביותר שאי פעם הגתה חברת הרכבות ההודיות. המטרה לאפשר שירותי הובלה מסילתית אמינים בכל הארץ ולתמוך במעבר לשינוע ברכבות. לנתיבים האלה יש חשיבות חיונית לכלכלה ההודית.

נאט"ו שולחת חיילים לנורווגיה

מעודכן לתאריך 15/03/2922. היום ה-20 לפלישה הרוסית לאוקראינה.

ערוץ היוטיוב מהנולוגיה © Mahanology מעלה סרטונים המציגים השקפה מציאותית גלובלית. מקור שם הערוץ בשמו של אלפרד תייר מהן Alfred Thayer Mahan, גֵאוֹ-אסטרטג והוגה תאוריית העוצמה הימית. רעיונותיו השפיעו על מקבלי החלטות ברחבי העולם. בסרטון הפעם – נאט"ו שולחת חיילים לנורווגיה, התרגיל הגדול ביותר בו מעורבים חיילי נאט"ו בשנת 2022. על רקע המתיחות הגוברת באירופה כתוצאה מהפלישה של רוסיה לאוקראינה. כ-30,000 חיילים, 200 מטוסים ו-50 כלי שיט מ-27 מדינות ישתתפו ב"תרגיל התגובה הקרה 2022".

 

מה קורה לנכסי האוליגרכים

אוליגרכים

מה קורה לנכסי האוליגרכים. פטריק בויל הוא מנהל קרן גידור, פרופסור באוניברסיטה ובנקאי השקעות לשעבר. בערוץ היוטיוב שלו © Patrick Boyle סרטונים עדכניים על מה שקורה בשווקים בעולם. בין היתר תמצאו בערוץ מידע על מסחר בכלים כמותיים ומימון תאגידי. בערוץ גם ראיונות עם האנשים המעניינים ביותר בתעשייה הפיננסית. בסרטון הפעם – מה עומד לקרות לשבעת האוליגרכים המקושרים לוולדימיר פוטין לאחר הטלת הסנקציות בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה?

אוליגרכים

טורקיה מנתקת את רוסיה מסוריה

טורקיה מנתקת את רוסיה מסוריה מעודכן לתאריך 06/03/2022

ערוץ היוטיוב מהנולוגיה © Mahanology מעלה סרטונים המציגים השקפה מציאותית של פוליטיקה, היסטוריה, כלכלה ותרבות גלובלית. מקור שם הערוץ בשמו של אלפרד תייר מהן Alfred Thayer Mahan, גֵאוֹ-אסטרטג והוגה תאוריית העוצמה הימית. רעיונותיו השפיעו על מקבלי החלטות ברחבי העולם ותרמו למרוץ החימוש הימי שקדם למלחמת העולם הראשונה. בסרטון הפעם – שבוע לאחר שאוקראינה ביקשה מטורקיה לסגור את מיצרי הבוספורוס והדרדנלים. (האם טורקיה יכולה לסגור את מיצרי טורקיה?) טורקיה חסמה את המיצרים. טורקיה סגרה את מיצרי הבוספורוס והדרדנלים בפני ספינות מלחמה מכל מדינה, ללא קשר לסטטוס הגבול שלהן לים השחור. סגירת המצר עדיין תאפשר לספינות מלחמה לעבור אם הן יחזרו לבסיס ביתי בים השחור. המהלך גורם לבעיה עבור מוסקבה שכן הוא קוטע את הקשר בין רוסיה לסוריה.

 

האמברגו על הנפט הרוסי

הנפט הרוסי

האמברגו על הנפט הרוסי. מעודכן לתאריך 05/03/2022

פטריק בויל הוא מנהל קרן גידור, פרופסור באוניברסיטה ובנקאי השקעות לשעבר. בערוץ היוטיוב שלו © Patrick Boyle סרטונים עדכניים על מה שקורה בשווקים בעולם. בין היתר תמצאו בערוץ מידע על מסחר בכלים כמותיים ומימון תאגידי. בערוץ גם ראיונות עם האנשים המעניינים ביותר בתעשייה הפיננסית. בסרטון הפעם – האמברגו על הנפט הרוסי. האם המערב יטיל אמברגו על אנרגיה רוסית? מנהיגי המערב איימו על ולדימיר פוטין בסנקציות גורפות על פלישתו לאוקראינה, אך היה ברור שהם ימנעו משיבוש אספקת האנרגיה והעניין כבר לא על הפרק. קנדה, קונה זעירה של אנרגיה רוסית, חסמה יבוא נפט גולמי ובארה"ב הנשיא ג'ו ביידן נתון ללחץ גובר מצד קואליציה מגוונת של רפובליקנים ודמוקרטים, לאסור נפט וגז רוסיים. איך זה ישפיע על שוקי הנפט העולמיים או ישפיע על האינפלציה במערב?

הנפט הרוסי

היסטוריה

בשנת 1973 ארגון מדינות ייצוא הנפט הערביות הנהיג אמברגו נפט על ארצות הברית. הדבר גרם למחירים להמריא  בתקופה קשה עבור ארצות הברית. מחירי הסחורות הסיטונאיות כבר עלו יותר מ-10% בשנה באותה תקופה וחומרי גלם תעשייתיים חשובים רבים היו במחסור. לתעשיית הנפט בארה"ב היה מעט מאוד כושר ייצור עודף, בעקבות  משבר הנפט ארצות הברית החלה לחפש עצמאות אנרגטית כדי למנוע מבעיות כאלה להתרחש שוב בעתיד. במהלך אותה תקופה אירופה הפכה יותר ויותר תלויה ברוסיה לצרכי האנרגיה שלה.

מדוע אירופה מסתמכת כל כך על רוסיה

האיחוד האירופי הוא יבואן האנרגיה הגדול בעולם. הם מייבאים 60% מצרכי האנרגיה שלהם, בעלות של יותר מ-350 מיליארד אירו בשנה. 40% מאספקת הגז הטבעי ויותר מ-25% מהנפט הגולמי של אירופה מגיע מרוסיה. בשנות ה-60 וה-70, אירופה ייצרה בערך את אותה כמות גז טבעי בה השתמשה, אך הייצור החל לרדת ככל ששדות הגז בים הצפוני התרוקנו. הולנד החלה לסגור את שדות הגז, המקור הגדול ביותר של גז טבעי באיחוד. במהלך עשרים השנים האחרונות האיחוד האירופי צמצם את התלות שלו בפחם כדי להגיע ליעדי האקלים שלו. גרמניה העבירה חוק להפסקת הכוח הגרעיני לחלוטין. שלוש תחנות הכוח הגרעיניות האחרונות שלהם אמורות להיות מושבתות בדצמבר הקרוב. גם בלגיה, שוויץ ובריטניה הפחיתו את יכולת ייצור הכוח הגרעיני.

המצב נכון להיום

מנהיגי המערב איימו על פוטין בסנקציות על הפלישה לאוקראינה. אבל האיומים נעשו תוך כדי הימנעות מפגיעה ישירה ביצוא האנרגיה של רוסיה (למען הכלכלה האירופית והן לכלכלת רוסיה). וושינגטון הודיעה שהיא תאסור על הבנקים הגדולים ברוסיה עיבוד תשלומים והוציאה במכוון את Gazprombank, המשרתת את חברת האנרגיה הרוסית Gazprom. הבנקים הרוסיים שמעבדים תשלומי אנרגיה נעדרים מהרשימה שבריסל הסכימה לאסור ממערכת ההודעות Swift. עם זאת נשמעו קריאות לממשלות המערב להגביר את הלחץ על רוסיה. שר החוץ של אוקראינה קרא לממשלות להטיל "אמברגו מלא" על הנפט והגז הרוסי. כמות גדולה של יתרות החוץ של רוסיה כבר הוקפאו אבל כל עוד יצוא הסחורות ימשיך לזרום, מוסקבה תקבל מטבע קשה והפעם הם לא יעשו את הטעות להשאיר את המטבע הזה בהישג ידן של ממשלות מערביות.

מה צפוי הלאה?

לפי הפייננשל טיימס, כ-70% מהנפט הגולמי הרוסי "נאבקים למצוא קונים". ניתן לראות זאת בתמחור שבו, הנפט הגולמי של אוראל הרוסי נסחר בהנחה של יותר מ-18 דולר לחבית בשוק השבוע. אז נכון לעכשיו שום דבר לא מפריע מבחינה חוקית לאף אחד לקנות או למכור נפט גולמי רוסי, אבל שוקי הנפט והספנות מתמחרים את הסיכון שהדבר עשוי להשתנות בהתראה של רגע. אמנם אי הוודאות הזו קיימת, אבל בעלי המכליות יחפשו אספקה ​​במקומות אחרים. זה אומר שגם סוחרי הנפט נזהרים. אירופה כבר הגבירה את היבוא של גז טבעי נוזלי ומילאה מחדש חלק ממאגרי הגז, אך אין תחליף מהיר לרוסיה שניתן להביא בטווח הקצר.

אז יהיה אמברגו?

האם המערב יכול להטיל אמברגו על הנפט והגז הרוסי? האם אמברגו כזה ישפיע על רוסיה? ועד כמה מדינות המערב היו פוגעות בעצמן על ידי כך? אמברגו אירופאי יכול לקרות, אבל זה לא יהיה קל. מצב שבו שותפת הסחר היחידה של רוסיה היא סין כנראה לא יהיה עמדה אטרקטיבית עבור פוטין. הכלכלה אמנם לא מצליחה, אבל היא עדיין מתפקדת מה שמאפשר להנהגה לטעון שהיא שורדת ומנצחת "במלחמה הכלכלית". כל זה מסובך, ואין כאן ניצחונות קלים לאף אחד.