פורסם בתאריך מרץ 31, 2025 ע"י זהמהזה
האם צריכים ליישב את נוגה במקום מאדים? סרטון מערוץ היוטיוב © PBS Space Time.
ערוץ זמן החלל חוקר את המרחבים החיצוניים של החלל. כאן תלמדו על אסטרופיזיקה, האפשרויות של מדע בדיוני וכל דבר אחר שאתם יכולים לחשוב עליו מעבר לכדור הארץ. המארח האסטרופיזיקאי של הערוץ הוא מאט או'דאוד.
מאט מבלה את זמנו בחקר היקום, במיוחד דברים ממש רחוקים כמו קוואזרים, חורים שחורים סופר-מאסיביים וגלקסיות מתפתחות. כדי לעשות את זה הוא משתמש בטלסקופים בחלל. מאט השלים את הדוקטורט שלו במכון המדע של טלסקופ החלל של נאס"א, ואחריו עבד באוניברסיטת מלבורן ובאוניברסיטת קולומביה. כעת הוא פרופסור באוניברסיטת ליהמן קולג' בניו יורק וחבר בפלנטריום היידן של המוזיאון האמריקאי להיסטוריה של הטבע.
מארח הערוץ הקודם היה גייב פרז-גיז, אסטרופיזיקאי שחוקר פיזיקת חורים שחורים. הוא קיבל בעל דוקטורט מאוניברסיטת קולומביה והיה גם מארח הסדרהPBS Infinite Series.
הסרטון הפעם – זה די ברור שאנחנו אובססיביים לרעיון שהמאדים הוא מושבה פוטנציאלית לתושבי כדור הארץ. אבל האם זו באמת האפשרות הטובה ביותר? האם יש מקום טוב יותר עבורנו להתיישב במערכת השמש שלנו? מה עם ונוס? אין ספק שטמפרטורת פני השטח היא מעל 450 מעלות צלזיוס, עם לחץ מטורף. אבל אולי יש דרך חכמה לעקוף את זה? מה שהופך את נוגה לאופציה טובה יותר לקולוניזציה לטווח ארוך מאשר מאדים.
לסרטונים נוספים מערוץ PBS Space Time עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לחצו על הקישור
פורסם בתאריך פברואר 8, 2020 ע"י זהמהזה
איך להאט את קצב ההזדקנות. סרטון מערוץ היוטיוב © Veritasium "אלמנט של אמת". הערוץ הוקם בשנת 2011 על ידי מנחה הטלוויזיה דרק מולר Derek Muller. בערוץ סרטוני הסבר במגוון נושאים כמו פיזיקה מדע וטכנולוגיה. מספר סרטונים של הערוץ זכו בפרסים בפסטיבלי מדע. הסרטון הפעם – אנחנו שמים לב למזון שאנחנו אוכלים במטרה להיות בריאים אבל ככל שאנחנו מזדקנים אנחנו נמצאים יותר בסיכון לחלות במחלות קשות. האם הארכת תוחלת החיים כבר אפשרית? תרגום לעברית: Nitsan Even
לסרטונים נוספים מערוץ Veritasium עם כתוביות בעברית או תרגום תוכן לחצו על הקישור
פורסם בתאריך נובמבר 20, 2019 ע"י זהמהזה
AsapSCIENCE הוא ערוץ יוטיוב מוביל של הקנדים מיטשל מופיט וגרגורי בראון. הערוץ מעלה סרטונים הקשורים למדע. נכון לחודש נובמבר 2019 ערוץ היוטיוב צבר 8,866,449 מנויים ו- 1,294,203,334 צפיות. בסרטון הפעם – כמה הגוף שלכם שווה?
גוף האדם, בדומה ליצורים חיים מורכבים אחרים, מכיל עשרות טריליונים של תאים. תאים אלה, המהווים את יחידות החיים הבסיסיות, פועלים יחד ובצורה מבוקרת על מנת לקיים את עצמם ואת המערכת הגדולה אליה הם שייכים, גוף האדם. לבד מהתאים השונים, מורכב גוף האדם מנוזל החוץ – תאי ומהמשתית החוץ – תאית (באנגלית extracellular matrix) העשויה מחלבונים שונים (חלקם מחוברים לסוכרים מורכבים) ומינרלים. תאי הגוף מאורגנים כרקמות שונות – רקמת עצב, רקמת שריר, רקמת חיבור ורקמת אפיתל, המרכיבות את איברי הגוף. התפתחות גוף האדם היא תוצאה של תהליכים התפתחותיים מתמשכים המתרחשים בגוף האדם במשך כל ימי חייו, מרגע ההפריה ועד רגע המיתה. התפתחות גוף האדם מכוונת על ידי הגנום והשפעות סביבתיות. התפתחות גוף האדם נחקרת בתחום הביולוגיה ההתפתחותית, ענף בביולוגיה העוסק בחקר ההתפתחות הביולוגית של כלל הייצורים החיים מרגע היווצרם ועד לרגע מותם וכן ברפואה. גוף האדם מחולק למערכות גוף רבות ושונות. כל מערכת מורכבת מאיברים שהם קבוצה של רקמות הפועלות באמצעות מערכת מווסתת – מערכת העצבים המרכזית והמערכת ההורמונאלית. (לקוח מויקיפדיה)

פורסם בתאריך אוקטובר 5, 2019 ע"י זהמהזה
ערוץ היוטיוב של טד (TED (Technology, Entertainment, Design (טכנולוגיה, בידור, עיצוב) מעלה סרטוני הרצאות של מרצים מכל העולם בכל הנושאים. טד קוראים לנו ליהנות, לגלות ולעשות שימוש בתוכן תחת הכותרת "רעיונות ששווה להפיץ" "Ideas Worth Spreading". נכון לחודש ספטמבר 2019 ערוץ TED צבר 14,900,400 מנויים ו- 1,564,900,476 צפיות, ערוץ TedED צבר 9,980,443 מנויים ו- 1,538,677,829 צפיות וערוץ TedTalks צבר 20,800,000 מנויים ו- 3,735,606,385 צפיות. בסרטון הנוכחי, ג'ייקוב מאגולן: קורס מזורז בכימיה אורגנית | TED Talk. תרגום לעברית: Shlomo Adam עריכה: Ido Dekkers

ג'ייקוב מאגולן
פורסם בתאריך פברואר 18, 2019 ע"י זהמהזה
בניית בסיס על מאדים זה רעיון נוראי: בואו נעשה את זה!. סרטון מערוץ היוטיוב הגרמני © Kurzgesagt – In a Nutshell (בקצרה על קצה המזלג, בגרמנית הכוונה – בקיצור על קליפת אגוז). הערוץ שנוסד על ידי פיליפ דטמר מעלה סרטוני אנימציה חינוכיים, בדרך כלל בנושאים מדעיים. בין היתר תמצאו בערוץ נושאים פוליטיים ופילוסופיים שונים כגון משבר המהגרים באירופה או על ניהיליזם אופטימי. הסרטון הסרטון הפעם – בניית בסיס על מאדים זה רעיון נוראי: בואו נעשה את זה! מסביר את הקושי בהתיישבות עתידית על מאדים. תרגום לעברית: Nitsan Even / guy zrihen / שניר סודרי
פורסם בתאריך אפריל 8, 2018 ע"י זהמהזה
SciShow הנו ערוץ יוטיוב המעלה סרטונים מדעיים, מנחי הערוץ הם האנק גרין המוכר גם מערוצי היוטיוב CrashCourse קראש קורס (קורס זריז) ו- Vlogbrothers ומיכאל אראנדה. נכון לחודש ספטמבר 2019 הערוץ צבר 5,850,497 מנויים ו- 1,076,439,353 צפיות. הסרטון הנוכחי מנסה, בעקבות דבריו של אילון מאסק, לברר אם אכן נוכל להתיישב במאדים על ידי כך שנפציץ אותו.
מאדים (בלטינית: Mars, מַארס) הוא כוכב הלכת הרביעי במערכת השמש. זהו כוכב הלכת החיצוני שמסלולו הוא הקרוב ביותר למסלול כדור הארץ ואחד מכוכבי הלכת הקטנים ביותר במערכת השמש. כמו כן, המאדים הוא כוכב הלכת הארצי (כוכב לכת הדומה בהרכבו לכדור הארץ) הרחוק ביותר מהשמש. למאדים שני ירחים, פובוס ודימוס, שניהם קטנים ובעלי צורה לא־סדירה. משערים שאלו אסטרואידים שנלכדו על ידי כוח המשיכה של מאדים. סמלו מייצג את המגן והחנית של האל מרס אולטור: עיגול עם חץ קטן. קוטרו של מאדים 6,721 ק"מ (כחצי מקוטר כדור הארץ) והוא משלים סיבוב אחד סביב צירו אחת ל־24 שעות ו־37 דקות. מאדים משלים הקפה אחת סביב השמש כל 686.98 יום במהירות ממוצעת של 24.13 ק"מ לשנייה. צפיפותו הממוצעת 3.95 גרם לסמ"ק. למאדים רק רבע מפני השטח של כדור הארץ ומסתו היא רק עשירית ממסתו של כדור הארץ. כוח המשיכה על פני מאדים הוא כ־38% מכוח המשיכה על פני כדור הארץ. (לקוח מויקיפדיה)
