קריפטוגרפיה

באתר זה מה זה (זהמהזה) zemaze.co.il, מיזם שיתופי חברתי להעלאת סרטונים מכל העולם עם כתוביות בעברית תמצאו סרטונים תחת הערך קריפטוגרפיה.

סיכום פיננסי של 2022

האירועים-הכלכליים-של-2022

סיכום פיננסי של 2022. שנת 2022 הייתה שנה מלאת אירועים בעולם הפיננסים. מרכישת טוויטר ע"י מאילון מאסק ועד למעצרו והסגרתו של סם בנקמן-פריד. האירועים הפיננסיים הגדולים של השנה החולפת.

פטריק בויל הוא מנהל קרן גידור, פרופסור באוניברסיטה ובנקאי השקעות לשעבר. בערוץ היוטיוב שלו © Patrick Boyle סרטונים עדכניים על מה שקורה בשווקים בעולם. בין היתר תמצאו בערוץ מידע על מסחר בכלים כמותיים ומימון תאגידי. בערוץ גם ראיונות עם האנשים המעניינים ביותר בתעשייה הפיננסית.

שנת 2022 הייתה שנה מלאת אירועים בעולם הפיננסים. במדיה החברתית כולם היו בחיפוש אחר מטבעות הקריפטו החמים ביותר.
2022 הייתה שנה קשה למשקיעים שכונו גם וורן באפט הבא. היה קאתי, סם (צ'מאת' שקרא לעצמו וורן באפט הבא). ככל שחלף הזמן, גילינו שוורן באפט עצמו היה למעשה הוורן באפט הבא. היו גם הרבה הפתעות,  כשהאיש העשיר בעולם מבלה את כל זמנו בטוויטר ומבקש מאנשים 8 דולר. למדנו השנה, הודות לסם בנקמן פריד שתוכניות פונזי מסורתיות הן אולי השקעה טובה יותר ממזימות פונזי קריפטו. משקיעים רבים של מיידוף קיבלו בחזרה 80% מהכסף שהשקיעו איתו, חלקם אפילו קיבלו את כל כספם בחזרה.
משקיעי קריפטו למדו מה יכול לקרות כששולחים כסף לילדים מוזרים בחו"ל. אמנם קווין או'לירי – שמגלם מיליארדר בטלוויזיה אולי לא איבד את החולצה שלו בסיטואציה, נראה שהוא כן איבד את המכנסיים שלו.

2022 לא הייתה שנה מדהימה למשקיעים אבל כמובן השווקים צריכים לרדת מדי פעם. בתקווה ש-2023 תהיה טובה יותר. כל זאת ועוד ב-סיכום פיננסי של 2022.

עד כמה קל לפרוץ טסלה

עד כמה קל לפרוץ טסלה

עד כמה קל לפרוץ טסלה. בשנים האחרונות טסלה תגמלה האקרים שמצאו פרצות אבטחה ברכבים שלה במאות אלפי דולרים. נכון לשנת 2018, פרס המקסימום למי שמצא פרצה במחשבי הרכבים שלה, עמד על חמישה עשר אלף דולרים.

ג'רמי ברטון מנסה לגנוב טסלה ששווה 80,000 דולר עם גאדג'ט של 20 דולר. תרגום תוכן, סרטון מערוץ היוטיוב דונאט מדיה © Donut Media.

בעקבות כתבות רבות על גניבת רכבים חדשים ג'רמי עשה מחקר ונתקל במשהו שנקרא 'התקפת שליחה מחדש', ככל הנראה הדרך הקלה ביותר לפרוץ למכונית.

איך זה עובד

וככה זה עובד: כאשר אתם לוחצים על כפתור הנעילה או ביטול הנעילה בשלט המפתח שלכם, זה שולח אות רדיו למכונית אבל אות הרדיו הזה ניתן לקריאה גם על ידי מכשירים אחרים. זה פשוט נמצא שם באוויר ורק מחכה שמישהו יתפוס אותו ואם אתם יכולים ללכוד את האות הזה, תיאורטית, אתם יכולים להשמיע אותו ולפתוח מכונית ללא מפתח.

ומסתבר שמכשירים שעושים את זה נפוצים מאוד. ג'רמי מצא באמזון גדג'ט שנקרא 'רדיו מוגדר תוכנה', הוא יקנה את זה ויבדוק אם זה באמת יאפשר לו לגנוב מכונית. הדבר הראשון שהוא הולך לעשות עם המכשיר שרכש זה לפתוח סשן חדש ולהגדיר את התדר שלו ל-315 מגה-הרץ, התדר בו משדר כל שלט מפתח בארצות הברית והמכשיר יחפש תדרים בטווח של 315 מגה-הרץ.

ג'רמי לוקח את שלט המפתח של הקמארו שלו, לוחץ על 'ביטול נעילה', המכשיר קולט את האות ויכול גם לשמור אותו. כעיקרון ג'רמי יכול להשמיע את אותו קוד ולפתוח את הרכב שלו. הוא לוחץ על 'הפעל' פעמיים ובניסיון השלישי מצליח לפתוח את הרכב. השלב הבא יהיה לנסות לפתוח את הטסלה של החבר שלו ג'יימס. אחד הפיצ'רים של רכבי הטסלה הוא פתיחה אוטומטית של הדלת וניטרול האימובילייזר, ברגע שהבעלים מתקרב לרכב. כך ניתן להיכנס לרכב כשהמפתח בכיס מבלי שנצטרך להוציא אותו.

התקפת שליחה מחדש

אבל הבעיה עם 'התקפת שליחה מחדש' היא שזה לעולם לא יעבוד בחיים האמיתיים בגלל ש-99% מהרכבים משתמשים במה שנקרא 'קוד מתגלגל'. בכל פעם שאתם לוחצים על הכפתור כדי לנעול או לפתוח את המכונית שלכם הקוד משתנה. ויש בעיה גדולה עוד יותר, גם אם ניתן לפרוץ לרכב, אי אפשר להתניע אותו. אז ג'רמי חוזר לגוגל וקורא על 'התקפות ממסר'. בניגוד למכוניות ישנות עם מפתח של אנשי מערות רוב המכוניות המודרניות משתמשות במשהו שנקרא 'מערכת פסיבית ללא מפתח'. כשהרכב מזהה את הסביבה שלך, הוא שולח אות התעוררות למפתח. לאחר מכן המפתח שולח אות מוצפן בחזרה למכונית ושני הקודים מאשרים שהם המפתח הנכון לרכב הנכון, המכונית תיפתח ואז ניתן יהיה גם להתניע.

וכאן נכנסות לתמונה 'התקפות ממסר'. אתה יכול להערים על מכונית לחשוב שהמפתח שלה קרוב יותר ממה שהוא בעצם על ידי העברת האות. זה קצת כמו מרחיב טווח Wi-Fi. אז אתה עושה קניות בסופר, גנב ממש לידך מגביר את האות מהמפתח שלך, שולח אותו לחבר שלו שעומד ליד המכונית שלך בחוץ, עד שאתה יוצא החוצה המכונית שלך כבר נגנבה. אז כל מה שג'רמי צריך לעשות עכשיו זה לקנות מכשיר ממסר כזה, הוא מנסה ב-'דארקנט' – 'הרשת האפלה' שם הוא נופל על פרסומת – "המחירים הטובים ביותר בארה"ב, ממפתחים באיכות גבוהה, נבדק על יותר מ-200 מכוניות, משלוח חינם ברחבי העולם, משחזרים ללא מפתח ב- 15,000 דולר". הוא שולח הודעה למפרסם ומבקש לשאול מכשיר אחד לצורך צילום השרטון, אבל לא קיבל תשובה ולקנות מכשיר אחד במחיר הזה זאת לא אופציה.

איך בכל זאת עושים את זה

הפתרון הוא לבנות מכשיר לבד, ג'רמי עושה מחקר ומסתבר שצריך לבנות מכשיר רדיו מותאם אישית ולתכנת אותו כדי לקבל אות התעוררות מוצפן של 125 קילו-הרץ מהמכונית ולשדר את זה מחדש ב-2.5 גיגה-הרץ למפתח וכך לקבל את ה-350 מגה-הרץ בתגובה מקודדת. זה היה הרבה יותר קשה ממה שג'רמי חשב והוא בילה שבועות בניסיון להבין את זה. למזלו הוא מצא ברשת בחור קנדי בשם סולטן, חוקר אבטחה שפורץ לדברים כדי לחשוף נקודות תורפה שגילה סוג חדש של התקפת ממסר שעובד על מכוניות כמו טסלה. ג'רמי יוצר קשר עם סולטן שטס מקנדה לארה"ב להראות לג'רמי איך עושים את זה. סולטן הוא מומחה לפריצת בלוטות' והוא גילה פגיעות עצומה בטכנולוגיית כניסה ללא מפתח ובמיוחד שימוש בטלפון כמפתח. זה משהו שהרבה חברות רכב כולל טסלה מתחילות להשתמש בו. מתקפת הממסר קיימת כבר זמן מה. אז במה הבלוטות' הזה שונה מזה? המושגים הבסיסיים זהים, אתה גורם לשני הצדדים לחשוב שהם קרובים אחד לשני. אבל ההבדל הוא שעם בלוטות' זה מחליף תדרים כל הזמן, ויש עוד קצת מורכבות בטיפול בקפיצת התדר ובחילופי הכיוון. אתה יכול לעשות מכשיר ממסר תמורת 10 דולר. ואתה צריך שניים כאלה. זאת אומרת 20 דולר לעשות גרסאות בסיסיות לתקיפה אפשרית.

ג'רמי נמצא ליד הטסלה, רואים שהיא נעולה כי המראות מקופלות. ג'ימי נמצא מעל 15 מטרים משם עם גישת בלוטות' לרכב דרך הנייד שלו. ג'רמי מפעיל את המכשיר, מקיש  'אנטר' ומצליח לגנוב את הטסלה. בסוף הסרטון ג'רמי קורא לאילון מאסק לתקן את הבעיה.

האמת היא שעד שבטסלה ימצאו פתרון לבעיה, הדרך הטובה והזולה ביותר לסכל מתקפת ממסר היא לשים את המפתחות בקופסת פח לעוגיות חמאה דניות. הקופסה מפח משמשת ככלוב פאראדיי ולא מאפשרת יציאת תדר רדיו. 

 

פשיטת רגל של FTX

פשיטת רגל של FTX מעודכן לתאריך 11/11/2022

בורסת מטבעות הקריפטו FTX שהוערכה לאחרונה ב-32 מיליארד דולר, הגישה בקשה לפשיטת רגל בארה"ב. ההגשה בבית המשפט הפדרלי של דלאוור ביום שישי 11/11/2022 כללה את הבורסה הבינלאומית הראשית, שוק הקריפטו בארה"ב, קבוצת המסחר הקניינית של סם בנקמן-פריד, Alameda Research וכ-130 חברות קשורות. בסרטון הפעם – פרשת בורסת הקריפטו FTX. על המשפיענים בבורסת המטבעות ועל מה שהשתבש.

פטריק בויל הוא מנהל קרן גידור, פרופסור באוניברסיטה ובנקאי השקעות לשעבר. בערוץ היוטיוב שלו © Patrick Boyle סרטונים עדכניים על מה שקורה בשווקים בעולם. בין היתר תמצאו בערוץ מידע על מסחר בכלים כמותיים ומימון תאגידי. בערוץ גם ראיונות עם האנשים המעניינים ביותר בתעשייה הפיננסית.

 

איך ביטקוין עובד?

ערוץ היוטיוב 3Blue1Brown של המתמטיקאי גרנט סנדרסון (Grant Sanderson) מתמקד במתמטיקה להשכלה גבוהה עם פרספקטיבה חזותית מובחנת. גרנט מסביר בערוץ בצורה פשוטה ומובנת מגוון נושאים הכוללים בין היתר אלגברה לינארית, פיזיקה קוונטית ותנועה מסלולית, חשבון, משוואות דיפרנציאליות, רשתות עצביות, השערת רימן , התמרת פורייה, טופולוגיה או אלגברת הקווטרניונים של המילטון. נכון לחודש דצמבר 2019 הערוץ צבר 2,345,000 מנויים ו- 105,105,460 צפיות. הסרטון הנוכחי – איך ביטקוין עובד? המתמטיקה מאחורי המטבע המבוזרתרגום לעברית: TZ o

 

ביטקוין

ביטקוין – סרטון פרודיה משעשע עם קריצת עין לביטקוין. תרגום לעברית: Julie Even

ביטקוין פרודיה

ביטקוין חלק 2

ביטקוין חלק 2 – סרטון המשך לפרודיה המשעשעת על מטבע הביטקוין תרגום לעברית: Julie Even

ביטקוין, איך מטבע מבוזר עובד?

SciShow הנו ערוץ יוטיוב המעלה סרטונים מדעיים, מנחי הערוץ הם האנק גרין המוכר גם מערוצי היוטיוב CrashCourse קראש קורס (קורס זריז) ו- Vlogbrothers ומיכאל אראנדה. נכון לחודש ספטמבר 2019 הערוץ צבר 5,850,497 מנויים ו- 1,076,439,353 צפיות. מסקנת הסרטון הנוכחי, בלי קשר לכדאיות ההשקעה בביטקוין – המתמטיקה שמאחורי המטבע היא פתרון אלגנטי למספר בעיות מסובכות. תרגום לעברית: Bitrated / ביטקוין.

בִּיטְקוֹיְן (באנגלית: Bitcoin) הוא מטבע מבוזר. הגרסה הראשונה של הפרוטוקול והתוכנה פותחה בנובמבר 2008 על ידי אדם או קבוצת אנשים המכנים עצמם סאטוֹשי נַקאמוֹטוֹ (Satoshi Nakamoto). השימוש המעשי בביטקוין נעשה בפעם הראשונה בינואר 2009. על פי הגדרות מקובלות במדע הכלכלה הביטקוין איננו מטבע, מאחר שאיננו הילך חוקי בשום מדינה, נכון ל-2018. להבדיל מכסף מסורתי, הביטקוין הוא מטבע שאינו תלוי בגוף מרכזי. במקום זאת, ביטקוין הוא רשומה בקובץ ציבורי המכונה "שרשרת בלוקים" (בלוקצ'יין), ניתן לנהל אותו או להשתמש בו בעזרת תוכנה המכונה "ארנק". מערכת הביטקוין היא מערכת המבטיחה שהתשלומים יתבצעו באופן תקין כך שסכום שהועבר בתשלום אכן נגרע מארנק המקור והתווסף לארנק היעד. הביטקוין אינו מופק או מנוהל על ידי ממשלה או בנק מרכזי של מדינה כלשהי. במקום זאת, הביטקוין מבוסס על מנגנוני קריפטוגרפיה ורשת תקשורת עמית לעמית. תהליך הנפקת מטבעות חדשים למחזור מכונה "כרייה" באנלוגיה לכריית זהב. בתהליך זה יש להקדיש כוח חישוב רב בו מונפקים מטבעות חדשים הניתנים לשימוש. היחס של ממשלות העולם לביטקוין הוא אמביוולנטי ורגולטורים טוענים כי הוא משמש לפעילות בלתי חוקית. כמו כן הם מדגישים כי מדובר במסחר בסיכון גבוה במיוחד. עם זאת, מרבית המדינות לא אסרו על השימוש בו, ובאפריל 2017 הביטקוין הוכר לראשונה ביפן כאמצעי תשלום במדינה. (לקוח מויקיפדיה)

מדוע ממשלות לא צריכות לצוטט לוואטסאפ

מדוע ממשלות לא צריכות לצוטט לוואטסאפ. סרטון מערוץ היוטיוב של © Tom Scott 

טום סקוט הבריטי (נולד ב- 1984) הוא מחנך, מפתח ויוטיובר. הסרטונים שלו עוסקים בידע והעשרה הקשורים למקומות בעולם. נכון לחודש יוני 2023 הערוץ צבר 6.000,000‏‏ ‏מנויים‏ ו- 1,611,392,875 צפיות. תוכלו למצוא את טום בטוויטר בפייסבוק  ובאינסטגרם. הסרטון הפעם על הצפנת המידע בווטסאפ. האם למשטרה ולממשלה יכולה להיות גישה חופשית להודעות הווטצאפ שלכם? החוק במדינות מערביות רבות מאפשר את זה, אם לחקירה פלילית יש מספיק ראיות על־מנת לקבל צו חוקי, ניתן להסתכל בדואר שלנו, להאזין לשיחות הטלפון  ולקרוא את המסרונים שלנו. בגלל שיטת ההצפנה, במקרה של הוואטסאפ המצב שונה. תרגום לעברית: Ofek Zeevi